"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
-
sarajevoxxxx
#1526 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Evo izjava Ljevakovima gdje tvrdi da je zakon jasno definiran o obavljanju vjerskih aktivnosti koje su u nadležnosti IZ-a.
http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/enes-lj ... dzematima/
Znači sutra neko klanja u džematu sa prijateljima u svojoj kući krši zakon države BiH? Uplati kurban, zekat, vitre, negdje drugo, eto policije na vrata.
Mislim koje su to nebuloze za nepovjerovati. Ali od koga dolaze ne treba ni čuditi.
http://www.bhrt.ba/bhr1-emisije/enes-lj ... dzematima/
Znači sutra neko klanja u džematu sa prijateljima u svojoj kući krši zakon države BiH? Uplati kurban, zekat, vitre, negdje drugo, eto policije na vrata.
Mislim koje su to nebuloze za nepovjerovati. Ali od koga dolaze ne treba ni čuditi.
Last edited by sarajevoxxxx on 02/03/2016 00:43, edited 1 time in total.
- XXS
#1527 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
sarajevoxxxx wrote:BIH ima vazeci zakon o vjerskim institucijama i religiskom organizovanju.
Ja ne znam sta taj zakon propisuje ali pretpostavljam da rezervise sva prava IZ-a kada je u pitanju Islam.
Predpostavljam da ce paradjemati morati izbaciti rijec Islam iz bilo kakvog naziva i/ili definicije eventualno nove organizacije.
To su gluposti. To možda da nađeš u diktaturama, nema šanse da to prođe. Ako i ima takav zakon, mada sumnjam, mislim da se može oboriti na nekim drugim evropskim sudovima.[/quote]
Gluposti pricas ti.
Zakon je donijela sekularna drzava i jedino se moze mjenjati kroz parlamentarno djelovanje.
Ponavljam, ne znam sta zakon kaze ali predpostavljam da je Islam rezervisan za IZ.
SIPA ako hapsi i zatvara dzemate sigurno koristi ovaj zakon.
- ABH017
#1528 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Vidi jarane. To što neko hoće dženazu, kupanje, hatmu, to je njegov problem. To je usluga, koju ti ni ja ne bi džaba uradio. Ne bi ni ti meni mukte, iskopao 20 metara temelja za podzid, vjerovatno. Možeš ti ukopati umrlog i bez IZ-e. Niko ti ne brani. Isto je i sa vjenčanjima, rođenjem djeteta i slično.sarajevoxxxx wrote:Ooo i te kako se novac uzima. Sistem naplate doveden do savršenstva. Komotno se može izučavati na prestižnim univerzitetima iz oblasti menadžmenta. Državu možeš prevariti ali rođak IZ te čeka. Strpljivo ali čeka. Kad umreš sve i marku ćeš iskesati.Connaisseur Karlin wrote:Zaboravio si spomenuti problem "pranja novca"!ABH017 wrote:
Na osnovu čega je IZ BiH uopšte kopija crkvenog klera?
Koliko ja znam, IZ BiH nikad nije naplaćivala nikakve poreze i takse, kao što Crkva ubire i dan danas.
To što naplaćuju je njihova usluga, te raznorazna izmoljavanja novca od strane vjernika na bazi zekata, sadekatul fitra ili učestalih sergija. Što je meni sasvim legalno i prihvatljivo. Onaj ko ima i ko hoće on će i dati i poslušati ih. Meni, još nikad nisu uzeli ništa, što sam nisam odlučio da dam.
A to je, izvinite, ogromna razlika.
Plus ta priča sa bejtul malom, vitrima, monopol nad dženazom, hadžom i umrom. Što kaže jedan moj jaran "IZ ima sve simptome mafije".
Ovo ostalo što navodiš su dobrovoljni prilozi. Ako nije tako, reci mi kad je bilo kome na kućnu adresu došla tužba iz IZ-e, zbog neplaćenog zekjata, sadekatul fitra, sadake i tako dalje?
-
sarajevoxxxx
#1529 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nema šanse da taj zakon postoji. Ako i postoji radi se o jasnom kršenju ljudskih prava. Ko ti može zabraniti da obavljaš vjerske aktivnosti. Čuj islam rezerviran za IZ.
Šta neko hoće knjigu napisati o islamu treba pitati IZ može li i šta da piše jer u protivnom zaskočit će fa policija?
Šta neko hoće knjigu napisati o islamu treba pitati IZ može li i šta da piše jer u protivnom zaskočit će fa policija?
- ABH017
#1530 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Samo pitam o kakvom pranju novca pišeš. Ja nisam u džamijskom odboru, pa ne znam. Ja sam samo musliman za sebe. Ništa više.Connaisseur Karlin wrote:Eto,sad ne vjerujes!ABH017 wrote:Konkretno???Connaisseur Karlin wrote: Zaboravio si spomenuti problem "pranja novca"!
- ABH017
#1531 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ovo sam ga i ja sinoć mislio pitati, jer vidim da je dobronamjeran ali zaveden, ali sam odustao poučen iskustvom od ranije. Odmah mi prikače etiketu da sam sufija, pa ti onda dokazuj da nisi (pjan si, valjaj se).A_A_AKCIJA wrote:Jesi li svjestan da je dovoljno da od tih svih desetina miliona muslimana, samo jedan bude zaista musliman i da ti budeš kafir?inamilsumusinejis wrote:
- XXS
#1532 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ne kontas zato sto citav zivot citas samo jednu knjigu i par brosura iz saudije.sarajevoxxxx wrote:Nema šanse da taj zakon postoji. Ako i postoji radi se o jasnom kršenju ljudskih prava. Ko ti može zabraniti da obavljaš vjerske aktivnosti. Čuj islam rezerviran za IZ.![]()
Svaka normalna drzava zakonski definise i regulise ovu oblast. Kod nas je potreba ovakvog zakona jos veca uzmel' se u obzir nasa multikonfesijalnost.
-
sarajevoxxxx
#1533 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ja govorim o monopolu, a ne o naplati usluge. Neka se svaka usluga naplati, ali ako neko tu istu uslugu može obaviti mnogo bolje za duplo manje pare, zašto ne? Mislim da se zaista o svemu vodi računa a najmanje o običnom čovjeku i kako njemu olakšati. Mislim da IZ tu ima prostora da se promjeni na bolje, ali opet kažem mislim da je često u svim ovim dešavanjima naroda iza svega stoji samo novac, moć i uticaj.ABH017 wrote:jj
Vidi jarane. To što neko hoće dženazu, kupanje, hatmu, to je njegov problem. To je usluga, koju ti ni ja ne bi džaba uradio. Ne bi ni ti meni mukte, iskopao 20 metara temelja za podzid, vjerovatno. Možeš ti ukopati umrlog i bez IZ-e. Niko ti ne brani. Isto je i sa vjenčanjima, rođenjem djeteta i slično.
Ovo ostalo što navodiš su dobrovoljni prilozi. Ako nije tako, reci mi kad je bilo kome na kućnu adresu došla tužba iz IZ-e, zbog neplaćenog zekjata, sadekatul fitra, sadake i tako dalje?
