stakasa wrote:ultima_palabra wrote:Kad mi neko pomene milju maraka kao dobru platu, ranio bih se.
Ako ti je u Svedskoj pocetna tri (na ruke) a ovamo ostavljas "svoje" (i zivot i stan i raju i ...) onda se prag cini kao prevelik.
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Ali ko je prav zdrav, u svom stanu - stvarno nisam siguran da cini pravu stvar.
Ruzno je sugerisati, to su licne odluke ali kad se vec pricamo ja to ovako vidim
Znas sta je najgore, kad odes i vidis kako ljudi zive. I ja proklinjem dane sto sam igdje otputovao i bio po tim zemljama. To sto smo mi bili ovdje zatvoreni i bez viza je nesto najpametnije sto je vlast radila i drzala takvo stanje. Najrahatnije je ne znati nista.
Mene samo ubi to cekanje...razumijes. To kasnjenje za svim i svacim, mene to ubi u pojam. Da ne govorim kada vidim sta rade prema ovim sada penzionerima, i onda skontam pa sta ce tek mene cekati za nekih 30-40 godina. Sta ce tek tada moja drzava uraditi meni kada odem u penziju. Vjerovatno cu dobit neku injekciju sa uputstvom za eutanaziju i to je to. Ono, da se ne patis i ne teretis PIO. Imam komsiju koji je 41 godinu. ČETRDESET I JEDNU GODINU radio i sada nema penziju. Nije mu uvezan staz?! Ne moze kaze, ne mozes ti u penziju fali ti 7 godina staza. Iako je covjek radio i nije njegovo bilo da razmislja da li mu se uplacuje ili ne pio i zdravstvo. Drzavna jos firma. I ta drzava mu rekla, ma neka bice sve dobro i hop sad hoce covjek u penziju - qrac. Ne mozes. I sta sad da radi? Znaci 41 godinu je radio - odvajao od svake plate i sad se pusi, da nema djece kaze rokno bi se - sta ce, i sad ga ja kaze stid sto od djece mora uzimati, a kamo li da mora roviti po kontejnerima.
Evo, neka se javi neko iz vana i neka mi navede moze li se tako nesto tamo desiti? Ovdje se svi hvataju sitnica i gluposti poput cijena kafe, a ne shvataju sustinu problema.
Pa mi se oko izbornog zakona evo zajebajemo. Da ne govorim o tome da imamo milion jos malih sitnih zakona koji nisu usvojeni itd. Opet, na svakome je izbor, hoce li cekati ovdje jos 20-30 godina da se ovdje napravi drzava ili otici i uzeti "gotov proizvod". Sve ovo pod uslovom da ovdje opet ne bude neki belaj, a gledajuci historiju i nerijesene odnose sanse da belaja bude su poprilicno velike.
Mislim sve zavisi od osobe do osobe. Naravno, jeste tesko vani i nije jednostavno, ali mislim da se treba malo razdrmati i zivjeti.
Ja nisam tip za politicara, ni to ne moze svako. Dakle, ja nisam taj dip koji ce poduzeti akciju i mijenjati stanje, ja sam pokusao sa onim sto mi je dato a to je pasivno ucestvovanje u svemu tome - preko glasanja. Glasao sam evo hrpu puta i nista se nije promjenilo.
Pokusavam na sve nacine da postujem drzavu zakone, ali onda vidim da ostalih 99 ne postuje. I kaze neka te, mijenjaj stanje, ma mijenjaj qrac. Ne mozes ovdje promjeniti nista. I to sam se uvjerio 100 puta...da li ce moci za 50 godina ne znam - niti zelim ostati da saznam.
P.S. Sto se tice familije, drug mi kaze da provede vise vremena sa svojima sada kad je u inostranstvu, nego dok je ovdje zivio. Tesko je to shvatiti, ali kaze da dok je ovdje bio, ono roditelji su tu vide se pomalo, svako svojih obaveza. A sada dodje ovdje bude mjesec dana i svaki dan je gotovo s njima, zezancija, rostilji itd, cak i zajedno na more odu ponekad - sto nikad prije nisu dok je bio i zivio ovdje. Osim naravno dok je bio manji.