Samo jedna od karika u lancu zašto ljudi odlaze odavde. Zamisli moraš imati manje od 120 KM da bi dobio neku mizeriju pomoći?
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- JanuaryJones
#1526 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-nem ... /180908013
Samo jedna od karika u lancu zašto ljudi odlaze odavde. Zamisli moraš imati manje od 120 KM da bi dobio neku mizeriju pomoći?
- konjislav
#1527 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je jedan od onih zakona za koje mogu reći da postoje zakoni za zaštitu novorođenčadi, a to što je zakon truba i 0 poena, to nema veze.JanuaryJones wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-nem ... /180908013
Klasična banana republika.
- Kikibombona
#1528 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto onda ljudi ostavljaju bajkove ispred kuca, zgrada, na parkiralistima za bajkove?insomnia78 wrote:Ma pricali smo o biciklima. I ovdje isto. Ukrade se oko 400 auta dnevno
Ja svoj bajk ne bi smio ostaviti nigdje na sat vremena. I ne samo ja, ne smije niko.
Da ostavim bajk ispred zgrade samo jednu noc, sanse da ga ujutro ne bih vidio su 95%.
- insomnia78
#1529 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ni ovdje ga ne bi vidio
-
mishic
#1530 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tačno je da se krade svugdje. I bicikla i auti i sve drugo. U većim gradovima više. Tamo gdje je procenat doseljenika veći još više.
Ali je tačno i to da tamo osiguranja koja nisu skupa namiruju nastalu štetu. Ali je tačno i da su kazne drastične i važe podjednako za svakoga počinioca. Svejedno jesu li to saobračajni ili bilo koji drugi prekršaji. Nekoga oni urazume a neko ima love i spreman je da plaća.
Lično znam jednog djeda koji voza unućad na prednjem sjedištu i to ga je koštalo jednog solidnog auta. Ali on ne odustaje.
Ali i studente koje je nečišćenje snijega ispred zgrade koštalo nekoliko stipendija. Dakle, može se birati.
Za razliku od naše džungle gdje su jedni iznad svakog zakona i sa ogromnim privilegijama i primanjima a drugi koji ni hljeba čestito nemaju a plaćaju ogromne kazne, račune, poskupljenja, ratne (plin) i kojekakve druge i tuđe (vodovod) račune, TV i druge pretplate, paušale i dr., nezakonite povišice (registracija vozila) i niko ih ni za što ne pita i ne brine kako uopšte prežive i od čega žive.
Ali je tačno i to da tamo osiguranja koja nisu skupa namiruju nastalu štetu. Ali je tačno i da su kazne drastične i važe podjednako za svakoga počinioca. Svejedno jesu li to saobračajni ili bilo koji drugi prekršaji. Nekoga oni urazume a neko ima love i spreman je da plaća.
Lično znam jednog djeda koji voza unućad na prednjem sjedištu i to ga je koštalo jednog solidnog auta. Ali on ne odustaje.
Ali i studente koje je nečišćenje snijega ispred zgrade koštalo nekoliko stipendija. Dakle, može se birati.
Za razliku od naše džungle gdje su jedni iznad svakog zakona i sa ogromnim privilegijama i primanjima a drugi koji ni hljeba čestito nemaju a plaćaju ogromne kazne, račune, poskupljenja, ratne (plin) i kojekakve druge i tuđe (vodovod) račune, TV i druge pretplate, paušale i dr., nezakonite povišice (registracija vozila) i niko ih ni za što ne pita i ne brine kako uopšte prežive i od čega žive.
-
Melbourne_Australia
#1531 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nemas pojma sta pricas....Od brata mi sin studira u Creams, grad nekih 60 km od Beca...2 bajka mu ukrali u 3 mjeseca , sve ispred zgrade....Svugdje se krade i svugdje ima kriminala....Samo nasi ljudi uglavnom koji pametuju , prnuli nisu dalje od Hadzica...Pa Sarajevo je jedno 10 puta bezbjedni grad od Melbourne...Kikibombona wrote:Zasto onda ljudi ostavljaju bajkove ispred kuca, zgrada, na parkiralistima za bajkove?insomnia78 wrote:Ma pricali smo o biciklima. I ovdje isto. Ukrade se oko 400 auta dnevno
Ja svoj bajk ne bi smio ostaviti nigdje na sat vremena. I ne samo ja, ne smije niko.
Da ostavim bajk ispred zgrade samo jednu noc, sanse da ga ujutro ne bih vidio su 95%.
