Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
BezDlakeNaTastaturi

#1526 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BezDlakeNaTastaturi »

Novak20 wrote:U jedinoj nam domovini cure dokumenti iz Predsjedništva BiH koji se tiču hrvatskog člana. Biće pojeo vuk magarca.

https://avaz.ba/vijesti/bih/397905/drza ... nistvu-bih
Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu o tome ko je autor falsificiranog dokumenta iz Predsjedništva BiH kojim je javnost dezinformirana da je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, boravio u službenoj posjeti Rusiji od 25. do 27. juna te da je pratio utakmicu Hrvatska - Island na Svjetskom nogometnom prvenstvu 26. juna o trošku države, saznaje „Dnevni avaz“.
No, nezvanično saznajemo da je istraga fokusirana i na Dženana Selimbegovića, zamjenika generalnog sekretara Sekretarijata Predsjedništva BiH i bivšeg savjetnika Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg kolektivnog šefa države.
Nije isto kada dokument iscuri i kada se falsificira. De se dogovori šta je prvo. Curenje dokumenata nije nikakav bauk, pa na wikileaksu možeš naći šta poželiš od mnogo jačih političkih figura nego što je to Čova.
Novak20

#1527 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BezDlakeNaTastaturi wrote:
Nije isto kada dokument iscuri i kada se falsificira. De se dogovori šta je prvo. Curenje dokumenata nije nikakav bauk, pa na wikileaksu možeš naći šta poželiš od mnogo jačih političkih figura nego što je to Čova.
Izgleda i falsificiranje i curenje. Podmetanje svakako.
Fudo387

#1528 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Fudo387 »

Novak20 wrote:
BezDlakeNaTastaturi wrote:
Izgleda i falsificiranje i curenje. Podmetanje svakako.
Ma ja, izgleda,
Dje bi onako posten cojek na racun drzave gledao utakmicu, nema smisla.
BHCluster

#1529 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Hajde ba kad moze biti "akademik" moze i sam platiti svoje racune! :lol: :lol: :lol:
Novak20

#1530 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Pa od sutra vjerovatno počinje prava igranka. :D

https://www.dnevnik.ba/teme/evo-kako-bo ... ni-entitet
Bošnjački politički predstavnici ne žele se odreći neustavnih privilegija koje su im omogućavale osporene (presudom Ustavnoga suda u pšredmetu "Ljubić") odredbe Izbornog zakona BiH. Ne žele se odreći neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jer im one omogućavaju situaciju u kojoj bi nakon nekih budućih Općih izbora 14 od 17 delegata/izaslanika u Klubu Bošnjaka, 12 od 17 delegata u Klubu Srba, 6 od 17 delegata u Klubu Hrvata i 5 od 7 delegata u Klubu Ostalih Doma naroda PFBiH bili izabrani na listama pet bošnjačkih stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), a da pri tom niti jedna od tih pet stranaka nije dobila niti jedan izborni glas građana Federacije BiH koji su se na službeno važećem Popisu stanovništva izjasnili kao Hrvati, Srbi ili pripadnici grupe Ostalih.

Očito da osporeni Izborni zakon BiH omogućava Bošnjacima potpunu kontrolu Doma naroda Parlamenta FBiH (konkretno 37 od 58 delegata) što uključuje kontrolu minimalno 1/3 delegata u svakom klubu Doma naroda.

Odluke u Domu naroda donose se prostom većinom izuzev onih koje su od vitalnog nacionalnog interesa. Nametnutim amandmanima od strane OHR-a na Ustav FBiH, potrebna je 2/3 umjesto ranije natpolovične većine za pitanja od vitalnog nacionalnog interesa koja nisu nabrojana u Ustavu, a 1/3 umjesto ranije natpolovične većine za izbor Predsjednika i dopredsjednike FBiH uz mogućnost potvrđivanja u samo jednom domu (bošnjački većinskom Zastupničkom domu), što znači da su Bošnjaci u mogućnosti izabrati kompletnu izvršnu vlast u Federaciji bez potpore i sudjelovanja drugih konstitutivnih naroda.

