JVC wrote:
Imas pogresan pristup, barem ja tako mislim kada pricas o ovome sto si podebljao.
1. Prvo, covjek je sposoban govoriti.
2. Drugo, covjek moze pisati, poboljsati svoje obrazovanje, akumulirati znanje i graditi na dosadasnjim dostignucima.
3. Trece, covjek je kreativan.
4. Cetvrto, blisko povezano s covjekovom kreativnom sposobnoscu je i njegov dar rasudivanja.
5. Peto, je covjekova slobodna volja tj. sposobnost donosenja racionalnih izbora.
6. Sesto, od svih stvorenja na Zemlji, samo covjek ima sposobnost birati izmedu ispravnog i pogresnog
7. Sedmo, covjek posjeduje savjest
8. Osmo, poput Boga, covjek moze dozivjeti iskrene emocije.itd
Nijedno drugo zivo bice nije obdareno sposobnostima, potencijalima i dostojanstvom koje je Bog utkao u svakom muskarcu i zeni.
Pravilno razumijevanje te Bozje slike u nama daje nam bolje razumijevanje prirode samog covjeka, i sam nas polozaj u odnosu prema Bogu. Dobro, ti imas svoje misljenje i odbijas tako razmisljati, sto je naravno tvoje pravo i ja ti to ne osporavam.Dozer wrote:I pored svega toga, i dalje smo daleko od savrsenih, podlozni smo strasnim fulama, mnogi su totalni glupaci, itd.itd.itd.
Ili, krace - totalna smo suprotnost tom savrsenom bogu, a navodno nas je stvorio po sebi samome.
Siri smisao gledanja na sliku Boga u nama moze se reci da je ta "slika" jos uvijek prisutna u ljudima danas. Od samog pada, doslo je do promjene u samom covjeku, doslo je do odvajanja/urusavanja te slike kada je grijeh usao u svijet, tj doslo je do promjene u samom nasem jezgru.
“But now, although some obscure lineaments of that image are found remaining in us; yet are they so vitiated and maimed, that they may truly be said to be destroyed. For besides the deformity which everywhere appears unsightly, this evil also is added, that no part is free from the infection of sin.” John Calvin, Commentary on Genesis 9