Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1526 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dozer »

Da, ali su instalacije do tacaka kako je navedeno - njihovo vlasnistvo.

I, naravno, ukoliko kroz stan ne prolaze vertikale, nego ulaze samo horizontale, nakon izkljucenja (rezanja) spojeva na vertikale vlasnik tog stana nema vise apsolutno nikakvu obavezu placanja grijanja Toplanama, jer tada vise nema ni pasivno grijanje, a koje se racuna radi prolaska vertikala kroz stan.
pepeljara

#1527 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

Dozer wrote:Da, ali su instalacije do tacaka kako je navedeno - njihovo vlasnistvo.

I, naravno, ukoliko kroz stan ne prolaze vertikale, nego ulaze samo horizontale, nakon izkljucenja (rezanja) spojeva na vertikale vlasnik tog stana nema vise apsolutno nikakvu obavezu placanja grijanja Toplanama, jer tada vise nema ni pasivno grijanje, a koje se racuna radi prolaska vertikala kroz stan.
Sve se moze kad se hoce :)
Samo narod lijen, ovce , nek sisaju dokle mogu ;)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1528 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_milojica »

Kad se desi kvar na grijanju unutar zgrade,nisu nadlezne Toplane nego Upravitelj. Kad se desi kvar na grijanju unutar stana,nije nadlezan ni upravitelj,nego moras napraviti o svom trosku. Sto bi rekli ti si vlasnik,ti popravljaj. Osim u slucaju da vertikala prolazi kroz tvoj stan i da je kvar na njoj.
Haris.ba

#1529 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Džaba pisati. Sve je to napisano po sto puta na ovoj temi. Jednostavno neki koncepti se neće shvatiti. Nije da ne mogu. Već neće.

Zato i jeste stanje kakvo jeste. Ljudi neće da znaju šta je njihovo, šta je zajedničko, šta je tuđe. Šta su im prava i odgovornosti. Samo se vrti matrica - u moja četiri zida mogu šta hoću, pa i mlatit ženu.

I ponovno ponavljam odgovor na pitanje koji je dat na prošloj strani. Može se skinuti čitava zgrada sa Toplana. Samo treba odluka etažnih vlasnika i plan alternativnog grijanja. Država (kanton) se ogradila da kad se skineš sa Toplana - ne možeš grijanjem pogoršavati ekološko stanje. Šta je u praksi alternativa Toplanama u neboderu? Sumnjam da će država dopustiti grijanje na čvrsta goriva. Pitanje je mogu li to dimnjaci u neboderima podnijeti. Nije rat pa da se ne gleda kako se ogrijati.
Thorgerson

#1530 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Džaba pisati. Sve je to napisano po sto puta na ovoj temi. Jednostavno neki koncepti se neće shvatiti. Nije da ne mogu. Već neće.

Zato i jeste stanje kakvo jeste. Ljudi neće da znaju šta je njihovo, šta je zajedničko, šta je tuđe. Šta su im prava i odgovornosti. Samo se vrti matrica - u moja četiri zida mogu šta hoću, pa i mlatit ženu.

I ponovno ponavljam odgovor na pitanje koji je dat na prošloj strani. Može se skinuti čitava zgrada sa Toplana. Samo treba odluka etažnih vlasnika i plan alternativnog grijanja. Država (kanton) se ogradila da kad se skineš sa Toplana - ne možeš grijanjem pogoršavati ekološko stanje. Šta je u praksi alternativa Toplanama u neboderu? Sumnjam da će država dopustiti grijanje na čvrsta goriva. Pitanje je mogu li to dimnjaci u neboderima podnijeti. Nije rat pa da se ne gleda kako se ogrijati.
Ma bilo kakva alternativa i da se moze uraditi, pitanje je koliko je isplativa.

Evo nek se moze uraditi plinsko. Pa sta si dobio. Nista. Ko god ima plinsko, vecina se zali, jer ih racuni zaklase.

