Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HadiRa

#1526 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ruh - svijest
nefs - ID
pravo jastvo - On
lažno jastvo- ego
um- misli, nusproizvod rada moždanih vijuga
intelekt- spoznaja svijesti

Da i ja malo ukratko pa se ti misli :)
cak za ispravno samo teorijsko znanje imas duplo pojmova viska...
Image

ahh jest dobra fotkica, ukrah je namah

:run:
prenosnik

#1527 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Objavljeno 20 April 2013 - 23:23
Remzudine, jedan moj drug bi ti rekao: " Care ti si kralj!" :D

Prema onome kako govore oni koji su vec iskusili biznize "cura za papire" kazu da to mora ostati strogo poslovno. U slucaju da se pomijesaju emocije ili sksualne namjere sa biznisom najcesce sve propadne.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:49, edited 1 time in total.
prenosnik

#1528 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Ima tu jos stvari,nije bitan samo dogovor,treba mnogo uslova ispuniti,kao prvo poznavanje Njemackog jezika za dobivanje ulazne vize,prije svega osoba skojom stupas u brak bilo radi papira ili ljubavi mora ispunjavati neke uslove,prilikom polozenog prvog nivoa jezika sa svim ostalim papirima predajes na Ambasadu,tamo te u razgovoru ispita masalna,kako zasto kada gdje skim koje godine koje vrijeme,ama bas sve,i sansa za nedobivanje ulazne vize bio ozenjen ili udat je velika ako oni po osnovu onog sto si izjavio tako odluce,igre su to velike,prilikom dobivanja ulazne vize imas par sedmica da se javis i auslenderbiro,ako si ozenjen sa strankinjom bolje su privilegije,dobijes na trije godine vizu i poslije 3 godine je stalna,poslije udaranja vize ides u sobu kod covjeka koji je za integraciju,on dok pocne stobom pricati zna koliko poznajes i da li si za kurs Njemackog jezika a inace svi jesu za dalje kurseve pa ti predlozi odma kad pocinje i gdje je,uradis jos jedan test kod njega da on to ima za sebe,eto pocinje neki zivot,ipak se kotrlja,mozes ti raditi ali ti pocetak kursa neomogucava jer traje od 8 ujutro do 13h,poslije podne i mogao bi nesto raditi na 4 h jer je to ovdje sad moderno,da ljudi su prijavljeni da rade 4 sata i mnoge firme te zele na cetiri sata ali po nekad je bolje ista nego nista,za pocetak je sve dobro,naravno prvo razgovor u firmi pa onda da ili ne,i nije sve tako lako ali kad covjek ima cilj moze se,poslije zavrsenog kursa i ispita Njemackog jezika polozis A 2 ili B1 sa ova dva nivoa imas i privilegije,sa B1 mozes i za Njihovo drzavljanstvo predati kasnije ispod B1 ne mozes,tako kad tad morat ces imati napismeno da imas b1 certifikat,i mnoge firme te pitaju za taj certifikat pa i ne moras imati neku skolu da bi se zaposlio ali bolje je,jer ja sam nakon 3 mjeseca zavrsenog kursa vec poceo i nasao sebi sam radno mjesto,moras se naravno odma po dolasku prijaviti i na biro za zaposljavanje ali oni zive od prijavljeni a malo kome nadju posao hehe,ko hoce da radi i vrti uvjek nadje nesto pa do boljeg,e sad ja se nisam ozenio radi papira ali ko to uradi mora imati na umu da ako nema posla i ako zivi na racun drzave i pravi probleme a ceka papire da je sansa da te izbace prije vremena iz drzave,ako zena skojom cekas papire isto dokaze da si problematican i ne zeli te vise isto postoji sansa da nedobijes papire,e sad ko ima srecu i sa kakvom zenom stupi u brak ljubavlju ili za papire ili vjestacki brak to je od osobe do osobe,ali vjerujte nije bitno da li je svabica ili nasa domaca roba,oba slucaja mogu ti naci probleme,jer znam i naseg momka koji se vise nabelajio sa nasom zenom skojom je stupio u brak radi ljubavi i sve je bilo bajno dok je ona dolazila dole i obilazila ga ali kad je on napravio ovaj korak i docekao da moze doci i poceti normalan ivot poceli su i problemi,zena nije bila uopste ono ciem se predstavljala,do hodanja joj bilo,kuca kao svinjac i kaze kaos zivot,zato kazem nije bitno koja nacija ako ima karakter i odgojena je,iskreno zelim svima da se srede nema veze gdje i kako ali budite oprezni...
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:49, edited 1 time in total.
fatamorgana

