Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ali Kemal

#1526 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

Fudo387 wrote:
Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:A ne stevo, dosli su tvoji, poskidali petokrake i nabili kokarde, dok sam ja shvatio da se oni ne zajebaju ostale mi samo vodovodne cijevi.
Naravno da to tebi pase, samo ne znam zasto ocekujes da me nakon silnih sekundarnih i tercijalnih grobnica mozes opet zajebat?
Varas se ti. Prvo nikakvi moji nisu dosli, a kokarde nisu bile u SFRJ, to je doslo posto su tvoji skontali da im ne treba JNA i naredili da se napusti ista i ostavili sve na tanjiru Karadzicu, mozda su mislili da ce im on dati dzentlemenstki dio oruzja :-)
Pa da, trebali smo ici rusiti Vukovar sa vama, mozda bi nas nesta i zapalo. Sve bolje od boljeg.
Vidim da se slazes sa onim sto sam rekao, samo okolo kole, kontam ne mozes direktno. :oops:
Fudo387

#1527 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Jedino sto ja vidim kod tebe je da ti nisu sve na broju, pa ti se neke stvari i pricinjavaju.
skupljac_zeljeza

#1528 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ma njima bilo super. Imali uvijek stanovnika manje nego grad Beograd, a bili federalna jedinica i dobijali iz Bosne sirovine i polufabrikate, a Bosancima prodavali sokove, prozore i vrata, šporete, frižidere, televizore, namještaj itd. Jeftina sirovina i garantovano tržište. I opet prvi razgulili iz Kazazove civilizacije. :?
znas, u tas-u se sklapao golf. ali taj golf nije uvezen iz njmacke, i nije proizvod carinjen i porezovan kao strani proizvod, jer veci dio tog automobila je bilo proizvodeno u jugoslaviji. gume bi dolazile iz save, prozori iz zajecara, sjedista iz tesnja, akumulator iz trepce... iako je to bilo njemacko auto, bio je ustvari domaci proizvod. pa ga je onda jugosloven mogao i priustiti, a radnici iz ovih fabrika su imali posao. danas te pare zavrse u dzepu njemackog radnika. kuzis razliku? :mrgreen:
Pa i danas slovenački Cimos ima pogone u Bosni i proizvodi za evropsku auto industriju. Mislim ovaj u Srebrenici nekakve brave za VW ili šta već.
cyprus

#1529 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by cyprus »

palermo wrote:Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
Odgovor vrlo jednostavan - ta dva naroda su najviše dobila u Jugoslaviji, odnosno najviše izgubila njenim raspadom... Njima bih pridodao i Makedonce...
Last edited by cyprus on 25/08/2015 22:08, edited 1 time in total.
Ali Kemal

#1530 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ma njima bilo super. Imali uvijek stanovnika manje nego grad Beograd, a bili federalna jedinica i dobijali iz Bosne sirovine i polufabrikate, a Bosancima prodavali sokove, prozore i vrata, šporete, frižidere, televizore, namještaj itd. Jeftina sirovina i garantovano tržište. I opet prvi razgulili iz Kazazove civilizacije. :?
znas, u tas-u se sklapao golf. ali taj golf nije uvezen iz njmacke, i nije proizvod carinjen i porezovan kao strani proizvod, jer veci dio tog automobila je bilo proizvodeno u jugoslaviji. gume bi dolazile iz save, prozori iz zajecara, sjedista iz tesnja, akumulator iz trepce... iako je to bilo njemacko auto, bio je ustvari domaci proizvod. pa ga je onda jugosloven mogao i priustiti, a radnici iz ovih fabrika su imali posao. danas te pare zavrse u dzepu njemackog radnika. kuzis razliku? :mrgreen:
Pa i danas slovenački Cimos ima pogone u Bosni i proizvodi za evropsku auto industriju. Mislim ovaj u Srebrenici nekakve brave za VW ili šta već.
Ma ja, isto je to ko prije :lol:
5 0 5

#1531 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Ali Kemal wrote: Nisam siguran ni da su Slovenci nesto novo izgradili, ali je cinjenica da nisu unistili ono sto je izgradjeno, sto je mora se priznati ogromna razlika.
pa sta ja znam. izgradili su autoputeve. infrastrukturu koja nije bila tolikog kvaliteta kao za vrijeme sfrj. ali da, bitno je da nisu unistili i pokrali svoju drzavu. kod njih se ne dezura u muzeju. mozda je slovenija bila na skali od 1 do 10, recimo na 8 a bih na 4, danas je slovenija na 10 a mi na jedinici. to je poenta.
burger_pasa

