Gdje na more? - 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, ... 2057, 2058

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#1526 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Travnički Noćni Šetač »

wewa wrote:
konektovan wrote:
UterivacDugoga wrote:Zahvaljujem vam. Znaci taj put otpada,ili Kupres ili Bijaca.Mada ce biti prije Bijaca zbog autoputa...
Ja isao Sarajevo, Lasva, Vitez, Rostovo, Bugojno, Kupres, Livno, Kamensko, pa onda kroz neko mjestasce na auto put, pa do Sibenika. Poranio, i za 4h30 minuta voznje bio u Vodicama. :D
i meni je ovo najdrazi put za taj dio jadranske obale
predivna priroda, nema guzve, solidna cesta :thumbup:

Samo kratka napomena za one koji putuju od Šujice preko Livna do Kamenskog... Pokatkada ( ne stalno) se na cesti znaju naći divlji konji pa preporučujem oprez u vožnji...
Edin H.

#1527 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Edin H. »

Travnički Noćni Šetač wrote: Samo kratka napomena za one koji putuju od Šujice preko Livna do Kamenskog... Pokatkada ( ne stalno) se na cesti znaju naći divlji konji pa preporučujem oprez u vožnji...
Smiju li se krotiti? :oops:
UterivacDugoga

#1528 Re: Gdje na more? - 2017

Post by UterivacDugoga »

Pored tolikog mora,ja a razmisljam o nedostatku vode :lol: :lol:

Uvjek se moze flasa dvije kupiti da se napije. Za ostalo cemo lahko :D
srkletnik

#1529 Re: Gdje na more? - 2017

Post by srkletnik »

Zna li neko koliko provizije uzimaju na bankomatu u Crnoj Gori, kod mene je Turkish Ziraat kartica?
beni-bu-man

#1530 Re: Gdje na more? - 2017

Post by beni-bu-man »

srkletnik wrote:Zna li neko koliko provizije uzimaju na bankomatu u Crnoj Gori, kod mene je Turkish Ziraat kartica?
dobro pitanje, bas sam sinoc o tom razmisljao :?
male_okice

#1531 Re: Gdje na more? - 2017

Post by male_okice »

beni-bu-man wrote:
srkletnik wrote:Zna li neko koliko provizije uzimaju na bankomatu u Crnoj Gori, kod mene je Turkish Ziraat kartica?
bilo je oko 5 KM po podizanju. kod mene nlb banka
beni-bu-man

#1532 Re: Gdje na more? - 2017

Post by beni-bu-man »

male_okice wrote:
beni-bu-man wrote:
bilo je oko 5 KM po podizanju. kod mene nlb banka
Hvala na odgovoru :thumbup:
shalla

#1533 Re: Gdje na more? - 2017

Post by shalla »

Ako je banka koja postoji kao takva ili ima grupaciju u drugoj zemlji onda ide bez provizije, za druge banke ne znam ali recimo u banci u kojoj ja radim naknada za korištenje kartica na bankomatima van zemlje je 2,5% ili minimalno 10 KM...
sabanss

#1534 Re: Gdje na more? - 2017

Post by sabanss »

shalla wrote:Ako je banka koja postoji kao takva ili ima grupaciju u drugoj zemlji onda ide bez provizije, za druge banke ne znam ali recimo u banci u kojoj ja radim naknada za korištenje kartica na bankomatima van zemlje je 2,5% ili minimalno 10 KM...

Nije pravilo niti kod grupacija. Unicredit je imao taj fazon ali vidim da je sada bez provizije samo za korisnike Jes paketa.
shalla

#1535 Re: Gdje na more? - 2017

Post by shalla »

sabanss wrote:
shalla wrote:Ako je banka koja postoji kao takva ili ima grupaciju u drugoj zemlji onda ide bez provizije, za druge banke ne znam ali recimo u banci u kojoj ja radim naknada za korištenje kartica na bankomatima van zemlje je 2,5% ili minimalno 10 KM...

