Makedonija

Post Reply
jao_situacije

#1526 Re: Makedonija

Post by jao_situacije »

OUR FRIENDSHIP GOES BACK TO ALBANIA PROTECTING JEWS FROM NAZIS
“We never forget our friends, and we appreciate that display of humanity, civility and courage in our darkest hours,” the premier added.
The ties, Netanyahu said, also cover security issues, which he said preoccupies countries everywhere.
RtrnOfSalisbury

#1527 Re: Makedonija

Post by RtrnOfSalisbury »

imal na sjeveru makedonije srpskog zivlja da se mogu branit interesi ako zatreba :shock:
imal vojo kakav spec plan glede stare srbije kako se ponekad cuje 8)
Sara03

#1528 Re: Makedonija

Post by Sara03 »

Žao mi je Makodonaca i trenutne krize u njihovoj zemlji. Kao i BiH, i oni su razapeti među velikim igračima koji nastoje ostvariti svoje interese.

A Albanci k'o Albanci, nakon pružene ruke i ostvarenja ravnopravnosti, nastoje svoj nacionalizam dovesti do usijanja mijenjajući ustavne odrednice jedne suverene države. Prljave su to igre, a čini mi se da na našim prostorima upravo oni tu igru gotovo uvijek dobiju...
Drvenija87

#1529 Re: Makedonija

Post by Drvenija87 »

Sara03 wrote:Žao mi je Makodonaca i trenutne krize u njihovoj zemlji. Kao i BiH, i oni su razapeti među velikim igračima koji nastoje ostvariti svoje interese.

A Albanci k'o Albanci, nakon pružene ruke i ostvarenja ravnopravnosti, nastoje svoj nacionalizam dovesti do usijanja mijenjajući ustavne odrednice jedne suverene države. Prljave su to igre, a čini mi se da na našim prostorima upravo oni tu igru gotovo uvijek dobiju...
BiH i Makedonija i nisu drzave u klasicnom smislu.

Biljana Vankovska: Makedonija ima otvorena pitanja praktično sa svim susedima.

Naše dve države su u zamci. Bosna i Hercegovina je uhvaćena u zamku Dejtonskog sporazuma, a Makedonija u zamku Ohridskog sporazuma. Ta dva mirovna sporazuma su nametnuta. To nisu društveni ugovori do kojih se došlo putem debate građana. Konsocijalni sistem, koji je na osnovu ovih ugovora uveden u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, ima velike slabosti. On ne dopušta da građanin dođe do izražaja.
Mi smo zarobljeni u etnosima, zatvoreni smo u plemenskim torovima. Naravno da to odgovara našim vođama. Kada ne bi postojalo ovakvo političko ustrojstvo, ovi naši lideri ne bi nikada predstavljali elitu, jer u normalnom građanskom i demokratskom društvu oni ne bi ispunjavali osnovne kriterijume da budu izabrani. Ovako, oni su lideri, a svi mi taoci njihovog načina vladanja.

Dejtonski sporazum je bio potpisan izvan zemlje. Lideri, koji su ga potpisali, praktično su bili stavljeni pred svršen čin. U Makedoniji se išlo drugačijim putem. Ohridski sporazum je potpisan u zemlji i u njemu imate elemente građanskog društva, ali njegova implementacija, na žalost, vodi ka etnizaciji, ka još dubljoj podeli umesto ka integraciji.
Međunarodna zajednica se u oba slučaja pokazala vrlo površnom. Njen pristup je bio da problem treba što brže rešiti kako bi se zaustavilo nasilje. Makedonija je, ne zaboravimo, imala period od 10 godina u kome nije bilo nikakvog nasilja, u kome je imala građanski, liberalni ustav, koji je bio pohvaljen od Badinterove komisije. Međutim, društveni uslovi nisu dopuštali da se u kratkom roku izgradi demokratsko, građansko društvo, a Makedonci su, realno govoreći, bili slepi i gluvi za zahteve albanske zajednice.
I tu je propuštena velika šansa. Sada smo tu gde smo i moramo da nađemo način kako da izađemo iz ovoga. Po meni postoje dva izlaza – ili ćemo izgraditi normalno, demokratsko, građansko društvo, ili ćemo krenuti ka federalizaciji. Mislim da Makedonija korača prema federalizaciji. Mi smo de iure unitarna država, ali su de facto elementi federalizacije prisutni.

