Amel Tuka, dijamant bh atletike

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Patriotska_Liga

#1526 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Patriotska_Liga »

hrasno38 wrote: jablanicko jezero se ubilo za tog sporta ali jebi ga....cak se ljeti i odrzava neka veslacka regata ali sa onim starim tradicionalnim camcima
Ima i Modračko jezero koje ionako ne služi za kupanje. Ima naravno puno veću dužinu od potrebna 2 kilometra, uz ne pretjerano velika ulaganja moglo bi se napraviti da bude veslački centar. Ali koga briga? Bitno je da se na onom platou izmjenjuju folk pjevači svaki vikend.

Do nas je, ne valjamo i tačka.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1527 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

Patriotska_Liga wrote:Prije 90-ih to je realno bio amaterski sport bez ozbiljnih ulaganja pa je tradicija mogla da donese i uspjehe. Danas je to dosta teže.

Imaš i u BiH možda 100 registrovanih odbojkaških klubova pa nas nema nigdje u tom sportu.
Odbojka nije nikada u BiH bila nesto extra popularna cak je sad popularnija a pogotovo u manjim mjestima. recimo Sarajevo i Mostar nemaju predstavnike u A ligama ni u njednoj konkurenciji iako je recimo OK Bosna bila ubjedljivo najjaci BH odbojkaski klub prije rata. Nikada upsjeh jednog sporta nije kretao iz malih mjesta nego uglavnom iz velikih gradova. Kod nas je u odbojci pa i kosarci potpuno obratno gdje su jebeni lopovi i politika unistili tottalno sarajevki kolektivni sport.
Dr Baltazar

#1528 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dr Baltazar »

Karate će nam dati prvu medalju sa OI. Zapamtite pa citirajte :-D ;-)
stalaktit

#1529 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by stalaktit »

hrasno38 wrote:
To se zove totalno nepoznavanje sporta. Prije svega Hrvatska ima 30 veslackih klubova i veliku istoriju ovog sporta protkanu velikim uspjesima.

http://www.veslanje.hr/klubovi_hvs.html

Olimpijske igre 1952. - Helsinki
Veslanje, četverac bez kormilara - zlato
Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju četverac bez kormilara uzeo je zlatnu medalju. U njemu su veslali Splićani Duje Bonačić i Petar Šegović, Velimir Valenta iz Klisa i Mate Trojanović iz Trpnja.

Kajak i kanu - zlato i bronca
Matija Ljubek s dvije medalje doveo je Jugoslaviju u sam vrh svjetskog kajaka na mirnim vodama.

Olimpijske igre 1980. - Moskva
Za još jedno veslačko odličje pobrinuo se dvojac s kormilarom u sastavu Duško Mrduljaš, Zlatko Celent i Josip Reić.

Olimpijske igre 1984. - Los Angeles
Matija Ljubek nastavio je niz započet u Moskvi osvojivši zlato i srebro. Ovaj put do obje medalje došao je u dvokleku s Mirkom Nišovićem. Na 500 metara uzeli su zlato ispred legendarne rumunjske postave Patzaichin/Simionov da bi od istih tih Rumunja upisali poraz na 1000 metara i zadovoljili se odličnim srebrom.

Plus 2 srebra i jedna bronza nakon osamostaljenja Hrvatske.
Ma može Hrvatska napraviti još 300 klubova, centara nema. Ti klubovi treniraju na vodenim površinama kakvih u BiH ima deset puta više, nemaju ni uvjete za treniranje zimi, isto kao i ovi u BiH. Po tom bi Finska valjda bila prva u svim veslačkim disciplinama, imaju najviše jezera.
Patriotska_Liga

#1530 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Patriotska_Liga »

Dr Baltazar wrote:Karate će nam dati prvu medalju sa OI. Zapamtite pa citirajte :-D ;-)
Ne pratim, znam da smo nekad bili jaki, ne znam kakvi smo sad. Uglavnom šansa je otvorena od Tokija.
hrasno38