Nije pravilo niti kod grupacija. Unicredit je imao taj fazon ali vidim da je sada bez provizije samo za korisnike Jes paketa.
Nemoj zezati? vala mi je to baš bezze...
drugtito2011

#1536 Re: Gdje na more? - 2017

Post by drugtito2011 »

sabanss wrote:

I za one bez Jes paketa. Podizan novac na bankomatu Zagrebacke banke bez provizije.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1537 Re: Gdje na more? - 2017

Post by konektovan »

1% provizija za unicredit,.
mayab

#1538 Re: Gdje na more? - 2017

Post by mayab »

drugtito2011 wrote:
sabanss wrote:

I za one bez Jes paketa. Podizan novac na bankomatu Zagrebacke banke bez provizije.
Mozda dok si jos koristio staru Visa Electron karticu, meni kad je ona istekla, posto vise sa Visom ne rade, izdata Master Card, i kako im ne plaćam 6 KM mjesecno za Yes paket, trebalo bi da sada uzimaju proviziju u tim slučajevima (nisam smio probati :lol: )
Bianconeri1988

#1539 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Bianconeri1988 »

Zna li neko raspored vožnje autobusa iz Sarajeva prema Crnoj gori? :-D

Još uvijek nismo odredili tačno mjesto gdje bi išli, znamo da ćemo busem negdje u Crnu goru, zato mi treba raspored vožnje. :D

Našao sam ovaj neki Balkan Express, ne znam koliko je pouzdano. :D
male_okice

#1540 Re: Gdje na more? - 2017

Post by male_okice »

shalla wrote:
sabanss wrote:

Nemoj zezati? vala mi je to baš bezze...

da bas tako, kod mene je bas grupacija, znaci nlb banka u crnog gori njihov bankomat, ja korisnik nlb banke u rs, ali opet mi svaki put naplate podizanje novca, zato uglavnom nosimo kes ja i suprug i raspodijelimo ga, na kartici cuvamo za nedaj boze ako nam zatreba da mozemo podici i to je to.
boshniak

#1541 Re: Gdje na more? - 2017

Post by boshniak »

Da li je ove godine neko imao problema sa unosom hrane u Hrv., prijatelj mi se vratio sa mora i kaže da su ga pregledali i nisu mu dali unijeti mesne proizvode, ja mu govorim možda je carinik bio nešto iznerviran. Ja znam da je zabranjen unos mesnih i mlijecnih proizvoda ali nikad nisam imao problema, nisu nikad ni pregledali, doduše ponesem nešto malo samo za onaj prvi dan do se smjestim da ne idem u kupovinu, cijene u trznim centrima su uglavnom slicne, u lidlu cesto i nize nego kod nas.
dobar osjecaj

#1542 Re: Gdje na more? - 2017

Post by dobar osjecaj »

boshniak wrote:Da li je ove godine neko imao problema sa unosom hrane u Hrv., prijatelj mi se vratio sa mora i kaže da su ga pregledali i nisu mu dali unijeti mesne proizvode, ja mu govorim možda je carinik bio nešto iznerviran. Ja znam da je zabranjen unos mesnih i mlijecnih proizvoda ali nikad nisam imao problema, nisu nikad ni pregledali, doduše ponesem nešto malo samo za onaj prvi dan do se smjestim da ne idem u kupovinu, cijene u trznim centrima su uglavnom slicne, u lidlu cesto i nize nego kod nas.
Ja ne znam je li imam samo sreće ili šta, ali meni još nikad ni na jednom graničnom prelazu nisu pogledali ništa. Eventualno me pitaju "šta imate u prtljažniku" i na moj odgovor "samo lične stvari" puste da idem dalje.

Inače, za one koji idu na Pelješac i okolinu preporučujem GP kod Čepikuća (put preko Stoca i Ravnog). Super cesta, nikakve gužve. Još manje su gužve na GP Imotica ako želite da iznenadite lika koji radi na GP jer tamo očito osim mene i mještana okolnih sela niko ne prolazi :D
doktor78

#1543 Re: Gdje na more? - 2017

Post by doktor78 »

dobar osjecaj wrote:
Inače, za one koji idu na Pelješac i okolinu preporučujem GP kod Čepikuća (put preko Stoca i Ravnog). Super cesta, nikakve gužve.
Nije baš da je super cesta, ali bolje i njome proći nego se pržiti na Doljanima i u Neumu. Meni ne smeta, ali hanumi ne godi... Doduše, zadnji put sam prolazio prije 2 godine, ne znam jesu li šta sređivali, ali meni je bilo interesantno da je gori dio puta kroz Hrvatsku (do uključenja na magistralu) nego kroz BiH
Banksy

#1544 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Banksy »

:(
Edin H.

