Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Martinez_

#1526 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Onda je diskusija bespredmetna jer se na Dodikove folove ne hvaćam i svakom iole normalnom je jasno da RS tek tako proglasiti nezavisnost neće.

Ali jazuk ovoliko ratnih planova i mašinerije na topiku da propadnu :mrgreen:

P.S. nisi razumeo analogiju sa Kosovom.

P.P.S. nije tačno da Bošnjaci nisu nervozni i da imaju sve vreme ovoga sveta. Eto, žele funkcionalnu državu što pre
Tietje24322

#1527 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:Onda je diskusija bespredmetna jer se na Dodikove folove ne hvaćam i svakom iole normalnom je jasno da RS tek tako proglasiti nezavisnost neće.

Dodik kad bi to uradio mi bi dobili zeleno svijetlo amerike. I ta varijanta bi bila super. Znaci onda bi mogli upotrijebiti silu a gledali bi dodikove jedinice preko Turskih satalita. Srbija je opkoljena velikom Albanijom koja je u NATOu a u istom je i RH.

Tako da je svakom pametnom covijeku jasno da Dodik prica gluposti. Dobio bi iz Srbije humanitarne deke jer svaki tenk ili granata koja bi posla na granicu sa BiH bila locirana Turskim ili Americkim satalitima i to bi bila agresija.

Dodik bi na taj nacin stavio srpski narod na kocku. Velike dijelove bi mogao izgubiti vrlo lako jer su srbi vojno inferiorni, vojno industrijski totalno inferiorni a vojno tehnicki nemaju apsolutno nista (takticku bazu su Amerikanci otvorili samo u sarajevu).

Dodik to prica pred izbore iz godine u godinu. Neobrazovani srpski narod to zeli da cuje. No iz godine u godinu je takodjer sve manje srba u BiH. I sto ova situacija bude duze trajala; sto ce veca biti ralzika izmedju srbije i BiH i sto ce se jos brze mladi srbi seliti.
Martinez_

#1528 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

Tietje24322 wrote:
Martinez_ wrote:Onda je diskusija bespredmetna jer se na Dodikove folove ne hvaćam i svakom iole normalnom je jasno da RS tek tako proglasiti nezavisnost neće.

Dodik kad bi to uradio mi bi dobili zeleno svijetlo amerike. I ta varijanta bi bila super. Znaci onda bi mogli upotrijebiti silu a gledali bi dodikove jedinice preko Turskih satalita.
Što, Tetie, napokon znači da TI želiš rat više od samog Dodika i da postoji makar promil šanse veći da ćeš ga ti pokrenuti a ne on. Jer bi bilo super i jer tebi odgovara :) Pa nemoj onda udarat folove o tom ko sigurno prvi počinje itd
Tietje24322

#1529 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:
Tietje24322 wrote:

Dodik kad bi to uradio mi bi dobili zeleno svijetlo amerike. I ta varijanta bi bila super. Znaci onda bi mogli upotrijebiti silu a gledali bi dodikove jedinice preko Turskih satalita.
Što, Tetie, napokon znači da TI želiš rat više od samog Dodika i da postoji makar promil šanse veći da ćeš ga ti pokrenuti a ne on. Jer bi bilo super i jer tebi odgovara :) Pa nemoj onda udarat folove o tom ko sigurno prvi počinje itd
Rat pokrece onaj ko prekrsi Dejtonski mirovni sporazum. Dodik non stop prica o odcjepljenju srpske. Nama rat niti odgovara niti ne odgovara. Mi smo vojno jaci (u tehnickom smislu). Skoro sav oklop je u Tuzli. Srbi imaju vise helikoptera ali neznam sta ce im? Imamo bukvalno svu industriju vojnu. Tako da ja neznam kako je taj Dodik zamislio rat u kojem se on odvaja?

Najbitnije je posmatrati u kojem smjeru ide Amerika. Sta Amerikanci rade u Bosni? A onda treba gledati sta rade Turci? Ko je Americki igrac u Bosni, ko je Americki prvi saveznik na balkanu?

Kolko ja znam; kada je bio rat na Kipru Americki predsjednik je rekao svom ministru kako:"SAD nemoze osuditi Tursku za invaziju na Kipar jer je Turska najveci Americki saveznik u tom dijelu svijeta." Dakle iako su Turci pocinili masovne zlocine (masovna silovanja zena); ipak Amerikanci su zasmirili.

Srbi nisu na balkanu Americki igrac vec produzena ruka Rusije. Bosnjaci, Albanci i Turci su u NATO-u. A balkan je pod sapom NATO-a i to ce tako ostati. Dodik zeli da bude na vlasti i isfrustriran je. Cijelo srpstvo je isfrustrirano jer se nikada nisu nalazili u goroj situaciji. Ovo je situacija pred boj na Kosovu.

