Brexit
-
radostan dan
#1527 Re: Brexit
greska...upravo je pitanje - je li neoliberalizam dobar ili ne, jer je on uzrok, i o tome ti @jasar prica...cyprus wrote:
Mislim da nije ovdje pitanje jel neoliberalizam dobar ili nije, nego šta to Britanci hoće?
Desnicarenje i populizam su posljedica, lesinari koji kruze oko trupine cekajuci da legne na sve cetri.
Ja se nadam, bez obzira sta mislim o starim kurvarima i tlaciteljima Englezima, da nece leci na sve cetri, i da ce iskoristiti svoj intelektalni i demokratski potencijal.
@Drvosjeca, daj nam tabelu zaposlenosti i prosperiteta u Engleskoj bez Londona i jos dva tri veca centra...Pusti Njemacku, nije ona tema, Oslo i Kopenhagen.
-
Jashar X
#1528 Re: Brexit
Pa neo znaci novi. Prije novog imali smo onaj stari.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ma kakvi! Pa nije fašizam od jučer u Evropi ima ona "lijepu" tradiciju fašizma prije pojave neoliberalizma.Istina da desnica koristi strah ljudi i da ih loži na imigrante i izbjeglice kao uzrok problema.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1529 Re: Brexit
Pa eto dao sam za cijelu Evropu sa GB, Francuskom i Njemačkom plus prosjek EU, sve posebno za svaku državu. Zašto da seciramo podatke na mikrolokacije? Da bi ti imao dokaz svojim tvrdnjama?radostan dan wrote:greska...upravo je pitanje - je li neoliberalizam dobar ili ne, jer je on uzrok, i o tome ti @jasar prica...cyprus wrote:
Mislim da nije ovdje pitanje jel neoliberalizam dobar ili nije, nego šta to Britanci hoće?
Desnicarenje i populizam su posljedica, lesinari koji kruze oko trupine cekajuci da legne na sve cetri.
Ja se nadam, bez obzira sta mislim o starim kurvarima i tlaciteljima Englezima, da nece leci na sve cetri, i da ce iskoristiti svoj intelektalni i demokratski potencijal.
@Drvosjeca, daj nam tabelu zaposlenosti i prosperiteta u Engleskoj bez Londona i jos dva tri veca centra...Pusti Njemacku, nije ona tema, Oslo i Kopenhagen.

Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 26/06/2016 13:21, edited 1 time in total.
- klavirdžija
#1530 Re: Brexit
BBC BREAKING NEWS: Evo sad Škoti prijete da će hin razjebat referendum
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-s ... ws_central
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-s ... ws_central
-
Jashar X
#1531 Re: Brexit
tandmand wrote:Toffee karamela wrote:Aman zaman pa nije Brisel i opsluživanje Brisela novcem krivac za siromaštvo niti Engleza niti Grka. Evo sad čitam i Hrvati digli nos, sad je i njima Brisel za sve kriv, zaboravili ljudi 20 godina HDZ nasljeđa, najlakše okriviti sad nekog Hansa ili Ditera u Briselu.
Ovdje se događa jedna gigantska zamjena teza.
Valjaju im evropski fondovi kad treba za maline, za krave, za ribolov, za bebe i pedere, za PM, a čim se pojave drtuštvene anomalije kojima su kumovali građani sami i političari koji su njihovo ogledalo - kriv im Brisel!
Šta znači neoliberalna ideologija, Zapad živi tu ideologiju od francuske revolucije, to im je prirodno okruženje, nisu izmislili ništa novo, šta hoće, komunizam?
Toffee mjesa Liberalzam sa velikim L, sto je naslijeđe francuske revolucije, sa neoliberalizmom koji vlada cijelim svijetom ukljucujuci i kinu, singapur, katar, ameriku, rusiju itd. i ukratko predstavlja vladajucu svjetsku ideologiju sa lokalnim kulturoloskim varijacijama. Ovaj evropski je jos i najblazi ali se rapidno urusava i to je upravo i kriza kroz koju Evropa prolazi. Alternativa je ili fasizam ili nova ljevica ali naravno ne ona iz 20 vijeka. Da se ovako moze nastaviti - e bas to je iluzija i najveca utopija. Veca utopija od komunizma kakav smo imali u sovjetskom savezu.
