luciferino wrote:Ti meni ¹arafèino miri¹e¹ na ma¹inca po struci, ili si u nekoj tehnièkoj oblasti, bez uvrede
Napokon mi je jasno. Ti tra¾i¹ od nas matematièki dokaz i jedino je matematièki dokaz relevantan za tebe? Pa tako brate reci. Ja vi¹e volim dokaze poput pojave rezistentnosti bakterija koja se prenosi na nove generacije, pojave atavizma, te raznoraznih fosila koje ba¹ i ne voli¹

, itd.
Ti hoæe¹ da ti ka¾em da insan od amebe nastaje za taèno x godina i da æe uvijek od amebe insan nastati za x godina? Ispravi me ako grije¹im, ali ti zaista tra¾i¹ vremensku konstantu kojom bi potvrdio da se evolucija uvijek odvija na isti naèin (po modelu) ¹to bi od nje napravilo ¹ta? Zakon? Izvini, ali mislim da taj film neæe¹ gledati.

Govorimo o ¾ivom svijetu, nevjerovatnoj raznolikosti, nevjerovatnom broju (usuðujem se reæi beskonaènom) scenarija. Da je T-Rex kojim sluèajem po¾ivio jo¹ malo, mogli bi mi matematièke modele okaèiti o rep nepostojeæim maèkama.
to zaista nije vazno u kojoj sam struci. (mirisem po radnickom znoju

).
cjelokupna nauka funkcionise na istom principu... uzrok-posljedica i tacno ustanovljenje te veze. cim to imas, odmah je tu negdje i opis (kao svrha nauke), potom slijedi predikcija, pa kontrola.
dok ne ustanovis uzrocno posljedicnu vezu... i jasno obavis sve blablabla... nema zakona.
ukucaj u google define: theory pa procitaj sta i gdje izbacuje.
ako imas zakon u nauci, pitanja kada ce se nesto desiti i zasto, su sasvim normalna.
ja ne trazim nikakvu vremensku konstantu, nego samo kazem
ako teorija evolucije objasnjava nastanak od amebe do insana (od corbe do amebe svakako ne fercera)... onda valjda moze reci i kada se to desava i pod kojim uslovima. evo, uzmimo pricu o zirafama i izduzivanju vrata...
recimo da je tacno i da ce prirodna selekcija rijesiti i problem pritiska u glavi kada se zirafa hoce napiti vode. Mene u tom slucaju samo zanima koliko generacija (pa se to prevede u godine) treba da se od pocetnog organizma razvije krajnji (kasnije bih pitao i sta ce dalje biti, a u medjuvremenu ocekujem i odgovore na pitanja zasto i sta ako).
to je valjda minimum ako neko kaze da nesto zna.
a ne zaboravljam ja da pricamo o zivom svijetu. ne tvrdim ja da je sve nastalo od corbe/ameba, nego teorija evolucije i valjda ta teorija treba da objasni raznolikost zivog svijeta. Upravo zbog nemogucnosti da se te tvrdnje dokazu... teorija evolucije je samo teorija.
broj scenarija tu ne igra ulogu.
za ostale,
ja ovdje ne pobijam teoriju evolucije. nego pitam gdje dokaz za tu teoriju. a kada bi dokaz postojao, ta teorija bi svakako morala odgovoriti i na neka pitanja koja ja postavim

.
@tranquil .. kvaziargument je recenica: "Sada, ne znam da li ti, kao racionalno bice, prihvatas opsteprihvacenu naucnu cinjenicu, provjerenu nebrojeno puta, kao istinu jer to je ipak do tebe." (bez potkrepljenja...)
kvaziargument je pozivati se na irelevantne stvari: "Izvini, ali ako i ti vjeruje¹ da je Zemlja 6000 godina stara, kako oèekuje¹ da gledam na tebe? Da ti spomenik dignem u èast mo¾da? Da ti meni da¹ kakav NAUÈNI dokaz za ovakvu glupost? "
kvaziargument je reci da je teorija isto sto i zakon.
kvaziargument je pozivati se na deklaraciju vijeca evrope (zamisli sta bi tek nasi parlamentarci mogli izglasati

) i jos veca glupost da me sat vremena poslije pita na kojem se fakultetu izucava. hoces jos kvaziargumenata?
za link koji doneses.... fino se donese citat i link koji to sadrzi. zamisli dokle bi dosli da ja sad trebam citati svaki link koji nekom padne na pamet?
eto ti si spomenuo Haruna.... jesam li ja ikoga slao na njegove stranice? Btw... harun tamo postavlja gomilu pitanja koja su interesantna... a sto to sve veze sa religijom ... to je vec nova teorija. njene manjkavosti nimalo validnijom ne cine staru.
citat koji donosis je bezobrazluk

.. naucni

.. ali mi se svidja jer si ga ti donio. covjek ocito nije siguran u darvinov evolucionu mehanizam.
bezobrazuluk je sto on uzima gravitaciju i pojavu koja je ocita (pad jabuke) i poredi sa evolucijom majmun->insan.
haj da vidimo
da li jabuka pada? pada. zasto? zbog sile koja djeluje na nju. koja je to sila? Sila gravitacije. kako ona djeluje? tako sto se mase privlace. kako to? Njutn ima svoju pricu, Anstajn svoju. Koja je tacna? Gdje su razlike?
a ovdje... covjek uzima ono sto je predmet teorije (i dokazivanja) i kaze to je tako. Drugim rijecima, da zanemarimo nauku, cinjenice su da jabuka pada, da postoji majmun, da postoji covjek. nauka odgovori zasto, pa to onda svako (stolar, ljekar ili naucnik) moze provjeriti nekim eksperimentom (kruskom ili zatvaranjem porodice majmuna u kavez na hiljadu godina...)
"Theories are structures of ideas that explain and interpret facts. Facts don't go away when scientists debate rival theories to explain them. Einstein's theory of gravitation replaced Newton's in this century, but apples didn't suspend themselves in midair, pending the outcome. And
humans evolved from ape-like ancestors whether they did so by Darwin's proposed mechanism or by some other yet to be discovered."