#1532 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by burger_pasa »

Covjek da ne povjeruje kakvih ovdje povampirenih Jugonostalgicara ima. Sanjaju nesto cega nema, cega nikad vise biti nece, pa taman da je bio zlatni sistem, a ne diktatura, jednoumlje, teror, lazi, skriveni sovinizam, bijeda i jad.
Trebalo bi sve te Jugonostalgicare potrpati u ficu ili juga 45, dat im lopatu Alije Sirotanovica, pa pravac da grade Dedinje ili autoput Zagreb Beograd.
5 0 5

#1533 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote: Covjece, kakav si ti redardirani oksimoron napisao, prosto me sramota za tebe.
tvoja stvar. nabroj mi 5 stvari koje je drzava izgardila od zavrsetka rata do danas. eto, da ne bude od promijene sistema. da cujem. kino, muzej, bolnica, pozoriste, stadion, koncertna dvorana, fabrika? bilo sta iz ovih kategorija u od 1995 do 2015. (u sfrj okviru to bi bilo recimo od 1945-1965.). pa usporedi ta dva perioda, ako te nije stid. nemoj samo sad pobjeci. :run:
palermo

#1534 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

cyprus wrote:
palermo wrote:Ma stalno se jednu stvar pitam. Kako to da za Jugoslavijom žale samo Srbi i Bošnjaci (naravno ne govorim o svim Srbima i Bošnjacima, ali među njima je daleko, daleko najveći procenat tih tzv.jugonoastalgičara). Zašto za Jugoslavijom ne žale Hrvati, Slovenci...zašto ne žale Albanci....
Odgovor vrlo jednostavan - ta dva naroda su najviše dobila u Jugoslaviji, odnosno najviše izgubila njenim raspadom... Njima bih pridodao i Makedonce...
Ma znam ja odgovore :D ( i gotovo svi koji su nešto rekli o tome su na neki način u pravu) ono je više onako bilo retorički.

Poenta je, glupo je žaliti za nečim za čim ne žali čak ni većina ostalih sa kojima si dijelio sudbinu u toj Jugoslaviji.
5 0 5

#1535 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

burger_pasa wrote:Covjek da ne povjeruje kakvih ovdje povampirenih Jugonostalgicara ima. Sanjaju nesto cega nema, cega nikad vise biti nece, pa taman da je bio zlatni sistem, a ne diktatura, jednoumlje, teror, lazi, skriveni sovinizam, bijeda i jad.
Trebalo bi sve te Jugonostalgicare potrpati u ficu ili juga 45, dat im lopatu Alije Sirotanovica, pa pravac da grade Dedinje ili autoput Zagreb Beograd.
e pa dje si burgeru. postavih ja tebi pitanje juce, ali si pobijegao k'o mis mali. de se vrati unazad pa odgovori. ne budi kukavica. :lol:
5 0 5

#1536 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

palermo wrote: Ma znam ja odgovore :D ( i gotovo svi koji su nešto rekli o tome su na neki način u pravu) ono je više onako bilo retorički.

Poenta je, glupo je žaliti za nečim za čim ne žali čak ni većina ostalih sa kojima si dijelio sudbinu u toj Jugoslaviji.
uopste nije stvar u zaljenju, nego o usporedbi. ako si imao jednu curu prosle godine koja te je voljela, postovala i koja se brinula za tebe. ti je ostavio i sada si nasao drugu koja te vara, krade i tuce. imas 2 izbora, da sebe lazes kako je ova ipak bolja ili da si priznas kako si pojeo govno jer ti setrava cinila zelenija preko ograde.
Last edited by 5 0 5 on 25/08/2015 22:17, edited 2 times in total.
Fudo387

