Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1526 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
kad spominjes svijest, zar ne tezis i sam da tvoja individualna svijest bude identicna univerzalnoj?
Nisam jos siguran sta zelim, znam samo da se za sada moja individualna nesvijest utapa u opstoj, drustvenoj nesvijesti, :lol:
Sigurno je samo da nisi musliman :evil: :lol:
Great Cornholio

#1527 Re: Za predane Životu

ko kaže da rap nije muzika :x :D

ja budalaštinje :-) :lol:

fatamorgana

#1528 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
bizet wrote:
kad spominjes svijest, zar ne tezis i sam da tvoja individualna svijest bude identicna univerzalnoj?
Nisam jos siguran sta zelim, znam samo da se za sada moja individualna nesvijest utapa u opstoj, drustvenoj nesvijesti, :lol:
Sigurno je samo da nisi musliman :evil: :lol:
Ma danas nista nije sigurno, jucer skojevac danas vjernik .....
odr0n

#1529 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:... techno i sta sve ne se ni nemoze nazvatimuzkiom a kamo li umjetnoscu...
Ne diraj mi trance (techno)... :x

Digitalna klasika. :)
odr0n

#1530 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Eh evo jedna baš za ovu temu. :)

Pošto je na Njemačkom prevest ću, šteta je da se ovakav tekst ne razumije i uz ovakve vokale ne osjeti. :)

Vjeruješ li da vjetar puše,
jer neko reče - "Vjetre, puši sad!"
Vjeruješ li da zvijezde na nebu sjaje,
jer ih neko upali.
Vjeruješ li da elementi čine ono što moraju,
a ne ono što bi htjeli.

Ako u ovo vjeruješ onda nikada,
nećeš vidjeti i razumjeti,
šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
Slobodan kao vjetar kada puše...
(Želim) Biti slobodan...
Slobodan kao zvijezda na nebu...

Vjeruješ li da bi se Zemlja zaustavila,
kada bi neko odlučio,
da bi bolje za nju bilo da se ne okreće.
Vjeruješ li da iko, igdje, ikada za tebe,
tvoj život živjeti može.

šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
(Želim) Biti slobodan...

Vjeruješ li da tvoj život,
već gotov napisan stoji,
i da bilo gdje, jedan mudrac,
za tvoja djela konsekvence snosi.
Vjeruješ li da od sveg života na svijetu,
jedan, dragocjeniji je od tvog.

šta mislim kada kažem:

(Želim) Biti slobodan...
(Želim) Biti slobodan...
Pjesma pogađa bit, za predane Životu. :)
Great Cornholio

#1531 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Do jučer vjernike smatrao naopakim, a danas naopakim smatra nekadašnjeg sebe - sumnjam da je ta promjena iskrena, da je došlo do dubljih promjena u ličnosti takvog čovjeka koje su ga nagnale na proispitivanje dotadašnjih stavova i uvjerenja ,onoga na čemu se zasniva karakter određene ličnosti, da je na osnovu "unutrašnje" promjene došlo i do "vanjskih" promjena.
Great Cornholio

#1532 Re: Za predane Životu

@odron, onaj tehno ti je dobar, al' vala ova njemačka pjesma nije u tvom fazonu, nije logična :D :lol:

Šalim se, osjetiti slobodu može samo onaj ko ima mogućnost da bira, da sam kreira vlastiti život, da se uvjeri u nešto, a ne da ga drugi "uvjeravaju" - valjda je to poenta ove pjesme, barem sam je ja tako shvatio :)
odr0n

#1533 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:@odron, onaj tehno ti je dobar, al' vala ova njemačka pjesma nije u tvom fazonu, nije logična :D :lol:

Šalim se, osjetiti slobodu može samo onaj ko ima mogućnost da bira, da sam kreira vlastiti život, da se uvjeri u nešto, a ne da ga drugi "uvjeravaju" - valjda je to poenta ove pjesme, barem sam je ja tako shvatio :)
Onaj tehno tačnije vrsta trancea je klasična muzika u elektronskoj formi (evoluirala :mrgreen: ), šteta što nije toliko zastupljena jer ima dosta sličnih epskih djela.

A u njemačkoj pjesmi se radi o konceptu božje odredbe (jer logično da u tom slučaju čovjek ne može biti kreator svega navedenog, zvijezde, vjetar itd.), te objašnjava zašto se ne može shvatiti i osjetiti prava sloboda, ujedno i ljepota sa tim konceptom koji je kao okov. :)
Challenger__

#1534 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

odr0n wrote: Onaj tehno tačnije vrsta trancea je klasična muzika u elektronskoj formi (evoluirala :mrgreen: ), šteta što nije toliko zastupljena jer ima dosta sličnih epskih djela.
Hoćeš reći, savremena forma umjetničke muzike.

