Razumijem,ali takov ponasanje nije bas normlano,jer vidim vjernike oko sebe,druzim se sa vjernicima,pa niko nije toliko dramatican i istraumatiziran sa cinjneicom da nece stici klanjati podne.KIseljak12 wrote:Ma kontam ja tebe skroz, ali ono sto je tebi i meni dramaticno, tim ljudima je pitanje zivota (ali onog vjecnog). U ovom konkretnom slucaju, ne znam da je postojala zabrana (u Mepas Mallu), a da su klanjali tamo gdje je to zabranjeno, naravno da bih i ja bio protiv.Connaisseur Karlin wrote:
Pa fazon je da pravila nisu olaksala vjernicima,a otici momentlano klanjati tokom shopinga u marketu sa hranom u kolicima je predramaticno.
Pravila zabrane koristenja prostoa za bilo kakve potrebe vec postoje,ali nisu svudje primjenjena. Probaj klanjati na parkingu kod mog zubara,pa cemo vidjeti ko krsi pravila. Ima znak na ulazu,pa ga prvo procitaj.Vdisi da ima pravila.
Arapi u Sarajevu
- Connaisseur Karlin
#1526 Re: Arapi u Sarajevu
-
Hakiz
#1527 Re: Arapi u Sarajevu
I tako, pilot će prekinuti slijetanje aviona, hirurg operaciju, spotista, na primjer trka na 100 metara na olimpijskim igrama, neće se pojaviti startu itd jer baš tada kada to trebaju uraditi dođe vakat za namaz.KIseljak12 wrote:Razumijem ja sve, nisam ja smisljao pravila, ona su takva.Connaisseur Karlin wrote:
Super,znaci ne treba kasnije klanjati![]()
Da li ti razumijes da je ovo 21 stoljece,ne mozes klanjati sa prekidanjem posla ,sastanaka,seminara,ili tokom drugih obaveza? Pravila su ocigledno stara,i naravno,nikome nije cilj da se olaksa vjernicima.
Sto se tice prekidanja posla, da se to dogovoriti s poslodavcem, a ti sastanci bez pauze koji pokriju vise od jednog namaskog vakta mi zvuce jako strano. Vecina sastanaka kojima ja prisustvujem ce napraviti pauzu nakon najvise dva sata suplje price, a u toj pauzi se farz uvijek moze klanjati. Poenta je da ljudi koji ozbiljno shvataju Islam gledaju da obavljaju namaz na vrijeme, oni koji malo manje ozbiljno shvataju, pa Boze moj, njihova stvar.
-
KIseljak12
#1528 Re: Arapi u Sarajevu
Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.Hakiz wrote:I tako, pilot će prekinuti slijetanje aviona, hirurg operaciju, spotista, na primjer trka na 100 metara na olimpijskim igrama, neće se pojaviti startu itd jer baš tada kada to trebaju uraditi dođe vakat za namaz.KIseljak12 wrote:Razumijem ja sve, nisam ja smisljao pravila, ona su takva.Connaisseur Karlin wrote:
Super,znaci ne treba kasnije klanjati![]()
Da li ti razumijes da je ovo 21 stoljece,ne mozes klanjati sa prekidanjem posla ,sastanaka,seminara,ili tokom drugih obaveza? Pravila su ocigledno stara,i naravno,nikome nije cilj da se olaksa vjernicima.
Sto se tice prekidanja posla, da se to dogovoriti s poslodavcem, a ti sastanci bez pauze koji pokriju vise od jednog namaskog vakta mi zvuce jako strano. Vecina sastanaka kojima ja prisustvujem ce napraviti pauzu nakon najvise dva sata suplje price, a u toj pauzi se farz uvijek moze klanjati. Poenta je da ljudi koji ozbiljno shvataju Islam gledaju da obavljaju namaz na vrijeme, oni koji malo manje ozbiljno shvataju, pa Boze moj, njihova stvar.
P. S. Nisam znao da je Mepas operaciona sala, od sad cu bar oprati ruke kad ulazim.
Last edited by KIseljak12 on 30/07/2016 21:46, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1529 Re: Arapi u Sarajevu
Jedna je zbog mene znala propuštati namaze. Moderna vjernica. I nešto je nije bio strah da će završiti u džehenemu.Connaisseur Karlin wrote:Razumijem,ali takov ponasanje nije bas normlano,jer vidim vjernike oko sebe,druzim se sa vjernicima,pa niko nije toliko dramatican i istraumatiziran sa cinjneicom da nece stici klanjati podne.KIseljak12 wrote:Ma kontam ja tebe skroz, ali ono sto je tebi i meni dramaticno, tim ljudima je pitanje zivota (ali onog vjecnog). U ovom konkretnom slucaju, ne znam da je postojala zabrana (u Mepas Mallu), a da su klanjali tamo gdje je to zabranjeno, naravno da bih i ja bio protiv.Connaisseur Karlin wrote:
Pa fazon je da pravila nisu olaksala vjernicima,a otici momentlano klanjati tokom shopinga u marketu sa hranom u kolicima je predramaticno.
