Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
tempuser

#1526 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by tempuser »

drugi profil wrote:
Gray wrote:
drugi profil wrote:Stvarno interesantno da se isti model gume drugacije trosi kod razlicitih vozaca. Ja sam CPC5 vozio 4 ljeta i presao mislim oko 25-30K sa njima, racunajuci svoju prosjecnu ljetnu kilometrazu. Ali eto da kazem sigurno nije manje od 25K. Auto sam prodao, ali guma nije ni na prvi ni na drugi pogled bila ni blizu svome kraju.

Ja ne znam je li samo ja to radim, ali ja imam zapisano tačno koliko su mi gume prešle, u 10 km :D

Imam tabelu gdje pišem sve oko održavanja auta, datum i kilometražu kada je urađeno, tako da znam da su mi prošle ljetne prešle 28.580 km kada sam ih skinuo :D
Svaka ti čast. Ne vidim potrebe da vodim evidenciju o tome. Vjerovatno si rijedak slučaj. Ja vodim evidenciju samo servisima. Gume pratim po šari i godištu.
Iskreno, osim onoga za sta je predvidjen interval, tecnosti, remenje, nista drugo nemam evidentirano i mislim da to moze stvoriti samo opterecenje. Ako pisem kad sam sipao gorivo moj auto nece biti nista ekonomicniji, ako pisem kad sam zamjenio gume ili bilo kakav drugi potrosni materijal to mi nista ne znaci. U zavosnosti gdje, kad i kako vozim ja na istoj kilometrazi mogu a i ne moram potrositi potrosne dijelove. Ako te zapadne sezona sa puno autoputa, poredaces gume ocas posla, ali ce ti zato diskovi i disk plicice, trapovi itd trajati koliko hoces.
drndalo

#1527 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drndalo »

Maloprije mi stigao e-mail od e-kupi.ba , neka akcija ljetnih guma... Kome trebaju nek pogleda moze li naci sta sebi...
rovac13

#1528 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by rovac13 »

drndalo wrote:Maloprije mi stigao e-mail od e-kupi.ba , neka akcija ljetnih guma... Kome trebaju nek pogleda moze li naci sta sebi...
Skupe im gume :D
Meni je ovih dana stiglo nekoliko oglasa gume najpovoljnije u BiH,a nisu naveli cijene.
Kad im se obratis gume zara skupe.

Total trade 195 65 15 michelin 105 KM goodyear 95KM sve s montazom.dot 2018
Ne sjecam se da sam vidio negdje jeftinije.
tempuser

#1529 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by tempuser »

rovac13 wrote:
drndalo wrote:Maloprije mi stigao e-mail od e-kupi.ba , neka akcija ljetnih guma... Kome trebaju nek pogleda moze li naci sta sebi...
Skupe im gume :D
Meni je ovih dana stiglo nekoliko oglasa gume najpovoljnije u BiH,a nisu naveli cijene.
Kad im se obratis gume zara skupe.

Total trade 195 65 15 michelin 105 KM goodyear 95KM sve s montazom.dot 2018
Ne sjecam se da sam vidio negdje jeftinije.
U total trade su gume bez montaze, sa racunom od kupovine ides u neki praonu sa namontiras za 20
Teufik

#1530 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Teufik »

Gray wrote:
drugi profil wrote:Stvarno interesantno da se isti model gume drugacije trosi kod razlicitih vozaca. Ja sam CPC5 vozio 4 ljeta i presao mislim oko 25-30K sa njima, racunajuci svoju prosjecnu ljetnu kilometrazu. Ali eto da kazem sigurno nije manje od 25K. Auto sam prodao, ali guma nije ni na prvi ni na drugi pogled bila ni blizu svome kraju.

Ja ne znam je li samo ja to radim, ali ja imam zapisano tačno koliko su mi gume prešle, u 10 km :D

Imam tabelu gdje pišem sve oko održavanja auta, datum i kilometražu kada je urađeno, tako da znam da su mi prošle ljetne prešle 28.580 km kada sam ih skinuo :D
I ja to radim. Redovno :D
rovac13

#1531 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by rovac13 »

tempuser wrote: U total trade su gume bez montaze, sa racunom od kupovine ides u neki praonu sa namontiras za 20
Ja sam zvao meni su rekli sa montazom u ovom mjesecu :D
530i

#1532 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by 530i »

