Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

delina

#1526 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 11:35
delina wrote: 13/09/2024 11:32
Dečko, ti svoje pjesničko-ideološke tužbalice slobodno recitiraj na svom stranačkom ili nekom skupu očajnika, ovo ti je činjenica ko stoji iza ovoga zakona, uz mali dodatak da je i pumpaški lobi doprinjeo, jer njima će skočiti promet u marketima...
Koje tuzbalice?
Jesul uposleni u bransi trgovine listom rekli da zele ovaj Zakon?
Jesu.
Ti si taj koji place jer mu zaboga nedjeljom nece radit sta ja znam DM.
Sve ostalo je supljiranje.
Koje ostalo.
Pa sve drugo osim zelje radnika.
Ti meni mirišeš na nekog PR bota kojeg plaća Bingo ili neko iz vlade.
ko papagaj - ljudi su rekli, ljudi su rekli
pa ljudi biraju i Berila, i Bakira i Kasumovića, to što ti i tvoji šefovi pričate je čista manipulacija ljudima ...
Martin Rigs

#1527 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 11:51
goredole wrote: 13/09/2024 11:35
delina wrote: 13/09/2024 11:22 Vrlo je naivno misliti da će neko uvesti neradnu nedjelju jer mu je žao radnika u trgovini. Ovaj zakon je izlobiran isključivo od strane trgovačkih lanaca i jedini mu je cilj da njima olakša haos sa zapošljavanjm koji sada vlada, odnosno da spriječi DALJE POVEĆANJE plata trgovcima, i smanji potrebu za zapošljavanjem. Zbog toga, on samim trgovcima nikako nije u korist, iako će možda stvarno nekome i olakšati organizaciju života, ali već se poštuju sva prava o radnim danima, jer je prošlo vrijeme da lanci i gazde rade šta hoće - ako hoće zadržati ljude već im sve moraju poštovati.
Dakle, ovaj zakon je ovako brzo tu isključivo zbog trgovačkog lobija kako bi se zaustavio rast plata i smanjila potreba za zapošljavanjem, indirektno time ide na štetu samih radnika. Sve ostalo je palamuđenje...
ne stoji prica. poslodavac koji se nadje u situaciji da gdje vise posla donosi vece troskove ce svakako gledati da smanji operaciju, a ne da je povecava.
kakvih se gluposti neću pročitati, kad ljudi počnu šibati ekonomske teze, a pojma nemaju. Pa poenta je da poslodavci ne žele da iko radi u nedjelju, tad on ima manje troškove, uz istu razinu potrošnje domaćinstva. To funkcionira jedino kad niko ne radi nedjeljom. A koje troškove ima manje? Pa troškove rada, odnosno plata zaposlenih. Zaposleni već ne rade jedan dan sedmično (najmanje), i rade zakonsko radno vrijeme.
Stvar je jednostavna, zadnjih nekoliko godina su konačno, zbog smanjenje ponude na tržištu rada, a potražnja je rasla, plate radnika u trgovini konačno došle do razine elementarnog dostojanstva. Pri tome, nisu se smanjili profiti trgovačkih lanaca, ali oni ne žele dalji rast troškova rada, niti jačanje pregovaračke moći radnika. A pumpadžije trljaju ruke, sad će jogurt i kruh osvanuti na pumpama.
Tvoja prica je poput nekog robotskog nacina govora.
Pitam te.
Da li bi ovo supljiranje gore ponovio pred punom salom uposlenih u trgovini.
I objasnio im da oni ne znaju sta je za njih bolje.
Nego da im ti ili evo gore pandakonda trebate objasnit da je za njih bolhe da rade nedjeljom a odmaraju dan u sedmici kad ih zadesi.
De budite iskreni i recite " mi zelimo shoping nedjeljom".
A ne ovo bacanje prasine u oci nekim supljim pricama o benzinskim crpkama,krscanstvu ili nekim brojkama samo da bi umotali kuknjavu u fini papir :lol:
goredole