Pravila zabrane koristenja prostoa za bilo kakve potrebe vec postoje,ali nisu svudje primjenjena. Probaj klanjati na parkingu kod mog zubara,pa cemo vidjeti ko krsi pravila. Ima znak na ulazu,pa ga prvo procitaj.Vdisi da ima pravila.
-
KIseljak12
#1530 Re: Arapi u Sarajevu
Ne shvata svako jednako ozbiljno. U cemu je problem tolerisati one koji shvataju ozbiljno?Hakiz wrote:
Jedna je zbog mene znala propuštati namaze. Moderna vjernica. I nešto je nije bio strah da će završiti u džehenemu.
- drndalo
#1531 Re: Arapi u Sarajevu
KIseljak12 wrote:Ne shvata svako jednako ozbiljno. U cemu je problem tolerisati one koji shvataju ozbiljno?Hakiz wrote:
Jedna je zbog mene znala propuštati namaze. Moderna vjernica. I nešto je nije bio strah da će završiti u džehenemu.
Ko je tebe upoznao, ni dzehenem mu tesko ne pada...
Last edited by drndalo on 30/07/2016 21:38, edited 1 time in total.
-
Ripicipi
#1532 Re: Arapi u Sarajevu
Opravdano prekinuti operaciju da bi klanjao?KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
-
Hakiz
#1533 Re: Arapi u Sarajevu
Pa, problem sa pravilima je kada počneš praviti kompromise, onda uvijek možeš napraviti još jedan. Kada su se donosila pravila o kljanjanju nije se mislilo da će neke stvari biti važnije. Jer je život bio takav da je sve moglo sačekati da se završi namaz. Prošli vijekovi, život se promijenio i neka pravila postala takva da strogim pridržavanjem dovode u problem život. Treba priznati da su neka pravila postala besmislena i odreći ih se. Kao što su hrišćani prestali spaljivati žene zbog vještičarenja, shvatili da su ta pravila besmislena, tako i muslimani mogu malo popustiti. A veliki broj i popušta. Naravno, uvijek će biti radikalnih konzervativaca svuda.KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
-
KIseljak12
#1534 Re: Arapi u Sarajevu
Rekao sam "izostavljanje", sto znaci izostavljanje klanjanja namaza u zadano vrijeme. Sad procitaj ponovo i skontaces sta sam htio reci.Ripicipi wrote:Opravdano prekinuti operaciju da bi klanjao?KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
-
KIseljak12
#1535 Re: Arapi u Sarajevu
Nije na meni da sudim o tome je li treba reforma ili ne, jer nisam musliman. O tome kako ti kazes "kad su se donosila pravila o klanjanju", u tome je sustina Islama, nema nista prece od pokornosti Allahu.Hakiz wrote:Pa, problem sa pravilima je kada počneš praviti kompromise, onda uvijek možeš napraviti još jedan. Kada su se donosila pravila o kljanjanju nije se mislilo da će neke stvari biti važnije. Jer je život bio takav da je sve moglo sačekati da se završi namaz. Prošli vijekovi, život se promijenio i neka pravila postala takva da strogim pridržavanjem dovode u problem život. Treba priznati da su neka pravila postala besmislena i odreći ih se. Kao što su hrišćani prestali spaljivati žene zbog vještičarenja, shvatili da su ta pravila besmislena, tako i muslimani mogu malo popustiti. A veliki broj i popušta. Naravno, uvijek će biti radikalnih konzervativaca svuda.KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
-
KIseljak12
#1536 Re: Arapi u Sarajevu
Sto to? Ne kontam.drndalo wrote:KIseljak12 wrote:Ne shvata svako jednako ozbiljno. U cemu je problem tolerisati one koji shvataju ozbiljno?Hakiz wrote:
-
Ripicipi
#1537 Re: Arapi u Sarajevu
Aha, zbunilo me opravdano-neopravdanoKIseljak12 wrote:Rekao sam "izostavljanje", sto znaci izostavljanje klanjanja namaza u zadano vrijeme. Sad procitaj ponovo i skontaces sta sam htio reci.Ripicipi wrote:Opravdano prekinuti operaciju da bi klanjao?KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
Zamisli zoves hitnu ili vatrogasce, a onaj tamo ka'e... evo kolega klanja, cim zavsi eto nas...
