Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#1526 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

ultima_palabra wrote:Kad mi neko pomene milju maraka kao dobru platu, ranio bih se.
Ako ti je u Svedskoj pocetna tri (na ruke) a ovamo ostavljas "svoje" (i zivot i stan i raju i ...) onda se prag cini kao prevelik.
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Ali ko je prav zdrav, u svom stanu - stvarno nisam siguran da cini pravu stvar.
Ruzno je sugerisati, to su licne odluke ali kad se vec pricamo ja to ovako vidim
512MB

#1527 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Thorgerson wrote:
Seyfo wrote:Koji apsurd,na ovim lokacijama sa slika se pojavim samo kad mi dodje neko s vana,pa hoce na cevape; Ljeti,kad je Uskrs i oko NG. Znaci,i da sam vani, isti mi q
Fkt.

I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.

Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...

I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...
Ee a sta je sa morginenzi sokic limunic :lol:
stakasa

#1528 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

Morginenzi sokic limunic tri sata do mora
512MB

#1529 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

stakasa wrote:
ultima_palabra wrote:Kad mi neko pomene milju maraka kao dobru platu, ranio bih se.
Ako ti je u Svedskoj pocetna tri (na ruke) a ovamo ostavljas "svoje" (i zivot i stan i raju i ...) onda se prag cini kao prevelik.
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Ruzno je sugerisati, to su licne odluke ali kad se vec pricamo ja to ovako vidim
Zanemarujes jednu sitnicu, u sveCkoj bolje zdravstvo, skole, ima se pitke vode, zrak nije ko u Pekingu, politicar daje ostavku ako u magistarskom radu nije quotao izvor kako treba, policija radi svoj posao, gradonacelnik nije lokalni berber i fukara, standard opcenito veci. Samo onako et da se ne zaboravi...
stakasa

#1530 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

512MB wrote:
stakasa wrote:
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Zanemarujes jednu sitnicu, u sveCkoj bolje zdravstvo, skole, ima se pitke vode, zrak nije ko u Pekingu, politicar daje ostavku ako u magistarskom radu nije quotao izvor kako treba, policija radi svoj posao, gradonacelnik nije lokalni berber i fukara, standard opcenito veci. Samo onako et da se ne zaboravi...
A tri sata do mora?
ultima_palabra

#1531 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

stakasa wrote:
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Pa ne znam, jesi li probao živjeti u BiH sa hiljadu maraka? Ako nisi, ne znam da li si baš kompetentan za dijeljenje savjeta.
512MB

#1532 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Kolko sam upoznat, hrvatska nije jedina zemlja sa morem. Ustvari 90% drzava u EU ima more :D
stakasa

#1533 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by stakasa »

ultima_palabra wrote:
stakasa wrote:
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Pa ne znam, jesi li probao živjeti u BiH sa hiljadu maraka? Ako nisi, ne znam da li si baš kompetentan za dijeljenje savjeta.
Jesam sa nekih 1400
Ja sam napisao preko hiljadu, svoj stan i da je covjek zdrav
uglavnomja

#1534 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

Thorgerson wrote:
Seyfo wrote:Koji apsurd,na ovim lokacijama sa slika se pojavim samo kad mi dodje neko s vana,pa hoce na cevape; Ljeti,kad je Uskrs i oko NG. Znaci,i da sam vani, isti mi q
Fkt.

I ako mi ima ista mrze nego proci ovuda ljeti. Baste sa svih strana, sjede tu i bulje okolo, ne mozes prosetati. Nigdje to jos nisam vidio nego kod nas. Da imas setaliste od 6 metara i da 5 metara ostavis za baste. To samo kod nas ima.

Jednu noc mi dosla neka raja i tako krenuli da setamo, jos djeca dvoje kolica...hoces qrac setati, jedva se dovukli do bezistana - ma vracaj se nazad i bjezi kuci, jedva se dovukli do parkinga. Znaci sa malim djetetoom kolicima ne pomisljaj uopste da ides u grad...

I sta mi tu moze nedostajati jbt, kad i sam pokusavam da izbjegavam odlazak na carsiju. Jer znam kakav gore bude krkljanac. I ako sjednem, sjednem u sporedne ulice...jer ovog papanluka i sjedenja nasred ulice mi je vise navrh glave...

jah, da vidis u oslu kad krenes od tih udarnih mjesta, aker brygge - karl johan - grønland :D

da vidis mjesta ... ne moras se na kant provlaciti izmedju ljudi ... sa kolicima setnja ne traje par sati :skoljka: , plus ludi biciklisti koji imaju kompleks superiornosti i na plocniku i na cesti ...

i u parizu, na champs elysees - ono tri para sa troje kolica setuckaju paralelno ... rahat ... rasirili se, samo za njih citava ulica

:-)
ultima_palabra

#1535 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

stakasa wrote: Jesam sa nekih 1400
Zaradim duplo od toga, supruga isto tu negdje, dva stana i opet borba sa minusima.