Mislim zaista prijetiti nekome državom i državnim organima, mislim da je sramno. Sve se to moglo riješiti bez ove medijske buke.
- ABH017
#1534 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pa nebitno je uopšte. Posebno ako znamo da svaki od tih "paradžemata" već ima neki svoj naziv. Vjerovatno će se organizovati kao NVO ili UG, pa će kroz ta udruženja registrovati i svoju djelatnost i eventualnu imovinu. Pogledaj Mulla Sadra, kako funkcioniše.Connaisseur Karlin wrote:Nije tebi bitno,ali bi trebalo biti bitno drzavi,jer postoje prava vezana za legaliziranje imovine.ABH017 wrote:Apsolutno nebitno.Connaisseur Karlin wrote: Mozda u BiH nije vazno kako se objekat legalirzira,ali aravno da je bitno u vezi price,jer postavlja se opet pitanje:kako ce se formalno zvati udruzenja dzemata koja rade izvan IZ.
- ABH017
#1535 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nema monopola. Zovni jarana, okupajte rahmetliju, proučite šta treba i obavite dženazu bez hodže i bez IZ. Nikakav problem, osim što ćeš se oko "ganjanja" papira vjerovatno namučiti. Ukop rahmetlije svakako nije u nadležnosti IZ-e.sarajevoxxxx wrote:Ja govorim o monopolu, a ne o naplati usluge. Neka se svaka usluga naplati, ali ako neko tu istu uslugu može obaviti mnogo bolje za duplo manje pare, zašto ne? Mislim da se zaista o svemu vodi računa a najmanje o običnom čovjeku i kako njemu olakšati. Mislim da IZ tu ima prostora da se promjeni na bolje, ali opet kažem mislim da je često u svim ovim dešavanjima naroda iza svega stoji samo novac, moć i uticaj.ABH017 wrote:jj
Vidi jarane. To što neko hoće dženazu, kupanje, hatmu, to je njegov problem. To je usluga, koju ti ni ja ne bi džaba uradio. Ne bi ni ti meni mukte, iskopao 20 metara temelja za podzid, vjerovatno. Možeš ti ukopati umrlog i bez IZ-e. Niko ti ne brani. Isto je i sa vjenčanjima, rođenjem djeteta i slično.
Mislim zaista prijetiti nekome državom i državnim organima, mislim da je sramno. Sve se to moglo riješiti bez ove medijske buke.
Ne slažem se ni ja sa mnogim dešavanjima oko IZ-e, gorka mi knedla stoji u grlu kad vidim šta pojedinci rade, ali kako ništa nisam poduzeo da to promijenim ili iskorjenim, onda smatram da nemam pravo da kritikujem.
Što se tiče ovog posljednjeg, da se moglo riješiti dijalogom, riješilo bi se za ovih 23-24 godine. Malo pogledaj drugu stranu, agresivnost, napade na "bošnje", na IZ, na tradiciju, pa i na sve ostale djelatnosti predmetnih grupica, pa će ti biti jasnije da se nekad morao napraviti rez.
Na kraju, Fatmirovo nazivanje reisa Kavazovića četnikom, sve govori. Podrumaš bi jednog borca ARBiH da naziva četnikom.
- Connaisseur Karlin
#1536 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
IZ je dolazila u sukob sa doticnom fondacijom MS,ali mi ne poznjaemo detalje sukoba,ko zna sta se desava! Postojanje raznh religiskih drustava postoji u svijetu,a takodjer,je njihovo zatvarenje najnormalnija pojava u drustvu. Medjusobna komepticija religijskih zjadenica je ista kao kopeticija zmedju kompanija,borba za zadrzavanje klijentale je dio poslovanja.ABH017 wrote:Pa nebitno je uopšte. Posebno ako znamo da svaki od tih "paradžemata" već ima neki svoj naziv. Vjerovatno će se organizovati kao NVO ili UG, pa će kroz ta udruženja registrovati i svoju djelatnost i eventualnu imovinu. Pogledaj Mulla Sadra, kako funkcioniše.Connaisseur Karlin wrote:Nije tebi bitno,ali bi trebalo biti bitno drzavi,jer postoje prava vezana za legaliziranje imovine.ABH017 wrote: Apsolutno nebitno.
- ABH017
#1537 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nije mi poznat slučaj tog sukoba.Connaisseur Karlin wrote: IZ je dolazila u sukob sa doticnom fondacijom MS,ali mi ne poznjaemo detalje sukoba,ko zna sta se desava! Postojanje raznh religiskih drustava postoji u svijetu,a takodjer,je njihovo zatvarenje najnormalnija pojava u drustvu. Medjusobna komepticija religijskih zjadenica je ista kao kopeticija zmedju kompanija,borba za zadrzavanje klijentale je dio poslovanja.
Odlaziš daleko. To je diskutabilno poređenje.
Čak i sa tvog stanovišta.
Ovdje se ne radi o klijenteli. Ovdje se radi o unošenju razdora unutar jednog naroda, konkretno. A to je priča za druge emisije.
Nego, šta bi za pranje novca???
- Connaisseur Karlin
#1538 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kako na Zapadu funkcioniraju religijske zajednice sa istim religijskim proijeklom,ali razlicitim sektama? Sve rade bez nametanja price o unosenju razdora izmejdu naroda? O kakvom razdoru pricas: religijskom ili politickom? Svaka religijska zajednica je kompanija koja radi uz podrsku njenih radnika vjernika.O pranju novca se vise puta pisalo i pricalo,stara novost.ABH017 wrote:Nije mi poznat slučaj tog sukoba.Connaisseur Karlin wrote: IZ je dolazila u sukob sa doticnom fondacijom MS,ali mi ne poznjaemo detalje sukoba,ko zna sta se desava! Postojanje raznh religiskih drustava postoji u svijetu,a takodjer,je njihovo zatvarenje najnormalnija pojava u drustvu. Medjusobna komepticija religijskih zjadenica je ista kao kopeticija zmedju kompanija,borba za zadrzavanje klijentale je dio poslovanja.
Odlaziš daleko. To je diskutabilno poređenje.
Čak i sa tvog stanovišta.
Ovdje se ne radi o klijenteli. Ovdje se radi o unošenju razdora unutar jednog naroda, konkretno. A to je priča za druge emisije.
Nego, šta bi za pranje novca???
- ABH017
#1539 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Opet pranje novca neobjašnjeno.
Zašto forsiraš priču o uređenju religijskih zajednica na zapadu? Hoćeš reći da su oni to uredili dok su srknuli kahvu i da su uvijek živjeli tako, uređeno? I dan danas se porokaju, da se ne lažemo.
Ovo ovdje je novost koja se na ovim prostorima pojavila prije 20-tak godina. Rješavanje problema je u toku, kako vidimo.
Zašto forsiraš priču o uređenju religijskih zajednica na zapadu? Hoćeš reći da su oni to uredili dok su srknuli kahvu i da su uvijek živjeli tako, uređeno? I dan danas se porokaju, da se ne lažemo.
Ovo ovdje je novost koja se na ovim prostorima pojavila prije 20-tak godina. Rješavanje problema je u toku, kako vidimo.