#1528 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

delina wrote: 13/09/2024 11:22 Vrlo je naivno misliti da će neko uvesti neradnu nedjelju jer mu je žao radnika u trgovini. Ovaj zakon je izlobiran isključivo od strane trgovačkih lanaca i jedini mu je cilj da njima olakša haos sa zapošljavanjm koji sada vlada, odnosno da spriječi DALJE POVEĆANJE plata trgovcima, i smanji potrebu za zapošljavanjem. Zbog toga, on samim trgovcima nikako nije u korist, iako će možda stvarno nekome i olakšati organizaciju života, ali već se poštuju sva prava o radnim danima, jer je prošlo vrijeme da lanci i gazde rade šta hoće - ako hoće zadržati ljude već im sve moraju poštovati.
Dakle, ovaj zakon je ovako brzo tu isključivo zbog trgovačkog lobija kako bi se zaustavio rast plata i smanjila potreba za zapošljavanjem, indirektno time ide na štetu samih radnika. Sve ostalo je palamuđenje...
ne stoji prica. poslodavac koji se nadje u situaciji da gdje vise posla donosi vece troskove ce svakako gledati da smanji operaciju, a ne da je povecava.
kakvih se gluposti neću pročitati, kad ljudi počnu šibati ekonomske teze, a pojma nemaju. Pa poenta je da poslodavci ne žele da iko radi u nedjelju, tad on ima manje troškove, uz istu razinu potrošnje domaćinstva. To funkcionira jedino kad niko ne radi nedjeljom. A koje troškove ima manje? Pa troškove rada, odnosno plata zaposlenih. Zaposleni već ne rade jedan dan sedmično (najmanje), i rade zakonsko radno vrijeme.
Stvar je jednostavna, zadnjih nekoliko godina su konačno, zbog smanjenje ponude na tržištu rada, a potražnja je rasla, plate radnika u trgovini konačno došle do razine elementarnog dostojanstva. Pri tome, nisu se smanjili profiti trgovačkih lanaca, ali oni ne žele dalji rast troškova rada, niti jačanje pregovaračke moći radnika. A pumpadžije trljaju ruke, sad će jogurt i kruh osvanuti na pumpama.
batali svu pricu, idemo ad hominem - bi li ti pristao da su ti dani vikenda utorak i cetvrtak?
basicm

#1529 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by basicm »

Sutra anketa medicinskih radnika za neradnu srijedu, 95% kaze da. Jel uvodimo?
Martin Rigs

#1530 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 11:55
delina wrote: 13/09/2024 11:32
Dečko, ti svoje pjesničko-ideološke tužbalice slobodno recitiraj na svom stranačkom ili nekom skupu očajnika, ovo ti je činjenica ko stoji iza ovoga zakona, uz mali dodatak da je i pumpaški lobi doprinjeo, jer njima će skočiti promet u marketima...
Koje tuzbalice?
Jesu.
Koje ostalo.
pa ljudi biraju i Berila, i Bakira i Kasumovića, to što ti i tvoji šefovi pričate je čista manipulacija ljudima ...
A zasto ti je problem pitati uposlenike?
Jel oni nisu ljudska bica?
Nego trebaju tvoje palamudjenje slusat i radit dok ne crknu da bi ti mogao shopingirat nedjeljom.
Klinac.
Umotacete svoju bol zbog nemogucnosti kupovine nedjeljom h hiljadu nekih brojki ili razloga ...a razlog kuknjave je samo jedan
Nema shopinga nedjeljom popodne.
To je jedina istina i jedini razlog ovom supljiranju,prozivanju a zapravo gorcini ..
delina

#1531 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 11:57
Pitam te.
Nego da im ti ili evo gore pandakonda trebate objasnit da je za njih bolhe da rade nedjeljom a odmaraju dan u sedmici kad ih zadesi.
A ne ovo bacanje prasine u oci nekim supljim pricama o benzinskim crpkama,krscanstvu ili nekim brojkama samo da bi umotali kuknjavu u fini papir :lol:
Bote, ja i radim u trgovini, i svaki dan pričam sa 15-20 trgovaca, i znam kako misle, a posebno kad se malo zamisle pa skontaju kolika im je plata bila prije samo 5 godina, a kolika je danas, i koliko je lakše naći posao i promijeniti posao kad te neko zajebava. Tako da stao bih rado pred njih koju stotinu, kao što stojim svaki dan pred njih 20
Sanjarko

#1532 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

Subota je najgora u ovim supermarketima za radnike još pogotovo ako pada s petka na subotu ali kad legnu bilo koje vrste primanja od plata do penzija.