#1529 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

HadiRa wrote:
prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ruh - svijest
nefs - ID
pravo jastvo - On
lažno jastvo- ego
um- misli, nusproizvod rada moždanih vijuga
intelekt- spoznaja svijesti

Da i ja malo ukratko pa se ti misli :)
cak za ispravno samo teorijsko znanje imas duplo pojmova viska...
Image

ahh jest dobra fotkica, ukrah je namah

:run:
Fotka je fina, reklo bi se da predstavlja princa Ardžunu i Krišnu, njegovog božanskog gurua, duhovnog učitelja kako bi mi danas rekli, opisano u Bhagavad Giti, spjevu koji je opet dio Mahabharate, indijske epske poeme!
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1530 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Možete naći i sliku nekog ovećeg krsta i tvrditi da je sufizam u stvari kršćanska gnoza . To obično pričaju ljudi koji nemaju edeba (kulture ponašanja) , a to je inače jedna stavka veoma bitna u sufizmu, kao i ljudi koji se oslanjaju se na neko svoje teorijsko znanje a ne traže Istinu , nego samo potvrdu za ono što su oni kao zaključili da je Istina jer ako je išta mimo njihovog prijašnjeg zaključka , onda to je po njima neistina
To je ego logika odnosno to je glupost, a ego ima još jednu osobinu negativnu ,a to je kukavičluk. Sakrivanje iza nekog zida i dobacivanje "nije to tako to je 'vako" , umjesto da izađeš otvoreno sa svojim stavom pa tamam bio u krivu , nećeš ništa izgubiti osim što ćeš biti bliže istini
Međutim čovjek kojega ego izdominira, nije to u stanju . To je kukavičluk koji ako se ne prevlada nemaš šta tražiti na duhovnome putu
prenosnik

#1531 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Hvala tebi Rasime dje cuo i dje ne cuo,ali izvini brate
ja ovo do milion ne mogu gledati.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:50, edited 1 time in total.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1532 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:da, svaki sufijski putnik nuzno je raskovan na krstu. jedno od nizih znacenja krsta je ono sto je danas pitala nasa. radi se o socioloskoj teoriji drustvenih ciklusa...donji dio uspravnog kraka krsta predstavlja jednost koja tezi usponu. tj. dostignuta ravnoteza koja pomjera svoje granice. medjutim, u odredjenom trenutku to vertikalno izdizanje se ne moze nastaviti, a da ne izgubi svoj identitet. dolazi do konflikta u tacki sjecista vertikalnog kraka sa lijevom i desnom, tj. suprotstavljenim stranama horizontalnog kraka krsta. taj se konflikt razrjesava u sjecistu krakova krsta, ali to je sada novi kvalitet, produkt revolucije (prije konflikta bila je evolucija). potom, sa tog viseg levela, tj. sjecista krakova krsta, opet ide evolucija koja tezi revoluciji itd. krst izvanredno oslikava faze razvoja duhovnog putnika. na visim levelima "islamskog krsta" se saznaje znacenje ubistva jadne prezrene svinje i lomljenje krsta i svasta nesto, ali to nije za ovaj kontekst...

nuridine, pises grafite na svom wall-u...
Nije to ništa za ovaj kontext jer ovo je sufizam , shvati , a to što su gnostička učenja slična , ne znači ama baš ništa osim da se bave istim
Ljudi koji se stalno nafuravaju na priču "ovo učenje je bolje od toga" ili čak sebi tepaju kako je njihovo učenje "sa izvora" su ljudi koji su zalutali u gnozu, duhovnost, misticizam, ezoteriju...ili koliko još naziva ima o finesama istoga. Ja njih nazivam nemuslimanskim vehabijama jer su se toliko zaljepili za formu svoga učenja da ne vide šumu od drveta . Njihova metoda je maltene sveta , najispravnija bla bla , a u biti takvi ljudi bilo da se zovu budisti, hindusi ili sufije , su se zaljubili u metodu , i nemaju pojma o Voljenome
Formalisti su zaslijepljeni i recimo po njima takvima su američki indijanci plagirali svoja vjerovanja od indijaca iz Indije jer eto Manitu sliči Krišnoj, crni i bijeli vuk bi bili dualnost itd ili recimo u južnoj americi imaš piramide kao i u Egiptu i odmah su kao ovi to vidjeli od ovih ...
Oni ne mogu ukapirati jendostavnu stvar, a to je da se svako područje razvijalo duhovno i došlo do istoga samo na različit način jer su uslovljeni samim podnebljem ali sličnost je neizbježna i prirodna jer su , čudna li čuda, svi ljudi!
Nurudin

