Zato sto imaju progresivnu stopu poreza, pa i oni registruju firme da bi izbjegli 60% poreza.Velkoski wrote:Pa u Švedskoj i nema toliko freelancera, skontaj zašto![]()
![]()
Na kraju krajeva, mi ćemo svi platiti porez jer se mora, ali jadovi s ove teme će ostati jadovi i nakon toga
Freelancing....all about
Moderator: anex
- madner
#1526 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
Saka
#1527 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jeste, ne 50% već 60%, ali na PLATU. Staviš platu 400KM i platiš 240KM doprinosa. A ne na svu zaradu. Vidiš, jesi li svjestan svoje nesvjesti?Velkoski wrote:Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50%
Ono čulo nešto negdje i sad palamudi
Last edited by Saka on 23/07/2018 13:18, edited 2 times in total.
- madner
#1528 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nisu.Velkoski wrote:Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50%![]()
Naravno, sve to je bolje nego 10%, čista matematika![]()
Nije bolje od 10%, 10% ili 14% bi svaki poslodavac u Sarajevu odmah prihvatio ali daleko je i od 70%.
-
pianist
#1529 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne obracaj se meni, ja nemam 100k godisnje. Ti za mene ni za bilo koga ovdje ne placas nista siguran budi. A to hocemo li placati ili necemo, i kako cemo placati, vec ce se vidjeti. Ti bezveze palamudis a nemas veze sa trenutnom tematikom, solis pamet raji bezveze i pricas kako nemamo nikakve troskove. Ako si se ikad bavio nekim freelancingom ko sto navodis, znao bi da je to najveca glupost koju neko moze napisati - da nema nikakvih troskova.Saka wrote:Takve da sam isto radio što i ti, plaćao porez i kad nije bilo ove uredbe, dok priliv nije prešao neki određen nivo pa registrovao d.o.o. što i vama pametnjakovićima sa 100k godišnje savjetujem. Do tada plaćajte i ne palamudite previše.pianist wrote:Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1530 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zašto varaš državu? Očigledno ovo radiš u svom DOO i lažiraš plate. Zbog privatnika poput tebe svi bježe iz ove državeSaka wrote:Jeste 50% ali na PLATU. Staviš platu 400KM i platiš 200KM doprinosa. A ne na sve zaradu. Vidiš, jesi li svjestan svoje nesvjesti?Velkoski wrote:Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50%
Ali je i više od 50% ako ne zaobilaziš pravila kao ovaj gore, što je nebulozno raditi sebi u bilo kojem slučaju.madner wrote:Nisu.Velkoski wrote:Samo PIO/Mio i svi ostale troškovi ti vrste su bar 50%![]()
Naravno, sve to je bolje nego 10%, čista matematika![]()
Nije bolje od 10%, 10% ili 14% bi svaki poslodavac u Sarajevu odmah prihvatio ali daleko je i od 70%.
- Dasi
#1531 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma jebo PDV svi ga placaju, radio ne radio. Nego je lik to vec spomenuo ranije. Nesto kao Freelanceri se prijave na biro koriste sve beneficije a rade preko neta i stekaju pare. Pa me interesuje kako to? Da dam otkaz u firmi prijavim se na biro i pocnem da freelancam.Hajvan wrote:Dasi wrote:Sta to sve zivo koriste freelanceri o nasem trosku?TheHound wrote:
Uvijek
Zasto bi ja placao par tisuca mjesecno za porez a freelanceri sebi u djep a ovamo o nasem trosku koriste sve zivo
…a sto vec nije platio kroz sistem PDV-a?!?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1532 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Mislim, ovo je vrhunac teme generalno, treba je zatvoriti poslije ovoga. Lik koji maksimalno kritikuje sve ljude koji rade na ovoj temi predlaže da lažemo za platu i stavljamo 400.
Ne mogu dalje od ovog fakat

Ne mogu dalje od ovog fakat
-
Saka
#1533 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako ne plaćam? Ne plaćam ti policiju, školstvo, zdravstvo, čistoću? To samo onako radi?pianist wrote:Ne obracaj se meni, ja nemam 100k godisnje. Ti za mene ni za bilo koga ovdje ne placas nista siguran budi. A to hocemo li placati ili necemo, i kako cemo placati, vec ce se vidjeti. Ti bezveze palamudis a nemas veze sa trenutnom tematikom, solis pamet raji bezveze i pricas kako nemamo nikakve troskove. Ako si se ikad bavio nekim freelancingom ko sto navodis, znao bi da je to najveca glupost koju neko moze napisati - da nema nikakvih troskova.Saka wrote:Takve da sam isto radio što i ti, plaćao porez i kad nije bilo ove uredbe, dok priliv nije prešao neki određen nivo pa registrovao d.o.o. što i vama pametnjakovićima sa 100k godišnje savjetujem. Do tada plaćajte i ne palamudite previše.pianist wrote:Pa kakve veze ti imas sa freelancingom i sa porezom na freelancing?
