Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jeza u ledja

#1526 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

Radio Sarajevo wrote:Nije baš jednostavno, pogotovo jer su se morali uskladiti termini da oba takmičenja imaju draž.

Kako sam čitao na Vikipediji, plej of je trebalo da bude u junu, i onda bi ekipe koje se plasiraju na EP nezainteresovano igrale kvalifikacije do kraja. Ipak, koliko sam shvatio, to takmičenje u junu je samo za pobjednika Lige nacija, ali ne i za EP, a EP će dobiti svoja dodatna četiri učesnika tek u novembru 2019.
Pa da, ima logike. Taj plejof iz Lige Nacija ima smisla samo nakon kvala za EURO.
Radio Sarajevo

#1527 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Radio Sarajevo »

jeza u ledja wrote:
Radio Sarajevo wrote:Nije baš jednostavno, pogotovo jer su se morali uskladiti termini da oba takmičenja imaju draž.

Kako sam čitao na Vikipediji, plej of je trebalo da bude u junu, i onda bi ekipe koje se plasiraju na EP nezainteresovano igrale kvalifikacije do kraja. Ipak, koliko sam shvatio, to takmičenje u junu je samo za pobjednika Lige nacija, ali ne i za EP, a EP će dobiti svoja dodatna četiri učesnika tek u novembru 2019.
Pa da, ima logike. Taj plejof iz Lige Nacija ima smisla samo nakon kvala za EURO.
Tako je. Meni je bilo vrlo nelogično da se igra usred kvalifikacija ili prije toga. Prvo sam mislio da oni koji se kvalifikuju neće ni igrati kvalifikacije, nego će, kao Rusija prije SP-a, igrati "'nako" u jednoj grupi, ali evo vidim da nije tako.

Svaka je utakmica važna, i svako mjesto je važno jer može donijeti i plasman na EP, i promociju u Ligu A, a i drugo nositeljsko mjesto u kvalifikacijama.

Problem će nastati, barem za nas, za dvije godine, jer se preko Lige nacija sigurno nećemo plasirati na SP, nego ćemo vjerovatno ispasti iz Lige A. Ipak, koliko sam shvatio, i dalje ćemo biti u drugoj jakosnoj skupini za kvalifikacije, što mi se čini malo nepravednim prema ostalima.
Korisničkoime

#1528 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Korisničkoime »

palermo wrote:
Korisničkoime wrote:
cyprus wrote:Nego, hoće li meni iko odat priznanje što branim Šunjića evo već šest godina? :D Tačno toliko ga neki tjeraju iz reprezentacije, a momak je veliku većinu utakmica odradio maestralno ili u najmanju ruku korektno...
Nece jer nisi upravu po pitanju Sunjica kao ni po pitanju ovog maestralno, gluho bilo u sta si ti gledao zadnje 4 godine.
Sunjic se ne zna postaviti u prostoru nikad nije znao i nikad nije naucio tako da zna da ispadne samo tako, Sunjicu duboko postavljena odbrana ide na ruku bez nekih rotacija i bez puno pimplanja oko lopte kada ima klasicnog napadaca protiv sebe, sidrasa, sa se s njim moze da hrve u 16. Ako ti ovo zvuci poznato to je zato jer je Sunjic stoper od prije 20-25 godina u tom vremenu bio bi vjerovatno jedan od najboljih.
Visoko postavljena odbrana je smrt za Sunjica em se ne zna posataviti em tu gresku ne moze kompenzitati brzinon jer je nema a sto se od njega tesko moze i ocekivati, bili kakvi izleti bekova i njegovo eventualno pokrivanje porstora bilo sa strane bilo ispred bilo kakva rotacija osim sa stoperom je za njega smrt.
Ovo je bila fina utakmica od skoro svih igraca ali smo igrali protiv Austrije tako da iskreno pogotovo u napadu nije bilo nekih izazova.
Korisnički i Šunjić :D jedna nerasikidiva veza :D .