ElRe wrote:
rovac13 wrote: Nego da pitam ako neko zna.......sta je sa zemljom porijekla ovih premium guma.......kad odem po gume treba li sta izbjegavat.
Zimske su bile michelin made in germany.
Nema tu nikakve razlike. Michelin Made in Romania se prodaju i u BiH i u FR. Na istok su premjestili manje dimenzije i entry level modele (tipa Energy Saver ili GY EfficientGrip Compact).
Zašto onda ne prebace kompletnu proizvodnju u Rumuniju ili Poljsku? Ako je baš sve isto i identično, zašto plaćaju ljude u Njemačkoj i Francuskoj par puta više od Rumuna i Poljaka?
ElRe

#1533 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ElRe »

Zato što im je jeftinije da naprave nove proizvodne kapacitete, manje brige posvjecuju okolisu a i manje placaju radnike.
Na zapadu npr proizvode gume u vecim dimenzijama, tj vecih mogucnosti (Tipa Michelim Pilot, Primacy i sl).
basicm

#1534 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by basicm »

Ja izbjegnem kako god mogu te jeftinije tvornice, onda crv u glavi spava.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1535 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by konektovan »

Ja jutros nabacio obucu, 20 KM montaza + balansiranje. Ovo ce im biti treca sezona, sava intensa hp, još su k'o nove a presle oko 15 tisuca km. :mrgreen: :thumbup:
jefferson

#1536 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

530i wrote:
ElRe wrote:
rovac13 wrote: Nego da pitam ako neko zna.......sta je sa zemljom porijekla ovih premium guma.......kad odem po gume treba li sta izbjegavat.
Zimske su bile michelin made in germany.
Nema tu nikakve razlike. Michelin Made in Romania se prodaju i u BiH i u FR. Na istok su premjestili manje dimenzije i entry level modele (tipa Energy Saver ili GY EfficientGrip Compact).
Zašto onda ne prebace kompletnu proizvodnju u Rumuniju ili Poljsku? Ako je baš sve isto i identično, zašto plaćaju ljude u Njemačkoj i Francuskoj par puta više od Rumuna i Poljaka?
Nema nikakve razlike, posebno kada je Michelin u pitanju.
Ja sam imao dva Michelina, isti model guma, jedan set napravljen u Spaniji jedan u SAD.
Samo zato sto je radnik u Rumuniji jeftiniji ne znaci da je sve u tome. Drzave kao sto su Njemacka itd. imaju daleko bolju infrastrukturu, blize je kupcima, i imaju mogucnost vecih subvencija nego recimo Rumunija.
Radnik je samo dio troska.
Throttle

#1537 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

Meni je nejasno da jedan brend, čiji proizvod prolazi rigorozne kontrole kvaliteta, što interne što od drugih organizacija nevezanih za firmu a u toj branši, iz različitih fabrika isporučuje isti proizvod a različite kvalitete. Konkretno gume, npr. nemoj savu ako nije slovenska il njemačka :roll:
Kao, u nekoj drugoj tvornici je ta ista guma, istog sastava, kontrole kvaliteta, testova itd - ne valja :roll:
jefferson

#1538 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

Throttle wrote:Meni je nejasno da jedan brend, čiji proizvod prolazi rigorozne kontrole kvaliteta, što interne što od drugih organizacija nevezanih za firmu a u toj branši, iz različitih fabrika isporučuje isti proizvod a različite kvalitete. Konkretno gume, npr. nemoj savu ako nije slovenska il njemačka :roll:
Kao, u nekoj drugoj tvornici je ta ista guma, istog sastava, kontrole kvaliteta, testova itd - ne valja :roll:
Ja od neke 2009 nisam kupio originalni VW zracni filter da na njemu ne pise Made in Bosnia and Herzegovina. Isto tako nikad nisam cuo nikog da kaze: nemoj to kupovat, kupi onaj napravljen u njemackoj.
Samo kod nas sve je kopija, sve je losije kvalitete, sve su neke teorije zavjere.
ElRe

#1539 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ElRe »

Throttle wrote:Meni je nejasno da jedan brend, čiji proizvod prolazi rigorozne kontrole kvaliteta, što interne što od drugih organizacija nevezanih za firmu a u toj branši, iz različitih fabrika isporučuje isti proizvod a različite kvalitete. Konkretno gume, npr. nemoj savu ako nije slovenska il njemačka :roll:
U Njemačkoj se pravi Eskimo HP. U Sloveniji i Poljskoj obični Eskimo. U Turskoj se pravi Perfecta (13,14,15"), Intensa i HP u Sloveniji, Poljskoj, Intensa UHP u Njemačkoj.
drug_profi

#1540 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drug_profi »