- Connaisseur Karlin
#1540 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
E pa problem u BiH nije razlog sto je TO novost,vec je problem nerad nestabilne drzave!ABH017 wrote:Opet pranje novca neobjašnjeno.
- XXS
#1541 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ne treba ici na zapad kad kod nas imamo primjer Katolicke, Pravoslavne crkve i IZ.Connaisseur Karlin wrote:
Kako na Zapadu funkcioniraju religijske zajednice sa istim religijskim proijeklom,ali razlicitim sektama? Sve rade bez nametanja price o unosenju razdora izmejdu naroda? O kakvom razdoru pricas: religijskom ili politickom? Svaka religijska zajednica je kompanija koja radi uz podrsku njenih radnika vjernika.O pranju novca se vise puta pisalo i pricalo,stara novost.
Nit krscani vicu hriscanima da nisu pravi, muslimani isto postuju sva ubjedjenja pa i hram Hare Krishna nikome ne smeta u sred Sarajeva.
Muslimani spasavali jevreje u drugom svjetskom ratu.
Jedino kod paradzemata milioni ljudi su kjafiri i murtedi te trebaju biti pobijeni.
Jedino kod paradzemata milionima se negira da su muslimani.
Srdzba, netolerancija i mrznja su u samom korijenu paradzemata, a iz primjera siriskog i irackog ratista vidimo da masovni zlocin dolazi nakon sto im se ukaze prilika da ga pocine.
Stvarno je pateticno slusati kako se paradzemati sada pozivaju na demokratske vrijednosti i toleranciju i traze razumjevanje i podrsku od kjafira, murteda i onih kojima negiraju da su muslimani.
Sutra ce i homoseksualce zvati da protestvuju sa njima.
Demokratija u borbi protiv demokratije.
- Gojeni H
#1542 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
A sto ne bi moooglo?fatamorgana wrote:Mogul' i ja?Gojeni H wrote:
Dobro. Nastavi pratiti moje pisanje na forumu.
-
kolacodjagoda
#1543 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Od tih miliona ljudi koje spominješ, ako i jedan govori da je Muhamed s.a.w.s POSLJEDNJI poslanik, da je Kur'an savršena knjiga-objava bez nedostataka taj nije šija, taj je musliman. Ko god govori suprotno taj nije musliman i tačka. To nisam rekao ja, to stoji u idzmi svjetske uleme. Dalje, stav šija možeš pogledati u drugoj temi o tzv. "vahabizmu", neuzubillah, gdje dotični šija govori da je Poslanik s.a.w.s terorista kao i prve generacije muslimana (selefi), koji govori da je hz. Husein bog (lebejke ya Husein), neuzubilah i koji ne prizna Kur'an. Jel takav čovjek može biti musliman? Ako smatraš da jeste onda zaista moraš preispiteti svoje znanje i vjerovanje. Dokle god se šijska ulema ne odrekne nakaradnog i lažnog tumačenja islama, dok ne prizna Kur'an kao savršenu objavu i dok ne priznaju Muhammeda s.a.w.a kao posljednjeg Poslanika, i dok ne prestanu proklinjati ashabe, oni nisu muslimani. Pročitaj dobro ove hadise i stavove najpriznatije uleme što sam postavio. Pričaš mi neke priče a ničim me nisi pobio. Čak štaviše, mislim da nisi ni pročitao napisano. Ako si tako pametan, hajde napiši i čemu su pogriješili alimi koje sam spomenuo u postu i šta tu ne valja?A_A_AKCIJA wrote:Svaki put mi bude žao kada vidim da neko ide iz jednog ekstrema u drugi. Prešao si iz kulta ličnosti među agresivne destruktivce. Mogao si stati na sredini, ništa ti ne bi falilo.inamilsumusinejis wrote:
Pošto sam vidio u jednom postu da se iskreno bojiš grijeha i navodnog širka koji si činio, hajde da te ovako, selefijskim argumentima pitam.
Vidim, u nicku javno tvrdiš da šije nisu muslimani. Znam da se družiš sa onima koji nikakve druge argumente ne prihvataju, pa da te pitam, šta misliš o stavu Dr. Safeta Kuduzovića, pogledaj klip od 1.30:
Takođe, da te pitam, kako sebi objašnjavaš tekfirenje miliona ljudi (šija i sufija ima bar 30% među muslimanima), ako i sam znaš za hadise o tekfirenju muslimana:
Evo, da te pitam, vidiš li sebe i u jednom od ovih hadisa.Bilježi Buharija u svom "Sahihu" u knjizi o edebu poglavlje "Ko protekfiri svoga brata, bez te'vila" onda je on kao što je rekao". Od Ebu-Hurejre se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada čovjek kaže svome bratu o kafire, jedan od njih dvoje je to stekao,"
- Od Sabita ibn Dahhaka se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko se zakune milletom (vjerom) mimo islama onda je kao što se i zakleo (tj. pripadnik te vjere kojom se zakleo), ko ubije sebe biće kažnjavan u džehennemskoj vatri predmetom kojim se ubio. Prokleti vjernika je kao ga ubiti, a ko optuži vjernika kufrom kao da ga je ubio ".
- I bilježi (Buharija) isto tako u svom "Sahihu" u poglavlju o zabranjenom kuđenju (psovci) i prokletstvu, od Ebu-Zerra da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Neće nijedan čovjek napasti drugog fiskom ili kufrom a da se neće vratiti na njega ako onaj kojeg je napao nije takav."
- Bilježi Muslim u svom "Sahihu" u poglavlju imana od Ebu-Zerra također, da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Svaki čovjek koji pripiše sebe nekom drugom mimo njegova oca, čini kufr. Onaj koji tvrdi da mu nešto pripada a nije njegovo, nije od nas i neka pripremi sebi mjesto u Džehennemu. I ko čovjeka optuži kufrom ili kaže: 'O Allahov neprijatelju, a on nije takav, onda se to vraća na njega."
Ebu Davud navodi hadis:
Prenosi Abdullah ibn Omer r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Čije svjedočenje bude razlogom da se ne izvrši hadd (šeriatska kazna) od Allahovih haddova (za grijeh koji je sigurno počinjen), on se suprostavio Allahu. Ko se bude svađao za ono što nije njegovo pravo, biće u Allahovoj srdžbi sve dok ga se ne oslobodi. Onaj ko o mu'minu kaže ono što nije pri njemu, Allah će mu dati teret koji će nositi dok ne porekne ono što je kazao." (Ebu Davud)
Jesi li svjestan da si stavio svoju vjeru i ono što te čeka na ahiretu, naspram miliona muslimana koji su živjeli i koji će živjeti do sudnjeg dana, a koji se izjašnjavaju kao šije ili sufije?
Je li te imalo strah Boga i statističkog odnosa nekoliko stotina miliona ljudi koje si protekfirio naspram tebe i tvoje vjere, za koje tvrdiš da nisu muslimani?
Jesi li svjestan da je dovoljno da od tih svih desetina miliona muslimana, samo jedan bude zaista musliman i da ti budeš kafir?
Jesi li imalo svjestan tog strašnog scenarija?
