Kako drzava diskiminira zenu sa maramom,ako zena sa maramom ne postuje zakon drzave? Ako ja ne postujem zakone drzave,radim isto,tj.ne postujem zakone drzave.Naravno,ti neces reci da su mi narusena licna prava,a mozda sam upravo tako reagovala jer je jedno od mojih prava "naruseno".Drzava svojim zakonima svakom gradjaninu ogranicava slobodu prakticiranja licnih prava i postavlja ih na nivo jednakih prakticiranja licnih prava u skladu za drzavnim zakonima.Drzavu ne interesuju eksluzivno prava pojedinaca u drustvu,vec jednaka prava svih gradjana odredjena dzravnim zakonima.Osobe koje se osjecaju disrkiminirane nisu sretne u takvom drustvu,iako to nema veze sa aktom diskiminacije.vec sa aktom drzavni prioriteta.ABH017 wrote:Slažem se ja s tobom, ali one su te koje kažu da je to za njih najljepši, najbolji i najpravedniji put - hidžab. I tu je tačka. Tebe niko ne tjera da ga prihvatiš.
Na sličan način možeš pisati o svim ljudskim opredjeljenjima. Svako ljudsko opredjeljenje sa sobom nosi određena prava, ali i obaveze. Najvažnije je obezbijediti da se izbor donese bez prisile. Na broj pokrivenih muslimanki, slobodno dodaj x10 onih koje ih podržavaju u njihovom izboru, a muslimanke su, i još toliko muslimanki koje ne žele da se pokriju. Svjesno griješe, na svoj račun i konto, ali i dalje ostaju muslimanke. To je njihovo pravo. A na taj broj možeš dodati i veliki broj žena i muškraca, koji podržavaju izbor pokrivene žene, jer je to njeno pravo, a da uopšte nisu muslimani.
Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
- Connaisseur Karlin
#1526 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Last edited by Connaisseur Karlin on 02/03/2016 00:42, edited 2 times in total.
- ABH017
#1527 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ah Idriza, što se upalio. Poštovani kolega sa foruma. Ja u kući imam dvije žene i ni jedna od njih nije pokrivena. A obe se zamotavaju kad krenu na spavanje. Prije svega, nauči se lijepom odgoju, kulturi i toleranciji tuđeg izbora i prava na izbor, pa onda izađi u svijet. To su osnovni postulati svakog civilizovanog društva.
Nauči se ne zabijati nos gdje mu nije mjesto (da ne kažem tačno odredište). Na osnovu čega zabijaš svoj nos u moj privatni život? Nauči se poštovati tuđi izbor i nazivati ga pravim nazivom, pa onda počni da razmišljaš o civilizacijskim društvenim tekovinama. Daleko su one za tebe. Zamotavaj ti žene u svojoj kući, muslimanke svoju nošnju nazivaju pokrivanjem.
Nauči se ne zabijati nos gdje mu nije mjesto (da ne kažem tačno odredište). Na osnovu čega zabijaš svoj nos u moj privatni život? Nauči se poštovati tuđi izbor i nazivati ga pravim nazivom, pa onda počni da razmišljaš o civilizacijskim društvenim tekovinama. Daleko su one za tebe. Zamotavaj ti žene u svojoj kući, muslimanke svoju nošnju nazivaju pokrivanjem.
-
mirza_15
#1528 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Drzava, zakon, vjerske slobode. Recimo jevreji su imali postovati zakon nacisticke njemacke? Nemas nista ni protiv zakona u izraelu ili recimo avganistanu? Vidim strah vas je serijata. Sta bi bilo da ste u drzavi u kojoj vlada? Imali bi ste isti stav? Mi zivimo u drzavi koja podljeze medjunarodnim konvencijama o ljudskim pravima medju kojima su i vjerske slobode. Te iste konvencije kazu da je upraznjavanje vjerskih sloboda pravo svake osobe dok ne ugrozava drugog. Ako marama na glavi zene muslimanke koja je svojom voljom odlucila da stavi ugrozava nekoga....