U tom slučaju i Predsjednik FBiH i dva dopredsjednika također bi mogli biti iz pet spomenutih bošnjačkih stranaka, kao i svih 16 ministara u Vladi FBiH plus premijer. Uzmemo li u obzir da u skladu s osporenim Izbornim zakonom BiH Bošnjaci mogu bez ijednog hrvatskog izbornog glasa izabrati i oba člana Predsjedništva BiH koji se biraju iz FBiH, postaje potpuno jasno zašto bošnjački politički predstavnici ne žele provesti odluku Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“ i izmijeniti izborno zakonodavstvo.

Pored toga, Bošnjaci koji čine više od 70 posto stanovništva FBiH, u Donjem (Zastupničkom) domu Parlamenta FBiH imaju osiguranu ne samo natpolovičnu nego i dvotrećinsku većinu.

Osporeni dijelovi Izbornog zakona BiH Bošnjacima su de facto omogućavali punu kontrolu cjelokupnog Parlamenta FBiH. Kontrolom Parlamenta FBiH Bošnjaci imaju i punu kontrolu izvršne vlasti na razini FBiH. Ukoliko se i dogodi da u Vladi FBiH budu legitimni hrvatski predstavnici, zbog sastava Vlade i načina odlučivanja, Vlada odluke može donositi potpuno neovisno o hrvatskim glasovima jer Bošnjaci uvijek imaju 8+1 glas od mogućih 17 - odluke se donose većinom glasova, umjesto konsenzusom o vrlo važnim pitanjima, kao što je to bio slučaj prije nametnutih amandmana na Ustav FBiH.
seherzada_begovica

#1531 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seherzada_begovica »

Novak20 wrote:Pa od sutra vjerovatno počinje prava igranka. :D

https://www.dnevnik.ba/teme/evo-kako-bo ... ni-entitet
Bošnjački politički predstavnici ne žele se odreći neustavnih privilegija koje su im omogućavale osporene (presudom Ustavnoga suda u pšredmetu "Ljubić") odredbe Izbornog zakona BiH. Ne žele se odreći neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jer im one omogućavaju situaciju u kojoj bi nakon nekih budućih Općih izbora 14 od 17 delegata/izaslanika u Klubu Bošnjaka, 12 od 17 delegata u Klubu Srba, 6 od 17 delegata u Klubu Hrvata i 5 od 7 delegata u Klubu Ostalih Doma naroda PFBiH bili izabrani na listama pet bošnjačkih stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), a da pri tom niti jedna od tih pet stranaka nije dobila niti jedan izborni glas građana Federacije BiH koji su se na službeno važećem Popisu stanovništva izjasnili kao Hrvati, Srbi ili pripadnici grupe Ostalih.

Očito da osporeni Izborni zakon BiH omogućava Bošnjacima potpunu kontrolu Doma naroda Parlamenta FBiH (konkretno 37 od 58 delegata) što uključuje kontrolu minimalno 1/3 delegata u svakom klubu Doma naroda.

Odluke u Domu naroda donose se prostom većinom izuzev onih koje su od vitalnog nacionalnog interesa. Nametnutim amandmanima od strane OHR-a na Ustav FBiH, potrebna je 2/3 umjesto ranije natpolovične većine za pitanja od vitalnog nacionalnog interesa koja nisu nabrojana u Ustavu, a 1/3 umjesto ranije natpolovične većine za izbor Predsjednika i dopredsjednike FBiH uz mogućnost potvrđivanja u samo jednom domu (bošnjački većinskom Zastupničkom domu), što znači da su Bošnjaci u mogućnosti izabrati kompletnu izvršnu vlast u Federaciji bez potpore i sudjelovanja drugih konstitutivnih naroda.

U tom slučaju i Predsjednik FBiH i dva dopredsjednika također bi mogli biti iz pet spomenutih bošnjačkih stranaka, kao i svih 16 ministara u Vladi FBiH plus premijer. Uzmemo li u obzir da u skladu s osporenim Izbornim zakonom BiH Bošnjaci mogu bez ijednog hrvatskog izbornog glasa izabrati i oba člana Predsjedništva BiH koji se biraju iz FBiH, postaje potpuno jasno zašto bošnjački politički predstavnici ne žele provesti odluku Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“ i izmijeniti izborno zakonodavstvo.