#1531 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

Dr Baltazar wrote:Karate će nam dati prvu medalju sa OI. Zapamtite pa citirajte :-D ;-)
vrlo vrlo moguce
spree

#1532 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by spree »

Realno do nas je kao drustva ukupno. Mislim da bi mi lako mogli biti u vrhu vaterpola recimo. Kad mogu hrvati, crnogorci i srbi sto ne bi mogli i mi. Nismo geneticki nista razliciti. Fino iz ovih zemalja kupis dva, tri dobra trenera i za par godina bi bili beton, ali ko da ulozi?

Poslano sa mog Note7 koristeći Tapatalk
hrasno38

#1533 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

stalaktit wrote:
hrasno38 wrote:
To se zove totalno nepoznavanje sporta. Prije svega Hrvatska ima 30 veslackih klubova i veliku istoriju ovog sporta protkanu velikim uspjesima.

Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju četverac bez kormilara uzeo je zlatnu medalju. U njemu su veslali Splićani Duje Bonačić i Petar Šegović, Velimir Valenta iz Klisa i Mate Trojanović iz Trpnja.

Matija Ljubek s dvije medalje doveo je Jugoslaviju u sam vrh svjetskog kajaka na mirnim vodama.

Za još jedno veslačko odličje pobrinuo se dvojac s kormilarom u sastavu Duško Mrduljaš, Zlatko Celent i Josip Reić.

Matija Ljubek nastavio je niz započet u Moskvi osvojivši zlato i srebro. Ovaj put do obje medalje došao je u dvokleku s Mirkom Nišovićem. Na 500 metara uzeli su zlato ispred legendarne rumunjske postave Patzaichin/Simionov da bi od istih tih Rumunja upisali poraz na 1000 metara i zadovoljili se odličnim srebrom.

Ma može Hrvatska napraviti još 300 klubova, centara nema. Ti klubovi treniraju na vodenim površinama kakvih u BiH ima deset puta više, nemaju ni uvjete za treniranje zimi, isto kao i ovi u BiH. Po tom bi Finska valjda bila prva u svim veslačkim disciplinama, imaju najviše jezera.
Pa kako onda izrodise ovolike osvajace medalja sa OI :? Pa bolan nebio imaju more i 80% klubova dolazi sa Jadrana. Cetri odsaveza dolazi sa Jadrana i samo jedan iz Zagreba. Cuj nemaju uslove :-)
hrasno38

#1534 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

spree wrote:Realno do nas je kao drustva ukupno. Mislim da bi mi lako mogli biti u vrhu vaterpola recimo. Kad mogu hrvati, crnogorci i srbi sto ne bi mogli i mi. Nismo geneticki nista razliciti. Fino iz ovih zemalja kupis dva, tri dobra trenera i za par godina bi bili beton, ali ko da ulozi?

Poslano sa mog Note7 koristeći Tapatalk
Jedna od osnovnih poenti kaze "plati pa klati". Treneri za uspjeh nisu DIF-ovci nigdje na svijetu. Evo recimo ima ogromna prilika u plivanju da dovedemo na celo reprezentacije pravog macka Boruta Petrica koji je odnedavno trener mostarskog Veleza. On i Grahovac su sigurno formula za uspjeh plivanja do sljedecih OI. Naravno to treba i platiti! :izet:
Last edited by hrasno38 on 14/08/2016 15:20, edited 1 time in total.
stalaktit

#1535 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by stalaktit »

hrasno38 wrote:
stalaktit wrote:
hrasno38 wrote:

Pa kako onda izrodise ovolike osvajace medalja sa OI :? Pa bolan nebio imaju more i 80% klubova dolazi sa Jadrana. Cetri odsaveza dolazi sa Jadrana i samo jedan iz Zagreba. Cuj nemaju uslove :-)
Ma da čovječe, ali svi oni treniraju u Zagrebu na Jarunu ljeti a na Mladosti zimi, i kapak. Tih ostalih 30 klubova to su amateri bez uvjeta, rade rekreativno ili bezveze ljeti. Moš mislit da VK Korčula ima centar s ergometrima.

