POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
-
dragonz
#1526 Re: POsao-Popis stanovnistva
Nakon agresije na BiH političari nas godinama handre u mozak i vi sada zapeli kako popis ima manjkavosti a na facebook-u objavljujete kada idete na more, kada kupite nešto novo u stan, kada primite platu........i sada vam predstavlja problem nekome izdiktirati par pitanja koja neko imalo razuman može o vama saznati za tri dana.
-
dragonz
#1527 Re: POsao-Popis stanovnistva
Misliš ono o entitetskom državljanstvu ! Glupi zakon o državljanstvu(i ustav BiH) u preskupoj državi punoj promašenih riješenja.zenny wrote:hajd sto mi je buraz koji studira van drzave i koje je u zadnje tri godine bio u BiH ukupno pola godine popisan (pokazao sam CIPS potvrdu izvadjenu prije 7-8 mjeseci koju sam slucajno imao), nego sto me uopste nije pitala za onaj entitetski dio nego je automatski ispunila kontajuc da mi cini uslugu...
- It_is_a_Leclerc
#1528 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ja imam samo riječi hvale za popisivačicu koja je mene popisivala - mlada, pametna, elokventna, svjesna važnosti svoga posla. Kaže da sve ide bez problema, da su građani upoznati sa pravilima, i da nema problema. I baš mi je drago zbog toga.
Mada, kako mogu pročitati neki popisivači stvarno nemaju obraza. Prvo ih plati za posao, pa im plati za jelo, rentaj auto, plati telefonski račun, i još im plati korištenje stana za čuvanje popisnica (kao da čuvaju dva sefa). Na kraju bi za tih 15 dana 1000 KM da zarade...
Mada, kako mogu pročitati neki popisivači stvarno nemaju obraza. Prvo ih plati za posao, pa im plati za jelo, rentaj auto, plati telefonski račun, i još im plati korištenje stana za čuvanje popisnica (kao da čuvaju dva sefa). Na kraju bi za tih 15 dana 1000 KM da zarade...
- vješalica
#1529 Re: POsao-Popis stanovnistva
da li moze popis biti ponisten ako se utvrdi dosta nepravilnosti?ili bilo sta drugo
- O'zone
- Globalni moderator
#1530 Re: POsao-Popis stanovnistva
Popisivači nemaju prijevoz, neki se nisu obavezali na čuvanje podataka
Nakon prvog dana popisa u BiH na površinu su isplivali brojni problemi sa terena. Lokacije za skladištenje popisnog materijala nisu na vrjeme osigurane, pa su popisivači sav materijal nosili sa sobom kućama. Centralno skladište će biti u Istočnom Sarajevu i lokacija je jedino što je u ovom momentu sigurno. Popisivači su u pojedinim općinama prepušteni sami sebi.
Popisivači nemaju prijevoz, neki se nisu obavezali na čuvanje podataka
Našoj redakciji su se javili popisivači iz Travnika. Neki od njih se susreću s velikim problemima. "Od samog početka, od objave konačne liste popisivača, nailazimo na probleme, općinska popisna komisija i instruktori prebacuju odgovornost jedni na druge", navodi jedan od popisivača.
On navodi kako popisivači koji su raspoređeni u prigradske mjesne zajednice nemaju nikakvu naknadu za prijevoz, hranu, ni telefonske troškove te da im u općinskoj popisnoj komisiji niko ne daje odgovore na ta pitanja. Problemi u vezi s prijevozom popisivača su se pojavili i u nekim drugim kantonima, kao što je Unsko-sanski.
"To je jedan od glavnih razloga mnogobrojnih odustajanja popisivača. Većina je nezaposlena i stvarno je sramno da nemogućnost samofinansiranja bude razlog da ti ljudi ne provedu svoj posao do kraja. Nakon prvog dana uvidjeli smo brojne propuste", tvrdi popisivač iz Travnika za Klix.ba.
Hidajeta Čolović, zamjenica direktorice Zavoda za statistiku FBiH, za Klix.ba kaže da budžetski korisnici, u ovom slučaju Zavod za statistiku, nisu u mogućnosti vršiti bilo kakve uplate, pogotovo akontacije u ovom slučaju.
"Uvjeti za rad popisivača su bili poznati unaprijed. Ono što trenutno radimo je to da pokušavamo sa članovima popisnih komisija i načelnicima općina osigurati automobile koji bi prevozili popisivače. Osim toga, predviđeno je i plaćanje za udaljene popisne krugove. Ukoliko popisivač ima svoje vozilo priznat će mu se troškovi za relaciju više od 10 kilometara po cijeni 20 posto od cijene litra goriva", kaže Čolović.