- cyprus
#1532 Re: Brexit
Stoji da socijalni problemi jesu pogodno tlo za širenje radikalizma svake vrste... Stoji i da je neoliberalizam sistem koji generiše nejednakosti... Međutim, stoji i to da neoliberalizam omogućava čovjeku da u punom kapacitetu ispolji svoju prirodu - koja se ogleda u pohlepi... Da ne generaliziram sad, ali činjenica je da je većina pripadnika ljudskog roda pohlepna... Uvijek žele više i nikad im nije dosta... Tako i sad - prosječan Britanac živi bolje od 90% svjetske populacije, ali nije mu to dosta... Pohlepa zato ima svoja dva lica - pozitivno, jer je činjenica da je pohlepa gorivo za svaki progres, i negativno, izaziva permanentno nezadovoljstvo postojećim... Zapad je uspio da se nametne kao lider moderne civilizacije jer je uspio da izrodi sistem koji je skrojen baš prema ljudskoj pohlepi...Jashar X wrote:To je posljedica neoliberalizma. Fašizam je posljedica neoliberalizma, odnosno poraza ljevice, poraza socijalne države. Kada ti prihod i sigurnost opadaju a ljevica sve što ima da kaže je: "jebajiga jarane ide prekvalifikuj se, Nestručan si. I štedi. I de budi malo više tolerantan i budi malo više pozitivan, previše si mi negativan, malo vježbaj jogu i prestani pušit." Onda se puno ljudi okrene desnici koja nudi stupidna, ali jednostavna rješenja u fazonu "pa zato su krivi imigranti, hajmo im se najebat majke." Kada ljevica neće da se bavi problemima radničke klase, baviće se fašisti. To je dokazano u praksi već milion puta i uopšte nije teško za pojmiti.cyprus wrote:Mislim da nije ovdje pitanje jel neoliberalizam dobar ili nije, nego šta to Britanci hoće? Borbu protiv neoliberalizma? Ne bih rekao, jer u suprotnom ne bi stali iza jebenog Borisa Johnsona... To me najviše i povuklo da reagujem na tvoj post - stavljati Bexit u kontekst neke antikapitalističke, antineobileralne priče je ogromna fula... Nisu Englezi glasali ovako zato što žele harmoniju i jednakost u svijetu, ili bar u svojoj državi... Ovo je urađeno iz čistih nacionalističko-populističkih i "malo mačku teleća glava" sebičnih razloga... Neko je spomenuo Grke... Njihovo koprcanje se recimo može shvatiti kao antiglobalističko ili antikapitalističko... Nećemo ulaziti sad u to koliko ima smisla šutiti kada se diže kredit, a buniti se kada ga treba vratiti, nego samo istaći Grci jesu pokazali svoj bunt protiv neoliberalizma... Ovo kod Engleza je ovo ništa drugo do "Make Britain great again" bullshit...radostan dan wrote:Nece ispasti ako malo razmislis, a ne - pretrčiš preko posta...![]()
U Engleskoj ocito nesto ne stima. Da to objasnimo desničarenjem i ksenofobijom, najlakse je?
Plitko je to druze, problem je mnogo, mnogo veci i kompleksniji.
Ne radujem se ja ni Bregzitu, ni eventualnoj pobjedi Trampa, naprotiv...ali ako ti to nisu dovoljni indikatori da je nesto opasno trulo u zemljama/drustvima -neoliberalskim-, i sta to dalje implicira za nas jadove sa vjecitom ulogom monete za potkusurivanje, onda ne znam sta da ti kazem.
I ovo nije odbrana neoliberalizma... Ja sebe ne smatram pobornikom istog (iako me evo Čeli nazva tako)... Ja samo tvrdim da su za njega krivi ljudi... Ne uska elita, moćnici iz sjene, masoni i pičke materine, nego masa...
-
Bodkin
#1533 Re: Brexit
To sto ti pricas je najmanje izraze o u engleskoj koja je najslabija socijalna drzava. Kontinent je puno jaci na tom polju.Jashar X wrote:tandmand wrote:Toffee karamela wrote:Aman zaman pa nije Brisel i opsluživanje Brisela novcem krivac za siromaštvo niti Engleza niti Grka. Evo sad čitam i Hrvati digli nos, sad je i njima Brisel za sve kriv, zaboravili ljudi 20 godina HDZ nasljeđa, najlakše okriviti sad nekog Hansa ili Ditera u Briselu.
Ovdje se događa jedna gigantska zamjena teza.
Valjaju im evropski fondovi kad treba za maline, za krave, za ribolov, za bebe i pedere, za PM, a čim se pojave drtuštvene anomalije kojima su kumovali građani sami i političari koji su njihovo ogledalo - kriv im Brisel!
Šta znači neoliberalna ideologija, Zapad živi tu ideologiju od francuske revolucije, to im je prirodno okruženje, nisu izmislili ništa novo, šta hoće, komunizam?
Toffee mjesa Liberalzam sa velikim L, sto je naslijeđe francuske revolucije, sa neoliberalizmom koji vlada cijelim svijetom ukljucujuci i kinu, singapur, katar, ameriku, rusiju itd. i ukratko predstavlja vladajucu svjetsku ideologiju sa lokalnim kulturoloskim varijacijama. Ovaj evropski je jos i najblazi ali soe rapidno urusava i to je upravo i kriza kroz koju Evropa prolazi. Alternativa je ili fasizam ili nova ljevica ali naravno ne ona iz 20 vijeka. Da se ovako moze nastaviti - e bas to je iluzija i najveca utopija. Veca utopija od komunizma kakav smo imali u sovjetskom savezu.
