Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post Reply
Irsar

#1526 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Irsar »

Moenx wrote:
Irsar wrote:Ljevica je na globalnom nivou, ili bar u Evropi i Amerikama (a za Afriku nikoga realno nije briga, osim naravno Afrikance), postala poprilično idiotska politička struja; možda je takva uvijek i bila, ali veličina gluposti je ipak bila mnogo manja i možda bi se moglo reći tolerantna. Shodno tome, od ljevice u BiH se može očekivati... pa isto ono što se od ičega u BiH može očekivati, a to je bezvezno i bez razmišljanja kopiranje "modernih, naprednih država" (koje sve više imaju svojih problema zahvaljujući svojoj "modernosti"), tako da sljepilo i jalovost "bošnjačke ljevice" će i dalje da ostane pravilo. Nepromjenjivo i bezizuzetno, usput da kažem...
Meni je ljevica ono esencijalna u bica tog evropskog americkog
Mislim ima i pored nje ima i bez nje ali ima ljevica svoje mjesto kroz istoriji

Dakle ti velis ljevica nije problem ukoliko je izostavimo u korijenu u postavkama uredjivanja drustva

Po meni ovako stvari stoje

Ljevica i desnica su dva razlicita odgovora na jedno pitanje na jednu istorijsku politicku drustvenu stvarnost konstalaciju

Hocu reci otprilike gdje ima desnice ima i lokevice to su dva lika iz iste drame

Kroz neke periode neko je bio mudar ili ne tako mudar pa ih je spajao

Zna se na sta aludiram na fasizam

Elem da malo izadjemo iz te pesimisticne price
Mislim da ljevica ukoliko se razumno i u mjeri postavi i definira moze da bude super rjesenje
Znas kako recimo da su ljevica i desnica dva sejtana
Tada je bolje imati na uzici sejtana neman sta god

No ovo sam pisao bez nelih iskustava i spoznaja kako je ljevica skoncala i kako opstoji u Evropi Ameriki

A s obzirom da tvojnpost pocinje na tom fonu mozes li malo vise ppjasniti
Desnica i ljevica su manifestacije 2 ljudske prirode, prve koja je više "očinska" i druge koja je više "majčinska". Samim time je jasno kako svaka je validna do određene mjere i kako svaka mora imati mjesto u društvu koje bi da bude normalno i uređeno. To rečeno, a na šta sam i mislio, ljevica je u zadnje vrijeme postala disproporcionalno idiotskija (da se ovako izrazim) u odnosu na desnicu, rezultat čega je odsustvo svake smislenosti i umjerenosti te ljevice. To što desnica danas nije puno bolja u svom domenu, naravno, samo pogoršava stvari.

Sve to opet nema toliko veze sa BiH gdje vlada neki kompleks inferiornosti i kao da sve što BiH može da učini jeste da kopira druge. I to loše. Pa od već jadne ljevice naprave nešto još žalosnije...
Moenx

#1527 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Moenx »

Irsar wrote:
Moenx wrote:
Irsar wrote:Ljevica je na globalnom nivou, ili bar u Evropi i Amerikama (a za Afriku nikoga realno nije briga, osim naravno Afrikance), postala poprilično idiotska politička struja; možda je takva uvijek i bila, ali veličina gluposti je ipak bila mnogo manja i možda bi se moglo reći tolerantna. Shodno tome, od ljevice u BiH se može očekivati... pa isto ono što se od ičega u BiH može očekivati, a to je bezvezno i bez razmišljanja kopiranje "modernih, naprednih država" (koje sve više imaju svojih problema zahvaljujući svojoj "modernosti"), tako da sljepilo i jalovost "bošnjačke ljevice" će i dalje da ostane pravilo. Nepromjenjivo i bezizuzetno, usput da kažem...
Meni je ljevica ono esencijalna u bica tog evropskog americkog
Mislim ima i pored nje ima i bez nje ali ima ljevica svoje mjesto kroz istoriji

Dakle ti velis ljevica nije problem ukoliko je izostavimo u korijenu u postavkama uredjivanja drustva

Po meni ovako stvari stoje

Ljevica i desnica su dva razlicita odgovora na jedno pitanje na jednu istorijsku politicku drustvenu stvarnost konstalaciju

Hocu reci otprilike gdje ima desnice ima i lokevice to su dva lika iz iste drame

Kroz neke periode neko je bio mudar ili ne tako mudar pa ih je spajao

Zna se na sta aludiram na fasizam

Elem da malo izadjemo iz te pesimisticne price
Mislim da ljevica ukoliko se razumno i u mjeri postavi i definira moze da bude super rjesenje
Znas kako recimo da su ljevica i desnica dva sejtana
Tada je bolje imati na uzici sejtana neman sta god

No ovo sam pisao bez nelih iskustava i spoznaja kako je ljevica skoncala i kako opstoji u Evropi Ameriki

A s obzirom da tvojnpost pocinje na tom fonu mozes li malo vise ppjasniti
Desnica i ljevica su manifestacije 2 ljudske prirode, prve koja je više "očinska" i druge koja je više "majčinska". Samim time je jasno kako svaka je validna do određene mjere i kako svaka mora imati mjesto u društvu koje bi da bude normalno i uređeno. To rečeno, a na šta sam i mislio, ljevica je u zadnje vrijeme postala disproporcionalno idiotskija (da se ovako izrazim) u odnosu na desnicu, rezultat čega je odsustvo svake smislenosti i umjerenosti te ljevice. To što desnica danas nije puno bolja u svom domenu, naravno, samo pogoršava stvari.