Krcati su subotom i tad im je najveći promet i gužvara.
delina

#1533 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 12:00
Koje tuzbalice?
Jesu.
Koje ostalo.
Nego trebaju tvoje palamudjenje slusat i radit dok ne crknu da bi ti mogao shopingirat nedjeljom.
Klinac.
Umotacete svoju bol zbog nemogucnosti kupovine nedjeljom h hiljadu nekih brojki ili razloga ...a razlog kuknjave je samo jedan
To je jedina istina i jedini razlog ovom supljiranju,prozivanju a zapravo gorcini ..
A jel ti dobiješ sendvič za ovu šuplju patetiku?
dječak sa šibicama

#1534 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Zar ne bi logicnije bilo da poslodavcima narede da rad nedeljom placaju duplu dnevnicu, pa ko hoce da radi, radi. Ako nece niko od trgovaca da radi, u tom slucaju radnja ne radi nedeljom.

Ovo mi je nekako populisticki, kao i sve sto rade vladajuci.
Martin Rigs

#1535 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 12:01
Pitam te.
Bote, ja i radim u trgovini, i svaki dan pričam sa 15-20 trgovaca, i znam kako misle, a posebno kad se malo zamisle pa skontaju kolika im je plata bila prije samo 5 godina, a kolika je danas, i koliko je lakše naći posao i promijeniti posao kad te neko zajebava. Tako da stao bih rado pred njih koju stotinu, kao što stojim svaki dan pred njih 20
:lol:
Lazes.
Znam to jer ja sam u kontaktu sa stotine ljudi i zena uposlenih u trgovini sirom federacije.
Lazes jer ni jednom u zadnju godinu nisam naletio ni na jednog covjeka ili zenu koji rade po centrima da su rekli da ne zele neradnu nedjelju.
I lazes samo zato da bi mogao shopingirat nedjeljom.
Na kraju. I da ne lazes a lazes.
Tih 20 ne znaci nista u poredjenju sa zeljom njih hiljada.
Sanjarko

#1536 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 13/09/2024 12:03 Zar ne bi logicnije bilo da poslodavcima narede da rad nedeljom placaju duplu dnevnicu, pa ko hoce da radi, radi. Ako nece niko od trgovaca da radi, u tom slucaju radnja ne radi nedeljom.

50%, ne mora odmah džonom. Ali sviđa mi se ideja. Pravo. :thumbup:
delina

#1537 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 12:04
:lol:
Lazes.
Znam to jer ja sam u kontaktu sa stotine ljudi i zena uposlenih u trgovini sirom federacije.
Lazes jer ni jednom u zadnju godinu nisam naletio ni na jednog covjeka ili zenu koji rade po centrima da su rekli da ne zele neradnu nedjelju.
I lazes samo zato da bi mogao shopingirat nedjeljom.
Na kraju. I da ne lazes a lazes.
Tih 20 ne znaci nista u poredjenju sa zeljom njih hiljada.
šnjof, šnjof, bome dobar parizer... samo utanko...
Martin Rigs

#1538 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 12:02
Martin Rigs wrote: 13/09/2024 12:00

Klinac.
A jel ti dobiješ sendvič za ovu šuplju patetiku?
Pa da.
Sendvic je uvijek odgovor kad se nema argumenata.
A nemas argumente.
Spustanje na nivo sendvica je tvoje ogledalo. Nemoc i neznanje.
To nije zanimljivo.
Za raspravu msm.
made_in_sarajevo

#1539 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by made_in_sarajevo »

opet se oni brinu o drugima. opet vam kazem nemojte se vi brinuti o meni i o drugima. vi se brinite za sebe, kad udjete u pekaru, kladionicu, bingo recite dobar dan, zdravo, vozdra, cao, dovidjenja, bok, bokic cmokic bilo sta, pokazes da si kulturan covjek koji postujes drugog covjek. eto tako se vi brinite o drugima, a ne hoce li neko nedeljom raditi ili nece.

ima ljudi koji nece da rade nikako, ima ljudi koji hoce da rade 24/7, ima ljudi koji hoce od ponedeljka do petka da rade, ima koji hoce samo vikendom da rade i tako dalje. sta ti meni imas braniti kada cu ja raditi, koliko cu raditi i hocu li raditi. svi se brinete kako ce teta u bingu jer nema nedelje, a onda spucate na planine daj pite, daj ustipaka, daj kafu sa rajom, daj igraonice za djecu. sta je sa tim, na bjelasnici mora raditi neki restoran jer se mora pita pojesti na planini, ali nemoj da imas gdje hljeb kupiti u nedelju, jer eto necu hljeb od subote, hocu bas svjez hljeb da jedem. znaci posto ste vi toliko dobri, onda uskracujete meni pravo da u nedelju odem kupiti svjez hljeb u pekari da se kuci ubijem jeduci i legnem spavati. gdje su moja prava ovdje?