Pored toga, Bošnjaci koji čine više od 70 posto stanovništva FBiH, u Donjem (Zastupničkom) domu Parlamenta FBiH imaju osiguranu ne samo natpolovičnu nego i dvotrećinsku većinu.

Osporeni dijelovi Izbornog zakona BiH Bošnjacima su de facto omogućavali punu kontrolu cjelokupnog Parlamenta FBiH. Kontrolom Parlamenta FBiH Bošnjaci imaju i punu kontrolu izvršne vlasti na razini FBiH. Ukoliko se i dogodi da u Vladi FBiH budu legitimni hrvatski predstavnici, zbog sastava Vlade i načina odlučivanja, Vlada odluke može donositi potpuno neovisno o hrvatskim glasovima jer Bošnjaci uvijek imaju 8+1 glas od mogućih 17 - odluke se donose većinom glasova, umjesto konsenzusom o vrlo važnim pitanjima, kao što je to bio slučaj prije nametnutih amandmana na Ustav FBiH.
Tako je!

Dobrodosli u demokratiju, ne moze se u demokratskom politickom sistemu naciniti da je 70% < 50%, vec samo u totalitarnom (kojeg HDZ i Covic zele zadrzati/vaspostaviti/whatever).

Za principe za koje se HDZ zalaze, morali bi svi narodi u BiH (ili bilo gdje drugdje u demokratskom Svijetu): Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji, Turci, Albanci, Slovaci, Bosanci, Hercegovci... imati jednak udio u vlasti, sto je naravno besmisleno.

Najsmjesnije od svega je to sto je pak sam HDZ otvorio Pandorinu kutiju svoje vlastite propasti! :razz:
Novak20

#1532 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

seherzada_begovica wrote:
Tako je!

Dobrodosli u demokratiju, ne moze se u demokratskom politickom sistemu naciniti da je 70% < 50%, vec samo u totalitarnom (kojeg HDZ i Covic zele zadrzati/vaspostaviti/whatever).

Za principe za koje se HDZ zalaze, morali bi svi narodi u BiH (ili bilo gdje drugdje u demokratskom Svijetu): Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Romi, Jevreji, Turci, Albanci, Slovaci, Bosanci, Hercegovci... imati jednak udio u vlasti, sto je naravno besmisleno.

Najsmjesnije od svega je to sto je pak sam HDZ otvorio Pandorinu kutiju svoje vlastite propasti! :razz:
Pa možda je ovo realizacija nekog dogovora bošnjačke i hrvatske politike. Mislim da je prvi korak hrvatske politike nakon usvajanja zakona o Izbornim jedinicama pozivanje na vitalni nacionalni interes. S obzirom da se to rješava u Ustavnom sudu F BiH, vjerovatno gube. Ako nije u pitanju dogovor prema kojem su Hrvati u BiH donji i igra za javnost da se hrvatske stranke na vlasti operu pred vlastitim narodom, ne mogu predvidjeti dalji slijed događaja.

Kako god, slažem se da je otvorena Pandorina kutija.
sekerbay

#1533 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by sekerbay »

Novak20 wrote:Kako god
A šta to vi hrvati ustvari hoćete?
seherzada_begovica

#1534 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Novak20 wrote:
Tako je!

Pa možda je ovo realizacija nekog dogovora bošnjačke i hrvatske politike. Mislim da je prvi korak hrvatske politike nakon usvajanja zakona o Izbornim jedinicama pozivanje na vitalni nacionalni interes. S obzirom da se to rješava u Ustavnom sudu F BiH, vjerovatno gube. Ako nije u pitanju dogovor prema kojem su Hrvati u BiH donji i igra za javnost da se hrvatske stranke na vlasti operu pred vlastitim narodom, ne mogu predvidjeti dalji slijed događaja.