Sve to opet nema toliko veze sa BiH gdje vlada neki kompleks inferiornosti i kao da sve što BiH može da učini jeste da kopira druge. I to loše. Pa od već jadne ljevice naprave nešto još žalosnije...
Opaska zbog vaseg opetovanog navodjenja o kopiranju

Pa ima i toga Ima itekako. Mozda bi se to moglondonekle uporeitinsa prisutnimkopiranjem americkog stila pop muzike na podrucju Japana Juzne koreje
Tako da u kopiranju mi nismo sami
Ali kod nas je utrka u kopiranju
I isto tako u nas ima lopova manipulatora koji se u toj utrci za kopiranjem navode kao vodje tjeraju masu u torove krpz imperativ kopiranja a oni s druge strane pragmaticno se lopovisu
Toliko o kopiranja za sada
No mislim da je ljevica realnost na avim merdinijama
To je potreba i takodjer je nasa potreba
Kazem ljrvica i desnica su 2 djavola
Majstor politike dobrocudni bi trebao za zadatak sebi uzeti da sejtana tog u bocu stavi
A to se moze desiti ako to djavolu vragu pristupi
Jer politika je takva u politici se sve mora definirati
I onaj koji ima vise definicija taj uvijek pobjedjuje
A ponasajuci se odgovorno a biti ljevo i desno to je vrhunac politicke casti i iskrenosti
To bi moglo biti tako ukratko
Novak20

#1528 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Novak20 »

SPiD za politički dribling i potpuno razvaljivanje ljevice. :D

https://avaz.ba/kolumne/bakirova-minuta ... pokret-sda
Lijevi pokret SDA!
U ime SDA, Željka i Zlatka

Piše: Bakir Hadžiomerović

Lijevi pokret SDA!

Samo beznadežno neinformiranim društvenim hroničarima dozvoljeno je zanemarivati snagu i moć Stranke demokratske akcije. Naprosto, tridesetogodišnja okupacija vlasti omogućila je sjecikesama iz Mehmeda Spahe sa broja 14 potpunu kontrolu nad društvenim procesima te presuđujući podzemni utjecaj na promjene u svakodnevnom ponašanju kolebljivih, koruptivno nastrojenih pojedinaca.

Potcjenjivati, stoga, prethodno usvojene planove na internim sijelima „stranke muslimansko-povijesnog kruga“, kako rekosmo, prilično je pogrešan i neozbiljan posao.

Tokom vikenda u jednom je sarajevskom hotelu održana osnivačka skupština „pokreta za 21. stoljeće“. Scenom je dominirao dobro poznat svijet, sve sami prekaljeni veterani bosanskohercegovačkog institucionalnog života, jednom riječju, neuništivi budžetarijat.

Najistaknutiji među uglednicima nekadašnji su zakleti dušmani, ali (voljom SDA žrijeba) iznova ujedinjeni ublehaši opće prakse, Željko Lagumdžija i Zlatko Komšić. Skupljeni s koca i konopca, pod zastavom bijednih ideala, njih će dvojicu, razumljivo, zaganjati okupljeni novinari... Višestruki član Predsjedništva BiH, gluhonijemi državni zastupnik u četverogodišnjem mandatu, neuspješni diplomata, bljedunjavi općinski načelnik te lažni frontalni kokuz, valjda je u žaru hotelske borbe za naše kolektivno bolje sutra, izrazio nadu u treću ljevičarsku sreću. „Aprilski paket bio je prva propuštena šansa 2006. godine. Druga je 2010. i pobjeda SDP-a. Sada je treća, jer nakon obje propuštene prilike etničke snage su ojačale.“

Da se razumijemo, godine koje dobrovoljno ocjenjuju izgubljenim, Željko Lagumdžija i Zlatko Komšić zajednički su obilježili jahanjem na vlasti te kaparisanjem pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Uostalom, neboderski predsjednik u Titovoj 16 stanuje i danas. Pitanje od milion paušala, dakle, glasi: Šta konkretno, osim dokazanog vlastoljublja, povezuje smrtno posvađane likove - patološka mržnja prema SDP-u ili preuzeti dugovi prema SDA? Ako mene pitate, posrijedi je oboje! U ime SDA, Željka i Zlatka. Amin.
Haman2

#1530 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

NAPOMENA: Potez za potezom ali sve na stetu SDP. Kako to ljudi ne mogu prepoznati. Covjek koji polako ali sigurno unistava SDP.

[quote]KAD NIKŠIĆ ČASTI RAJU MANDATIMA: SDP-ovci iz Tuzlanskog kantona kažnjeni zbog protivljenja vrhu SDP-a, simbolično su zastupljeni u Glavnom odboru, a VOJIN MIJATOVIĆ...