Toplane su ok. Ali toplane moraju omoguciti da ako ja redovno placam, hocu grijanje 24h - da ja gasim i palim KAD HOCU - ako vec imam opciju za to. A ne da meni oni ej ocijene treba li meni grijanje ili ne treba. Halo ba?

Tu najvise najebu oni koji nemaju kalorimetre. Ok, ugasi mi grijanje nema veze. Ne ide mi potrosnja. Ali sta je sa ljudima koji nemaju tu opciju. Em nema grijanja, em placa full cijenu kao da ima.

To nije normalno i samo je pitanje dana kada ce se sve urusiti. I niko ni ne prica o visku radnika u toplanama. To nije upitno. Uvijek baljezgaju o ekonomskoj cijeni...pa koja to toplana u svijetu jos ima ekonomsku cijenu...citava poenta toga i jeste da gradjanima nesto vratis sto te odrzavaju i placaju ti poreze i ostale namete...jok nasi strucnjaci bi jos profit da izvlace na grijanju, prevozu, vodi itd. :-)

Mada, alternativa uvijek ima.

Jbg, električna energija. Imamo je i mozemo je imati u jos vecim kolicinama. Norveska npr se ja mislim najvise grije na struju.

Ali mi prvo moramo uraditi termo fasade, jer 90% zgrada ne bi zadovoljilo nikakve standarde, gubljenje toplote je nenormalno.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1531 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_milojica »

Kod mene drug grije 3soban stan od 68 kvadrata na konvertore. 2x2KW i 1X1.5KW.
Jeftinije ga izađe grijanje nego mene u 2sobnom stanu od 60 kvadrata. Nastima ih da se pale u 6 ujutro i gase u 12 navecer. Ima termoprekidace da odrzavaju temperaturu na 25 stepeni. Dolazi mu struje oko 150 KM kad je grejna sezona. Cistih sest mjeseci je dobitku tokom ljeta. cca 75 KM mjesecno,otprilike 450 KM.
neki

#1532 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by neki »

pepeljara wrote:
Dozer wrote:Da, ali su instalacije do tacaka kako je navedeno - njihovo vlasnistvo.

Ako nastaviš biti tvrdoglav i bahat jedini ćeš ti biti ošišan..
karanana

#1533 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by karanana »

Radi li vam grijanje? Ch vila.
pepeljara

#1534 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

neki wrote:
pepeljara wrote:

Ako nastaviš biti tvrdoglav i bahat jedini ćeš ti biti ošišan..
Jos malo , i onda ce toplane imat odjeb lansiran, pa nek SDAovcima svojim naplacuju masno havu hladnu.
Thorgerson

#1535 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Thorgerson »

karanana wrote:Radi li vam grijanje? Ch vila.
izvinite jebiga prespavo ja..nisam stigo do toplane da je kresnem...
izvinte jos jednom

hamid.
BHF_Manijak

#1536 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by BHF_Manijak »

Jebo vam racun sve bezobrazno. Ne znas kako od ovih morona sto ne placaju naplatiti, pa onda digni cijenu ovima sto svakako placaju, ko ih jebe, preko njih cemo dugove prebijati. Fute futave, raspali se ako Bog da i privatizovali, pa cete onda qrcu svirat.

Uvijek linijom manjeg otpora... Ko ce se zajebavat sa neplatisama, nagrdi ove debile sto svakako placaju. Fuj.
Thorgerson

#1537 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Thorgerson »

Da su gradjani pametni i da se organizujemo, pa da niko ne plati. Pa da vidimo onda cija majka crnu vunu prede.

Povecaju cijene 15% niko nista.

Koliko je to korisnika? 51.000 ako se ne varam bila je brojka? Pa to nije puno. Da se ljudi organizuju i ne placaju, ionako pofin broj vec ne placa. A na zimu smo svakako navikli i svako ima neku alternativu, pa grijalica, grijalica.