Iz statističkih institucija u BiH je rečeno kako su popisivači potpisali izjave o povjerljivosti podataka, čime su se zakonski obavezali da će čuvati lične podatke. Popisivač iz Travnika koji nam se javio tvrdi da to nije tačno.
"Niko od nas nije ni vidio kako izgleda ta izjava, a kamoli je potpisao. To se isto odnosi i na ugovore i osiguranje, ništa od toga nismo potpisali, a bačeni smo na zabačene terene bez bilo kakve logističke pomoći. Pitam se šta će biti ako se nekome od nas nešto desi", kaže ovaj Travničanin.
Zavod za statistiku FBiH je dostavio općinskim komisijama ove izjave, a na njima je da sprovedu potpisivanje. "Ako je puno popisivača, ne mogu to učiniti svi u isto vrijeme. Oni moraju potpisati te izjave, općinske komisije ih nakon toga moraju vratiti nama u Zavod", pojašnjava Čolović. No, ostaje nerazjašnjeno kako se uopće nekome moglo dozvoliti da radi kao popisivač ako prethodno ovo nije potpisao.
Što se tiče osiguranja popisivača na terenu od eventualnih povreda i slično, Čolović kaže kako je Zavod potpisao ugovor sa osiguravajućom kućom, na osnovu čega su svi popisivači i instruktori osigurani od slučaja smrti i invaliditeta.
Da popisivači još uvijek nisu potpisali nikakve ugovore o djelu priznali su i u Zavodu za statistiku FBiH. Može li se to nazvati radom nacrno?
"Printanje tih ugovora je u toku. Uvjet za njihovo kompletiranje je bio da imamo sve podatke o popisivačima. S obzirom na to da oni još odustaju i da nisu zadovoljeni svi uvjeti, nije tehnički izvodljivo printati ih pojedinačno. Čekali smo da se podaci kompletiraju i da prevaziđemo probleme u vezi s odustajanjem. Što se tiče rada nacrno, ne bih baš to tako rekla, jer javni poziv je raspisan i ne može se to tako nazvati. Provedeni su kroz centralni informativni sistem statistike i potpisat će ugovore danas ili sutra", kaže Čolović.
Što se tiče troškova telefona, Čolović kaže da su i oni predviđeni, za popisivače je to 10 KM, s tim da oni imaju potrebu samo da pošalju poruku ili prozovu instruktora koji će ih nazvati. Taj trošak će im biti nadoknađen nakon terenskog rada.
- O'zone
- Globalni moderator
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#1532 Re: POsao-Popis stanovnistva
HAhahah, lagano uz ćeLape... 
- lavorpunvode
#1533 Re: POsao-Popis stanovnistva
kakav cirkus 
- Lakat Jebić
#1534 Re: POsao-Popis stanovnistva
ja u srednjoj nekad, pri zakljucivanju ocjena iz fizike, zaduzi me profesorica da racunam prosjek. svima dodam pomalo. dok jednom nije ispalo 5,2
tako ce i ovaj popis, bice nas 7 miliona
-
Chuckie
- kako to
#1536 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ima li ko info kako se krecu strnacke cijene ... ono ko na izborima za kupovinu glasova ... koliko bi sad kostalo da se izjasnim ko Srbin, koliko kao Hrvat, a koliko kao Bosnjak?
Za pare cu se ako treba izjasniti i kao cifut.
Za pare cu se ako treba izjasniti i kao cifut.
- vješalica
#1537 Re: POsao-Popis stanovnistva
kafana=domacinstvo heheh
- Afanasi_94
#1538 Re: POsao-Popis stanovnistva
mistek wrote:Halu će popisati kako ti kažeš. Pitaju te za kvadraturu hale, a ti odgovoriš kako ti je ćejf. Poljska hala je pomoćni objekat i ne unosi se ni u šta.gnjev wrote:Kako ćete mi popisat poljsku halu i brata sto živi sam u garaži jer ga je babo istjero iz kuće, tu će ostati više od godinu??
Sent from my ST21i using Tapatalk 4
Bratu je garaža stan. Ako je brat pod orahom, to će mu se zavesti kao stan.
- Russki
#1539 Re: POsao-Popis stanovnistva
naletio sam na prazan objekt, jel treba pisat npr. 003 000 (ili ---) 003? nadam se da sam fino objasnio 
-
GoodTaste
#1540 Re: POsao-Popis stanovnistva
Na kraju svake popisnice si se potpisao za koju si dao izjavu, ili neki tvoj clan domacinstava TAKO DA SI MOGAO SVE DA PREKONTROLISES DOK SE NE POTPISES, ne laprdaj sad glupostizenny wrote:hajd sto mi je buraz koji studira van drzave i koje je u zadnje tri godine bio u BiH ukupno pola godine popisan (pokazao sam CIPS potvrdu izvadjenu prije 7-8 mjeseci koju sam slucajno imao), nego sto me uopste nije pitala za onaj entitetski dio nego je automatski ispunila kontajuc da mi cini uslugu...