Turska dolazi na Kosovo i govori kako je to jedna Turska zemlja a Albanci daju aplauz. Erdogan dolazi u Sarajevo i govori kako ce se opet stvoriti Osmansko carstvo a Bosnjaci aplaudiraju. Sve to uz otvorenu podrsku SAD-a Bosnjacima i Albancima. U takvom okruzenju i sa takvim odnosom snaga Srbi nemaju sta traziti. Bosnjaci i Albanci bi Srbiju rastrgali da imaju zeleno svijetlo vecih sila.
madner

#1530 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Martinez_ wrote:
madner wrote: Kakve vehabije, pa oni su u ovoj prici protivnicki igraci. Jer ideja je otezati mig tako sto ces postaviti struju koja bi u slucaju rata pravila nesto sto MZ ne odgovara.

Dakle vrh mora odgovarati profilu koji se trazi, to je logicno.

Cilj jeste izbjeci zlocine i to primarni. Jer samo u slucaju zlocina sirih razmjera se moze desiti da RS dobije nezavisnost. Dakle pobjeda je na drugom mjestu, jer ocuvanjem prvog cilja se osigurava barem remi.

Naravno da ne mogu sa sigurnoscu nesto tvrditi, no mogu ti dati procente za svaki od scenarija u zavisnosti od ulaznih parametara. Za neke snage bi to vec granicilo sa sigurnoscu.
Joj madnere u ovom momentu ratuje na hiljade i hiljade selafija u Siriji koje uživaju barem političku podršku onog dela MZ koji bi i ovde krojio stvar. Ako dobiješ taj ''mig'' na štošta bi se i zažmurilo. Zamisli samo Amerrika bi radikalno menjala politiku na ovim prostorima i dozvolila nezavisnu RS zbog nešto zločina. Kako da ne.

Ono što me buni jeste neko uverenje da su dovoljne snaga OS BiH da završe posao. One nisu dovoljne za uspostavljanje trajnog mira plus što nisu jednoetničke i nisu sve na teritoriji FBiH. Dakle neminovno je uključivanje policijskih snaga, prvo onih iz RS a zatim i FBiH. Kad i tu dođe do zastoja onda izniču niotkud paravojske, e to već ne znam ko sa čim raspolaže u BiH. Ali poenta je da imaš haos građanskog rata.

Jedina razlika koliko ja laički mogu proceniti je taj tenkovski bataljon ali ni on sam po sebi ne rešava stvar kao što ni JNA nije postigla zacrtano sa daleko brojnijom gvožđurijom. Poenta - i da presečeš sve te teritorije na nekim kritičnim tačkama ostaju barem nekoliko ''SAO'' područja oko većih gradova i naročito uz srbijansku granicu koji mogu funkcionisati do u nedogled.

Tako da ja nikako se ne bih pouzdao u delovanje OS BiH u međuetničkom sukobu već je jedina nada - NATO. Da sam obavi sve od početka do kraja.
Pa upravo se to desilo, Slobodan Milosevic je zbog sistematskih i planiranih zlocina izgubio podrsku koju je dobio prije pocetka ratovanja. Nije se Kosovo odcjepilo jer je albanski lobi jak, nego zato sto je Srbija od sebe napravila minireich.

Nisam spominjao samo snage OS, to nije dovoljno. Tehnika OS jeste dovoljna.

JNA je ostvarila sve ciljeve koje su se poklapale sa Milosevicevim vizijama. Razlog zasto nije uzela vise u Hrvatskoj jeste bio zelja Milosevica da se ne ide na osvajanje iste nego na Veliku Srbiju.

Naravno i svaka od tih tacaka ce proci kao takve tacke u I.B. 92.
Martinez_

#1531 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

[quote="Tietje24322"][/quote]

Tako je Tetje, situacija kao pred boj na Kosovu, ali zaboravio si da je tu upravo Turčin bio osvajač, tako da Car Erdogan mora doći i napasti majka mu stara :mrgreen:

Vidi, kao i svuda, na primer sada u arapskom svetu, narastajuća klasa mladih a pritom obespravljenih traži svoje mesto u sistemu i pokreće proteste. Ali ona je generator promena a ne tek puki posmatrač koji samo reaguje na poteze diktatora. Diktatori imaju sve beneficije i njima odgovara status quo. Što će reći Srbima, staroj odumirućoj naciji odgovara status quo. Imaju jednu državu, i posebna prava u okviru jedne susedne. Bošnjaci su pak malada narastajuća nacija koja traži svoje mesto pod suncem, svoju jednakost i ravnopravnost sa ostalima jer kao što reče i ex reis: red je da i Bošnjaci imaju svoju nacionalnu državu na Balkanu, je li tako?

