Nova agresija na BIH?

Post Reply
Acid25

#1526 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Acid25 »

Batal wrote:.
Kad imaš ovakve komšije onda moraš uzeti u razmatranje mogućnost da ćeš jednog dana završiti u rovu. Ako si već bio u rovu onda mogućnost da ćeš opet biti.
Da su mi komšije Šveđani i Norvešani mislio bih o drugim stvarima. :)
PM72

#1527 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

512 MB,
Ko god je uzeo za pušku radi tuđeg stana,kuće,auta...tuđe kokoši,haram mu bilo i sve što je tako stekao potrošio na lijekove dabogda!
PM72

#1528 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

madner wrote:
PM72 wrote:
MUP KS i Federalna imaju daleko najbolje opremljene jedinice za paravojne operacije
Pojasni ako ti nije mrsko.
Policija sa ili bez dugih cijevi nije odmah vojna formacija. Ne posjeduju trening niti vjezbaju takvu vrstu akcija.

Izuzetak su "specijalci" sto je kod nas zapravo prepisano od GSG9. To je antiteroristicka jedinica koja zaista vjezba nesto sto lici na ratne operacije.
Takvih jedinica ima ukupno 3 u drzavi. SIPA, FMUP i MUP KS.

Zbog Maoce i slicnih su ti kapaciteti zaista na visokom nivou, tako da bi u slucaju rata to bili mobilni bataljoni.

RS nema takvu jedinicu. Imala bi mozda dio drzavne jedinice, ali ona je najmanja.
Paša moj,
RS ima specijalni jedinicu koja nije ništa manje opremljena i sposobna od jedinica koje si pomenuo.
Zatim,u svakom centru bezbjednosti ima jedinicu za podršku što je pandan jefinici za podršku MUP KS
Batal

#1529 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Batal »

Ma za rat je potrebno dvoje :D :-D :izet: :zzzz: :zzzz:
ili
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
ili
:run:
Batal

#1530 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Batal »

Acid25 wrote:
Kad imaš ovakve komšije onda moraš uzeti u razmatranje mogućnost da ćeš jednog dana završiti u rovu. Ako si već bio u rovu onda mogućnost da ćeš opet biti.
Da su mi komšije Šveđani i Norvešani mislio bih o drugim stvarima. :)
Ja bih predložio da Švedsku napadnemo pa da nas Švedi u kontri okupiraju i uvedu 6-o satno radno vrijeme :).
Druga mi je opcija vodite ljubav a ne rat tj u prevodu na Bosanski Bošnjaci Jeb te se :)
Treća mi je opcija pasoš i znanje bar jednog stranog jezika(a da nije Srpski ili Hrvatski).
Ja lično bih i prebolio još malo rovova(i onako sam sjeban zanavjek) al ne mogu to djeci priuštiti,plaho je.
Last edited by Batal on 18/02/2018 00:02, edited 1 time in total.
Seawolf

#1531 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Seawolf »

Batal wrote: Ja bih predložio da Švedsku napadnemo pa da nas Švedi u kontri okupiraju i uvedu 6-o satno radno vrijeme :)...
A šta ćemo ako ih pobijedimo?
HAVANA

#1532 Re: Nova agresija na BIH?

Post by HAVANA »

E onda su ga bas popusili. :lol: Sjebat svedsku,a sta drugo.Ko i sve.
Kikibombona

#1533 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Kikibombona »

Acid25 wrote:
To samo ako si nepismen i sirotinja.

U protivnom, razradjujes taktike, sklapas motivacione govore, ides u Njemacku i Ameriku skupljati pare, vrsis ostale stranacke duznosti, 'dijelis' narodu puske i hranu, obavljas neke druge poslove koji pomazu odbranu i ekonomiju itd itd.

Dobro je rekao Srbin Dimitrije...
"Bogataši su u rat poslali volove, a sirotinja svoje sinove; kapitalista je odvojio kakvu ragu, a sirotinjska majka jedinca sina."
I na kraju, onaj sto se valjao u blatu i krv pisao, je obicna nula. Oni sto su bili u pozadini su gospodari zivota i smrti.

