ako te pitaju wrote: ↑11/09/2021 11:26
1. Pišeš gluposti unitarna država je na cijeloj teritoriji a ne samo u njenim dijelovima.
Koja glupost. '' Unitarna država je država kojom upravlja centralna i jedinstvena vlast pri čemu je ta centralna vlast u konačnici i vrhovna, a sve ostale administrativne jedinice (niži nivoi vlasti) koriste samo ovlasti koje im je dodijelila centralna vlast.''
Unitarna država bi BiH bila da je sva vlst u Sarajevu, i da se tu donose odluke, ali vidiš u BiH to baš i nije tako.
To bi Bošnjaci željeli, ali nemoguće je ostvariti, jer BiH je složena država, sastavljena od 2 entiteta i tri konstitutivna naroda. BiH je jedna od najsloženiji država na svijetu.
2. Principi demokratije je da većina odlučuje.
Ne. demokracija znači -narod vlada. U BiH je Ustav jasno naglasio tri državotvorna naroda u zajednici sa ostalima koji su nadkrovljujuće načelo Ustava BiH.
3. Srbi u Hrvtaskoj ne mogu koristiti ni ćirilicu i samo 38K gradjana je dalo pristanak na 1,00 KM pretplate za HB televiziju.
Kakve veze Srbi imaju sa Hrvatskom. Pročitaj malo Ustave u Hrvatskog pa ćeš vidjeti, počevši od 1941 godien da se uvijek naglašavalo da je hrvatska država hravstkog naroda, zajedno sa radničkom klasom ( SR Hrvatska), a samo Ustav iz 1974 godine propisuje Hrvatski narod, zajedno sa srpskim.....
Nek plaća ko želi, a gdje su cifre kantona gdje su Hrvati većina, + općine.
Puno je pametnije bilo d aje obveza da se plaća FTV ili BHT a da ima kanal na hrvatskom jeziku. Ovako, imate da Hrvati ( mislim 99% ) ne plaćau pretplatu, a sad će se od novaca kantona, općina, javnih poduzeća ( Elktroprivreda HZ HB , HT) plaćati RTV HB. opet promašaj bošnjačke politike koja je smatrala da hrvatima ne treba kanal na hr jeziku, i da je bolje da ima samo FTV kojoj uređivačku politiku uređuju samoproglašene ''probosanske'' snage.
4. Grad mostar je otprilike 50/50 tako da dole nema većine.
Interesantno. Pa dobro, znaš li objasniti zašto onda samoproglašene ''probosanske'' snage nisu pristali na princip jedan čovjek jedan glas....kao npr. u Tuzli,Zenici???
5. Konstutivan je neko ko radi na boljem sutra a ne da se slika sa Haškim optuženicima i da ide na proslve 9. Januara.
Te gluposti koje navodiš, povezivanje konstitutivnosti sa haškim ratnim zločincima i 9. januraom, je sam dokaz da nemaš argumenata. Konstitutivnost znači NEŠTO BEZ ČEGA SE NE MOŽE., jednakopravan........ samo odlučujem.
6. Zašto bi Ćirličar odlučivao o mojoj sudbini kada mogu birati nekoga ko će raditi za moje interese.
Ti imašpravo na svog predstavnika koji će odlučivati o tvojoj sudbini. Koje licemjerstvo i sebičnost. Izabrat ću sebi Bakira a njima Željka. E vidiš, mene zaboli neka stvar tko će zastupati tvoj narod i tvoje interese. Nadam se da ćeš tu izabrati najbolje za sebe i za tvoj narod. ALi , tko će predstavljati moj narod na mjestima gdje se štite vitalni interes, to neka bude odluka mog naroda .
7. Bosanski katolici nisu ugroženi to je samo šuplja i to svi znamo.
Ne mogu govoriti za Ćehe, Njemce, Slovake, Mađare koji žive u BiH i koji su katoličke vjere. Kao Hrvat, pripadnik državotvornog naroda u Bosni i Hercegovini, mogu reći da su Hrvati ugroženi . Ne zbog Bošnjaka ili Srba. U političkom smislu, ugroženi su jer im drugi narod bira predstavnike, tako da u Domu naroda FBiH imamo 4 člana od 17 koje nisu birali Hrvati. Imamo člana predsjendištva iz reda hrvatskog naroda koji nije dobio 0,1 % podrške hrvatskog naroda i nepoželjan je na prostorima gdje su Hrvati u većini.
Da, Hrvati su ugroženi i zbog nefunkcionalne države,kao državljani EU lagano odlaze tamo gdje im je puno bolje. Drugi ( Bošnjaci i Srbi) ne odlaze samo zbog težih kriterija za zaposlenje u EU. Dakle, svi bi otišli.
8. U BiH nešto može a u Hrvatskoj i Srbiji to ne može.
Usporedi se sa sličnim država ( Belgija, Švicarska ). Pusti države koje imaju republička uređenja. BiH nije Republika.
Dosadni ste više i urediti BiH kako je uređen Brčko Distrikt. Eto tamo nema majoriziranih niko se ne žali sistem funkcioniše manje više i pokazalo se da može tako.
https://www.vecernji.ba/svatovi-nisu-mo ... avu-615530