Jesi li razmislio o tome prije nego si registrovao ovaj nick???
Možeš li zamisliti Sudnji dan i sve te milione ljudi koje si protekfirio, kako traže pravdu?
Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Svačije pravo će na Sudnjem danu biti vraćeno onima kojima pripada, pa čak i pravo šukave ovce u odnosu na rogatu." (Muslim)
Na koji način misliš Stvoritelju objasniti šta si mislio kada si ovo govorio, za svakog pojedinačnog čovjeka kojeg si protekfirio svojim riječima?
Zamisli Sudnji dan i Gospodara koji te pita za milione tvoje braće, muslimana i nepravdu koju si im načinio! Milioni ljudi traže svoje pravo, a ti za svakog moraš da odgovoriš, zašto si ih prozvao kafirima.
Dokle god se ova šijska ulema ne odrekne ovog, oni i muslimani nisu ista religija.
Muhammed en-Nuaman, poznat kao El-Mufid, u svom djelu Evailul-mekalat, str. 54, kaže: “Navode se brojne predaje od nepogrješivih imama iz porodice Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, o raznolikosti Kur’ana i to da su neki zulumćari (tj. ashabi) dodavali u Kur’an i izbacivali iz njega.”
El-Fejd el-Kašani u svojoj knjizi Tefsirus-safi, 1/44, kaže: “...iz ovih i drugih predanja koja se navode od ehlul-bejta zaključuje se da Kur’an koji se danas nalazi kod ljudi nije potpun i onakav kakav je objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. U njemu ima suprotnih stvari u odnosu na ono što je Allah objavio, ima promjena i iskrivljivanja. Mnoge stvari su izbačene iz Kur’ana, kao Alijino ime koje se spominje na brojnim mjestima.”
Ali b. Ibrahim el-Kumi u svom Tefsiru, 1/36-37, kaže: “Ono što je suprotno onome što je Allah objavio...”, potom je spomenuo kao primjer nekoliko ajeta koji su iskrivljeni, kao: En-Nisa’, 166, 168, El-Maide, 67, Eš-Šu‘ara, 227, i El-En‘am, 97.
Veliki šiitski imam, Allahov dokaz na Zemlji, Niametullahi el-Džezairi u kapitalnom djelu bez premca, El-Envarun-nuamanijje, 2/357, kaže: “Mutevatir predanja, oko čije ispravnosti su složni naši (tj. šiitski) učenjaci, jasno ukazuju da je Kur’an iskrivljen.”
Dok velikan šiitske vjere El-Medžlisi u Mir’atul-ukul, 12/525-526, prenosi od Ebu Abdullaha (nepogrješivog imama) da je rekao: “Kur'an koji je Džibril dostavljao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ima 17.000 ajeta.” Nakon što je spomenuo ovo predanje, El-Medžlisi kaže: “Ovo i brojna druga vjerodostojna predanja jasno ukazuje da u Kur’anu nedostaju određeni ajeti, kao što su neki drugi promijenjeni. Predanja koja govore o ovoj stvari, po mom mišljenju, su mutevatir.” Mutevatir predanje je predanje koje prenosi velika skupina u svakoj generaciji, pa je krajnje nelogično sumnjati u njegovu autentičnost. Također, onaj ko porekne mutevatir predanje, može lahko izaći iz okvira islama.
Imam Ebu Mensur et-Tabersi u djelu El-Ihtidžadž, 1/337-338, kaže: “Kada bih pojašnjavao sve što je izbačeno, iskrivljeno i promijenjeno u Kur’anu, oduljio bih s pojašnjavanjem.”
El-Hadždž Sultan el-Dženabezi u knjizi Bejanus-seadeh, str. 19-20, kaže: “Znaj, prenesene su brojne predaje od čestitih imama da se u njemu (tj. Kur’anu) desilo iskrivljivanje, dodavanje i oduzimanje.”
Ebul-Hasan el-Amili u Miratul-envar, str. 36 (štampa: El-Eftab, 1374. H., Teheran), kaže: “Puka istina koja se gradi na mutevatir predanjima jeste da je Kur’an koji imamo ispred sebe doživio, nakon Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, promjene i izbacivanja mnogih ajeta i riječi od strane onih koji su ga sakupljali.”
Veliki šiitski učenjak i Allahov dokaz na Zemlji, El-Bahrani u djelu Mešarikuš-šumus, str. 126, govoreći o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “O tome se navode predaje koje je jako teško pobrojati, prelaze granicu mutevatir predanja.”
Imam Jusuf el-Bahrani u djelu Ed-Durerul-nedžefijje, str. 298 (štampa Muesesetu Alil-bejt), kaže: “Kada bismo imali pravo prigovoriti ovim predajama (o iskrivljenju Kur’ana), tada bismo mogli prigovoriti svim predajama u šerijatu.”
Veliki šiitski valorizator El-Hui u svom komentaru na Nehdžul-belaga, koji se zove Minhadžul-beraah, str. 214-220, nakon što je spominjao dokaze o iskrivljivanju Kur’ana, rekao je: “Imam Alija nije mogao popraviti Kur’an u vrijeme svoje vladavine, već je koristio tukiju, i da bude dokazom na Sudnjem danu protiv onih koji su ga iskrivili i izmijenili.”
Poznati šiitski učenjak En-Nuri et-Tabersi napisao je djelo koje je nazvao Faslul-hitab fi isbati tahrifi Kitabi Rabbil-erbab – Presudan govor u dokazivanju iskrivljenosti Knjige Gospodara svih gospodara. Cijela knjiga posvećena je dokazivanju iskrivljenosti i neoriginalnosti Allahove knjige Kur’ani-kerima. Između ostalog, na str. 211 kaže: “Stilistika Kur’ana na nekim je mjestima neuporediva, dostiže stepen mudžize (nadnaravnosti), dok na nekim mjestima dolazi do izražaja njegova (kur’anska) besmislenost i ništavnost.”
Pored toga, niko od šiitskih učenjaka nije osudio ovo djelo niti autora. U protivnom, voljeli bismo čuti njihove glasove i mišljenja u pogledu ovog famoznog djela i još famoznijeg autora. Ako se i ispostavi da neko osudi ovakva predanja i izjave, to je samo zamazivanje i bacanje prašine u oči sunnijama, budući da su najveći šiitski učenjaci složni da o iskrivljenju Kur’ana postoje mutevatir predanja. Pretpostavimo da veliki hadiski eksperti ehli-sunneta, kao imam Ahmed, Ibnul-Medini, Ebu Hatim, Ibn Mein, Buhari, Muslim, Tirmizi, Darekutni, Bejheki i drugi, tvrde da po određenom pitanju postoje mutevatir predaje. Nakon toga se pojavi jadnik iz redova ehli-sunneta i kaže: “Izmišljotina, to je potvora na ehli-sunnet, to nije stav naših učenjaka?!” Upravo ovako djeluju izjave pojedinih šiitskih šejhova u ovom vremenu koji žele tukijom (lažima i obmanjivanjima) negirati temeljna ubjeđenja šiitskih imama kroz generacije. Nije pouka u onome što će kazati anonimusi i amateri šiitske vjere, već u onome što su govorili njihovi imami i velikani koji kod njih slove kao najveći učenjaci i eksperti bez premca.