-
KIseljak12
#1529 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje?
Npr. moja vjera je Rastafari, abrahamska, monoteisticka. Naredjuje mi da jednom sedmicno pusim marihuanu. Medjutim, to je zakonom strogo zabranjeno. Sta da radim?
Npr. moja vjera je Rastafari, abrahamska, monoteisticka. Naredjuje mi da jednom sedmicno pusim marihuanu. Medjutim, to je zakonom strogo zabranjeno. Sta da radim?
- Connaisseur Karlin
#1530 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.KIseljak12 wrote:Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje?
-
KIseljak12
#1531 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote:Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.KIseljak12 wrote:Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje?
- Connaisseur Karlin
#1532 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Zabrana pusenja marihune je upucena drzavnim zakonom svima,ne iskljucivo tebi kojem vejra propisuje jedno-sedmicno pusenje marihune.Tvoja vjera je postavila propis za svoje vjernike,a ne za sve gradjanje jednog drustva.Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave.KIseljak12 wrote:Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote:Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.KIseljak12 wrote:Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje?
-
KIseljak12
#1533 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa jos gore sto je upucena svima, to znaci da ni jedan gradjanin ako je sljedbenik Rastafarijanizma ne moze slobodno i legalno praktikovati svoju vjeru. U slucaju vjerskih obiljezja, zabranjeno je samo u sudu. Neka se isto primjeni i na vjerske propise Rastafari vjere. Neka zabrane pusenje marihuane uposlenicima suda, a neka puste na slobodu ostalima.Connaisseur Karlin wrote:Zabrana pusenja marihune je upucena drzavnim zakonom svima,ne iskljucivo tebi kojem vejra propisuje jedno-sedmicno pusenje marihune.Tvoja vjera je postavila propis za svoje vjernike,a ne za sve gradjanje jednog drustva.Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave.KIseljak12 wrote:Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote:
Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.
Jos jednom, da ne promakne: "Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave".
Hvala na odgovorima.
- ABH017
#1534 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ništa, već ti zapali i prohodaj posred čaršije. Još malo nećeš to moći uraditi, jer se uskoro očekuje zabrana konzumacije duhana na javnim površinama... bez obzira kojoj religijskoj zajednici pripadaš. Ostat će dozvoljeno jedino cuclanje onog šlaufa.. za pripadnike svih religija.KIseljak12 wrote:Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote:Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.KIseljak12 wrote:Ima li neko da mi odgovori na ovo pitanje?
- Connaisseur Karlin
#1535 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Zabrana NIJE upucena SVIMA,jer nisu svi gradjani pripadnici tvoje religije,i nisu svi gradjani religijski orijentirani. Zakon o zabrani pusenja marihuna je upucen SVIMA,ne iskljucivo pripadnicaima jedne vjere. Vjerski zakon ne moze imati pripamrnu ulogu u jednoj drzavi koja ima svoje zakone!KIseljak12 wrote:Pa jos gore sto je upucena svima, to znaci da ni jedan gradjanin ako je sljedbenik Rastafarijanizma ne moze slobodno i legalno praktikovati svoju vjeru. U slucaju vjerskih obiljezja, zabranjeno je samo u sudu. Neka se isto primjeni i na vjerske propise Rastafari vjere. Neka zabrane pusenje marihuane uposlenicima suda, a neka puste na slobodu ostalima.Connaisseur Karlin wrote:Zabrana pusenja marihune je upucena drzavnim zakonom svima,ne iskljucivo tebi kojem vejra propisuje jedno-sedmicno pusenje marihune.Tvoja vjera je postavila propis za svoje vjernike,a ne za sve gradjanje jednog drustva.Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave.KIseljak12 wrote:
Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.
Jos jednom, da ne promakne: "Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave".
Hvala na odgovorima.
Dzaba sam ti odgovarala,jer nisi dobro povezao da su prioriteti drzave vazniji od prioriteta pojedinaca drave.