Nisam rekao da nemaš troškova ali ako hoćeš da ih odbiješ na rashod osnuj obrt ili d.o.o., jednostavno. Uostalom i kao fizičko lice imaš pravo na neke odbitke, al valja pročitati malo obrazac...
-
Saka
#1534 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koji si ti lik.Velkoski wrote:Mislim, ovo je vrhunac teme generalno, treba je zatvoriti poslije ovoga. Lik koji maksimalno kritikuje sve ljude koji rade na ovoj temi predlaže da lažemo za platu i stavljamo 400.
Ne mogu dalje od ovog fakat![]()
Ne lažeš ništa, firma ti ima prihod 10.000KM mjesečno, tvoja plata kao direktora je 400KM. Šta tu lažeš? Ostatak ti ostaje kao dobit i isplaćuješ je samom sebi na kraju godine, naravno kad odbiješ 10% poreza. Al ti naravno ne znaš kako to funcioniše al voliš se praviti pametan.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1535 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I tako sebi izvučem čitavih 400 KM

-
pianist
#1536 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma ne placas bolan, evo ja ti garantujem da meni licno ne placas nista, pa eto prokontaj malo.Saka wrote:pianist wrote: Kako ne plaćam? Ne plaćam ti policiju, školstvo, zdravstvo, čistoću? To samo onako radi?
Nisam rekao da nemaš troškova ali ako hoćeš da ih odbiješ na rashod osnuj obrt ili d.o.o., jednostavno. Uostalom i kao fizičko lice imaš pravo na neke odbitke, al valja pročitati malo obrazac...
"Ali jok, neki bi da deru lovu a nemaju nikakvih troškova, a ni porez da se ne plati. Još država treba da im bude zahvalna što su unijeli lovu i platili PDV kad kupe sokić."
Ovo su tvoje rijeci nisu moje. Poenta je, skini se s grbace raji, ne palamudi bezveze i bavi se svojim "DOO" fintama, a mi cemo svoje rjesavati kako bude trebalo da se rjesava.
-
Saka
#1537 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Izvučeš dobit na kraju godine.Velkoski wrote:I tako sebi izvučem čitavih 400 KM![]()
Vidiš kako nemaš veze s vezom, ccc.
-
Saka
#1538 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hajde ba plati porez i ne palamudi.pianist wrote:Ma ne placas bolan, evo ja ti garantujem da meni licno ne placas nista, pa eto prokontaj malo.Saka wrote:pianist wrote: Kako ne plaćam? Ne plaćam ti policiju, školstvo, zdravstvo, čistoću? To samo onako radi?
"Ali jok, neki bi da deru lovu a nemaju nikakvih troškova, a ni porez da se ne plati. Još država treba da im bude zahvalna što su unijeli lovu i platili PDV kad kupe sokić."
Ovo su tvoje rijeci nisu moje. Poenta je, skini se s grbace raji, ne palamudi bezveze i bavi se svojim "DOO" fintama, a mi cemo svoje rjesavati kako bude trebalo da se rjesava.
Naravno da nam je drago što su počeli da vas deru jer ste masovno tupi i uz to bezobrazni.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1539 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Daj mi samo reci jesi l' dobar ti? Dobit na kraju godine
Slobodno napiši da ti te smetaju ljudi koji zarađuju više od tebe i to je to
- TheHound
#1540 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa eto tako kako si opisao. Prijavis se na biro a ovamo freelance-as i dolaze ti pare na payoneer, paypal i slicne servise. Znam bar 10 ljudi koji tako rade, ali evo stiglo ih je a mislili su da nece nikad pa sad moraju platit ako nista bar ove 3 godine unazad a rade tako vec 5-6 godina.Dasi wrote: Ma jebo PDV svi ga placaju, radio ne radio. Nego je lik to vec spomenuo ranije. Nesto kao Freelanceri se prijave na biro koriste sve beneficije a rade preko neta i stekaju pare. Pa me interesuje kako to? Da dam otkaz u firmi prijavim se na biro i pocnem da freelancam.
Najmanji su problem ovi sto zarade neki minimalac jer nemaju bas nekog izbora, ali ljudi uzimaju bruto kao i ja u firmi s tim da njima citav taj bruto ide u dzep, zdravstvena je ovjerena preko biroa i koristi sve sto i ja, a ja budala par milja poreza drzavi svaki mjesec.
