Jemen

Post Reply
sarajevoxxxx

#1526 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Savjet bezbjednosti 4 godine čuva leđa Kasapinu iz Damaska.Definitivno su saučesnik u Asadovom masakriranju Sirijaca, tako da je njihov stav relevantan koliko i stav jednog okorjelog ubice.
Ne,ne,ne... :)

Am'rika, Britanija i Francuska su ti naoružale favorite u Libiji i iz vazduha su pomogli da se smakne Gadafi. U Siriji su, također, naoružali tvoje favorite: i "umjerene" i radikalne, a kako sami Amerikanci tvrde - uz pomoć regionalnih saveznika - stvorili ISIL.

Dakle, kaži njima hvala. Hvala Am'rika, hvala kraljice Majko, merci France. Više nisu mogli, jer su akcije Am'rike, Britanije i Francuske sprijelčile Rusija i Kina u SB (veto, više puta), odnosno Rusija kada su USA odlučile da napadnu Damask.

Dakle, ne kuni Am'riku, Britaniju i Francusku, proklinji Rusiju i Kinu.

p.s.

I Iran, naravno.

:kiss:
Oni su davno prokleti od majki sirijske djece koju je Asad iskasapio, izmasakrirao i usmrtio sa hiljadama tona barel-bombi.Svi su znali da će Asad klati do iznemoglosti, i svi su ga namjerno pustili, i svi su saučesnici u genocidu kojeg je Asad počinio.
Challenger__

#1527 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Abdul Fattah al-Sisi poslije sastanka Vrhovnog savjeta Oružanih snaga Egipta:

#مصر | الرئيس عبد الفتاح #السيسي بعد اجتماع المجلس الأعلى للقوات المسلحة: باب المندب قضية أمن قومي لمصر.
"Bab al-Mandeb je pitanje od nacionalne sigurnosti za Egipat."

:arrow: LINK

Image
- BREAKING: President #Sisi: #Egypt will not abandon its brothers in the #GCC

- BREAKING: #Sisi: Arab national security is a collective responsibility shared by #Arab countries. #Egypt
Al-Arabiya

_____

Ovo i dalje djeluje kao laviranje između želja saudijske koalicije podržane SAD-om sa jedne strane, odnosno imperativa suzdržanosti i poziva na pregovore kao stava RF i Kine sa druge strane. Sopstveni - pogled između - na čitavu stvar i načelni, principijelni poziv na kolektivnu bezbjednost arapskog svijeta. Jedno je sigurno, neće dozvoliti zatvaranje Bab al-Mandeba koji je "crvena linija egipatske nacionalne sigurnosti" i vitalna stvar arapskog svijeta.
Challenger__

#1528 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

asurbanipal wrote:
Challenger__ wrote: Ne znam. Ima i takvih intepretacija. Uvjeren sam da se Huti i Saleh ne oslanjaju samo na Iran.

Obrati pažnju tamo od 12:50...
Još neko, još neko... Danas se o tome govorilo na sjednici SB UN, doduše u formi nepotvrđenih insinuacija... Još neko.
apsidejzi

#1529 Re: Jemen

Post by apsidejzi »

Co0l wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Co0l wrote:Glupost.Sisi ako odluci zauzece cijeli Jemen za 24 sata.I Oman pride.
Oman Vecina populacije Shia To bi Uran zestoko branio.
Džaba im sve ako se Saturn umjesa.
Joj oplakah

:lol: :lol: :lol:

PS: sad moram ucit nove termine ako zelim razumjeti BI. Iskomplikovalo se haman.
Challenger__

#1530 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Na istoj strani sa Rusijom (u pogledu privremenog ili trajnog prekiada napada) našao se MKCK i "Ljekari bez granica": potreban je prekid da bi se stanovništvu dostavila neophodna pomoć. Stvar je odgođena do ponedeljka jer je nizu zemalja "neophodna konsultacija":
Here is what Ambassador Kawar said as UNSC President:

“The Council met this morning upon a request from the Russian delegation. The Council members reaffirmed their views on the importance of the full implementation of the Security Council's resolutions on Yemen in particular Resolution 2201. The Council members also reiterated their concern over the grave humanitarian situation that Yemen has been facing for a while.

“The Russian delegation circulated a draft resolution to the Council members regarding humanitarian pauses in Yemen and expressed concerns over the humanitarian situation in Yemen since a long time. The Council members need time to reflect on the Russian proposal.”
Na sjednici se saznalo ono što je manje-više poznato a to je da saudijsku koaliciju otvoreno podržavaju SAD i GB.
The UK's Wilson on his way into the Security Council said, "we continue to support the Saudi-led action in Yemen... in response to a legitimate request.”
Itd, itd...
bogoljub

#1531 Re: Jemen

Post by bogoljub »

Challenger__ wrote:
asurbanipal wrote:
Challenger__ wrote: Ne znam. Ima i takvih intepretacija. Uvjeren sam da se Huti i Saleh ne oslanjaju samo na Iran.