-
KIseljak12
#1536 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Sto se tice zabrane pusenja duhana na javnim mjestima, samo naprijed. To je odlika svakog naprednog i razvijenog drustva. Po pusenju cigareta u Evropi prednjacimo mi, Grci, Bjelorusi i ta raja. I one slaufe isto tako da pociste sa carsije puno bi ljepse bilo, bar da ne iznose vani. U Egiptu sta rade po citav dan, srcu caj, fumaju one slaufe i bacaju tavle, pa vidimo cemu to vodi.ABH017 wrote:Ništa, već ti zapali i prohodaj posred čaršije. Još malo nećeš to moći uraditi, jer se uskoro očekuje zabrana konzumacije duhana na javnim površinama... bez obzira kojoj religijskoj zajednici pripadaš. Ostat će dozvoljeno jedino cuclanje onog šlaufa.. za pripadnike svih religija.KIseljak12 wrote:Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote: Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.
- Connaisseur Karlin
#1537 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Puenje na javnim mjestima treba biti zabranjeno,jer je dim nezdrav i uasno smrdi i nema potrebe da udisem dim duhana/lule.Pusi u svojoj kuci u kojoj ne ugorzavas zdravlje ostalim gradjanima drustva!ABH017 wrote:Ništa, već ti zapali i prohodaj posred čaršije. Još malo nećeš to moći uraditi, jer se uskoro očekuje zabrana konzumacije duhana na javnim površinama... bez obzira kojoj religijskoj zajednici pripadaš. Ostat će dozvoljeno jedino cuclanje onog šlaufa.. za pripadnike svih religija.KIseljak12 wrote:Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.Connaisseur Karlin wrote:
Koristenje opijuma nije npoznata pojava u mnogim sektama,a vecina prakticiraju ilegalno.
-
KIseljak12
#1538 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Samo malo, prvo kazes da je zabrana upucena svima, pa onda da nije upucena svima, odluci se.Connaisseur Karlin wrote:Zabrana NIJE upucena SVIMA,jer nisu svi gradjani pripadnici tvoje religije,i nisu svi gradjani religijski orijentirani. Zakon o zabrani pusenja marihuna je upucen SVIMA,ne iskljucivo pripadnicaima jedne vjere. Vjerski zakon ne moze imati pripamrnu ulogu u jednoj drzavi koja ima svoje zakone!KIseljak12 wrote:Pa jos gore sto je upucena svima, to znaci da ni jedan gradjanin ako je sljedbenik Rastafarijanizma ne moze slobodno i legalno praktikovati svoju vjeru. U slucaju vjerskih obiljezja, zabranjeno je samo u sudu. Neka se isto primjeni i na vjerske propise Rastafari vjere. Neka zabrane pusenje marihuane uposlenicima suda, a neka puste na slobodu ostalima.Connaisseur Karlin wrote: Zabrana pusenja marihune je upucena drzavnim zakonom svima,ne iskljucivo tebi kojem vejra propisuje jedno-sedmicno pusenje marihune.Tvoja vjera je postavila propis za svoje vjernike,a ne za sve gradjanje jednog drustva.Vjerski zakoni se ne mogu uvijek prakticirati jer religija nema ulogu i konotrolu drzave.
Hvala na odgovorima.
Dzaba sam ti odgovarala,jer nisi dobro povezao da su prioriteti drzave vazniji od prioriteta pojedinaca drave.
Inace, cini mi se da se slazemo u sustini, a to je ovo zeleno.