Molio bi tebe i ostale šije, da nam svojim “nadahnutim tefsirom” protumačite ajet: “Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo ga Mi čuvati.” (El-Hidžr, 9)
- Kikibombona
#1544 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ovo moze skontati samo selefijski mozak...
Niti sam sija, niti sam rekao da je Muhamed terorista, niti sam rekao da su prve generacije teroristi, niti sam rekao da je Husejn Bog...
Muhameda i njegove prijatelje iznimno cijenim. Nikada nisam rekao da su teroristi. Selefisticka ideologija je zlo i kamen oko vrata islamskim zemljama i muslimanima. Ponekad od te ideologije najebu i drugi, ali muslimani opet trpe daleko najvecu stetu...
Ostale nebuloze nije potrebno komentarisati. Zabrinjavajuce je kako mozak frcera kod ovih ljudi. Puni su gorcine, mrznje, bijesa, agresivnosti, bahatosti...
I zanimljivo je kako se vole kriti iza muslimana, Muhameda, Kurana... Kada kazes da je selefisticka ideologija zlo, odmah ti prikace da si rekao kako su muslimani i poslanik teroristi.
Niti sam sija, niti sam rekao da je Muhamed terorista, niti sam rekao da su prve generacije teroristi, niti sam rekao da je Husejn Bog...
Muhameda i njegove prijatelje iznimno cijenim. Nikada nisam rekao da su teroristi. Selefisticka ideologija je zlo i kamen oko vrata islamskim zemljama i muslimanima. Ponekad od te ideologije najebu i drugi, ali muslimani opet trpe daleko najvecu stetu...
Ostale nebuloze nije potrebno komentarisati. Zabrinjavajuce je kako mozak frcera kod ovih ljudi. Puni su gorcine, mrznje, bijesa, agresivnosti, bahatosti...
I zanimljivo je kako se vole kriti iza muslimana, Muhameda, Kurana... Kada kazes da je selefisticka ideologija zlo, odmah ti prikace da si rekao kako su muslimani i poslanik teroristi.
-
kolacodjagoda
#1545 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Tvoje provokatorsko pisanje se svodi na slijedeće:Kikibombona wrote:Ovo moze skontati samo selefijski mozak...![]()
Kažeš da Muhammeda s.a.w.s iznimno cijeniš a u drugoj rečenici ga nazivaš da je "Zlo i kamen oko vrata", neuzubillah.
"Selefisticka ideologija je zlo i kamen oko vrata" - Selefi - prva i najodabranija generacija muslimana, selefije - ljudi koji slijede Poslanika s.a.w.s u potpunosti. Ako su sljedbenici zlo i kamen oko vrata, po tvom bolesnom stavu i mišljenu, i vođa im je isto to a vođa je osoba koju slijede, Muhammed s.a.w.s.
Ti da si dobronamjeran, rekao bi da ti teroristi nisu muslimani već haridžije jer je to rečeno fetvom svjetske uleme i stavljena je tačka na tu temu. Međutim, tvoja mržnja prema muslimanima je tolika da ne priznaješ nikakave fetve već mene, Poslanika i sve iskrene muslimane nazivaš "zlom i kamenom oko vrata". Za tvoju mržnju nema lijeka i uzalud se sa tobom raspravljati.
- sinuhe
#1546 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Mart mjesec a vi o finesama.
- Kikibombona
#1547 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Teroristi nisu muslimani. Evo, kazem. Svako ko kaze drugacije klevece i laze.inamilsumusinejis wrote:
Tvoje provokatorsko pisanje se svodi na slijedeće:
Kažeš da Muhammeda s.a.w.s iznimno cijeniš a u drugoj rečenici ga nazivaš da je "Zlo i kamen oko vrata", neuzubillah.
"Selefisticka ideologija je zlo i kamen oko vrata" - Selefi - prva i najodabranija generacija muslimana, selefije - ljudi koji slijede Poslanika s.a.w.s u potpunosti. Ako su sljedbenici zlo i kamen oko vrata, po tvom bolesnom stavu i mišljenu, i vođa im je isto to a vođa je osoba koju slijede, Muhammed s.a.w.s.
Ti da si dobronamjeran, rekao bi da ti teroristi nisu muslimani već haridžije jer je to rečeno fetvom svjetske uleme i stavljena je tačka na tu temu. Međutim, tvoja mržnja prema muslimanima je tolika da ne priznaješ nikakave fetve već mene, Poslanika i sve iskrene muslimane nazivaš "zlom i kamenom oko vrata". Za tvoju mržnju nema lijeka i uzalud se sa tobom raspravljati.
Cak nisam rekao ni da su selefije teroristi. Postoje odredjene selefijske grupe koje su teroristicke. Selefijska ideologija, koja se iz Saudije prosirila na islamski svijet, JESTE zlo. Muhamed i njegovi ashabi nemaju veze sa ovim sto tvoja braca rade danas. Isto tako Isus nije imao nikakve veze sa zlom koje su sijali krstasi ili zlom koje krscanske zemlje siju danas.
I puno bi ti bolje bilo da si se nakon sufizma priklonio siizmu nego sto si prihvatio mrziteljsko-destruktivnu selefisticku ideologiju.
-
kolacodjagoda
#1548 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ne postoje selefističke grupe a da su teroristi. To ti pokušavam cijelo vrijeme objasniti ali ne ulazi ti u glavu. To su harižije sa kojima ih miješate a nikakve veze nemaju sa selefijama. Po fetvi i nisu muslimani. Haridžije je osnovao židov koji je prešao na islam i bio munafik (dvoličnjak). Njegov cilj je bio da uništi muslimane iznutra i to radikalizmom. Tekfirenje muslimana je haridžizam. Isil je haridžizam, al kaida isto. Reći da su selefije teroristi je uvreda i teska kleveta na muslimane. Selefije se ograđuju od njih. Pravi selefija je osoba koja klanja 5 dnevnih namaza, da je zekjat, posti ramazan, lijepo i uredno izgleda kao i što treba musliman da izgleda, uvijek želi dobro svima i ne naziva muslimane nevjernicima osim ako to nije opće poznato i rečeno idžmom i fetvama. Saudijci su zaista fin narod i dobri vjernici ali im vladari ne valjaju. Taj njihov šerijat nije ni š od šerijata. Nažalost, padom halifata, ne postoji više šerijatskih zemalja.Kikibombona wrote:Teroristi nisu muslimani. Evo, kazem. Svako ko kaze drugacije klevece i laze.inamilsumusinejis wrote:
Tvoje provokatorsko pisanje se svodi na slijedeće:
Cak nisam rekao ni da su selefije teroristi. Postoje odredjene selefijske grupe koje su teroristicke. Selefijska ideologija, koja se iz Saudije prosirila na islamski svijet, JESTE zlo. Muhamed i njegovi ashabi nemaju veze sa ovim sto tvoja braca rade danas. Isto tako Isus nije imao nikakve veze sa zlom koje su sijali krstasi ili zlom koje krscanske zemlje siju danas.