#1533 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Koliko mi je poznato o simbolici krsta je pisao Shaykh 'Abd al-Wahid Yahya ili Rene Guenon , koji je sa katolicizma, preko hinduizma na kraju prešao na islam i dobio ovo ime i titulu šejha
nisam čitao knjigu, o tome voli jedan moj drugar, koji voli istoriju . Uglavnom pošto voliš to knjiško znanje eto ti pa čitaj :wink:
HadiRa

#1534 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Nurudin wrote:
Nije to ništa za ovaj kontext jer ovo je sufizam , shvati , a to što su gnostička učenja slična , ne znači ama baš ništa osim da se bave istim
Ljudi koji se stalno nafuravaju na priču "ovo učenje je bolje od toga" ili čak sebi tepaju kako je njihovo učenje "sa izvora" su ljudi koji su zalutali u gnozu, duhovnost, misticizam, ezoteriju...ili koliko još naziva ima o finesama istoga. Ja njih nazivam nemuslimanskim vehabijama jer su se toliko zaljepili za formu svoga učenja da ne vide šumu od drveta . Njihova metoda je maltene sveta , najispravnija bla bla , a u biti takvi ljudi bilo da se zovu budisti, hindusi ili sufije , su se zaljubili u metodu , i nemaju pojma o Voljenome
Formalisti su zaslijepljeni i recimo po njima takvima su američki indijanci plagirali svoja vjerovanja od indijaca iz Indije jer eto Manitu sliči Krišnoj, crni i bijeli vuk bi bili dualnost itd ili recimo u južnoj americi imaš piramide kao i u Egiptu i odmah su kao ovi to vidjeli od ovih ...
Oni ne mogu ukapirati jendostavnu stvar, a to je da se svako područje razvijalo duhovno i došlo do istoga samo na različit način jer su uslovljeni samim podnebljem ali sličnost je neizbježna i prirodna jer su , čudna li čuda, svi ljudi!
o hvala Nurudin za ovo pojasnjenje: "Ja njih nazivam nemuslimanskim vehabijama jer su se toliko zaljepili za formu svoga učenja da ne vide šumu od drveta . Njihova metoda je maltene sveta , najispravnija bla bla , a u biti takvi ljudi bilo da se zovu budisti, hindusi ili sufije , su se zaljubili u metodu , i nemaju pojma o Voljenome"

kako dugo me neko mucio i izludjivao svojim "ispravnim" teorijama, a nisam se mogla oteti i otkinuti, kao list sa grane..

kako mi ovo miluje sad Dusu, bas kao mehlem..

hvala puno :kiss:
prenosnik

#1535 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Zbilja, kako neko ko imam papire npr. Njemačke, a nađe ovamo djevojku/momka, može biti siguran da je u pitanju ljubav a ne papiri. Godinama i to masovno se djeca odgajaju da se iškolaju koliko mogu i da "love" djevojku/momka iz "vana", jer nemaju ovdje šta raditi.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:50, edited 1 time in total.
Nurudin

#1536 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

HadiRa wrote:
Nurudin wrote:
o hvala Nurudin za ovo pojasnjenje: "Ja njih nazivam nemuslimanskim vehabijama jer su se toliko zaljepili za formu svoga učenja da ne vide šumu od drveta . Njihova metoda je maltene sveta , najispravnija bla bla , a u biti takvi ljudi bilo da se zovu budisti, hindusi ili sufije , su se zaljubili u metodu , i nemaju pojma o Voljenome"

kako dugo me neko mucio i izludjivao svojim "ispravnim" teorijama, a nisam se mogla oteti i otkinuti, kao list sa grane..

kako mi ovo miluje sad Dusu, bas kao mehlem..

hvala puno :kiss:
Nema na čemu
Nurudin

#1537 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:da, prepoznao sam u tvom dosadasnjem pisanju uticaj knjiga ginonove skole...a prethodni post ti je kontradiktoran...jer sve vrijeme potenciras formu, metod, postepenost, stepene...pitanja koja su za one na pocetnim stepenima i ona za one "napredne"...pogledaj mudzija jos jednom...ovaj put i poslusaj...
Nisi ti mene razumio, ja sam tvoje postavljanje hinduskih simboličnih slikarija razumio kao "ne nije to tako, već je ovako". Naravno da govorim o sufijskoj formi , kad je tema sufizam
Almond

#1538 Re: Sufizam

Post by Almond »

Nurudin wrote: Ovo što sam napisao je samo intelektualna spoznaja i to nije ništa maltene, bez iskustvene spoznaje. Dakle ovo je samo poticaj da potraga za ljubavlju treba biti nastavljena svim silama kako znamo i umijemo ali pravim putem , u pravcu svoje biti, esencije ,a ne napolju u nestalnom svijetu privida
Nurudine,