Apsolutno nepotrebno uvlacenje u pricu neke borbe protiv sistema. Rijec neoliberalizam se olako koristi. 90% ljudi ga ne zna ni objasniti. Na kraju se sve svede na nacionalizam.
Englezi uopste nisu glasali da izadju zbog neoliberalizma. Glupost totalna jer oni prednjace u tom forsiranju nevidljive ruke i slobodnog trzista. Glasali su jer misle da im radnici iz eu uzimaju poslove, jer misle da im eu diktira zakone, jer misle da ih eu tjera da primaju izbjeglice i jer misle da placaju u eu vise nego sto uzimaju.
Ove ideoloske podjele koje ste uveli u raspravu su glupost. Engleska periferija trpi sto su im se vodje i firme oslucile za bankarski sektor ili consulting. Dakle usluge. Tu ako nisi obrazovan nemas sta da trazis. Industrija je mrtva. I to nije zasluga eu..
- General War
#1534 Re: Brexit
Brexit: 'Surge' in searches on Irish passports, says Google
Google has said there was a dramatic spike in searches for Irish passport applications as news of the UK's decision to leave the EU broke.
http://www.bbc.com/news/technology-36619223
Google has said there was a dramatic spike in searches for Irish passport applications as news of the UK's decision to leave the EU broke.
http://www.bbc.com/news/technology-36619223
- Edin H.
#1535 Re: Brexit
Za standard u Britaniji grijesis - Britanija je klasno drustvo.cyprus wrote: Stoji da socijalni problemi jesu pogodno tlo za širenje radikalizma svake vrste... Stoji i da je neoliberalizam sistem koji generiše nejednakosti... Međutim, stoji i to da neoliberalizam omogućava čovjeku da u punom kapacitetu ispolji svoju prirodu - koja se ogleda u pohlepi... Da ne generaliziram sad, ali činjenica je da je većina pripadnika ljudskog roda pohlepna... Uvijek žele više i nikad im nije dosta... Tako i sad - prosječan Britanac živi bolje od 90% svjetske populacije, ali nije mu to dosta... Pohlepa zato ima svoja dva lica - pozitivno, jer je činjenica da je pohlepa gorivo za svaki progres, i negativno, izaziva permanentno nezadovoljstvo postojećim... Zapad je uspio da se nametne kao lider moderne civilizacije jer je uspio da izrodi sistem koji je skrojen baš prema ljudskoj pohlepi...
I ovo nije odbrana neoliberalizma... Ja sebe ne smatram pobornikom istog (iako me evo Čeli nazva tako)... Ja samo tvrdim da su za njega krivi ljudi... Ne uska elita, moćnici iz sjene, masoni i pičke materine, nego masa...
Tacno je da su britanski bogatasi najbogatiji u Evropi, medjutim realan standard prosjecnog gradjanina u odnosu na ostale zapadnoevropske zemlje je nizak, prije svega zbog izuzetno visokih cijena nekretnina. Britanija nije zemlja socijalne pravde, jer da jeste ne bi toliki broj ljudi prezivljao hraneci se od pomoci koju daje Food Bank i soup kitchens i ne bi imali toliki broj beskucnika i prosjaka. Zasigurno najsurovija kapitalisticka zemlja u Evropi, ali naravno ne na nivou Amerike. .
- Freamon Lester
#1536 Re: Brexit
Imati najpovlasteniji status unutar EU i jos stalno blokirati rad i napredak same Unije je tragicno. Francuzi su dobro znali koga pustaju u EU i zato su im svojevremeno 10 godina blokirali ulazak.
Biti u EU, a ne u Sengenu. Biti u EU kao jaka ekonomija, a zadrzati valutu. Dakle najbolje od svega. Ali problem je nazalost demokratija. Kako objasniti tupavom prosjecnom englezu da Poljak koji je dosao raditi uzeo mu je posao jer ON NECE DA RADI TAJ POSAO. A kako tek objasniti tupavom englezu da inzinjer koji je uzeo posao Englezu je bolji od njega, a samim tim u konacnici i efikasniji sto je opet bolje po njega. I nazalost tu dodje kraj raspravama jer neobrazovan narod je tupav i ne moze da svari cijelu pricu.
Tupavi englez i dalje misli da imaju kolonije iz kojih ce crpiti resurse, a ne vidi da resurse dobija povlasteno upravo zbog EU. Da su manje clanice unutar EU zamjenile njihove kolonije i da ih filuju resursima, a da oni nazad vracaju gotov proizvod.
Ali strah od Arapa, a debili nisu u Sengenu. Strah od rasporedjivanja 100 000 izbjeglica koji btw. su mogli birati. Pa bi uzeli doktore, inzinjere, tehnicare i opet prosli najbolje.
