samo ne daj da te drugi farbajuKroksica wrote:Ofarbala sam se u plavo, sta cu.prenosnik wrote: malo te zezam, ali se vicevi ne objasnjavaju
Islam - pitanja i odgovori
-
prenosnik
#1526 Re: Islam - pitanja i odgovori
- Kroksica
#1527 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mislis da ima neke razlike, osim u anatomiji?prenosnik wrote:
![]()
to je zato sto si muslimanka, a ne musliman
-
prenosnik
#1528 Re: Islam - pitanja i odgovori
da, onaj stepen ispod je nesto drugo nego to shvataju muslimani...tajna tog ajeta je u nama, muslimankamaKroksica wrote:Mislis da ima neke razlike, osim u anatomiji?prenosnik wrote:
![]()
-
malocvijece
#1529 Re: Islam - pitanja i odgovori
RNG_25 wrote:Upravu si, čini ti se.malocvijece wrote:Druze, cini mi se da ti ocekujes da te neko ovdje ubjedjuje.
A je li?
A sta ocekujes ako se smije znati?
- zagortenej
#1530 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pazi, optuzice te da saradjujes sa neprijateljem.znaš kako to ide, ako nisi s nama onda si protiv nas. jos ako si manjina, crno ti se piseKroksica wrote:Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...arzuhal wrote:.
- Kroksica
#1531 Re: Islam - pitanja i odgovori
Cek, kakav stepen? :plavusa:prenosnik wrote:da, onaj stepen ispod je nesto drugo nego to shvataju muslimani...tajna tog ajeta je u nama, muslimankamaKroksica wrote:Mislis da ima neke razlike, osim u anatomiji?prenosnik wrote:
![]()
-
RNG_25
#1532 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ništa. Ponekad se ubacim u priču, jer me volja. Bez očekivanja.malocvijece wrote:RNG_25 wrote:Upravu si, čini ti se.malocvijece wrote:Druze, cini mi se da ti ocekujes da te neko ovdje ubjedjuje.
A je li?
A sta ocekujes ako se smije znati?
- Kroksica
#1533 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote: Pazi, optuzice te da saradjujes sa neprijateljem.znaš kako to ide, ako nisi s nama onda si protiv nas. jos ako si manjina, crno ti se pise

-
RNG_25
#1534 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesi li siguran?zagortenej wrote:vjerujem u Boga, samo što moj Gospodar nije i tvoj, kao što Musaov Gospodar nije kao i njegovog naroda.
-
zijancer
#1535 Re: Islam - pitanja i odgovori
trenutno razmisljam o tome kako je forma ustvari odraz usvojene mjereprenosnik wrote:steta sto je umro, pa mu ne mozes pokazati kako se pravi omletzijancer wrote:![]()
ima on pokoje zrno soli, ali posto nije cuvar nego samo prenosilac, ne zna kako da razbije ljusku od jajeta
moze samo da dresira
mislis da je kitmir bio dresiran?
i sta se dogada kada je jedno od to dvoje pretjerano ili preoskudno
-
zijancer
#1536 Re: Islam - pitanja i odgovori
a onda kako se riza mjeri tonama ili kilogramima..ne zrno po zrno
svasta
svasta
- arzuhal
#1537 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam ja redovan ovdje pa ne znam sve (šta je k'o o sebi ili drugome išaretio), zadnji put sam navrn'o ima mjeseciKroksica wrote: Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...
Ja sa svakim otvoreno, ne krijem vjeru, ne plašim se i ne stidim. Volim pošteno. I poštujem pripadnike svih religija, kao i ateiste, agnostike - kada ljudski zastupaju svoja stajališta.