#1537 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Fudo387 wrote: Covjece, kakav si ti redardirani oksimoron napisao, prosto me sramota za tebe.
tvoja stvar. nabroj mi 5 stvari koje je drzava izgardila od zavrsetka rata do danas. eto, da ne bude od promijene sistema. da cujem. kino, muzej, bolnica, pozoriste, stadion, koncertna dvorana, fabrika? bilo sta iz ovih kategorija u od 1995 do 2015. (u sfrj okviru to bi bilo recimo od 1945-1965.). pa usporedi ta dva perioda, ako te nije stid. nemoj samo sad pobjeci. :run:
Halo, da probas ponovo procitati glupost koju si napisao.
Mozda si se pogresno izrazio, ali napisati kako vojska koja je prouzrokovala materijalnu stetu od nekih pet milijardi dolara nije kriva sto Bosna u zadnjih 25 godina nije napravila bolnicu, i jos reci, pogotovo kad se zna koliko je naroda nastradalo, pri tom zanemarujuci cinjenicu od koga je taj narod nastradao...ma bjezi, sta ja imam s tobom polemisat.
prog321

#1538 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

cyprus wrote:
Eijjs, Bošnje dobili u Jugi više od Hrčaka i Slovenaca?

Sve osim imena :-D
5 0 5

#1539 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

Fudo387 wrote: Halo, da probas ponovo procitati glupost koju si napisao.
Mozda si se pogresno izrazio, ali napisati kako vojska koja je prouzrokovala materijalnu stetu od nekih pet milijardi dolara nije kriva sto Bosna u zadnjih 25 godina nije napravila bolnicu, i jos reci, pogotovo kad se zna koliko je naroda nastradalo, pri tom zanemarujuci cinjenicu od koga je taj narod nastradao...ma bjezi, sta ja imam s tobom polemisat.
dok je bosna i hercegovina 1945. bila supermoderna drzava pa je nasim pretcima bilo puno laske izgraditi nesto do 1965. :lol: :lol:

ma dobar si ti. bog ti dao zdravlje. naravno da ne mozes polemisati jer nemas s cime. najlakse je vrijedjati. ali to tebe boli vise nego mene, vjeruj. :thumbup:
cyprus

#1540 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by cyprus »

prog321 wrote:
cyprus wrote:
Eijjs, Bošnje dobili u Jugi više od Hrčaka i Slovenaca?

Sve osim imena :-D
Odnos dobivenog naspram izgubljenog je veći u slučaju Bošnjaka, nego Slovenaca i Hrvata... To je fakat...
PM72

#1541 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Poštovani Fudo,

U onoj državi većinsko stanovništvo bili su Srbi.Bili su većina i u partizanima.Dok su naši Bošnjaci ili Muslimani ,pod uticajem seoskih hodža,gatali u grah koja će strana pobjediti da im se priklone,oni su išli u partizane a boga mi i u četnike.Od 800 000 vojnika NOVJ 1945 njih 80% bili su Srbi.E sad,koliko ih je prešlo iz četnika ja neću licitirati ali se bosanski,hercegovački i sandžački muslimani nisu plaho otimali da stanu pod petokraku.Jedan moj dedo je bio ilegalac što ja prevodim htio je da se jebe ali da mu ne uleti puno iliti da bude blizu naninih guzova jer nije htio ići dalje od svoje mahale.Drugi bio domobran i partizani ih negdje zaganjali i on jedva dočekao da baci tandžaru i da se noge uhvati.Što su njih dvojca mogli očekivati poslije rata? Lovorike i generalske činove? za šta?

Poslije rata Srbi su masovno ostajali u vojsci i miliciji,školovali se dok je bošnjama plafon škole bio mekteb ili četiri osnovne da se zna potpisati.Masovno su letjeli u fabrike jal rudnike,malo šljive,meze i ne talasaj mnogo.Alija Sirotanović iskopao hiljadu tona za jedan dana a Mitar direktor (prvoborac ) mu čestitao. ;-)

U Sarajevu je prije rata bio pravi blam da nečije dijete ode u vojnu školu ili nedaj Bože u miliciju.To je bilo spram mrtve glave - lakše bi sad slali djecu na gej paradu.A neko je morao biti žandar pa su u nedostatku Mehe sa Sedrenika doveli Gojka iz Kalinovika.Srbinu je uniforma bila svetinja pa makar i ona smeđa portirska.Šumarska je bila pun pogodak dok je oficirska bila ponos i čast.Naši mladići se nisu plaho otimali da idu u vojne akademije a oni koji su otišli - poslao ih babo da ih skine sa grbače jer je to u većini slučajeva bila fukara iz vukojebina.