Dakle u tvom filmu samo Bošnjaci mogu biti generator promena a ne puka reakcija. Bošnjaci su sve brojniji u Sandžaku a nemaju nikakvu autonomiju i Bošnjaci su natpolovična većina u BiH koju dele sa ostala dva naroda, zaboga.

Zašto ti je onda tako teško prevaliti preko usta ''JA želim promene, JA želim revoluciju, JA želim rat''
Tietje24322

#1532 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:

Tako je Tetje, situacija kao pred boj na Kosovu, ali zaboravio si da je tu upravo Turčin bio osvajač, tako da Car Erdogan mora doći i napasti majka mu stara :mrgreen:
Velika Albanija je samo produzena ruka Turske. Ako to nisi shvatio poprilicno si glup.I ne samo oni vec i Makedonija. Nije li Dovotouglu rekao:"Vi Makedonci; gdje god da ste, dovoljno je da se obratite Turskoj ambasadi i ona ce vam pomoci kao da se radi o Turskim drzavljanima." Nije li Turska naoruzala Makedoniju? Koja zemlja je nakon proglasenja nezavisnosti Makedonije odrzala vojnu vjezbu na granici sa Makedonijom sa 500 tenkova? Nije li Grcka? A nije li Turska odrzala par dana kasnije slicnu vjezbu na granici sa Grckom? Ko stiti ledja kome na balkanu? Gledaj malo sire na balkan u geoplolitickom smislu. Sta rade vece sile to je bitno u prvom planu. A par miliona Bosnjaka ili Srba jebo to. Istambul ima vise stanovnika nego sto ima Srbija, Hrvatska i Albanija zajedno sa Kosovom. Znaci jedan grad. A isto tako imaju standard duplo veci od Srbije ili BiH. Nije li onda glupo gledati kao fijakerski konj na dodika? Dodik je nebitan. Isto kao i Tihic ili Lagumdzija.
Vidi, kao i svuda, na primer sada u arapskom svetu, narastajuća klasa mladih a pritom obespravljenih traži svoje mesto u sistemu i pokreće proteste. Ali ona je generator promena a ne tek puki posmatrač koji samo reaguje na poteze diktatora. Diktatori imaju sve beneficije i njima odgovara status quo. Što će reći Srbima, staroj odumirućoj naciji odgovara status quo. Imaju jednu državu, i posebna prava u okviru jedne susedne. Bošnjaci su pak malada narastajuća nacija koja traži svoje mesto pod suncem, svoju jednakost i ravnopravnost sa ostalima jer kao što reče i ex reis: red je da i Bošnjaci imaju svoju nacionalnu državu na Balkanu, je li tako?
Pusti ti Reisa. To je hodza a ne politicar. I to senilni hodza. Kad bi ti ja poceo citirati onog senilnog Muhameda Filipovica ti bi sa svoje stolice spao.
Dakle u tvom filmu samo Bošnjaci mogu biti generator promena a ne puka reakcija. Bošnjaci su sve brojniji u Sandžaku a nemaju nikakvu autonomiju i Bošnjaci su natpolovična većina u BiH koju dele sa ostala dva naroda, zaboga.
Sta si zelio da kazes?

Zašto ti je onda tako teško prevaliti preko usta ''JA želim promene, JA želim revoluciju, JA želim rat''
Ja ne zelim rat. Ali ukoliko bi Srbi pomislili da mogu recimo uzeti Istocnu Bosnu i od toga napraviti srpsku drzavu do rata ce doci svakako.
Last edited by Tietje24322 on 26/12/2013 00:00, edited 2 times in total.
Martinez_

#1533 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

madner wrote: Pa upravo se to desilo, Slobodan Milosevic je zbog sistematskih i planiranih zlocina izgubio podrsku koju je dobio prije pocetka ratovanja. Nije se Kosovo odcjepilo jer je albanski lobi jak, nego zato sto je Srbija od sebe napravila minireich.

JNA je ostvarila sve ciljeve koje su se poklapale sa Milosevicevim vizijama. Razlog zasto nije uzela vise u Hrvatskoj jeste bio zelja Milosevica da se ne ide na osvajanje iste nego na Veliku Srbiju.