Ama nema govora.
Great Cornholio

#1535 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Onaj tehno tačnije vrsta trancea je klasična muzika u elektronskoj formi (evoluirala :mrgreen: ), šteta što nije toliko zastupljena jer ima dosta sličnih epskih djela,

A u njemačkoj pjesmi se radi o konceptu božje odredbe (jer logično da u tom slučaju čovjek ne može biti kreator svega navedenog, zvijezde, vjetar itd.), te objašnjava zašto se ne može shvatiti i osjetiti prava sloboda, ujedno i ljepota sa tim konceptom koji je kao okov. :)
Nije slučajno evoluirala, neko je tu evoluciju kontrlisao i usmjeravao :D

Pa naravno, da je Bog sve unaprijed odredio, onda bi fakat bilo besmisleno razmišljati o uzrocima, posljedicama, bezmisleno bi bilo uviđati zakone po kojima "putuju" zvijezde, na kojima počiva " sloboda" vjetra, a mi to sve možemo, i zbog toga, iako smo ograničeni zakonima na kojima sve, pa i mi počivamo, mi ipak možemo "kršiti" te zakone, "okretati" ih u svoju korist, mijenjati "sudbinu", osjetiti djeličak Božije radosti, radosti koju osjeća onaj ko ima slobodu da kreira :)
odr0n

#1536 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:
odr0n wrote: Onaj tehno tačnije vrsta trancea je klasična muzika u elektronskoj formi (evoluirala :mrgreen: ), šteta što nije toliko zastupljena jer ima dosta sličnih epskih djela.
Hoćeš reći, savremena forma umjetničke muzike.

Ama nema govora.
Ima. :) U pitanju je samo muzika, koju izvođači sami komponuju, samo sada u elektronskoj formi. Ovdje je to bolje objašnjeno - "Uplifting trance, often synonymous with epic trance, anthem trance, emotional trance, or euphoric trance is a large sub-genre of trance music ... Classical music strongly influenced the development of uplifting trance both in the 1990s and at present, with film music also considered influential."

Tako da nije čudno da se legendarna trance djela (Tiesto - Adagio for strings, Robert Miles - Children, Paul van Dyk - For an angel) sastoje od klasičnih elemenata (klavir, simfonija). Evo u ovom primjeru kako zvuči jedno trance djelo u orkestralnoj/simfonijskoj formi:

bizet

#1537 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

slazem se sa Challengerom...razlika izmedju sintetickog zvuka i orkestarskog je ogromna pa time njihovo poredjenje apsurdno, zvuk orkestra je prirodan za covjekovo uho, dok sinteticki nikada to nece biti...naravno da ima zanimljivih izvedbi kojih se i sama rado sjjetim, ali one su za poslusati a ne slusati...takodje ni sva orkestarska muzika nije umjetnicks, i unjojima dosta kica i pomodarstva, ali umjetnicko djelo se ipak u gomili kopija razaznaje
odr0n

#1538 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Onaj tehno tačnije vrsta trancea je klasična muzika u elektronskoj formi (evoluirala :mrgreen: ), šteta što nije toliko zastupljena jer ima dosta sličnih epskih djela,

Nije slučajno evoluirala, neko je tu evoluciju kontrlisao i usmjeravao :D

Pa naravno, da je Bog sve unaprijed odredio, onda bi fakat bilo besmisleno razmišljati o uzrocima, posljedicama, bezmisleno bi bilo uviđati zakone po kojima "putuju" zvijezde, na kojima počiva " sloboda" vjetra, a mi to sve možemo, i zbog toga, iako smo ograničeni zakonima na kojima sve, pa i mi počivamo, mi ipak možemo "kršiti" te zakone, "okretati" ih u svoju korist, mijenjati "sudbinu", osjetiti djeličak Božije radosti, radosti koju osjeća onaj ko ima slobodu da kreira :)
Pazi na naslov teme. :)

Pa upravo o takvom razmišljanju govori pjesma i objašnjava da to predstavlja okovanost, dok se sloboda tako nikada neće moći pojmiti: - "Vjeruješ li da vjetar puše, jer neko reče - "Vjetre, puši sad!" ; Ako u ovo vjeruješ onda nikada, nećeš vidjeti i razumjeti, šta mislim kada kažem: (Želim) Biti slobodan... Slobodan kao vjetar kada puše..." :)
Great Cornholio

#1539 Re: Za predane Životu

Ima ona izreka " Ne sudi knjigu po koricama", ta izreka fakat stoji kad je u pitanju Ničeov " Antihrist". Evo kako Niče, po mnogima, jedan od najumnijih ljudi koji je živio na ovoj planeti, doživljava Isusa. Čudno jelde, po naslovu bi čovjek pomislio da je niče govorio protiv Isusa, a nije, evo sami zaključite :)

