Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post Reply
vryzas

#1526 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by vryzas »

Challenger__ wrote:Njihovi argumenti su sasvim valjani: mjere su kontraproduktivne (dokazano), treba ih mijenjati.
:thumbup:

Image
Challenger__

#1527 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

eros vs thanatos

eros - nai
thanatos - oxi

:wink:
Challenger__

#1528 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni.
I koje kriv za socijalizaciju potencijalnih privatnih gubitaka? Ciprasova vlada? Ne, naravno. Evropske vlade. Neka objašnjavaju svojim građanima kako to i zašto to.
jastuk1

#1529 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by jastuk1 »

ExNihilo wrote:
Dugi niz godina je Grčka rasla baš zato što jeste u euru.
Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje. A zajmove bez mjera štednje im više neće davati. Lihvari iskoristili 5 godina da osuguraju gubitke i sada kažu Grcima OXI.
kamen spoticanja

#1530 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by kamen spoticanja »

jastuk1 wrote:
kamen spoticanja wrote:
madner wrote:Grci testiraju sistem. Nema nacina da se izbace, tako da zaista hoce diktirati uslove koji su im prihvatljivi. Osim ako Njemacke ne prelomi, no cisto sumnjam, nema Merkelica kohones.
Nema merkelica jasnu sliku dokle bi otisao picjvajz ako maslinari napuste eu brod
A komsiluk spreman da snazno pogura eu kola koja su krenulo nizbrdo
No vjerovatno ce frizirat referendum jal roknut tziprasa...
Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni. A sad nakon što su to uradili, sad im je svejedno, ali najviše bi voljeli da se Grci i dalje zadužuju i prihvaćaju dalje mjere štednje. Što i nije toliko okrutno, ali osigurava da Grčka nema ekonomski rast. Lihvari su se pobrinuli da sve dok je u euru, bez obriza na mjere štednje ili ne, Grčka ne može rasti.
Nije stabilnost eura i likvidnost eurozone jedini problem eu
Izlazak jedne clanice u direktnoj je konfrontaciji s ideologijom unije...plus ukrajinska kriza,ruski medvjedi,turski tokovi
Licilo bi na pomjeranje tektonskih ploca
statixx

#1531 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by statixx »

Challenger__ wrote:eros vs thanatos

eros - nai
thanatos - oxi

:wink:
Nema Erosa, tu ide Diogenes.

According to Laertius, the crime of Diogenes was "adulterating the coinage." Laertius allowed that Diogenes may have conspired with the workers in the mint to "alter the political currency" or to "adulterate the state coinage." Another story from ancient times is that Diogenes' father entrusted him with the money and he “debased” it, causing his father to be imprisoned.
jastuk1

#1532 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni.
I koje kriv za socijalizaciju potencijalnih privatnih gubitaka? Ciprasova vlada? Ne, naravno. Evropske vlade. Neka objašnjavaju svojim građanima kako to i zašto to.
Gubici koji mogu nastati zbog Grčkog duga će se začepljati pumpanjem i quantitative easingom (QE). Neće niko ništa osjetiti. Njemačkoj još dobro za izvoz jer joj QE osigurava slabiji euro. Prije 5 godina je bilo strah i trepet, a sada Njemačka baš i hoće da Grčka bankrotira, jer joj sada to odgovara. Mada, eto zadovoljit će se oni i mjerama štednje. Velikodušne su te bubašvabe nema šta.
jastuk1

#1533 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by jastuk1 »

kamen spoticanja wrote: Licilo bi na pomjeranje tektonskih ploca
Pa može Grčka izabrati da "jump ship" i pređe na Rusku stranu. U kom slučaju dobiva okupaciju, blago rečeno. Ma skontali su oni sve.
ExNihilo

#1534 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ExNihilo »

jastuk1 wrote:
ExNihilo wrote:
Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje.
Tačno tako. Što znači, ne radi se o "lihvarskoj konspiraciji" radi uništenja Grčke, već svođenju iste na realnu mjeru.
Challenger__

#1535 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

statixx wrote:Nema Erosa, tu ide Diogenes.
Razumijem ali ja sam svjesno izabrao taj kontrast.
Challenger__

#1536 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:
kamen spoticanja wrote: Licilo bi na pomjeranje tektonskih ploca
Pa može Grčka izabrati da "jump ship" i pređe na Rusku stranu. U kom slučaju dobiva okupaciju, blago rečeno. Ma skontali su oni sve.
Pomjeranje je otpočelo u Siriji, a taj proces je nezaustavljiv sa ili bez dogovora (Grčka-kreditori). Grčka danas je samo eho tih pomjeranja.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1537 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by mali_milojica »

Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla
Hljeba i igara,vjerujete mi.
Da je kojim Grcka izasla iz eurozone,redom kao domine bi padale Spanija,Portugal,Italija itd odnosno to bi bio kraj eura i EU kakvu je poznajemo. Jeftinije je dati pare Grcima,ne moraju ih nikada vratiti,nego da se desio ovaj scenario.
kamen spoticanja

#1538 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by kamen spoticanja »

mali_milojica wrote:Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla
Da je kojim Grcka izasla iz eurozone,redom kao domine bi padale Spanija,Portugal,Italija itd odnosno to bi bio kraj eura i EU kakvu je poznajemo. Jeftinije je dati pare Grcima,ne moraju ih nikada vratiti,nego da se desio ovaj scenario.
Ali onda pare moraju dati i spaniji,portugalu,irskoj,italiji...
jastuk1

