juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
nosara

#1526 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Ommadawn wrote: @lajavikrelac: ukoliko si u BL, raspitaj se o slucaju koji se desio sredinom osamdesetih kada je momak iz Novoselije zbo nozem svog profesora u srednjoj skoli. Ne mogu se sjetiti da li je profesor podlegao.
:lol:

Dakle genije, ti pamtis JEDAN incident iz sredine osamdesetih... A mi ne mozemo upamtit kakva su se sve sranja desila JUCER, jer ih je bilo gomila... I tako svaki dan, sve gore i gore... Genije... :D
Ommadawn

#1527 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

nosara wrote:
Ommadawn wrote: @lajavikrelac: ukoliko si u BL, raspitaj se o slucaju koji se desio sredinom osamdesetih kada je momak iz Novoselije zbo nozem svog profesora u srednjoj skoli. Ne mogu se sjetiti da li je profesor podlegao.

Dakle genije, ti pamtis JEDAN incident iz sredine osamdesetih... A mi ne mozemo upamtit kakva su se sve sranja desila JUCER, jer ih je bilo gomila... I tako svaki dan, sve gore i gore... Genije... :D
Ja kazem nesto za sta ti i mnogi drugi kazete da nije nikada bilo.
nosara

#1528 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Ommadawn wrote:
nosara wrote:

Ja kazem nesto za sta ti i mnogi drugi kazete da nije nikada bilo.
Pa u odnosu na danas, to je nista, nula...
KENJAC

#1529 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ma ko , bolan govori da nije bilo ? Pa nismo zivili u Liliputu nego u drzavi. Ljudi ti pokusaju reci samo da , ako hoces da pricas o potezanju noza , mozes komotno i da se sjetis i imena i mjesta dogadjanja. Ne znam , nisam juce bio u Banja Luci ali ti mogu zivotom garantovati da je juce u toj istoj BL bilo i potezanja pistolja. Neko na nekoga. A djeca koja danas rastu se nece sjecati jucerasnjeg dana po potezanju noza ! Nece se sjecati ni da je juce neko umro od over doze. Komsija sa cetvrtog sprata ce vec sutra zaboravit pricu kako su mu opljackali komsiju na drugom . A sto je naj tragicnije klinac iz Banja Luke nece sigurno sa skolom otici da se zajebava na jebenu Unu sto km od kuce jer mu u istoj drzavi to nece profesori preporucit ! Mozda smo mali skloni idealiziranju , jbg. oprosti, al pricamo o stvarima koje se mogu poredit. Onaj period i ono vrijeme su meni drazi nego ovaj period i ovo vrijeme. A vjeruj mi , po svim parametrima , sad imam kvalitetniji zivot !
Sezam

#1530 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

To bodenje nozem profesora se desilo u gradjevinskoj skoli. Isto tako postojalo je kao neko spomen obiljezje blizu metalske skole, gdje su nekog klinca isto tako izboli nozem. Sto se tice droga, heroina je bilo na kile u BL u sedamdesetim i osamdesetim, npr velika mladenacka ljubav one politicarke Ane Trisic-Babic je umro od heroinskog overdoziranja.

Medjutim ovdje se desava nesto sasvim drugo. Ovdje se masovno zali za mladosti koja se nikad vise nece vratiti, pa se to manifestuje kroz uljepsavanja vlastite proslosti, a samim tim i sistema u kojem smo zivjeli.

Ironija je da su najveci branitelji tog sistema isti likovi koji danas svrsavaju u gace na sami pomen imena Vladimira Putina, covjeka koji spoljnju politiku vodi na dijametralno suprotan nacin od Josipa Broza.

Jos je veca ironija da ti isti Srboslavi masovno pljuju po USA, bez cijih kredita u sesdesetim i sedamdesetim ne bi imali ni za gramofona, ni za Rondo C, ni za Reno 4.

Ta zemlja, SFRJ, sad je potpuno jasno, je bila jedna velika laz. Ovo danas, kakvo je da je, je istina.
Sezam

#1531 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

KENJAC wrote:Ma ko , bolan govori da nije bilo ? Pa nismo zivili u Liliputu nego u drzavi. Ljudi ti pokusaju reci samo da , ako hoces da pricas o potezanju noza , mozes komotno i da se sjetis i imena i mjesta dogadjanja. Ne znam , nisam juce bio u Banja Luci ali ti mogu zivotom garantovati da je juce u toj istoj BL bilo i potezanja pistolja. Neko na nekoga. A djeca koja danas rastu se nece sjecati jucerasnjeg dana po potezanju noza ! Nece se sjecati ni da je juce neko umro od over doze. Komsija sa cetvrtog sprata ce vec sutra zaboravit pricu kako su mu opljackali komsiju na drugom . A sto je naj tragicnije klinac iz Banja Luke nece sigurno sa skolom otici da se zajebava na jebenu Unu sto km od kuce jer mu u istoj drzavi to nece profesori preporucit ! Mozda smo mali skloni idealiziranju , jbg. oprosti, al pricamo o stvarima koje se mogu poredit. Onaj period i ono vrijeme su meni drazi nego ovaj period i ovo vrijeme. A vjeruj mi , po svim parametrima , sad imam kvalitetniji zivot !
Eto, sam si odgovorio. zal za proteklom mladosti, nista drugo.
nosara