I konacno. Sta smeta desnicarima? Najvise im smeta ogranicavanje budzetskog defiicita. Jer onda njihove populisticke i demagoske suplje price nije moguce provesti u djelo. I onda ide prica o suverenitetu i slicne budalestine za uho tupavog prosjecnog stanovnika Britanije.
Biti u EU, a ne u Sengenu. Biti u EU kao jaka ekonomija, a zadrzati valutu. Dakle najbolje od svega. Ali problem je nazalost demokratija. Kako objasniti tupavom prosjecnom englezu da Poljak koji je dosao raditi uzeo mu je posao jer ON NECE DA RADI TAJ POSAO. A kako tek objasniti tupavom englezu da inzinjer koji je uzeo posao Englezu je bolji od njega, a samim tim u konacnici i efikasniji sto je opet bolje po njega. I nazalost tu dodje kraj raspravama jer neobrazovan narod je tupav i ne moze da svari cijelu pricu.
Tupavi englez i dalje misli da imaju kolonije iz kojih ce crpiti resurse, a ne vidi da resurse dobija povlasteno upravo zbog EU. Da su manje clanice unutar EU zamjenile njihove kolonije i da ih filuju resursima, a da oni nazad vracaju gotov proizvod.
Ali strah od Arapa, a debili nisu u Sengenu. Strah od rasporedjivanja 100 000 izbjeglica koji btw. su mogli birati. Pa bi uzeli doktore, inzinjere, tehnicare i opet prosli najbolje.
I konacno. Sta smeta desnicarima? Najvise im smeta ogranicavanje budzetskog defiicita. Jer onda njihove populisticke i demagoske suplje price nije moguce provesti u djelo. I onda ide prica o suverenitetu i slicne budalestine za uho tupavog prosjecnog stanovnika Britanije.
- cyprus
#1537 Re: Brexit
Dobro, slažem se donekle... Al zar im je za to kriva EU?Edin H. wrote:Za standard u Britaniji grijesis - Britanija je klasno drustvo.cyprus wrote: Stoji da socijalni problemi jesu pogodno tlo za širenje radikalizma svake vrste... Stoji i da je neoliberalizam sistem koji generiše nejednakosti... Međutim, stoji i to da neoliberalizam omogućava čovjeku da u punom kapacitetu ispolji svoju prirodu - koja se ogleda u pohlepi... Da ne generaliziram sad, ali činjenica je da je većina pripadnika ljudskog roda pohlepna... Uvijek žele više i nikad im nije dosta... Tako i sad - prosječan Britanac živi bolje od 90% svjetske populacije, ali nije mu to dosta... Pohlepa zato ima svoja dva lica - pozitivno, jer je činjenica da je pohlepa gorivo za svaki progres, i negativno, izaziva permanentno nezadovoljstvo postojećim... Zapad je uspio da se nametne kao lider moderne civilizacije jer je uspio da izrodi sistem koji je skrojen baš prema ljudskoj pohlepi...
Tacno je da su britanski bogatasi najbogatiji u Evropi, medjutim realan standard prosjecnog gradjanina u odnosu na ostale zapadnoevropske zemlje je nizak, prije svega zbog izuzetno visokih cijena nekretnina. Britanija nije zemlja socijalne pravde, jer da jeste ne bi toliki broj ljudi prezivljao hraneci se od pomoci koju daje Food Bank i soup kitchens i ne bi imali toliki broj beskucnika i prosjaka. Zasigurno najsurovija kapitalisticka zemlja u Evropi, ali naravno ne na nivou Amerike. .
-
prog321
#1538 Re: Brexit
Svjetska populacija je prilično izjednačena.
Siguran sam da prosječan Britanac danas ne živi bolje od 20% svjetskog stanovništva.
I tu leži problem.
Starci se sjećaju kada su bili bolji od 90% svijeta. Kao prije 60 -70 godina.
Siguran sam da prosječan Britanac danas ne živi bolje od 20% svjetskog stanovništva.
I tu leži problem.