Ili VK Vrlika. Pa jesi ti tu Vrliku vidio, to je selo s jednim Konzumom i crkvom, pored Peručkog jezera, pod Velebitom. Tamo teretane nema, znači može veslati dva mjeseca ljeti.
hrasno38

#1536 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

stalaktit wrote:Ma da čovječe, ali svi oni treniraju u Zagrebu na Jarunu ljeti a na Mladosti zimi, i kapak. Tih ostalih 30 klubova to su amateri bez uvjeta, rade rekreativno ili bezveze ljeti. Moš mislit da VK Korčula ima centar s ergometrima.

Ili VK Vrlika. Pa jesi ti tu Vrliku vidio, to je selo s jednim Konzumom i crkvom, pored Peručkog jezera, pod Velebitom. Tamo teretane nema, znači može veslati dva mjeseca ljeti.
Da ti ja bez veze ne pricam

http://www.veslanje.hr/index.html
stalaktit

#1537 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by stalaktit »

Pa na temelju liste s te stranice ti i govorim. Vrlika, Korčula, Biokovo... to su "klubovi".

Ovo ti je Vrlika (cijela):
Image

I sad mi reci da je tu neki klub. 95% tu navedenih su amateri. Rekreativci.
vade_mecum

#1538 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by vade_mecum »

Muhamed Đakmić wrote:Jarane, a što je dozvoljeno ispišavanje po Amelovim vjerskim ubjeđenjima?

Ovo neukusno prozivanje za rekate i to. To je ponižavanje samog frajera.

Pa prihvatite da frajer vjeruje u to i da je to dio njegove ličnosti.

Nemojte biti debili.
ok, ima ljudi koji su sarkasticni sa svojim komentarima ali amelovi komentari pred i poslije trke su u najmanju ruku neozbiljni. ja jos ni jednog ozbiljnog sportistu nisam cuo da je ishod nekog takmicenja ili utakmice u bozijim rukama ili slicno ukljucujuci "sudija lopov" ili "teren nije valjao" osim kada se trude da se opravdaju.

kritikujte me zbog ovoga ali losers find excuses, winners find a way!
vade_mecum

#1539 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by vade_mecum »

hrasno38 wrote:
stalaktit wrote:
hrasno38 wrote:

po toj logici, ni srbija ni madzarska nemaju more pa imaju jak reprezntativni i klupski vaterpolo.
Dr Baltazar

#1540 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dr Baltazar »

Patriotska_Liga wrote:
Ne pratim, znam da smo nekad bili jaki, ne znam kakvi smo sad. Uglavnom šansa je otvorena od Tokija.
Dupli post...
Last edited by Dr Baltazar on 14/08/2016 15:51, edited 1 time in total.
hrasno38

#1541 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

vade_mecum wrote:po toj logici, ni srbija ni madzarska nemaju more pa imaju jak reprezntativni i klupski vaterpolo.
Procitaj citavu korespondenciju pa onda komentarisi :D
Dr Baltazar

#1542 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Dr Baltazar »

Patriotska_Liga wrote:
Meris Muhović, ako Bog da zlatna medalja za 4 godine. Samo da ne bude povreda. Tad će Meke biti u prajmu, sve mu se poklopilo sa ovim uvrštavanjem karatea na OI.
vade_mecum

#1543 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by vade_mecum »

