Irak

Post Reply
sumirprimus

#1526 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:Jedno je stanje na terenu (prvi sam, prije više od godinu dana, na temi "Sirija" napisao da Malikiju fali koalicioni kapacitet), a nešto sasvim drugo leksika Al-Jazeere, a ona je neistinita, dezinformativna, totalitarna.
ma ja ba paralele su skolski primjer objektivnosti profesionalizma i cega god hos nes...
sumirprimus

#1527 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Opetja033 wrote:
vatrogasac wrote:Njihovo učešće je najbolji dokaz da priča o hilafetu je samo priča. Oni se baš nikako ne uklapaju pod 'crni barjak' (kao ni ostali).
Ali fazon je u tome sto uopce nema ni te price ili sam barem ja nesto promasio? To sto su jedna ili dvije usijane pubertetlijske glave na ovom forumu pocele pricati o ludostima tipa ISIS=halifat i Bagdadi= halifa ne znaci da ISIS i Bagdadi zaista furaju tu pricu, pa makar i propagandno.
ja nisam pubertetlija,samo kazem ono sto procitam...
ovi crnokosuljasi furaju tu pricu..
Challenger__

#1528 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

sumirprimus wrote:slabo primjecujes po obicaju... :D
Šta, Bagdad je okružen...? Mislim, najlakše je lupetati Sumire, ali razmisli dva puta prije nego što pritisneš "pošalji".
Opetja033

#1529 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Jedno je stanje na terenu (prvi sam, prije više od godinu dana, na temi "Sirija" napisao da Malikiju fali koalicioni kapacitet), a nešto sasvim drugo leksika Al-Jazeere, a ona je neistinita, dezinformativna, totalitarna.
Gdje grijese kada pricaju o sunitskoj pobuni?

Evo ja sam napisao:
Ali tvrditi da ove pobune stoji samo ISIS je smijesno i idiotski. Ovo je pobuna ugnjetavanih sunnita i uziva najsiru mogucu podrsku istih - svih ideologija: od sekularnih i ljevicarskih baathista, umjerenih islamista (MB) i hard core islamista (selefije), preko konzervativnih plemenskih vodja pa do sufija (Naqshbandi Army) i ekstremistickog ISIS-a.
Dokazi da grijesim.
Nemoj zaboraviti da su sadasnjem ISIS-u krila skresana kada su im sunitske plemenske vodje prosli put okrenule ledja. Svi ozbiljni analiticari (a analize su postavljane i ovdje) tvrde da sam ISIS NIKADA ne bi mogao uraditi ovo sto su uradii sada. Svi ozbiljni izvjestaji govore o tome da u pobuni ucestvuju sve sunijske frakcije - pa i sami sunniti u irackom parlamentu koji su svojim nedolaskom na zasjedanje sprijecili Malikija da uvede vanredno stanje.

Nazivaj ih ti kako zelis: proxyi, teroristi, pobunjenici, placenici. Ali je nepobitna cinjenica da je ovo pobuna koja ima podrsku svih sunitskih faktora u Iraku. U oruzanoj pobuni ucestvuju frakcije za koje se do juce nije moglo ni zamisliti da saradjuju.
Tvrditi da je ISIS sam (nemoj mi sada samo doskocica oko SAD-a, Izraela, UK) u svemu ovome je idiotizam i bahata drskost.

Da li ti stvarno mislis da ova pobuna nema podrsku najveceg dijela sunnita u Iraku? Ono fakat me interesuje.
Opetja033

#1530 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:
Opetja033 wrote:
vatrogasac wrote:Njihovo učešće je najbolji dokaz da priča o hilafetu je samo priča. Oni se baš nikako ne uklapaju pod 'crni barjak' (kao ni ostali).
Ali fazon je u tome sto uopce nema ni te price ili sam barem ja nesto promasio? To sto su jedna ili dvije usijane pubertetlijske glave na ovom forumu pocele pricati o ludostima tipa ISIS=halifat i Bagdadi= halifa ne znaci da ISIS i Bagdadi zaista furaju tu pricu, pa makar i propagandno.
ja nisam pubertetlija,samo kazem ono sto procitam...
ovi crnokosuljasi furaju tu pricu..
Ama nisam mislio na tebe! :mrgreen:
Nego na ona 2-3 nicka sto su se odjednom pojavili i poceli sa tom pricom.
sumirprimus

#1531 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

Challenger__ wrote:
sumirprimus wrote:slabo primjecujes po obicaju... :D
Šta, Bagdad je okružen...? Mislim, najlakše je lupetati Sumire, ali razmisli dva puta prije nego što pritisneš "pošalji".
nisam ni rekao da je okruzen...nego ga okruzuju...to im je i plan iznurivanje..po prici upucenijih od nas...sto i predst najvecu opasnost..
rade to vec mjesecima...
Challenger__

#1532 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

AntiChe

- Slažem se da je naivno vjerovati da samo ISIS stoji iza svega. ISIS je samo vrh koplja jedne šire iračke i međunarodne koalicije, nema dileme. Problem je u leksici, a ona u totalitarizmu ima za cilj da vrši redefiniciju vrijednosti u skladu sa agendom. Čemu svjedočimo na Al-Jazeeri, a o čemu piše Herr? Svjedočimo da notorne ubice i ratne zločince (konkretno ISIS) Al-Jazeera naziva "pobunjenicima".