Persil, Ariel i sl su dokazano u laboratoriji drugacijeg sastava ovisno od trzista.
Nutella također.
Pa ljudi misle i da su gume. Mozda i jesu, ali lako je proguglati cijene guma po evropi i vidjeti da je sve u pet deka. Onda postavis pitanje zasto bi neko kaljao svoj premium brend za iste pare? Ne vjerujem da bi motiv mogao biti dodatna zarada, jer se to obije o glavu. Ne mozes znati hoce li se vozac iz Njemacke odluciti presvuci dok je na putovanju preko Balkana i kupiti omiljeni i provjereni brend, a nakon toga se razocarati i napraviti ti antireklamu.
Jednoje deterdzent, jel oprao ili nije oprao fleku, i jel Nutela maziva vise ili manje i koliko se jako ljesnak osjeti...a sasvim drugo su performanse i trajnost gume.
Throttle

#1541 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

ElRe wrote: U Njemačkoj se pravi Eskimo HP. U Sloveniji i Poljskoj obični Eskimo. U Turskoj se pravi Perfecta (13,14,15"), Intensa i HP u Sloveniji, Poljskoj, Intensa UHP u Njemačkoj.
Ovo boldirano je kljucno, nemoj Eskimo ako nije iz SLovenije, poljski ne valja :roll: Sve znalci na dvicama sa raspadnutim trapovima i neispravnim kocnicama utvrdili
jefferson wrote: Ja od neke 2009 nisam kupio originalni VW zracni filter da na njemu ne pise Made in Bosnia and Herzegovina. Isto tako nikad nisam cuo nikog da kaze: nemoj to kupovat, kupi onaj napravljen u njemackoj.
Samo kod nas sve je kopija, sve je losije kvalitete, sve su neke teorije zavjere.
Domace je najgore, gdje ces to :lol: Kupi ti njemacki filter, sto je sigurno, sigurno je :lol:
jefferson

#1542 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by jefferson »

drugi profil wrote:Persil, Ariel i sl su dokazano u laboratoriji drugacijeg sastava ovisno od trzista.
Nutella također.
Pa ljudi misle i da su gume. Mozda i jesu, ali lako je proguglati cijene guma po evropi i vidjeti da je sve u pet deka. Onda postavis pitanje zasto bi neko kaljao svoj premium brend za iste pare? Ne vjerujem da bi motiv mogao biti dodatna zarada, jer se to obije o glavu. Ne mozes znati hoce li se vozac iz Njemacke odluciti presvuci dok je na putovanju preko Balkana i kupiti omiljeni i provjereni brend, a nakon toga se razocarati i napraviti ti antireklamu.
Jednoje deterdzent, jel oprao ili nije oprao fleku, i jel Nutela maziva vise ili manje i koliko se jako ljesnak osjeti...a sasvim drugo su performanse i trajnost gume.
Upravo to. Nutela losije kvalitete nece nikog u bolnicu odvesti.
Ali gume losije kvalitete mogu vrlo lako napraviti nocnu moru proizvodjacu guma i imati uticaja na prodaju ne u drugoj drzavi, engo na drugom kontinentu.
tempuser

#1543 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by tempuser »

Fama kao i za sve drugo!
Naucio Bosnjo da cita DOT oznaku pa je sedmica proizvodnje postala najvaznija stvar!
Sve te strcnjake kad bi sakupio i pitao znaju li sta se smatra novog gumom, do kad se smije prodavati itd dobio bi gomilu upitnika!
Dzontra_Volta

#1544 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Dzontra_Volta »

konektovan wrote:Ja jutros nabacio obucu, 20 KM montaza + balansiranje. Ovo ce im biti treca sezona, sava intensa hp, još su k'o nove a presle oko 15 tisuca km. :mrgreen: :thumbup:
Je li gužva u Unitrejdu? Kont'o sutra otići da zamijenim. :D
drndalo

#1545 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drndalo »

Dijele brojeve u 7 ujutro... :mrgreen:
condy

#1546 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

Ja sam se tako opekao prošle godine. Došao ujutru oko pola osam, ispred mene već bilo 20 vozila. Ostavili ljudi dan prije auta a vikend bio :D

Ove godine otišao pet dana ranije, došao pola sata prije nego što počinju raditi, nigdje nikog, došli radnici poslije, popio sa njima kafu, i završili za 15 minuta. Jest da sam došao prije 7 ujutru :D
Throttle

#1547 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Throttle »

drndalo wrote:Dijele brojeve u 7 ujutro... :mrgreen:
:lol: :lol:
tempuser

#1548 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by tempuser »

Primjenio na jednom autu maloprije u Delti, od ulaska do izlaska iz kapije 20 min.
lavic

#1549 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by lavic »

Dva seta felge/gume i sam svoj majstor :)
condy

#1550 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by condy »

A balansiranje :D
Locked