Patriotska_Liga wrote:Sve je odlično rečeno, a ključno je to što je Amel 'dobar momak'. On sad razmišlja da li će se zamjeriti vaskolikoj bh. javnosti ukoliko ne bude fin. Ali njega mora da boli đon zbog toga, on mora za vrijeme priprema za OI da nestane sa javne scene, da ga ne zanima ko će to kako komentarisati i šta će reći. Da ne poziva nikog, da se ne obraća svako malo, da se izoluje od svega. Eno su Amerikanci već osvojili 60 medalja. Misli li neko da se neko od tih možda 45-50 medaljaša nastoji da svidi američkoj javnosti i medijima. Dobiješ kratku izjavu na kraju takmičenja i doviđenja. Samo kod nas neka jaransko-familijarna atmosfera na koju je Amel nažalost nasjeo jer teško je reći ne onom ko ti stalno povlađuje i hvali te. Političari su i ranije preko nekih sportista nastojali da se izreklamiraju i uzmu predizborne poene. Amel mora da to ignoriše jer u krajnjoj liniji ne zavisi od njih uopšte. Dakle, Amel je i previše dobar i upao je u zamku da ga zanima šta će neki NN iz neke nedođije misliti o njemu. Profesionalnog sportistu mora da boli đon šta ko misli o njemu i njegov mu rezultat mora biti najvažniji. Upao je u zamku da medalju osvaja za svoju zemlju a ne za sebe i tako sebi natovario grozan pritisak. Medalju osvajaš za sebe, a kad je osvojiš ona će se fino upisati tamo među medalje koje je osvojila BiH. I Danis je rekao na dodjeli Oskara da je to za njegovu zemlju, ali dok je radio film nije razmišljao o tome. Ja mu želim da osvaja medalje taman me sreo na ulici i rekao mi da sam stoka. Ne zanima me previše kakav je čovjek, zanima me kao sportista. I Džekin privatni život je u našoj javnosti postao primaran u odnosu na ono šta radi na terenu. Svi su pametni da kažu kako bi on trebao da živi i s kim. Šta te briga? Džeko je za ljubitelja sporta onih 90+ minuta na terenu i to je to, normalnog čovjeka ne bi trebalo uopšte da zanima šta radi i čime se bavi privatno. I Džeko se nažalost nije znao nositi na pravi način s tim, s početka je bio kao Amel, a kad stvari nisu išle najbolje onda je ušao u rasprave sa ruljom. On mora da se izdigne iznad toga i da ga uopšte ne zanima šta rulja priča, a i rulji bi bilo najbolje da se prestane baviti privatnim životom Džeke nego njegovim sportskim angažmanom.

I tačno je da Kostelići i mnogi drugi nisu ležali na parama ali ništa ne bi postigli bez odricanja kakvo običan čovjek ne može ni da zamisli. Obični ljudi bi poludili, to mogu samo strašno jaki karakteri. Odricanje od titule favorita mahale za Amela bi bio veliki plus.
odlican post. ranije sam na temi napisao da amel ne duguje ama bas nista niti drzavi niti narodu. svaka cast njemu ali ustvari duguje najvise sebi i svom talentu, svojim roditeljima i svom treneru. vjerovatno kada ga nauci boliti ona stvar i kada postane malo sebicniji, postati ce i bolji sportista.
hrasno38

#1544 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by hrasno38 »