Obrati pažnju tamo od 12:50...
Još neko, još neko... Danas se o tome govorilo na sjednici SB UN, doduše u formi nepotvrđenih insinuacija... Još neko.
Ovo je vrh objašnjenja stanja na BI. ISTINA 100 %! Samo što je Istina nekima veoma teška i gorka!
salik79

#1532 Re: Jemen

Post by salik79 »

Saudi air strikes target aid convoy in Yemen, kill 3

Over two dozen people have reportedly been killed and several others wounded in a fresh wave of Saudi aerial attacks in Yemen, which also targeted a humanitarian aid convoy in the country’s southwest.

Witnesses said the Saudi fighter jets on Sunday fired several missiles on two aid trucks that were heading toward the southeastern city of Taiz to distribute humanitarian supplies among crisis-stricken people, Yemen’s al-Masirah satellite TV network reported.

Three people lost their lives and nine others wounded in the attack, according to the report.

Separately, more than 24 people were killed after Saudi warplanes bombarded a base run by Ansarullah fighters in a region situated between the southern Yemeni provinces of Abyan and al-Bayda, late on Saturday, according to a report published by Yemen-based Arabic-language Wattan news agency.

The report added that 21 Ansarullah revolutionaries as well as three civilians lost their lives in the airborne raid. The extent of the material damage caused by the strike was not immediately available.
Saudi warplanes also struck another region situated between al-Bayda and Shabwa provinces. There were no immediate reports on possible casualties.

In another development, 20 Ansarullah fighters were killed when militants loyal to Yemen’s fugitive president Abd Rabbuh Mansur Hadi launched a surprise attack on them in the town of Ad Dali’, situated over 280 kilometers (183 miles) south of Sana’a.
Four other Ansarullah members were killed in another ambush by pro-Hadi militants in the southern city of Lahij.

Despite the Saudi air strikes, the Houthi movement has made fresh gains in Yemen, capturing the provincial government headquarters in the southern city of Aden.

The Houthi fighters also made headway to areas near the port of Mualla.

Saudi Arabia’s air campaign against Yemen started on March 26 without a UN mandate in a bid to restore power to Hadi, a close ally of Riyadh.

Hadi stepped down in January and refused to reconsider the decision despite calls by the Houthi Ansarullah movement.

However, the Ansarullah revolutionaries later said Hadi lost his legitimacy as president of Yemen after he fled Sana’a to the port city of Aden in the south.

On March 25, the embattled president fled Aden, where he had sought to set up a rival power base, to Riyadh after Ansarullah revolutionaries advanced on the port.

The Ansarullah fighters took control of Sana’a in September 2014 and are currently moving southward. The revolutionaries said the Hadi government was incapable of properly running the affairs of the country and containing the growing wave of corruption and terror.
salik79

#1533 Re: Jemen

Post by salik79 »

Yemen Houthis gain more ground in Aden, seize provincial government HQ

he Ansarullah fighters of Yemen’s Houthi movement have made fresh gains in the country, capturing the provincial government headquarters in the southern city of Aden.

An unnamed local official said on Sunday that the revolutionaries reached the central district of Mualla City during their advances and took the control of the local seat of government including the governor's office.

The Houthi fighters also made headway to areas near the port of Mualla, which is guarded by militants loyal to fugitive President Abd Rabbuh Mansur Hadi, who has fled to Saudi Arabia.

According to reports, at least 185 people have been killed so far in clashes in Aden.

Meanwhile, Saudi airstrikes have purportedly demolished a bridge linking Aden to the city of Taiz.

Houthi fighters’ fresh advances come despite Saudi Arabia’s airstrikes against Yemen which started on March 26 in a bid to restore power Hadi, a close ally of Riyadh.

Saudi air raids continued across the impoverished country on Sunday for the 11th consecutive day.

Hundreds of people have lost their lives since the airstrikes started, with the UN humanitarian chief, Valerie Amos, saying she is “extremely concerned” about the fate of the civilians.

Hadi stepped down in January and refused to reconsider the decision despite calls by Houthi revolutionaries.

The Ansarullah movement later said Hadi had lost his legitimacy as president of Yemen after he escaped the capital to the southern port of Aden in February.

In late March, Hadi fled Aden, where he had sought to set up a rival power base, to Riyadh after Ansarullah revolutionaries advanced on the port city.
thepatriot

#1534 Re: Jemen

Post by thepatriot »

Saudijsko-vehabijska kraljevska porodica bombarduje jemensku sirotinju, aferim, aferim lahko je, ima bombi, dala braća ameri.

Kad će na Izrael okrenut nišane?

Al kako bi svoj svoga?!
insomnia78

#1535 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

BBC dokumentarac o Houtima
walter kurtz

#1536 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

insomnia78 wrote:BBC dokumentarac o Houtima
pojeli bi saude za doručak
Plastikaa

#1537 Re: Jemen

Post by Plastikaa »

thepatriot wrote:Saudijsko-vehabijska kraljevska porodica bombarduje jemensku sirotinju, aferim, aferim lahko je, ima bombi, dala braća ameri.

Kad će na Izrael okrenut nišane?