Mislim, ima toga što ti pišeš, ali ovdje nitko ne tvrdi da je Šunjić Maldini, nego da u reprezentaciji redovno pruža vrlo solidne partije. I upravo iz toga razloga, vjerujem da se sa pravom može reći da jednostavno nisi pravedan u procjeni Šunjićevih igara
Priznajem da od pocetka nisam ljubitelj Sunjica i da ima sad sam par postova posvetio nasem Sunji :mrgreen:
Medjutim s razlogom ukoliko se igra bilo sta od gore navedenog Sunjic je najslabija karika u odbrani.
U drugoj ili trecoj utakmici za Stutgart se pokazalo sta mislim ako se neko sjeca.
Volio bih da je do mene i da sam samo nepravedan.
Korisničkoime

#1529 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Korisničkoime »

Po pitanju sistema Lige nacija dzaba se mucite vidite da niko ne razumijem.
Neko se javi objasni ja taman skontam kad ispod post nekog drugog kaze nisi u pravu ide ovako ja i to procitam i taman skontam javi se treci i kaze niste ni jedan ni drugi upravu vako ide i tako u krug.
Bitno je biti prvi u ovoj grupi LN ja sam dotle dosao i mislim da se svi slazu s mnom (nemoj te me pitati zasto)
kudrilo

#1530 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by kudrilo »

Igraš Ligu Nacija. Pokušavaš biti što bolji radi jakosnih skupina, novca, a i promocije u ligu iznad. Za Euro ti je bitna samo ako poslije Lige Nacija zasereš kvalifikacije, pa onda imaš priliku kroz playoff baraž da se čupaš. Ako odradiš dobro kvalifikacije i prođeš tako na Euro, playoff baraž ne igraš. Onda ti je dobar rezultat u Ligi nacija prethodno bitan samo zbog promocije u Ligu iznad.

Nema osvajača Lige B, C, D. Ima samo jedan osvajač lige nacija, to je onaj playoff koji se igra u junu 2019. i koji veze nema sa kvalifikovanjem za Euro.
Korisničkoime

#1531 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Korisničkoime »

kudrilo wrote:Igraš Ligu Nacija. Pokušavaš biti što bolji radi jakosnih skupina, novca, a i promocije u ligu iznad. Za Euro ti je bitna samo ako poslije Lige Nacija zasereš kvalifikacije, pa onda imaš priliku kroz playoff baraž da se čupaš. Ako odradiš dobro kvalifikacije i prođeš tako na Euro, playoff baraž ne igraš. Onda ti je dobar rezultat u Ligi nacija prethodno bitan samo zbog promocije u Ligu iznad.

Nema osvajača Lige B, C, D. Ima samo jedan osvajač lige nacija, to je onaj playoff koji se igra u junu 2019. i koji veze nema sa kvalifikovanjem za Euro.
Valjda ti je jasno o kojoj reprezentaciji ovdje pisemo, zasrali smo mi i lakse stvari, zasrat kvalifikacije nam je uza specijalnost
kudrilo

#1532 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by kudrilo »

Zato i treba odigrati fino Ligu nacija :D
jeza u ledja

#1533 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

Korisničkoime wrote:Po pitanju sistema Lige nacija dzaba se mucite vidite da niko ne razumijem.
Neko se javi objasni ja taman skontam kad ispod post nekog drugog kaze nisi u pravu ide ovako ja i to procitam i taman skontam javi se treci i kaze niste ni jedan ni drugi upravu vako ide i tako u krug.
Bitno je biti prvi u ovoj grupi LN ja sam dotle dosao i mislim da se svi slazu s mnom (nemoj te me pitati zasto)
LN je zasebno takmicenje, tj. kao neki turnir. Ima svoj trofej itd. Cetiri nivoa liga su kao i klupske lige, pa imas promociju i ispadanje u visi/nizi rang.

Kvalifikacije za EURO su odvojeno takmicenje, kao sto je bilo i do sad. Jedina razlika je to LN pruza dodatnu mogucnost kvalifikovanja na EURO (4 mjesta iz 4 lige). Ja bi to nazvao kao neki wild card poziv na takmicenje.

Helem mislim da kad neko objasnjava LN preskace to najbitnije, tj. prvo - da je to zasebno takmicenje i da zamjenjuje prijateljske utakmice. Cijela poenta je bila ta - da se broj prijateljskih koje nemaju nikakav takmicarski karakter smanji na minimum. Vjerovatno upravo zbog konstantnog bunjenja sto klubovi moraju slati igrace na nebitne prijateljske usred sezone.