-
Jashar X
#1539 Re: Brexit
Marx je ideologiju koja je vladajuca definisao, znam nazalost samo na engleskom pa se nadam da razumijes, kao " false consciousness" ili drugim rijecima, ne kao listu eksplicitnih nacela tipa: "svi ljudi treba da imaju ista prava" vec kao sve ono sto daje opravdanje za trenutno stanje. Prema tome, prica o pohlepi nije nista drugo nego najdirektnija, cista neoliberalna ideoligija. To je nacin na koji ideologija neoliberalizma funkcionise. Ne na nacin da negdje tajno sjede masoni i kroje eksplicitne politike. Dovoljno je samo da ljudi problem sistema pocnu da tumace kao moralni problem ljudske priride i oni su nesvjesno vec u toj ideologiji. Oni je zive a da toga nisu ni svjesni.cyprus wrote:Stoji da socijalni problemi jesu pogodno tlo za širenje radikalizma svake vrste... Stoji i da je neoliberalizam sistem koji generiše nejednakosti... Međutim, stoji i to da neoliberalizam omogućava čovjeku da u punom kapacitetu ispolji svoju prirodu - koja se ogleda u pohlepi... Da ne generaliziram sad, ali činjenica je da je većina pripadnika ljudskog roda pohlepna... Uvijek žele više i nikad im nije dosta... Tako i sad - prosječan Britanac živi bolje od 90% svjetske populacije, ali nije mu to dosta... Pohlepa zato ima svoja dva lica - pozitivno, jer je činjenica da je pohlepa gorivo za svaki progres, i negativno, izaziva permanentno nezadovoljstvo postojećim... Zapad je uspio da se nametne kao lider moderne civilizacije jer je uspio da izrodi sistem koji je skrojen baš prema ljudskoj pohlepi...Jashar X wrote:To je posljedica neoliberalizma. Fašizam je posljedica neoliberalizma, odnosno poraza ljevice, poraza socijalne države. Kada ti prihod i sigurnost opadaju a ljevica sve što ima da kaže je: "jebajiga jarane ide prekvalifikuj se, Nestručan si. I štedi. I de budi malo više tolerantan i budi malo više pozitivan, previše si mi negativan, malo vježbaj jogu i prestani pušit." Onda se puno ljudi okrene desnici koja nudi stupidna, ali jednostavna rješenja u fazonu "pa zato su krivi imigranti, hajmo im se najebat majke." Kada ljevica neće da se bavi problemima radničke klase, baviće se fašisti. To je dokazano u praksi već milion puta i uopšte nije teško za pojmiti.cyprus wrote: Mislim da nije ovdje pitanje jel neoliberalizam dobar ili nije, nego šta to Britanci hoće? Borbu protiv neoliberalizma? Ne bih rekao, jer u suprotnom ne bi stali iza jebenog Borisa Johnsona... To me najviše i povuklo da reagujem na tvoj post - stavljati Bexit u kontekst neke antikapitalističke, antineobileralne priče je ogromna fula... Nisu Englezi glasali ovako zato što žele harmoniju i jednakost u svijetu, ili bar u svojoj državi... Ovo je urađeno iz čistih nacionalističko-populističkih i "malo mačku teleća glava" sebičnih razloga... Neko je spomenuo Grke... Njihovo koprcanje se recimo može shvatiti kao antiglobalističko ili antikapitalističko... Nećemo ulaziti sad u to koliko ima smisla šutiti kada se diže kredit, a buniti se kada ga treba vratiti, nego samo istaći Grci jesu pokazali svoj bunt protiv neoliberalizma... Ovo kod Engleza je ovo ništa drugo do "Make Britain great again" bullshit...
I to je vrlo popularno, posebno medju konzervativnim silama koje zagovaraju status kvo a prave se humane. Recimo katolicka crkva to voli da radi. Cesto govore kako je pohlepa kriva za stanje u kojem se svijet nalazi. Ideja je da problem nije vanjski vec interni. Neka se jadnici bave sobom a ne kapitalizmom. Kapitalizam je ok, samo ponekad sjebu "pohlepni". To je iluzija i utopija.
Kapitalista nije "pohlepan". Pohlepa postoji otkad je svijeta i vijeka. Da je samo pohlepan i sebican bio bi racionalniji ali kao sto cemo se lako uvjeriti spreman je da pogine za svoju ideologiju, da ide do ekoloske katastrofe, koja ce unistiti njegovu djecu i buduce generacije, do rata, do kraja jer prosto vjeruje da je svrha zivota da se kapital obrce pa i po cijenu vlastitog unistenja.
- cyprus
#1540 Re: Brexit
The progprog321 wrote:Svjetska populacija je prilično izjednačena.
-
mirzaaa33
#1541 Re: Brexit
Siguran sam da ti nemaš pojma o čemu pričaš.prog321 wrote:Svjetska populacija je prilično izjednačena.
I tu leži problem.
- stakasa
#1542 Re: Brexit
Postoji li ikakva pravna osnova mogucnost da ga ja kao pokretac teme uklonim sa isteprog321 wrote:Svjetska populacija je prilično izjednačena.
I tu leži problem.
-
Bodkin
#1543 Re: Brexit
Frajer je kralj pogresnih informacijacyprus wrote:The progprog321 wrote:Svjetska populacija je prilično izjednačena.