I puno bi ti bolje bilo da si se nakon sufizma priklonio siizmu nego sto si prihvatio mrziteljsko-destruktivnu selefisticku ideologiju.
Meni se nabacuje da tekfirim šije. Kako mogu tekfiriti šije kad oni i nisu muslimani? Više mi je dosadilo zaista ponavljati stav idžme u kojoj stoji da "svako ko ne prizna Poslanika s.a.w.s i Kur'an on nije musliman". Šije to ne priznaju i to sam napisao desetine puta i iznio dokaze u vidu citata, fetvi i stavova alima šitske religije.
Za tebe i ostale, ko su haridžije? Imate tekst ispod pa bujrum ako ste dobronamjerni pročitajte. I još jednom. Selefije nisu ni teroristi ni radikalci već najobičniji tradicionalni muslimani
Riječ hawāridž (خوارج) je množina od riječi hāridži (خارجى) što znači onaj koji izlazi, pobunjnenik, izopćenik i ustanik. Riječ haridžija se upotrebljava u dva značenja, općem i posebnom. Opće značenje te riječi odnosi se na onoga ko se buni protiv legitimnog Imama kojeg muslimani prihvataju.[1] Haridžijama u posebnom značenju smatraju se osobe koje su se ratu na Sifinu pobunile protiv Imama Alija, protestvujući protiv arbitraže, ratovale protiv njega, a zatim su svoje djelovanje opravdavale stavovima kao što su nevjerovanje griješnika i obaveznost ratovanja protiv nevjernika. Spominju se i drugi razlozi nazivanja spomenute skupine haridžijama.[2] Ova skupina se također naziva māriqin (مارقين), što znači izopćenici. Izgleda da je razlog davanja ovog imena jedan hadis od Plemenitog Vjerovjesnika, s.a.v.a., u kojem je on rekao o jednom čovjeku, koji je protestirao zbog njegovog načina raspodjele ratnog plijena i smatrao je Vjerovjesnikov način raspodjele nepravednim, slijedeće: “Iz potomstva ovog čovjeka pojavit će se jedna skupina ljudi koji će izlijećati iz vjere upravo kao što strijela izlijeće iz luka.” (يمرقون من الذين كما يمرق السهم من الرميه)
Hawāridž i māriqin su imena koja su im dali njihovi protivnici. Haridžije su sebe nazivali šurāt (شراة), što je množina od riječi šāri, a znači prodavač. Oni su vjerovali da svoj život prodaju za Boga i Onaj Svijet i to su dokazivali slijedećim ajetima:
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ
Ima ljudi koji se žrtvuju da bi Allaha umilostivili.[3]
إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ
Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za džennet koji će im dati.[4]
Od svih imena haridžije jedino nisu prihvatale ime māriqin jer sebe nisu smatrali kao nekoga izvan vjere, već su takvim vidjeli svoje protivinike.
Povijest pojave haridžija je uglavnom spomenuta. Sada ćemo navesti zajedničke karakteristike vjerovanja haridžija, a zatim njihove sekundarne ogranke.
Zajedničke karakteristike vjerovanja haridžija
Obilježja vjerovanja haridžija mogu se podijeliti na dvije općenite grupe:
a) Pitanja koja se odnose na vjerovanje i nevjerovanje. Sve haridžije smatrale su počinitelja velikog grijeha nevjernikom. Ovo akaidsko pitanje ima mnogo važnih kelamskih implikacija koji su obično objašnjavani i tumačeni u kasnijim vremenima. To su slijedeće implikacije:
1. Djelo je dio vjerovanja i unutar je vjerovanja.
2. Između vjerovanja i nevjerovanja nema nikakva razina. Prema tome, svaki čovjek je vjernik ili nevjernik.
3. Vjerovanje ima različite stepene i ono zavisi od kakvoće djela. Naprimjer, vjerovanje osobe koja izvršava sve obaveze i ostavlja sva pokuđena djela veće je od vjerovanja osobe koja samo djeluje u skladu sa obavezama.
4. Pošto je djelo dio vjerovanja, to znači da svako djelo koje bude oprečno vjerovanju uzrokuje izlazak iz kruga vjerovanja. Prema gledištu haridžija veliki grijeh je djelo koje je u oprečnosti sa vjerovanjem i uzrok je nevjerstva.
5. Pošto je počinitelj velikog grijeha nevjernik njegova onosvjetska patnja je vječna i on će zauvijek ostati u vatri.
b) Pitanja koja se izravno ne odnose na vjerovanje i nevjerovanje. Najvažnija uvjerenja koja se odnose na ova pitanja su slijedeća:
1. Naređivanje dobra i odvraćanje od zla obavezno je na svim razinama, čak i ako bude završilo ubijanjem. Oni nisu poznavali nikakve granice ni uvjete za ratovanje i borbu protiv onih koje su smatrali nevjernicima.
2. Pobuna i ratovanje protiv nepravednog vladara su obavezni.
3. Suđenje i prihvatanje ičijeg suda osim Božijeg je zabranjeno.
4. U slučaju da je postojanje imama neophodno on se određuje slobodnim izborom svih muslimana i njegovo vođstvo će se nastaviti sve dok djeluje u skladu s pravednošću i zakonom i ne čini grijeh.
5. Vođstvo i hilafet dopušteno je i osobama koje nisu Kurejšije.
6. Oni Alija, Osmana, Talhu, Zubjera, Aišu i sve emevijske i abasijske vladare smatraju nevjernicima i odricanje od njih smatraju obaveznim.
Sljedbe haridžija
Haridžije su se podijelile na desetine sljedbi i postoji neslaganje mišljenja o određivanju njihovih glavnih sljedbi.[5] Izgleda da su ovih pet njihovih sljedbi bile važnije od drugih i da su ostale sljedbe nastale iz njih.
1. Muhakkemetu-l-ula.Oni su upravo ona skupina koja se u ratu na Sifinu suprotstavila Imamu Aliju. Pošto su odbacili suđenje i njihov slogan je bio la hukme illa lillah (presuda pripada samo Bogu) nazvali su ih Muhakkeme, a zato što su bili prva skupina koja je imala ovakvo vjerovanje nazvani su Muhakkemetu-l-ula. Ovu skupinu su, također, nazvali Harurije jer su se okupili u mjestu Harura u blizini Kufe.
Naravno, ova skupina se ne može smatrati jednom sljedbom u odnosu na ostale sljedbe, nego su oni, ustvari, prvobitna i glavna haridžijska skupina i ostale sljedbe haridžija nastale su iz ove skupine.
