Challenger__ wrote:Njihovi argumenti su sasvim valjani: mjere su kontraproduktivne (dokazano), treba ih mijenjati.

Challenger__ wrote:Njihovi argumenti su sasvim valjani: mjere su kontraproduktivne (dokazano), treba ih mijenjati.

I koje kriv za socijalizaciju potencijalnih privatnih gubitaka? Ciprasova vlada? Ne, naravno. Evropske vlade. Neka objašnjavaju svojim građanima kako to i zašto to.jastuk1 wrote:Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni.
Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje. A zajmove bez mjera štednje im više neće davati. Lihvari iskoristili 5 godina da osuguraju gubitke i sada kažu Grcima OXI.ExNihilo wrote:
Dugi niz godina je Grčka rasla baš zato što jeste u euru.
Nije stabilnost eura i likvidnost eurozone jedini problem eujastuk1 wrote:Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni. A sad nakon što su to uradili, sad im je svejedno, ali najviše bi voljeli da se Grci i dalje zadužuju i prihvaćaju dalje mjere štednje. Što i nije toliko okrutno, ali osigurava da Grčka nema ekonomski rast. Lihvari su se pobrinuli da sve dok je u euru, bez obriza na mjere štednje ili ne, Grčka ne može rasti.kamen spoticanja wrote:Nema merkelica jasnu sliku dokle bi otisao picjvajz ako maslinari napuste eu brodmadner wrote:Grci testiraju sistem. Nema nacina da se izbace, tako da zaista hoce diktirati uslove koji su im prihvatljivi. Osim ako Njemacke ne prelomi, no cisto sumnjam, nema Merkelica kohones.
A komsiluk spreman da snazno pogura eu kola koja su krenulo nizbrdo
No vjerovatno ce frizirat referendum jal roknut tziprasa...
Nema Erosa, tu ide Diogenes.Challenger__ wrote:eros vs thanatos
eros - nai
thanatos - oxi
Gubici koji mogu nastati zbog Grčkog duga će se začepljati pumpanjem i quantitative easingom (QE). Neće niko ništa osjetiti. Njemačkoj još dobro za izvoz jer joj QE osigurava slabiji euro. Prije 5 godina je bilo strah i trepet, a sada Njemačka baš i hoće da Grčka bankrotira, jer joj sada to odgovara. Mada, eto zadovoljit će se oni i mjerama štednje. Velikodušne su te bubašvabe nema šta.Challenger__ wrote:I koje kriv za socijalizaciju potencijalnih privatnih gubitaka? Ciprasova vlada? Ne, naravno. Evropske vlade. Neka objašnjavaju svojim građanima kako to i zašto to.jastuk1 wrote:Imaju apsolutno jasnu sliku, sve su oni izračunali - zato i nisu dali bankrot prije 5 godina, da prebace Grčki dug sa privatnog na javni.
Pa može Grčka izabrati da "jump ship" i pređe na Rusku stranu. U kom slučaju dobiva okupaciju, blago rečeno. Ma skontali su oni sve.kamen spoticanja wrote: Licilo bi na pomjeranje tektonskih ploca
Tačno tako. Što znači, ne radi se o "lihvarskoj konspiraciji" radi uništenja Grčke, već svođenju iste na realnu mjeru.jastuk1 wrote:Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje.ExNihilo wrote:
Razumijem ali ja sam svjesno izabrao taj kontrast.statixx wrote:Nema Erosa, tu ide Diogenes.
Pomjeranje je otpočelo u Siriji, a taj proces je nezaustavljiv sa ili bez dogovora (Grčka-kreditori). Grčka danas je samo eho tih pomjeranja.jastuk1 wrote:Pa može Grčka izabrati da "jump ship" i pređe na Rusku stranu. U kom slučaju dobiva okupaciju, blago rečeno. Ma skontali su oni sve.kamen spoticanja wrote: Licilo bi na pomjeranje tektonskih ploca
Ali onda pare moraju dati i spaniji,portugalu,irskoj,italiji...mali_milojica wrote:Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla
Hljeba i igara,vjerujete mi.
Da je kojim Grcka izasla iz eurozone,redom kao domine bi padale Spanija,Portugal,Italija itd odnosno to bi bio kraj eura i EU kakvu je poznajemo. Jeftinije je dati pare Grcima,ne moraju ih nikada vratiti,nego da se desio ovaj scenario.
Pa lihvari se vode sintagmom, ako mogu nešto usput i uništiti - dobro i jest.ExNihilo wrote:Tačno tako. Što znači, ne radi se o "lihvarskoj konspiraciji" radi uništenja Grčke, već svođenju iste na realnu mjeru.jastuk1 wrote:Ma rasla zato što se sve pojačanije zaduživala, što je mogla uz super uslove i plaćanje da Goldman Sucks lažira izvještaje, jer je u euru. Nije tu bilo nikakvog "pravog" rasta. I kad su zavrnuli pipu stao rast. I nema šanse da se vrati sve dok su u euru, čak a ako nema mjera štednje.ExNihilo wrote:
Nisam rekao da trebaju dati pare grcima,nego da bi im to bilo jeftinije,nego da ovi izađu iz eurozone. Dace oni pare grcima,ali uz %. Ovi ipak imaju jace karte u rukama od Tsiprasakamen spoticanja wrote:Ali onda pare moraju dati i spaniji,portugalu,irskoj,italiji...mali_milojica wrote:Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla
Da je kojim Grcka izasla iz eurozone,redom kao domine bi padale Spanija,Portugal,Italija itd odnosno to bi bio kraj eura i EU kakvu je poznajemo. Jeftinije je dati pare Grcima,ne moraju ih nikada vratiti,nego da se desio ovaj scenario.
Zato od Grčke moraju napraviti primjer da se i drugi ne pohase kao Grci. Mislim super ako Grci presalacaju lihvare, ali to se do sada nije desilo.kamen spoticanja wrote:Ali onda pare moraju dati i spaniji,portugalu,irskoj,italiji...mali_milojica wrote:Ma ovo je sve suplja. Vi cete malo zatezati,mi vam kao ne damo. Onda cete malo prijetiti,a mi cemo se kao naljutiti. bla bla bla