vade_mecum wrote:
Patriotska_Liga wrote:Sve je odlično rečeno, a ključno je to što je Amel 'dobar momak'. On sad razmišlja da li će se zamjeriti vaskolikoj bh. javnosti ukoliko ne bude fin. Ali njega mora da boli đon zbog toga, on mora za vrijeme priprema za OI da nestane sa javne scene, da ga ne zanima ko će to kako komentarisati i šta će reći. Da ne poziva nikog, da se ne obraća svako malo, da se izoluje od svega. Eno su Amerikanci već osvojili 60 medalja. Misli li neko da se neko od tih možda 45-50 medaljaša nastoji da svidi američkoj javnosti i medijima. Dobiješ kratku izjavu na kraju takmičenja i doviđenja. Samo kod nas neka jaransko-familijarna atmosfera na koju je Amel nažalost nasjeo jer teško je reći ne onom ko ti stalno povlađuje i hvali te. Političari su i ranije preko nekih sportista nastojali da se izreklamiraju i uzmu predizborne poene. Amel mora da to ignoriše jer u krajnjoj liniji ne zavisi od njih uopšte. Dakle, Amel je i previše dobar i upao je u zamku da ga zanima šta će neki NN iz neke nedođije misliti o njemu. Profesionalnog sportistu mora da boli đon šta ko misli o njemu i njegov mu rezultat mora biti najvažniji. Upao je u zamku da medalju osvaja za svoju zemlju a ne za sebe i tako sebi natovario grozan pritisak. Medalju osvajaš za sebe, a kad je osvojiš ona će se fino upisati tamo među medalje koje je osvojila BiH. I Danis je rekao na dodjeli Oskara da je to za njegovu zemlju, ali dok je radio film nije razmišljao o tome. Ja mu želim da osvaja medalje taman me sreo na ulici i rekao mi da sam stoka. Ne zanima me previše kakav je čovjek, zanima me kao sportista. I Džekin privatni život je u našoj javnosti postao primaran u odnosu na ono šta radi na terenu. Svi su pametni da kažu kako bi on trebao da živi i s kim. Šta te briga? Džeko je za ljubitelja sporta onih 90+ minuta na terenu i to je to, normalnog čovjeka ne bi trebalo uopšte da zanima šta radi i čime se bavi privatno. I Džeko se nažalost nije znao nositi na pravi način s tim, s početka je bio kao Amel, a kad stvari nisu išle najbolje onda je ušao u rasprave sa ruljom. On mora da se izdigne iznad toga i da ga uopšte ne zanima šta rulja priča, a i rulji bi bilo najbolje da se prestane baviti privatnim životom Džeke nego njegovim sportskim angažmanom.

I tačno je da Kostelići i mnogi drugi nisu ležali na parama ali ništa ne bi postigli bez odricanja kakvo običan čovjek ne može ni da zamisli. Obični ljudi bi poludili, to mogu samo strašno jaki karakteri. Odricanje od titule favorita mahale za Amela bi bio veliki plus.
odlican post. ranije sam na temi napisao da amel ne duguje ama bas nista niti drzavi niti narodu. svaka cast njemu ali ustvari duguje najvise sebi i svom talentu, svojim roditeljima i svom treneru. vjerovatno kada ga nauci boliti ona stvar i kada postane malo sebicniji, postati ce i bolji sportista.
Naravno sve 100% :thumbup:
insomnia78

#1545 Re: RE: Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by insomnia78 »

Dr Baltazar wrote:
Patriotska_Liga wrote:
Meris Muhović, ako Bog da zlatna medalja za 4 godine. Samo da ne bude povreda. Tad će Meke biti u prajmu, sve mu se poklopilo sa ovim uvrštavanjem karatea na OI.
Steta sto se Tuzlanke poudavase i zapostavise karate. Bila je to zajebana ekipa
It_is_a_Leclerc

#1546 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by It_is_a_Leclerc »

dječak sa šibicama wrote:Kad je vec tema veslanje, meni je nevjerovatno da bihacki kraj nikada nije dao nekog veslaca ili kajakasa koji bi makar isao na OI, tamo Bihac, Krupa, svi nesto veslaju, da li ladje da li kanue. Ili ovi sa Vrbasa.

Nekakvi preduslovi postoje.