Kada se pažljivije analizira sastav novog Glavnog odbora SDP-a, vidljivo je da je pri njegovom izboru vođeno računa i još jednom kriterijumu: lojalnosti rukovodstvu sranke i njenom novom-starom predjedniku Nerminu Nikšiću

Image

Na stranačkom Kongresu održanom prošlog vikenda u Sarajevu Socijaldemokratska partije BiH izabrala je Glavni odbor koji broji 132 člana SDP-a BiH iz svih dijelova BiH. Glavni odbor je najviši stranački organ i on rukovodi strankom u četvorogodišnjem periodu, između dva Kongresa. U njega, po pravilu, ulaze najugledniji i najpoznatiji članovi stranke, bira se slobodnom voljom delegata Kongresa, s tim da se vodi računa o ravnomjernoj teritorijlnoj, nacionalnoj i spolnoj zastpljenosti.

No, kada se pažljivije analizira sastav novog Glavnog odbora SDP-a, vidljivo je da je pri njegovom izboru vođeno računa i još jednom kriterijumu: lojalnosti rukovodstvu sranke i njenom novom-starom predjedniku Nerminu Nikšiću. Gotovo četvrtinu članova Glavnog odbora SDP-a (31) čine članovi iz Kantona Sarajevo, uprkos ome što je ova stranka u Sarajevu zabilježila najlošije rezultate u svojoj povijesti i petoplasirana je po broju glasova. Tako je općinska organizacija SDP-a u Starom gradu, koja je pod kontrolom Irfana Čengića, generalnog sekretara SDP-a, na izborima osvojia sve 2,2 hiljade glasova, ali će u novom GO SDP-a imati čak 5 svojih "deputata".

Istovremeno, iz općinske organizacije SDP-a u Lukavcu gdje je ova stranka pobijedila na izborima sa osvojenih 7,5 hiljada glasova u Glavni odbor su ušla samo dva delegata. I u Gradačcu je SDP na vlasti nakon što je dobila povjerenje skoro 6 hiljada birača, ali je u GO SDP-a zastupljena sa samo jednim članom. Poređenja radi, iz Općine Centar Sarajevo gdje je SDP na izborima osvojila poražavajućih 4 hiljade glasova čak osam SDP-ovaca ušlo je u Glavni odbor . Jedino je grad Tuzla od svih organizacija SDP-a u Tuzlanskom kantonu nagrađena u skladu sa izbornim rezultatima, pa je dobila 16 mandata u GO SDP-a.

Treba podsjetiti da je Nermin Nikšić od svih sredina u tom Kantonu pobijedio svog najozbiljnijeg protivkandidata za predsjednika stranke Edina Delića.

Možda je ipak najveći nesrazmjer između izbornih rezultata i mandata u Glavnom odboru SDP-a primjetan u slučaju banjalučkog SDP-a. Stranka je u Banja Luci osvojila 900 glasova, ali je u GO SDP-a zasupljena sa čak osam mandata. Riječ je očito o nagradi, "pozitivnoj diskriminaciji" stranačkog vrha za Vojina Mijatovića, lidera SDP-a u Republici Srpskoj, vječito odanog i lojanog Nikšiću, Saši Magazinoviću, Irfanu Čengiću, Damiru Mašiću....

(SB)
[/quote]
Moenx

#1531 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Moenx »

Novak20 wrote:SPiD za politički dribling i potpuno razvaljivanje ljevice. :D

https://avaz.ba/kolumne/bakirova-minuta ... pokret-sda
Lijevi pokret SDA!
U ime SDA, Željka i Zlatka

Piše: Bakir Hadžiomerović

Lijevi pokret SDA!

Samo beznadežno neinformiranim društvenim hroničarima dozvoljeno je zanemarivati snagu i moć Stranke demokratske akcije. Naprosto, tridesetogodišnja okupacija vlasti omogućila je sjecikesama iz Mehmeda Spahe sa broja 14 potpunu kontrolu nad društvenim procesima te presuđujući podzemni utjecaj na promjene u svakodnevnom ponašanju kolebljivih, koruptivno nastrojenih pojedinaca.

Potcjenjivati, stoga, prethodno usvojene planove na internim sijelima „stranke muslimansko-povijesnog kruga“, kako rekosmo, prilično je pogrešan i neozbiljan posao.

Tokom vikenda u jednom je sarajevskom hotelu održana osnivačka skupština „pokreta za 21. stoljeće“. Scenom je dominirao dobro poznat svijet, sve sami prekaljeni veterani bosanskohercegovačkog institucionalnog života, jednom riječju, neuništivi budžetarijat.

Najistaknutiji među uglednicima nekadašnji su zakleti dušmani, ali (voljom SDA žrijeba) iznova ujedinjeni ublehaši opće prakse, Željko Lagumdžija i Zlatko Komšić. Skupljeni s koca i konopca, pod zastavom bijednih ideala, njih će dvojicu, razumljivo, zaganjati okupljeni novinari... Višestruki član Predsjedništva BiH, gluhonijemi državni zastupnik u četverogodišnjem mandatu, neuspješni diplomata, bljedunjavi općinski načelnik te lažni frontalni kokuz, valjda je u žaru hotelske borbe za naše kolektivno bolje sutra, izrazio nadu u treću ljevičarsku sreću. „Aprilski paket bio je prva propuštena šansa 2006. godine. Druga je 2010. i pobjeda SDP-a. Sada je treća, jer nakon obje propuštene prilike etničke snage su ojačale.“

Da se razumijemo, godine koje dobrovoljno ocjenjuju izgubljenim, Željko Lagumdžija i Zlatko Komšić zajednički su obilježili jahanjem na vlasti te kaparisanjem pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Uostalom, neboderski predsjednik u Titovoj 16 stanuje i danas. Pitanje od milion paušala, dakle, glasi: Šta konkretno, osim dokazanog vlastoljublja, povezuje smrtno posvađane likove - patološka mržnja prema SDP-u ili preuzeti dugovi prema SDA? Ako mene pitate, posrijedi je oboje! U ime SDA, Željka i Zlatka. Amin.

