Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#1526 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Tomahawk11 wrote:
svjezi_ustipak wrote:TO na Poljinama svi bogatasi i to u Tibri sve kokuzi?
Baš, u Tibri Nova Otoka čovjek ima vozni park cca milion :mrgreen:
Na garažna mjesta daje 2,5-3 k :-)
ček, ima milione i kupio tamo stan? ima 30-35 auta (cijena iznajmljivanja parking mjesta je cca 80KM ako se ne varam)?
VladaFBiH

#1527 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote:Kad smo vec na temu socijalnog raslojavanja po naseljima...Sta ima sa ovim planskim naseljima gdje se nece moci uci?

Nekako su nestala sa radara a i arapskih turista je ove godine vidljivo manje.
Generalno imamo više turista pa se možda manje primjete mada se i meni čini da ih ima manje nego prethodne godine
Tomahawk11
Globalni moderator

#1528 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

VladaFBiH wrote:
Tomahawk11 wrote:
ček, ima milione i kupio tamo stan? ima 30-35 auta (cijena iznajmljivanja parking mjesta je cca 80KM ako se ne varam)?
Za garažna mjesta sam mislio na godišnjem nivou.
Pa, neki Merc, uglavnom limuzina, Maserati, Cayenne i čini mi se BMW.
VladaFBiH

#1529 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Tomahawk11 wrote:
VladaFBiH wrote:
Tomahawk11 wrote:
Za garažna mjesta sam mislio na godišnjem nivou.
Pa, neki Merc, uglavnom limuzina, Maserati, Cayenne i čini mi se BMW.
aha - ja odmah otišao mjesečno pa se s*eba :) mada s druge strane ne znam šta radi tamo osim ako ne pere pare :) Nova Otoka koja je na Alipašinom mostu :) je imala strašan potencijal kao naselje a sada je, prema mom mišljenju, trajno izgubljen - mogu samo zamisliti kada se izgrade sve zgrade na šta će to ličiti :run:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1530 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

VladaFBiH wrote: aha - ja odmah otišao mjesečno pa se s*eba :) mada s druge strane ne znam šta radi tamo osim ako ne pere pare :) Nova Otoka koja je na Alipašinom mostu :) je imala strašan potencijal kao naselje a sada je, prema mom mišljenju, trajno izgubljen - mogu samo zamisliti kada se izgrade sve zgrade na šta će to ličiti :run:
Otkud znam šta radi, valjda živi, uglavnom bilo je kako u Tibri žive sve kokuzi, što je daleko od istine.
VladaFBiH

#1531 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by VladaFBiH »

Tomahawk11 wrote:
VladaFBiH wrote: aha - ja odmah otišao mjesečno pa se s*eba :) mada s druge strane ne znam šta radi tamo osim ako ne pere pare :) Nova Otoka koja je na Alipašinom mostu :) je imala strašan potencijal kao naselje a sada je, prema mom mišljenju, trajno izgubljen - mogu samo zamisliti kada se izgrade sve zgrade na šta će to ličiti :run:
Otkud znam šta radi, valjda živi, uglavnom bilo je kako u Tibri žive sve kokuzi, što je daleko od istine.
ma kad se kaže Tibra uvijek se misli na Tibra Stup dok je ova na Alipašinom mostu nešto bolja priča
Tomahawk11
Globalni moderator

#1532 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

VladaFBiH wrote: ma kad se kaže Tibra uvijek se misli na Tibra Stup dok je ova na Alipašinom mostu nešto bolja priča
Tamo ne poznajem prilike.
Mada, jeste razlika u mnogo čemu, sve sabrano i u kvalitetu.
dječak sa šibicama

#1533 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Ovo za Poljine je urbani mit, ima gore vec od Pionirske na vise stvarno luksuznih kuca, ali ima i obicnih, posebno ove izbjeglice sto su kupili kuce. Obicni radni narod, nikakva elita.

Meni je Tibra ok sto se tice sastava stanovnistva, ni bolje ni losije od drugih naselja. Jedino je samo naselje, po sebi, ruzno. PRevisoke zgrade i preblizu jedna drugoj.
Nisrin

#1534 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Tomahawk11 wrote:Sreća ljudi u BiH ne zavisi od mene i vjerovatno neće nikad ni zavisiti.
Ako mogu i koliko mogu, pomoći ću svakom da mu bude bolje i da bude sretniji.
I u ovom momentu je puno ljudi koji žive loše, kopaju po kontejnerima, djeca gladna, bosa, u neuslovnim objektima žive....da vas pitam, jeste li nesretni?
Sjedite kod kuće i plačete?

