Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
68847

#1526 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

S4mpion wrote: Tu grijesis,mi,vjernici nemamo dokaz,mi samo vjerujemo,a koji je tvoj dokaz?
Tu griješiš. Vi vjernici samo vjerujete. Nevjernici vjeruju u ovo drugo. Kakva je razlika? :lol:
S4mpion

#1527 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

JThomas wrote:
pa eto, ako se bacamo malim vjerovatnoćama, je li veća slučajnost potrebna da život nastane sam od sebe, ili da samo od sebe postoji nešto toliko moćno i složeno da život može stvoriti iz zemlje (znači po definiciji u startu još složenije od samog života)?

mislim odgovor je jasan, pitanje je retoričko...
Pitanje mozda jeste retoricko ali sadrzi nebulozu.Obje teorije nemaju dokaza.Religija moze bez problema prihvatiti teoriju bez dokaza,jer se i sama ne zasniva na cistim dokazima,ali prilici li takvo sto nauci?-ne bih rekao
68847

#1528 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

MyTao wrote: Ja sam postao Ateista kroz filozofiju, a ne nauku... al opet ti mogu reci da je bolje reci "neznam, kako je zivot nastao" nego izmisliti neku bajku o nastanku i pravit se kao da je to istina...

Nauka je tu da istrazuje, a ne da tebi nudi odgovore na sva pitanja... jer ih trenutno nema ( a mozda nikad nece ni imati) to opet nije razlog da vjerujes u bajke...

Siguran sam da je nekad davno u Grckoj recimo neko pitao filozofe (u to vrijeme naucnike) kako dolazi do groma... i kad oni nisu mogli da daju odgovor oni su zakljucili da postoji jedan ciko koji se zove Zeus i on ih pravi... ti si bas kao oni...
:)
68847

#1529 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

S4mpion wrote:Pitanje mozda jeste retoricko ali sadrzi nebulozu.Obje teorije nemaju dokaza.Religija moze bez problema prihvatiti teoriju bez dokaza,jer se i sama ne zasniva na cistim dokazima,ali prilici li takvo sto nauci?-ne bih rekao
Nauka napreduje. Vremenom otkriva. Religija se prilagođava i kaže: E baš to što ste otkrili ovdje piše. I tako stalno. Pitanje je: Dokle?
MyTao

#1530 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

S4mpion je trol, jer non stop postavlja ista pitanja, i vec mu je se odgovorili jedno hiljadu puta...

Ateisti ne treba da dokazuju nikom nista, jer ne tvrde nista... kako je to tesko za svatiti????

Ako ja kazem da u sobi imam nevidljivog zmaja, kojeg samo JA mogu vijedit i cuti... i ti mi nevjerujes... jeli na meni da dokazem da on postoji, ili na tebi?
S4mpion

#1531 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

MyTao wrote:
Ja sam postao Ateista kroz filozofiju, a ne nauku... al opet ti mogu reci da je bolje reci "neznam, kako je zivot nastao" nego izmisliti neku bajku o nastanku i pravit se kao da je to istina...

Nauka je tu da istrazuje, a ne da tebi nudi odgovore na sva pitanja... jer ih trenutno nema ( a mozda nikad nece ni imati) to opet nije razlog da vjerujes u bajke...

Siguran sam da je nekad davno u Grckoj recimo neko pitao filozofe (u to vrijeme naucnike) kako dolazi do groma... i kad oni nisu mogli da daju odgovor oni su zakljucili da postoji jedan ciko koji se zove Zeus i on ih pravi... ti si bas kao oni...
A zasto bi ti smetale stvari u koje ja vjerujem?Mislim da to vec spada u antiteizam
Vjernici imaju svoju teoriju i nemaju dokaze za takve stvari,jasno k`o dan.A znas sta je teorija?To je stav koji nije dokazan,mozes ga uzeti kao tacnog ili ne,a dokazati njegovu tacnost ili netacnost mozes samo dokazima a ne pustim rijecima "to je nebuloza."
S4mpion

#1532 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

MyTao wrote:S4mpion je trol, jer non stop postavlja ista pitanja, i vec mu je se odgovorili jedno hiljadu puta...

Ateisti ne treba da dokazuju nikom nista, jer ne tvrde nista... kako je to tesko za svatiti????