A hinje, kukavice i ovakve lignja-karaktere ne volim ni među muslimanima niti igdje
- arzuhal
#1538 Re: Islam - pitanja i odgovori
Što bolan serendaš bezveze? Ja te pitam ''jel obavljaš namaz'' i ti samo možeš reći ''da'', ''ne'', ''povremeno'' (bošnjački nakozagortenej wrote:sta cu ti ja kad ti ne mogu docarati, moras to dozivjetiKakav je to odgovor, nisam te pitao za intimni odnos sa nekom ženom. Ili muškarcem
![]()
![]()
vjerujem u Boga, samo što moj Gospodar nije i tvoj, kao što Musaov Gospodar nije kao i njegovog naroda.Vjeruješ li u Kur'an, postiš li Ramazan, vjeruješ li da je Muhammed, alejhi-selam, poslanik od Boga, Jednog i Jedinog, Stvoritelja?
izvini, a ko si ti da se ja tebi ispovjedam? zna se kome se vjerovanje i djela predočavajuZanima me samo da se očituješ kao musliman ili nemusliman, da mogu da imam jasniju sliku tvog studioznijeg ili, hajmo se našalit, ''zainteresiranijeg'' zanimanja islamom - da li se ovim pitanjima baviš kao musliman ili kao neko, poput @prenosnika, samo da bi nekako iznalazio tobožnje slabosti islamu te nastojao time, eventualno, uzdrmati - kako ti ono reče - nečije vjerovanje, dovesti nekoga u zapitanost i sumnju, a da pri tome krije vlastito vjerovanje iz straha da i ono ne bude tema analiza i rasprava kakve se ovdje o islamu vode
![]()
![]()
naravno da ti ne može uzdrmati, ne bi se valjda toliko pravdaoNe, daleko od toga, kako rekoh, da to može meni lično uzdrmati bilo što (sve što sam dosad čuo i sve ono što znam da se govori - svi znamo da postoje brojni portali maksuz za iznalaženje i ukazivanje islama kao lažne vjere, itd), naprotiv: ja smatram takve ljude i njihovo djelovanje Allahovom mudrošću.
Isto da sam pitao ne znam šta. Rekneš bolan, jel teško?
Potom te pitam, ako nisi musliman, koje si vjere, ti meni odgovaraš: neću tebi predočavat...
Halo, bolan, pa s kim ja pričam?! Jel se to ne može normalno kazat jesam ili nisam vjernike određenog učenja ili ateista, kakav je to problem, u čemu je fol, de nek mi objasne i statix i ko već zna?
- arzuhal
#1539 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa nije ona hinja k'o ti i @prenosnik. A i statix je davno rekao da je ateista/agnostik, tako nešto. I nikad čovjeku ni a nisam rek'o. Al' hinje volimzagortenej wrote:Pazi, optuzice te da saradjujes sa neprijateljem.znaš kako to ide, ako nisi s nama onda si protiv nas. jos ako si manjina, crno ti se piseKroksica wrote: Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...
- zagortenej
#1540 Re: Islam - pitanja i odgovori
A sto si se ti upalio tako? Sta te toliko pogodilo? 
Ako si vec na pravom putu, sta te briga za onima koji nisu.
Ako si vec na pravom putu, sta te briga za onima koji nisu.
- zagortenej
#1541 Re: Islam - pitanja i odgovori
Podjoh da ti odgovorim, ali nisi vrijedan togaarzuhal wrote:Pa nije ona hinja k'o ti i @prenosnik. A i statix je davno rekao da je ateista/agnostik, tako nešto. I nikad čovjeku ni a nisam rek'o. Al' hinje volimzagortenej wrote:Pazi, optuzice te da saradjujes sa neprijateljem.znaš kako to ide, ako nisi s nama onda si protiv nas. jos ako si manjina, crno ti se piseKroksica wrote: Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...
- arzuhal
#1542 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa odgovorio si, zato ti i kažem da serendaš i da si hinjo. Ne možeš biti insan. Dovoljno od tebe.zagortenej wrote: Podjoh da ti odgovorim, ali nisi vrijedan toga
-
statixx
#1543 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nisam bas upratio ovu dvojicu, ali evo i moje teorije, mada mi je smjesna ova diskusija.de nek mi objasne i statix i ko već zna?