Pa nisu ni oni svemoguci...al kakav nas narod...
Haris.ba

#1538 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Da su gradjani pametni i da se organizujemo, pa da niko ne plati. Pa da vidimo onda cija majka crnu vunu prede.
Ali da grijanje svakako radi. :-D

Pa trenutno se grijanje gasi oko 23 sata, nekome bude hladno u noći - mada ne baš da nije nikako bilo grijanja.
Pa osim kukanja, ne vidim neke organizacije.
Thorgerson wrote:Povecaju cijene 15% niko nista.
Pa nije baš. Kuka se.

P.S.
Od nove godine Toplane planiraju da do 2020. završe projekat ugradnje mjerača. Ima tekst (mislim da je bio i na klixu) direktora Toplana o tome. Gdje tehnički bude moguće ide individualni mjerač. Gdje ne bude ide kolektivni mjerač, pa dijeli po kvadraturi. Zgrade koje imaju slabu stolariju i zidove - će se najbolje provesti.
Ako ništa, mitovi taksista kako su najbolje zgrade pravljene u komunizmu - a još bolje za vrijeme austrougara će se zamjeniti činjenicama (barem oni koji budu htjeli izaći iz balona) tipa debljine i sastava zidova, vrstom i kvalitetom prozora i orijentacijom stana.

Do tada, osim kukanja, očito neće biti ništa novoga.
mali_balon

#1539 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

Samo da ponovim onu staru:
Birali smo ove koji su nam poskupili grijanje, takodje, birali smo one sto nam vodu zavrcu....mozemo mi kukat do sutra ujutru ali dok nama ne dodje iz gujce u glavu preostaje nam kuknjava....
Thorgerson

#1540 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Thorgerson »

Kakva je poenta i individualnog mjeraca, kad tebi toplane opet opale pausal koji moras placati. Da, on jeste nizi, ali opet.

Meni i dan danas nije jasno za sta ja placam 30 KM svaki mjesec, iako imam kalorimetar.

Kao eto neko odrzavanje sistema?!

Tako da i taj pausal se sutra moze povecati. Ugrade svima mjerace, vide opada prihod...samo ti poveca taj pausal...
mali_balon

#1541 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

U velikoj sam dilemi da ne placam racune i da mi iskljuce grijanje....samo ne znam koliko bi me struja dosla kada bi uveo konvektore. dobro bi bilo kada bi ovdje bio kakav strucnjak da nam to sve sracuna, npr koliko kw za sobu od 20m2 da se odrzava temp na 20-23stepena koliko, konvektora, stan opd 60ak kvadrata, koje snage po sobama itd itd itd.....to sve baci na papir i kaze e toliko i toliko bi vas dosla nabavka konvektra tih i tih te i te snage po sobama, a racun za struju samo za grijanje bi vam iznosio toliko i toliko, otprilike.....
Haris.ba

#1542 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote:U velikoj sam dilemi da ne placam racune i da mi iskljuce grijanje....
Problem je što ti neće isključiti grijanje, već će samo bilježiti dug - koji ćeš kad tad platiti. Grijanje se isključuje na zahtjev za isključenje. A ne papanski - neplaćanjem.
mali_balon wrote:samo ne znam koliko bi me struja dosla kada bi uveo konvektore
1 kwh na 10 kvadrata ugrubo kod konvektora. Znaš cijenu struje, pa računaj. Imaš temu grijanje na struju - pa čitaj.
Last edited by Haris.ba on 07/11/2015 19:32, edited 1 time in total.
mali_balon

#1543 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by mali_balon »

Haris.ba wrote:
mali_balon wrote:U velikoj sam dilemi da ne placam racune i da mi iskljuce grijanje....
Problem je što ti neće isključiti grijanje, već će samo bilježiti dug - koji ćeš kad tad platiti. Grijanje se isključuje na zahtjev za isključenje. A ne papanski - neplaćanjem.
mali_balon wrote:samo ne znam koliko bi me struja dosla kada bi uveo konvektore
1 kwh na 1 kvadrat ugrubo kod konvektora. Znaš cijenu struje, pa računaj. Imaš temu grijanje na struju - pa čitaj.
A sto bi ja to bio kulturan i fin...pa meni dizu racun za svoje plate a ne ganjaju neplatise...bjeza BA tamo...sa papcima papanski ko ih jebe....
Haris.ba

#1544 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Haris.ba »

Tako je, samo grubo. Daleko će se dogurati.A hoćeš li se isključiti sa grijanja? Podnijeti zahtjev za isključenje?
Dozer

#1545 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by Dozer »

Najveca sega je sto su iz Toplana prvo trazili povecanje od 30%, pa Vlada to nije odobrila. Onda su trazili nesto preko 23%, pa Vlada ni to nije odobrila, i na kraju su odobrili povecanje od 15%. http://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-ks ... /151022133
Ali, da li je to, zaista, povecanje od 15%?