- Connaisseur Karlin
#1539 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Morala sam uvecati dio teksta,a upravo sam zato dogovorila "drugacije",al u sustini identicno,sa mojim daljnjim obrazlozenjem,koje nisi primjetio.KIseljak12 wrote:Samo malo, prvo kazes da je zabrana upucena svima, pa onda da nije upucena svima, odluci se.Connaisseur Karlin wrote:Zabrana NIJE upucena SVIMA,jer nisu svi gradjani pripadnici tvoje religije,i nisu svi gradjani religijski orijentirani. Zakon o zabrani pusenja marihuna je upucen SVIMA,ne iskljucivo pripadnicaima jedne vjere. Vjerski zakon ne moze imati pripamrnu ulogu u jednoj drzavi koja ima svoje zakone!KIseljak12 wrote: Pa jos gore sto je upucena svima, to znaci da ni jedan gradjanin ako je sljedbenik Rastafarijanizma ne moze slobodno i legalno praktikovati svoju vjeru. U slucaju vjerskih obiljezja, zabranjeno je samo u sudu. Neka se isto primjeni i na vjerske propise Rastafari vjere. Neka zabrane pusenje marihuane uposlenicima suda, a neka puste na slobodu ostalima.
Hvala na odgovorima.
Inace, cini mi se da se slazemo u sustini, a to je ovo zeleno.
Last edited by Connaisseur Karlin on 02/03/2016 01:47, edited 1 time in total.
- ABH017
#1540 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.KIseljak12 wrote:Sto se tice zabrane pusenja duhana na javnim mjestima, samo naprijed. To je odlika svakog naprednog i razvijenog drustva. Po pusenju cigareta u Evropi prednjacimo mi, Grci, Bjelorusi i ta raja. I one slaufe isto tako da pociste sa carsije puno bi ljepse bilo, bar da ne iznose vani. U Egiptu sta rade po citav dan, srcu caj, fumaju one slaufe i bacaju tavle, pa vidimo cemu to vodi.ABH017 wrote:Ništa, već ti zapali i prohodaj posred čaršije. Još malo nećeš to moći uraditi, jer se uskoro očekuje zabrana konzumacije duhana na javnim površinama... bez obzira kojoj religijskoj zajednici pripadaš. Ostat će dozvoljeno jedino cuclanje onog šlaufa.. za pripadnike svih religija.KIseljak12 wrote: Nije opijum u pitanju, a ni sekta. Ne zelim ilegalno, kao sto neki zele da odguraju religiju izmedju 4 zida. Hocu da ne moram strepiti hoce li mi komsija zovnuti policiju ako nanjusi moje vjerske obrede.
- Connaisseur Karlin
#1541 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Ratovi su se planirali uz kafenianje ,cigare,laganu muziku i uz drustvene igre! U pojedinim drzavama u svjetu se decenijama,tradicionalno,u dzamijama normlano vode poiticke debate!ABH017 wrote: Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.
-
Idriz
#1542 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
gdje sam ja zabio nos u tvoj privatni zivot? nemam pametnijeg posla... ustvari si ti to prvi uradio optuzivsi me da ja imam nesto protiv islama radi "rodjenja ili odrastanja". valjda si mislio radi odgoja. jel ti shvatas koliko je to bezobrazno i debilno? koliko ti znas, ja sam mozda odrastao u muslimanskoj porodici ali zahvaljujuci obrazovanju shvatio sam kolika je religija glupost.ABH017 wrote:Ah Idriza, što se upalio. Poštovani kolega sa foruma. Ja u kući imam dvije žene i ni jedna od njih nije pokrivena. A obe se zamotavaju kad krenu na spavanje. Prije svega, nauči se lijepom odgoju, kulturi i toleranciji tuđeg izbora i prava na izbor, pa onda izađi u svijet. To su osnovni postulati svakog civilizovanog društva.
Last edited by Idriz on 02/03/2016 01:55, edited 1 time in total.