Recimo da su ljudi izasli iz veoma duge i strastvene veze (citaj islam) pa su sada vrlo oprezni pri zaljubljivanju i sklapanju novih veza. Pitati da li su i u koga trenutno zaljubljeni je poprilicno besmisleno, mozda se jednostavno jos traze. Ako je tako, onda tesko da se mogu okarakterisati kao kukavice, a imajuci u vidu ovdasnji palancki mentalitet.
- Kroksica
#1544 Re: Islam - pitanja i odgovori
Doduse, mada se ni meni nije niko ispovjedao ali svejedno sam skontala. Mada, ne vidim razloga da se to jasno ne obznani. Koga briga ko sta vjeruje, svakako se bijemo.arzuhal wrote:Nisam ja redovan ovdje pa ne znam sve (šta je k'o o sebi ili drugome išaretio), zadnji put sam navrn'o ima mjeseciKroksica wrote: Ja mislim da je Prenosnik u vise navrata "objasnio" svoje vjerovanje, samo treba gledat da bi se vidjelo. But that's just me...A što se konkretno @prenosnika tiče njegovo me vjerovanje i pripadnost nekoj religiji niti zanima, ovaj put sam pitao duha se sikiricom, a s razlogom.
Ne smatram da je to hinjavo, mislim da pisu postove iz kojih se da zakljuciti sta su pa mozda ne vide potrebu da crtaju, sta li a mozda zele da se raja fokusira na sadrzaj postova umjesto da se fokusiraju na postavljaca... A mozda su se zavjetovali na sutnju, ko ce ti znat.
Ja sa svakim otvoreno, ne krijem vjeru, ne plašim se i ne stidim. Volim pošteno. I poštujem pripadnike svih religija, kao i ateiste, agnostike - kada ljudski zastupaju svoja stajališta.
A hinje, kukavice i ovakve lignja-karaktere ne volim ni među muslimanima niti igdje
btw, see what I did there? Naucila sam rastavljati postove!
- arzuhal
#1545 Re: Islam - pitanja i odgovori
Stoji sve što si rekao. Stajalo bi i da su se našli kao ateisti ili agnostici. Kao deisti.statixx wrote:Nisam bas upratio ovu dvojicu, ali evo i moje teorije, mada mi je smjesna ova diskusija.de nek mi objasne i statix i ko već zna?
Recimo da su ljudi izasli iz veoma duge i strastvene veze (citaj islam) pa su sada vrlo oprezni pri zaljubljivanju i sklapanju novih veza. Pitati da li su i u koga trenutno zaljubljeni je poprilicno besmisleno, mozda se jednostavno jos traze. Ako je tako, onda tesko da se mogu okarakterisati kao kukavice, a imajuci u vidu ovdasnji palancki mentalitet.
Ali obojica spominju ''gospodara''
- zagortenej
#1546 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ima ona sufijska mudrost koja najbolje oslikava tvoje stanje: "Magarac natovaren svetim knjigama ipak ostaje samo magarac”.arzuhal wrote:Pa odgovorio si, zato ti i kažem da serendaš i da si hinjo. Ne možeš biti insan. Dovoljno od tebe.zagortenej wrote: Podjoh da ti odgovorim, ali nisi vrijedan toga
- arzuhal
#1547 Re: Islam - pitanja i odgovori
Još kad počnu da citiraju sufijske mudrosti, hinjaluk se rapidno počne umnožavat...zagortenej wrote: Ima ona sufijska mudrost koja najbolje oslikava tvoje stanje: "Magarac natovaren svetim knjigama ipak ostaje samo magarac”.
Al' uvijek tako ide nekako, uvijek ista, otrcana priča...
- zagortenej
#1548 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da,... to su priče naroda drevnih...arzuhal wrote:Još kad počnu da citiraju sufijske mudrosti, hinjaluk se rapidno počne umnožavat...zagortenej wrote: Ima ona sufijska mudrost koja najbolje oslikava tvoje stanje: "Magarac natovaren svetim knjigama ipak ostaje samo magarac”.![]()
Al' uvijek tako ide nekako, uvijek ista, otrcana priča...
Sve se ponavlja, zar ne?