I u prijateljskim prije su se uglavnom sastajale ekipe iz slicnog ranga, pa bi Njemacka igrala sa Spanijom, BiH sa Austrijom, itd, tako da se ni tu sustinski nista ne mijenja. Ovako ce samo ulijetati par levata u visi rang pa dobijati po guzici. To ce se nama desiti ako uletimo gore. :D Ali eto zauzvrat imali bi par jakih "poluprijateljskih" koje inace tesko da bi mogli imati.
kudrilo

#1534 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by kudrilo »

Šega je što ćemo sljedeću Ligu Nacija vjerovatno mi igrati u Ligi A, a Hrvati i Srbi?? Ligu B :D
Lincoln-Burrows

#1535 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Lincoln-Burrows »

Znam da su se određeni ljudi iz UEFA bunili da se iz Lige nacija može kvalificirati
par lošijih reprezentacija na Euro i da je to loše.

Meni nikako nije jasno kako se lošiji može kvalificirati.
kudrilo

#1536 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by kudrilo »

Jer će ti na Evropskom prvenstvu igrati neko iz D lige. Imat će ljudi svoj playoff baraž i ko prođe prođe. Makedonija, Bjelorusija, Armenija itd.
Korisničkoime

#1537 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Korisničkoime »

jeza u ledja wrote:
Korisničkoime wrote:Po pitanju sistema Lige nacija dzaba se mucite vidite da niko ne razumijem.
LN je zasebno takmicenje, tj. kao neki turnir. Ima svoj trofej itd. Cetiri nivoa liga su kao i klupske lige, pa imas promociju i ispadanje u visi/nizi rang.

Kvalifikacije za EURO su odvojeno takmicenje, kao sto je bilo i do sad. Jedina razlika je to LN pruza dodatnu mogucnost kvalifikovanja na EURO (4 mjesta iz 4 lige). Ja bi to nazvao kao neki wild card poziv na takmicenje.

Helem mislim da kad neko objasnjava LN preskace to najbitnije, tj. prvo - da je to zasebno takmicenje i da zamjenjuje prijateljske utakmice. Cijela poenta je bila ta - da se broj prijateljskih koje nemaju nikakav takmicarski karakter smanji na minimum. Vjerovatno upravo zbog konstantnog bunjenja sto klubovi moraju slati igrace na nebitne prijateljske usred sezone.

I u prijateljskim prije su se uglavnom sastajale ekipe iz slicnog ranga, pa bi Njemacka igrala sa Spanijom, BiH sa Austrijom, itd, tako da se ni tu sustinski nista ne mijenja. Ovako ce samo ulijetati par levata u visi rang pa dobijati po guzici. To ce se nama desiti ako uletimo gore. :D Ali eto zauzvrat imali bi par jakih "poluprijateljskih" koje inace tesko da bi mogli imati.
To sam shvatio odmah da je odvojeno takmicenje i da treba dijelom da zamjeni prijateljske.
Shvatio sam i to da ima ispadanje i promocija.
Onaj dio koji mene zanima je LN kao dodatna mogucnost kvalificiranja na EP, ja sam isto tako shvatio da pobjednici liga, svake lige, idu na Euro, medjutim neko ovdje rece i vise njih potvrdi da taj zadnji meni vazan dio da pobjednici liga (A,B,C,D) idu na Euro nije tacan.
Jer pobjednik lige A ce vjerovatno se kvalificirati kroz kvalifikacije na EP kao i drugi finalist lige A ta bi mjesta onda trebala biti ustupljena drugim sudionicima lige A
jeza u ledja