Da bacimo okvirnu racunicu za Toplane (mrsko mi traziti tacne cifre, pa cu ovako, fiktivno)...

Recimo, do 01.10. je cijena kubika plina bila 10 KM, a cijena centralnog grijanja za stan od 50m2 je bila 65 KM.
(bilo bi dobro da neko s ovakvim stanom i plinskim grijanjem izbaci koliko plati plin tokom zime, u prosjeku).

Sada, plin vise ne kosta 10 KM/m3, nego 8,74 KM (-12,6%), a Toplane podizu cijenu grijanja na 74,75 (65 KM+15%). Necu sad dijeliti to na poreze, ovo, ono, samo ovako, ugrubo i fiksno, radi lakseg razumijevanja.
Recimo da su Toplane za zagrijavanje tog stana mjesecno trosile 5m3.
Znaci, po prijasnjoj cijeni za plin su placali 50 KM, i ostvarivali profit od 15 KM (65-(5x10)=15 KM).
Po novom stanju, Toplane ce za zagrijavanje istog stana potrositi 43,7 KM, i ostvariti profit od 31,05 KM (74,75-(5x8,74)=31,05).

Dakle, cijena za korisnike centralnog grijanja jeste porasla za 15% u odnosu na prethodnu, ali za Toplane je profit porastao za vise od 100%, s obzirom da je to povecanje vezano za smanjenje cijene nabavne sirovine/energenta (plin). Time su Toplane smanjile svoje troskove za 12,6%, a istovremeno podigle cijenu prema korisnicima za 15%, sto u konacnici znaci da Toplane nisu korigovale cijenu za 15, nego za 27,6%.

Kako se zna u ekonomiji, smanjenje troskova proizvodnje/poslovanja uz povecanje prodajne cijene = povecanje profita i/ili extra profit.

Logicno, potreba za subvencijama koje se stalno spominju i koje Vlada KS rijetko uplacuje Toplanama, na ovaj nacin se jos vise umanjuje, tako da Vladi ostaje jos vise sredstava za njihovo bahacenje.
Sve u svemu, kao i u slucaju ViK-a, i ovdje su Toplane relativno nevine jer o svemu odlucuje Vlada KS, tj - opet SDA.
Last edited by Dozer on 09/11/2015 12:15, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#1546 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dozer wrote:Najveca sega je sto su iz Toplana prvo trazili povecanje od 30%, pa Vlada to nije odobrila. Onda su trazili nesto preko 23%, pa Vlada ni to nije odobrila, i na kraju su odobrili povecanje od 15%.

Da bacimo okvirnu racunicu za Toplane (mrsko mi traziti tacne cifre, pa cu ovako, fiktivno)...

Recimo, do 01.10. je cijena kubika plina bila 10 KM, a cijena centralnog grijanja za stan od 50m2 je bila 65 KM.
(bilo bi dobro da neko s ovakvim stanom i plinskim grijanjem izbaci koliko plati plin tokom zime, u prosjeku).

Sada, plin vise ne kosta 10 KM/m3, nego 8,74 KM (-12,6%), a Toplane podizu cijenu grijanja na 74,75 (65 KM+15%).
Znaci, po prijasnjoj cijeni za plin su placali 50 KM, i ostvarivali profit od 15 KM (65-(5x10)=15 KM).
Po novom stanju, Toplane ce za zagrijavanje istog stana potrositi 43,7 KM, i ostvariti profit od 31,05 KM (74,75-(5x8,74)=31,05).