Muhakkeme su skupina koja je suđenje ljudi smatrala grijehom, a svaki grijeh je uzrok nevjerstva. Oni ne smatraju da je obavezno postojanje Imama i sudije i vjerovali su kako uvjeti da bi neko bio imam nisu da treba biti slobodan i iz plemena Kurejš. Prva osoba koju je ova skupina izabrala za vođu bio je Abdullah ibn Vehab Rasibi. Muhakkeme su nakon izbora Abdullaha otišli iz Harure u Nahrevan i idući ovim pravcem ubijali su i pljačkali muslimane. Imam Ali je u Haruri i, također, u Nahrevanu iznosio dokaze ovoj skupini i dao je odgovor na njihovo iznošenje sumnji. Poslije razgovjetnog Imamovog govora u Nahrevanu se osam hiljada njihovih pristalica pokajalo, a ostalo je njih oko četiri hiljade sa Abdullahom ibn Vehabom spremnih za rat protiv Imama. Vojska Imama Alija je pobila sve njih i samo ih je devet preostalo koji su pobjegli i sakrili se u raznim regijama, kao što su Jemen i Oman, te su u tim područjima nastavili propagirati svoja mišljenja i vjerovanja.
U vrijeme Muavije i drugih emevijskih vladara neke skupine istih vjerovanja i mišljenja kao prvobitna skupina Muhakkeme bunile su se protiv emevijskih vladara.
Ovi ustanci su se nastavili sve dok se nije desio prvi raskol među haridžijama i pojavili se Ezarike (ازارقه).[6]
2. Ezarike. Ova skupina su sljedbenici Ebu Rašida Nafija ibn Ezarika (umro 65. godine). Nafi' je bio prva osoba koja je iznošenjem nekih posebnih vjerovanja uzrokovala razdvajanje i rascjep među haridžijama.[7] Ezarike su imali veću ulogu u pretvaranju haridžija u jednu vjersku i kelamsku, a ne samo političku grupu.[8] U svakom slučaju, Ezarike su bili snažniji i utjecajniji od drugih haridžijskih sekti u političkom i vojnom smislu, a također, i po broju sljedbenika i vojnika. Nafi' je, u vrijeme kada je Abdullah ibn Zubejr podigao ustanak, ovladao nekim oblastima, među njima i dijelovima Irana. On je krenuo iz Basre prema Ahvazu i zauzeo je Ahvaz, Fars, Kerman i okolna područja. Oni su pod Nafijevim vođstvom neko vrijeme ratovali protiv Ibn Zubejrovih i emevijskih vojnih jedinica, sve dok Ibn Zubejr nije poslao iz Basre u rat protiv njega jednog od svojih zapovjednika čije je ime bilo Muhaleb ibn Ebi Sufre sa dvadeset hiljada vojnika. Muhaleb je devetnaest godina ratovao protiv Azareka i to jedno vrijeme od zapovjedništvom Ibn Zubejra, a zatim Hadžadža, te u vrijeme vladavine Abdu-l-Melika ibn Mervana. On je u jednoj od bitaka ubio Nafi'a, a zatim je stvarajući raskol u Ezarikovoj vojsci potpuno ih uništio.[9]
U ovoj skupini postepeno su se pojavila vjerovanja koja snažno prelaze u krajnost. Najvažnija vjerovanja ove skupine su slijedeća:
1. Ezarik je svoje protivnike smatrao mnogobošcima i nevjernicima, dok su ih prvobitne haridžije smatrale samo nevjernicima.
2. Izopćenici haridžija, tj. ona skupina haridžija koji nisu zajedno sa Ezarikom ratovali, su nevjernici i mnogobošci.
3. Djeca mnogobožaca (Ezarikovih protivnika) također su mnogobošci.
4. Dopušteno je ubijanje mnogobožaca, što znači Ezarikovih protivnika i njihovih žena i djece.
5. Svi mnogobožci, a među njima i djeca, zauvijek će ostati u džehenemskoj vatri.
6. Činjenje svakog grijeha, bilo da je veliki ili mali grijeh, uzrok je nevjerstva i idolopoklonstva.
7. Bog može izabrati za vjerovjesnika osobu koja je prije vjerovjesništva bila nevjernik ili koja će poslije vjerovjesništva postati nevjernik.
8. Prikrivanje (taqijja) u govoru i djelovanju nije dozvoljeno.[10]
3. Nedždije. U ovu sljedbu ubrajaju se pristalice Nedždetu ibn Amira Hanefija (umro 69. godine). U početku je Nedždetu ibn Amer namjeravao da se sa svojom vojskom u Jemami priključi haridžijskoj vojsci u Basri pod vođstvom Nafi'a ibn Ezarika. U međuvremenu je Nafi' obznanio svoja posebna vjerovanja i izopćenike haridžija i druge pomenute smatrao je nevjernicima i mnogobožcima te je dozvolio njihovo ubijanje, kao i ubijanje njihovih žena i djece. Poslije ovog događaja jedna grupa Nafijevih drugova odvojila se od njega i krenuli su prema Jemami. Ibn Amer im je izašao u susret, saznao je za nove Nafijeve stavove i usprotivio im se. Zatim je skupina koja se odvojila od Ezarika zajedno sa haridžijama Jemame dala prisegu Nedždetu ibn Ameru i tako su nastale nedždije. Ova skupina poznata je i po imenu azerije, jer je obilježje njihovog vjerovanja da su opravdavali onoga koji ne poznaje sekundarne propise vjere. [11] Ova skupina je općenito imala umjerena vjerovanja i prilično su se klonili haridžijskih pretjerivanja. Vjerovanja ove sljedbe su slijedeća:
1. Ako neko čini mali grijeh, ustrajava u tome i ponavlja ga, on je mnogobožac, ali ako neko počini veliki grijeh, kao što je blud, krađa i pijenje opojnog pića, ali ne ustraje u tome, on je musliman. Prema tome, samo oni grijesi na kojima čovjek ustrajava uzrok su nevjerstva i mnogoboštva.
2. Narod i društvo nemaju potrebu za vođstvom i imamom, već je samo potrebno da se ljudi pridržavaju pravednosti i ako ovo djelovanje zahtijeva postojanje imama, onda je određivanje imama potrebno.
3. Prikrivanje u govoru i djelovanju je dozvoljeno.
4. Ubijanje djece protivnika nije dozvoljeno.
5. Izopćenicima haridžija je oprošteno.
Nedždije je ubrzo zbog unutrašnjih neslaganja zadesio raskol i vođa upravo jedne od tih raskolničkih skupina je ubio Nedždetu ibn Amera.[12]
4. Sufrije. Oni se smatraju sljedbenicima Zijada ibnu-l-Asfara. Eš'ari vjeruje da su glavne sljedbe haridžija četiri sljedbe: ezarike, ibadije, nedždije i sufrije. Ostale sljedbe su proizašle iz saferija. Ova skupina nije smatrala dopuštenim ubijanje djece i žena svojih protivnika. O nevjerovanju i mnogoboštvu griješnika pojavile su se tri teorije među ovom skupinom što je uzrokovalo stvaranje tri njezina ogranka. Neki od njih su, kao i azareke, činjenje svakog grijeha smatrali uzrokom nevjerstva i mnogoboštva. Drugi su, pak, vjerovali da ako neko počini grijeh, kao što je blud ili krađa, koji ima šerijatski određenu kaznu, takva osoba će se nazvati bludnuikom ili kradljivcem, a ne nevjernikom. Nevjernikom se samo naziva osoba koja čini grijeh za koji nije određena šerijatska kazna, kao što je napuštanje namaza. Jedna njihova skupina smatra nevjernikom onoga koji zbog svog grijeha bude osuđen na šerijatsku kaznu od strane šerijatskog vladara.[13]
5. Ibadije. Osnivač ove sljedbe je Abdullah ibn Ibad (umro 86. godine po Hidžri). Neki smatraju da je Abdullah politički vođa ove skupine, a da je njezin praktični i vjerski vođa bio Džabir ibn Zejdu-l-'Umani. Abdullah je u početku bio zajedno sa Nafijem ibn Azarekom, osnivačem sljedbe azareka, ali nakon što je shvatio Nafijeva ekstremna stajališta odvojio se od njega. Abdullah se pobunio u vrijeme Mervana ibn Muhameda i Mervanova vojska se borila protiv njega u mjestu koje se zove Tebale.