Ja se ne slažem sa konstataxijom da je SPID lijevi SDA koji se proteže i ističe cijelim tekstom

Šta Nerminov SDP je neokrnjeni i nepogrešivo vitez koji se bori sa svime sto mirise na SDA a u mrklom mraku pred njegvimo ocima sve sto nije valjda SDP u Bosnjaka i sve sto se mice u Bosnjaka to je SDA
To nije tako nikako
Uostalom pogledajte Zurnalovu epizodu o Kukicu pa cete vidjeti kako je sam Nermin Niksic povlastivao Kukica
Koji tada bijese SDA
Dakle to vam je tako ne igrajmo se rijecima trpajuci neke u nepogresive vitezove druge bi vjecito da uzimamo sumnjivim
Ne dopustimo biti prevareni demagogijom preostalog SDP
Novak20

#1532 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Novak20 »

Moenx wrote:

Ja se ne slažem sa konstataxijom da je SPID lijevi SDA koji se proteže i ističe cijelim tekstom

Šta Nerminov SDP je neokrnjeni i nepogrešivo vitez koji se bori sa svime sto mirise na SDA a u mrklom mraku pred njegvimo ocima sve sto nije valjda SDP u Bosnjaka i sve sto se mice u Bosnjaka to je SDA
To nije tako nikako
Uostalom pogledajte Zurnalovu epizodu o Kukicu pa cete vidjeti kako je sam Nermin Niksic povlastivao Kukica
Koji tada bijese SDA
Dakle to vam je tako ne igrajmo se rijecima trpajuci neke u nepogresive vitezove druge bi vjecito da uzimamo sumnjivim
Ne dopustimo biti prevareni demagogijom preostalog SDP
Ako ćemo pravo, Hadžiomerović konstatira da SDA sa mindera upravlja društvenim procesima pa i ovim SPiD-om čija primarna uloga nije ujediniti ljevicu nego je vratiti pod kontrolu SDA. Tekstom se u stvari kritizira okupljanje isluženih ljudi koji su zarad vlastite materijalne koristi, a u interesu SDA, propustili svoje šanse da urade nešto za socijalnu pravdu, demokraciju i "ljevicu" o kojoj pričaju.

Logično, SPiD je ovdje u funkciji kažnjavanja i rasturanja "ljevice" i SDP koji je po prvi puta (zajedno s drugima u KS) odbio da se SDA čini vlast.

SDP koji nije tema kolumne svakako ima grešaka ali su smiješne u odnosu na greške tridesetogodišnje dominacije SDA i isto toliko dugo sluganstvo bogatih dilera SPiD-e.

Na koncu, sumnjam da je tebe ikada prevarila demagogija SDP-e.

Mene jeste ali danas praštam, da ne kažem da halalim. :lol:
Moenx

#1533 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Moenx »

Ne slazem se ali o tom potom
Haman2

#1534 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

O kakvoj tridesetogodisnjoj dominaciji SDA ti pricas. Da li znas ko je sve bio predsjedavajuci vijeca ministara a o je vlad BiH. Tu su bili predstavici SDP-a -ti provjeri kolikom puta), zatim SBiH opet provjeri koliko puta, pa SNSD a ti opet povjeri koliko puta itd. Valjda znas da odluke ne donose samo delagati SDA nego delegati svih stranka koje su usle u vlast.
Dakle, ponavljas propagandne price kao papagaj, koje nemaju veza sa stvarnocu.
Novak20

#1535 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:O kakvoj tridesetogodisnjoj dominaciji SDA ti pricas. Da li znas ko je sve bio predsjedavajuci vijeca ministara a o je vlad BiH. Tu su bili predstavici SDP-a -ti provjeri kolikom puta), zatim SBiH opet provjeri koliko puta, pa SNSD a ti opet povjeri koliko puta itd. Valjda znas da odluke ne donose samo delagati SDA nego delegati svih stranka koje su usle u vlast.
Dakle, ponavljas propagandne price kao papagaj, koje nemaju veza sa stvarnocu.
:-)

Ti se baš kužiš u politiku.
Haman2

#1536 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Naravno da se razumijem.
Novak20

#1537 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:Naravno da se razumijem.
Vidi se.
Haman2

#1538 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Ti mnoge stvari ne mozes razumjeti. Kazao sam ti i zasto. Nema potreba da to stalno ponavljam.
славянин

#1539 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by славянин »

Rijetko ko tebe moze razumjeti :wink: :D Mozda da povecas prve tri rijeci isto bolje ce da radi ?? :D
Haman2

#1540 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Ti me sigurno ne mozes razumjeti.To nije moj nego tvoj problem. :izet: :izet:
Moenx

#1541 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Moenx »

