Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
VjecitiStudent

#1526 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

_mufljuz_ wrote:
arshavin wrote:Ima li kakav info telefon za pomoc
mislim da bi otvaranje telefona za pomoc unesrecenim bila dobra ideja jedno 5 brojeva otvorit...
Pazite dobro preko koga upućujete bilo kakvu pomoć, a pogotovo novac.
Profesionalnih lovaca u mutnom ima na sve strane!!!
Janjicar

#1527 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Cholina_Lokica wrote:Maloprije poznanici iz srebrenika pisu, sekunda nedostaje da im probije nasip i srebrenik ode u pm...
danas je falilo nekih 30-ak cm i sigurno da je taj nivo dostignut...
Butmiran

#1528 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Butmiran »

AtleticoMadrid wrote:Joj jest mi zao ljudi, rijetko kad zaplacem al kad sam vidio izvlacenje one majke i bebe, suza mi je krenula.... A ljudi manite se dova po fejsbuku, ili iskreno to radite za sebe ili jos bolje idite na teren (ko moze) pa pomozite !!!

Gdje je u Sarajevu najpotrebnija pomoc u ljudstvu, zivim na brdu pa je ovdje relativno sve ok (mada se nikad ne zna).
U Osjeku, Doglodima, Rajlovcu itd. je bilo kritično, kakva je situacija sad ne znam.
Inter1908

#1529 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Inter1908 »

ZNAL KO KAKVO JE STANJE U BINJEZEVU
MOSALJOZE

#1530 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

Butmiran wrote:
AtleticoMadrid wrote:Joj jest mi zao ljudi, rijetko kad zaplacem al kad sam vidio izvlacenje one majke i bebe, suza mi je krenula.... A ljudi manite se dova po fejsbuku, ili iskreno to radite za sebe ili jos bolje idite na teren (ko moze) pa pomozite !!!

Gdje je u Sarajevu najpotrebnija pomoc u ljudstvu, zivim na brdu pa je ovdje relativno sve ok (mada se nikad ne zna).
U Osjeku, Doglodima, Rajlovcu itd. je bilo kritično, kakva je situacija sad ne znam.
I sad je tamo kritično,ali hvala Bogu nisu ugrorzeni zivoti.Vogošća je trenutno u najgoroj poziciji zbog klizišta
Malik Urcic

#1531 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Malik Urcic »

Image
BadCopy

#1532 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by BadCopy »

Radnici vodovoda Zenica su u Nemili sada

Od zla oca od gore matere
StupskaBitanga

#1533 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

ima li kakvih novih vijesti?
Googlerica

#1534 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Googlerica »

Civilna zaštita 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778 033/492-778 Oružane snage BiH su od jutros na raspolaganju za spašavanje građana korištenjem svih resursa i helikopterskim letovima. Ukoliko ste ugroženi, molimo Vas da se javite Vašim lokalnim centrima civilne zaštite na broj 121. Oni će dalje proslijediti Vaše zahtjeve, posredstvom entitetskih centara civilne zaštite, Centru za krizne situacije Ministarstva sigurnosti BiH (033/492-778), koji je jedini nadležan za kontakt sa Ministarstvom odbrane po pitanju korištenja resursa Oružanih snaga BiH. Kako bi u što kraćem roku bili realizirani Vaši zahtjevi, molimo Vas da pratite ovo uputstvo. Molimo Vas da na Vašim profilima podijelite ovu informaciju radi pomoći ugroženima.
:!:
MissGump

#1535 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

ja sam za sutra spremila dvije deke koje ne koristim, konzerve paradajza i graška, tjestenine i riže, još ću sutra za 15 maraka kupiti pašteta i narezaka i ne znam šta još???
VjecitiStudent

#1536 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

MissGump wrote:ja sam za sutra spremila dvije deke koje ne koristim, konzerve paradajza i graška, tjestenine i riže, još ću sutra za 15 maraka kupiti pašteta i narezaka i ne znam šta još???
Dječija hrana.
agnostic_front

#1537 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Zovem se Zelena wrote:Ljudi, iskreno protiv ovoga se nije moglo! Jedino se zakazalo sa evakuacijom, ali čujem da raja nije htjela ići iz svojih domova! Nema te akcije, tog nasipa koji bi mogao zaustaviti ovu silu vode!

Sram me otići na spavanje kad skontam da su ljudi bog zna gdje, promrzli i gladni.
Mislim da niko ne govori da su se poplave mogle skroz spriječiti, ali neki radovi na koritima rijeka su se sigurno (1000%) mogli izvršiti preventivno, da do ovakve katastrofe ne dođe. Šta je uopšte posao Civilne zaštite, šta oni sada rade? Ja koliko sam shvatio, vojska radi najveći dio posla, i evo sada što će ljudi privatno praviti dobrovoljne akcije.

Fakat, šta radi CZ i koliki im je budžet? Naravno njihov budžet ne mogu baš lako da nađem trenutno, ipak je to državna tajna vjerovatno.
It_is_a_Leclerc

#1538 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Jel ovo u Tuzli pojačala ?!

Tačno mi mrak padne na oči kad zavirim kroz prozor, i vidim bujicu niz ulicu.