Džabir ibn Zejd, jedan od vođa ibadija, bio je zauzet u Basri jačanjem misaonih temelja haridžija, odgajanjem učenika i slanjem misionara. Većina vladara Omana birana je iz istog plemena i sadašnja vladarska porodica Omana pripada, također, ibadijskoj sljedbi i iz istog su plemena. Zato je Džabirovo propagiranje u Omanu bilo učinkovito i mnogo ljudi ovog područja prihvatilo je ebadijsko učenje. Izgleda da je istovremeno sa padom emevijske vladavine 132. hidžretske godine Džulendi ibn Mes'ud uspio da utemelji ibadijsku vlast u Omanu. Ali, ubrzo je abasijski halifa Safah poslao vojsku u Oman i uklonio je Džulendijevu vlast 134. hidžretske godine. Poslije nekog vremena ibadije su ponovo preuzele vlast u Omanu i ovakvo stanje je ostalo u narednih stotinu godina, dok se među ibadijama nije desio raskol. Nakon toga je Mutazid Abasi napao na Oman i ponovo je ukinuo ibadijsku vlast, ali je ibadijsko vjerovanje većine naroda ostalo isto.[14]
Ibadije su najumjerenija sljedba haridžija i jedina sljedba koja je opstala među njima. Danas ibadije žive u Omanu i jednom području sjeverne Afrike. Sadašnja vladarska porodica u Omanu pripada ibadijskoj sljedbi i istom plemenu. Šahrestani ovako opisuje najvažnija vjerovanja ibadija, posebno pitanje vjerovanja i nevjerovanja:
1. Veliki griješnici nisu vjernici, nego su nevjernici.
2. Nevjerovanje počinitelja velikog grijeha je jedna vrsta poricanja blagodati, a ne poricanja vjerovanja.
3. Veliki griješnici su monoteisti, a ne mnogobošci jer prihvataju vjerovanje u jednog Boga.
4. Brak sa osobom koja je veliki griješnik i njegovo naslijeđivanje je dozvoljeno i nije dozvoljeno njihovo ubijanje, osim u slučaju rata.[15]
Sažetak
1. Riječ havaredž u općenitom značenju je množina od riječi haridži što znači ustanik, a u posebnom značenju odnosi se na osobe koje su se u ratu na Sifinu pobunile protiv Imama Alija, mir s njim. Nazivaju se također i marikin.
2. Najvažnije vjerovanje haridžija je da su počinitelja velikog grijeha smatrali nevjernikom. Ovo vjerovanje ima važne kelamske implikacije.
3. Haridžije imaju brojne sljedbe, a najvažnije od njih su slijedeće:
4. Muhakkemetu-l-ula. To su zapravo pobunjenici protiv Imama Alija. Oni su griješnika smatrali nevjernikom.
5. Ezarike. Oni su sljedbenici Nafi'a ibn Ezarika. Ezarike su svoje protivnike smatrali mnogobošcima i nevjernicima i smatrali su dopuštenim njihovo ubijanje. Vjerovali su da je njihovo vječno boravište u džehenemu.
6. Nedždije. Oni su sljedbenici Nedždetu ibn Amera Hanefija. Oni su smatrali da imaju opravdanje oni koji ne poznaju sekundarne propise vjere. Prema njihovom mišljenju samo su grijesi na kojima neko istrajava uzrok nevjerstva i mnogoboštva.
7. Sufrije. Tako se nazivaju sljedbenici Zijada ibn Asfara. Oni ne smatraju dopuštenim ubijanje djece i žena svojih protivnika. O nevjerovanju i mnogoboštvu počinitelja velikog grijeha među njima se pojavilo nekoliko teorija.
8. Ibadije. Osnivač ove sljedbe je Abdullah ibn Ibad. Oni su najumjereija sljedba haridžija i jedina su sljedba koja je opstala danas u nekim područjima. Oni počinitelja velikog grijeha smatraju monoteistom, ne smatraju dopuštenim njegovo ubijanje i stoje na stanovištu da je nevjerovanje počinitelja velikog grijeha ustvari poricanje blagodati, a ne poricanje vjerovanja.
- Kikibombona
#1549 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
@selefijenisumuslimani
Ima ovdje forumasa koji znaju neuporedivo vise od mene, pa neka oni raskrinkaju gluposti koje navodis...
Ima ovdje forumasa koji znaju neuporedivo vise od mene, pa neka oni raskrinkaju gluposti koje navodis...
-
A_A_AKCIJA
#1550 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Čovječe dragi, postavio sam ti jako jednostavno pitanje, na koje nisi odgovorio.inamilsumusinejis wrote: ]
Protekfirio si stotine miliona ljudi jednom izjavom.
Šta ako jedan od njih zaista jeste musliman. Čak sam ti stavio i klip sa Dr. Kuduzovićem u kojem on tvrdi da su šije muslimani.
Bude li te strah imalo te činjenice? Sudnjeg dana na kojem ćeš tim ljudima morati vratiti pravo koje si im uzeo. Pravo da budu ono zbog čega im je Bog i dao da žive: da su muslimani. Naveo sam ti hadise koji govore o tekfirenju muslimana. Svi govore o tome da kada musliman tekfiri muslimana, jedan od njih je sigurno nevjernik.
Ja sam odavno naučio da mi ne bude cilj da ikoga pobijam. Čak i od tebe i tvojih svaki dan učim korisne stvari. Okoristi se i ti o mene. Pitaj sebe iskreno ovo pitanje. Jesi li se ogriješio o nekoga ko je musliman i jesi li zbog toga postao kafir?
Ovo te pitam, jer danas, dok ovo pišem, hiljade muslimana pucaju jedni na druge. Otišli su korak dalje od tebe. Taj korak je jako mali i dosta naše omladine ga je prešlo, a mnogi su na putu da ga naprave. Da ohalale krv, imovinu, žene... drugih muslimana.
Jedini mi je cilj da obavim svoju dužnost i da te pitam, jesi li apsolutno siguran šta radiš i pričaš. Jesi li siguran da ćeš moći potkrijepiti svoje riječi i djela na Sudnjem danu i spasiti se vatre?
Ova tvoja retorika, trenutno je izvor najvećeg zla na planeti. Ne znam jesi li svjestan toga? Da ne postoji tekfir, muslimani se ne bi slagali, ali i ne bi živjeli u strahu jedni od drugih. Razlike bi bile uzrok napretka, a ne razlog za klanje.