— "Nebesko carstvo" je stanje srca — ne nešto što dolazi "iznad zemlje" ili "posle smrti". Ideje o prirodnoj smrti i nema u Jevanđelju: smrt nije most, nije prelaz, nje nema jer pripada sasvim drugom, prividnom svetu korisne znakovnosti. "Čas smrti" nije hrišćanski pojam — "čas", vreme, fizički život i njegove krize, čak i ne postoje za predavaoca "radosne vesti" ... "Božje carstvo" nije ništa što se očekuje; ono nema juče i prekosutra, ne dolazi za "hiljadu godina" — ono je spoznaja u srcu. Svuda je i nigde...

Taj "radosni vesnik" umro je kao što je živeo, kao što je podučavao — ne da bi "iskupio ljude", nego da bi pokazao kako treba živeti. Praksa je ono što je zaveštao čovečanstvu: njegovo ponašanje pred sudijama, pred žbirima, pred tužiteljima i klevetama i porugama svih vrsta — njegovo ponašanje na krstu. On se ne opire, ne brani svoje pravo, ne pravi niti jedan korak da bi ga mimoišlo ono krajnje, štaviše on ga izaziva... A on preklinje, pati, voli sa onima, u onima, koji mu nanose zlo. čitavo Jevanđelje je sadržano u njegovim rečima razbojniku na krstu. "Zaista, to je bio božanski čovek, božje dete!" — kaže razbojnik. "Ako ti to osećaš" — odgovara iskupitelj — "onda si ti u raju, onda si ti, božje dete." Ne braniti se, ne boriti se, ne biti odgovoran... Ali isto tako ne opirati se zlu — voleti ga...
fatamorgana

#1540 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Spasavaj se ko moze, :run: ..... :lol:
odr0n

#1541 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:slazem se sa Challengerom...razlika izmedju sintetickog zvuka i orkestarskog je ogromna pa time njihovo poredjenje apsurdno, zvuk orkestra je prirodan za covjekovo uho, dok sinteticki nikada to nece biti...naravno da ima zanimljivih izvedbi kojih se i sama rado sjjetim, ali one su za poslusati a ne slusati...takodje ni sva orkestarska muzika nije umjetnicks, i unjojima dosta kica i pomodarstva, ali umjetnicko djelo se ipak u gomili kopija razaznaje
Ja bi rekao da je sinentički čak dodatno nadogradio i oživio kako se često kaže "ozbiljnu, dosadnu, posmtrnu" orkestarsku, bio je potreban taj element da je oživi.

Čisti užitak, ovaj početni dio.

Ne znam jeste li čuli za Vangelisa (a nemoguće da niste), ako se za njegova elektronska/sintetička djela ne može reći da nisu umjetnost, e vala... :mrgreen:

Last edited by odr0n on 04/02/2013 21:53, edited 2 times in total.
Challenger__

#1542 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

odr0n wrote:
Ima. :) U pitanju je samo muzika, koju izvođači sami komponuju, samo sada u elektronskoj formi. Ovdje je to bolje objašnjeno - "Uplifting trance, often synonymous with epic trance, anthem trance, emotional trance, or euphoric trance is a large sub-genre of trance music ... Classical music strongly influenced the development of uplifting trance both in the 1990s and at present, with film music also considered influential."
Imam problem sa posvaljanjem YouTube klipova, pa stavljam samo linkove.

Prvo da pojasnimo neke pojmove.

- Ono što nazivamo klasicima su - de facto - muzički artefakti, djela koja su nadživjela svoju epohu zahvaljujući vanremenoj kvaliteti djela.
- Sasvim je irelevantno da li se neki klasik izvodi na tradicionalan način, ili se interpretira savremenim sredstvima; primjer, Bah (Bach) u elektronskoj formi:

https://www.youtube.com/watch?v=rWf29GF0fuE

Dakle, artistički osnov je kvalitet djela, a ne sredstvo interpretacije.

- to što umjetnička djela klasika imaju "uticaj" na tzv. trans muziku, ne čini ih niti umjetničkim djelom, niti klasikom
- savremena umjetnička muzika se izražava i konvencionalnim sredstvima:

1. Karl Jenkins, "Palladio"

https://www.youtube.com/watch?v=8-X_J36zxeg

ali i "savremenijim" sredstvima

https://www.youtube.com/watch?v=bBwa8nqtris

- kao što se i klasici interpretiraju na savremene, da ne kažem ekstravagantne, R'nR načine

2. Vivaldi, zima

https://www.youtube.com/watch?v=k-rvbbPcLsY

Ukratko, uticaj ne čini neku formu umjetnošću, ostaje samo na uticaju, niti je forma presudna nego artefakt, samo djelo.