Novak20 wrote:
Haman2 wrote:Naravno da se razumijem.
Vidi se.
Novak20 ne smijes tako kategorinco nekog markirati i pokusavati poniziti
To definitivno nije u skladu sa pristojnim forumskim ponasanjem.
Haman2 wrote:Ti me sigurno ne mozes razumjeti.To nije moj nego tvoj problem. :izet: :izet:
Haman2 takvo hladno i maliciozno odgurivanje sugovornika od kolosijeka teme definitivno ne doprinosi raspravi niticima ama bas kakvu konstrultivnu vrijednost
Haman2

#1542 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Bosnjacka ljevica uskoro seli u manji entitet i zamisljenu Herceg Bosnu. Tamo ce naci sabesjednike za sve nerijesene probleme kao npr. kako je i zasto poceo rat u BiH, da li je u BiH pocinjen genocid ili nije, osuda Medjunarodnog suda u Hagu itd.
Haman2

#1543 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

SAMOUBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM: Duraković je stvorio, Lagumdžija unakazio, a Nikšić će bezbeli sahraniti SDP!

A ako od urušavanja ovakvog SDP-a nešto i treba naučiti to je u prvom redu da se s potkapacitiranim kadrovima možda i može vladati, no da potkapacitirani kadrovi sami vladati ne znaju.

Image

Foto: Slobodna BosnaFoto: Slobodna BosnaFoto: Slobodna Bosna
Piše: Danijal HADŽOVIĆ

Nakon posljednjih parlamentarnih izbora budućnost je izgledala svijetlo za SDP. Sa osvojenih 140.000 glasova bili su treća stranka po snazi u Federaciji BiH, osnažena i sa povraćenim povjerenjem nakon debakla na izborima 2014. godine. No, situacija na terenu ukazivala je da bi ova stranka u predstojećoj kombinatorici oko formiranja vlasti trebala pokupiti i mnogo deblji sloj kajmaka od onog koji su ovoliki glasovi sami po sebi garantovali. Treći po broju glasova, ali najjači na ljevici, što znači da su objedinjeni u Bh. blok s DF-om i s NS-om bili najsnažnija opcija na stolu, imali su otvorena vrata da uzmu poziciju premijera Federacije BiH (što im je u pregovorima i ponuđeno) i preuzmu na sebe glavnu odgovornost krojenja budućnosti FBiH u narednom periodu (kojoj Svjetska banka, što svemu daje dodatno na težini u priči o kupljenju kajmaka, za sve mandantne godine predviđa ekonomski rast).

Umjesto toga Nermin Nikšić, svesrdno poduprijet sarajevskom frakcijom ove stranke, odlučio je odigrati ulogu kamikaze Radončića i Naše stranke, ostati u opoziciji, proizvesi novi talas sukoba i osipanja unutar stranke, politički marginalizirati i ridukulizirati SDP te uveliko dovesti u pitanje njegovu budućnost. To je nešto kao da zaradiš 140.000 maraka, nakon toga ti se ponudi pozicija direktora velike međunarodne korporacije kojoj se predviđa velika i sigurna dobit, uposlenici se utrkuju koji će ti se više dodvoriti, a ti na sve to odreaguješ skokom sa krova zgrade u smrt .

Kakvu korist (ne računajući na onu materijalnu “ispod stola” o kojoj se u čaršiji uveliko šuška) je mogao imati SDP od odluke da osim obezbjeđivanja svojih partijskih pripavnika na pozicije ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevu u kojem su završili s katastrofalnim izbornim rezultatom, odustane od vlasti, i to ne samo na federelnom i državnom nivou, nego i da svojim odborima u drugim kantonima sveže ruke i onemogući vladanje barem na lokalu? Zar je neko zaista mogao očekivati da ovakva samovolja neće izazvati opravdan otpor i izvjesni raskol unutar SDP-a? Uostalom, koji je to benefit u ovakvim okolnostima mogao postojati od samomarginalizacije ostajanjem u opoziciji? Osim tradicionalnog mlaćenje prazne slame i nezarađenog novca kroz skupštinske klupe, možda vjera u ništa manje mlaćenje Peđe Kojovića da će na izborima 2022. Bh. blok uzeti 500.000 glasova i sam formirat vlast! Zar iko s dva grama mozga može povjerovati u ovakvu nebulozu u državi u kojoj ljevica sve skupa nikad u historiji nije prešla 300.000 glasova i u kojoj sam izborni sistem vladajuću kombinatoriku bez nacionalnih stranaka čini gotovo nemogućom? Ili su možda uvjereni da će na nivou Kantona Sarajevo ostvariti tako superiorne rezultate i tako idiličnu Jugoslaviju, pardon, BiH u malom, da će narodi i narodnosti iz čitave zemlje pohrliti na narednim izborima da od Bh. bloka potraže spas?