Herr Flick nije pristao na lobotomiju i to pokazuje njegov komentar.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1533 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote:tesko ih upratit,a oni sami kazu,taj kalifat davla jelde,ne moze se proglasit prije nego uzmu bagdad...a kalifa je ovaj bagdadi,zato koristi to ime iz loze,da ima pravo na prijestolje...tako nekako,jedino logicno...il s njima nema nikakve logike... :D
jednini pravni nasljednik kalife je reis-ul-ulema IZ BiH.
vatrogasac

#1534 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by vatrogasac »

Challenger__ wrote: Svjedočimo da notorne ubice i ratne zločince (konkretno ISIS) Al-Jazeera naziva "pobunjenicima".

Nisam advokat AJ nego me zanima kako se može nazvati gerila koja je skinula ili namjerava skinuti aktuelnu vlast bez obzira i što čine ratne zločine?
sumirprimus

#1535 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote:
sumirprimus wrote:tesko ih upratit,a oni sami kazu,taj kalifat davla jelde,ne moze se proglasit prije nego uzmu bagdad...a kalifa je ovaj bagdadi,zato koristi to ime iz loze,da ima pravo na prijestolje...tako nekako,jedino logicno...il s njima nema nikakve logike... :D
:lol: ne zajebaji...
realno ovi nasi ovde su mala djeca i mrtvi liberali... na stranu slagali se ili ne s njihovom politikom,ubjedjenjima i sl..
ova bagra dole skida glave,i ne pita...i da si sunit ako si negdje na rampi,granici,policiji,ode glava...herbote zivot pa svaka drzava mora imat policiju vojsku,sluzbenike,kako ce funkcionisat,ljudi rade za platu,al ne hebe to zivu silu,uhvate ih i pobiju...zalosno...
Opetja033

#1536 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:AntiChe

- Slažem se da je naivno vjerovati da samo ISIS stoji iza svega. ISIS je samo vrh koplja jedne šire iračke i međunarodne koalicije, nema dileme. Problem je u leksici, a ona u totalitarizmu ima za cilj da vrši redefiniciju vrijednosti u skladu sa agendom. Čemu svjedočimo na Al-Jazeeri, a o čemu piše Herr? Svjedočimo da notorne ubice i ratne zločince (konkretno ISIS) Al-Jazeera naziva "pobunjenicima".

ISIS nazivaju teroristickom organizacijom. Pobunjenike ne mogu nazivati teroristima vec upravo pobunjenicima jer ISIS ne predstavlja sve frakcije.
Challenger__

#1537 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

vatrogasac wrote:Nisam advokat AJ nego me zanima kako se može nazvati gerila koja je skinula ili namjerava skinuti aktuelnu vlast bez obzira i što čine ratne zločine?
Ako ti je informisanje iznad političke agende, jedini adekvatan naziv je onaj koji je u skladu sa činjenicama: "teroristička organizacija ISIS".
Challenger__

#1538 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:ISIS nazivaju teroristickom organizacijom. Pobunjenike ne mogu nazivati teroristima vec upravo pobunjenicima jer ISIS ne predstavlja sve frakcije.
Jučerašnja dešavanja u kojima je ISIS bio dominantan akter su pokrili terminom "pobunjenici". Da budemo na čisto, to mene ne čudi, nisam iznenađen. Bio bih iznenađen da je drugačije.
Opetja033

#1539 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

sumirprimus wrote:
JoseMujica wrote:
:lol: ne zajebaji...
realno ovi nasi ovde su mala djeca i mrtvi liberali... na stranu slagali se ili ne s njihovom politikom,ubjedjenjima i sl..
ova bagra dole skida glave,i ne pita...i da si sunit ako si negdje na rampi,granici,policiji,ode glava...herbote zivot pa svaka drzava mora imat policiju vojsku,sluzbenike,kako ce funkcionisat,ljudi rade za platu,al ne hebe to zivu silu,uhvate ih i pobiju...zalosno...
Pa kada smo vec kod halifata, ovo sto je napisao i nije bas toliko daleko od istine. Sad cu ti objasniti :mrgreen:
Institucija reis ul uleme je jedina muslimanska institucija na svijetu koji ima menšuru (dekret, dozvolu) od tadasnjih zadnjih halifa za svoje postojanje i jedina je koja ima takav vid legitimiteta. Nisu mi jednom Arapi i Turci u poluzajebanciji rekli da gledajuci legitimitet i kontinuitet nas reis ul ulema ima najvece pravo da pretenduje na neki eventualni buduci hilafet. :mrgreen:
vatrogasac

#1540 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by vatrogasac »

Challenger__ wrote:
vatrogasac wrote:Nisam advokat AJ nego me zanima kako se može nazvati gerila koja je skinula ili namjerava skinuti aktuelnu vlast bez obzira i što čine ratne zločine?
Ako ti je informisanje iznad političke agende, jedini adekvatan naziv je onaj koji je u skladu sa činjenicama: "teroristička organizacija ISIS".
ISIS je precijenjen što dokazuje Sirija. Oni su u Iraku samo paradajz u đuveču.
Challenger__