;-)
Challenger__

#1543 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Tehno je samo FORMA POPULARNE MUZIKE, a ne umjetnost.
bizet

#1544 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

odr0n wrote: Ja bi rekao da je sinentički čak dodatno nadogradio i oživio kako se često kaže "ozbiljnu, dosadnu, posmtrnu" orkestarsku, bio je potreban taj element da je oživi.
ne znas o cemu pricas...a drugo nije orkestarska muzika, a boga mi ni klasicna, sva "ozbiljna"...ima u njoj dosta saljivih elemenata :)

jest vala bas, ozbiljno da mi se usne u osmijeh same razvlace dok slusam, dosadno toliko da cu ponoviti, ahh sto je tek posmrtno, ja bih da malo zaigram :D
bizet

#1545 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
velis, ljudi samo prate trend, napredni mozda :?
Challenger__

#1546 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

bizet wrote:

jest vala bas, ozbiljno da mi se usne u osmijeh same razvlace dok slusam, dosadno toliko da cu ponoviti, ahh sto je tek posmrtno, ja bih da malo zaigram :D
:thumbup:

Evo dajem prilog, Dmitirj Hvorostovski, "Toreador"!

Great Cornholio

#1547 Re: Za predane Životu

Da ja pustim jednu "seljačku" :oops: 8-) :)

prijatno veče vam želim :)

bizet

#1548 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Challenger__ wrote:
odr0n wrote:
Imam problem sa posvaljanjem YouTube klipova, pa stavljam samo linkove.

Prvo da pojasnimo neke pojmove.

- Ono što nazivamo klasicima su - de facto - muzički artefakti, djela koja su nadživjela svoju epohu zahvaljujući vanremenoj kvaliteti djela.
- Sasvim je irelevantno da li se neki klasik izvodi na tradicionalan način, ili se interpretira savremenim sredstvima; primjer, Bah (Bach) u elektronskoj formi:

https://www.youtube.com/watch?v=rWf29GF0fuE

Dakle, artistički osnov je kvalitet djela, a ne sredstvo interpretacije.

- to što umjetnička djela klasika imaju "uticaj" na tzv. trans muziku, ne čini ih niti umjetničkim djelom, niti klasikom
- savremena umjetnička muzika se izražava i konvencionalnim sredstvima:

1. Karl Jenkins, "Palladio"

https://www.youtube.com/watch?v=8-X_J36zxeg

ali i "savremenijim" sredstvima

https://www.youtube.com/watch?v=bBwa8nqtris

- kao što se i klasici interpretiraju na savremene, da ne kažem ekstravagantne, R'nR načine

2. Vivaldi, zima

https://www.youtube.com/watch?v=k-rvbbPcLsY

Ukratko, uticaj ne čini neku formu umjetnošću, ostaje samo na uticaju, niti je forma presudna nego artefakt, samo djelo.

;-)
sjajno si ovo rekao
sam utjecaj klasicne muzike na danasnje stvaralastvo i razne interpretacije klasicnih djela sam u pocetku smatrala nekom ne tako losom sponom koja ce mozda privuci mlade da se zainteresiraju i nauce slusati...ali pokazalo se da iz lose knjige ipak ne mozes nista nauciti, nego te moze samo na pogresan put navesti

problem sintetickog zvuka je taj sto je jednolican, fali mu prirodnost, fali mu ljudski element, i time ne bi trebao zadovoljavati nase culne standarde...danas cak i narodnjaci kritikuju kad neko sve radi uz sint bez zivog benda, pa misa mu ako to rade narodnjaci...no dobro
odr0n

#1549 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:Tehno je samo FORMA POPULARNE MUZIKE, a ne umjetnost.
Možeš to reći za tehno u globalu, ali ne i trance, jer pod tehno spada rave, house koji su naspram trancea ko nebo i zemlja. Pa onda tako poredeći sa klasičnom možemo svaki mogući žanr okarakterisati kao formu popularne muzike. Niko ne negira klasičnu, ali je totalno pogrešno vršiti ovake usporedbe i klasičnom obarati svaki drugi žanr kao ne-umjetnički. Trance nema nikakve veze sa popularnošću, tako da ne spada u pop-ularnu muziku jer masa sjajnih trance umjetničkih djela nikada nisu dospjela u pop-ularni mainstream, naveo sam jednog Vangelisa čija će se sintetička djela vječno pamtiti, ali je činjenica da što se tiče elektronske koja se svugdje sada koristi, jedino trance zadržao umjetničku formu od djela pa do načina nastanka istih.
fatamorgana

#1550 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
velis, ljudi samo prate trend, napredni mozda :?
To se u narodu zove prelivoda, :wink:
Post Reply