U Makedoniji su identitetski markeri jako snažni kod obe nacionalne zajednice počevši od jezika, preko kulture, do religije. Kao što sam već rekla, najviše zabrinjava to što naši najmlađi već od najranije dobi žive odvojeno jedni od drugih. Tako je to i na univerzitetu. Makedonci studiraju na jednim, a Albanci na drugim univerzitetima, pa mladi ljudi nemaju gde da se susretnu. Žalosno je da je sve više stvari koje nas dele. Tako se ponašamo i mi intelektualci. Mi koristimo slušalice i prevodioce kada razgovaramo na javnim tribinama. Mi koji bismo trebali da radimo na prevazilaženju barijera više i ne razgovaramo direktno jedni sa drugima, mada, moram da priznam, 90 posto Makedonaca uopšte ne zna albanski i nikada nisu ni znali, dok Albanci relativno dobro vladaju makedonskim jezikom. Kažem relativno dobro zato što je to nekada bilo odlično. Sada mladi Albanci odbijaju da govore makedonski. Da stvar bude gora, tu je i problem sa Grčkom oko imena ove države. Ponašanje Grčke izaziva frustraciju, strah i nesigurnost kod Makedonaca, pa kada oni emocionalno reaguju na te pretnje, Albanci to ponekad dožive kao nešto što je, možda, upućeno njima. To vam je jedan trougao koji je teško rešiti i tu, na žalost, međunarodna zajednica ništa ne radi, pre svega zato što je Grčka članica Evropske unije.
Radio Slobodna Evropa,
radostan dan

#1530 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

sviranje kurcu...i sa ohridskim, i bez ohridskog sporazuma, bilo bi isto...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1531 Re: Makedonija

Post by japin_mutapi »

supacka grcka je kriva
koci makedoniju na svakom koraku i ne daju im da napreduju
AleksoMKD

#1532 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

Kao gradjanin Makedonije i Makedonac mogu reci da velik deo odgovornosti snosi "familija" t.j. ekipa oko Grujevskog koji su odkako su na vlasti opljackali drzavu vise nego iko pre njih.
Stotine miliona evra (ako ne i vise od milijarde) je potroseno/ukradeno na tenderima za onaj kic u Skopju dok se bolnice i skole raspadaju.
Problem je siromastvo i nepostojanje pravne drzave. Mladi odlaze (mislim da samo vi imate procentualno vise vani) i ne vracaju se jer ne vide nikakve perspektive.

Da sranje bude jos vece, i da uspe Zaev da napravi vladu sa njime ce biti DUI na celu sa Ahmetijem koji su ipak ucestvovali kao deo vlade Grujevskog u pljacki drzave.

Kako god okrenes narod ce biti jeban.

I kolega japin je u pravu, Grcka nas jako koci, inace mozda bi smo vec bili deo NATO-a sto bi svakako stabiliziralo situaciju prilicno.
bh.tornjak

#1533 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

AleksoMKD wrote:Kao gradjanin Makedonije i Makedonac mogu reci da velik deo odgovornosti snosi "familija" t.j. ekipa oko Grujevskog koji su odkako su na vlasti opljackali drzavu vise nego iko pre njih.
Stotine miliona evra (ako ne i vise od milijarde) je potroseno/ukradeno na tenderima za onaj kic u Skopju dok se bolnice i skole raspadaju.
Problem je siromastvo i nepostojanje pravne drzave. Mladi odlaze (mislim da samo vi imate procentualno vise vani) i ne vracaju se jer ne vide nikakve perspektive.

Da sranje bude jos vece, i da uspe Zaev da napravi vladu sa njime ce biti DUI na celu sa Ahmetijem koji su ipak ucestvovali kao deo vlade Grujevskog u pljacki drzave.