Izdvojio sam ovaj dio tvog ranijeg posta jer to je suština tvoje misli u povezanim postovima na temu Božje Ljubavi.
Taj put ka našoj biti,idemo li sa Bogom i uz Njegovu pomoć ili sami koristeći sav potencijal koji u sebi imamo,Bogom dan?
Nurudin

#1539 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Almond wrote:
Nurudin wrote: Ovo što sam napisao je samo intelektualna spoznaja i to nije ništa maltene, bez iskustvene spoznaje. Dakle ovo je samo poticaj da potraga za ljubavlju treba biti nastavljena svim silama kako znamo i umijemo ali pravim putem , u pravcu svoje biti, esencije ,a ne napolju u nestalnom svijetu privida
Nurudine,

Izdvojio sam ovaj dio tvog ranijeg posta jer to je suština tvoje misli u povezanim postovima na temu Božje Ljubavi.
Taj put ka našoj biti,idemo li sa Bogom i uz Njegovu pomoć ili sami koristeći sav potencijal koji u sebi imamo,Bogom dan?
Daću ti odogvor iz jedne knjige, da ja sad tu ne zapetljam previše jer to je vrlo delikatno pitanje
fatamorgana

#1540 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Stvarno, k'o postavi Krišnu, hindusko božanstvo na islamsku temu .... :sinbad:
prenosnik

#1541 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

dobro pitanje,zamisli sad evo moja zena je dosla 1300 km da se mi vjencamo dole,mnogi joj bacali sumnju sto ja i razumijem,da sam ja na njenom mjestu i gore zahtjeve bi gledao,..al mnogi stupe u brak zbog toga pa u jos vece probleme dodju,cak mnogi i zabranu dobiju za evropske zemlje a imali sansu ovdje...jesam se izborio i mora se ovdje a i svagdje raditi ako insna hoce nesto ali ljepse je kad sve funkcionise socijalno i zdravstveno a mriti se mora kad tad...
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:51, edited 1 time in total.
prenosnik

#1542 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

- Nije loše poticati ljude da izvinjenje bude prihvaćeno.
Kazaću neke razloge zašto ljudi prihvataju izvinjenje ...pa vi navedite ako hoćete još neke ... ili kažite zašto vi prihvatate izvinjenje ?
- nekada prihvatanje predstavlja džoker u ruci za crne dane, u slučaju da zatreba ima adut i osnovu da se nada pomoći i usluzi,
- isto tako neki prihvataju izvinjenje kako bi i njihovo izvinjenje bilo prihvaćeno
- nekada se izvinjenje prihvata jer najzad imam i ja grijeha koje mi treba Bog oprostiti, a jedan od načina da ti bude oprošteno jeste da oprostiš.
Last edited by prenosnik on 08/12/2014 22:52, edited 1 time in total.
jos-jedan-bez-vatre

#1543 Re: Sufizam

Post by jos-jedan-bez-vatre »

Sta je sufizam. Ko zna engleski, ovdje ima jako lijepo pojasnjenje. http://www.ihsanalexander.com/blog/what-is-sufism/
Nurudin

#1544 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Na žalost ne mogu izdvojiti dio koji bi to pojasnio, pošto je riječ o cijelom poglavlju . Po sufijskom , se kaže da mi nemamo nikakve stvarne zasluge za to . Primjer je kao kad malo dijete hoće da uzme neku stvar koja mu je preteška , pa ti onda uzmeš njegovu ruku i podigneš to skupa sa rukom , a njemu se čini kao da je on snažan , međutim snaga nije od njega
Tako je i sa trudom na tom putu spoznaje , to nije naša snaga spoznaje već božija
Nurudin

#1545 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:Stvarno, k'o postavi Krišnu, hindusko božanstvo na islamsku temu .... :sinbad:
Treba li sad ja da odem i postavljam munare na budizam? Odakle ja znam ko je Krišna na kojoj slici i zašto bi me to zanimalo?
Mene zanima zašto u budizmu nema budistkinja?
Kako misliš postati prosvjetljeni budista ako nisi u celibatu jer treba ti ta sexualna energija ?
Almond

#1546 Re: Sufizam

Post by Almond »

Nurudin wrote:Na žalost ne mogu izdvojiti dio koji bi to pojasnio, pošto je riječ o cijelom poglavlju . Po sufijskom , se kaže da mi nemamo nikakve stvarne zasluge za to . Primjer je kao kad malo dijete hoće da uzme neku stvar koja mu je preteška , pa ti onda uzmeš njegovu ruku i podigneš to skupa sa rukom , a njemu se čini kao da je on snažan , međutim snaga nije od njega
Tako je i sa trudom na tom putu spoznaje , to nije naša snaga spoznaje već božija
Shvatam.