Klanjasima u toku radnog vremena bih da sam sef odmah otkaze podijelio.
-
Hakiz
#1538 Re: Arapi u Sarajevu
Sportista će samo upropastiti karijeru. Dobro za njega, jer, ipak je vjera važnija od karijere. Dobar vjernik.KIseljak12 wrote:
Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1539 Re: Arapi u Sarajevu
Uključiš autopilot i boli te *ita.Ripicipi wrote:Opravdano prekinuti operaciju da bi klanjao?KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
Ti se jadan sav ubi u borbi protiv muslimana i islama, gledam te na temi o Turskoj, o Vuku ovdje...razapet si na pet frontova, pravi križar.
-
KIseljak12
#1540 Re: Arapi u Sarajevu
Ripicipi wrote:Aha, zbunilo me opravdano-neopravdanoKIseljak12 wrote: Rekao sam "izostavljanje", sto znaci izostavljanje klanjanja namaza u zadano vrijeme. Sad procitaj ponovo i skontaces sta sam htio reci.![]()
Zamisli zoves hitnu ili vatrogasce, a onaj tamo ka'e... evo kolega klanja, cim zavsi eto nas...
Tim klanjasima u toku radnog vremena bih da sam sef odmah otkaze podijelio.
Polako, kada su te stvari u pitanju je opravdano propustiti vakat. S druge strane, teta ili ciko u kancelariji sto sabiraju brojeve, mogu odvojiti 5 minuta, nece bilans nigdje pobjec.
-
Ripicipi
#1541 Re: Arapi u Sarajevu
Pratis me, 'a?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Uključiš autopilot i boli te *ita.Ripicipi wrote:Opravdano prekinuti operaciju da bi klanjao?KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.![]()
Ti se jadan sav ubi u borbi protiv muslimana i islama, gledam te na temi o Turskoj, o Vuku ovdje...razapet si na pet frontova, pravi križar.
Svidja ti se moj rad, zelis autogram?
- Drvosjeca iz Dejcica
#1542 Re: Arapi u Sarajevu
Još mi samo to treba.Ripicipi wrote:
Pratis me, 'a?
Svidja ti se moj rad, zelis autogram?
- drndalo
#1543 Re: Arapi u Sarajevu
Ma nije tebi bilo namijenjeno, nego ovom svaleru...KIseljak12 wrote:Sto to? Ne kontam.drndalo wrote:Hakiz wrote:
- Connaisseur Karlin
#1544 Re: Arapi u Sarajevu
Pa zamsili da postane svakodnevnica da trenutno ode klanjati 100 osoba u shoping centru svaki dana oko podne: sad je taj broj izuzento nizak,ali ako bi postao svakodnenica,pa da istu naviku prihvate i muslimani, Bosnjaci u BiH,zamisli kako bi izgledalal takva situacija?KIseljak12 wrote:Nije na meni da sudim o tome je li treba reforma ili ne, jer nisam musliman. O tome kako ti kazes "kad su se donosila pravila o klanjanju", u tome je sustina Islama, nema nista prece od pokornosti Allahu.Hakiz wrote:Pa, problem sa pravilima je kada počneš praviti kompromise, onda uvijek možeš napraviti još jedan. Kada su se donosila pravila o kljanjanju nije se mislilo da će neke stvari biti važnije. Jer je život bio takav da je sve moglo sačekati da se završi namaz. Prošli vijekovi, život se promijenio i neka pravila postala takva da strogim pridržavanjem dovode u problem život. Treba priznati da su neka pravila postala besmislena i odreći ih se. Kao što su hrišćani prestali spaljivati žene zbog vještičarenja, shvatili da su ta pravila besmislena, tako i muslimani mogu malo popustiti. A veliki broj i popušta. Naravno, uvijek će biti radikalnih konzervativaca svuda.KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
-
Hakiz
#1545 Re: Arapi u Sarajevu