Dakle, cijena za korisnike centralnog grijanja jeste porasla za 15% u odnosu na prethodnu, ali za Toplane je profit porastao za vise od 100%, s obzirom da je to povecanje vezano za smanjenje cijene nabavne sirovine/energenta (plin). Time su Toplane smanjile svoje troskove za 12,6%, a istovremeno podigle cijenu prema korisnicima za 15%, sto u konacnici znaci da Toplane nisu korigovale cijenu za 15, nego za 27,6%.

Kako se zna u ekonomiji, smanjenje troskova proizvodnje/poslovanja uz povecanje prodajne cijene = povecanje profita i/ili extra profit.

Logicno, potreba za subvencijama koje se stalno spominju i koje Vlada KS rijetko uplacuje Toplanama, na ovaj nacin se jos vise umanjuje, tako da Vladi ostaje jos vise sredstava za njihovo bahacenje.
Sve u svemu, kao i u slucaju ViK-a, i ovdje su Toplane relativno nevine jer o svemu odlucuje Vlada KS, tj - opet SDA.
Nisi upratio dobro. Oni čitavo vrijeme naglašavaju da od 2008. cijena grijanja nije se mijenjala iako je PLIN POSKUPIO preko 30% od tog vremena. Tako da tvoja računica nema smisla. Nadam se da sad razumiješ. :)

Cijena plina je sada pojeftinila određeni procenat, ali to što 7 godina u Sarajevu smo uživali subvencije je problematično. Cijene grijanja u ostalim gradovima koje se griju na ćumur ili plin su više nego u Sarajevu, vjeruj mi, tek sad je cijena po kvadratu ujednačena npr sa Travnikom, Dobojem, Banjalukom i sl.. ;-)
pepeljara

#1547 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Dozer wrote:Najveca sega je sto su iz Toplana prvo trazili povecanje od 30%, pa Vlada to nije odobrila. Onda su trazili nesto preko 23%, pa Vlada ni to nije odobrila, i na kraju su odobrili povecanje od 15%.

Sada, plin vise ne kosta 10 KM/m3, nego 8,74 KM (-12,6%), a Toplane podizu cijenu grijanja na 74,75 (65 KM+15%).

Nisi upratio dobro. Oni čitavo vrijeme naglašavaju da od 2008. cijena grijanja nije se mijenjala iako je PLIN POSKUPIO preko 30% od tog vremena. Tako da tvoja računica nema smisla. Nadam se da sad razumiješ. :)

Cijena plina je sada pojeftinila određeni procenat, ali to što 7 godina u Sarajevu smo uživali subvencije je problematično. Cijene grijanja u ostalim gradovima koje se griju na ćumur ili plin su više nego u Sarajevu, vjeruj mi, tek sad je cijena po kvadratu ujednačena npr sa Travnikom, Dobojem, Banjalukom i sl.. ;-)
Cijena grijanja u TZ je 0.75KM po kvadratu tokom cijele godine :)
oldtajmer

#1548 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by oldtajmer »

kako je krenula sezona grijanja uglavnom je lijepo vrijeme,tako da su tek mozda dva dana grijali od ujutro do navece u cugu,aferim :thumbup:
pepeljara

#1549 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by pepeljara »

oldtajmer wrote:kako je krenula sezona grijanja uglavnom je lijepo vrijeme,tako da su tek mozda dva dana grijali od ujutro do navece u cugu,aferim :thumbup:

Znaci povisice nove u toplanama, 13tas plata i regres u januaru :D
studiorum_tuzlaensis

#1550 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama

Post by studiorum_tuzlaensis »

pepeljara wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:

Cijena grijanja u TZ je 0.75KM po kvadratu tokom cijele godine :)
Jel iko spomenuo Tuzlu ovdje, vidim da si dobra mirođija svakoj čorbi. :roll: :kiss:

Nisam ni naveo Tuzlu, kao što nisam naveo ni Kakanj, Gacko, Ugljevik i ostala mjesta gdje imaju povlastice zbog obližnjih TE.
Post Reply