Mislim da su trazili grace do 2022 ovi su ih hladno otkantalistatixx wrote:Da se malo rasvjetli slucaj, evo koje su banke spasavane silnim paketima "pomoci", i zasto struktura grckog duga trenutno izgleda znatno drugacije:
http://www.pdma.gr/index.php/en/debt-in ... ry-dealers
A ovaj graf pokazuje koliko je bila losa strategija, narocito u ovoj godini (http://www.pdma.gr/index.php/en/public- ... f-debt/com):
Ne znam tacno koliko dospijeva trezorskih zapisa u 2015 god. ali nek je 15-mlrd. opet imaju 20-ak mlrd. da pokriju ostalog duga, a ukoliko zapise refinanciraju, u sljeecoj godini opet ce imati isti problem, tako da ovaj stubic u 2016. nece izgledati bas ovako.
U svakom slucaju otplatu novih kredite koje budu dobivali od EU, moraju pomjerati iza 2019. godine i to uz dugorocnu otplatu kako ne bi imali sokove na stubicima, ali tesko da ce dobivati toliki grace i rocnost.
Najjaci dio je kad ides pod "strategy", pise Under Construction.ExNihilo wrote:Kad bi mogao kako grace zauvijek...
ExNihilo wrote:
Manje Zeitgeista i bit ćeš OK.ioannes wrote:ExNihilo wrote:
Vi svi razmišljate unutar siatema... Niko ne dovodi sistem u pitanje. Ovaj sistem se bazira na rastu ali svi znamo da je stalni rast nemoguć i neprirodan kao i sam sistem.
Stvar je jasna... Što god više kamata nastaje to više rasta u privredi mora biti jer mi svi u realnom svijetu moramo taj kamatni pritisak na našim leđima odrađivat