#1532 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Sezam wrote:To bodenje nozem profesora se desilo u gradjevinskoj skoli. Isto tako postojalo je kao neko spomen obiljezje blizu metalske skole, gdje su nekog klinca isto tako izboli nozem. Sto se tice droga, heroina je bilo na kile u BL u sedamdesetim i osamdesetim, npr velika mladenacka ljubav one politicarke Ane Trisic-Babic je umro od heroinskog overdoziranja.

Medjutim ovdje se desava nesto sasvim drugo. Ovdje se masovno zali za mladosti koja se nikad vise nece vratiti, pa se to manifestuje kroz uljepsavanja vlastite proslosti, a samim tim i sistema u kojem smo zivjeli.

Ironija je da su najveci branitelji tog sistema isti likovi koji danas svrsavaju u gace na sami pomen imena Vladimira Putina, covjeka koji spoljnju politiku vodi na dijametralno suprotan nacin od Josipa Broza.

Jos je veca ironija da ti isti Srboslavi masovno pljuju po USA, bez cijih kredita u sesdesetim i sedamdesetim ne bi imali ni za gramofona, ni za Rondo C, ni za Reno 4.

Ta zemlja, SFRJ, sad je potpuno jasno, je bila jedna velika laz. Ovo danas, kakvo je da je, je istina.
Heroin na kile u Banjoj Luci sedamdesetih... :lol:

Naserem se Obamama i njihovim cmaroljubima u usta, a Putinu svaka cast... Srboslav sam... Bite me... :D
madridist

#1533 Re: juga 1950.-1990.

Post by madridist »

Ma te se drzave za 20 godina nece niko ni sjecati niti je pominjati,odlaze te generacije i citava prica ce pasti u zaborav,
mislim u ovom nekom nostalgicnom smislu.
Banksy

#1534 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Sezam wrote:
Velika laž koja je milenijskom mraku bijede i fukare donijela pedesetogodišnje svjetlo i čist zrak, a da bi se fukara omdah survala nazad u tu svoju bijedu i mrak, što im je i istinski habitus i prirodno okruženje u kojem se najbolje osjećaju, čim su dobili priliku da sami, svojom voljom, naprave izbor.
Ovo danas je istina, tu si sasvim u pravu, apsolutno. Bijeda, mrak i fukara.
nosara

#1535 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Banksy wrote:
Sezam wrote:
Velika laž koja je milenijskom mraku bijede i fukare donijela pedesetogodišnje svjetlo i čist zrak, a da bi se fukara omdah survala nazad u tu svoju bijedu i mrak, što im je i istinski habitus i prirodno okruženje u kojem se najbolje osjećaju, čim su dobili priliku da sami, svojom voljom, naprave izbor.
On nije ovdje, zato i jede govna i soli pamet... Supak...
Banksy

#1536 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
Sezam wrote:
On nije ovdje, zato i jede govna i soli pamet... Supak...
Znači Ovo danas, kakvo je da je, je istina. se odnosi na Švedsku ... Očekivano ...
Banksy

#1537 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Sezam wrote:
Eto, sam si odgovorio. zal za proteklom mladosti, nista drugo.
Šuplji spin kreiran od ovih što su nam donijeli demokratiju, kao nije prije bilo bolje, nego ste vi bili mlađi, jest, jest ... :D
nosara

#1538 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Evo nesto staro, iz "Vecernjih", datum 18.mart 1973.... Al' u kurcu... :D

Na padinama Trebevića ordiniraju drumski razbojnici: Užas u okolini Sarajeva

U Sarajevu, u 21. vijeku, postoje i djeluju klasični drumski razbojnici koji presreću vozila, zaustavljaju ih i zbunjenim sugrađanima otimaju novac na prevaru. Nije nikakva šala niti je nekakva vrsta ''napuhanog'' slučaja iz neke davno zaboravljene policijske fascikle.