- stakasa
#1544 Re: Brexit
Koga to moje oci vide... Volim se s radosnim posvadat ko s nekim kilo mesa pojest. A ovde cemo se posvadat. Grijesis u vezi neoliberalizma, brexit nema veza sa istim, bice ga koliko ga je i bilo ako ne i vise. Svedska place za Britanijom jer su bili glavni zagovaraci slobodnog trzista u EU. Nedostatak neoliberalizma je jos jedan, doduse mali, razlog njihovog nezadovoljstvaradostan dan wrote:greska...upravo je pitanje - je li neoliberalizam dobar ili ne, jer je on uzrok, i o tome ti @jasar prica...cyprus wrote:
- cyprus
#1545 Re: Brexit
Uh, teško je diskutovati sa zakletim neomarksistimaJashar X wrote:Marx je ideologiju koja je vladajuca definisao, znam nazalost samo na engleskom pa se nadam da razumijes, kao " false consciousness" ili drugim rijecima, ne kao listu eksplicitnih nacela tipa: "svi ljudi treba da imaju ista prava" vec kao sve ono sto daje opravdanje za trenutno stanje. Prema tome, prica o pohlepi nije nista drugo nego najdirektnija, cista neoliberalna ideoligija. To je nacin na koji ideologija neoliberalizma funkcionise. Ne na nacin da negdje tajno sjede masoni i kroje eksplicitne politike. Dovoljno je samo da ljudi problem sistema pocnu da tumace kao moralni problem ljudske priride i oni su nesvjesno vec u toj ideologiji. Oni je zive a da toga nisu ni svjesni.
I to je vrlo popularno, posebno medju konzervativnim silama koje zagovaraju status kvo a prave se humane. Recimo katolicka crkva to voli da radi. Cesto govore kako je pohlepa kriva za stanje u kojem se svijet nalazi. Ideja je da problem nije vanjski vec interni. Neka se jadnici bave sobom a ne kapitalizmom. Kapitalizam je ok, samo ponekad sjebu "pohlepni". To je iluzija i utopija.
Kapitalista nije "pohlepan". Pohlepa postoji otkad je svijeta i vijeka. Da je samo pohlepan i sebican bio bi racionalniji ali kao sto cemo se lako uvjeriti spreman je da pogine za svoju ideologiju, da ide do ekoloske katastrofe, koja ce unistiti njegovu djecu i buduce generacije, do rata, do kraja jer prosto vjeruje da je svrha zivota da se kapital obrce pa i po cijenu vlastitog unistenja.
- stakasa
#1546 Re: Brexit
Tacno, Engleska je nevjerovatno raslojeno drustvo, ostalim Evropljanima je tolika raslojenost i razlika izmedu elite i obicnog svjeta tesko pojmljiva. Ali se ne bih slozio da i ovi ostali, mimo elite, slabo zive. Pusti onaj najnizi sloj (koji ima itekakvu socijalnu zastitu - od stanova, zdravstva, novcane nadoknade...), ali veliki broj Engleza, milionski, je imao itekakve koristi od ekonomskog zamaha. Ne izlaze svi tek sad na trziste nekretnina, raste to neki 20 - 30 godina. A tek kupovna moc u inostranstvu, neces vidjeti talijanske i francuske vodoinstalatere i sluzbenike u njemackoj vodoprivredi da kupuju nekretnine po Andaluziji, Malti, Kipru i Dubaiju. A engleski to rade. Isto tako nekih 20 godina. Engleska je u EU usla skoro pa na koljenima ekonomski gledajuci a iz nje izlazi kao bogata, dinamicna prosperitetna.Edin H. wrote:Za standard u Britaniji grijesis - Britanija je klasno drustvo.cyprus wrote: Stoji da socijalni problemi jesu pogodno tlo za širenje radikalizma svake vrste... Stoji i da je neoliberalizam sistem koji generiše nejednakosti... Međutim, stoji i to da neoliberalizam omogućava čovjeku da u punom kapacitetu ispolji svoju prirodu - koja se ogleda u pohlepi... Da ne generaliziram sad, ali činjenica je da je većina pripadnika ljudskog roda pohlepna... Uvijek žele više i nikad im nije dosta... Tako i sad - prosječan Britanac živi bolje od 90% svjetske populacije, ali nije mu to dosta... Pohlepa zato ima svoja dva lica - pozitivno, jer je činjenica da je pohlepa gorivo za svaki progres, i negativno, izaziva permanentno nezadovoljstvo postojećim... Zapad je uspio da se nametne kao lider moderne civilizacije jer je uspio da izrodi sistem koji je skrojen baš prema ljudskoj pohlepi...
