Maxxtro wrote:RNG_25 wrote:S tim što naučni metod podrazumijeva reproducibilitet, dokumentaciju i verifikaciju, ovo bi trebao da znaš (ali ako ne znaš nije ni bitno). Znači, neko, negdje i nekada je *morao* dokumentovati, verifikovati i - najvažnije od svega - *reproducirati* tu pojavu ili zabilježiti njeno odvijanje u prirodi *sa konzistentnim i predvidljivim rezultatima*, da bi mogao nešto o tome reći u svjetlu naučnog metoda.
Naravno, argument za kojim se ovdje poseže je da to sve traje milionima godina i da se to ne može tako (tj. nije se imalo prilike) pratiti i td. Međutim, onda značajno odstupamo od naučnog metoda i šta imamo? Vjeru.
Ti imas jedno veoma plitko I izuzetno naivno shvatanje o ovim stvarima, te sta se podrazumijeva naukom i naucnim metodom. Ovo savrseno pokazuje zasto forumska rasprava nije adekvatan format da se ozbiljno pristupi ovoj temi, te zasto youtube tutorijali nisu nesto sto moze nadomjestiti visegodisnje obrazovanje. Medjutim, logicno da ne moze svako proci taj process da bi uopste mogao slusati ili pokusati razumjeti neke stvari, pa tako se koncepti pojednostavljuju i desava da se neke stvari izgube u prijevodu, ponekad I medju ekspertima u istoj grani nauke ali razlicitim specijalnostima. Da, naucni radovi moraju zadovoljavati ove kriterije koje navodis. I uvjeravam te,
ama bas svaki priznati naucni rad koji se bavi temom evolucije je prosao taj process. Svaki rezultat je moguce reproducirat. Ali posto ti te kriterije reprodukcije I verifikacije shvatas poprilicno naivno I nakaradno, evo par primjera za razmisljanje iduci tom tvojom logikom:
Ti mora da onda ne prihvatas teoriju Big Banga kao naucnu teoriju, jer ko je ikad reproducirao stvaranje univerzuma? To ne moze biti nauka. Dok ne stvorimo univerzum ne mozemo tvrditi nista o njegovoj evoluciji. Slicno je I sa bilo kojom naucnom tvrdnjom koja se tice Svemira I procesima u njemu. Ko je ikad reproducirao stvaranje planeta ili zvijezda? Ocito je da ne mozemo nista govoriti o tome dok ne stvorimo jednu. Isto je sa bilo kojim dugotrajnim procesima I pojavama velikih razmjera, poput recimo geoloskih procesa. Ne mozemo nista tvrditi o tome, dok nismo u stanju reproducirati to laboratoriju. I tako dalje.
Mnogo si pogresnih tvrdnji I miskoncepcija iznio u svome postu, u koje ne zelim ulaziti detaljno. Zelim se vratiti na prijasnji komentar o naucnom konsenzusu, jer ti ocito nisi svjestan tezine svojih rijeci I zabluda. Mislio sam da si kvalitetniji sagovornik. Hocu ipak da naglasim da nista od pitanja I primjedbi koje iznosis ne bih kvalificirao kao glupe, ali su jako tipicni za nekoga ko ima povrsno shvatanje o ovim stvarima. Ni sam nisam ekspert u toj oblasti, ali skoro sva ova pitanja sam jednom ili drugom prilikom sam postavio, ali sam nasao odgovore zato sto sam ih potrazio na ozbiljnim izvorima I zato sto sam prihvatio jednu istinu koju ignoranti cesto zaobilaze a koju vrijedi urezat u pamcenje kad se pristupa ovim stvarima:
Nema jednostavnih odgovora na izuzetno kompleksna pitanja. Prema tome, kad kazes
RNG_25 wrote:A što se tiče poziva na autoritete... pa šta sad? Svi oni tvrde isto, i naravno koga briga? Bitno je šta tvrde, ne ko tvrdi. Do daljnjeg, ja sam nevjernik u evoluciju. (A ubrzo bi mogao postati i još veći nevjernik u evoluciju, neovisno od svega ovdje napisanog.). Po toj analogiji, praktično, svi bi mi trebali zaustaviti sa daljnjim razvojem istraživanja u nekim oblastima, jer "konsenzus tvrdi da je to tako".