Jesam nesretna (ne placem doduse) i zato idem tamo gdje cu biti sretnija, valjda...Naravno da svuda ima razlika, svuda ima siromasnih i bezobrazno bogatih, ali kad zivis u zemklji gdje svako ima priliku da radi i nesto stekne (makar osnovno za zivot), a do njega je koliko ce to iskoristiti, onda je covjek dusevno smireniji!
Nisrin

#1535 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

VladaFBiH wrote:
kox wrote:Nejednakost je opšti problem, nije to karakteristika BiH. Još je to ovdje daleko manje izraženo nego vani. Kod nas nema getoa ni super-elitnih naselja, ništa neobično da direktor banke i socijalni slučaj žive u istom haustoru, nema stotina ni hiljada beskućnika pod mostovima i sl.. Do kada će to tako biti pitanje je, ali sada je još tako.
Tibra vs Poljine? - izvini morao sam :)

Sto bi bilo toliko beskucnika napr, kad god nas iz socijalizma jos mnogi nasljedjuju stanove i kuce i kad je nas 400 000 jedva u glavnom gradu drzave?
Meni nije neobicno cuti za gradove sa 3-5-10-20-37 miliona stanovnika, da je na taj broj napr 7500 beskucnika (toliko procjenjuju u San Francisku), a i ti beskucnici kad im i ponude posao i pomoc, ali da se drze odredjenih pravila. to odbiju!
Ovdje bi mnogi radili ali da mogu ZIVJETI od rada, pa tesko dobiju priliku!
Last edited by Nisrin on 12/07/2018 11:09, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1536 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Nisrin wrote:
Tomahawk11 wrote:Sreća ljudi u BiH ne zavisi od mene i vjerovatno neće nikad ni zavisiti.
I u ovom momentu je puno ljudi koji žive loše, kopaju po kontejnerima, djeca gladna, bosa, u neuslovnim objektima žive....da vas pitam, jeste li nesretni?

Jesam nesretna (ne placem doduse) i zato idem tamo gdje cu biti sretnija, valjda...Naravno da svuda ima razlika, svuda ima siromasnih i bezobrazno bogatih, ali kad zivis u zemklji gdje svako ima priliku da radi i nesto stekne (makar osnovno za zivot), a do njega je koliko ce to iskoristiti, onda je covjek dusevno smireniji!
Zato kamara ljudi, ne samo nasih, bjeze u tu Ameriku, Njemacku itd.

To su drzave sa jasnim pravilima i prilikom za sve, svako moze uspjeti, ako hoce raditi.

A ne kao u banana drzavi, gdje onaj sto radi ko konj, 12 sati na dan, dobije platu 500 maraka jer je "niciji". Dok neki uhljeb ne radi nista, i dobija 3 ili 4 puta vise.

To je visestruka frustracija normalnom covjeku, znam ih dosta koji su solidna radna mjesta napustili i otisli prati svapske guzice popularno receno, jer ne mogu vise gledati nepravdu i kojekakva govna a kod nas na zalost uglavnom govna kolo vode. Cast izuzecima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1537 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisrin wrote:

Nigdje nećeš naći zemlju gdje nema obespravljenih, ucvjeljenih, siromašnih, potlačenih.
Svijet u globalu je jedna velika kutija puna nepravde.
Nisrin

#1538 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

dječak sa šibicama wrote: Zato kamara ljudi, ne samo nasih, bjeze u tu Ameriku, Njemacku itd.

To su drzave sa jasnim pravilima i prilikom za sve, svako moze uspjeti, ako hoce raditi.

A ne kao u banana drzavi, gdje onaj sto radi ko konj, 12 sati na dan, dobije platu 500 maraka jer je "niciji". Dok neki uhljeb ne radi nista, i dobija 3 ili 4 puta vise.

To je visestruka frustracija normalnom covjeku, znam ih dosta koji su solidna radna mjesta napustili i otisli prati svapske guzice popularno receno, jer ne mogu vise gledati nepravdu i kojekakva govna a kod nas na zalost uglavnom govna kolo vode. Cast izuzecima.

Upravo to poentiram...nije stvar u klasnim razlikama- svuda ih ima, ali svuda imas priliku da radis i izgradjujes se kao licnost i radnik i napredujes...ovdje samo imaju priliku uhljebi, mafijasi koji koriste ovakav sistem i poneko od privatnika kojima se zalomi da imaju srece!