U onoj vojsci ponos Bošnje je bilo da si dobar sa zastavnikom,da se zajebavaš sa svakim ,redovno nacugaš i pobiješ a ako te zapalo da uletiš za kuhara,gdje ćeš veću sreću i zadovoljstvo.Švercovao si sa vojnicima i podoficirima prodajući im table špeka i konzervi a dolazio si iz vojske utovljen ko junac.Bošnju nije puno zanimalo kako puca Praga,daj mu sve kategorije da vozi tamića kad izađe,jebeš tenk,ko će se sa tim zamajavati.Od artiljerije su bježali kao đavo od krsta jer je valjalo teglit one lafete i cjevčuge a valjalo je uzeti pisaljku i papir pa računati,sabirati...

Naš pametni predsjednik ,pokojni Alija (neću rahmet da mu predam),imao je ogromno skladište oružja pored Sarajeva u većinski muslimanskom mjestu Faletići.Dok se smislio - prošlo tri mjeseca rata i četnici sve odvukli.Imao je fabriku pred nosom i rezultat te njegove pehlivanske politike da su njegovi aktivisti sa terena samoinicijativno sjeli u dva kombija da "zauzmu fabriku".Rezultat si vjerovatno čuo.Nisu se sjetili one narodne da se bez qrca ne ide u svatove i da ne treba ulaziti u kolo ako ne znaš vrtiti guzicom.

U ovom svemu traži odgovor zašto si pravio pušku od vodovodske cijevi...
Fudo387

#1542 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Ja ba, trebao vam je Alija zauzeti Faletice dok mase mlataraju Titinim slikama, uz obavezne rudare iz Zivinica koji u plavim kombinezonima i sljemovima iz 1912 spasavaju jugu. :D
palermo

#1543 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

5 0 5 wrote: uopste nije stvar u zaljenju, nego o usporedbi. ako si imao jednu curu prosle godine koja te je voljela, postovala i koja se brinula za tebe. ti je ostavio i sada si nasao drugu koja te vara, krade i tuce. imas 2 izbora, da sebe lazes kako je ova ipak bolja ili da si priznas kako si pojeo govno jer ti setrava cinila zelenija preko ograde.
Ah usporedbe, sklizak je teren.....može i ovako, imamo si babu koji je imao mnogo sinova, dok je bio u snazi babo dijelio kapom i šakom i ti se grebao pomalo, kad je onemoćao, sve batalio, prokockao, tebe ostavio na goloj ledini i ti sad vičeš, e da je moj babo živ i u snazi......zaboravljajući da te baš on ostavio na goloj ledini...

Jugoslavija nisu samo svijetli dani, Jugoslavija je i njeno dugo, bolno i za mnoge u ovoj zemlji umiranje sa tragičnim posljeidcama za njih same
Leons

#1544 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Dobro ljudi samo da se dohavizamo na vrijeme jer ako baš svi narodi iz exyu prestanu pričati o jugoslaviji onda ćemo baš ispast pravi luzeri :bih:
PM72

#1545 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

Fudo387 wrote:Ja ba, trebao vam je Alija zauzeti Faletice dok mase mlataraju Titinim slikama, uz obavezne rudare iz Zivinica koji u plavim kombinezonima i sljemovima iz 1912 spasavaju jugu. :D
Vidiš kako nadolaziš...

Nego ko je trebao organizavati zauzimanje fabrike i skladišta? Moj komšija Juso,portir iz muzeja? Povraća mi se kad sad čitaom o kojekakvim godišnjicama osnivanja Patriotske lige i Zelenih beretki,imaćemo više tih prvoboraca nego Tito 1945. A nigdje ni jednog nije bilo kad je trebalo zauzeti glavno skladište,svi bili po štabovima i na sastancima organizacije otpora.Ko je kriv' Nesposobni Alija.Da smo imali bar stotinu organizovanih i opremljenih ljudi - druga bi se pjesma pjevala.Znači,ni to nije bio u stanju a mogao je da je htio ili smio.
5 0 5

#1546 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

palermo wrote: Ah usporedbe, sklizak je teren.....može i ovako, imamo si babu koji je imao mnogo sinova, dok je bio u snazi babo dijelio kapom i šakom i ti se grebao pomalo, kad je onemoćao, sve batalio, prokockao, tebe ostavio na goloj ledini i ti sad vičeš, e da je moj babo živ i u snazi......zaboravljajući da te baš on ostavio na goloj ledini...