O ulaganju u sport se moze nasiroko, ali kad pogledas pricu familije Kostelic, sve teorije padaju u vodu. Ljudi su spavali u staroj Ladi, treninzi po sumi, preskakanje granja, bacanje balvana sa ramena, Lada i spavaca soba i kuhinja i prevozno sredstvo. I Gips napravio jednu od najboljih skijasica svijeta svih vremena.
Sa druge strane, olimpijski grad Sarajevo ima servirane uvjete, mojne price bio rat spaljeno sruseno ovo ono, i prije rata a nakon ZOI, ne napravi se nijedan skijas spomena vrijedan u Sarajevu. Rat je samo ubrzao propadanje olimpijskih objekata, evo prodje 20 godina a nikome ne pada na pamet da obnovi bob stazu, Bjelasnica vise lici ne Cevljanovice nego na ski centar, grad do unazad nekoliko godine nije jednog bazena imao, i tako dalje i tako dalje. U Americi se bazicni sportovi (atletika, gimnastika, plivanje) po srednjim skolama forsiraju, stipendije fazoni, kod nas je sat tjelesnog daj djeci lopte da sutaju.

Cudno mi je da nema bas nijednog primjera u bih sportu, recimo kao Jakov Fak, sam od sebe napravio osvajaca olimpijske medalje. Niko u njega nije ulozio, osim nesto sitno lokalna zajednica.

Za Tuku mogu reci samo razocarenje, ne on nego rezultat. Ocekivao sam sigurno finale, mozda ne medalju ali neko 5 mjesto u finalu. Ocito je forma u banani.
Dao je Bihać Dinka Mulića - kajakaša na divljim vodama koji je trenirao u NP Una, primao stipendije od grada Bihaća i kantona, a onda su ga vrbovali Hrvati, pa je tako u Ateni i Pekingu predstavljao Hrvatsku.
It_is_a_Leclerc

#1547 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Da bi država ili sponzori ulagali u nekog, on mora pokazati inicijalni uspjeh. Narodski rečeno, neće niko da kupi mačka u vreći. Primjera je mnoga, a jedan od njih je svakako Amel. Kad je Amel počeo pokazivati da je u pitanju ozbiljan talent, ne samo da je dobio medijsku pažnju, financijsku podršku, već i sponzore zahvaljujući kojima je imao pripreme koje su, realno, nivo najboljih atletičara svijeta. Drugi primjer su zlatni košarkaši koji su, nakon što su postali prvaci Evrope, dobili idealne uslove da se spreme za SP u Španiji. Evo vam i Kostelića, i mnogih drugih.

Slažem se ja s vama da je infrastruktura važna, ali da se ne lažemo - infrastrukturu je važno imati u košarci, plivanju, onom loptanju u vodi što Hrvati vole i slično, u streličarstvu, mačevanju i sličnu. Kakva je infrastruktura potrebna za taekwondo, za hrvanje, judo, za boks, biciklizam, trčanje, bacanje koplja i diska, za dizanje tegova, ovo vesličarstvo s kojim se susjedi oduševljavaju i slično ? Realno, minimalna.

Država ne može uložiti ni u čije dijete. To tako ne ide.
Juliuscezar

#1548 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Juliuscezar »

Cudi da nemamo taekwondo predstavnika to se barem trenira na puno mjesta kod nas i u manjim sredinama
It_is_a_Leclerc

#1549 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

bhnapoleon1 wrote:Cudi da nemamo taekwondo predstavnika to se barem trenira na puno mjesta kod nas i u manjim sredinama
Objašnjavao je neko ovdje dok su bile igre u Londonu, da svi naši klubovi rade po verziji koju ne priznaje svjetska taekwondo federacija, a samo neki klub CRO-Teakwondo iz Mostara (tako nekako) radi po ovoj zvaničnoj.
Juliuscezar

#1550 Re: Amel Tuka, dijamant bh atletike

Post by Juliuscezar »

It_is_a_Leclerc wrote:
bhnapoleon1 wrote:Cudi da nemamo taekwondo predstavnika to se barem trenira na puno mjesta kod nas i u manjim sredinama
Objašnjavao je neko ovdje dok su bile igre u Londonu, da svi naši klubovi rade po verziji koju ne priznaje svjetska taekwondo federacija, a samo neki klub CRO-Teakwondo iz Mostara (tako nekako) radi po ovoj zvaničnoj.
E jbg, to je glupo.
Post Reply