-
KIseljak12
#1543 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Za alkohol zabrana ide malo teze nego za duhan, ali bih licno udario akcize 1000%, pa ako ces da cejfis bujrum plati. Cigara i kahva mi takodjer nisu mrski, a ni tavla, samo ne treba pretjerivati ni u cemu. Duhanski dim je ipak jako stetan, ako vec stetis sebi ne moras i drugima, stoga moja podrska zabrani pusenja na javnim mjestima i/ili povecanje akciza na duhan.ABH017 wrote:Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.KIseljak12 wrote:Sto se tice zabrane pusenja duhana na javnim mjestima, samo naprijed. To je odlika svakog naprednog i razvijenog drustva. Po pusenju cigareta u Evropi prednjacimo mi, Grci, Bjelorusi i ta raja. I one slaufe isto tako da pociste sa carsije puno bi ljepse bilo, bar da ne iznose vani. U Egiptu sta rade po citav dan, srcu caj, fumaju one slaufe i bacaju tavle, pa vidimo cemu to vodi.ABH017 wrote: Ništa, već ti zapali i prohodaj posred čaršije. Još malo nećeš to moći uraditi, jer se uskoro očekuje zabrana konzumacije duhana na javnim površinama... bez obzira kojoj religijskoj zajednici pripadaš. Ostat će dozvoljeno jedino cuclanje onog šlaufa.. za pripadnike svih religija.
- ABH017
#1544 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Šta želiš da osporiš. Ratovi su se planirali i uz hljeb i pečenu ćurku. Hoćemo ih zabranit?Connaisseur Karlin wrote:Ratovi su se planirali uz kafenianje ,cigare,laganu muziku i uz drustvene igre! U pojedinim drzavama u svjetu se decenijama,tradicionalno,u dzamijama normlano vode poiticke debate!ABH017 wrote: Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.
Što se tive debate u džamijama,
- ABH017
#1545 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
I od mene podrška. Nemam ništa protiv. Samo se malo šalim, sa svim. Ni za alkohol me nije briga. Ko hoće, ko voli nek izvoli.KIseljak12 wrote:Za alkohol zabrana ide malo teze nego za duhan, ali bih licno udario akcize 1000%, pa ako ces da cejfis bujrum plati. Cigara i kahva mi takodjer nisu mrski, a ni tavla, samo ne treba pretjerivati ni u cemu. Duhanski dim je ipak jako stetan, ako vec stetis sebi ne moras i drugima, stoga moja podrska zabrani pusenja na javnim mjestima i/ili povecanje akciza na duhan.ABH017 wrote:Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.KIseljak12 wrote: Sto se tice zabrane pusenja duhana na javnim mjestima, samo naprijed. To je odlika svakog naprednog i razvijenog drustva. Po pusenju cigareta u Evropi prednjacimo mi, Grci, Bjelorusi i ta raja. I one slaufe isto tako da pociste sa carsije puno bi ljepse bilo, bar da ne iznose vani. U Egiptu sta rade po citav dan, srcu caj, fumaju one slaufe i bacaju tavle, pa vidimo cemu to vodi.
- Connaisseur Karlin
#1546 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Pa rekao si da si nekoflinktna osoba koja preferia cigaretu kafu i tavlu,ali sam postavila suptorne primjere konzumiranja kafe i cigareta i tavle kao dio cejfa konfliktnih osoba. Pa dzamije nisu zamsiljene kao lokacije za politicku debatu,to im nije primarna svrha,ali se ipak koriste za politicke debate a ne iskljucivo za religjske govore.ABH017 wrote:Šta želiš da osporiš. Ratovi su se planirali i uz hljeb i pečenu ćurku. Hoćemo ih zabranit?Connaisseur Karlin wrote:Ratovi su se planirali uz kafenianje ,cigare,laganu muziku i uz drustvene igre! U pojedinim drzavama u svjetu se decenijama,tradicionalno,u dzamijama normlano vode poiticke debate!ABH017 wrote: Pa dobro, to je tvoje viđenje. Ja bih bio više protiv alkohola. Ja gledam Irce, Engleze i ostale (ima toga i kod nas, posebno na koridama i seoskim teferičima, ali i u urbanim sredinama također) kako se oleše alkoholom, pa idu na dogovoreno marisanje, gdje u pravilu neko nastrada. Ja, kao nekonfliktna osoba, više preferiram cigaretu i kahvu, pa ako, nek ide i tavla, nego makljažu pod dejstvom alkohola.
Što se tive debate u džamijama,... Šta reći.
