Ommadawn wrote:Pardon, ja nemam Dual, nego moj je Debut II. Interesantno da je isti kao Essential ali na papirima koje posjedujem i instrukcijama pise da je Debut.
Odlicni gramofoni
Muzički Almanah (naš život u muzici)
Moderator: _BataZiv_0809
- dale cooper
#1526 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
- Ommadawn
#1527 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Cime ga pojacavas? 
Kod mene Denon PMA 720AE.
Prvi pojacalo sto sam imao je bio Akai AA 6200, sa pocetka 70-ih. Taj zvuk se rijecima ne moze opisati. Dobio sam ga od jednog komsije koji ga je bogzna kojim putem nabavio. Nije mu radio desni izlaz za zvucnike, stari ga otvarao i posumnjao da nije integralno kolo. S obzirom da tad nismo imali adekvatan alat, ostavio sam ga tako jedno vrijeme. Srecom upoznam jednog rtv-mehanicara, takodjer iz BL (prica se da su iz BL bili najbolji rtv mehanicari, valjda skola bila povezana sa Cajavecom, sta li) i on uzme da ga pogleda. Poslije dva dana me zove i veli dodji da preuzmes pojacalo, popravio sam ga. Koliko je popravak? kad on veli "Ma nista bolan...". Otisao mu osigurac za taj izlaz a kako su smjesteni skroz ispod da ih je gotovo nemoguce vidjeti ukoliko ne sklonis sasiju, ja i stari ga nismo mogli vidjeti. Drmalo je to pojacalo jos par godina ali poceli potenciometri da zajebavaju, krce i ne mozes adekvatno jacinu podesiti. Ja sam ga pokusavao ocistiti sprejom, ne ide. U to vrijeme sam vec radio, plata bila dobra, kontam odoh sebi uzeti nesto novo i nesto pravo dobro. I uzmem pojacalo za kucno kino, Pioneer a Akai bacim, kontam, ne treba mi. Danas dan se kajem.
Zvuk na Pioneeru je bio dobar za filmove ali za muziku je falilo one dinamike. Nakon 5 godina se pokvarilo. Mijenja zvuk, mijenja izlaze, poludi totalno. Prodam ga za neke smijesne pare nekom tipu koji se navodno razumije u elektroniku a uzmem Denon. Sa njim sam vec zadovoljan mada mi je na aukciji u zadnju minutu izmakao jedan prelijep Luxman l-210 koji je polovan izasao kao i nov Denon. No ne moze se sve imati.
Eh sad su slijedeci projekat zvucnici koje namjeravam sam sastaviti uz pomoc prijatelja. Naime, posjedujem dvije zvucne kutije od punog tresnjevog drveta koje sam dobio od mame dok je radila u fabrici za izradu zvucnika. Neka je minorna estetska greska na njima (koja se gotovo i ne primjeti) no to je dovoljno da se ne prodaje na trzistu.
Kod mene Denon PMA 720AE.
Prvi pojacalo sto sam imao je bio Akai AA 6200, sa pocetka 70-ih. Taj zvuk se rijecima ne moze opisati. Dobio sam ga od jednog komsije koji ga je bogzna kojim putem nabavio. Nije mu radio desni izlaz za zvucnike, stari ga otvarao i posumnjao da nije integralno kolo. S obzirom da tad nismo imali adekvatan alat, ostavio sam ga tako jedno vrijeme. Srecom upoznam jednog rtv-mehanicara, takodjer iz BL (prica se da su iz BL bili najbolji rtv mehanicari, valjda skola bila povezana sa Cajavecom, sta li) i on uzme da ga pogleda. Poslije dva dana me zove i veli dodji da preuzmes pojacalo, popravio sam ga. Koliko je popravak? kad on veli "Ma nista bolan...". Otisao mu osigurac za taj izlaz a kako su smjesteni skroz ispod da ih je gotovo nemoguce vidjeti ukoliko ne sklonis sasiju, ja i stari ga nismo mogli vidjeti. Drmalo je to pojacalo jos par godina ali poceli potenciometri da zajebavaju, krce i ne mozes adekvatno jacinu podesiti. Ja sam ga pokusavao ocistiti sprejom, ne ide. U to vrijeme sam vec radio, plata bila dobra, kontam odoh sebi uzeti nesto novo i nesto pravo dobro. I uzmem pojacalo za kucno kino, Pioneer a Akai bacim, kontam, ne treba mi. Danas dan se kajem.