Pa ja mislim da je MZ sad ''opredeljenija'' nego 1989. Dakle nipošto nezavisna Srpska i to će teško neko ograničeno kršenje normi i konvencija da promeni. U Hrvatskoj se ti tenkovi nisu najsjajnije proveli ni na zapadu ni istoku. Mada si možda i ti tu u pravu generalno, ali BiH nema šanse da je spremna plaćati tu cenu

Zašto Kosovo spominjem

http://www.b92.net/eng/news/politics.ph ... v_id=81456

to ti je ograničeni modern warfare kad nipošto nećeš zločin niti dug sukob

Ne daje rezultata pa se vratilo za pregovarački sto. A radi se o enklavi sa 40000 ljudi bez međunarodne podrške. Izrael je takođe natukao taktičkih poraza na hrpe uprkos nadmoći u svakom pogledu
Martinez_

#1534 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

[quote="Tietje24322"][/quote]

Ex reis uopšte nije mator čovek, puno je mlađi od Tunje i koliko ofrlje pratim ima i političkih ambicija sad kad je okončao versku misiju.

Vrati se na rečeno. Rekao si da su Srbi nervozni kao pred Boj na Kosovu i da će prvi napasti. Turska je direktno ili indirektno prisutna na teritorijama koje Srbiju ne zanimaju. Srbiju ne zanima više ni Kosovo niti Makedonija. Država Srbija je danas svesna svojih mogućnosti i pozicije pa čitaš li ti izjave njenih zvaničnika? Dakle Srbija je onaj arapski diktator kome upravo odgovara status quo a ne prevelika talasanja. Srbija još pamti NATO bombardovanje i ko je to lud da tako nešto ponovo izazove?

Ne shvataš da se ratovi ne vode 1 na 1 na neutralnom terenu i ne važe pravila o krajnjem ishodu za svaki podjednako. Male zemlje mogu u povoljnim okolnostima strašno namučiti velike.Turska je država koja je malo prerano ogolila svoje ekspanzionističke namere, to su mnogi shvatili pa su ih Katar, Saudijci i egipatski sekularisti propisno našamarali. Naravno da na Balkanu 1 na 1 može pojesti svaku zemlju ali ako i tu pretera može takođe okupiti neke prastare saveze protiv sebe.

Bošnjaci su perspektivna nacija koja još ne uživa željena politička prava i odgovara im promena poretka da bi dobili veća prava u Sandžaku i nametnuli svoja pravila igre u BiH. Dakle sasvim je logično, prirodno i očekivano da će onda oni pokretati procese pa čak i same ratove a ne neko drugi. Hrvati imaju jednu nacionalnu državu i konstitutivnost u BiH. Srbi imaju jednu nacionalnu državu i konstitutivnost u BiH. Šta Bošnjaci imaju? Konstitutivnost u BiH. I? Zamisli, Hrvati i Srbi da pokrenu ratove? Ha ha. To su preočigledne stvari ali tebi tako teške za priznati jer si lično pogođen - neophodno je opravdati buduće korake i svaliti krivicu na drugog iok, ja to razumem.

Ali rat nije rešenje ako želiš samo da RS nestane. Ima verovao ili ne boljih zaobilaznih metoda. Rešenje je pak ako želiš zemlju očišćenu od remetilačkog faktora i ustavnu prekompoziciju kojom BiH postaje nacionalna bošnjačka država a ostali postaju manjine. E sad se ti preispitaj dobro šta želiš
Tietje24322

#1535 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Tietje24322 »

Martinez_ wrote:

