To sto si ga ti platio 8.500KM ne znaci da kao nov nije kostao recimo 50.000KM i da je taj sto je istovario 50.000KM mozda morao u garanciji da mijenja, recimo radilicu, letece, lezece, itd. i da ne nabrajam dalje. I nakon nekoliko ruku auto stiglo do tebe a ti nemas pojma sta je unutra i koliko je puta otvaran, i vozis se sretan i zadovoljan.
Sto se tice tog Rav-a on je otisao u trku za jedno triput vise para nego sto si ti platio svoju Alfu. Covjek sretan i veseo se voza i nije me nikad nazvao da mi j*be majku sto sam ga "zavalio". Od mene je otisao sa 160.000km, a sada sigurno ima debelo preko 200kkm. Naravno da sam mu rekao da su mijenjane uljne karike u garanciji, kao i sve drugo sto je radjeno, jer Toyota posjeduje elektronsku servisnu knjigu i svaki zahvat koji je radjen u ovlastenom servisu je upisan i lako se moze provjeriti. Covjek nije imao nikakav problem s tim, vjerovatno je neka budala cim je mogla dati 25.000KM za takvog groba.
Ne znam kakvih si se ti motora nagledao sa 400-500kkm, ali mi nije jasno da si ih ti pratio od nule pa da znas da nisu nikada dirani. To mozda moze Mecka 123 200D, i daj Boze koje drugo auto (mozda dvicina

).
Ni u fabrici se motor ne izlije iz komada, nego ga neko sastavlja (da li robot, da li Hirohito, ili mozda neki Mujo u Wolfsburgu), i sarafa, i stavlja radilicu, klipove sa karikama, glavu, izmedju toga odgovarajuce dihtunge, itd, itd...
Znaci samo je pitanje kvalitetnog majstora koji zna svoj posao da to napravi kako treba, i nikakve tu posebne nauke nema ako je covjek majstor svog zanati. Ne znam nijednog majstora iz AFA-e ali ocito da su bolji majstori nego Hirohito u Japanu, jer poslije njihove intervencije, problem je nestao.
Dakle ljudi urade generalku motora, obrade kompletnu glavu, stave nove ventile, gumice ventila, obrade stubline (negdje se ubacuju nove kosuljice), stave karike na specijalu, obradi se radilica, stave se novi leteci i lezeci, novi dihtunzi i takav motor predje jos hladno najmanje 100.000km, sto je za prosjecnog Bosnju narednih 10 godina. Prije ce struhnut nego sto ce taj motor prnut. E sad zamisli koliko ce preci NOV MOTOR na kojem su samo zamijenjene uljne karike, dakle neizlaufan nov motor cca. 5.000km na kojem nikakvi drugi elementi nisu potroseni!
Usporedba sa trkacim motorima nije na mjestu? Vidi, ti tvrdis da motor cim se otvori je za bacit i stavit drugi. Trkaci motor se otvori, "nabudzi", i odvozi 2-3 trke na kojima se vrti po 10.000 rpm bez da rikne. Po tvojoj prici, cim ga upali on bi se trebao prosuti kao riza. E sada zamisli koliko ce raditi standardan motor na kojem npr. promijenjene karike? Evo radi vec najmanje 200kkm BEZ PONOVNOG OTVARANJA.
I jos uvijek nisi dao konkretan argument sta to ne valja kada se motor otvori ako se napravi kako treba. Je li to pusta ulje? Je li to nema kompresije? Je li to trokira? Je li to ima 40 ks manje? Sta je problem, argumentuj!