Rat je strasno sranje u kojem prvi nastrada posten covjek, jer je on neprijatelj svake od strana u sukobu. Zato biti u pripravnosti i na prvu opasnost razguliti 200km/h, da te slucajno ne zaustavi barikada.
Last edited by Kikibombona on 18/02/2018 07:39, edited 1 time in total.
PM72

#1534 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

:thumbup:
pogotovo mi se sviđa ovo na kraju!
Kikibombona

#1535 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Kikibombona »

palermo wrote:sasvim legitimno razmišljanje, protiv kojeg ja nemam ništa protiv. Jedino mi smeta kada me netko ubjeđuje da je njegov odabir jedini ispravan.

Izmakneš guzicu i zaboraviš da uopšte postoji Bosna, to je sasvim ok......izmakneš guzicu i nastaviš pametovati ( ne govorim o tebi nego generalno) kako su u BiH svi trebali ovako ili onako je u najmanju ruku bezveze
Ne mora znaciti da tebe ubjedjuje, mozda govori radi drugih ljudi. Nebrojeno puta sam usao u raspravu sa covjekom cije je misljenje cementirano, znao sam da nista kod njega ne mogu mijenjati, ali sam raspravljao radi drugih ljudi koji su bili nazocni, da bi ih kroz takvu diskusiju naveo da razmisle o svemu i sagledaju iz vise uglova.

Posebno na tome insistiram ako su medju prisutnima lakovjerni ljudi, dovoljno posteni, glupi i navini da budu iskoristeni za tzv. 'vise ciljeve'. Takvima se lako manipulise, koriste se niske strasti da bi bili iskoristeni za interese drustveno-politicke elite.

Na brdo u 99% slucajeva jurisa neobrazovan i siromasan. Obrazovani i bogati su dovoljno inteligentni i lukavi da se sklone u stranu. Najdeblji kraj izvuce posten covjek, koji je obicno siromasan. Obrazovani i bogati najvise huskaju na rat a u njemu najmanje ucestvuju. I na kraju rata, oni su bogovi a ovi sto su jeli blato i krv najobicnija fukara.

Moj savjet sirotinji je da bjezi glavom bez obzira na svaki nagovjestaj sukoba. Oni ce u njemu najebati kako god okrenes. Jedan je zivot. Porodicu za ruku i bjezi.
PM72

#1536 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

Meni su spočitavali da širim "defetizam" pa sam prvo morao da vidim šta to znači :D
Ja samo prenosim iskustva jer sam sretnik što sam preživio,mnogi nisu bili takve nafake.Rat i sukob su najgora stvar na svijetu koju mlad čovjek može doživjeti.Gubitak člana porodice je jako teška i bolna stvar ali je rat gora...kad ti neko umre ili pogine doživiš šok,stres i nevjericu i to traje dan,dva,tri...sedam i onda se pomiriš s tim.Rat traje godinama a svakodnevni je stres.Nema te ideje,zanosa ili plana za koji bi recimo jutros čučao u rovu,kiša,blato,snjeg,sav mokar,smrznut,gladan i kontaš šta se dešava kod kuće,jesu li svi živi,imaju li koju konzervu,drvo i vode...

pa ti djete ili brata odvedu u akciju za neko kurčevo brdo...a na tom brdu kasnije dođu arapi pa naprave vilu...ti ko popišan prođeš pored kote na kojoj ti je poginuo jaran,zastaneš misleći na njega a priđe ti arapov sekjuriti pa kaže da je to privatno zemljište i da razguliš...

zato ja i kažem,ako budemo toliki konji da opet zakuhamo,javno obećavam da ću ostaviti otključan stan i potpisanu bjanko pumomoć kojom prepisujem stan "oslobodiocima" ko god to bio a ja odoh sa djecom...
madner

#1537 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

PM72 wrote:
madner wrote:
PM72 wrote: Pojasni ako ti nije mrsko.
Policija sa ili bez dugih cijevi nije odmah vojna formacija. Ne posjeduju trening niti vjezbaju takvu vrstu akcija.

Izuzetak su "specijalci" sto je kod nas zapravo prepisano od GSG9. To je antiteroristicka jedinica koja zaista vjezba nesto sto lici na ratne operacije.
Takvih jedinica ima ukupno 3 u drzavi. SIPA, FMUP i MUP KS.

Zbog Maoce i slicnih su ti kapaciteti zaista na visokom nivou, tako da bi u slucaju rata to bili mobilni bataljoni.