Zvuk na Pioneeru je bio dobar za filmove ali za muziku je falilo one dinamike. Nakon 5 godina se pokvarilo. Mijenja zvuk, mijenja izlaze, poludi totalno. Prodam ga za neke smijesne pare nekom tipu koji se navodno razumije u elektroniku a uzmem Denon. Sa njim sam vec zadovoljan mada mi je na aukciji u zadnju minutu izmakao jedan prelijep Luxman l-210 koji je polovan izasao kao i nov Denon. No ne moze se sve imati.
Eh sad su slijedeci projekat zvucnici koje namjeravam sam sastaviti uz pomoc prijatelja. Naime, posjedujem dvije zvucne kutije od punog tresnjevog drveta koje sam dobio od mame dok je radila u fabrici za izradu zvucnika. Neka je minorna estetska greska na njima (koja se gotovo i ne primjeti) no to je dovoljno da se ne prodaje na trzistu.
- dale cooper
#1528 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Pojačalo je Rotel RA-04. Kutije su mi Kefove. Vjerovatno bih trebao nabaviti neko pretpojačalo za
gramofon, svi kažu da je to bitna karika u samom kvalitetu zvuka.
- dale cooper
#1529 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
By the way, lijepa priča o tvom historijatu muzičke opreme.
Akai, Denon pa i Pioneer...impresivno. 
- Ommadawn
#1530 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Uh taj Rotel umalo ne kupih kad sam zadnji put uzimao pojačalo. Odlična stvardale cooper wrote:Pojačalo je Rotel RA-04. Kutije su mi Kefove. Vjerovatno bih trebao nabaviti neko pretpojačalo za
Pretpojačalo za gramofon ti ne treba ukoliko pojačalo ima izlaz za gramofon a gramofon glavu tipa "moving coil". Sa "moving magnets" mislim da treba ali ne i nužno. Ja imam pretpojačalo jer mi je trebalo za Pioneer koji nije imao izlaz namijenjen za gramofon a kad sam ga prikopčao na Denon - umalo mi zvučnici ne odoše zbog mikrofonije.
- dale cooper
#1531 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Ma imam izlaz za gramofon, i radi sve kako treba, ali sam malo čitao oko te tematike i mnogi kažu daOmmadawn wrote:Uh taj Rotel umalo ne kupih kad sam zadnji put uzimao pojačalo. Odlična stvardale cooper wrote:Pojačalo je Rotel RA-04. Kutije su mi Kefove. Vjerovatno bih trebao nabaviti neko pretpojačalo za
Pretpojačalo za gramofon ti ne treba ukoliko pojačalo ima izlaz za gramofon a gramofon glavu tipa "moving coil". Sa "moving magnets" mislim da treba ali ne i nužno. Ja imam pretpojačalo jer mi je trebalo za Pioneer koji nije imao izlaz namijenjen za gramofon a kad sam ga prikopčao na Denon - umalo mi zvučnici ne odoše zbog mikrofonije.
sve mnogo bolje zvuči sa pretpojačalom. Pretpojačala se mogu nabaviti relativno povoljno.
- Ommadawn
#1532 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Nabavi i probaj. Ja sam imao od prije i kad sam ga prikopčao - ubi mikrofonija. Eh sad kod mene su obe glave (Ortofon) moving coil tipa a kad budem nabavio moving magnets - probaću pa ti javiti.
- dale cooper
#1533 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Ommadawn wrote:Nabavi i probaj. Ja sam imao od prije i kad sam ga prikopčao - ubi mikrofonija. Eh sad kod mene su obe glave (Ortofon) moving coil tipa a kad budem nabavio moving magnets - probaću pa ti javiti.
- Ommadawn
#1534 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Ne vjerujem - tu smo mi negdje istodale cooper wrote:Ommadawn wrote:Nabavi i probaj. Ja sam imao od prije i kad sam ga prikopčao - ubi mikrofonija. Eh sad kod mene su obe glave (Ortofon) moving coil tipa a kad budem nabavio moving magnets - probaću pa ti javiti.Hvala, ti opet više znaš o ovoj tematici od mene.
- dale cooper
#1535 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Hvala meštre!
A sad, back to music.
Ovo je jedno od izdanja koje me se pravo dojmilo i koje često slušam u zadnje vrijeme.
Hipnotični miks afričkog desert bluesa i psihodelije kojeg svira dvojac 75 Dollar Bill baš rastura.
A sad, back to music.
Hipnotični miks afričkog desert bluesa i psihodelije kojeg svira dvojac 75 Dollar Bill baš rastura.
-
Niemand
#1536 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Nemam nista za reci o muzici
, al eo jedna pjesmica 
- dale cooper
#1537 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Objavio je i novi album.Niemand wrote:Nemam nista za reci o muzici, al eo jedna pjesmica
-
Niemand
#1538 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Dok ne bude na jutjubu, meni ko da nije izisodale cooper wrote:
Objavio je i novi album.