Od tih utopija naravno, ne može biti ništa, no zato se konkretne krupne političke greške i iluzije plaćaju krupnim političkim kaznama. SDP je u stanju haosa. Tuzlanski odbor stranke otkazuje poslušnost i samoincijativno kreće u formiranje kantonalne vlasti, a Nikšić ga nakon toga, u maniru na kojem bi mu i Kim Jong Un pozadivio, jednostrano smjenjuje. Nepodobni članovi se izbacuju ili pak svojevoljno odlaze. Ključni partijski protagonist preko medija i društvenih mreža međusobno se časte uvredama i optužbama. “Mućke” preko partijskih funkcija dobijaju iz budžeta stotine hiljada maraka za razvoj svojih “inovativnih” familijarnih biznisa u vidu aščinica koje nude sendvič sa sudžukom i maslenicu. Za to vrijeme, uprkos sumnjivom prisvajanju imovine Saveza komunista vrijedne stotine miliona, stranka se nalazi u milionskim dugovima, a njeni uposlenici već mjesecima ne primaju plate. No, da ni tu ne bude kraj, pobrinuli su se neki od najistaknutijih partijskih protagonista koji preko društvenih mreža iz dana u dan samovujereno raspiruju svoje krvavo stečeno neznanje, pravopisnu limitiranost, nesvjesni autošovinizam i elementarnu ljudsku glupost, sve uz nevjericu i izvrgavanje ruglu od intelektualno i ne baš prezahtjevne bh. javnosti.

Ukratko SDP-u je u punom jeku proces autodestrukcije, ridikulizacije, marginalizacije i raspadanja. No u cijelom procesu nema nikakve misterije. Sa sadašnjom organizacijskom strukturom i kadrovima, propadanje je najizvjesniji put kojim je stranka mogla krenuti.

Temelje za propast nije postavio Nikšić. On je samo loš i nesposoban lider koji ne umije upravljati, ali ovaj i ovakav SDP jeste kreacija i politička zaostavština Zlatka Lagumdžije.

Osnovan od Nijaza Durakovića kao nasljednik Saveza komunista, SDP je na prvim izborima 1990. predstavljao onu “konzervativniju” opciju na lijevoj sceni koja je nastojala u što većoj mjeri očuvati tekovine bivšeg sistema u odnosu na nešto moderniji i (neo)liberalniji Savez reformskih snaga. Ipak, za razliku od reformista oličenih u raznim kecmanovićima, kusturicima, dodicima koji su završili na raznim, uglavnom pogrešnim stranama historije, SDP je po izbijanju ratnog sukoba jasno stao na stranu borbe za Republiku BiH te u godinama nakon rata (p)ostao jedina udarna snaga ljevice u FBiH. Prvi značajniji izborni uspjeh i ulazak u vlast imao je 2000. predvođen Lagumdžijom, ali uslijed brojnih afera i raskola unutar stranke, 2002. se ponovo vratio u opoziciju u kojoj je ostao sve do 2010., kada je podstaknut popularnošću Željka Komšića kao člana Predsjedništva i zaista odličnoj unutrašnjoj organizaciji, ponovno postao najjača stranka u BiH. Ipak, SDP-ova vlast u naredne četiri godine umjesto efikasnijim, otvorenijim i pravednijim politikama bila je obilježena brojnim korupcijskim i nepotističkim aferama, glasanjem za Dodikov zakon o prebivalištu, pristajanjem na Čovićev izborni zakon i raskolom s Komšićem, što je sve skupa rezultiralo debaklom na izborima 2014.

Tokom vođenja partije, Lagumdžija je u SDP-u proveo temeljitu deintelektualizaciju. Zaljubljen u sebe, nepresušnog ega, njemu kao osobi koja ionako već sve zna, u partiji svakako nisu trebali intelektualci, ideolozi i savjetnici, posebno ne neko ko bi mu jal intelektom, jal karizmom, jal organizacionim sposobnostima mogao na bilo koji način parirati. Takvi su iz SDP-a efektno eliminirani, a u prvi saff su gurani mladi lavovi dokazanog neznanja i tada neupitne lojalnosti, spremni da bespogovorno izvršavaju šefovu volju.

Odlaskom Lagumdžije nakon dugih 17 godina čije je kormilo preuzeo Nikšić, najavljena je velika demokratizacija i povratak partije, a u toj vjeri leži dobar i dio uspjeha ostvarenog na izborima 2018.
No ono na šta je mali broj ljudi obraćao pažnju je da je uprkos proklamovanom velikim demokratkom preporodu, u stranci zapravo došlo do minornih promjena. Sve što se suštinski desilo je da su mediokritetska služinčad nekoć okupljena oko Lagumdžije sada dobila na upravljanje kompletnu stranku. A ključna razlika između ovog i ovakvog, te SDP-a u vrijeme Lagumdžije je što se dotičnom, i pored mnogih grdnih mana, raskošan intelekt i obrazovni kapacitet ne mogu sporiti, te je u skladu s tim i stranka imala jasniji politički put i organizaciono djelovanje. SDP bez Lagumdžije je partija koja je izgubila 90% svoje pameti.

Preostalih 10% u skladu sa svojim ljudskim, obrazovnim i intelektualnim dometima i nije u stanju ponuditi išta smislenije od budžetski dotiranih aščinica, isprazne mržnje prema SDA kao osnovne i jedine političke ideje, pomno njegovanih vehabijskih brada, kontradiktornih, nebuloznih političkih deklaracija i od Kojovića i Radončića navigiranih samoubilačkih avantura.

A ako od urušavanja ovakvog SDP-a nešto i treba naučiti to je u prvom redu da se s potkapacitiranim kadrovima možda i može vladati, no da potkapacitirani kadrovi sami vladati ne mogu.
https://www.facebook.com
Haman2

#1544 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

PREŽIVJELA ŽRTVA GENOCIDA U SREBRENICI REAGOVALA NA NIKŠIĆEVO I KOJOVIĆEVO IGNORISANJE ISPRAĆAJA ŽRTAVA: "Vi se stidite nas i svih bošnjačkih žrtava"!