#1545 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Edin H. »

Banksy wrote:

:(

Je li to ti navijas za Svabe da prvi ostave peskire?

Nece moci ove noci. :D
boshniak

#1546 Re: Gdje na more? - 2017

Post by boshniak »

Slusam maloprije jednog gospodina u banci, bio sam u redu iza, traži da kupi kune trebaju mu na moru, i u banci nema kuna, kaže ajd onda razmijeni mi u eure pa cu tamo eure zamijeniti u kune, govori mu neka gospođa u redu iza njega pa razmijenite KM u kune kad dođete u hrvatsku da ne placate dva puta proviziju, gleda on čudno u gospođu pa u onu radnicu na salteru, kao ne vjeruje da se nase KM mogu razmijeniti u hrvatskoj, i govori ona radnica ma nije on prvi mnogi tako dolaze jer ne vjeruju da se KM mogu razmijeniti svugdje, e reko svaša čuda našeg i naroda.
boshniak

#1547 Re: Gdje na more? - 2017

Post by boshniak »

dr laganini wrote:..mogu al tečaj sigurno nije povoljan kod prodaje...
Znam, razumijem kupovinu kuna u BiH to i ja radim, ali kupovina eura u BiH i placanje provizije, pa onda u hrvatskoj ponovo prodaja tih eura i kupovina kuna, i kako radnica reče nije rijetkost da se to dešava, trebalo bi jedan članak na klixu uz ove silne upute za turiste napisati da se i gotovina u KM može razmijeniti u svakoj državi, jer mnogi naročito stariji ljudi još žive u doba jugoslovenske inflacije kad dinar nije vrijedio nigdje, pa tako i KM smatraju bezvrijednom bilo gdje osim u BiH
realna do boli

#1548 Re: Gdje na more? - 2017

Post by realna do boli »

U bilo kojoj drzavi..dignem tu valutu na bankomatu...bez guzve..banka obracuna svoju proviziju..i idemo dalje.
male_okice

#1549 Re: Gdje na more? - 2017

Post by male_okice »

boshniak wrote:Slusam maloprije jednog gospodina u banci, bio sam u redu iza, traži da kupi kune trebaju mu na moru, i u banci nema kuna, kaže ajd onda razmijeni mi u eure pa cu tamo eure zamijeniti u kune, govori mu neka gospođa u redu iza njega pa razmijenite KM u kune kad dođete u hrvatsku da ne placate dva puta proviziju, gleda on čudno u gospođu pa u onu radnicu na salteru, kao ne vjeruje da se nase KM mogu razmijeniti u hrvatskoj, i govori ona radnica ma nije on prvi mnogi tako dolaze jer ne vjeruju da se KM mogu razmijeniti svugdje, e reko svaša čuda našeg i naroda.
pa ne znam bas da mogu KM u hru se mijenjati bez problema. mi nismo mogli u biogradu na moru, nismo mogli ni u sibeniku a bili u nekoliko mijenjacnjica, na kraju podigli sa bankomata pare. ipak je sigurnije imati eure kod sebe.
Dope_Man

#1550 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Dope_Man »

dobar osjecaj wrote:
Inače, za one koji idu na Pelješac i okolinu preporučujem GP kod Čepikuća (put preko Stoca i Ravnog). Super cesta, nikakve gužve. Još manje su gužve na GP Imotica ako želite da iznenadite lika koji radi na GP jer tamo očito osim mene i mještana okolnih sela niko ne prolazi :D
Problem sam Imoticom, i jos par prelaza, je sto su inace to prelazi samo za pogranicni saobracaj i ne moze se bez papira koji dobiju samo lokalci prelaziti. Sada su otvoreni zbog sezone i ponovo ce na kraju sezone biti vraceni na staro. Raja koja ne uhvati obavjet o prekategorizaciji onda nastavlja po starom (uostalom kod nas 90% jos uvijek zna samo za Brod i Doljane kao granicne prelaze).
Obavještavamo građane da je Mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine donijelo Odluku da se granični prijelazi za pogranični promet Imotica – Duži i Slano – Orahov Do privremeno prekategoriziraju u granične prijelaze za međunarodni promet putnika.

Navedena Odluka za GPP Imotica – Duži stupa na snagu sutra, 12. srpnja, a za GPP Slano – Orahov Do u petak, 14. srpnja 2017. g. i na snazi će biti tri mjeseca.
Post Reply