- dale cooper
#1539 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Pa i to što postavljaju kompletne albume na youtubeu čak i prije izlaska je ilegalna aktivnost, ali youtubeNiemand wrote:Dok ne bude na jutjubu, meni ko da nije izisodale cooper wrote:
Objavio je i novi album.sto nema tog novog?
ima neki deal sa diskografskim kućama gdje im plaćaju neki dio. Album oficijelno izlazi sutra, tako
da će u sljedećim danima vjerovatno biti i na jubito.
-
Niemand
#1540 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Vala sting nako. Ima zanimljivih tekstova, male price haman u pjesmi, al iz nekog razloga skroz kontra otpjevano, nekako, blaaaah i dosadno. Inshallah mi se eto bas svidja, i jos poneka je ono oke. Sve u svemu, ko da je radi reda album. Haman je dale bio upravu, nije to vise onaj nekadasnji sting.
Mozda je i do mene, ne znam.
- dale cooper
#1541 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Kažem ti, meni se poslije Ten Summoner's Talea nije svidio nijedan Stingov album. Jednostavno jeNiemand wrote:Vala sting nako. Ima zanimljivih tekstova, male price haman u pjesmi, al iz nekog razloga skroz kontra otpjevano, nekako, blaaaah i dosadno. Inshallah mi se eto bas svidja, i jos poneka je ono oke. Sve u svemu, ko da je radi reda album. Haman je dale bio upravu, nije to vise onaj nekadasnji sting.
počeo lutati, okušavati se u različitim muzičkim stilovima koji mu baš i nisu sjedali. Što je jedan kritičar rekao
jednostavno je došao do tačke gdje se ne mora više nikome dokazivati, što mu je stvorilo dovoljno slobode
da može raditi što hoće ali mu je oduzelo i fokus i skrenulo sa onoga što radi najbolje.
-
Niemand
#1542 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Ne znam bas albume ni po godinama nit pjesme po albumima (sindrom jutjub generacije, jel), al nije mi bio tolko bezlican. Npr ona pjesma pretty soldier il kako se vec zove, tekst vau, prava mala prica, izvedba wtf.dale cooper wrote:
Kažem ti, meni se poslije Ten Summoner's Talea nije svidio nijedan Stingov album. Jednostavno je
počeo lutati, okušavati se u različitim muzičkim stilovima koji mu baš i nisu sjedali. Što je jedan kritičar rekao
jednostavno je došao do tačke gdje se ne mora više nikome dokazivati, što mu je stvorilo dovoljno slobode
da može raditi što hoće ali mu je oduzelo i fokus i skrenulo sa onoga što radi najbolje.
Sta ja znam, i ja sam u zadnje vrijeme postala cudna malo s muzikom, mozda je i do toga, al i ne smeta mi plaho, ima sting dovoljno pjesama da mi vala nove nesto plaho ni ne trebaju. Al nekako sam ga ocekivala u fazonu russians kad je najavio pjesmu o izbjeglicama, i nije losa, daleko od toga, svidja mi se, al nije ni russians.
Ja mislim da sam ja ostarila i postala pravi pravcati mrgud kojem nema spasa.
- dale cooper
#1543 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Ljudi se mijenjaju, isto tako i ukus za muziku, filmove i ostalo. Ni meni neka muzika koja mi je sjedalaNiemand wrote:Ne znam bas albume ni po godinama nit pjesme po albumima (sindrom jutjub generacije, jel), al nije mi bio tolko bezlican. Npr ona pjesma pretty soldier il kako se vec zove, tekst vau, prava mala prica, izvedba wtf.dale cooper wrote:
Kažem ti, meni se poslije Ten Summoner's Talea nije svidio nijedan Stingov album. Jednostavno je
Sta ja znam, i ja sam u zadnje vrijeme postala cudna malo s muzikom, mozda je i do toga, al i ne smeta mi plaho, ima sting dovoljno pjesama da mi vala nove nesto plaho ni ne trebaju. Al nekako sam ga ocekivala u fazonu russians kad je najavio pjesmu o izbjeglicama, i nije losa, daleko od toga, svidja mi se, al nije ni russians.
Ja mislim da sam ja ostarila i postala pravi pravcati mrgud kojem nema spasa.
kada sam bio mlađi, danas ne odgovara. Ali zato ima gomilu druge koju sam otkrio i zavolio. To je
kontinuirani proces i to je normalno. Rafiniranje ukusa.