To je sarajevska svakodnevnica, događaji koji se ponavljaju, koji nisu slučaj već praksa. Svjedoče tome i brojne reakcije čitatelja portala Radiosarajevo.ba koji su nakon jučer objavljenog pisma naše čitateljke i jezivog iskustva presretanja na Trebeviću, naše e-mail adrese ''zatrpali'' svjedočanstvima o još desetak sličnih slučajeva.

Radi se, dakle, o sljedećem - grupa mladića vozilom ordinira lokalitetom Čobanije, Soukbunara i Trebevića, tražeći žrtve. A žrtve su zbunjeni građani koji tokom vožnje, navodno, oštete vozilo razbojnika koji se potom vraćaju, presreću ih i pokazuju polomljen retrovizor, tražeći novac. Na prijedlog potencijalnih žrtava da se zove policija, obično odustaju i idu dalje. U najkraćem, tako izgleda nova vrsta kriminala na sarajevskim ulicama.

Prvi ovakav slučaj zabilježen je početkom godine. Tada su našu čitateljku negdje na padinama Trebevića razbojnici presreli, uspješno okončavši svoju misiju.

''Auto se parkira pored našeg, otvaraju oni prozor, otvara suprug prozor. Ni ne stignemo pitati zašto nam svira, već smo optuženi da smo ih udarili i odvalili retrovizor. Kontam, koji kad nijednog retrovizora nema. Vjerovatno ih je neko naivan ko mi ranije odvalio'', pisala je uplašena Sarajka nakon svega.

Sličan, skoro identičan slučaj desio se jučer. Ovaj put, razbojnici su ostali bez očekivanog plijena. Opisi iskustava s kojima su nas čitatelji upoznali u pravilu se odnose na identičan dio grada i scenarij kao u filmovima Clinta Eastwooda. Policija ima sasvim dovoljno informacija i razloga za akciju. Valjda ne bude kasno.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1539 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Banksy wrote:
Sezam wrote:
:thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1540 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Ommadawn wrote:@lajavikrelac: ukoliko si u BL, raspitaj se o slucaju koji se desio sredinom osamdesetih kada je momak iz Novoselije zbo nozem svog profesora u srednjoj skoli. Ne mogu se sjetiti da li je profesor podlegao.
Znam za taj slučaj raspitao sam se. Ne kažem da nije bilo nikakvog kriminala i tuča, nego su ti incidenti šta navodiš bili bomabstična vijest i senzacija o kojoj se godinama pričalo. Danas narkomana koliko ti volja, svako malo u novinama neko pao zbog nje tad je to bila rijetkost. Sad je napad na prosvjetne radnike postao normalna stvar po školama. Prije nekog vremena upucali radnika na vratima lokala pred masom ljudi, kad se to dešavalo 80tih?
Niko ne kaže da uopštne nije bilo, samo da je bilo neuporedivo manje nego danas i da su to bili više izolovani slučajevi a danas ako se nisu za vikend pobili i izboli nešto nije u redu..... :roll:
radostan dan

#1541 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

nekima se ništa ne može objasniti...a nekima ne vrijedi...
Last edited by radostan dan on 03/03/2015 14:52, edited 1 time in total.
Sezam

#1542 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Banksy wrote:
Sezam wrote:

Pa jeste, kad sam rekao 'istina', nisam ni mislio da uljepsavam.

Ja tvrdim da je ono bila laz, a evo ti i najbanalniji primjer. Barem 45 godina (1945-1990) svima koji su zivjeli u toj zemlji je svakodnevno ponavljana mantra o bratstvu i jedinstvu. Da je toliko spominjano i u mozak usadjivano 'bratstvo i jedinstvo' zaista postojalo, ne bi doslo do krvave spoznaje u laz te mantre devedesetih.

Opet kazem, to 'svjetlo' je upaljeno americkim dolarima, jer je Josip vodio mudru i oportunisticku spoljnu politiku . Medjutim, upravo to 'svjetlo' je korijen danasnjeg mraka, jer je upumpavanje ogromnih novaca u sistem koji je bio vrlo autokratski, bas i stvorilo prve izdanke birokratskih 'dzabalebarosa'. Naravno, miks straha i postovanja prema Josipu je sprijecavala te iste 'birokratske sluzbenike' da kradu u kolicinama u kojim ovi danas kradu, tako da se dosta toga i izgradilo. Ali realno, gradila je generacija Alije Sirotanovica, vec od sedamdesetih nadalje pocinje ovo dzabalebarenje na trosak drzave.

O unutarnjo-politickom corsokaku u kojem je SFRJ bila od samog pocetka moze se i posebna tema otvoriti.