Građani Sarajeva ispratili su kolonu sa posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula put Potočara gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

Image

Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, dječak koji je četnicima morao sapirati noževe reagovao je na današnji ne(dolazak) Kojovića i Nikšića na ispraćaj žrtava genocida u Srebrenici.

Među zvaničnicima i političarima ispraćaju nisu prisustovali predstavnici Bh. bloka Predrag Kojović i Nermin Nikšić, kao ni drugi zvanični SDP-a i Naše stranke.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Ovim Putem kao preživjela žrtva genocoda kako Srebrenice tako i zločina 92. u Zaklopaći, želim da reagujem na to da se Gospoda iz BH BLOKA PEĐA KOJEVIĆ, NIKŠIĆ I OSTALI NIKO NIJE UDOSTOJIO DA DOĐE NA ISPRAĆAJ TUŽNE KOLONE ZA POTOČARE, koja je danas krenula na poslednji svoj smiraj.

Današnjim činom pokazali su da se stide nas i naših žrtava i svih Bošnjačkih žrtava. Pitam Kojevića, u ime koga ce krenuti od Septembra da razgovara o događajima od 1992 do 1995 godine.

Image

Neka Gospodin Kojevic Krene od Tomašice i Prijedora i svih logora Prijedorskih i Koričanskih stjena, do Podrinja i živih lomača svih Logora igrobnica. .Nek zijarete nanu Fatu Orlović koja se 19 godina bori za svoju Avliju, koju su tužili i sudili samo zato što traži svoje. Nek obiđe Veljake, Zaklopaču i do Potočara. Današnjim njhovim nedolaskom sve su pokazali . Pitam je li SARAJEVO SAMO BOSNA IL JE BOSNA I HERCEGOVINA NA GRANICAMA OD DRINE DO UNE SAVE I MORA. Ako nisu želili da stoje sa Vladajućom strukturom i strankama, mogli su stati sa druge strane bar onu jednu ružu da polože i postave na kamion. A ovako nek im je na čast njihovu. Sve daljne njihove priče nem ne trebaju.
Haman2

#1545 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Izgleda da je dosao kraj Niksicevoj umisljenosti kako je politicki genije a politiku mu prakticno odredjuje Kojovic, koji svojevremeno dovede B.Falatera sciljem jos vece podjele medju Bosnjacima a u zelji da Covic bude izabran u Predsjednistvo BiH. Ali o tome nekom drugom prilikom? Ovakvim podjelama Nasa stranka ocekuje da ce ojacati svoje redove i povecati brojnost. Na ciju stetu? Zna se?
POTPUNI HAOS U SDP-u: Hiljade aktivista okreću leđa Nikšiću i prelaze u novu partiju!
Na press konferenciji u Tuzli bio je prisutan veliki broj SDP-ovaca nezadovoljnih politikom Centrale stranke, a među njima su bili i načelnici Lukavca i Živinica Edin Delić i Samir Kamenjaković, dok je načelnik Gračanice Nusret Helić, kako je rečeno, bio opravdano odsutan

Image

Nakon što je u Kantonalnom odboru SDP-a u Tuzli donesena odluka o isključenju iz partije dvojice zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona koji su podržali koaliciju sa SDA, (riječ je o Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću) veliki broj članova napustit će SDP i formirati novu političku partiju, kazao je načelnik Lukavca Edin Delić, koji među prvima sutra svojevoljno napušta ovaj politički subjekt te kreće u novu političku priču.

Delić uživa velikupodršku među Socijaldemokratima Tuzle i vjerovatno će biti lider nove partije socijeldemokratske orijentacije koja će, po svemu sudeći, djelovati u okviru političke asocijacije SPD.

Žarko Vujović i Husein Tokić , zastupnici SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, podržali su formiranje petočlane koalicije u TK (SDP, SDA, SBB, DF i SBiH) a Vujović je na sjednici Skupštine TK održanoj 12. jula, kao član Kluba Srba predložen i u skupštinsko rukovodstvo, da bi nakon toga bio izabran za predsjednika Skupštine TK.

Enver Bijedić, bivši predsjednik KO SDP-a Tuzla, zaprijetio je danas da će izaći iz SDP-a uoliko organi SDP-a ne ponište odluku o uvođenju Povjereništva u Kantonalni odbor partije u Tuzlanskom kantonu i odluku o isključenju iz stranke Žarka Vujovića i Huseina Tokića.

Na press konferenciji u Tuzli bio je prisutan veliki broj SDP-ovaca nezadovoljnih politikom Centrale stranke, a među njima su bili i načelnici Lukavca i Živinica Edin Delić i Samir Kamenjaković, dok je načelnik Gračanice Nusret Helić, kako je rečeno, bio opravdano odsutan.

- Prilikom isključenja Vujovića i Tokića prekršen je Statut stranke. Prije dva mjeseca smo na Kantonalnom odboru jednoglasno donijeli odluku da ulazimo u vlast, a prvi korak je trebala biti smjena Vlade TK kojom rukovodi PDA. Te odluke nisu ispoštovali neki članovi Kluba SDP-a, a bili su dužni, istovremeno produžujući mandat nelegalnoj vladi Mirsada Kukića. Ako je nekoga trebalo isključiti, trebalo je isključiti one koji nisu glasali za tu smjenu - rekao je danas Bijedić.

