Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Šta radi isporučilac ? isporučilac na zahtjev potrošača dužan je da omogući potrošaču ugradnju potrošačkog mjerila na svoj trošak .
Opet pitanje šta radi Isporučilac - dužan je da omogući na svoj trošak !
Da je to tako kako ti misliš pisalo bi: "isporučilac na zahtjev potrošača dužan da ugradi mjerilo", ovako je samo dužan da potrošaču OMOGUĆI ugradnju
U svakom slučaju podzakonski akti uklanjaju svaku sumnju, jer ima više odluka kojima se nedvosmisleno daje do znanja da potrošač sam finansira nabavku i ugradnju
u ovom slučaju podzakonski akti služe da bi Vlada zaštitila svoja preduzeća dodatnih troškova.
Slažem je da je član zakona poprilično nejasno i dvosmisleno napisan i bitna je razlika kada piše "na svoj trošak" ili "o svom trošku"
Da je to tako kako ti misliš pisalo bi: "isporučilac na zahtjev potrošača dužan da ugradi mjerilo", ovako je samo dužan da potrošaču OMOGUĆI ugradnju
U svakom slučaju podzakonski akti uklanjaju svaku sumnju, jer ima više odluka kojima se nedvosmisleno daje do znanja da potrošač sam finansira nabavku i ugradnju
u ovom slučaju podzakonski akti služe da bi Vlada zaštitila svoja preduzeća dodatnih troškova.
Slažem je da je član zakona poprilično nejasno i dvosmisleno napisan i bitna je razlika kada piše "na svoj trošak" ili "o svom trošku"
Nije, bolan, stvar u tome da li piše "na svoj trošak" ili "o svom trošku".
Stvar je u tome da li to "na/o svom trošku" piše ispred ili iza "potrošaču". Kako piše iza, potrošač plaća.
kleja wrote: ↑27/09/2022 11:13
na koga je se odnosi član zakona, odnosi se na isporučioca e kako se odjedno "na svoj trošak" može odnositi na treće lice !?
Novalićeva vlada opet udarila po građanima: Ponovo poskupljuje plin u Federaciji!
je li ovo znaci da ce pausal opet skociti za 10%? i kakve veze ima pausal sa cijenom plina... ne zavisi "odrzavanje" od plina
I mene je ovo zanimalo.
E taj "pausal/odrzavanje" sada se zove prikljucna snaga, i ukljucuje sirovine i materijal za tekuce odrzavanje, troskove radne snage, proizvodnih usluga, amortizaciju, ocitanje i odrzavanje zajednickog mjerila, nematerijalne i ostale troskove poslovanja, troskove indirektnog zagrijavanja, troskove novih stalnih sredstava.
Novalićeva vlada opet udarila po građanima: Ponovo poskupljuje plin u Federaciji!
je li ovo znaci da ce pausal opet skociti za 10%? i kakve veze ima pausal sa cijenom plina... ne zavisi "odrzavanje" od plina
I mene je ovo zanimalo.
E taj "pausal/odrzavanje" sada se zove prikljucna snaga, i ukljucuje sirovine i materijal za tekuce odrzavanje, troskove radne snage, proizvodnih usluga, amortizaciju, ocitanje i odrzavanje zajednickog mjerila, nematerijalne i ostale troskove poslovanja, troskove indirektnog zagrijavanja, troskove novih stalnih sredstava.
Fino su oni to srocili.
Gledam nedavno - skoro 50% stanara u haustoru već ugardilo kalorimetar... a ovo ostlao pola će vjerovatno nakon ove odluke
LeonardoAC wrote: ↑14/10/2022 14:54
Gledam nedavno - skoro 50% stanara u haustoru već ugardilo kalorimetar... a ovo ostlao pola će vjerovatno nakon ove odluke
I opet ce placati pausal plus ono sto potrose po kalorimetru.
A to sto potrose po kalorimetru ako zele da se ugriju placace skuplje nego sto sad placaju.
NediM17 wrote: ↑14/10/2022 18:29
I opet ce placati pausal plus ono sto potrose po kalorimetru.
A to sto potrose po kalorimetru ako zele da se ugriju placace skuplje nego sto sad placaju.
Isplati se ako ti stan zjapi prazan.
Ima vjerovatno stanova gdje se ovo isplati. Neki ususkani stanovi u sredini zgrade. Koliko je takvih?
kolko se placa sa kalorimetrom? imam pp prostor koji toplane ne zele da odspoje, oko 200km dodje mjesecno po zimskoj tarifi. ako bi ugradio kalorimetar i zavrnuo sve radijatore kolko bi placo zna li se?
NediM17 wrote: ↑14/10/2022 19:12
Zna se, imas cjenovnik na stranici toplana.
0.8901 KM/m2 mjesecno.
Pozdrav,
Ne mogu naci u cjenovniku iznos u KM po m2 ako su radijatori zavrnuti citav mjesec, pretpostavljam da je to ova priključna snaga, pa da potvrdim. Znaci ako imam stan od 80 kvadrata, toplane sa kalorimetrom, grijanje zavrnuto citav mjesec, 0.8901 * 80 = placam cca 71 KM? I ta osnovica se placa svaki mjesec + ono sto potrosis?
dodje mi racun za oktobar u punom iznosu, jel inace od oktobra ide puni iznos ili samo kad se krene puštati grijanje. ja se ne sjecam sad kako je prethodnih godina bilo.
al vala ne znam dal su palili uopste u oktobru grijanje ikako.