I kolega japin je u pravu, Grcka nas jako koci, inace mozda bi smo vec bili deo NATO-a sto bi svakako stabiliziralo situaciju prilicno.
Pozdrav narodu/narodima Makedonije kojima svako dobro zelim.
Nadam se i zelim da, sve to kroz sta prolaze, prodje mirno ljudski i demokratski...

[yt] https://youtu.be/-4xdfEzFbrc [/yt]
El_comadante

#1534 Re: Makedonija

Post by El_comadante »

ispade trenutno gora je situacija u Makedoniji nego u BiH... ipak je Grčka dosta kriva zbog spora oko imena. da nije toga Makedonija bi već bila u NATO i vrlo blizu i EU integracija. e onda bi bilo znato teže Albancima ili bilo kome drugom/trečem da koći Makedoniju. ovako imamo problem...
pirpa

#1535 Re: Makedonija

Post by pirpa »

jao_situacije wrote:albanci su dobri sa izraelcima
navodno je albanija jedina država u europi u kojoj se broj jevreja povećao za vrijeme 2. s.r.
Black swan wrote:jes s 50 na 100

i svedska je takva
aratet

#1536 Re: Makedonija

Post by aratet »

AleksoMKD wrote:Kao gradjanin Makedonije i Makedonac mogu reci da velik deo odgovornosti snosi "familija" t.j. ekipa oko Grujevskog koji su odkako su na vlasti opljackali drzavu vise nego iko pre njih.

Ukoliko bude sukoba, bjezi odatle.
Vjeruj da ce tu biti najmanje Makedonci vs Albanci,gradjani Republike vs separatista ili nesto slicno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1537 Re: Makedonija

Post by Truba »

bas sam neki dan negdje vidio listu židova recimo 1933. i 2017. po državama

albanija je bila zanemarljiva u obje godine

ne mogu naći tu mapu...
aratet

#1538 Re: Makedonija

Post by aratet »

Black swan wrote:bas sam neki dan negdje vidio listu židova recimo 1933. i 2017. po državama

albanija je bila zanemarljiva u obje godine

ne mogu naći tu mapu...
https://www.ushmm.org/wlc/en/media_nm.p ... ediaId=358
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1539 Re: Makedonija

Post by Truba »

znači zapamtio sam :D
da ih je bilo nekoliko stotina
pirpa

#1540 Re: Makedonija

Post by pirpa »

Image

JEWISH POPULATION OF EUROPE IN 1933: POPULATION DATA BY COUNTRY — MAP

ŽIDOVSKA POPULACIJA U EUROPI U 1933: PODACI O STANOVNIŠTVU PREMA ZEMLJI - KARTA

Drugi svetski rat je trajao od 1939. do 1945. godine. :run:
ljevoruki

#1541 Re: Makedonija

Post by ljevoruki »

pirpa wrote:Image

Ako je 1933. bilo 9.5M jevreja u Europi i 6M pobijeno u WWII to je dvije trecine ukupne populacije. :sad:
Ako je Albanija priznata kao drzava koja je cuvala jevreje u WWII, a bilo ih samo 200, zasto onda nije i BiH dobila isti status?
U Sarajevu je spaseno vise od 200 jevreja, licno znam za par porodica koje su muslimanske porodice skrivale od progona.
Cak mi je jedna zena i predavala u srednjoj skoli.
Je li razlog Tito i njegova anti-izraelska politika ili nesto drugo?
aratet

#1542 Re: Makedonija

Post by aratet »

ljevoruki wrote:
pirpa wrote:Image

Ako je 1933. bilo 9.5M jevreja u Europi i 6M pobijeno u WWII to je dvije trecine ukupne populacije. :sad:
Ako je Albanija priznata kao drzava koja je cuvala jevreje u WWII, a bilo ih samo 200, zasto onda nije i BiH dobila isti status?
U Sarajevu je spaseno vise od 200 jevreja, licno znam za par porodica koje su muslimanske porodice skrivale od progona.
I u Njemackoj je spaseno vise od 200 jevreja.
pirpa