Jugoslavija nisu samo svijetli dani, Jugoslavija je i njeno dugo, bolno i za mnoge u ovoj zemlji umiranje sa tragičnim posljeidcama za njih same
napisao sam dovoljno usporedbi na ovoj temi u kojim se vidi kako su stvari nekad funkcionirale. ne usporedjujem bosnu i hercegovinu sa svedskom, nego bosnu i hercegovinu sa bosnom i hercegovinom. na svako direktno pitanje koje sam postavio, nisam dobio odgovor, nego samo uvrede, tipa jugonostalgicar, glup, ovakav onakav. a jasno mi je zasto dobijam takve reakcije. jer je svima jasno da je danasnja bosna i hercegovina impotentna drzava, koja ne garantuje ni slobodu, ni prosperitet a ni nadu za skorije bolje sutra. i normalno je da to izaziva frustracije. vec sam ranije napisao, a evo ponovit cu jos jednom za tebe. bio bih presretan kada bi moje dijete imalo bar malo od onoga sto sam ja imao prjie 30 godina u istom gradu u kojem sam ja odrastao. a to je bezbrizno djetinjstvo. slobodu kretanja, sansu da pogleda film, predstavu, da se upise u sportski klub, muzicku skolu, da se igra na ulici bez straha da ce ga neko zbosti nozem. da ako se razboli moze otici u bolnicu, a ne da mu narod skuplja sadaku preko telefona.

pisao sam o svojim iskustvima iz djetinjstva u sarajevu, pisao je i kolega kemal svoja. procitaj ako ti nije mrsko i reci mi da li ti imas toliko vjere u danasnji sistem da bi svome djetetu priustio isto. ja znam da ni mrvu onoga sto je meni bilo dostupno, elementarne stvari za covjeka, nema.

bosna i hercegovina je bila siromasna zemlja, ali je bila uredjena drzava. neke stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo (i koje uzimaju gradjani normalno uredjenih drzava danas), mladje generacije mogu samo sanjati. prokleti rat jeste unistio dosta, ali ne moze biti izgovor cetvrt vijeka poslije za sve sto ne valja. jer ako ne valja, ko je tome kriv? zivot je jedan i kratak je.
palermo

#1547 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by palermo »

5 0 5 wrote:
pisao sam o svojim iskustvima iz djetinjstva u sarajevu, pisao je i kolega kemal svoja. procitaj ako ti nije mrsko i reci mi da li ti imas toliko vjere u danasnji sistem da bi svome djetetu priustio isto. ja znam da ni mrvu onoga sto je meni bilo dostupno, elementarne stvari za covjeka, nema.
Naravno da imam vjere. Imam vjere da moje dijete neće morati kao što sam ja morao provoditi noći u rovu, imam nadu da neće biti želja i gladan svega kao što se meni dešavalo, imam nadu da će uvijek biti u mogućnosti da mi pomogne kao što ja nažalost nisam mogao svojim roditeljima u njihovim najtežim trenucima.........

Podsjećate me na senilne starce koji stalno vrte istu priču, pri tome zaboravljajući najvažnije detalje........

Jugoslavija jeste bila uređena država, ali Jugoslavija je prolila isuviše krvi da bi se za njom sada žalilo. Koliko god se ti nastojao sjećati samo jadranskih galebarenja, i ludih studentskih ekskurzija (stavi ovdje šta hoćeš, po svome izboru)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1548 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ali Kemal wrote:
Fudo387 wrote:A ne stevo, dosli su tvoji, poskidali petokrake i nabili kokarde, dok sam ja shvatio da se oni ne zajebaju ostale mi samo vodovodne cijevi.
Naravno da to tebi pase, samo ne znam zasto ocekujes da me nakon silnih sekundarnih i tercijalnih grobnica mozes opet zajebat?
Varas se ti. Prvo nikakvi moji nisu dosli, a kokarde nisu bile u SFRJ, to je doslo posto su tvoji skontali da im ne treba JNA i naredili da se napusti ista i ostavili sve na tanjiru Karadzicu, mozda su mislili da ce im on dati dzentlemenstki dio oruzja :-)
E zato si ti dobio vodovnu cijev, a oni su usput prodavali oruzje vlastitom narodu i obogatili se.
Koja demontaza :thumbup: Ko Messi na Boatenga :evil:
cyprus

#1549 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by cyprus »

palermo wrote:
5 0 5 wrote:
Naravno da imam vjere. Imam vjere da moje dijete neće morati kao što sam ja morao provoditi noći u rovu, imam nadu da neće biti želja i gladan svega kao što se meni dešavalo, imam nadu da će uvijek biti u mogućnosti da mi pomogne kao što ja nažalost nisam mogao svojim roditeljima u njihovim najtežim trenucima.........