E, da. I imamo problem. Imamo državu koja je uređena po evropskim principima, što po zakonima, što po običajima i standardima društvenog života. Pa i kod nas se nedjelja smatra neradnim danom, a ne petak. I sada možemo birati da nastavimo tako i da u ovom slučaju muslimani, naročito konzervativniji, prave kompromise da bi funkcionisali u društvu koje odavno ima svoje principe. Ili da mijenjamo društvena pravila. Da, na primjer, zakonom proglasimo petak neradnim danom i riješimo problem džume? Bunili bi se katolici zbog toga što je nedjelja radna pa ne mogu na nedjeljnu misu, ali ko ih šiša, ionako su manjina.KIseljak12 wrote:Nije na meni da sudim o tome je li treba reforma ili ne, jer nisam musliman. O tome kako ti kazes "kad su se donosila pravila o klanjanju", u tome je sustina Islama, nema nista prece od pokornosti Allahu.Hakiz wrote:Pa, problem sa pravilima je kada počneš praviti kompromise, onda uvijek možeš napraviti još jedan. Kada su se donosila pravila o kljanjanju nije se mislilo da će neke stvari biti važnije. Jer je život bio takav da je sve moglo sačekati da se završi namaz. Prošli vijekovi, život se promijenio i neka pravila postala takva da strogim pridržavanjem dovode u problem život. Treba priznati da su neka pravila postala besmislena i odreći ih se. Kao što su hrišćani prestali spaljivati žene zbog vještičarenja, shvatili da su ta pravila besmislena, tako i muslimani mogu malo popustiti. A veliki broj i popušta. Naravno, uvijek će biti radikalnih konzervativaca svuda.KIseljak12 wrote: Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
Zaposlim ja u svojoj firmi konzervativnijeg muslimana. I on je na rukovodećoj opziciji. Dođe petak on treba na džumu, a kod nas poslovni partneri koji nam omogućavaju sljedećih 10 godina rada. A on na poziciji na kojoj je mora staviti svoj potpis na ugovor.
Ako bi otišao na džumu, ne da bih mu dao otkaz, nego bih ga tužio za nadoknadu štete za tih 10 godina što bi nam ugrozio poslovanje.
I tako, kao što rekoh, kada napraviš jedan kompromis, onda manje boli kada praviš drugi, još manje za treći i na kraju odustaneš od pravila jer su ga kompromisi obesmislili.
A ako ne praviš kompromise, ne mžeš funkcionisati u modernom društvu.
Usput, jedno pitanje, da li je riječ kompromis, u stvari, eufemizam za licemjerje?
Last edited by Hakiz on 30/07/2016 22:04, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1546 Re: Arapi u Sarajevu
Jesam li ja napisao da je švalerancija bila u pitanju? Nisam. Ipak je vjernica, a ja sam ateista. Ima i drugih međuljudskih odnosa osim švalerancije.drndalo wrote: Ma nije tebi bilo namijenjeno, nego ovom svaleru...
A o detaljima, ipak, ne bih.
-
KIseljak12
#1547 Re: Arapi u Sarajevu
Dobrom vjerniku jeste. Jebo karijeru na dunjaluku naspram vjecnog zivota. Pa ipak, nema potrebe da upropasti karijeru.Hakiz wrote:Sportista će samo upropastiti karijeru. Dobro za njega, jer, ipak je vjera važnija od karijere. Dobar vjernik.KIseljak12 wrote:
Ima opravdano i neopravdano izostavljanje, to sto si ti sve naveo je opravdano, osim sportiste, sto se njega tice, ne traje namaski vakat 20 sekundi pa da ce ga propustiti.
Evo ti case study, sto bi reko Ceh, Svabo i Rus. Najkraca namaska vremena su zimi, a najkraci vremenski okvir jednog namaza u citavoj godini je izmedju aksama i jacije za zimski solsticij i iznosi oko sat i po vremena. Za aksamski farz u najgorem slucaju ti treba oko 10 minuta. Zar je problem izdvojiti tih 10 minuta? Dalje, ako materijalni opstanak tebe i tvoje porodice zavisi od tvoje karijere i nema drugog nacina da se opskrbe, tj. "nema drugog izlaza", sasvim je dozvoljeno propustiti taj namaz.
Naspram svega toga, mi pricamo o zenama koje su klanjale u Mepas Mallu, sigurno nije bilo u pola operacije, upravljanja avionom, trke na x metara, cijepanja drva da obezbjede egzistenciju itd. Bilo je govora o zenama koje su bile u sopingu. Hipoteticki su planirale stici u privatnost ili dzamiju obaviti namaz, medjutim guzva bila na kasi, zaigrale se isprobavajuci odjecu, hiljadu razloga.. Skontale da se blizi kraj namaskog vremena, uzele abdest ako vec nisu bile pod njim i obavile ono za sta u najmanju ruku smatraju obavezom prema svom Gospodaru.