Dakle, po meni imala je ta zemlja dobrih i odlicnih strana, ali daleko od toga da je bila Diznilend, kako je predstavljaju nostalgicari. Malo balansa nije na odmet.
Sezam

#1543 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

radostan dan wrote: Šta bi ja bio u SFRJ da je ostala?
Znas sta bi bilo? isto sto i sada. Nema vise Tita i para na lijepe oci, a iza njega je ostao cistav sistem birokratskih dzabalebarosa, koji bi se okoristili kako god se drzava zove. Dakle, ne zivi u zabludi da bi bilo ista bolje, barem na ekonomskom nivou.
Banksy

#1544 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Sezam wrote:
Banksy wrote:
Sezam wrote:

Pa jeste, kad sam rekao 'istina', nisam ni mislio da uljepsavam.
Dobro, drago mi je da se slažeš.
radostan dan

#1545 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

aj mu objasni onaj moj post, živa bila... :zoka:
Sezam

#1546 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Ne treba, jasno je sve.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1547 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

radostan dan wrote:aj mu objasni onaj moj post, živa bila... :zoka:
Ommadawn

#1548 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Nema nista lose u tome da se sjecaju neke stvari iz vremena SFRJ - i ja ih se rado sjecam. Ali idealizirati to do krajnje granice, postavljajuci previse crno-bijelo - cekajte molim vas....

Niko se Jugoslavije nije sjetio na izborima 1990-te, niko. Svi su jedva cekali da jebu Titu majku, pa su ga preko noci poceli psovati. I nije da nije bilo izbora, imali smo i Komunisticku partiju na celu sa Nijazom Durakovicem, imali smo i Markoviceve reformiste ali ne. Svako u svoj tor. Je li to bratstvo i jedinstvo? Jeste kurac. I kad je krenulo zlo, kad su prve zrtve rata pale, niko se ni tada nije sjetio ni Tita, ni SFRJ, svako je bacao i te grbove sa bakljama, i jebavao mater Hrvatima, Srbima i Muslimanima. Niko nije ustao i rekao "hej ljudi stanite, pa ovo vodi u propast!".
Pa kad su se vec poklali, pobili, neki se obogatili a vecina ostala i bez onog malo sto su imali - ni tad se niko nije sjetio ni Tita ni SFRJ. Tek kad su zavrsile devedesete i kad je dosao mahmurluk teski, koji ocito jos traje, onda se sjetili i Tita, i SFRJ i Markovica i svega drugog. Ali kasno. I sto je najgore (i meni najzagonetnije) niko jos nije dosao pameti.

Stanje ovo koje vlada na prostorima ex-Yu je nastavak onoga sto je zapoceto osamdesetih. Je li se moglo zaustaviti - moglo je!

Koliko je bilo heroina u BL sedamdesetih (ne znam, rodjen sam krajem), koliko osamdesetih, takodjer ne znam, bio sam dijete ali da ga je bilo - bilo je. Vidjao sam narkomane, bili su mi cak komsije - famozni Smajo i Majda, jos famozniji Najko i Alija. Ali ni u svijetu nije bilo tada toliko droge koliko danas. Za 5-10 godina ce se u Bosni rasprostraniti takozvani krokodilasi, pa ce neko se sjecati i ovoga danas i reci "kako ih nije bilo".

@radosni, ja ne znam sta bi bilo sa tobom da je SFRJ ostala. Mogu da nagadjam sta bi bilo sa mnom. Ako ne bih imao dovoljno veza da sebi nadjem posao koji ce koliko-toliko biti placen da bih mogao da zivim a da sanjam jos vise - bilo bi mi put pod noge, Zapadna Evropa. Nagadjam. A da je Jugoslavija ostala, da je Markoviceva reforma prosla, da je ekonomija za kojih 4-5 godina ozivjela, ne bi mi odlazak "trbuhom za kruhom" ni pao na pamet. Ali ne bi nijedno ni drugo nego spasavaj glavu. I sad sjedim gdje sam. S spoznajom da se nemam gdje vratiti. Rodni grad mi je samo podatak u biografiji i nista vise.

Bili bi mozda kao Cesi i Poljaci danas, mada ni njima nije bas najsjajnije ali su optimisti i bore se.

I ako bi ikako moglo bez tog jebenog nacionalizma, barem na ovoj temi...

Vrijeme je da upoznamo sami sebe.
KENJAC

#1549 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ovo je ipak najbolja varijanta. Yuge nema i sve je mi dozivljavamo na selektivan nacin. Neki se sjecaju samo dobrog , neki samo redova za ulje ! Nek tako ostane ali se vise nikad necu dizat ni ja jednu himnu kao na Hej Sloveni.
stakasa

#1550 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Je li iko spomenuo guzonjine sinove? To bi cak mogla biti i tema za sebe
Jer ja, ja sam Dzudza Eldin :D
Locked