- Kikibombona
#1532 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znas li citati?Melbourne_Australia wrote:Nemas pojma sta pricas....Od brata mi sin studira u Creams, grad nekih 60 km od Beca...2 bajka mu ukrali u 3 mjeseca , sve ispred zgrade....Svugdje se krade i svugdje ima kriminala....Samo nasi ljudi uglavnom koji pametuju , prnuli nisu dalje od Hadzica...Pa Sarajevo je jedno 10 puta bezbjedni grad od Melbourne...Kikibombona wrote:Zasto onda ljudi ostavljaju bajkove ispred kuca, zgrada, na parkiralistima za bajkove?insomnia78 wrote:Ma pricali smo o biciklima. I ovdje isto. Ukrade se oko 400 auta dnevno
Pitanje je zasto ljudi ostavljaju bajkove vani ako se kradu?
Meni ne bi bilo svejedno da mi neko klepi bajk. Ne smijem ga ostaviti na pola sata bez nadzora, taman da je vezan ne znam kakvom sajlom.
I niko ziv kod nas ne ostavlja bajk vani. Jednu jedinu noc ne bi prezivio.
Ili vi tamo imate viska para pa vam nije neki problem ako se bajk ukrade
- insomnia78
#1533 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ostavljaju pa ga zateknu ovako

- mirsek
#1534 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel ovo fransoa svoj zakacio pa mu ga pokupili ?insomnia78 wrote:Ostavljaju pa ga zateknu ovako
-
paladinka
#1535 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Milioni ljudi po Europi svakodnevno koriste biciklo , hajd ne moze se reci da se pokoji ne ukrade , imaju te bande Iz Rumunije kojima su bas cilj bicikli ali nece ni oni krseve . Znaci gleda se ako nije biciklo zakljucano i gledaju ako su ove prostorije za ostavljanja bicikla otvorene , jer uvjek ima ljudi kojima je mrsko zakljucati. I onda laganina.
- Kikibombona
#1536 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cim se ostavljaju kradje nisu toliko cesta pojava.paladinka wrote:Milioni ljudi po Europi svakodnevno koriste biciklo , hajd ne moze se reci da se pokoji ne ukrade , imaju te bande Iz Rumunije kojima su bas cilj bicikli ali nece ni oni krseve . Znaci gleda se ako nije biciklo zakljucano i gledaju ako su ove prostorije za ostavljanja bicikla otvorene , jer uvjek ima ljudi kojima je mrsko zakljucati. I onda laganina.
Kod nas niko ziv ne ostavlja.
Da ostavljam bajk ispred zgrade svaku noc, za mjesec dana bih ostao bez 20-25 bajkova. I ovo nije karikiranje. Ne smijes nista ostaviti, sve ce ukrasti odmah prvu noc.
- uglavnomja
#1537 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mishic wrote: Za razliku od naše džungle gdje su jedni iznad svakog zakona i sa ogromnim privilegijama i primanjima a drugi koji ni hljeba čestito nemaju a plaćaju ogromne kazne, račune, poskupljenja, ratne (plin) i kojekakve druge i tuđe (vodovod) račune, TV i druge pretplate, paušale i dr., nezakonite povišice (registracija vozila) i niko ih ni za što ne pita i ne brine kako uopšte prežive i od čega žive.
mislis da vani nije tako? jos i veca razlika u primanjima jer se ne moze nakrasti u bosnici koliko jedan vlasnik, menadzer, itd moze zaradati na trzistu od par stotina miliona ljudi
i to kapital skupljan generacijama, a ne u zadnjih 25 godina
to vani ljudi ne placaju racune, tv pretplatu (usput ovdje je oko 300 eur godisnje) plus kablovska 50 eur mjesecno, pa placas 300 eur godisnje samo zato sto imas auto, plus osiguranje svaki mjesec, tehnicki itd
ko to placa ratni plin
vodovod je posebna prica, to treba istrijebiti iz korijena
a cijene svugdje rastu, svima je isto
recimo prije par mjeseci su poskupili struju 50% (nije bilo padavina
poklopi se i placaj
neko nece ni osjetiti, neko ce uvesti drasticnu stednju
sve isto
i jos jedna stvar, ko ima auto - ne spada u ugrozene kategorije, nigdje na svijetu (osim invalida, spec vozila isl)
- konjislav
#1538 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To mi je oduvijek bilo jako cudno. Svugdje se moze kupiti auto za milju, dvije maraka, eura, dolara, itd.
Znaci ako neko kupi auto koje je staro 20 - 30 godina za 2 milje X valute koje se eto kotrlja, on ko veli nije ugrozena kategorija?
Kako?
Znaci ako neko kupi auto koje je staro 20 - 30 godina za 2 milje X valute koje se eto kotrlja, on ko veli nije ugrozena kategorija?
Kako?
- insomnia78
#1539 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zato sto ima precih stvari
- uglavnomja
#1540 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:To mi je oduvijek bilo jako cudno. Svugdje se moze kupiti auto za milju, dvije maraka, eura, dolara, itd.