#1539 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by jastuk1 »

ExNihilo wrote:
jastuk1 wrote:
ExNihilo wrote:
Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje.
Tačno tako. Što znači, ne radi se o "lihvarskoj konspiraciji" radi uništenja Grčke, već svođenju iste na realnu mjeru.
Pa lihvari se vode sintagmom, ako mogu nešto usput i uništiti - dobro i jest.
mali_milojica

#1540 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by mali_milojica »

kamen spoticanja wrote:
mali_milojica wrote:Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla
Nisam rekao da trebaju dati pare grcima,nego da bi im to bilo jeftinije,nego da ovi izađu iz eurozone. Dace oni pare grcima,ali uz %. Ovi ipak imaju jace karte u rukama od Tsiprasa
jastuk1

#1541 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by jastuk1 »

kamen spoticanja wrote:
Zato od Grčke moraju napraviti primjer da se i drugi ne pohase kao Grci. Mislim super ako Grci presalacaju lihvare, ali to se do sada nije desilo.
sinuhe

#1542 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by sinuhe »

Nesto ce im oprostiti, nesto nece ni platiti ali sve ce to oni da predstave narodu kao pobjedu a nakon par godina opet isto.
statixx

#1543 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by statixx »

Da se malo rasvjetli slucaj, evo koje su banke spasavane silnim paketima "pomoci", i zasto struktura grckog duga trenutno izgleda znatno drugacije:

http://www.pdma.gr/index.php/en/debt-in ... ry-dealers

A ovaj graf pokazuje koliko je bila losa strategija, narocito u ovoj godini (http://www.pdma.gr/index.php/en/public- ... f-debt/com):

Image

Ne znam tacno koliko dospijeva trezorskih zapisa u 2015 god. ali nek je 15-mlrd. opet imaju 20-ak mlrd. da pokriju ostalog duga, a ukoliko zapise refinanciraju, u sljeecoj godini opet ce imati isti problem, tako da ovaj stubic u 2016. nece izgledati bas ovako.

U svakom slucaju otplatu novih kredite koje budu dobivali od EU, moraju pomjerati iza 2019. godine i to uz dugorocnu otplatu kako ne bi imali sokove na stubicima, ali tesko da ce dobivati toliki grace i rocnost.
mali_milojica

#1544 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by mali_milojica »

statixx wrote:Da se malo rasvjetli slucaj, evo koje su banke spasavane silnim paketima "pomoci", i zasto struktura grckog duga trenutno izgleda znatno drugacije:

http://www.pdma.gr/index.php/en/debt-in ... ry-dealers

A ovaj graf pokazuje koliko je bila losa strategija, narocito u ovoj godini (http://www.pdma.gr/index.php/en/public- ... f-debt/com):

Image

Ne znam tacno koliko dospijeva trezorskih zapisa u 2015 god. ali nek je 15-mlrd. opet imaju 20-ak mlrd. da pokriju ostalog duga, a ukoliko zapise refinanciraju, u sljeecoj godini opet ce imati isti problem, tako da ovaj stubic u 2016. nece izgledati bas ovako.

U svakom slucaju otplatu novih kredite koje budu dobivali od EU, moraju pomjerati iza 2019. godine i to uz dugorocnu otplatu kako ne bi imali sokove na stubicima, ali tesko da ce dobivati toliki grace i rocnost.
Mislim da su trazili grace do 2022 ovi su ih hladno otkantali
ExNihilo

#1545 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ExNihilo »

Kad bi mogao kako grace zauvijek... :D
Manu

#1546 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Manu »

Ma sve ce to biti po starom, samo sa manje buke. Glavni igraci (citaj USA) nece dozvoliti drugacije jer oni u stvari najvise puse u svemu.

http://articles.economictimes.indiatime ... rket-value

Oni su direktni vlasnici 25% grcke berze, a ukupno preko 59% je njihovo vlasnistvo (kroz druge prikazane suvlasnike). Dakle, ljevicari, desnicari, fasisti, antifasisti, nacisti, antinacisti, anarhisti i ostali: mirno spavajte. Kako kaze ona Dubiozina: svi smo ista govna.
statixx

#1547 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by statixx »

ExNihilo wrote:Kad bi mogao kako grace zauvijek... :D
Najjaci dio je kad ides pod "strategy", pise Under Construction. :D
ioannes

#1548 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ioannes »

ExNihilo wrote:

Vi svi razmišljate unutar siatema... Niko ne dovodi sistem u pitanje. Ovaj sistem se bazira na rastu ali svi znamo da je stalni rast nemoguć i neprirodan kao i sam sistem.
Stvar je jasna... Što god više kamata nastaje to više rasta u privredi mora biti jer mi svi u realnom svijetu moramo taj kamatni pritisak na našim leđima odrađivat
ExNihilo

#1549 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by ExNihilo »

ioannes wrote:
ExNihilo wrote:

Vi svi razmišljate unutar siatema... Niko ne dovodi sistem u pitanje. Ovaj sistem se bazira na rastu ali svi znamo da je stalni rast nemoguć i neprirodan kao i sam sistem.
Stvar je jasna... Što god više kamata nastaje to više rasta u privredi mora biti jer mi svi u realnom svijetu moramo taj kamatni pritisak na našim leđima odrađivat
Manje Zeitgeista i bit ćeš OK.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1550 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina

Post by Truba »

Post Reply