Sad treba da se pravdaju svekolikom pucanstvu klix foruma?
Pri tome nisu prekrsile niti jedan zakon niti propis vlasnika Mepasa. Jedino sta su narusile su ustaljene norme ponasanja i to na "hrvatskoj" strani, u "hrvatskom" soping centru, na "desnoj" strani grada. Gledano kroz prizmu polticke napetosti u zemlji, u svijetu, lokalni kontekst, to je nesto aman-zaman, pa se sad mi natezemo oko nicega.
Hocete gospodo raznovrsnost, multikulturalizam, tolerantno drustvo s raznim slobodama, itd? Eto vam prilika da sve to gradite kroz licni primjer.
-
Ripicipi
#1548 Re: Arapi u Sarajevu
ja samo ukazujem na anomalije u drustvuDrvosjeca iz Dejcica wrote:Još mi samo to treba.Ripicipi wrote:
Pratis me, 'a?
Svidja ti se moj rad, zelis autogram?![]()
Samo onako zapažam, pitam se nekad imaju li neki ljudi privatni život ili biju bitke protiv vjetrenjača pola svog života.
My name is Kihot, Don Kihot
Ne stvarno, cemu sluze tolike dzamije ako ce se klanjati gdje stigne, sto neko rece, bolje onda parkove napraviti umjesto njih.
Last edited by Ripicipi on 30/07/2016 22:09, edited 1 time in total.
-
KIseljak12
#1549 Re: Arapi u Sarajevu
Connaisseur Karlin wrote:
Pa zamsili da postane svakodnevnica da trenutno ode klanjati 100 osoba u shoping centru svaki dana oko podne: sad je taj broj izuzento nizak,ali ako bi postao svakodnenica,pa da istu naviku prihvate i muslimani, Bosnjaci u BiH,zamisli kako bi izgledalal takva situacija?
Iako nisam musliman, reci cu elhamdullilah pa Bosnjaci svaki dan, i to njih vise stotina ode klanjati u soping centar, koji je prepoznao poslovnu priliku u prilagodjavanju potreba svojih musterija pa je odvojio mesdzid za svakoga ko na idje, pogledati pod BBI.ma
- Jack Be Nimble
#1550 Re: Arapi u Sarajevu
Prosao sam kroz 11 razlictih drzava u zadnjih 20 godina i vidio istu stvar. Otidji na jug amerike pa reci nekome da nema pravo da se pomoli bogu gdje god hoce i kako hoce. Sve dok tvoja molitva nije povezana direktno sa drzavnom vladom nema problema. To je drzavni zakon, kao sto je drzavni zakon ako homo brak zeli da mu napravis kolac to moras uraditi, nije bitno sta ti Isus i Muhamed govore o takvim stvarima.Connaisseur Karlin wrote:Pa nije tvoja mahala izgovor da se moze tako ponasati u cijeloj SAD.Jack Be Nimble wrote:Ja pisem o generalnom drustvenom ponasanju u mojoj mahali. Da kolektivno ljudima ne smeta sto neko klanja u shopping centru, kao sto im ne smeta kada u isti shopping centar dodju 10 mama sa kolicima i pocnu raditi vjezbe koda je teretana. Rastezanje i folovi.Connaisseur Karlin wrote: Eh,eto,sad ne znas o osnovnim elementima higijene![]()
Pa,da,ovdje svi pisu o svom licnom stavu,kao da je to mjeriloJa konstano pisem o generalnom ponasanju u raznim drustvima,prema nekakvom bontonu.
I ja sam individualista,i bas me briga sta drugi rade,ali to nije tema.
Drustva se konstatno mijenjaju. Prije si mogao kroz isti shopping centar pusiti, sada ne smijes zapaliti cigaru a da nisi 15m udaljen od bilo kakvog javnog ulaza.![]()
Naravno da se mjenjaju pravila ponasanja,zato mi je bilo nelogicno da pises o nekakvoj ugorzenosti necijih prava.![]()
Klanjanje ,ako se ne moze obaviti na jednoj lokaciji,moze se kasnije klanjati. Zato ne vidim zasto se pravi tolika frka da se mora klanjati svaki put,ako se sve moze nadoknaditi kasnije,Vidis, pravilo za propusteno i nadoknadjeno klanjanje vec postoji.
Ja sam vidio razno razne ljude kako se mole svom bogu na otvorenom. Jedino sto me zacudilo sto sam primjetio i muslimane, jer sam mislio da bi samo mogli imati probleme u danasnjem vremenu.