Zdrav je relativan pojam. Može ti i supruga biti savršeno zdrava, a da ima komplikovanu trudnoću i da onda moraš izletiti petocifrenu sumu da je ne bi ostavio u rukama mesara i amatera.

Pa se onda dijete rodi, a ti skontaš da bilo kakva sprava koja ti olakšava život u Bosni košta tri puta više nego na Amazonu ili eBayu. Pardon, imaš turske kancerogene plastike pojeftino.
Thorgerson

#1536 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

stakasa wrote:
Dugorocno - druga prica.
Zbog djece - isto tako.
Znas sta je najgore, kad odes i vidis kako ljudi zive. I ja proklinjem dane sto sam igdje otputovao i bio po tim zemljama. To sto smo mi bili ovdje zatvoreni i bez viza je nesto najpametnije sto je vlast radila i drzala takvo stanje. Najrahatnije je ne znati nista.

Mene samo ubi to cekanje...razumijes. To kasnjenje za svim i svacim, mene to ubi u pojam. Da ne govorim kada vidim sta rade prema ovim sada penzionerima, i onda skontam pa sta ce tek mene cekati za nekih 30-40 godina. Sta ce tek tada moja drzava uraditi meni kada odem u penziju. Vjerovatno cu dobit neku injekciju sa uputstvom za eutanaziju i to je to. Ono, da se ne patis i ne teretis PIO. Imam komsiju koji je 41 godinu. ČETRDESET I JEDNU GODINU radio i sada nema penziju. Nije mu uvezan staz?! Ne moze kaze, ne mozes ti u penziju fali ti 7 godina staza. Iako je covjek radio i nije njegovo bilo da razmislja da li mu se uplacuje ili ne pio i zdravstvo. Drzavna jos firma. I ta drzava mu rekla, ma neka bice sve dobro i hop sad hoce covjek u penziju - qrac. Ne mozes. I sta sad da radi? Znaci 41 godinu je radio - odvajao od svake plate i sad se pusi, da nema djece kaze rokno bi se - sta ce, i sad ga ja kaze stid sto od djece mora uzimati, a kamo li da mora roviti po kontejnerima.

Evo, neka se javi neko iz vana i neka mi navede moze li se tako nesto tamo desiti? Ovdje se svi hvataju sitnica i gluposti poput cijena kafe, a ne shvataju sustinu problema.

Pa mi se oko izbornog zakona evo zajebajemo. Da ne govorim o tome da imamo milion jos malih sitnih zakona koji nisu usvojeni itd. Opet, na svakome je izbor, hoce li cekati ovdje jos 20-30 godina da se ovdje napravi drzava ili otici i uzeti "gotov proizvod". Sve ovo pod uslovom da ovdje opet ne bude neki belaj, a gledajuci historiju i nerijesene odnose sanse da belaja bude su poprilicno velike.

Mislim sve zavisi od osobe do osobe. Naravno, jeste tesko vani i nije jednostavno, ali mislim da se treba malo razdrmati i zivjeti.

Ja nisam tip za politicara, ni to ne moze svako. Dakle, ja nisam taj dip koji ce poduzeti akciju i mijenjati stanje, ja sam pokusao sa onim sto mi je dato a to je pasivno ucestvovanje u svemu tome - preko glasanja. Glasao sam evo hrpu puta i nista se nije promjenilo.

Pokusavam na sve nacine da postujem drzavu zakone, ali onda vidim da ostalih 99 ne postuje. I kaze neka te, mijenjaj stanje, ma mijenjaj qrac. Ne mozes ovdje promjeniti nista. I to sam se uvjerio 100 puta...da li ce moci za 50 godina ne znam - niti zelim ostati da saznam.

P.S. Sto se tice familije, drug mi kaze da provede vise vremena sa svojima sada kad je u inostranstvu, nego dok je ovdje zivio. Tesko je to shvatiti, ali kaze da dok je ovdje bio, ono roditelji su tu vide se pomalo, svako svojih obaveza. A sada dodje ovdje bude mjesec dana i svaki dan je gotovo s njima, zezancija, rostilji itd, cak i zajedno na more odu ponekad - sto nikad prije nisu dok je bio i zivio ovdje. Osim naravno dok je bio manji.
Last edited by Thorgerson on 20/02/2018 12:06, edited 1 time in total.
uglavnomja

#1537 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

ultima_palabra wrote:
Zaradim duplo od toga, supruga isto tu negdje, dva stana i opet borba sa minusima.

Zdrav je relativan pojam. Može ti i supruga biti savršeno zdrava, a da ima komplikovanu trudnoću i da onda moraš izletiti petocifrenu sumu da je ne bi ostavio u rukama mesara i amatera.