#1541 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

vatrogasac wrote:ISIS je precijenjen što dokazuje Sirija. Oni su u Iraku samo paradajz u đuveču.
Slažem se. Ali, zovi ga (AJ) paradajzom, a ne "pobunjenikom".
Challenger__

#1542 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote: Pa kada smo vec kod halifata, ovo sto je napisao i nije bas toliko daleko od istine. Sad cu ti objasniti :mrgreen:
Institucija reis ul uleme je jedina muslimanska institucija na svijetu koji ima menšuru (dekret, dozvolu) od tadasnjih zadnjih halifa za svoje postojanje i jedina je koja ima takav vid legitimiteta. Nisu mi jednom Arapi i Turci u poluzajebanciji rekli da gledajuci legitimitet i kontinuitet nas reis ul ulema ima najvece pravo da pretenduje na neki eventualni buduci hilafet. :mrgreen:
Sad vidim, nisi Sumiru objasnio termin apostata.

:mrgreen:
Opetja033

#1543 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote: Pa kada smo vec kod halifata, ovo sto je napisao i nije bas toliko daleko od istine. Sad cu ti objasniti :mrgreen:
Sad vidim, nisi Sumiru objasnio termin apostata.

:mrgreen:
Polazim od toga da je mislio cisto figurativno i da se zajebaje za taj termin. :mrgreen:
vatrogasac

#1544 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by vatrogasac »

Challenger__ wrote:
vatrogasac wrote:ISIS je precijenjen što dokazuje Sirija. Oni su u Iraku samo paradajz u đuveču.
Slažem se. Ali, zovi ga (AJ) paradajzom, a ne "pobunjenikom".
Bih ja da se može đuveč napraviti bez paradajza. Ipak je ISIS u toj pobuni djelovao i kao inicijator i kao kohezivni faktor bez ulaženja i mudrovanja ko je iza njih ili kome sve ovo ide na ruku.
Challenger__

#1545 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Challenger__ »

Bez ikakvog mudrovanja, oni su, što u Siriji, što u Iraku odgovorni za hiljade ljudskih života: što autobombama prema civilnim i vojnim metama, što masovnim egzekucijama zarobljenika. Ukratko, oni su notorni teroristi i zločinci, a AJ ih naziva "pobunjenicma".

Ne bih dalje da se ponavljam.

______
asurbanipal

#1546 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Opetja033 wrote: Ama nisam mislio na tebe! :mrgreen:
Nego na ona 2-3 nicka sto su se odjednom pojavili i poceli sa tom pricom.

Mene su bili skoro pa uvjerili.

Budući hilafet se nazire, al' malo morgen. :D

Image

Image
energy star

#1547 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by energy star »

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-27936652

"The United States will not pursue military actions that support one sect inside of Iraq at the expense of another," Mr Obama said.

Oho-ho. Zaboravilo se na činjenicu da je Obama sunit!

:D :D :D
Maestor

#1548 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Maestor »

Objektivni navijac

#1549 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

Opetja033 wrote:
Gdje grijese kada pricaju o sunitskoj pobuni?

Evo ja sam napisao:

Dokazi da grijesim.
Nemoj zaboraviti da su sadasnjem ISIS-u krila skresana kada su im sunitske plemenske vodje prosli put okrenule ledja. Svi ozbiljni analiticari (a analize su postavljane i ovdje) tvrde da sam ISIS NIKADA ne bi mogao uraditi ovo sto su uradii sada. Svi ozbiljni izvjestaji govore o tome da u pobuni ucestvuju sve sunijske frakcije - pa i sami sunniti u irackom parlamentu koji su svojim nedolaskom na zasjedanje sprijecili Malikija da uvede vanredno stanje.

Nazivaj ih ti kako zelis: proxyi, teroristi, pobunjenici, placenici. Ali je nepobitna cinjenica da je ovo pobuna koja ima podrsku svih sunitskih faktora u Iraku. U oruzanoj pobuni ucestvuju frakcije za koje se do juce nije moglo ni zamisliti da saradjuju.
Tvrditi da je ISIS sam (nemoj mi sada samo doskocica oko SAD-a, Izraela, UK) u svemu ovome je idiotizam i bahata drskost.

Da li ti stvarno mislis da ova pobuna nema podrsku najveceg dijela sunnita u Iraku? Ono fakat me interesuje.
Naravno da je sunijska pobuna. ISIS je samo vrh ledenoga sirokoga brijega. Cak su i Kurdi u talu. No,pobuna posto je sastavljena od nekoherentnih grupa ce skrenuti u medjusobne obracune,pitanje vremena. Drugo suniji u Iraku nemaju neke velike vojne sanse protiv Sija sa Iranom iza ledja. No,pobuna u svakom slucaju oznacava kraj kolonijalne tvorevine Irak i predstavlja pocetak ili nastavak visedecenijskoga rata.
sumirprimus

#1550 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

slabo se ovde cita izmedj redova...evidentno je... :)
Post Reply