Samo da pohvalim svoje Krajišnike, raftere iz Bihaća, koji su se ponudili, zajedno sa opremom, da idu u bilo koji dio BiH, gdje ima potrebe za evakuacijom ! :thumbup:

P.S. Jel treba medicinske opreme, lijekova ?! Ako neko zna, nek' javi.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 15/05/2014 23:49, edited 1 time in total.
N.N.

#1539 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by N.N. »

U Zenici se Bosna povukla nekih 10-15 cm.

Jos 50-tak momaka pravi nasipe po ovom pljusku :thumbup:

Mada, kisa pada vazdan, pa ko zna kako ce i sta ujutro biti.
Zovem se Zelena

#1540 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

MissGump wrote:ja sam za sutra spremila dvije deke koje ne koristim, konzerve paradajza i graška, tjestenine i riže, još ću sutra za 15 maraka kupiti pašteta i narezaka i ne znam šta još???
Hapice za bebe, mlijeko, možda keksa. Pelene?! Joj, ja samo na djecu mislim :-(
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1541 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Nemojte kupovati tjesteninu, to se nema gdje kuhati u ovakvoj situaciji.
almir1977

#1542 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by almir1977 »

Dajte ba ljudi okanite se stalne kuknjave o političarima, vojski i pički materinoj koja je mogla nešto učiniti.

Od poplava stradavaju i najrazvijenije države svijeta..

http://en.wikipedia.org/wiki/Floods_in_ ... %93present

Ko može pomoći na bilo koji način, nek pomogne, ostavite se preseravanja, od tog nikakve pomoći sigurno nema.
satale

#1543 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by satale »

Jel istinina za most na derveniji da je miljacka preplavila? Ima li neko info???
VjecitiStudent

#1544 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

agnostic_front wrote:
Zovem se Zelena wrote:Ljudi, iskreno protiv ovoga se nije moglo! Jedino se zakazalo sa evakuacijom, ali čujem da raja nije htjela ići iz svojih domova! Nema te akcije, tog nasipa koji bi mogao zaustaviti ovu silu vode!

Sram me otići na spavanje kad skontam da su ljudi bog zna gdje, promrzli i gladni.
Mislim da niko ne govori da su se poplave mogle skroz spriječiti, ali neki radovi na koritima rijeka su se sigurno (1000%) mogli izvršiti preventivno, da do ovakve katastrofe ne dođe. Šta je uopšte posao Civilne zaštite, šta oni sada rade? Ja koliko sam shvatio, vojska radi najveći dio posla, i evo sada što će ljudi privatno praviti dobrovoljne akcije.

Fakat, šta radi CZ i koliki im je budžet? Naravno njihov budžet ne mogu baš lako da nađem trenutno, ipak je to državna tajna vjerovatno.
Budžet federalne CZ je oko 40 miliona godišnje.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1545 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Velkoski »

satale wrote:Jel istinina za most na derveniji da je miljacka preplavila? Ima li neko info???
Nije :-)
Galamdzija

#1546 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Galamdzija »

Prije minut gost RTVSlon-a bio Izet Dzananovic direktor TE koji je izjavio da nema problema sa isporukom El. energije iz TE Tuzla.

Pojacan intenzitet kise u TZ.
MissGump

#1547 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MissGump »

mO k3 wrote: Izvini , ali petljaš li petljaš .....
ne kontam šta petljam, šta nije jasno?? meni je ova nepripremljenost odvratna i ogorčena sam zbog toga... to je isto kad su bili prosvjedi pa murja nije znala šta da radi

pusti me da budem ogorčena i moji čekaju večeras u srednjobosanskom kantonu da im uđe u kuću poplava i znam da nitko neće doći ko što nitko nije do sada dolazio, a ja u sarajevu nit da im pomognem nit da im ne pomognem... pa jbte na eakuaciju čeka još mnogo ljudi u Maglaju jer se prekasno počelo sa svime time

žao mi je ako se bilo tko ne slaže sa mnom ili ga vrijeđam svojim stavom ali to je moje mišljenje i ne mogu drugačije trenutačno
Zovem se Zelena

#1548 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

agnostic_front wrote:

Džaba sve to. Prošle godine je uređeno korito Spreče od Lukavca do Puračića i mislim još jedan dio prema Gračanici i Doboju. Baš iz tog razloga, da primi više vode, da ne plavi okolne livade i poljoprivredno zemljište. Očišćeno korito, prošireno, bruku para uloženo i opet ništa...

Sreća je jedino što nema više povrijeđenih i žrtava!
StupskaBitanga

#1549 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

ima li klizišta? Gdje je i dalje kritično?
Googlerica

#1550 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Googlerica »

almir1977 wrote:Dajte ba ljudi okanite se stalne kuknjave o političarima, vojski i pički materinoj koja je mogla nešto učiniti.

Od poplava stradavaju i najrazvijenije države svijeta..

http://en.wikipedia.org/wiki/Floods_in_ ... %93present

Ko može pomoći na bilo koji način, nek pomogne, ostavite se preseravanja, od tog nikakve pomoći sigurno nema.
ovdje postoji prirpema za samospasavanje,u SAD imaju brojeve i stranice,sto treba u raditi ako se desi vanredno stanje

kod mene se obavezno kupuje voda u ogromnim kolicinama,npr, na FL svi imaju skladista hrane za vanredno stanje tokom cijele godine
Last edited by Googlerica on 15/05/2014 23:58, edited 1 time in total.
Post Reply