Ako ja kazem da u sobi imam nevidljivog zmaja, kojeg samo JA mogu vijedit i cuti... i ti mi nevjerujes... jeli na meni da dokazem da on postoji, ili na tebi?
Ne interesuje me zmaj iz tvoje sobe,jer gledam svoja posla. :)
JThomas

#1533 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JThomas »

S4mpion wrote:
JThomas wrote:
pa eto, ako se bacamo malim vjerovatnoćama, je li veća slučajnost potrebna da život nastane sam od sebe, ili da samo od sebe postoji nešto toliko moćno i složeno da život može stvoriti iz zemlje (znači po definiciji u startu još složenije od samog života)?

mislim odgovor je jasan, pitanje je retoričko...
Pitanje mozda jeste retoricko ali sadrzi nebulozu.Obje teorije nemaju dokaza.Religija moze bez problema prihvatiti teoriju bez dokaza,jer se i sama ne zasniva na cistim dokazima,ali prilici li takvo sto nauci?-ne bih rekao
činjenica je da se još uvijek ne zna kako je život nastao. i ja nemam nikakav problem s tim, niti potrebu da lancu slučajnosti dodajem još jednu i još veću. "bog stvorio" nije nikakav odgovor, već samo još pitanja...
68847

#1534 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:Tvrdnja da je čovjek stvoren od zemlje, upravo to i znači, hemijski sastav našeg organizma i hemijski sastav zemlje je isti. Naš kraj nam svima jasno govori: Prah smo, u prah se pretvaramo i u prah vraćamo. A mi, kao i osušena zemlja, bez vode nam života nema! :bih:
Najmoćniji dokaz uplitanja više sile bi bio kad bi čovjek bio "konstruiran" od elemenata koji ne postoje na zemlji. Ne bih znao ša bih onda odgovorio kad bi me pitali: Kako to?
68847

#1535 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

S4mpion wrote:
MyTao wrote:S4mpion je trol, jer non stop postavlja ista pitanja, i vec mu je se odgovorili jedno hiljadu puta...

Gledaj ti svoja posla al kad te zmaj klopne, šta onda? :-D
nasa

#1536 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

MyTao wrote:
S4mpion wrote:
JThomas wrote:a zamisli koliko je još manja mogućnost da samo od sebe postoji nešto što je život moglo stvoriti iz ničega.
Zasto takvo nesto ne bi postojalo u religiji?Religija nema dokaze za mnogo stvari,vec se zasniva na vjerovanju-karakteristicno za religiju,zar ne?

Ali mi je veoma cudno kada neko ko tvrdi da mu se stavovi zasnivaju na nauci ne zna dati odgovor na pitanje odakle zivot,kako je iz nezive materije nastala ziva?-nauka to nije rijesila,embriologija to nije rijesila.

Jer,znas,ako vjernici nisu upravu sto vjeruju da je Bog stvorio covjeka od zemlje,jer nemaju dokaze,valjda je red da onda neko ko se krije iza nauke iznese svoju teoriju potkovanu dokazima.Ili ostajemo na statusu quo.
Ja sam postao Ateista kroz filozofiju, a ne nauku... al opet ti mogu reci da je bolje reci "neznam, kako je zivot nastao" nego izmisliti neku bajku o nastanku i pravit se kao da je to istina...

Pa njihovo neznanje nije Bozije nego ljudsko i dan danas ljudi sve pripisuju Bog jer Bog je Tvorac i Zemlje iako poznajemo zakonitosti prirode,nije to dokaz protiv Boga...Ako sutra otkriju nesto novo,elhamdulillah.....
A pitala bih te ja da si na kakvoj livadi dok grmi i sijeva bili malo bacio pogled u visine ,a mozda i zamolio :zzzz:
Covjek zna svasta ali ni znanje nije svemocno,ponekad osjeti da ima i nesto vise,bolje....Istina,Stvoritelj...nesto za sta vrijedi zivjeti ,a kada dodje vrijeme i preseliti.... ;-)
MyTao

#1537 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

S4mpion wrote:

Kao sto reko trol... nisam te ni pitao dali te interesuje. Kad god ostanete bez argumenata fatate se takvih gluposti o primjeru i slicno...

A problem sa tvojim vjerovanjem imam, jer ga smatram najvecim zlom za covjecanstvo.
68847

#1538 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

nasa wrote: A pitala bih te ja da si na kakvoj livadi dok grmi i sijeva bili malo bacio pogled u visine ,a mozda i zamolio :zzzz:
Covjek zna svasta ali ni znanje nije svemocno,ponekad osjeti da ima i nesto vise,bolje....Istina,Stvoritelj...nesto za sta vrijedi zivjeti ,a kada dodje vrijeme i preseliti.... ;-)
Dva puta su me preseljavali i mogu da ti kažem: Kako god.
Iz ta dva slučaja bez tlaka i pulsa ne pamtim nit svjetlo na kraju tunela, nit anđele, nit rajske vrtove.
Ne pamtim nit paklenu vatru.
Sasvim svejedno.
Ah da! Izbrisalo mi sjećanje. Ko Ljudi u crnom.
S4mpion