Pa se onda dijete rodi, a ti skontaš da bilo kakva sprava koja ti olakšava život u Bosni košta tri puta više nego na Amazonu ili eBayu. Pardon, imaš turske kancerogene plastike pojeftino.
:-)

to na e-bayu roba prve klase ... kineska mislim

a kad skontas shipping i ostalo za kvalitetnu robu - dodje ti isto kao u bosni

i za doktore ti je isto, za prehladu kod obicnog, za nesto od cega zivot zavisi - ruku u dzep, i to jos jedna 0 vise nego u bosni, i to najmanj jedna
512MB

#1538 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by 512MB »

Da i 95% preuzme osiguranje :D
ultima_palabra

#1539 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by ultima_palabra »

Ma kakvi, skuplja se kutijama i humanitarnim brojevima...
Russki

#1540 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Russki »

Hmm, tako nekako.

Milja maraka plata.

Mjesečno potrošiš dvije milje.

Kako ? :D :lol:
Hendrix

#1541 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Hendrix »

Russki wrote:
Hmm, tako nekako.

Milja maraka plata.

Mjesečno potrošiš dvije milje.

Kako ? :D :lol:
Pa milja maraka kad zivis kod roditelja na njihovoj hrani, dodas stojanku za racune eventualno i ostalo potrosis na morningenzi kafice i sokice. I moze i da ostane jos para na kraju mjeseca. :D
Russki

#1542 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Russki »

Aj dobro kad si sa starcima, ali ako šta ako si sam :D
moonca

#1543 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by moonca »

Mene samo ubi to cekanje...razumijes. To kasnjenje za svim i svacim, mene to ubi u pojam. Da ne govorim kada vidim sta rade prema ovim sada penzionerima, i onda skontam pa sta ce tek mene cekati za nekih 30-40 godina. Sta ce tek tada moja drzava uraditi meni kada odem u penziju. Vjerovatno cu dobit neku injekciju sa uputstvom za eutanaziju i to je to. Ono, da se ne patis i ne teretis PIO. Imam komsiju koji je 41 godinu. ČETRDESET I JEDNU GODINU radio i sada nema penziju. Nije mu uvezan staz?! Ne moze kaze, ne mozes ti u penziju fali ti 7 godina staza. Iako je covjek radio i nije njegovo bilo da razmislja da li mu se uplacuje ili ne pio i zdravstvo. Drzavna jos firma. I ta drzava mu rekla, ma neka bice sve dobro i hop sad hoce covjek u penziju - qrac. Ne mozes. I sta sad da radi? Znaci 41 godinu je radio - odvajao od svake plate i sad se pusi, da nema djece kaze rokno bi se - sta ce, i sad ga ja kaze stid sto od djece mora uzimati, a kamo li da mora roviti po kontejnerima.

Evo, neka se javi neko iz vana i neka mi navede moze li se tako nesto tamo desiti? Ovdje se svi hvataju sitnica i gluposti poput cijena kafe, a ne shvataju sustinu problema.
Vani je jos okrutnije.Zavisi do drzave i od tebe najvise. :)
madner

#1544 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

Thorgerson wrote:
Fkt.

Haj sve, ali ovo je debela suplja. Setas normalno sa kolicima, sa malom djecom, sa velikom djecom. Niko te ne tjera da setas tim djelom ako ne volis guzvu.

Kakav problem :D

Inace otidji malo do Italije, vole i oni setati po ovim sjevernim djelovima.
madner

#1545 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by madner »

To sto vam je milja nista samo kaze koliko ste daleko od BiH prosjeka koji stvarno ima razlog da bjezi glavom bez obzira.

Ovaj setac je najbolji. :D
sumirprimus

#1546 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sumirprimus »

milja je dobra dok si sam, i dok je gorivo bilo marka :D
s porodicom djecom i obavezama ha 500 ha milja isto ti je.borba ne gine :skoljka:
Trebam te

#1547 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Trebam te »

sumirprimus wrote:milja je dobra dok si sam, i dok je gorivo bilo marka :D
s porodicom djecom i obavezama ha 500 ha milja isto ti je.borba ne gine :skoljka:
Za normalan zivot u BH 4 clana porodica treba 3000 maraka samo da normalno zivi bez ikakvih posebnih prohtjeva.

:bih:
zijancer

#1548 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by zijancer »

znam dvoje normalnih ljudi koji žive od 400 km
kod njih se najbolje jede, najugodnije spava i najprijatnije ćakula :P

što je veća cifra, sve više je monolog, neprijatnost, žurba i kritika
Last edited by zijancer on 20/02/2018 14:01, edited 1 time in total.
Fudo387

#1549 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:

Ako sam dobro shvatio ti i hanuma skupa zaradite skoro 6000 maraka, imate dva svoja stana, i opet ganjate minuse?
Oduzmi joj karticu, druge nema.
zijancer

#1550 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by zijancer »

ultima_palabra, jedno sporedno pitanje, pod kakvom vrstom pokrivača spavate?
Post Reply