dakle vrlo jednostavno, neradna nedelja je glupa stvar koja ce stvoriti vise problema i guzvi ostalim danima nego koristi. a opet jos jednostavnije je nemojte se vi brinuti kad ce ko raditi. ko hoce da radi 24/7 nek radi, ko nece ne mora, ko hoce nedeljom da radi pa nek radi i nek trazi da bude placen za to i cao. sta cemo sa fabrikama koje rade takve poslove da rade svih 7 dana jer im je takva proizvodnja i ne isplati im se masine gasiti i paliti, sta cemo sa ljudi koji hoce da rade za pare i hoce pare i hoce samo da rade, nece da sjede,leze nego hoce da rade. sta cemo sa istim tim restoranima po planinama, jezerima, morima koji vikendom i najvise rade i zarade. malo bi da se jebemo ali da nam ne udje, brinemo se za bingo ali necemo se brinuti za pumpu ili restoran na planini ili igraonicu jer se dijete mora iskakati. a bit ce naravno od ovih isti sto se brinu za bingo, da jebu majke penny jer nedeljom ne mogu kupiti dvije daske i kantu boje da na vikendici ubijaju vrijeme jer im je dosadno ili mesnici jer ne radi,a oni bi da kupe cevape da mogu rostiljati sa rajom. garant su vam suze niz ledja tekle u 2 ujutro iz grada krene kuci pa svratite na hamburger kod otrova, taleta jer onaj tamo radi 24/7.

opet da ponovim, ko hoce da radi nek radi, ko nece da radi ne mora raditi i ne vidim sta je problem stvarno. bruku firmi privatnih radi ponedeljak - petak samo, bruku ih radi subotom do podne, a bruku ih radi i nedeljom jer su ocjenili da tad mogu najvise zaraditi i firma i radnici te firme. nek radi ko hoce i sta hoce i koliko hoce,a zakoni postoje, inspekcije postoje da utvrde jel neko krsi zakon ili ne.

ne mozemo svi biti politicari, doktori, elektricari, keramicari, policajci, informaticari, programeri, kasirke u bingu, radnica u pekari i tako dalje i tako dalje. valjda zivimo u demokratskom drustvu da svako sebi zivot pravi, vrijeme trosi kako hoce, pare trosi kako hoce i gdje hoce.

Uostalom ako vam je bas toliko stalo, dajte otkaz gdje god da radite, otvorite firmu, trazite posao, borite se, platite sve poreze, dajte minimalnu platu 1500KM prijavljenu i jos na sve to uvedite onaj sistem radi se ponedeljak - cetvrtak i to je to. niko vam ne brani da ovo uradite i da dobro skontate da ovo ne moze u svakoj djelatnosti biti
Pandakonda

#1540 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Pitam te.
Ko kaze da ne zelim soping nedjeljom ? Mozda i taj radnik kada mu dođe nedjelja koja nije radna zeli otici u soping ? Ne moramo mi to uraditi, Cavalic je javno prihvatio izazov od Sabine Cudic da ce otici u koju god ona hoce prodavnicu i objasniti ljudima zasto je ovaj zakon los i zasto je samo prividno dobar. Ali da ne bude da se nesto "umotava" u papir:

- Radnici po sadasnjem zakonu svakako ne smiju raditi duze od 40h sedmicno. Prevedeno u dane radnik već po sadasnjem zakonu ima 2 dana slobodna koja dogovara sa kolegama iz smjena. Naravno samo nije fiksirano da je to vikend. Ovim novim zakonom ti njima oduzimas tu slobodu i fiksiras da taj dan mora biti nedjelja. Ono sto se treba raditi jeste da inspekcija cesce vrsi nadzor da li se ovo postuje.

- Radnici ce opet nastaviti raditi. Prema ovom zakonu nedjelja nece biti neradna, nego trgovci samo nece moci prodavati robu i ljudi nece raditi za kasama. Ovaj zakon daje slobodnu poslodavcu da radnika prebaci na neki drugi posao. Tako da recimo sada umjesto kase nedjeljom, poslodavac moze tog radnika prebaciti da cisti radnju ili da slaze magacin. Znaci opet nismo dobili ono sto zelimo.