Šta kažu knjige,odnosno iskustva onih koji su bili prošli ovim putem o dubokom osjećaju samoće kao sastavnim dijelom ili jednoj od etapi puta? Postoji li na nekoj od tih etapa iskušenje u vidu osjećaja potpune prepuštenosti samome sebi od Boga i zbunjenosti da stvari više nisu onakve kakve jesu? Malo sam konfuzan sa pitanjima ali nadam se da češ razumjeti.
HadiRa

#1547 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Almond wrote:
Nurudin wrote:Na žalost ne mogu izdvojiti dio koji bi to pojasnio, pošto je riječ o cijelom poglavlju . Po sufijskom , se kaže da mi nemamo nikakve stvarne zasluge za to . Primjer je kao kad malo dijete hoće da uzme neku stvar koja mu je preteška , pa ti onda uzmeš njegovu ruku i podigneš to skupa sa rukom , a njemu se čini kao da je on snažan , međutim snaga nije od njega
Shvatam.

Šta kažu knjige,odnosno iskustva onih koji su bili prošli ovim putem o dubokom osjećaju samoće kao sastavnim dijelom ili jednoj od etapi puta? Postoji li na nekoj od tih etapa iskušenje u vidu osjećaja potpune prepuštenosti samome sebi od Boga i zbunjenosti da stvari više nisu onakve kakve jesu? Malo sam konfuzan sa pitanjima ali nadam se da češ razumjeti.
odlicno pitanje Almond.. mene zanima isto .
Nurudin

#1548 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Almond wrote:
Shvatam.

Razumijem šta pitaš ali ti ne mogu dati neki jasan odgovor, ali to je maltene noramlno , koliko ja iz svog iskustva mogu da kažem, amplitude su po meni djelovanje božijih imena "el Kabid" "el Basit" Koji steže i Koji pruža, proširuje. to su ciklusi u kojima se kreće sve što je stvoreno, steže se i pruža od svemira do naših pluća ili srca, plime i oseke itd
Kod sufija se za rast duhovni više cijeni ovo stanje stezanja , s time da je potreban sabur da bi se rast i duhovno zrenje desilo, a poslije se desi olkašnaje i proširenje u kojem vidiš rezultate toga. Tu se preporučuje učenje i dublje razmišljanje o suri Inširah
a također ti ja preporučujem da se sufizmom praktično, ne baviš osim ako nemaš šejha , koji se naziva i hećimom jer zna ta duhovna stanja i zna im lijek propisati. Možeš ti i sam probati ali to se ne preporučuje osim ako nemaš drugog izbora
fatamorgana

#1549 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:
fatamorgana wrote:Stvarno, k'o postavi Krišnu, hindusko božanstvo na islamsku temu .... :sinbad:
Treba li sad ja da odem i postavljam munare na budizam? Odakle ja znam ko je Krišna na kojoj slici i zašto bi me to zanimalo?
Mene zanima zašto u budizmu nema budistkinja?
Kako misliš postati prosvjetljeni budista ako nisi u celibatu jer treba ti ta sexualna energija ?
Ma ne trebaš ti ništa vrli sufija, samo se nemoj palit' k'o hepo kocka .... malo sabura, sufijskog po mogućnosti, :wink:
Almond

#1550 Re: Sufizam

Post by Almond »

Nurudin wrote: Razumijem šta pitaš ali ti ne mogu dati neki jasan odgovor, ali to je maltene noramlno , koliko ja iz svog iskustva mogu da kažem, amplitude su po meni djelovanje božijih imena "el Kabid" "el Basit" Koji steže i Koji pruža, proširuje. to su ciklusi u kojima se kreće sve što je stvoreno, steže se i pruža od svemira do naših pluća ili srca, plime i oseke itd
Kod sufija se za rast duhovni više cijeni ovo stanje stezanja , s time da je potreban sabur da bi se rast i duhovno zrenje desilo, a poslije se desi olkašnaje i proširenje u kojem vidiš rezultate toga. Tu se preporučuje učenje i dublje razmišljanje o suri Inširah
a također ti ja preporučujem da se sufizmom praktično, ne baviš osim ako nemaš šejha , koji se naziva i hećimom jer zna ta duhovna stanja i zna im lijek propisati. Možeš ti i sam probati ali to se ne preporučuje osim ako nemaš drugog izbora
Hvala na odgovorima.
Locked