Kako god, slažem se da je otvorena Pandorina kutija.
Pandorina kutija je otvorena samo za HDZ, jer se desnicarske pozicije najslabije karike - a to je hrvatska desnica - urusavaju, a koje su u ratnim zbivanjima silom ugradjene u ustave i zakone. I tu nema nista lose, one nisu ni mogle ostati/opstati, to je samo bio pitanje vremena kada ce to biti dokinuto.

Hrvati u BiH kao manjinski narod, ne mogu biti donji - zato sto i bez Doma naroda imaju puni demokratski kapacitet izbora u demokratskom zakonodavnom sistemu, i zastite svojih prava u sudskom sistemu.

Jedini koji mogu biti donji jeste hrvatska desnica, i to u kontekstu da vise nece moci djelovati samostalno, vec ce morati koalirati i graditi zajednicke platforme sa bosnjackom desnicom. Nikakve vece stete tu nece biti od propasti rigidne(!) hrvatske desnice. To ja svesrdno pozdravljam, vrijeme je tomu. :thumbup:
Novak20

#1535 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Pandorina kutija je otvorena samo za HDZ, jer se desnicarske pozicije najslabije karike - a to je hrvatska desnica - urusavaju, a koje su u ratnim zbivanjima silom ugradjene u ustave i zakone. I tu nema nista lose, one nisu ni mogle ostati/opstati, to je samo bio pitanje vremena kada ce to biti dokinuto.

Hrvati u BiH kao manjinski narod, ne mogu biti donji - zato sto i bez Doma naroda imaju puni demokratski kapacitet izbora u demokratskom zakonodavnom sistemu, i zastite svojih prava u sudskom sistemu.

Jedini koji mogu biti donji jeste hrvatska desnica, i to u kontekstu da vise nece moci djelovati samostalno, vec ce morati koalirati i graditi zajednicke platforme sa bosnjackom desnicom. Nikakve vece stete tu nece biti od propasti rigidne(!) hrvatske desnice. To ja svesrdno pozdravljam, vrijeme je tomu. :thumbup:
Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH bi ti možda i povjerovali kad bi oni mogli slobodno birati svog člana Predsjedništva, a ne da to umjesto njih rade Bošnjaci.

Nije ovdje u pitanju samo politička desnica u Hrvata nego stvarni strah od gubitka konstitutivnosti i preslikavanja upravo ovakve sheme laganog kuhanja uz začine tipa Sejde Bajramovića. Hrvatima se jednostavno ne dozvoljava politički razvoj ulijevo. Kako to završi na kraju, imali smo priliku gledati.

Meni je interesantno da se urušena bošnjačka desnica tipa SDA diže iz mrtvih na pruženu ruku ljevice tipa SDP. Hoću reči, u bošnjačkoj politici desnica i ljevica ne postoje osim na papiru i u predstavi za narod dok se ne riješi pitanje Hrvata.

Čemu je vrijeme, tome je i vakat. Šta će biti vidjećemo u narednih par godina.
Mirza007

#1536 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Haj' ti momak procitaj Ustav BiH Clan 5 - Predsjednistvo.
Ne postoji hrvatski clan Predsjednistva kojeg biraju Hrvati.
Postoji clan predsjednistva - Hrvat, kojeg biraju gradjani.
Mislim to je toliko jasno - Kolinda bi do sad' skontala.
Novak20

#1537 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Mirza007 wrote:Haj' ti momak procitaj Ustav BiH Clan 5 - Predsjednistvo.
:lol:

Znam šta piše ali nisam na sudu. Hrvati žele da biraju onoga ko će u zajedničkoj državi zastupati njihovu politiku i njih a ne bošnjačku politiku i Bošnjake. Pogotovo ne traže nekog lijenog i nesposobnog kome će bošnjaci platiti doživotno skijanje gdje god poželi. S tim da što više za.ebe Hrvate.
seherzada_begovica

#1538 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Novak20 wrote: Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda u BiH bi ti možda i povjerovali kad bi oni mogli slobodno birati svog člana Predsjedništva, a ne da to umjesto njih rade Bošnjaci.

Nije ovdje u pitanju samo politička desnica u Hrvata nego stvarni strah od gubitka konstitutivnosti i preslikavanja upravo ovakve sheme laganog kuhanja uz začine tipa Sejde Bajramovića. Hrvatima se jednostavno ne dozvoljava politički razvoj ulijevo. Kako to završi na kraju, imali smo priliku gledati.