#1543 Re: Makedonija

Post by pirpa »

ljevoruki wrote: Ako je 1933. bilo 9.5M jevreja u Europi i 6M pobijeno u WWII to je dvije trecine ukupne populacije. :sad:
Zato sto se u Albaniji broj zidova povecao nakon WWII a u ostalim zemljama se smanjio.
Connaisseur Karlin

#1544 Re: Makedonija

Post by Connaisseur Karlin »

iako ne razumijem sto se desava u MAK, zelim da se spasis na vrijeme :kiss:
CSKA

#1545 Re: Makedonija

Post by CSKA »

Necu da govorim kako nece biti rata u Makedoniji,jer sam govorio da nece biti ni u Ukrajini.

Zato bolje cutati,ne baksuzirati.
vivaldi

#1546 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

vivaldi wrote:
pirpa wrote:
dječak sa šibicama wrote:A koja je zaista tajna podrske USA Albancima, neupitne podrske.

Albanski lobi?

Ili nesto drugo.

Realno, USA zbog Albanaca krsi sva medjunarodna prava, neki razlog mora postojati.
najvjerovatnije da je lobi..

Joseph J. DioGuardi* – Congressman
Mark Gjonaj – Assemblyman, New York
Konstantina Lukes – former mayor of Worcester, Massachusetts
Fan S. Noli – former Prime Minister of Albania and founder of the Albanian Orthodox Church
John Papajani – former Washington State Senate member
Victor H. Schiro* – politician, 55th Mayor of New Orleans, Louisiana
Bardhyl Tirana – co-chair of the Presidential Inaugural Committee (1976–1977) and director of the Defense Civil Preparedness Agency (1977–1979)
Ekrem Bardha – businessman
Nicolas Berggruen – businessman
Mark Gjonaj – businessman, politician
Florin Krasniqi – businessman, politician
James J. Schiro* – businessman
Martin Shkreli – businessman
Ramiz Tafilaj – businessman, political activist
Donald Leka – pioneer in cloud computing and creator of the award-winning Glide OS
price o albanskom lobiju, miljenistvu amerike i mocnim narko kartelima koji kupuju uticaj su mitovi.
sinoc napisah, a pukom slucajsnoscu danas odmah i potvrda
"Amerikanci ne podržavaju 'Tačijevu vojsku'"
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1237819
Ambasada SAD: Brinu nas najave oko vojske Kosova
prica o uticaju lobiranja je debelo precijenjena
Alfaromeo

#1547 Re: Makedonija

Post by Alfaromeo »

I ja sam upravo htjeo da to postavim
S USA i mogucom Kosovskom vojskom, a istovremeno
i nemiri....
Cudno
Cudno
Cudno
vivaldi

#1548 Re: Makedonija

Post by vivaldi »

sta ti je cudno?
pirpa

#1549 Re: Makedonija

Post by pirpa »

sherbett wrote: Mojne mojne.. prijateljica mi suneti sinove.. ja na ljeto moram dole
:thumbup:
u slicnoj sam poziciji, moram na svadbu u Ohridu..

bolje im je da sunete i da svadbe prave nego sto misle da ratuju. :mrgreen:
CSKA

#1550 Re: Makedonija

Post by CSKA »

sherbett wrote:
CSKA wrote:Necu da govorim kako nece biti rata u Makedoniji,jer sam govorio da nece biti ni u Ukrajini.

Zato bolje cutati,ne baksuzirati.
Mojne mojne.. prijateljica mi suneti sinove.. ja na ljeto moram dole
Ma... hvalio sam ukrajince kako nisu plemena kao sa balkana,kada ono...

Ja sam taj dio svijeta Nis,Kosovo,Albanija,Makedonija,Grcka uvijek izbjegavao.

Kotor mi je najuznija tacka gdje sam isao.

Al ajde,neka ti je sa srecom :)
Post Reply