Znam ih i ja dosta koji rade za neto platu 1500eur, placaju stan tipa 500-600warm, daju na kartu 50-70 eur, osiguranja, telefon pokrije 100eur, i sasvim dovoljno im ostane za hranu i sve druge aktivnosti, jer ovdje su radili za prosjecnog privatnika i morali su biti zadovoljni sa platom 500-700KM, radeci po 12 dana, pa dobiju 2 dana pauze...a tamo imaju 1 ili 2 dana slobodno...ovo govorim samo za medicinare sa srednjom medicinskom, ne bih ni spominjala neke strucnjake, inzinjere, ITevce itd
Tomahawk11
Globalni moderator

#1539 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Ne treba pričati, treba djelovati.
Onaj ko ovdje ne vidi perspektivu i nije zadovoljan, sidro dizati odmah. Ovo mislim najozbiljnije.
Ko god priča godinama, a ništa ne radi, znači da mu i nije toliko loše koliko kuka.
kiligonzales

#1540 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

Dvije plate u kuci po milju bi bile mjera za dobar zivot jedne porodice sa 3-4 clana. Rezije da se plate, obezbjedi hrana, voza auto i ode na godisnji odmor.
dječak sa šibicama

#1541 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Nije sve u tome dici sidro, ja recimo ne zelim niti imam potrebu ali imam pravo reci da mi se gadi nase drustvo, komplet balkan. Jednostavno ne volim nepravdu ne volim uhljebistane ne volim nakaradne odnose u srustvu. A mogu cak i Njemacke papire izganjati, medjutim nije to to.

Kad mi pukne film, ako, mozda i odem.

Nije ni tamo sve bajka, da se ne lazemo. Ko mora, neka ide, sretno mu u zivotu. Na zalost, sve vise ljudi ide, i to se meni licno ne svidja jer sto vise radisnih sposobnih ode to procentualno vise govana ostaje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1542 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

A eto naš svijet kad ode vani, kuka sve im fali. Nema raje, hladne Švabe, Ameri vaki naki, nema roštilja, kafe, ovog onog, doduše niko se ne vraća.
To je svakako suprotan stav kao i onaj odoh ja, ali nikako da odem.
Ne volim ni ja Baketa, Mileta, Čovu, nabildane džibere u trenerkama i maksicama što vozaju skupa vozila, raznorazne produkte ovog sistema, brude, ali ne trošim vrijeme na to. Gledam svoja posla.
E sad, to što se silom prilika možeš naći u njihovom djelokrugu, pa osjetiti uticaj istih, to je druga priča.
kox

#1543 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Nisrin wrote:
VladaFBiH wrote:
kox wrote:Nejednakost je opšti problem, nije to karakteristika BiH. Još je to ovdje daleko manje izraženo nego vani. Kod nas nema getoa ni super-elitnih naselja, ništa neobično da direktor banke i socijalni slučaj žive u istom haustoru, nema stotina ni hiljada beskućnika pod mostovima i sl.. Do kada će to tako biti pitanje je, ali sada je još tako.
Tibra vs Poljine? - izvini morao sam :)

Sto bi bilo toliko beskucnika napr, kad god nas iz socijalizma jos mnogi nasljedjuju stanove i kuce i kad je nas 400 000 jedva u glavnom gradu drzave?
Meni nije neobicno cuti za gradove sa 3-5-10-20-37 miliona stanovnika, da je na taj broj napr 7500 beskucnika (toliko procjenjuju u San Francisku), a i ti beskucnici kad im i ponude posao i pomoc, ali da se drze odredjenih pravila. to odbiju!
Ovdje bi mnogi radili ali da mogu ZIVJETI od rada, pa tesko dobiju priliku!
Jašta, tamo su beskućnici samo oni koji to žele :-) . Slika iz npr. Budimpešte od prije 15-ak godina mi je bila nevjerovatna, muž i žena kao da su sad izašli iz reklame za npr. Renault Clio ili neku banku, oličenje srednje klase, naveče leže ispred nekakvog izloga - beskućnici. A žena uz svjetlost iz tog izloga čita knjigu. I Madjarska je bivša komunistička zemlja, ne znam kako je to kod njih išlo u komunizmu ali vjerovatno je većina kao i kod nas imala nekakav stan u kome je živjela. Tada (otprilike 2003-2004) su imali poprilično beskućnika po ulicama, danas ne znam. Bez rata, razaranja, članica EU.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1544 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

VladaFBiH wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Kad smo vec na temu socijalnog raslojavanja po naseljima...Sta ima sa ovim planskim naseljima gdje se nece moci uci?