Vrati se na rečeno. Rekao si da su Srbi nervozni kao pred Boj na Kosovu i da će prvi napasti. Turska je direktno ili indirektno prisutna na teritorijama koje Srbiju ne zanimaju. Srbiju ne zanima više ni Kosovo niti Makedonija. Država Srbija je danas svesna svojih mogućnosti i pozicije pa čitaš li ti izjave njenih zvaničnika? Dakle Srbija je onaj arapski diktator kome upravo odgovara status quo a ne prevelika talasanja.
Dobro tu bi se i mogao sloziti sa tobom. Ali RS nije svjesna svojih mogucnosti. Dakle onaj Nikolic koji se se do nedavno kitio cetnickim parolama sada se predstavlja demokratom jer je Srbija prosla kroz procez "spustanje na zemlju". Ali Srbi sa ove strane Drine nisu ni u ludilu prosli kroz taj proces. Oni lebde negdje u oblacima. Gledaju strogo kontrolisane medije. I vrlo je moguce da se desi neka revolucija u RS-u; da ljudi izadju na proteste i traze nezavisnosto. A preCednik da, bez koordinacije sa Srbijom, podrzi. RS kolko ja vidim se odmice kontroli i Srbiji.
Ne shvataš da se ratovi ne vode 1 na 1 na neutralnom terenu i ne važe pravila o krajnjem ishodu za svaki podjednako. Male zemlje mogu u povoljnim okolnostima strašno namučiti velike.Turska je država koja je malo prerano ogolila svoje ekspanzionističke namere, to su mnogi shvatili pa su ih Katar, Saudijci i egipatski sekularisti propisno našamarali. Naravno da na Balkanu 1 na 1 može pojesti svaku zemlju ali ako i tu pretera može takođe okupiti neke prastare saveze protiv sebe.
Nije Turska prerano pokrenula ekspanzionisticke namjere. Vec ti zanemarivas vjerovatno jednu cijelu igru koja se vec odvija decenijama izmedju Turske i Rusije. Turska preko Turkofonskih naroda Uzbeka, Kazacha, Turkmena i u manjoj mjeri preko Azera i Turskih kipriota igra hladni rat sa Rusijom. Turska otvara i ogromne vojne fabrike u Kazachstanu i Azerbejdzanu. Naoruzavala je i Gruziju koja je usla sa Turskim oruzijem u rat protiv Rusije. Dakle Turska ne trazi vise nego sto joj pripada. Rusija je uzela pod svoju sapu Turske narode (70 miliona njih) i 100 miliona Rusa kontrolira 30 miliona muslimana u Rusiji i jos 50 miliona Turskih naroda u Turskim zemljama. To je Rusija uradila u historijskom trenutku sovijetskog saveza. I to je ono sto Tursku boli. Zato Turska sada kada je ekonomski ojacala vraca loptu tamo gdje moze a to je balkan. To je u sustini podjela karata izmedju Rusije i Turske. Amerika u svemu tome stiti ledja Turcima jer isti tek sada rade na balistickim raketama a sto znaci da ce potrajati dok dobiju vlastito nuklearno naoruzanje mozda jos i 10 godina.
Bošnjaci su perspektivna nacija koja još ne uživa željena politička prava i odgovara im promena poretka da bi dobili veća prava u Sandžaku i nametnuli svoja pravila igre u BiH. Dakle sasvim je logično, prirodno i očekivano da će onda oni pokretati procese pa čak i same ratove a ne neko drugi. To su preočigledne stvari ali tebi tako teške za priznati jer si lično pogođen - neophodno je svaliti na drugog i ok, ja to razumem.
Nevjerujem. Bosnjacima sad za sad ne odgovaraju ratovi. Mozda kad nas bude 75% ali to moze potrajati i 15 godina. Kada Bosnjaci budu dovoljno jaki da tako nesto pokrenu to ce biti u koordinaciji sa vecim silama. I nece biti cilj osveta vec ce se prije stvoriti sto sira masa u BiH koja ce zelijeti normalnu drzavu. Mada mislim da ce se do tada slomiti ta politika koju vode Srbi u RSu na drugi nacin.

Prvo ce im Amerikanci i Turci dati do znanje da ne predstavljaju nista. Jednostavno napraviti Bosnjake vojno totalno dominantnim. I onda pruziti alternativu Srbima: Mozete rat a mozete za pregovaracki stol i u NATO. :D Na isti nacin su se stvorile OSBIH. Prvo su Amerikanci naoruzali Bosnjake. Bosnajci su postali najjaci u BiH i onda su Amerikanci Srbima predlozili OSBIH i garant za mir. Na taj nacin se dogovor brzo postize kad si sa ledjima uz zid pritisnut.
mezzo95

#1536 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by mezzo95 »

Hafis wrote:Ja mislim da se ne bi zadovoljili samo s defanzivom, i da bi u brzom kontraudaru za par dana razvalili na vrat-na nos skupljenu vojsku od patrijota i dijasporaca, i ponovo zagospopdarili strateškim kvotama kao i 92.
Moja pretpostavka.
Haj nesta novo Tita ti
Perec

#1537 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Perec »