#1539 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

68847 wrote:
S4mpion wrote: Tu grijesis,mi,vjernici nemamo dokaz,mi samo vjerujemo,a koji je tvoj dokaz?
Tu griješiš. Vi vjernici samo vjerujete. Nevjernici vjeruju u ovo drugo. Kakva je razlika? :lol:
Pa o tome ti pricam,ako ti kazes da nema Boga,a ja kazem da ima Boga,nijedan od nas nema dokaze,po cemu je jedna tvrdnja jaca od druge!?-ni po cemu :D

Nauka npr. nema dokaze za postojanje zivota u svemiru i nijednog trenutka ne kaze "Zivot u svemiru ne postoji" ili "zivot u svemiru postoji",obje varijante su moguce,ali nijednu ne uzimaju kao tacnu dok ne nadju dokaze.
MyTao

#1540 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

nasa wrote:
MyTao wrote:

Pa njihovo neznanje nije Bozije nego ljudsko i dan danas ljudi sve pripisuju Bog jer Bog je Tvorac i Zemlje iako poznajemo zakonitosti prirode,nije to dokaz protiv Boga...Ako sutra otkriju nesto novo,elhamdulillah.....
A pitala bih te ja da si na kakvoj livadi dok grmi i sijeva bili malo bacio pogled u visine ,a mozda i zamolio :zzzz:
Ti nikad da svatis ono o cemu pricam... Ako citiram nekoga, onda odgovaram na njegov post, zato bi bilo dobro da procitas njegov post, pa da svatis moj...
MyTao

#1541 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

S4mpion wrote:
68847 wrote:
Pa o tome ti pricam,ako ti kazes da nema Boga,a ja kazem da ima Boga,nijedan od nas nema dokaze,po cemu je jedna tvrdnja jaca od druge!?-ni po cemu :D

Nauka npr. nema dokaze za postojanje zivota u svemiru i nijednog trenutka ne kaze "Zivot u svemiru ne postoji" ili "zivot u svemiru postoji",obje varijante su moguce,ali nijednu ne uzimaju kao tacnu dok ne nadju dokaze.

Sam si postavio pitanje, i onda odgovorio... sam si rekao nauka ne donosi odluke bez dokaza... dok vjernici to rade... u tome je problem...

Nije na Ateistima da dokazu nepostojanje boga, vec na vjernicima... oni su ti koji tvrde da on postoji... Ateisti samo kazu "nevjerujem u nesto bez dokaza".

Ako neko kaze bog definitivno nepostoji, onda je na njemu da to dokaze... to nije Ateizam, to vec spada u isti rang kao i vjernici.
68847

#1542 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

S4mpion wrote: Pa o tome ti pricam,ako ti kazes da nema Boga,a ja kazem da ima Boga,nijedan od nas nema dokaze,po cemu je jedna tvrdnja jaca od druge!?-ni po cemu :D
Malo se zezam da ne propadne fazon.
Po čemu je jača?
Po tome što materijalnim dokazima (od kojih neke još nije moguće protumačiti) izuzev tih samih dokaza ne dodajem još i nešto "bestjelesno" .
S4mpion

#1543 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

MyTao wrote:

Kao sto reko trol... nisam te ni pitao dali te interesuje. Kad god ostanete bez argumenata fatate se takvih gluposti o primjeru i slicno...

A problem sa tvojim vjerovanjem imam, jer ga smatram najvecim zlom za covjecanstvo.
To ja nazivam frustracijom.A zasto svaki put kada se nadjes u slijepoj ulici pocnes sa istrosenom pricom "ti si trol,ti si trol",zar to nije malo djetinjasto? :)
Nemoj odgovarati na ovaj post,a ako ipak odgovoris,nemoj zaboraviti da napises "S4mpion trol" :lol:
MyTao

#1544 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

BE HUMAN wrote:

Vjernici ne trvde da mogu vidjeti ili čuti Boga (što je grijeh), da bi dokazivali Njegovo postojanje. Sve oko nas i u nama su dokazi savršenstva Božjeg stvaranja. Savršeno stvaranje ne može postojati bez Savršenog Stovoritelja. Najveći dokaz i dar od Njega jeste Njegov govor zapisan u časnom Kur'anu. :bih:[/quote]

Bravo u potpunosti si svatio ono o cemu sam pisao.... NOT!
MyTao

#1545 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by MyTao »

Add a foe je najbolja opcija na forumu :):)
68847

#1546 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by 68847 »