Nekako su nestala sa radara a i arapskih turista je ove godine vidljivo manje.
Generalno imamo više turista pa se možda manje primjete mada se i meni čini da ih ima manje nego prethodne godine
Oni su bas vidljivi iz aviona tako da je definitivno da ih je manje ili tek treba da dodju.
Nisrin

#1545 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

kox wrote:
Jašta, tamo su beskućnici samo oni koji to žele :-) . Slika iz npr. Budimpešte od prije 15-ak godina mi je bila nevjerovatna, muž i žena kao da su sad izašli iz reklame za npr. Renault Clio ili neku banku, oličenje srednje klase, naveče leže ispred nekakvog izloga - beskućnici. A žena uz svjetlost iz tog izloga čita knjigu. I Madjarska je bivša komunistička zemlja, ne znam kako je to kod njih išlo u komunizmu ali vjerovatno je većina kao i kod nas imala nekakav stan u kome je živjela. Tada (otprilike 2003-2004) su imali poprilično beskućnika po ulicama, danas ne znam. Bez rata, razaranja, članica EU.

Pa vecina ni ne zeli bolje u zivotu, ne zele da rade...imaju posla, uvijek mogu nesto cistiti, baviti se zemljoradnjom svugdje na svijetu..bas eto mora biti u nekom velikom gradu i prositi, lezati po ulici, a napr ekonomija te drzave je dosta jaka!
Naravno da tim nekim poslovima nece postati ni bogatas, ali moze osrednje zivjeti, ali dzaba kad je svuda toga bilo i bit ce...neko se oda alkoholu, neko drogama, neko bankrotira, neko prokocka sve...nekad je stvar izbora, ali nekad i nije!
Nisrin

#1546 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

Tomahawk11 wrote:Ne treba pričati, treba djelovati.
Onaj ko ovdje ne vidi perspektivu i nije zadovoljan, sidro dizati odmah. Ovo mislim najozbiljnije.
Ko god priča godinama, a ništa ne radi, znači da mu i nije toliko loše koliko kuka.

Nije vise stvar u dizanju sidra, sad su problem i vize za Njemacku, gdje termin cekas po godinu i po! :D
Da imam putovnicu kao da bih ovdje jos sjedila :run:

I najvise mrzim onu kuknjavu kako su vani svi hladni, nema druzenja, rostiljanja , ma nista...samo se radi i obuce pidzama!
A ja nigdje vise druzenja ne cidjeh nego u Njemackoj i USA, i to je valjda stvar izbora, kako ces da rasporedis svoje vrijeme...nije svima posao 2h udaljen, pa da provode po 12-14h van kuce na poslu...vikende mnogi imaju slobodno, nedjeljom ionako nista ne radi osim ugostiteljstva- barem u Njemackoj, ljudi voze bicikla, druze se idu na izlete, bazene, putuju deutsche bahnom..u Americi takodjer idu rostiljati, idu van grada itd..

A rade svi kao i mi- pa i u Sarajevu, malom Sarajevu, dodjes kuci u 17-18h, do tebe je hoces li gdje izaci ili ces odmah leci spavati i odmarati!

Jedina razlika nas i zapadnjaka- bolje su placeni za taj svoj posao od vecine nas na Balkanu :D E to je i glavni razlog sto porodice idu vani, jer ovdje za dobar zivot treba vise love, a vremena imamo isto! Necu da spominjemo neradnike sto po cijeli dan hodaju s kafe na kafu, ne rade, a zive!
Tomahawk11
Globalni moderator

#1547 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Nisrin wrote:
Tomahawk11 wrote:Ne treba pričati, treba djelovati.

Nije vise stvar u dizanju sidra, sad su problem i vize za Njemacku, gdje termin cekas po godinu i po! :D
Da imam putovnicu kao da bih ovdje jos sjedila :run:
Ja sam dva puta bio blizu da odem.
Prvi put pred sami rat, doduše tad sam bio još dijete.
Dan prije izvađen pasoš, sutradan zapucalo.

Drugi put nekad 2000 i neke, trebao ići vani studirati. Nešto se iskomplikovalo i nisam.
I tako sam ostao, vrlo vjerovatno da s ovom pameti neću realizovati to.

A opet znam ljudi koji su rekli idem i otišli mimo svega, nađu nekog da ih ilegalno prebaci i nekako se snađu.
Tako je ovaj jedan zapalio, ni manje ni više, u Pariz. I ostao, imao sreću da je u komšiluku nabasao neki stariji bračni par iz Srbije, njima se svidjelo što je momak sa ovih prostora, pa su mu pomogli u svemu.