-
Niemand
#1544 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Oni se mijenjaju i ne odgovaraju mom ukusu, koji je osto isti. Ama bas isti. Drogeras onaj mi je dokaz.dale cooper wrote:
Ljudi se mijenjaju, isto tako i ukus za muziku, filmove i ostalo. Ni meni neka muzika koja mi je sjedala
kada sam bio mlađi, danas ne odgovara. Ali zato ima gomilu druge koju sam otkrio i zavolio. To je
Ovako sroceno zvuci puno bezbolnije, more se dakle i stariti i nije problem, i nije do mene-do njihA je.
- dale cooper
#1545 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Znači uvijek si bila slaba prema džanki muzičarima?Niemand wrote:Oni se mijenjaju i ne odgovaraju mom ukusu, koji je osto isti. Ama bas isti. Drogeras onaj mi je dokaz.dale cooper wrote:
Ljudi se mijenjaju, isto tako i ukus za muziku, filmove i ostalo. Ni meni neka muzika koja mi je sjedala
Ovako sroceno zvuci puno bezbolnije, more se dakle i stariti i nije problem, i nije do mene-do njihA je.
Pa kako stare i muzičari se mijenjaju. Neke haman uhvati muzički ekvivalent krize srednjih godina pa svašta rade kao Sting.
-
Niemand
#1546 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
To je samo glupa slucajnostdale cooper wrote:
Znači uvijek si bila slaba prema džanki muzičarima?![]()
Pa kako stare i muzičari se mijenjaju. Neke haman uhvati muzički ekvivalent krize srednjih godina pa svašta rade kao Sting.
Sting je isto imao nesto slicno i usput to nedje izgubio, nazalost. Nije fakat dzanki fazon, mada nije da ni to ne razumijem.
Sta ja znam, fali mi slicnih muzicara danas, buntovnih, sa dobrim tekstovima. Al mozda i nije lose roviti po jutjubu za starijim pjesmama. Nije bas da se nesto razumijem u muziku pa imam sto sta za naci uvijek. Srecom.
- dale cooper
#1547 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Pomalo ti i zavidim na tome. Nema ništa ljepše nego kada otkriješ neku pjesmu po prvi put koja te totalno obori sa nogu.Niemand wrote:To je samo glupa slucajnostdale cooper wrote:
Znači uvijek si bila slaba prema džanki muzičarima?![]()
Pa kako stare i muzičari se mijenjaju. Neke haman uhvati muzički ekvivalent krize srednjih godina pa svašta rade kao Sting.sad nije dzanki i ope mi se svidjaju pjesme
fazon sa petom je sto je on zapravo jako cesto znao otpjevati i klasicnu poeziju, a i sam pise nekako..magicno, i plus sto je imo neki nostalgican pristup muzici, aktuelne teme upetlje u historijske. Jako mi se to svidjalo.
Sting je isto imao nesto slicno i usput to nedje izgubio, nazalost. Nije fakat dzanki fazon, mada nije da ni to ne razumijem.
Sta ja znam, fali mi slicnih muzicara danas, buntovnih, sa dobrim tekstovima. Al mozda i nije lose roviti po jutjubu za starijim pjesmama. Nije bas da se nesto razumijem u muziku pa imam sto sta za naci uvijek. Srecom.
Fenomenalan osjećaj.
-
Niemand
#1548 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Jos ako i djakma zna odsvirati..dale cooper wrote:
Pomalo ti i zavidim na tome. Nema ništa ljepše nego kada otkriješ neku pjesmu po prvi put koja te totalno obori sa nogu.
Fenomenalan osjećaj.
Al nemas na cemu zavidjeti, evo danas ko budala gledam ko vam je ovaj lik sto je umro, znam da si ti nesto postavljo i to je sve sto znam. I nije bas fani kad ne znas o cemu ljudi govore.
- dale cooper
#1549 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
Sad ti još više zavidim. Otkrićeš (and you absolutely must do that) i slušaćeš Leonarda Cohena po prvi put.Niemand wrote:Jos ako i djakma zna odsvirati..dale cooper wrote:
Pomalo ti i zavidim na tome. Nema ništa ljepše nego kada otkriješ neku pjesmu po prvi put koja te totalno obori sa nogu.
Fenomenalan osjećaj.
Al nemas na cemu zavidjeti, evo danas ko budala gledam ko vam je ovaj lik sto je umro, znam da si ti nesto postavljo i to je sve sto znam. I nije bas fani kad ne znas o cemu ljudi govore.
-
Niemand
#1550 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!
dale cooper wrote:
Sad ti još više zavidim. Otkrićeš (and you absolutely must do that) i slušaćeš Leonarda Cohena po prvi put.
Javim utiske