Podsjećate me na senilne starce koji stalno vrte istu priču, pri tome zaboravljajući najvažnije detalje........

Jugoslavija jeste bila uređena država, ali Jugoslavija je prolila isuviše krvi da bi se za njom sada žalilo. Koliko god se ti nastojao sjećati samo jadranskih galebarenja, i ludih studentskih ekskurzija (stavi ovdje šta hoćeš, po svome izboru)
E jebiga... to je kao kad pričao o starom Rimu, pa kažeš: jes to bila nevjerovatna civilizacija, al jebo to kad je na kraju uništena u krvi i pljački... I još to predstaviš kao komparativni nedostatak u odnosu na srednji vijek :roll:
5 0 5

#1550 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

palermo wrote: Naravno da imam vjere. Imam vjere da moje dijete neće morati kao što sam ja morao provoditi noći u rovu, imam nadu da neće biti želja i gladan svega kao što se meni dešavalo, imam nadu da će uvijek biti u mogućnosti da mi pomogne kao što ja nažalost nisam mogao svojim roditeljima u njihovim najtežim trenucima.........

ja pisem konkretno o bosni i hercegovini, a ne o jugoslaviji. ok?

e pa da vidimo. ko ti garantije da nece sjediti u rovu? dejtonski sporazum? visoki predstavnik? brisel? de ga onda posalji u ono sto danas zovu istocnim sarajevom, recimo sa bosanskom zastavom. ili sa muslimanskim imenom. toliko je dovoljno. bas me zanima hoce li ti se vratiti ziv. ne moras ni tako daleko. posalji ga da malo proseta vilsonovim.

kako ce ti pomoci? gdje ce naci posao? da li ce tamo imati topli obrok, zdravstveno, penziju? danas ni drzavne firme ne uplacuju, a kamoli privatne. to se nije moglo desiti u ono vrijeme.

hoce li mozda otici u zatvoreni zemaljski muzej da nauci nesto o svojim pretcima ili ce pare ostaviti u kladionici?

hoce li mu sutra otvoriti humanitarni telefonski broj preko batka da se lijeci u parizu ako nedaj boze oboli?

smijes li ga pustiti da ode do neuma sam? onako, par dana na more?
smijes li ga pustiti da ode do banjaluke? imas li pare da mu platis sportsku skolu? muzicku? ima li negdje folklorno drustvo u tvom komsiluku/gradu da dijete nesto nauci o kulturi svoga naroda? ko ga financira? ministarstvo kulture? ima li neko novo kino u blizini? ima li bolnica? pozoriste? nesto sto nismo napravili za vrijeme one drzave? ima li kakav novi park, igraliste, sportska dvorana gdje ga mozes poslati? ima li kakve stipendije? ima li kakvog interesa drzave za talent tvog dijeteta? ja sam trenirao karate u kk bosna. placao clanarinu u vrijednosti male koka kole .25l. klub mi kupio kimono. svako ko je osvojio medalju na saveznom takmicenju je dobio stipendiju. trenirao kosarku kasnije. nisam bio dobar za kk bosnu, otisao u omladinac. skupljali stari papir da kupimo opremu. skupili za carape. ostalo platio klub. placali nam trenere, salu, putovanja. sve. ima li tako nesto da drzava financira danas?

cekas li ti svoje dijete pred skolom u autu, ili dodje samo kuci? smijes li ostaviti to auto bez straha da ga neces sutra naci ispred kuce? mozes li biti siguran da ti djiete nece zavrsiti pod tockovima nekog hankinog sina? hoces li ganjati pravdu, kada ti se bude smijao u lice pred sudom jer vec zna presudu?

eto, par nabacanih pitanja. ne moras meni odgovoriti. odgovori sebi.
Post Reply