Kad sam se prošlog ljeta vraćao iz Antalije, sletim u Minhen, pita me onaj policajac u kom svojstvu, reko vraćam se, možete provjeriti da sam otišao prije 10 dana, i gdje ću sad, reko u Innsbruck, pa sutra kući, u BiH. A imam li ja kakav dokaz da se vraćam, autobusku kartu ili tako nešto, imam, ali je u Innsbrucku :mrgreen:
kox

#1548 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kox »

Nisrin wrote:
kox wrote:

Pa vecina ni ne zeli bolje u zivotu, ne zele da rade...imaju posla, uvijek mogu nesto cistiti, baviti se zemljoradnjom svugdje na svijetu..bas eto mora biti u nekom velikom gradu i prositi, lezati po ulici, a napr ekonomija te drzave je dosta jaka!
Naravno da tim nekim poslovima nece postati ni bogatas, ali moze osrednje zivjeti, ali dzaba kad je svuda toga bilo i bit ce...neko se oda alkoholu, neko drogama, neko bankrotira, neko prokocka sve...nekad je stvar izbora, ali nekad i nije!
To ti je otprilike kao da kažeš što se ovi kojima je ovdje loše ne bave organskom poljoprivredom, što ne završe Bit Camp pa ne mlate pare programirajući i tako. I to dijelom stoji ali...
Nisrin

#1549 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Nisrin »

kox wrote: To ti je otprilike kao da kažeš što se ovi kojima je ovdje loše ne bave organskom poljoprivredom, što ne završe Bit Camp pa ne mlate pare programirajući i tako. I to dijelom stoji ali...

Ma imaju vece poticaje od svoje drzave, nasi ljudi nemaju...u Americi mozes prodati sve, manje-vise u Evropi, a kod nas propada i sto ljudi uloze...
Programiranje nije za svakoga, nismo svi za to, mada bi bilo dobro da jesmo :D
kiligonzales

#1550 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kiligonzales »

dječak sa šibicama wrote:
Nisrin wrote:

Zato kamara ljudi, ne samo nasih, bjeze u tu Ameriku, Njemacku itd.

Danas mi za rego ode jaran, koji je akademski gradjanin, dugo sluzbovao u drzavnom aparatu (izlazio skoro dvicu platu), ode jer se zasitio mnogih nepravdi, kaze odoh gore raditi sta god, konobarisati, ne zbog sebe, ovdje sam mogao za sebe sta sam htio, ali zbog moje djece odoh i upravu je, kad se snadjem sve cu povuci. Sto bi Rambo reko, otiso je svak ko valja, neko vani, a neko na nebo, ostala je samo fukara i raja, a ja bih na to dodo ko je stigo taj je jebo :D

Nije vise ko tegli i koliko je placen vec je stvar u perspektivama, sta se nudi da bi ostao pored pomenutog. Za ljude koji nisu skloni laktanju i ulizivanju, mitu, strankama, a takav sam, zivot je ovdje vjecita borba i splet (ne)sretnih okolnosti, dobro je dok god radis i za koliko god radis i kotrljas se, ali ne mozes cijeli zivot raditi za platu od 600-700 maraka, kuburiti sa privatnicima, educirati se iz nova i nadati se da ces napokon dopasti prave firme i biti bitke. Kad tad ces morati stati. Ne sto zelis tako, jer neces moci. Sad jos se stvari izvlace na misice, neke na pamet. Zdravlje trpi . Vucete to sto moras jer niko ti u kucu nece donjeti ono sto sam ne izboris. Bogu hvala pa covjek moze i nije muftas kako se kod nas ima obicaj reci, ali sve je to dobro dok je covjek zdrav. Ko ce se pobrinuti za nas, koji smo proveli u privatnom sektoru bruku vremena, radeci na crno, kada dodje vrijeme za penziju, recimo? Sto je najzalosnije vrijeme ne ceka da se nasi zivoti srede, isto tako i drzava, ko sacuva i uspara za tih dana od ove generacije koja se snalazi kako zna i umije mozda ce u stare dane i docekati nesto svoje i bolje.

Sada se kao kraj te agonije jedino cini odlazak odavdje, ali opet i to je neki novi pocetak. Ipak bih vise volio za sve te borbe biti nagradjen ovdje.
Last edited by kiligonzales on 12/07/2018 12:05, edited 1 time in total.
Post Reply