#1538 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

Korisničkoime wrote: Onaj dio koji mene zanima je LN kao dodatna mogucnost kvalificiranja na EP, ja sam isto tako shvatio da pobjednici liga, svake lige, idu na Euro, medjutim neko ovdje rece i vise njih potvrdi da taj zadnji meni vazan dio da pobjednici liga (A,B,C,D) idu na Euro nije tacan.
Jer pobjednik lige A ce vjerovatno se kvalificirati kroz kvalifikacije na EP kao i drugi finalist lige A ta bi mjesta onda trebala biti ustupljena drugim sudionicima lige A
Pa svaka liga ce imati plejof sa 4 ekipe pobjednike grupa unutar tih liga. Pobjednik toga ce imati automatik kvalitikacije za EURO.
AKO je pobjednik grupe vec osigurao uspjeh u kvalifikacijama za EURO, onda ta ekipa nece ici u taj plejof, vec prva sljedeca iz njene grupe.
Recimo Hrvatska je u grupi sa Spanijom i Engleskom mescini. Recimo i Engleska i Spanija se kvalifikuju kroz regularne kvalifikacije, onda oni ne idu u taj plejof vec u njega ide Hrvatska. E sad, ako se sve 3 kvalifikuju kroz regularne kvalifikacije, onda umjesto njih u plejof ide....hmm, e to ne znam, valjda neka od preostalih ekipa iz Lige A koja se nije kvalifikovala kroz reg. kvalifikacije :?
solo2

#1539 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by solo2 »

jeza u ledja wrote:
Korisničkoime wrote: Onaj dio koji mene zanima je LN kao dodatna mogucnost kvalificiranja na EP, ja sam isto tako shvatio da pobjednici liga, svake lige, idu na Euro, medjutim neko ovdje rece i vise njih potvrdi da taj zadnji meni vazan dio da pobjednici liga (A,B,C,D) idu na Euro nije tacan.
Pa svaka liga ce imati plejof sa 4 ekipe pobjednike grupa unutar tih liga. Pobjednik toga ce imati automatik kvalitikacije za EURO.
AKO je pobjednik grupe vec osigurao uspjeh u kvalifikacijama za EURO, onda ta ekipa nece ici u taj plejof, vec prva sljedeca iz njene grupe.
Recimo Hrvatska je u grupi sa Spanijom i Engleskom mescini. Recimo i Engleska i Spanija se kvalifikuju kroz regularne kvalifikacije, onda oni ne idu u taj plejof vec u njega ide Hrvatska. E sad, ako se sve 3 kvalifikuju kroz regularne kvalifikacije, onda umjesto njih u plejof ide...

ide slijedeca po rangu i koeficientu - sto znaci da ce ostati puno vise mjesta za nekog iz B da se domogne dodatnih kvalifikacija jer ce upasti da igra playoff sa A timovima (ako ih bude) - isto tako vazi i za B jer ce se vecina kvalifikovati i iz A a i iz B kroz kvalifikacije :bih:
sta je vazno za nas je da pobjedom u nasoj grupi lige nacija ulazimo u drugi sesir kada se budu izvlacile grupe za Euro (sada smo u trecem sesiru)
tako da bi onda dobili samo jednog favorita uz nas npr. Poljsku :oops: - sto znaci da su ovi nasi zapeli na vrijeme jer od ovog plasmana iz lige nacija zavisi mnogo toga :D
Last edited by solo2 on 12/09/2018 18:48, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#1540 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

solo2 wrote: ide slijedeca po rangu i koeficientu - sto znaci da ce ostati puno vise mjesta za nekog iz B da se domogne dodatnih kvalifikacija jer ce upasti da igra playoff sa A timovima (ako ih bude) - isto tako vazi i za B jer ce se vecina kvalifikovati i iz A a i iz B kroz kvalifikacije :bih:
Sljedeca po FIFA/UEFA rangu ili sljedeca po broju osvojenih bodova u LN?
solo2

#1541 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by solo2 »

jeza u ledja wrote:
solo2 wrote: ide slijedeca po rangu i koeficientu - sto znaci da ce ostati puno vise mjesta za nekog iz B da se domogne dodatnih kvalifikacija jer ce upasti da igra playoff sa A timovima (ako ih bude) - isto tako vazi i za B jer ce se vecina kvalifikovati i iz A a i iz B kroz kvalifikacije :bih:

po broju bodova u LN
jeza u ledja

#1542 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

solo2 wrote:
jeza u ledja wrote:

po broju bodova u LN
E ako je iz LN, da li je onda sljedeca iz Lige A...pretpostavljam.