Kako?
ima izuzetak, ako je auto staro 20-ak godina i ako mu je vrijednost u "poreznim" knjigama 100 eur - onda se ne pika
ali nije caka u cijeni auta nego u troskovima auta
recimo u norveskoj godisnje te auto kosta ovako:
50 (min) maraka osiguranje x 12 = 600
posjedovanje auta 600 maraka
tehnicki 100 maraka (u biti 100 eur svake druge godine)
litar benzina 3-3,5 markice
i norveski specijalitet: bomm ilitiga prolaz groz gradove
znaci ulazak u oslo je 10 markica vikendom, radnim danom 11
bergen isto ima ogromne bumove, mislim da je u drugim vecim gradovima ipak malo manje, ali ne puno
bumovi se mogu uduplati kad je veliko zgadjenje, moze se povecati samo dzelima, moze se skroz zabraniti ulazak dizelima u grad ...
sat parkinga 10-18 maraka
i vozacka 5-6000 maraka
ko ovo moze sebi priustiti ne spada u ugrozene
a da, jos da dodam
auti u norveskoj su tacno 2 puta skuplji nego bilo gdje drugo, drzava uzima sebi 100% vrijednosti auta, za ekologiju, kao sto ti uzima onaj godisnji porez na posjedovanje i prolazak kroz gradove ...
- uglavnomja
#1541 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i jos redovno odrzavanje, servisi, ono ulje, pakne folovi
zatim kvarovi
i ovdje posebno vazno - gume
zimske moraju biti vrhunske, ljetne su nebitne
zatim kvarovi
i ovdje posebno vazno - gume
- pustopoljina
#1542 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa gdje ces ga ostaviti??
Nije bajk rekreacija 3x ljeti, nego prevozno sredstvo za svaki dan.ides na posao, s posla, na kafu, u kupovinu...x puta dnevno ga zakljucas i otkljucas. Gdje ces s njim?
Ides kupiti kruh i povrce? Ides u trzni centar? Ides kod prijatelja?
Gdje ces ga ostaviti?
Meni su 3x ukrali bicikl. Treci put mi bas kao na slici toj ostalo, samo ram-ne tocak. Tockove i sic i korpe skinuli. I to taj treci put u ulazu od zgrade bio. Ram sa dva kljuca vezan za ogradu stubista.
Nije bajk rekreacija 3x ljeti, nego prevozno sredstvo za svaki dan.ides na posao, s posla, na kafu, u kupovinu...x puta dnevno ga zakljucas i otkljucas. Gdje ces s njim?
Gdje ces ga ostaviti?
Meni su 3x ukrali bicikl. Treci put mi bas kao na slici toj ostalo, samo ram-ne tocak. Tockove i sic i korpe skinuli. I to taj treci put u ulazu od zgrade bio. Ram sa dva kljuca vezan za ogradu stubista.
- insomnia78
#1543 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nemoguce. Tebi je cilj da odvratis ove da ti dodju uzeti poso
- triconja
#1544 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moras ram i tockove posebno vezat da ih ne ukradu?pustopoljina wrote:Pa gdje ces ga ostaviti??
Gdje ces ga ostaviti?
- insomnia78
#1545 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A tek ubistva, silovanja, otmice djece 
- mousstapha
#1546 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel sad ide serija postova da se zalimo kako nam je tesko
- Boemica
#1547 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam kako podnosite taj težak život, još u tuđini. 
- mousstapha
#1548 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To mi je najgore, jebes biciklo
- pustopoljina
#1549 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Otkad imam siv, prasnjav bicikl i jedan jedini kljuc i cak ga sad znam ostaviti otkljucanog kad samo trknem u prodavnicu, niko ga ziv nece. Ugl.sto ljepse izgleda, veca je meta lopovima. A moj bajk nije lijep, al' sto leti: kaj zvizda.triconja wrote:Moras ram i tockove posebno vezat da ih ne ukradu?pustopoljina wrote:Pa gdje ces ga ostaviti??
Gdje ces ga ostaviti?
- pustopoljina
#1550 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kome je tesko?mousstapha wrote:Jel sad ide serija postova da se zalimo kako nam je tesko
Mom burazu u bosni da neko ukrade bicikl, pet godina ga ne bi prezalio. Meni ukradu, nabavim drugi...polovan naravno, nikad vise nov. I ne mislim vise o tome.
U bosni se od svega napravi drama i smak svijeta.
I onda on kojem niko nikad nije ukrao biciklo, uvjerava mene, kojoj je ukraden tri puta, da je u bosni kriminal, a u austriji dijele bicikla ko nema. Znam tu pricu napamet. "Samo vici yes."