- ABH017
#1547 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
I to sam spomenuo zbog tvog zabadanja nosa u tuđe razloge POKRIVANJA I OBLAČENJA HIDŽABA, i zbog pogrdnog nazivanja istog. Zbog zabadanja nosa u tuđe razloge netočenja alkohola u vrijeme Ramazana. Možeš ti to ponovo da radiš, i nema potrebe da ti iko skreće pažnju na odgoj, jer ti sam govoriš o istom.Idriz wrote:gdje sam ja zabio nos u tvoj privatni zivot? nemam pametnijeg posla... ustvari si ti to prvi uradio optuzivsi me da ja imam nesto protiv islama radi "rodjenja ili odrastanja". valjda si mislio radi odgoja. jel ti shvatas koliko je to bezobrazno i debilno? koliko ti znas, ja sam mozda odrastao u muslimanskoj porodici ali zahvaljujuci obrazovanju shvatio sam kolika je religija glupost.ABH017 wrote:Ah Idriza, što se upalio. Poštovani kolega sa foruma. Ja u kući imam dvije žene i ni jedna od njih nije pokrivena. A obe se zamotavaju kad krenu na spavanje. Prije svega, nauči se lijepom odgoju, kulturi i toleranciji tuđeg izbora i prava na izbor, pa onda izađi u svijet. To su osnovni postulati svakog civilizovanog društva.
Što se mene tiče mogao si se roditi u porodici reis ul uleme. To ništa ne mjenja na stvari.
-
Idriz
#1548 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
islam je neodvojiv od politike. pa suniti i siiti ratuju preko hiljadu godina oko poltickog pitanja. to mozda u vecinski protestantskim liberalnim demookratijama ni samim crkvama ne odgovara vjerska drzava zbog pluralnosti same religije, ali to nije tako u islamu.Connaisseur Karlin wrote:Pa rekao si da si nekoflinktna osoba koja preferia cigaretu kafu i tavlu,ali sam postavila suptorne primjere konzumiranja kafe i cigareta i tavle kao dio cejfa konfliktnih osoba. Pa dzamije nisu zamsiljene kao lokacije za politicku debatu,to im nije primarna svrha,ali se ipak koriste za politicke debate a ne iskljucivo za religjske govore.ABH017 wrote:Šta želiš da osporiš. Ratovi su se planirali i uz hljeb i pečenu ćurku. Hoćemo ih zabranit?Connaisseur Karlin wrote:
Ratovi su se planirali uz kafenianje ,cigare,laganu muziku i uz drustvene igre! U pojedinim drzavama u svjetu se decenijama,tradicionalno,u dzamijama normlano vode poiticke debate!
- ABH017
#1549 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Naprotiv, u džamijama se treba pričati i o politici. Oni koji idu u džamiju to vrlo dobro znaju.Connaisseur Karlin wrote:Pa rekao si da si nekoflinktna osoba koja preferia cigaretu kafu i tavlu,ali sam postavila suptorne primjere konzumiranja kafe i cigareta i tavle kao dio cejfa konfliktnih osoba. Pa dzamije nisu zamsiljene kao lokacije za politicku debatu,to im nije primarna svrha,ali se ipak koriste za politicke debate a ne iskljucivo za religjske govore.ABH017 wrote:Šta želiš da osporiš. Ratovi su se planirali i uz hljeb i pečenu ćurku. Hoćemo ih zabranit?Connaisseur Karlin wrote: Ratovi su se planirali uz kafenianje ,cigare,laganu muziku i uz drustvene igre! U pojedinim drzavama u svjetu se decenijama,tradicionalno,u dzamijama normlano vode poiticke debate!
A što se tiče ovog naprijed, želiš reći da onaj koji popije 10 kafa i ispuši paklu cigareta ima isto ponašanje kao onaj koji presauga sa alkoholom?
I ne moraš svaki put podebljavati tekst. Nećeš biti glasnija.
- ABH017
#1550 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba
Islam je neodvojiv od politike, kao i svaka druga religija.