- Smanjenjem radnih sati se samim time smanjuje potreba za radnicima. To će dovesti do otpustanja radnika jer ce biti manje radnih sati. Shodno tome to će uticati i na povecanje plate jer sada nemas argument da trazis vecu platu jer u sustini radis manje. A ako budes i trazio eto ti onog sto si ga otpustio da ti radi za iste pare jer ti neces.

- Radniku ce i ta manja plata jos manje znaciti jer će pumpe proceti prodavati iste stvari samo po vecoj cijeni. A nađi mi tu osobu koja barem jednom u mjesecu nije u nedjelju morala da ide kupiti nesto jer je zaboravila ili je nesto hitno iskocilo. Cijene također potencijalno mogu skociti jer ce neke radnje htjeti namiriti promet od nedjelje na drugim danima.

- Profit se prebacuje sa jedne na istu firmu samo drugi entitet a slabi se vlastiti. Zatvoris Bingo u Sarajevu, eto ti citavog grada u Bingo lukavica gdje ces tu praviti promet i puniti kasu RS-a, a onda ces doci u federaciju i traziti povecanje plata i penzija a vlastiti budzet si osiromasio ukidanjem radne nedjelje. Upravo zbog toga ovi lanci nemaju problem sa zatvaranjem jer znaju da ces doci kod njih u RS-u.

- Nastat ce haos u radnjama petkom i subotom jer ce svi nagrnuti tada da kupuju. Radnici ce bukvalno umirati, i za iste pare će raditi vise jer se raspored posla ne razlaze na nedjelju. Onda ce takvi dolaziti kuci i pogodi sta ? Tu nedjelju sto si im dao ce samo prelezati bez da moze bilo sta zavrsiti sto bi mozda mogla/o radnim danom ako te smjena zakaci.

Ovo su samo neki od argumenta sto mi prvi padaju na pamet ali je siroka lista zasto je ovo lose za radnike. Prijedlog zakona samo detaljno treba procitati da se vidi.
delina

#1541 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Pandakonda wrote: 13/09/2024 12:12
Pitam te.
Ko kaze da ne zelim soping nedjeljom ? Mozda i taj radnik kada mu dođe nedjelja koja nije radna zeli otici u soping ? Ne moramo mi to uraditi, Cavalic je javno prihvatio izazov od Sabine Cudic da ce otici u koju god ona hoce prodavnicu i objasniti ljudima zasto je ovaj zakon los i zasto je samo prividno dobar. Ali da ne bude da se nesto "umotava" u papir:

- Radnici po sadasnjem zakonu svakako ne smiju raditi duze od 40h sedmicno. Prevedeno u dane radnik već po sadasnjem zakonu ima 2 dana slobodna koja dogovara sa kolegama iz smjena. Naravno samo nije fiksirano da je to vikend. Ovim novim zakonom ti njima oduzimas tu slobodu i fiksiras da taj dan mora biti nedjelja. Ono sto se treba raditi jeste da inspekcija cesce vrsi nadzor da li se ovo postuje.

- Radnici ce opet nastaviti raditi. Prema ovom zakonu nedjelja nece biti neradna, nego trgovci samo nece moci prodavati robu i ljudi nece raditi za kasama. Ovaj zakon daje slobodnu poslodavcu da radnika prebaci na neki drugi posao. Tako da recimo sada umjesto kase nedjeljom, poslodavac moze tog radnika prebaciti da cisti radnju ili da slaze magacin. Znaci opet nismo dobili ono sto zelimo.

- Smanjenjem radnih sati se samim time smanjuje potreba za radnicima. To će dovesti do otpustanja radnika jer ce biti manje radnih sati. Shodno tome to će uticati i na povecanje plate jer sada nemas argument da trazis vecu platu jer u sustini radis manje. A ako budes i trazio eto ti onog sto si ga otpustio da ti radi za iste pare jer ti neces.

- Radniku ce i ta manja plata jos manje znaciti jer će pumpe proceti prodavati iste stvari samo po vecoj cijeni. A nađi mi tu osobu koja barem jednom u mjesecu nije u nedjelju morala da ide kupiti nesto jer je zaboravila ili je nesto hitno iskocilo. Cijene također potencijalno mogu skociti jer ce neke radnje htjeti namiriti promet od nedjelje na drugim danima.

- Profit se prebacuje sa jedne na istu firmu samo drugi entitet a slabi se vlastiti. Zatvoris Bingo u Sarajevu, eto ti citavog grada u Bingo lukavica gdje ces tu praviti promet i puniti kasu RS-a, a onda ces doci u federaciju i traziti povecanje plata i penzija a vlastiti budzet si osiromasio ukidanjem radne nedjelje. Upravo zbog toga ovi lanci nemaju problem sa zatvaranjem jer znaju da ces doci kod njih u RS-u.