- stakasa
#1547 Re: Brexit
Ta liberalizacija trzista protiv koje se ovoliko ljudi bori je dovela do toga da svijet nikada u istoriji covjecanstva nije bio bogatiji, manje gladan, manje siromasan (u procentima i absolutnom broju). To sto je podrucje Jugoslavije ostalo izvan tih desavanja i sto se sistematski pumpaju negativne informacije je sasvim drugi par rukava.Bodkin wrote:Netacno. 100% globalizacija ne postoji. Procitaj knjigu od Pankaj-a Ghemawat-a o poluglobalizaciji gdje zadrzavas odredjene barijere. Danas imas na jednoj strani ameriku i na drugoj evropu. Dalje imas aziju gdje kina i indija vode. Rusija se tu jos malo glupira ali to je pokazatelj koliko moze sama drzava danas. Evropske zemlje su kita ako nisu zajedno. Dakle nije eu poklopila cijeli svijet nego se bori da nju azija ne poklopiPrpa.ba wrote: Pa konacni rezultat liberalne globalizacije je uravnilovka na svjetskom nivou. Svi cemo raditi za saku dolara, ako uopce budemo radili uslijed automatizacije svega i svacega. Odgovor na globalizaciju moze biti 100 razlicitih novih i starih ideologija i politika, ja samo govorim da dolazimo u fazu gdje se politicki establishment sada povlaci u globalizacijski kamp dok na nacionalnoj strani ostaje brisani prostor koji ce se tek popunjavati.
Ako Brexit ne bude upaljac, bice nesto drugo, ali neosporno je da se svijet preslaguje i da je Pax Americana fulala u procjeni da smo padom komunizma dosli na kraj historije.
Ovo o automatizmu necu da komentarisem jer to je strah od buducnosti. Nema to veze sa globalizacijom. Ili si za da zaustavimo napredak?
I vezano za temu, ova prica o liberalizaciji ili ne nema veze sa ovom istom. U stvari ima veze ali nije medu vaznijim razlozima zasto je doslo do brexita. Vec ljudi procitaju dvije knjige, ako su i to, prije ce biti pogledaju dva dokumentarca ili pritisnu tri linka sa alternativnim izvorima pa onda jazuk novostecenog znanja, primjenjuj gdje stignes - od brexita do evrovizije. Na pogresnom ste tragu s ovom pricom
- gospodja profiterka
#1548 Re: Brexit
Ali ne postoji "umjerena ljevica", u tome je stvar.cyprus wrote:Uh, teško je diskutovati sa zakletim neomarksistimaJashar X wrote:Marx je ideologiju koja je vladajuca definisao, znam nazalost samo na engleskom pa se nadam da razumijes, kao " false consciousness" ili drugim rijecima, ne kao listu eksplicitnih nacela tipa: "svi ljudi treba da imaju ista prava" vec kao sve ono sto daje opravdanje za trenutno stanje. Prema tome, prica o pohlepi nije nista drugo nego najdirektnija, cista neoliberalna ideoligija. To je nacin na koji ideologija neoliberalizma funkcionise. Ne na nacin da negdje tajno sjede masoni i kroje eksplicitne politike. Dovoljno je samo da ljudi problem sistema pocnu da tumace kao moralni problem ljudske priride i oni su nesvjesno vec u toj ideologiji. Oni je zive a da toga nisu ni svjesni.
Kapitalista nije "pohlepan". Pohlepa postoji otkad je svijeta i vijeka. Da je samo pohlepan i sebican bio bi racionalniji ali kao sto cemo se lako uvjeriti spreman je da pogine za svoju ideologiju, da ide do ekoloske katastrofe, koja ce unistiti njegovu djecu i buduce generacije, do rata, do kraja jer prosto vjeruje da je svrha zivota da se kapital obrce pa i po cijenu vlastitog unistenja.Vi sve što nije na fonu čistog Marksa vidite kao neoliberalizam... I zato ja koji sebe smatram umjerenim ljevičarem za vas sam ništa drugo do obični neoliberal... Zato ja ne bih previše ni dužio u tom pravcu, jer svakako ne smatram da je to pitanje suština Brexita... Samo ću reći da pohlepu i sebičnost ne shvatam kao potpuno racionalnu težnju...
Istina je da je u ljudskoj prirodi biti pohlepan i grabežljiv, ali je također u ljudskoj prirodi braniti se od tuđe pohlepe, pa i silom ako treba. Dakle, ako ćemo se klanjati ljudskoj prirodi, prigrlimo je u njenoj punini, a ne samo u mjeri u kojoj ona opravdava postupke najbeskrupuloznijih članova društva.
Elem, tako je kako je, a prevagnut će jači. A snaga je u brojevima.
U međuvremenu, ne brinem se ja za Britaniju, sve je ovo sinkronizirana operacija za destrukciju Evrope, a prije svega njene monete, eura. Da su neoliberalni zagovornici ostanka bili iskreni u svojim nakanama, ne bi Guardian u zadnjim danima kampanje davao ogroman kolumnistički prostor nikom drugom do Sorosu i Blairu. Jedan se utovio špekulirajući britanskom valutom, a drugi je djecu radničke klase slao da ginu u Irak. I oni su ih trebali uvjeriti u blagodeti ostanka? Stvarno? Ta nemojte kasti...