BE HUMAN wrote:... Najveći dokaz i dar od Njega jeste Njegov govor zapisan u časnom Kur'anu. :bih:
O tome su već pitali.
To je najjači dokaz?
Nekako je ovako pitano: Po čemu je njegovo slovo ako je pisan ljudskom rukom a prethodno izgovoren od strane čovjeka za kojega kažu da mu se bog obratio?
odr0n

#1547 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

S4mpion wrote:
odr0n wrote:
S4mpion wrote: Jedne prilike sam gledao emisiju koja se bavila nastankom zivota i nastankom covjeka i bas jedan vrstan naucnik je izjavio da je mogucnost da je zivot nastao slucajno jednaka mogucnosti da tornado koji prodje kroz deponiju sastavi Boeing 747.
I znaš kako se naziva taj primjer u nauci - Hoyleova zabluda. :lol: Za promjenu poslušajte naučnike tipa Michio Kaku, Krauss, deGrasse Tyson itd. o nastanku našeg univerzuma, čovjeka itd.
Pretpostavljam da oni opet iznose samo suhoparnu teoriju,bez dokaza,naravno.
Kad ti profesor kaže da naučiš teoriju iz fizike, jel to podrazumjeva nešto što nije dokazano. I ponovo nepoznavanje šta je naučna koja se sastoji od dokaza (iz matematike, fizike itd.), a šta narodska teorija. Izgleda da je misterija nastanka našeg univerzuma ništa drugo nego optička varka, jer postoje i drugi univerzumi prema računicama matematike i fizike M-teorije, te je naš nastao spajanjem i razdvajanjem dva univerzuma što je dovelo do big banga, slično kao kod galaksija. Poenta je da nigdje ovdje nema mjesta, funkcije i ikakvog smisla za besmisleni koncept boga - http://www.klix.ba/scitech/nauka/astrof ... /120626109

Ni u jednoj naučnoj grani bog nije prihvaćen kao neki faktor ili sila, tako da ubacivanje boga u neistraženo nema nikakvog smisla, naročito već istraženog.
Last edited by odr0n on 16/02/2013 22:12, edited 2 times in total.
nasa

#1548 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

68847 wrote:
BE HUMAN wrote:... Najveći dokaz i dar od Njega jeste Njegov govor zapisan u časnom Kur'anu. :bih:
O tome su već pitali.
To je najjači dokaz?
Nekako je ovako pitano: Po čemu je njegovo slovo ako je pisan ljudskom rukom a prethodno izgovoren od strane čovjeka za kojega kažu da mu se bog obratio?
Koje prethodno?
Muhamedu su prenesene Bozije rijeci i Muhamed je trazio da se one direktno zapisuju i nista se nije smjelo mijenjati,tako je danas!
S4mpion

#1549 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by S4mpion »

MyTao wrote:

Sam si postavio pitanje, i onda odgovorio... sam si rekao nauka ne donosi odluke bez dokaza... dok vjernici to rade... u tome je problem...

Nije na Ateistima da dokazu nepostojanje boga, vec na vjernicima... oni su ti koji tvrde da on postoji... Ateisti samo kazu "nevjerujem u nesto bez dokaza".

Ako neko kaze bog definitivno nepostoji, onda je na njemu da to dokaze... to nije Ateizam, to vec spada u isti rang kao i vjernici.
I vjernici ti fino kazu "nema dokaza,neces ga dobiti,vjeruj ako hoces,nemoj ako neces" i ti opet navalis k`o Sizif "gdje je dokaz,gdje je dokaz?" :-)
odr0n

#1550 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by odr0n »

nasa wrote:
odr0n wrote:
S4mpion wrote:

Jedne prilike sam gledao emisiju koja se bavila nastankom zivota i nastankom covjeka i bas jedan vrstan naucnik je izjavio da je mogucnost da je zivot nastao slucajno jednaka mogucnosti da tornado koji prodje kroz deponiju sastavi Boeing 747.
I znaš kako se naziva taj primjer u nauci - Hoyleova zabluda. :lol: Za promjenu poslušajte naučnike tipa Michio Kaku, Krauss, deGrasse Tyson itd. o nastanku našeg univerzuma, čovjeka itd.
Sto da ne ...ljudi fino pokusavaju da shvate i objasne ljepotu Bozijeg stvaranja....a sticice jednog dana sigurno i do Boga,kao i svi mi :evil: :lol:
Na tvoju žalost, bog je odavno napušten od strane nauke, te sve što se veže u vezi tvrdnji za njega o stvaranju, djelovanju itd. :evil: :lol:
Post Reply