Meni je interesantno da se urušena bošnjačka desnica tipa SDA diže iz mrtvih na pruženu ruku ljevice tipa SDP. Hoću reči, u bošnjačkoj politici desnica i ljevica ne postoje osim na papiru i u predstavi za narod dok se ne riješi pitanje Hrvata.

Čemu je vrijeme, tome je i vakat. Šta će biti vidjećemo u narednih par godina.
Bilo koja politicka opcija (pa tako i hrvatska rigidna desna opcija koju ti nazivas Hrvati) mogu u demokratiji imati vlasti onoliko koliko mogu skupiti glasova. HDZ napravi program, izidje na izbore, i koliko osvoji - toliko ima vlasti i uticaja.

Ne postoji nigdje takva demokratija u kojoj bi se sa u najidealnijem mogucem slucaju koliko HDZ moze dobiti, 10% glasackog tijela/tj. vlasti, moglo upravljati ili blokirati cijeli politicki sistem. Dzabe se upinjete, to nije moguce u demokratiji, jedino u totalitarizmu.

To sto HDZ ne moze da osvoji vise od 10% u najidealnijem slucaju, pa pribjegava totalitarnim fantazijama, to samo govori o promasenosti cjelokupne ideoloske orjentacije te partije.

To takvi kao ti mogu zamlacivati sebe tim fantazijama :D i neke nepismene hrvatske stare babe da moRe, ne bi li HDZ dobio koji glas vise, ali dzabe prodajete ne-HDZovcima ono sto niko ne kupuje, ne samo u BiH vec i van BiH. :-D
seherzada_begovica

#1539 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Novak20 wrote:

Znam šta piše ali nisam na sudu. Hrvati žele da biraju onoga ko će u zajedničkoj državi zastupati njihovu politiku i njih a ne bošnjačku politiku i Bošnjake. Pogotovo ne traže nekog lijenog i nesposobnog kome će bošnjaci platiti doživotno skijanje gdje god poželi. S tim da što više za.ebe Hrvate.
Niko nikom ne brani da bira i bude biran.

Ako Cirilo moze osvojit vise glasova, od Zeljkana, sve pet. Ako ne moze, pa nije mu niko kriv sto nema dovojno glasova, do on sam sebi. Pametnije mu je bilo da nikad nije ni izlazio iz saveza komunista - sad ce ostati bez svega, cak i vile koju je sklepao sumnjivim radnjama. :-D
Mirza007

#1540 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

Novak20 wrote:

Ma naravno kakvo skijanje. Takvi k'o ti hoce onoga ko ce Bosnjake sa Heliodroma voditi na ropski rad.
Ako vam se taj clan ustava ne svidja, izvolite ga osporiti na US. Zna se kakva je procedura. U medjuvremenu mozete pjevat' borbene.
512MB

#1541 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by 512MB »

Ako Zeljko postane hrvatski clan predsjednistva e onda idem i ja bit hrvat i odo konvertirat. Nisam lud da ostanem bosnjak pa de me onaj copavi SDAovav prestavlja :oops:
hurmasica

#1542 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by hurmasica »

Kao pripadnik Bošnjačkog naroda mogu reći da sam u veoma nezavidnoj situaciji i da ne znam kako glasati na izborima.
Zagovornik sam ljevice i socijaldemokratije, tako da moj glas na izborima ove godine je za mene, za Bošnjake mač sa dvije oštrice. Ovi sto znaju već da će glasati za SDA vjerujem da nemaju ovaj problem.
Evo o čemu se radi:
1. Ako glasam za Hrvatskog člana predsjedništva tj Komšića kao kandidata politi"ke opcije koju podrzavam, rizikujem da za mog predsjednika.tj. Bosnjaka, bude ponovo izabran SDA pulen. Znaci ne dobivam nista!
2. Ako glasam za ljevičarskog bošnjačkog kandidata, nakon sve priče o raspadanju federacije, trecem entitetu, hdzU i sl .... direktno ucestvujem u ostvarenju te ideje, znaci ne ispričavam da hdz ponovo pobjedi, a mogla sam.