- Female_Sa
#1549 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zanima me kakav je stav Islama prema umjetnoj oplodnji ( da li je dozvoljena) i da li je dozvoljeno darivanje organa nakon smrti (ono kad potpises donatrosku karticu). Hvala, selam.
- Plavo-bijeli
#1550 Re: Islam - pitanja i odgovori
"Female_Sa wrote:Zanima me kakav je stav Islama prema umjetnoj oplodnji ( da li je dozvoljena) i da li je dozvoljeno darivanje organa nakon smrti (ono kad potpises donatrosku karticu). Hvala, selam.
Neke vidove vjestacke oplodnje islam dozvoljava a neke ne. Mnogi ginekolozi
konstatuju da veliki broj parova u BiH mogu imati djecu, a nemaju je jer su nemarni
sami prema sebi, lijeni u poduzimanju preventivnih mjera ili odlucujucih koraka
prema zacecu.
Zbog toga ne treba zuriti i na Allaha lazi izmisljati vec se treba potruditi i traziti lijeka
ukoliko postoji prepreka zacecu. Postoje brojni uzroci neplodnosti izazvani ljudskom
greskom ili nepaznjom.
Njih ne mozemo pripisati Allahu i reci da je On odredio nasu neplodnost. Zbog toga
lijecenje neplodnosti zahtijeva lijecenje njena uzroka. Za svaku bolest postoji i lijek.
Ukoliko ni jedan nacin lijecenja neplodnosti ne bude uspjesan u torn slucaju se
pristupa novim metodama lijecenja neplodnosti poput vjestacke oplodnje. Vjestacka
oplodnja je vjestacki nacin spajanja muskog i zenskog sjemena, unutar ili izvan
materice.
Postoje unutrasnja i vanjska vjestacka oplodnja.
Islamski pravnici su dozvolili unutrasnju vjestacku oplodnju pod slijedecim uslovima:
1) Da bude primjenjena na bracnom paru u vrijeme punovaznosti braka bez
mijesanja trece osobe. Ukoliko bude primjenjena na trecem licu, ustvari ako sperma
bude uzeta od drugog muskarca, dijete iz takvog braka ima status tudjeg djeteta
prema hadisu: 'Dijete pripada onome u cijoj postelji je rodjeno. Dijete rodjeno kao
posljedica ovakve vjestacke oplodnje ima status djeteta rodjenog u postelji muskarca
koji nije legalan muz zene.
2) Da se pri lijecenju zene od privremene neplodnosti (izostale ovulacije) koje
zahtijeva otkrivanje stidnih mjesta lijecnici biraju po slijedecem redosljedu: lijecnica
muslimanka, ako takve nema onda pouzdana lijecnica nemuslimanka, ako takva ne
postoji onda pouzdan lijecnik musliman, a u nedostatku takvog pouzdan lijecnik
nemusliman.
3) Zabranjeno je cuvanje suprugove sperme i to zbog toga da se njegovom spermom
ne bi oplodila jajna celija tudje zene.
4) Strogo je zabranjeno osnivanje banki sperme bez obzira na razlog.
5) Operacija vjestacke oplodnje mora da se vrsi u prisustvu muza.
Ako se ne mogu ispuniti svi ovi uslovi ovakva vrsta oplodnje nije dozvoljena.
Vanjska vjestacka oplodnja:
Sastoji se u tome da se jajna celija zene oplodi spermom muskarca izvan njenog
genitalnog aparata. Ako oplodnja uspije, oplodjene jajne celije (zigoti) se vracaju u
njenu matericu ili u matericu druge zene. Ovaj nacin je poznat pod nazivom beba iz
epruvete.
Sto se tice stava islama po pitanju vanjske vjestacke oplodnje on je identican stavu
po pitanju primjene unutrasnje vjestacke oplodnje. Dakle postaje dozvoljen ukoliko
se ispune uvjeti koji su nabrojani u vjestackoj oplodnji i ukoliko postoji stvarna
potreba za ovim vidom oplodnje.
"
Eto odgovor na prvo pitanje.