On je istakao da danas podršku Vujoviću i Tokići danas daju kantonalni, federalni i državni zastupnici te veliki broj općinskih vijećnika te gradonačelnici.

- Nova stranka neće imati veze s ranije formiranim SPD-om, nego će to biti novi politički projekat. Ne možemo sada reći koliki će broj ljudi izaći iz SDP-a, ali vidjet će se na izborima koliko je ta stranka izgubila - rekao je Bijedić.

Na pitanje Faktora da li je broj od dva zastupnika u Skupštini TK konačan, kada je u pitanju ova politička grupa, Bijedić je odgovorio da nije te da će ih biti više.

- Prvi test će biti glasanje za sastav nove vlade TK i već tada će se jasno vidjeti - dodao je on.

Istakao je da nekim ljudima u Sarajevu ne odgovara jak SDP u Tuzlanskom kantonu, jer iako su partiji donijeli 37 posto glasova na izborima, a pitali su se tri posto, kada je došlo do donošenja odluka unutar SDP-a.

- U TK je devet mjeseci vladala PDA iako im je mandat istekao. Jasmin Imamović i ekipa oko njega radili su sve da ostane status quo. Mi smo smijenili vladu koja je bila u tehničkom mandatu. Postavlja se pitanje zašto je interes SDP-a, Jasmina Imamovića ili bilo koga, očuvanje vlade PDA. Ta Vlada je napravila raspodjelu novca od vodnih naknada tako da je Tuzla dobila nula KM, a pripada joj 1,8 miliona maraka. Pitam Jasmina Imamovića zašto je njihov interes da 1,8 miliona KM građana Tuzle ide nekome drugom. Lukavac na isti način gubi 800 hiljda KM. Meni je to kao načelniku Lukavca neprihvatljivo. Pitam zašto bi neko iz SDP-a branio tu vladu i zašto Dževad Hadžić najavljuje apelaciju Ustavnom sudu da brani tu vladu. Jasmin Imamović je ovu vladu štitio iz nekih svojih razloga - rekao je načelnik Lukavca Edin Delić.

Još nije bilo riječi kako će se nova stranka zvati, a kako sada stvari stoje, u njoj će biti četiri ili pet federalnih zastupnika te najmanje jedan državni.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/120 ... rtiju.html
Last edited by Haman2 on 17/07/2019 17:46, edited 1 time in total.
madner

#1546 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by madner »

Sve naruceni SDA clanci na temi o ljevici. Malo prpa.
Haman2

#1547 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

madner wrote:Sve naruceni SDA clanci na temi o ljevici. Malo prpa.
Izgleda da ti ne citas novine. Da li ti znas sta pisu E. Bijedic i Delic. Pokusaj procitati bilo koje novine u BiH a posebno one koje izlaze u Tuzli.
madner

#1548 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by madner »

Haman2 wrote:
madner wrote:Sve naruceni SDA clanci na temi o ljevici. Malo prpa.
Izgleda da ti ne citas novine. Da li ti znas sta pisu E. Bijedic i Delic. Pokusaj procitati bilo koje novine u BiH a posebno one koje izlaze u Tuzli.
Naravno da znam sta kazu, vidim i djela. Ljudi su svim silama pokusali napraviti koaliciju sa SDA. Kada to nije uspjelo, izasli su iz SDPa kako bi bili dio koalicije sa SDA. Klasicni spavaci.

Naruceni clanci koji im dizu rejting, a ni jedan ni drugi nece biti faktor nakon ovog mandata. SDA ce onda kupovati neke druge, a oni ce naplatiti uslugu da im bude do kraja zivota. Tako je cijena mandata dostigla gotovo 500 000, ako se prodaju SDA.
Haman2

#1549 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Image

Ti si isuvise opterecen ideologojom Zar ne vidis da su Niksic, Masic i Magazinovic nesposobni ljudi. Zar ne vidis da je SDP u Sarajevo izgubio svoj nekadasnji ugkled. Zar ne vidis da SDP vodi predsjednik Nase stranke jer je mudiriji i obrazovaniji od Nikasica. Zar ne vidis da je Niksic vise vezan za SNSD i HDZ negio za SDA. Pa koji je veci statiocina za BiH SNSD i HDZ ili SDA. Sad im se mudro ali polako pridruzuje i Nasa stranka. Dobra je nasa BiH ko je sve vodi i u ime naorda odlucuje. Dobro nam je koga sve mi biramo.
Haman2

#1550 Re: Sljepilo i jalovost bošnjacke ljevice

Post by Haman2 »

Image

Ti si isuvise opterecen ideologojom Zar ne vidis da su Niksic, Masic i Magazinovic nesposobni ljudi. Zar ne vidis da je SDP u Sarajevo izgubio svoj nekadasnji ugled. Zar ne vidis da SDP vodi predsjednik Nase stranke jer je mudiriji i obrazovaniji od Nikasica. Zar ne vidis da je Niksic vise vezan za SNSD i HDZ negio za SDA. Pa koji je veci statiocina za BiH, SNSD i HDZ ili SDA. Sad im se mudro ali polako pridruzuje i Nasa stranka. Dobra je nasa BiH ko je sve vodi i u ime naorda odlucuje. Dobro je nama koga sve mi biramo.
Post Reply