-
Jashar X
#1549 Re: Brexit
Daleko sam ja od "cistog Marxa"... ali recimo da je poenta Brexita reakcija na globalizaciju tj na cinjenicu da EU nije svoje gradjane zastitila od posljedica iste. To uopste ne znaci da je globalizacija losa ili da slobodno trziste nema svoje prednosti (e to je ono sto neoliberali stavljaju nama, umjerenim Marxistima u usta) vec prosto da je mogla, a nije htjela, da izabere drugaciji model.cyprus wrote:Uh, teško je diskutovati sa zakletim neomarksistimaJashar X wrote:Marx je ideologiju koja je vladajuca definisao, znam nazalost samo na engleskom pa se nadam da razumijes, kao " false consciousness" ili drugim rijecima, ne kao listu eksplicitnih nacela tipa: "svi ljudi treba da imaju ista prava" vec kao sve ono sto daje opravdanje za trenutno stanje. Prema tome, prica o pohlepi nije nista drugo nego najdirektnija, cista neoliberalna ideoligija. To je nacin na koji ideologija neoliberalizma funkcionise. Ne na nacin da negdje tajno sjede masoni i kroje eksplicitne politike. Dovoljno je samo da ljudi problem sistema pocnu da tumace kao moralni problem ljudske priride i oni su nesvjesno vec u toj ideologiji. Oni je zive a da toga nisu ni svjesni.
Kapitalista nije "pohlepan". Pohlepa postoji otkad je svijeta i vijeka. Da je samo pohlepan i sebican bio bi racionalniji ali kao sto cemo se lako uvjeriti spreman je da pogine za svoju ideologiju, da ide do ekoloske katastrofe, koja ce unistiti njegovu djecu i buduce generacije, do rata, do kraja jer prosto vjeruje da je svrha zivota da se kapital obrce pa i po cijenu vlastitog unistenja.Vi sve što nije na fonu čistog Marksa vidite kao neoliberalizam... I zato ja koji sebe smatram umjerenim ljevičarem za vas sam ništa drugo do obični neoliberal... Zato ja ne bih previše ni dužio u tom pravcu, jer svakako ne smatram da je to pitanje suština Brexita... Samo ću reći da pohlepu i sebičnost ne shvatam kao potpuno racionalnu težnju...
-
Jashar X
#1550 Re: Brexit
Niko se ne bori protiv iskrene i racionalne liberalizacije. Bar ne iskren ljevicar. Neoliberalizam podrazumjeva "kapitalizam za sirotinju i socijalizam za bogate" a ne potpuno slobodno trziste. Pitaj bankare, autoindustriju, farmere i proizvodzace oruzja u USA koliko im je trziste slobodno i da li ga uopste zele. A onda ih pitaj da li to isto sto zele za sebe, zele i za recimo Nigeriju, Bosnu ili Vijetnam.stakasa wrote:Ta liberalizacija trzista protiv koje se ovoliko ljudi bori je dovela do toga da svijet nikada u istoriji covjecanstva nije bio bogatiji, manje gladan, manje siromasan (u procentima i absolutnom broju). To sto je podrucje Jugoslavije ostalo izvan tih desavanja i sto se sistematski pumpaju negativne informacije je sasvim drugi par rukava.Bodkin wrote:Netacno. 100% globalizacija ne postoji. Procitaj knjigu od Pankaj-a Ghemawat-a o poluglobalizaciji gdje zadrzavas odredjene barijere. Danas imas na jednoj strani ameriku i na drugoj evropu. Dalje imas aziju gdje kina i indija vode. Rusija se tu jos malo glupira ali to je pokazatelj koliko moze sama drzava danas. Evropske zemlje su kita ako nisu zajedno. Dakle nije eu poklopila cijeli svijet nego se bori da nju azija ne poklopiPrpa.ba wrote: Pa konacni rezultat liberalne globalizacije je uravnilovka na svjetskom nivou. Svi cemo raditi za saku dolara, ako uopce budemo radili uslijed automatizacije svega i svacega. Odgovor na globalizaciju moze biti 100 razlicitih novih i starih ideologija i politika, ja samo govorim da dolazimo u fazu gdje se politicki establishment sada povlaci u globalizacijski kamp dok na nacionalnoj strani ostaje brisani prostor koji ce se tek popunjavati.
Ako Brexit ne bude upaljac, bice nesto drugo, ali neosporno je da se svijet preslaguje i da je Pax Americana fulala u procjeni da smo padom komunizma dosli na kraj historije.
Ovo o automatizmu necu da komentarisem jer to je strah od buducnosti. Nema to veze sa globalizacijom. Ili si za da zaustavimo napredak?
I vezano za temu, ova prica o liberalizaciji ili ne nema veze sa ovom istom. U stvari ima veze ali nije medu vaznijim razlozima zasto je doslo do brexita. Vec ljudi procitaju dvije knjige, ako su i to, prije ce biti pogledaju dva dokumentarca ili pritisnu tri linka sa alternativnim izvorima pa onda jazuk novostecenog znanja, primjenjuj gdje stignes - od brexita do evrovizije. Na pogresnom ste tragu s ovom pricom