[1] ti ne shvatas da se ovdje ne radi o jednostavnoj I ocitoj tvrdnji poput "jedan I jedan su dva" pa da te blesavi naucnici pokusavaju uvjeriti u suprotno. Je li moguce da ti mislis da sva ova pitanja I primjedbe koje si postavio tim ljudima nisu pala na pamet, kao sto su tebi I meni nakon sto smo prvi put culi o toj temi? U sta su utrosili godine I godine obrazovanja? Nijedna od tih primjedbi nije originalna niti nesto pametna. Kako ti prva reakcija na te nedoumice nije "mozda ne znam dovoljno o ovome pa mi nema smisla, mozda trebam citati malo vise" a ne "pa ovi naucnici nemaju pojma. Ja sam za pet minuta oborio teoriju koju su oni proveli citav zivot izucavajuci"? Jos jednom naglasavam, ovdje se radi o konsenzusu naucne zajednice! Ova kolicina ignorancije mi zaista ne ide u glavu.
Da, ja ne prihvatam teoriju "Big Banga" kao nešto nesumnjivo dokazano sa 100 % sigurnosti. I šta sad? Uostalom, pričamo o evoluciji, pa se na njoj i zadržimo, može? Ako teorija evolucije ne može sama da opstane bez pozivanja na neke druge teorije ("Big Bang"), ili bez pozivanja na "konsenzus naučnika" - onda nije vrijedna ni spomena.
Kao što sam rekao, pokaži mi, dokumentuj, nekako potvrdi i reproduciraj (ne nužno u laboratoriji, već zabilježi više sličnih ili istih izmjena u prirodi) da je iz normalno jednoćelijskog organizma, nizom genetskih izmjena i prilagodbi okolini, nastao višećelijski. Da je iz životne forme normalno niže kompleksnosti nastala životna forma više kompleksnosti.
Do tada, sve je to bazirano na pretpostavkama i vjerovanju, koje ja nisam dužan prihvatiti kao da je to nesumnjiva činjenica.
///
Dalje, ako već idemo o stvaranju zvijezda i "Big Bangu", ne da je to uopšte argument sam po sebi...
Valjda ti je jasno da mi danas, zapravo, možemo DIREKTNO vršiti opservacije nastanka svih nebeskih tijela, uključujući zvijezde, potom možemo vršiti opservacije njihovog životnog ciklusa i smrti/nestanka. Kako je Svemir izuzetno velik, to znači da u njemu - dok sada ovo pišem - neke zvijezde su u procesu nastajanja, neke u procesu starenja, a neke u procesu umiranja. Sa dovoljno kvalitetnom i naprednom opremom, svi ti procesi se mogu kvanitficirati i koliko-toliko predvidjeti tok dešavanja, na osnovu našeg razumijevanja fizike i astronomije. Dakle, nema potrebe za ekvivalentom maštanja kako je neka životinja dobila rogove, a druga peraja.
Dalje, kako je broj nebeskih tijela (npr. zvijezda) u milijardama ili više, nema potrebe za laboratorijskom reproducibilnošću, jer naravno da ne tvrdim da je reproducibilnost to da mi sami to vještački izvedemo (zato sam i rekao da se može evidentirati u prirodi), nego je dovoljno na određenom broju istih ili sličnih entiteta (npr. zvijezda) zabilježiti istu ili sličnu pojavu, pa da o tome nešto možemo reći. Sa teleskopima i drugom opremom, mi možemo simultano pratiti stotine ili više zvijezda u njihovim različitim stanjima, pa prema tome eto ti izvora reproducibilnosti i verifikacije.
To rečeno, šta nam nude evolucionisti? Pretpostavke. Pretpostavlja se da je neki fosil pripadao nekoj diskretnoj vrsti, da ta vrsta je nastala iz neke druge vrste opet na osnovu kojekakvih fosila, pretpostavlja se da su čovjek i čimpanza "od istog zajedničkog pretka" na osnovu dijeljenja 95+ % genetskog materijala i dr.
No, naravno, osim izmaštane povezanosti da je, sasvim slučajnim "dobroćudnim mutacijama", jedan organizam postao kompleksniji i napredniji, ništa konkretno se ne nudi. Cijela teorija je jedna velika i interno kvazi-konzistentna priča, bez trunka materijalnog dokaza.
///
[1] Utrošili su godine obrazovanja da bi dobili kvalifikacije da dobijaju grantove za ovaj smjer istraživanja koji ne vodi ničemu. Mislim, kako god, ja sam ignorantan tu si upravu svakako, ali neću da vjerujem u svaku priču koja se potura kao "naučni konsenzus", taman da i svi naučnici horski tvrde "da tako je". I, naravno, konsenzus sam po sebi nije dokaz. Ja npr. odbacujem konsenzus islamskih učenjaka, pa šta sad...