Tietje24322 wrote:
Martinez_ wrote: Nevjerujem. Bosnjacima sad za sad ne odgovaraju ratovi. Mozda kad nas bude 75% ali to moze potrajati i 15 godina. Kada Bosnjaci budu dovoljno jaki da tako nesto pokrenu to ce biti u koordinaciji sa vecim silama. I nece biti cilj osveta vec ce se prije stvoriti sto sira masa u BiH koja ce zelijeti normalnu drzavu. Mada mislim da ce se do tada slomiti ta politika koju vode Srbi u RSu na drugi nacin.
Nije bitno jel vas ima 55 ili 75% kad živite u gradovima i svojim etničkim djelovima BiH. Dio Bošnjaka se zalaže za 100% kontrole nad cijelom Bosnom, a za to je potrebna etnička kolonizacija i asimilacija preostala dva naroda, ni za jedno ni za drugo Bošnjaci nemaju dovoljno snage ni ljudstva. Evo ti najbolji primjer opčine Glamoč, Drvar, Grahovo na zapadu Bosne koji su vojnički zauzeti pred kraj rata . Prije rata su tu 99% živjeli Srbi, nakon rata kad su ti prostori oslobođeni, a skoro svi Srbi izbjegli, opet nitko od Hrvata i Bošnjaka nije došao i naselio te krajeve nego su se Srbi u manjem broju vratili i danas opet čine apsolutnu većinu. Dakle, u slučaju rata tu opet nema Bošnjačke vojske jer nema naroda.
Što se tiče srpske politike, Srbi nikad neće prihvatiti BiH u punom smislu riječi i nikakva ih sila ni geopolitička igra na to ne može natjerati, pogotovo jer imaju državu u državi i u slučaju da postanu svjesni da će ju izgubiti, nacionalna zaluđenost bi bila veća nego devedesetih, u Hrvatskoj se nisu htjeli integrirati ni pod koju cijenu, ni onda kad je svakoj budali bilo jasno da im je došao kraj, pa je uslijedila Oluja. Neće se ni u Bosni nikad htjeti integrirati u građansku državu. Tvrdoglav je to i uporan narod koji ide glavom kroz zid do samog kraja, nacionalni mitovi im nisu oslabili stotinama godina, neće ni u budućnosti.
Skijaš

#1538 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:
Skijaš wrote:
To ne bi bio vojni cilj, dovoljno bi bilo stvoriti džepove slobodne teritorije i pokazati da velikosrbi nisu u stanju ostvariti svoj cilj. Tebe buni to što misliš da bi se ratovalo za Banja Luku a to uopšte ne bi bio slučaj.
Moja zabuna je ipak manja od tvog zajeba i procene RS plana gde oni kao ima da proglase nezavisnost i nastoje da obezbede kompaktnost teritorije a ti im je onda presečeš pa se oni predaju
Kompaktnost teritorije je ključ, klizanje manjeg entiteta u nezavisnost, proglašenu ili neproglašenu, zavisi od kapaciteta separatista da drže povezanim ono što bi trebalo da bude ta nezavisna država a oni taj kapacitet nemaju. Pogledaj opštinu Kalinovik, na prostoru tolike opštine živi šaka stanovnika i kada bi nekih dvadesetak motivisanih ljudi naoružanih ličnim naoružanjem i malo protivoklopa iskočilo iz kamiona na raskrsnici u Dobrom Polju i počelo kontrolisati saobraćaj, koja bi im se sila suprotstavila ? A takvih, izuzetno važnih lokacija, ima bar stotinu, od kojih značajan broj ima i logističke prednosti jer su unutar ili se naslanjaju na povratničke sredine. I šta bi Dodik mogao sa tom navodnom nezavisnošću kada mu je teritorij izbušen k'o švicarski sir ? Mogao bi po Banja Luci histerisati par mjeseci i onda bi ga zbog te samoizolacijske politike upravo Srbi svrgnuli sa vlasti.

Otcjepljenje manjeg entiteta nije realna opcija, ni otvorenom deklaracijom ni postepenim stavljanjem državnih zakona van snage. Oružani sukob je u oba slučaja neminovnost a to bi bio sukob bez linije fronta, tenkova ili uličnih borbi, ali kao i svaki, nakon njega bi bilo uplakanih majki. Zato je bolje da ne čačkamo mečku, da se držimo gorke pilule mirovnog sporazuma, ti tolerišeš postojanje BiH, ja tolerišem postojanje manjeg entiteta i nađemo neku sredinu kako bi taj okvir bio funkcionalan. Ali ako Dodik ili neko peti izađe van okvira tog mirovnog sporazuma, nema niti jednog razloga zbog kojeg bi se priznavalo autoritet entitetske vlasti ili njihovih snaga bezbjednosti.
rokan

#1539 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by rokan »

Skijaš wrote:
Kompaktnost teritorije je ključ, klizanje manjeg entiteta u nezavisnost, proglašenu ili neproglašenu, zavisi od kapaciteta separatista da drže povezanim ono što bi trebalo da bude ta nezavisna država a oni taj kapacitet nemaju. Pogledaj opštinu Kalinovik, na prostoru tolike opštine živi šaka stanovnika i kada bi nekih dvadesetak motivisanih ljudi naoružanih ličnim naoružanjem i malo protivoklopa iskočilo iz kamiona na raskrsnici u Dobrom Polju i počelo kontrolisati saobraćaj, koja bi im se sila suprotstavila ? A takvih, izuzetno važnih lokacija, ima bar stotinu, od kojih značajan broj ima i logističke prednosti jer su unutar ili se naslanjaju na povratničke sredine. I šta bi Dodik mogao sa tom navodnom nezavisnošću kada mu je teritorij izbušen k'o švicarski sir ? Mogao bi po Banja Luci histerisati par mjeseci i onda bi ga zbog te samoizolacijske politike upravo Srbi svrgnuli sa vlasti.