Al kako bi svoj svoga?!
To asad greskom salje barel bombe na jemen izgubio kompas :run:
Challenger__

#1538 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Houthi boys

Image
Tvrtko II Kotromanić

#1539 Re: Jemen

Post by Tvrtko II Kotromanić »

konacno da vidim i cizme! :thumbup:
Albosnawe

#1540 Re: Jemen

Post by Albosnawe »

Sa "vjerom u srcu", punim ustima kata i malo zdravog razuma do "konačane pobjede".
walter kurtz

#1541 Re: Jemen

Post by walter kurtz »

Albosnawe wrote:Sa "vjerom u srcu", punim ustima kata i malo zdravog razuma do "konačane pobjede".
Image
Challenger__

#1542 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Danas i večeras su otpočela hapšenja građana i pucnjava saudijskih snaga po šiitskom gradu Al-Awamiyah na istoku Saudijske Arabije:

Image
Image

Image

:arrow: VIDEO
jao_situacije

#1543 Re: Jemen

Post by jao_situacije »

Challenger__ wrote:- Danas i večeras su otpočela hapšenja građana i pucnjava saudijskih snaga po šiitskom gradu Al-Awamiyah na istoku Saudijske Arabije:

Image
Image

Image

dobro se pucalo

gori zgrada

fasovali i saudi

navodno jedan policajac ubijen 3 ranjena, a 4 čovjeka uhapšena
Opetja033

#1544 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Vizionar 1985 wrote:
Co0l wrote:Glupost.Sisi ako odluci zauzece cijeli Jemen za 24 sata.I Oman pride.
Meni samo nije jasno kako tebe nije stid ovakve gluposti da lupetas konstantno? Ono, ne razumijem se ni ja u kvantnu fiziku ali jbg odem na podforum o nauci i edukaciji pa citam i ne pravim se pametan. Ako mi nesto nije jasno onda pitam. A ne pada mi na pamet ulaziti u diskusije u kojima ucestvuju ljudi koji su po tom pitanju potkovaniji od mene 1000% jer samo mogu ispasti retardiran i meta podsmijeha i podjebavanja.

Oman ima najmanju populaciju siita od svih zaljevskih zemalja. I brojcano i procentualno, o moj vrli geostrategu. :lol:
Fantassin

#1545 Re: Jemen

Post by Fantassin »

Opetja033 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Meni samo nije jasno kako tebe nije stid ovakve gluposti da lupetas konstantno? Ono, ne razumijem se ni ja u kvantnu fiziku ali jbg odem na podforum o nauci i edukaciji pa citam i ne pravim se pametan. Ako mi nesto nije jasno onda pitam. A ne pada mi na pamet ulaziti u diskusije u kojima ucestvuju ljudi koji su po tom pitanju potkovaniji od mene 1000% jer samo mogu ispasti retardiran i meta podsmijeha i podjebavanja.

Oman ima najmanju populaciju siita od svih zaljevskih zemalja. I brojcano i procentualno, o moj vrli geostrategu. :lol:
Pod kapu "potkovaniji" stavljas coola,cbrta,sarajevoxxx .... sve dokazane geostratege :D
Opetja033

#1546 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Fantassin wrote:
Opetja033 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Oman Vecina populacije Shia To bi Uran zestoko branio.

Pod kapu "potkovaniji" stavljas coola,cbrta,sarajevoxxx .... sve dokazane geostratege :D
Svako ko se javlja na ovoj temi je jebeni Kissinger u poredjenju sa ovim diletantom i nebulozama koje konstantno valja. Pa jbg zivot barem provjeri na internetu prije nego sto izvalis neku maloumnu glupost.
insomnia78

#1547 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

jao_situacije wrote:
Challenger__ wrote:- Danas i večeras su otpočela hapšenja građana i pucnjava saudijskih snaga po šiitskom gradu Al-Awamiyah na istoku Saudijske Arabije:

Image
Image

Image

dobro se pucalo

gori zgrada

fasovali i saudi

navodno jedan policajac ubijen 3 ranjena, a 4 čovjeka uhapšena
Ono, sto nas narod kaze, o sebi se zabavili da bog da
asurbanipal

#1548 Re: Jemen

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote:
Svako ko se javlja na ovoj temi je jebeni Kissinger u poredjenju sa ovim diletantom i nebulozama koje konstantno valja. Pa jbg zivot barem provjeri na internetu prije nego sto izvalis neku maloumnu glupost.

Ne bih baš tako bio oštar. Možda se čovjek samo zeza. Ima ljudi kojima je sve ovo šega... :D
celava_dlaka

#1549 Re: Jemen

Post by celava_dlaka »

Jel ovo arapsko proljece doslo i u saudiju ? Da li ce kroz godinu dana biti situacija kao sa Sirijom, Libijom ?
Opetja033

#1550 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

asurbanipal wrote:
Opetja033 wrote:

Ne bih baš tako bio oštar. Možda se čovjek samo zeza. Ima ljudi kojima je sve ovo šega... :D
Ma da mu je prvi put pa bih i pomislio, ali daleko od toga. Pun je bisera. :mrgreen:
Post Reply