eto, pa hajd budi pametan! birati svog nacionalnog predstavnika ili sacuvati cjelovitu BiH, tj FBiH? Moze li i jare i pare...ne moze

mozda da se dogovorimo sa hrvatima da i oni nama izaberu kakvog bosnjaka, tj. pripomognu da kakav normalan bosnjak konacno pobjedi na izborima. ja ne bih imala nista protiv da bosnjacki clan predajednistva bude biran i jednim brojem.hrvatskih glasova!
spreca

#1543 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Novak20 wrote:

Novace Hajduce :mrgreen: ...zbog toga i necete imati priliku da birate kako to onaj lopina Covic kaze legitimnog predstavnika jer takav i ne postoji...postoji samo Hrvat izabran vecinom glasova biraca......dzaba se mucite i narodu za koji se zalazete cinite gore....Covic vam je bas mozak opro kako treba.....Covic ako ne uspije u svojoj nakani posle toga moci cete ga vidjeti samo kad odete u ZG...a i vama ce posle doci u glavu sve sto nije do sada....mi cemo se nadam se na sledecim izborima rjesiti SDA i poslati ih u tri picke materine jer za vase takvo ponasanje su oni krivi jer su vam dozvolili sve ko malom djetetu...a posle placite koliko hocete :mrgreen:
Novak20

#1544 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Poranio, zoru prevario junače. Svane li u Rusiji prije nego pored Spreče ?

De mi reci kako bi to hrvatskom narodu u višenacionalnoj državi bilo bolje kad na vlast dođe Hrvat izabran glasovima Bošnjaka ? Je li opet treba po onoj hajdučkoj, veži konja gdje ti aga kaže.

I ja se nadam da će se Hrvati na izborima riješiti HDZ i glasati za Zeleniku, ali avaj, avaj ali...
Alfons Kauders

#1545 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:Poranio, zoru prevario junače. Svane li u Rusiji prije nego pored Spreče ?

De mi reci kako bi to hrvatskom narodu u višenacionalnoj državi bilo bolje kad na vlast dođe Hrvat izabran glasovima Bošnjaka ? Je li opet treba po onoj hajdučkoj, veži konja gdje ti aga kaže.

I ja se nadam da će se Hrvati na izborima riješiti HDZ i glasati za Zeleniku, ali avaj, avaj ali...
Pa i Zelenika je HDZ. :D

Bolje se hvatajte onih motorki, i slusajte sta ce Covic narediti danas oko 14h. Valja vam u balvane.

(А и вакат вам је почети учити ћирилицу, ако већ нисте.)
Novak20

#1546 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Bolje se hvatajte onih motorki, i slusajte sta ce Covic narediti danas oko 14h. Valja vam u balvane.

Balvanom protiv balvana. Ne ide to baš tako. :D
Alfons Kauders

#1547 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Balvanom protiv balvana. Ne ide to baš tako. :D
Јеби га, ја сам прије 18 мјесеци овдје написао да сте одабрали Русију и Србију испред ЕУ и НАТО.

Свако живи са својим одлукама, па зато кажем да почнете учити ћирилицу. Требат ће вам.
Novak20

#1548 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Alfons Kauders wrote:
Јеби га, ја сам прије 18 мјесеци овдје написао да сте одабрали Русију и Србију испред ЕУ и НАТО.

Свако живи са својим одлукама, па зато кажем да почнете учити ћирилицу. Требат ће вам.
Za Čovića nije problem. On je 100% zna. :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#1549 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Alfons Kauders »

Novak20 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Za Čovića nije problem. On je 100% zna. :lol: :lol: :lol:
Добар почетак, човек испред свог времена.

Но, пошто је тај избор направио не само у своје име, већ и у име цијелог хрватског народа у БиХ. Дакле, остаје још 350,000 лјуди који требају научити ново писмо.
Novak20

#1550 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Jbg. ćirilica je starohrvatsko pismo. Lakša je za učiti od arapskih ili turskih slova. :D
Post Reply