RS nema takvu jedinicu. Imala bi mozda dio drzavne jedinice, ali ona je najmanja.
Paša moj,
RS ima specijalni jedinicu koja nije ništa manje opremljena i sposobna od jedinica koje si pomenuo.
Zatim,u svakom centru bezbjednosti ima jedinicu za podršku što je pandan jefinici za podršku MUP KS
1995 je to bilo tacno. Danas imaju istu opremu, a broj se smanjio na 60ak ljudi, sa cijelom podrskom.
Jedinice za podrsku su opet, nakon protesta 2014, puno bolje opremljene u FBiH i vece.
PM72

#1538 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

nakon protesta koje pominješ,svaka policijska stanica u Kantonu Sarajevo dobila je 20-tak kompleta uniformi,šljemova,prsluka za slučaj potrebe jer je to još 100-tinjak policajaca u "crnom" koje zovu specijalci.
Jedinica za podršku dobila je opremu za razbijanje demostracija,šljemove,vizire,štitnike,suzavce,elektro šokove,kombije a to veze nema sa tvojom pričom kako su osposobljeni za neke ratne operacije.Uobičajena obuka za slučaj otmica,talačkih kriza,upada u objekte itd.Oni nemaju vojnu obuku kao marinci ili kojekakve specijalne jedinice kako ti to zamišljaš.Momci su zdravi,snažni,sposobni ali za gore navedene slučajeve.Nikad nijedan nije imao obuku kako da minira prugu,cestu,kako da postavlna i skida mine,kako da gađa iz protivoklopnoh sredstava,gađanje iz minobacača i tromblona,iz PAT-ova i PAM-ova i slična vojna obuka koju prolaze recimo žandarmerijske jedinice u Srbiji.
155_mm

#1539 Re: Nova agresija na BIH?

Post by 155_mm »

nisam pratio temu pa da priupitam.
je li vec bilo ono "ma ko je budala da ratuje za bakira SDA i ostale politicare".
a i ono "ma dijaspora samo zakuhava jer im je glavna zivotna zelja da se u bosni zarati".
i naravno ona "ma sta ce jadni bosnjo. bolje mu je staviti glavu na panj da ga zakolju da se jadan ne muci".

ako vam minimalno ove tri stvari nisu bile ovdje na temi, jebla vas takva tema.
Streptokok

#1540 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Streptokok »

PM72 wrote:Meni su spočitavali da širim "defetizam" pa sam prvo morao da vidim šta to znači :D
Ja samo prenosim iskustva jer sam sretnik što sam preživio,mnogi nisu bili takve nafake.Rat i sukob su najgora stvar na svijetu koju mlad čovjek može doživjeti.Gubitak člana porodice je jako teška i bolna stvar ali je rat gora...kad ti neko umre ili pogine doživiš šok,stres i nevjericu i to traje dan,dva,tri...sedam i onda se pomiriš s tim.Rat traje godinama a svakodnevni je stres.Nema te ideje,zanosa ili plana za koji bi recimo jutros čučao u rovu,kiša,blato,snjeg,sav mokar,smrznut,gladan i kontaš šta se dešava kod kuće,jesu li svi živi,imaju li koju konzervu,drvo i vode...

pa ti djete ili brata odvedu u akciju za neko kurčevo brdo...a na tom brdu kasnije dođu arapi pa naprave vilu...ti ko popišan prođeš pored kote na kojoj ti je poginuo jaran,zastaneš misleći na njega a priđe ti arapov sekjuriti pa kaže da je to privatno zemljište i da razguliš...

zato ja i kažem,ako budemo toliki konji da opet zakuhamo,javno obećavam da ću ostaviti otključan stan i potpisanu bjanko pumomoć kojom prepisujem stan "oslobodiocima" ko god to bio a ja odoh sa djecom...
Imas li sta vrijedno u stanu?
PM72

#1541 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

ma jebeš stan,kuću,auto,namještaj...sve što se može nadoknaditi nije vrijedno sekiracije i žrtvovanja.
madner