-
Saka
#1541 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako rekoh, tup i uz to bezobrazan. Plati 14% na sve i ne rise, sve drugo je prekomplikovano za tvoj mozgić.Velkoski wrote:![]()
Daj mi samo reci jesi l' dobar ti? Dobit na kraju godine![]()
![]()
Slobodno napiši da ti te smetaju ljudi koji zarađuju više od tebe i to je to
Last edited by Saka on 23/07/2018 13:32, edited 1 time in total.
-
caros
#1542 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakvi prijedlozi lokalnih badža s firmama i platama od 400 KM svojim radnicima. Maltretirajte te svoje robove i popustite više ljude na ovoj temi, svakako su tupi i samo malo više zarađuju od vas, neka se muče u svom bezobrazluku i tupoći.
- Indigont
#1543 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Slušajte, mislim da freelanceri zapravo imaju pravo na priznavanje rashoda. Tako bukvalno piše u zakonu. Čini se "lični odbitak" nije isto što i rashod. Možda nas je taj žargon zbunio.
Link do zakona: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... _08-bs.pdf
Članak 13.
(1) Dohodak od samostalne djelatnosti predstavlja razliku između poslovnih prihoda i poslovnih rashoda nastalih u poreznom razdoblju.
Članak 15.
(4) Osobama koje ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz članka 12. stavak (4) točka 3) ovoga zakona rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog prihoda.
Link do zakona: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... _08-bs.pdf
Članak 13.
(1) Dohodak od samostalne djelatnosti predstavlja razliku između poslovnih prihoda i poslovnih rashoda nastalih u poreznom razdoblju.
Članak 15.
(4) Osobama koje ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz članka 12. stavak (4) točka 3) ovoga zakona rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog prihoda.
-
Saka
#1544 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ko je radnike spomenuo?caros wrote:Kakvi prijedlozi lokalnih badža s firmama i platama od 400 KM svojim radnicima. Maltretirajte te svoje robove i popustite više ljude na ovoj temi, svakako su tupi i samo malo više zarađuju od vas, neka se muče u svom bezobrazluku i tupoći.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1545 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno da tih 4% neću platiti jer nisam zdravstveno osiguran i nemam namjeru da finansiram tebe i tvoje liječenje 
-
caros
#1546 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne treba niko ništa spomenuti, sve je jasno iz tvojih postova. Nije teško doći do zaključka kakva si osoba.Saka wrote:Ko je radnike spomenuo?caros wrote:Kakvi prijedlozi lokalnih badža s firmama i platama od 400 KM svojim radnicima. Maltretirajte te svoje robove i popustite više ljude na ovoj temi, svakako su tupi i samo malo više zarađuju od vas, neka se muče u svom bezobrazluku i tupoći.
-
pianist
#1547 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hoces da ti udijelimo malo?Saka wrote:pianist wrote: Hajde ba plati porez i ne palamudi.
Naravno da nam je drago što su počeli da vas deru jer ste masovno tupi i uz to bezobrazni.
-
pianist
#1548 Re: Porez na dohodak na freelancing?
TheHound wrote:Pa eto tako kako si opisao. Prijavis se na biro a ovamo freelance-as i dolaze ti pare na payoneer, paypal i slicne servise. Znam bar 10 ljudi koji tako rade, ali evo stiglo ih je a mislili su da nece nikad pa sad moraju platit ako nista bar ove 3 godine unazad a rade tako vec 5-6 godina.Dasi wrote: Ma jebo PDV svi ga placaju, radio ne radio. Nego je lik to vec spomenuo ranije. Nesto kao Freelanceri se prijave na biro koriste sve beneficije a rade preko neta i stekaju pare. Pa me interesuje kako to? Da dam otkaz u firmi prijavim se na biro i pocnem da freelancam.
Najmanji su problem ovi sto zarade neki minimalac jer nemaju bas nekog izbora, ali ljudi uzimaju bruto kao i ja u firmi s tim da njima citav taj bruto ide u dzep, zdravstvena je ovjerena preko biroa i koristi sve sto i ja, a ja budala par milja poreza drzavi svaki mjesec.
Eto organizujte dernek kad ste toliko razdragani sto smo napokon rijesili sve probleme u drzavi i stali na noge svi zajedno
-
Saka
#1549 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hoćeš. A da bi bio osiguran uplaćivaćeš još sebi zdravstveno pored toga.Velkoski wrote:Naravno da tih 4% neću platiti jer nisam zdravstveno osiguran i nemam namjeru da finansiram tebe i tvoje liječenje
E zato se otvori obrt ili firma, al kako rekoh, prekomplikovano za tebe.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#1550 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno da neću. Za pravne savjete ću pričati s nekim ko zna posao, a ne s eklatantnim primjerom bošnjačkog privatnika
Neću ništa ni otvoriti jer mi ne treba zdravstveno
Neću ništa ni otvoriti jer mi ne treba zdravstveno
Last edited by Velkoski on 23/07/2018 13:37, edited 1 time in total.