- perfect_guy
#1541 Re: POsao-Popis stanovnistva
tačno, hladno si mogao reći da odbijaš takvo stanje i tražiti da pred tobom ispraviGoodTaste wrote:Na kraju svake popisnice si se potpisao za koju si dao izjavu, ili neki tvoj clan domacinstava TAKO DA SI MOGAO SVE DA PREKONTROLISES DOK SE NE POTPISES, ne laprdaj sad glupostizenny wrote:hajd sto mi je buraz koji studira van drzave i koje je u zadnje tri godine bio u BiH ukupno pola godine popisan (pokazao sam CIPS potvrdu izvadjenu prije 7-8 mjeseci koju sam slucajno imao), nego sto me uopste nije pitala za onaj entitetski dio nego je automatski ispunila kontajuc da mi cini uslugu...
- mirsek
#1543 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ako je taj objekat stambeni tj. neki prazan stan ili kuca pises 000 a ako je neka supa, garaza,hotel ili neku drugi nestambeni objekat pises crticeRusski wrote:naletio sam na prazan objekt, jel treba pisat npr. 003 000 (ili ---) 003? nadam se da sam fino objasnio
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#1544 Re: POsao-Popis stanovnistva
Hajde platit ce ono sto sam uradio ok, jelo mi niko ne placa gladujem jer u mom popisnom krugu nema prodavnice, telefonski racun mi nisu platili cisto sumnjam da ce, popisnice nosim kuci i ne trazim naknadu za cuvanje i za tih 15 dana necu zaraditi 1000 KM daj boze da zaradim 200 koju sam zabit dobio, vikend naselje gdje sam ukupno popisao 4 domacinstva i hajde opet trpim, radim svoj posao ali kad su oni bezobrazni sutra imam da pjesacim preko 6 kilometara sumskog puta (sta me ceka to cu tek da vidim) a oni me ujutro samo izbace pored puta pa se ti snalazi, danas instruktor dao otkaz doveli neku instruktoricu i zovem je u toku dana kaze da i ona daje otkaz. Potpuno neorganizovano radimo bez ugovora sto bi se reklo na horuk i ocekuju da ovo uspije...It_is_a_Leclerc wrote:Ja imam samo riječi hvale za popisivačicu koja je mene popisivala - mlada, pametna, elokventna, svjesna važnosti svoga posla. Kaže da sve ide bez problema, da su građani upoznati sa pravilima, i da nema problema. I baš mi je drago zbog toga.
-
StupskaBitanga
#1545 Re: POsao-Popis stanovnistva
Pljušte otkazi ko kiša
- Cherry-Cherry
#1546 Re: POsao-Popis stanovnistva
šta će na kraju ispasti od ovog, Bog sami zna
-
6saturn6
#1547 Re: POsao-Popis stanovnistva
Jasta, bolje google zna od tog tvog bogaCherry-Cherry wrote:šta će na kraju ispasti od ovog, Bog sami zna
-
hajjatt
#1548 Re: POsao-Popis stanovnistva
Lakat Jebić wrote:ja u srednjoj nekad, pri zakljucivanju ocjena iz fizike, zaduzi me profesorica da racunam prosjek. svima dodam pomalo. dok jednom nije ispalo 5,2tako ce i ovaj popis, bice nas 7 miliona
-
6saturn6
#1549 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ko te sta pita? Ili suti ili prijavi greske nadleznim institucijama evropske unije ili dizi glas ispred parlamenta..Black swan wrote:nije mi jasno kako se može popisivati neko ko nije u kući
koji je ovo odron
sve se može brisati i ispravljati osim nacionalnog dijela...
jednostavno ne mogu da vjerujem... pa mogu popisati sve ljude koji su otišli vani a ostavili lične svojima
eeej koji odron
Koga briga sta ti pises na nekom zglj forumu ekstremistickog kapaciteta..
Najveci odron u svemu ovom su ljudi poput tebe, puni suplje i nedorecenosti u privatnom zivotu
- Država
#1550 Re: POsao-Popis stanovnistva
hajjatt wrote:Lakat Jebić wrote:ja u srednjoj nekad, pri zakljucivanju ocjena iz fizike, zaduzi me profesorica da racunam prosjek. svima dodam pomalo. dok jednom nije ispalo 5,2tako ce i ovaj popis, bice nas 7 miliona
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()