#1542 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

PM72 wrote:nakon protesta koje pominješ,svaka policijska stanica u Kantonu Sarajevo dobila je 20-tak kompleta uniformi,šljemova,prsluka za slučaj potrebe jer je to još 100-tinjak policajaca u "crnom" koje zovu specijalci.
Jedinica za podršku dobila je opremu za razbijanje demostracija,šljemove,vizire,štitnike,suzavce,elektro šokove,kombije a to veze nema sa tvojom pričom kako su osposobljeni za neke ratne operacije.Uobičajena obuka za slučaj otmica,talačkih kriza,upada u objekte itd.Oni nemaju vojnu obuku kao marinci ili kojekakve specijalne jedinice kako ti to zamišljaš.Momci su zdravi,snažni,sposobni ali za gore navedene slučajeve.Nikad nijedan nije imao obuku kako da minira prugu,cestu,kako da postavlna i skida mine,kako da gađa iz protivoklopnoh sredstava,gađanje iz minobacača i tromblona,iz PAT-ova i PAM-ova i slična vojna obuka koju prolaze recimo žandarmerijske jedinice u Srbiji.
Sada je to vec visestruko vise. I tada su razdvojene jedinice za podrsku od specijalisticke podrske. :D

Znam ja tacno sta je vojna a sta policijska obuka, zato sam naglasio da su najsposobnije policijske jedinice u drzavi za paravojne operacije FUP i MUP KS. Ne znaci da su bolji od Marinaca ili Wehrmachta. :D
Najvjerovatniji protivnik nema oklopna sredstva, nema PATove, ima nesto obucene pjesadije i sve ostalo je cista improvicija.

Ne znaci da su bolji od rendzera.
PM72

#1543 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

bez ljutnje ali nemaš pojma ni o sastavu ni o obuci policijskih jedinica.
madner

#1544 Re: Nova agresija na BIH?

Post by madner »

Mislim da znam tacno, a ti izvrsi updejt. :D
junior3

#1545 Re: Nova agresija na BIH?

Post by junior3 »

madner wrote: 1995 je to bilo tacno. Danas imaju istu opremu, a broj se smanjio na 60ak ljudi, sa cijelom podrskom.
Jedinice za podrsku su opet, nakon protesta 2014, puno bolje opremljene u FBiH i vece.
Ko ima 60ak ljudi, specijalna?
Jolpaz

#1546 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Jolpaz »

PM72 wrote:Meni su spočitavali da širim "defetizam" pa sam prvo morao da vidim šta to znači :D

Slazem se sa tobom u 90% stvari a niko od nas nije znao ko ce kupovati brdo koje smo branili ili “oslobadjali” niti smo ocekivali tapija na njega da radimo sa tim brdom sta zelimo.
Problem “oslobodilaca” se dokazao u protekloj agresiji nakon sto su dobili otkljucane stanove sa punomoci gdje se odricu imovine u korist genocidnog entiteta, uredno otpratili vlasnike u Tomasicu i druge masove ili pojedinacne grobnice.
Zivimo tu gdje smo, nismo se borili da sve bude na troje nego za sekularizam i gradjanske ideje ali tako nam je kako je...
Streptokok

#1547 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Streptokok »

PM72 wrote:bez ljutnje ali nemaš pojma ni o sastavu ni o obuci policijskih jedinica.
Nije mi sto ne zna nego sto je uvjeren da zna. To je najgora kombinacija.

Odalamio da ks ima antitetoristicku jedinicu i ostade ziv.
Last edited by Streptokok on 18/02/2018 11:50, edited 1 time in total.
Streptokok

#1548 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Streptokok »

junior3 wrote:
madner wrote: 1995 je to bilo tacno. Danas imaju istu opremu, a broj se smanjio na 60ak ljudi, sa cijelom podrskom.
Ko ima 60ak ljudi, specijalna?
Debeli je malo popuko zadnjih dana, ustvari mnogo ranije.
radostan dan

#1549 Re: Nova agresija na BIH?

Post by radostan dan »

Ovdje samo sto ne pocne...evo dvadesetreca godina, zar ne?

Tri su preduslova da se pocne:
a) nema se para za funkcionisanje drzave...
kao sto vidimo, para se ima za sad, a vlast se zaista trudi da novac nabavi na ovaj ili onaj nacin, samo da ga bude...najcesce je to varijanta - bjeste noge, posra vas guzica (mmf krediti).
b) ugrozena je licna imovina, kapital i biznis vlasti, zarad nezadovoljne i nezahvalne mase koja bi malo vise i malo bolje od onog sto zadnjih decenija ima (opet vezano za imanje/nemanje, ovog puta na malo licnijem nivo...nivo pojedinca, i sta je u tanjiru ispred njega, u polumemljivoj prohladnoj sobi - posna krompir čorba ili pasulj sa koljenicom i rebarcima, odnosno ovčetinom). I kao sto kaze pesnik - prodao je njive plodne, vinograde blagorodne, konje vrane, sat i jos kojekakve tantijeme...elem, bice para da se kako-tako napuni gorepomenuti tanjir, jer elektroprivreda, telekom, hidropotencijal, pošte, i jos stosta toga stoje spremni u start bloku i cekaju pucanj da se krene sa utrkom - koja ce se bolje utopiti nekom.