- Nastat ce haos u radnjama petkom i subotom jer ce svi nagrnuti tada da kupuju. Radnici ce bukvalno umirati, i za iste pare će raditi vise jer se raspored posla ne razlaze na nedjelju. Onda ce takvi dolaziti kuci i pogodi sta ? Tu nedjelju sto si im dao ce samo prelezati bez da moze bilo sta zavrsiti sto bi mozda mogla/o radnim danom ako te smjena zakaci.

Ovo su samo neki od argumenta sto mi prvi padaju na pamet ali je siroka lista zasto je ovo lose za radnike. Prijedlog zakona samo detaljno treba procitati da se vidi.
džaba pričaš - sad će ti reći nemaš argumente. Kad im ovako sve ko maloj djeci objasniš, pa kaže nemaš argumente, onda samo možeš pomisliti da su ovdje ljudi po zadatku.
Martin Rigs

#1542 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Kompleksna je prica.
I pogodjeni su mnogi koji nemaju ideju sta je stvarni posao u realnom sektoru.
U trgovini msm.
Ljudi i zene u toj bransi dan odmora imaju kad im se da raspored.
To moze ove sedmice biti utorak a naredne nedjelja.
I tako se radi.
Ko ce se buniti?
Uozbiljimo se.
Ovako.
Dobija se jedan dan u sedmici u kojemu ce svi odmoriti.
Zna se koji je dan i jos bolje napokon je u vikendu.
Cavalica postujem. Ovdje nije u pravu.
Za mene licno je jedini ispravni potez biti na strani uposlenih.
A oni zele neradnu nedjelju.
Kad se radnici dignu i kazu zelimo odmarati neki drugi dan,zelimo raditi nedjelju ja cu to poslusati.
Sve ostalo je suplja prica.
Sve. I prica o guzvi subotom i brojke i sve.
Lako je provjeriti sta ljudi zele.
Pitajmo ih.
I tu je prici za mene kraj.
Naravno,argumenti kupaca,konzumenata stoje.
Jer njih nihe briga za to.
Oni na svojimvposlovima imaju slobodne vikende,praznike radi se od 7 do 3 itd.
Trgovina je specificna.
I bez jasnog uredjenja a ovaj Zakon to jeste.
Ljudi uposleni u njoj ce ispastati.
Da bi neko mogao shopingirati nedjeljom.
Ponavljam nedjelja.
Valjda bi trebala bit nedjelja i trgovkinji i onome na salteru u opcini,bhtelecomu i ostalima..
Ako cemo kao protuargument ubaciti benzinske pumpe i apoteke.
Rasprava postaje suvisna.
Jer benefit zakona ce imati ogroman ali zaista ogroman broj ljudi koji rade u trgovini.
Price o.placanju prekovremenih..uozbiljimo se.
Ko bi se od nas koji raspravljamo odrekao neradne nedjelje a odmarao recimo cetvrtak zbog koliko 30 maraka sedmicno vise...
Ozimician

#1543 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

dječak sa šibicama wrote: 13/09/2024 12:03 Zar ne bi logicnije bilo da poslodavcima narede da rad nedeljom placaju duplu dnevnicu, pa ko hoce da radi, radi. Ako nece niko od trgovaca da radi, u tom slucaju radnja ne radi nedeljom.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najbolje rjesenje, ali takvo rjesenje se robovlasniku ne isplati.

Desit ce se u medjuvremenu i do gasenja malih porodicnih trgovina i imat cemo kartele Binga, Konzuma...
zrakomlat

#1544 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zrakomlat »

Dzontra_Volta wrote: 13/09/2024 06:55
zrakomlat wrote: 13/09/2024 00:06
akcija007 wrote: 12/09/2024 17:42 Treba otvoriti sada supermarket u zeljeznickoj stanici. Svakako zjapi prazna napravili bi buum nesjeljom s tim supermarkettom
Kako se tretira Crvena Jabuka Gastro Market , da li je ugostiteljstvo ili supermarket , moze li npr raditi dio za ugostiteljstvo a supermarket ne ?
Vjerovatno ne, u Mostaru ne radi npr centar Hercegovinapromet, koji u prizemlju ima samoposlugu a na spratu kafić/restoran i igraonu za djecu ili Mepas koji ima više trgovina i kafića.
Ali radi recimo kafić u Kortu, a market ne radi.
Može to i u Mepasu, ali su skontali da će to slabo raditi kad radnje ne rade, pa su i ugostitelji uzeli sebi slobodan dan.
Da su glupani stavili Burger King tamo gdje je bio McD, radio bi on nedjeljom (i bio bi pun).
Čuj, nisam znao za Kort. Za Mepas i Burger King se slažem.
delina