Otcjepljenje manjeg entiteta nije realna opcija, ni otvorenom deklaracijom ni postepenim stavljanjem državnih zakona van snage. Oružani sukob je u oba slučaja neminovnost a to bi bio sukob bez linije fronta, tenkova ili uličnih borbi, ali kao i svaki, nakon njega bi bilo uplakanih majki. Zato je bolje da ne čačkamo mečku, da se držimo gorke pilule mirovnog sporazuma, ti tolerišeš postojanje BiH, ja tolerišem postojanje manjeg entiteta i nađemo neku sredinu kako bi taj okvir bio funkcionalan. Ali ako Dodik ili neko peti izađe van okvira tog mirovnog sporazuma, nema niti jednog razloga zbog kojeg bi se priznavalo autoritet entitetske vlasti ili njihovih snaga bezbjednosti.
a ko ce dati leba tim sto iskoce iz kamiona u dobropolju? :D gdje ce zanociti? ima i sutra dan. za te tvoje jurisnike dovoljno je 10-ak trecepozivaca od 75 godina naoruzanih tandzarama da im isprase dupe i vrate tamo odakle su dosli u roku od pola sata. mozes ti mastati koliko hoces i izigravati vojnog startega ali tamo gdje nema tvog naroda nema ni vlasti. ni mirnim putem, ni tenkom a pogotovo ne "kamionom sa motivisanim dobrovoljcima". :D
Mister Yes

#1540 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Kikibombona wrote: Ok, ipak se koristis drugacijom racunicom. Ne znam koliko je ispravna.

Bosnjaci - 1 400 000
Srbi - 700 000
Hrvati - 300 000

Po tvojoj racunici, za 30 godina cemo imati ovakve brojke.
Nemoj zaboraviti Bošnjake Sandžaka koji tradicionalno dolaze da studiraju u Sarajevo. A Srbi istovremeno tradicionalno idu da studiraju u Beograd. Tako da kad u računicu dodaš i migracije dobićeš 1.500.000 Bošnjaka, 600.000 Srba i 300.000 Hrvata te nešto ostalih. Da li za 20, 30 ili 40 godina ne znam ali u jednom trenutku će biti otprilike te brojke.
sumirprimus

#1541 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by sumirprimus »

ne konta drug martinez da je razlika drastiĆna... :D
Yug

#1542 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Yug »

Mister Yes wrote:
Kikibombona wrote: Ok, ipak se koristis drugacijom racunicom. Ne znam koliko je ispravna.

Bosnjaci - 1 400 000
Srbi - 700 000
Hrvati - 300 000

Nemoj zaboraviti Bošnjake Sandžaka koji tradicionalno dolaze da studiraju u Sarajevo. A Srbi istovremeno tradicionalno idu da studiraju u Beograd. Tako da kad u računicu dodaš i migracije dobićeš 1.500.000 Bošnjaka, 600.000 Srba i 300.000 Hrvata te nešto ostalih. Da li za 20, 30 ili 40 godina ne znam ali u jednom trenutku će biti otprilike te brojke.
Pa ostani ti u Beogradu da zivis sa 300 eur,kirijom.Svi se vracaju u BiH ne brini,a da ti ne pricam koliko srbijanaca se doselilo u RS zadnjih desetak godina,Ja sam znam desetak porodica.
Paranoid

#1543 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Paranoid »

Cijene zakupa stanova u Bg su drastično pale i uglavnom su 200 eura (jednosobni)...100 kvadrata stan je 500 eura..
madner

#1544 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Martinez_ wrote:
madner wrote: Pa upravo se to desilo, Slobodan Milosevic je zbog sistematskih i planiranih zlocina izgubio podrsku koju je dobio prije pocetka ratovanja. Nije se Kosovo odcjepilo jer je albanski lobi jak, nego zato sto je Srbija od sebe napravila minireich.