Dakle, iz stavke a) doznajemo da je prvi esalon oBrane drzavno/entitetske vlasti i uredjenja sastavljen od dvije dobro obucene i kvalitetne divizije budzetskih korisnika, namirene i direktno odgovrne vrhovnom stabu. Njima se pridruzuju pobocne jedinice sacinjene od clanova najuze porodice gorepomenutih budzetlija, izuzetno odane i vjerne. Zlobnici bi ih nazvali psima rata, medjutim, iskonski nagon za samoodrzanjem opravda djelovanje ovih pobocnih postrojbi.

Stavka b) obuhvata trenutno neutvrdjen broj (iz razloga obaveze cuvanja vojne tajne i skrivanja dodatno raspolozivih kapaciteta) mjesovitih brigada i četa, kao druga linija oBrane....sastavljena od preventovih, bektovih, peni plus, konzum, privatna pilana radnika, te nizih stranackih djelatnika (inkorporiranih u razlicita udruzenja, saveze, upravne, nadzorne odbore i sl. Veoma su bitne funkcije, nesto poput desetara i mladjih vodnika u bivsoj nam jna, ili komandira u vatrogasnoj stanici/drustvu). Dakle, heterogena struktura individualnih navika i razmisljanja. Medjutim, sama njihova brojnost, a posebo cilj - brise pomenuti individualni predznak i topi ih u masu uvjek zainteresovanu za odrzanje pat pozicije na liniji , jer iskustveno znaju - da uvijek.moze gore od onog sto je trenutno.
Izuzetno zahvalni borci, malo kostaju a puno daju. Skoro pun tanjir, malo zagrijana postelja, u fening para da se plati struja i kablovska, cine od njih fanaticne borce za odrzanje statusa kvo. Odani i vjerni prije svega prvom pretpostavljenom (gazdi). Prvi pretpostavljeni ima direktnu komunikaciju sa stabom, veze u komori, i zna da predvidja po pet do deset godina unaprijed.
Ako pak zapne i dogori do nokata i postane upitna borbena sprema pomenutih, uvjek postoji mogucnost obezbjedjivanja kapitala za dopunu tanjira (direktno povezano sa motivisanoscu) putem prodaje hidro, elektro i ostalih na - ro - potencijala, po principu - pola pijem, pola sarcu dajem.

Dakle, uspostavljenu prirodnu ravnotezu i lanac ishrane moze da poremeti jedino stavka c) ino elementi i njihovo potkusurivanje, potpomognuti domacim izdajnicima koji bi da filozofiraju (trocki, djilas i kompanija) i mjenjaju stanje preko tudje guzice (ima ih par na temi).
archi_a

#1550 Re: Nova agresija na BIH?

Post by archi_a »

@madner :thumbup:
Tekst iz 2015
Ova jedinica policije radi i djeluje kao i sve interventne policije u regionu, sva vozila su im ne obelezena, u voznom parku poseduju i koriste T5. WV kombije, dzipove Toyota Land Cruisere i Nissan Patrol, te "marice" u vidu Ford transita.
Prijee par godina vlada kantona Sarajevo ovoj jedinici je napravila visemilionsko zdanje u vidu baze, sa smestajnim kapacitetima, poligonima, streljanom, sportskom dvoranom i svim ostalim pratecim objektima na periferiji grada, sto je po meni svakako No.1 takvo zdanje u celoj BIH.
Dakle svaka PU KS ima jedinicu za podršku. Pored njih na kantonalnom nivou je formirana Jedinica za specijalističku podršku koja broji do 100 ljudi. To je format koji slijede svi kantonalni MUP-ovi.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Najgore mi je kad ljudi počnu vrijeđati nekog od kolega forumaša, valjda da ga diskredituju, a sami ne znaju jesu li pošli ili su došli.
P. S. Ako budete u situaciji da ih sretnete, a budete u nedoumici da li su to oni, obratite pažnju, prepoznat ćete ih po beretkama. :D

Image
Last edited by archi_a on 18/02/2018 13:28, edited 2 times in total.
Post Reply