#1545 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by delina »

Martin Rigs wrote: 13/09/2024 12:24 Kompleksna je prica.
U trgovini msm.
I tako se radi.
Ko ce se buniti?
Uozbiljimo se.
Ovako.
Kad se radnici dignu i kazu zelimo odmarati neki drugi dan,zelimo raditi nedjelju ja cu to poslusati.
Pitajmo ih.
Trgovina je specificna.
Ponavljam nedjelja.
Valjda bi trebala bit nedjelja i trgovkinji i onome na salteru u opcini,bhtelecomu i ostalima..
Jer benefit zakona ce imati ogroman ali zaista ogroman broj ljudi koji rade u trgovini.
Ko bi se od nas koji raspravljamo odrekao neradne nedjelje a odmarao recimo cetvrtak zbog koliko 30 maraka sedmicno vise...
Neradna nedjelja ide na štetu radnika u trgovini, pa čak i ako to njima samima nije jasno od prve, to je i dalje tako. Oni će izgubiti svoju snagu, pregovaračku moć, na kraju izgubit će i u smanjenju plata, ili odsustvu povećanja plata, plus još dosta indirektnih stvari o kojima je panakonda pisao. Možda će dobiti u mogućnosti boljeg uređenja života, ali nijedna matematika nije bez plusa i minusa. Zapamti, još do prije samo 5 godina u trgovini je bilo zaposlenih sa platama od 450-500 maraka, danas je rast plata ipak premašio rast inflacije i radnici bolje zarađuju. Ali trebaju i više zarađivati! Ovdje niko nije protiv radnika, naprotiv, samo treba sagledati malo širu sliku od patetike. Ovaj zakon zaustavit će rast plata radnika u trgovini, koje su mogle komotno rasti do prosjeka 1.200-1.300 kad postaje isplatan uvoz Nepalaca.
Znači, ne mose se gledati samo s jedne strane, radnici možda i govore da žele neradnu nedjelju, ali kad im kažem da nema onda rasta plata, i da možda ima i otpuštanja na početku, i da se možda vraća "ima ko će radit...", vrlo brzo promijene priču.
kakaljin

#1546 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Jedino ima smisla dati svakome izbor da li zeli raditi nedelju ili ne i ko radi nedeljom satnica mu je dupla i to je to.

Nikakvo nametanje nema nikavog smisla. A i ovo uvodjenje neradne nedelje samo u federaciji a RS da nema toga je jos gora opcija.

Tako dati izbor pa izvolite birajte sta zelite.
Sanjarko

#1547 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

Ozimician wrote: 13/09/2024 12:31

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najbolje rjesenje, ali takvo rjesenje se robovlasniku ne isplati.

Desit ce se u medjuvremenu i do gasenja malih porodicnih trgovina i imat cemo kartele Binga, Konzuma...
Šibičar ima finih ideja i promišljanja. Ali puno možda 100%, 50% nekako mi realnije/ostvarivije.
Mustang1

#1548 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

Cuj kad im kazem da ce biti otkaza da im nece rasti plate.. pa mogu i ja kazati da ce nas napasti vanzemaljci i eto. Obojica lupamo gluposti. Na osnovu cega to kazes? I radnici Binga odavno imaju 1300 plus onih 200 sto dobijaju neoporezovano. Ko misli da kasirke zaradjuju 900 KM taj je lud.
Martin Rigs