Pa ja mislim da je MZ sad ''opredeljenija'' nego 1989. Dakle nipošto nezavisna Srpska i to će teško neko ograničeno kršenje normi i konvencija da promeni. U Hrvatskoj se ti tenkovi nisu najsjajnije proveli ni na zapadu ni istoku. Mada si možda i ti tu u pravu generalno, ali BiH nema šanse da je spremna plaćati tu cenu

Zašto Kosovo spominjem

http://www.b92.net/eng/news/politics.ph ... v_id=81456

to ti je ograničeni modern warfare kad nipošto nećeš zločin niti dug sukob

Ne daje rezultata pa se vratilo za pregovarački sto. A radi se o enklavi sa 40000 ljudi bez međunarodne podrške. Izrael je takođe natukao taktičkih poraza na hrpe uprkos nadmoći u svakom pogledu
Pa samo bi masovni i organizovani zlocini nad Srbima natjerali MZ da promjeni taj stav. Dakle slazemo se u postavci, MZ ne zeli nezavisnu RS.
BiH ce biti spremna platiti tu cijenu kada se stvori atmosfera da je to rjesenje. Ja ne kontam kako su Srbi tako kratkovidni, negiranjem BiH i pokusajem dokazivanja da je ista nefunkcionalna samo sebi unistavaju temelj.

Nije cilj u opstini gdje je 90% Srba istima skakati po glavi, to su albanske fore i nesredjeni racuni. Cilj je imati funkcionalnu drzavu, ili barem stvoriti perspektivu za istu.
Yug

#1545 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Yug »

Paranoid wrote:Cijene zakupa stanova u Bg su drastično pale i uglavnom su 200 eura (jednosobni)...100 kvadrata stan je 500 eura..
Da,a plata oko 350 eur prosjecna.Znam i sam izdajem 29 kvadrata studentima 170 eur a lokacija nije neka.Znam doktora iz Kragujevca koji se sa porodicom preselio u RS prije desetak godina i jos njih desetak,ima ih cak i u Tz i Sarajevu sto rade na klinikama,specijalisti.
madner

#1546 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Naravno, vece su plate u BiH nego u Srbiji. No jedno je otici u Banja Luku, drugo se vratiti u Focu.

Jer prirodno bi bilo da onaj iz Foce bude naslonjen na Gorazde ili Sarajevo, no ovako nema bas nekog izbora.
seln

#1547 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Mister Yes wrote:

Bosnjaci - 1 400 000
Srbi - 700 000
Hrvati - 300 000

Zajebimo sad rat, no, shvatate li vi strahotu ovih prognoza? Da ce za 20-30-50 godina Bosna imati nekih 2,5 miliona stanovnika?
Kome ce onda trebati teritorije?
madner

#1548 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Sasvim realna prognoza i nuspojava atmosfere sukoba niskog intenziteta.
Yug

#1549 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Yug »

madner wrote:Naravno, vece su plate u BiH nego u Srbiji. No jedno je otici u Banja Luku, drugo se vratiti u Focu.

Jer prirodno bi bilo da onaj iz Foce bude naslonjen na Gorazde ili Sarajevo, no ovako nema bas nekog izbora.
Pa pasivni krajevi su pasivni svigdje na planeti,nije RS i BiH cijela neki poseban slucaj.Istocna BiH je pasivan kraj vec dugo jos prije devedesetih.
Martinez_

#1550 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

madner wrote: Nije cilj u opstini gdje je 90% Srba istima skakati po glavi, to su albanske fore i nesredjeni racuni. Cilj je imati funkcionalnu drzavu, ili barem stvoriti perspektivu za istu.
Uopšte nije reč o skakanju po glavi, u datom primeru Albanci imaju vrlo racionalan cilj koji bi da ostvare kao i ti - bez i najmanjeg zločina. Profesionalna akcija sa više stotina specijalaca na zadatku da zauzmu dva granična prelaza prema Srbiji. Nisu uspeli, krenulo po zlu, barikade, neredi itd. Nakon toga 2011 ništa slično ne dolazi u obzir. Sad se stvar rešava poltički između Brisela i Beograda, gde se ovi potonji potkupljuju/lome natenane ali svejedno nije lako ni Beogradu sprovesti bilo kakvu volju nad 40000 ljudi.

Funkcionalna država podrazumeva i pravni poredak na svakom pedlju svoje teritorije a u slučaju zaoštravanja ne gine ti barem slučaj ovakve jedne Bijeljine naslonjene na Srbiju. Tako da politički pregovori nemaju alternativu, videćeš i sam, jer bolje ti je za 10 godina potpuno integrisanee institucije nego za 5 više otuđenih paradržavica
Last edited by Martinez_ on 26/12/2013 10:12, edited 1 time in total.
Locked