Recimo kvalifikuju se i Esp i Eng i Cro, onda traze ostale iz Lige A koji se nisu kvalifikovali, recimo Island? Iako recimo Island na kraju ima 0 bodova, a recimo Austrija iz Lige B ima 5.
solo2

#1543 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by solo2 »

E ako je iz LN, da li je onda sljedeca iz Lige A...pretpostavljam.

Recimo kvalifikuju se i Esp i Eng i Cro, onda traze ostale iz Lige A koji se nisu kvalifikovali, recimo Island? Iako recimo Island na kraju ima 0 bodova, a recimo Austrija iz Lige B ima 5.[/quote]

Bravo!
jeza u ledja

#1544 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

...iii dok sam ovo gore pisao skontao sam sta je cyprus govorio bas za Island. A upalis. :D

Recimo, vako. Iz Lige A, svi se zivi haman kvalifikuju osim tri ekipe, ukljucujuci Island koji bude ubjedljivo zadnji u svojoj grupi. Medjutim, da se popuni plejoff iz Lige A trebaju pozvati i Island i jednu najbolju drugoplasiranu iz Lige B.

I recimo mi smo druga najbolje plasirana iz Lige B i fali nam jedna ekipa da dobijemo mjesto u tom plejofu.

Istovremeno, igraju se kvale za EURO i mi u grupi sa Islandom igramo zadnju utakmicu. Mi nemamo nikakve sanse za plasman preko kvalifikacija, a Islandu treba pobjeda protiv nas. Mi ako njih pobijedimo - oni se ne mogu kvalifikovati preko kvalifikacija i stoga ulijecu u opciju preko LN i time izbijaju nama mjesto u plejofu. Ako ih pak pustimo, oni onda ne moraju igrati plejof i mi dobijamo to dodatno mjesto preko LN. Znaci nama igra da ih pustimo. :-)

(Plejof iz LN se igra nakon kvalifikacija pretpostavljam)

:-)

To je cyprus objasnjavao. Ili je imaju neku kombinaciju da se to ne desi ili je sistem falican.
RtrnOfSalisbury

#1545 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by RtrnOfSalisbury »

a dje ispadaju ovi iz lige d, mislim najslabiji iz grupe d :D
jeza u ledja

#1546 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by jeza u ledja »

RtrnOfSalisbury wrote:a dje ispadaju ovi iz lige d, mislim najslabiji iz grupe d :D
U Afriku. :D
AmiĐa_Idriz

#1547 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by AmiĐa_Idriz »

jeza u ledja wrote:
RtrnOfSalisbury wrote:a dje ispadaju ovi iz lige d, mislim najslabiji iz grupe d :D
U Afriku. :D
Brexit
svi u napad

#1548 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by svi u napad »

De bolan ohladite sa tumacenjem i sta ce biti. Najvaznije je da pobjedjujemo i da odemo na evropsko. Kojim putem uopste me ne interesuje. Drago mi je da iz "slabih" igara dodjosmo do 6 bodova. Drugo sto mi je drago je to da sam vidio da se igraci bore i da ih ima svugdje po terenu sto do sada nije bio slucaj. Prosinecki je na pravom putu i treba i njega i igrace podrzati na tom putu. Za sada nam preostaje da gledamo na tabelu i uzivamo u istoj.
Korisnicki je dao vrhunsku analizu Sunjiceve igre tj. pluseva i minusa istog. ja sam nesto slicno pisao ranije otome. Htio bih samo dodati da Zuti vjerovatno zna za ovo i da nece postavljati igru kao prethodnici koji su sporog Sunjica (ni drugi nisu nesto brzi) i cijelu odbranu drzali visoko tj. na 30 metara od gola. Bez obzira na slabosti on je objektivno bio najbolji igrac na ove dvije tekme. Zivjeli! :bih:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1549 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by Tomahawk11 »

Mi nemamo, realno, boljeg od Šunjića kad su stoperi u pitanju, kakav god da je.
Slabosti koje ima treba pokriti taktikom.
swanfilter

#1550 Re: Liga nacija: Liga B (BiH) / EURO 2020

Post by swanfilter »

Ima li se gdje tekma za pogledati, a da nije ovaj download? Hvala lijepa ...
Post Reply