#1549 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

delina wrote: 13/09/2024 12:42
U trgovini msm.
I tako se radi.
Ko ce se buniti?
Uozbiljimo se.
Ovako.
Pitajmo ih.
Trgovina je specificna.
Ponavljam nedjelja.
Neradna nedjelja ide na štetu radnika u trgovini, pa čak i ako to njima samima nije jasno od prve, to je i dalje tako. Oni će izgubiti svoju snagu, pregovaračku moć, na kraju izgubit će i u smanjenju plata, ili odsustvu povećanja plata, plus još dosta indirektnih stvari o kojima je panakonda pisao. Možda će dobiti u mogućnosti boljeg uređenja života, ali nijedna matematika nije bez plusa i minusa. Zapamti, još do prije samo 5 godina u trgovini je bilo zaposlenih sa platama od 450-500 maraka, danas je rast plata ipak premašio rast inflacije i radnici bolje zarađuju. Ali trebaju i više zarađivati! Ovdje niko nije protiv radnika, naprotiv, samo treba sagledati malo širu sliku od patetike. Ovaj zakon zaustavit će rast plata radnika u trgovini, koje su mogle komotno rasti do prosjeka 1.200-1.300 kad postaje isplatan uvoz Nepalaca.
Znači, ne mose se gledati samo s jedne strane, radnici možda i govore da žele neradnu nedjelju, ali kad im kažem da nema onda rasta plata, i da možda ima i otpuštanja na početku, i da se možda vraća "ima ko će radit...", vrlo brzo promijene priču.
Mogucnost boljeg uredjenja zivota je neprocjenjiv benefit.
I to si dobro rekao.
A ovo ,prijetnje neke.
Nema povratka nazad.
Lidl dolazi.
Konkurencija koja igra po pravilima i koja je nemilosrdna.
Tako da zaista ne znam odakle vadite te neke prijetnje povratkom na neke zaostale nacine.
Nema nazad.
Ovaj Zakon je korak naprijed za sve uposlene u trgovini.
I samo moze biti bolje i za one koje ovaj zakon nije poklopio.
Nije mi jasno da se moze biti toliko sebicno.
Ljudi i zene u trgovini do ovog zakona nisu imali odredjen dan u sedmici za odmor. Svake sedmice drugj dan.
Praznici su se radili.
Radno vrijeme nije bilo striktno uredjeno.
Sad jeste.
Nije mi uopce jasno da moram nekome objasnjavati da je dobro sto ce ljudi imati slobodnu nedjelju.
Pandakonda

#1550 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

U trgovini msm.
I tako se radi.
Ko ce se buniti?
Uozbiljimo se.
Ovako.
Pitajmo ih.
Trgovina je specificna.
Ponavljam nedjelja.
Drug to o cemu ti pricas je krsenje zakona, kako je moguce da ima samo jedan dan ako je zakonom predviđeno 40h rada max ? Onda je to problem loseg nadzora od strane inspekcije i kako mislimo sporovoditi nedjelju koja se ne radi ako vec ne sprovodimo ovo sto sad imamo ? To o cemu ti pricas je specificnost posla kojeg su te same osobe birale.

Niko te trgovce ne sprijecava da odu na druge poslove sa drugacijim uslovima koji im odgovaraju. Na to su pristali kao sto sam vec rekao od policije pa vatrogasaca, medicinara itd. Ja se ne bih odrekao nedjelje ali onda logicno ne bih ni uzimao poslove koji mi tu nedjelju uzimaju. Koliko god brutalno zvucalo to je cinjenica. Ne mozemo sada kopirati uslove sa jedne vrste poslova na druge poslove samo jer to zelimo. Po toj logici hajmo onda zakonski izglasati da radnici u trgovini moraju imati tim bilding, novogodisnje bonuse, rad od kuce itd. samo zato jer postoje IT firme koje to daju. Jer jel, valjda bi onda isti uslovi trebali svima biti, kako za finansije tako i za radne dane i tip rada.
Hoces poslusati policajca, vatrogasca ili medicinara kad ti krenu traziti hocemo npr samo srijedu da ne radimo samo radi toga sto su oni trazili ? Opet kazem, postoje ljudi koji razmisljaju o većim posljedicama stvari i koji stvari ne gledaju samo subjektivno.
Mustang1 wrote: 13/09/2024 12:48 Cuj kad im kazem da ce biti otkaza da im nece rasti plate.. pa mogu i ja kazati da ce nas napasti vanzemaljci i eto. Obojica lupamo gluposti. Na osnovu cega to kazes? I radnici Binga odavno imaju 1300 plus onih 200 sto dobijaju neoporezovano. Ko misli da kasirke zaradjuju 900 KM taj je lud.
Lokalni merkator daje 700 maraka platu radnicima. Provjereno znam jer mi je rekao momak sa kase. Moguce je da taj iznos daje Bingo, crvena jabuka itd. Ali ovo iz prve ruke imam informaciju koliko je po lokalnim merkatorima/konzumima.
Locked