Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
L u c i f e r

#1526 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by L u c i f e r »

Pjanic15 wrote:Evo odlučili stati u kraj blamiranju svojih novinara, dugme ispod svakog članka. :mrgreen:

Image
mislio sam da se zezaš, kad gle stvarno... :D
Cholina_Lokica

#1527 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Cholina_Lokica »

Pjanic15 wrote:Evo odlučili stati u kraj blamiranju svojih novinara, dugme ispod svakog članka. :mrgreen:

Image
Koji retardi, jos im svaki tekst prvo ide kod lektora pa se onda objavljuje...
BHF_Manijak

#1528 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

General_Jackson wrote: Pripremite svoje "bicikle", "automobile", "vozove" ..... ne kaže se biciklo ili to auto tj. - ta auta, ta bicikla!
Nadam se da nisi novinar ili neko kome je pravopis dio profesije jer ako jesi ... :shock:
Je l' me zajebavas ili??? :shock: :shock: Ja sta se kaze umjesto "to auto"??? Ili umjesto tA autA?

Ne kontam zasto ne bi bila pravilna mnozina od bicklo "bicikla"?! Po kojem osnovu? Kazes "ta biciklA", ne vjerujem da kazes nesto drugacije ili? :shock:

I takodjer, po cemu se ne kaze "auto" majke ti mile? Jesi cuo za VW-ovu reklamu "Das AUTO"? :oops:
General_Jackson

#1529 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by General_Jackson »

BHF_Manijak wrote:
General_Jackson wrote: Pripremite svoje "bicikle", "automobile", "vozove" ..... ne kaže se biciklo ili to auto tj. - ta auta, ta bicikla!
Nadam se da nisi novinar ili neko kome je pravopis dio profesije jer ako jesi ... :shock:
Je l' me zajebavas ili??? :shock: :shock: Ja sta se kaze umjesto "to auto"??? Ili umjesto tA autA?

Ne kontam zasto ne bi bila pravilna mnozina od bicklo "bicikla"?! Po kojem osnovu? Kazes "ta biciklA", ne vjerujem da kazes nesto drugacije ili? :shock:

I takodjer, po cemu se ne kaze "auto" majke ti mile? Jesi cuo za VW-ovu reklamu "Das AUTO"? :oops:
Jesi li ti glup? nepismen ili oboje? ili ti mene zajebavaš?
Zato što se ne kaže biciklo nego bicikl, zato je nepravilna i jednina i množina, pa zar je moguće da to pitaš? koju si ti školu završio? :shock: :cry:
kaže se taj auto! automobil i bicikl su u našem jeziku u muškom rodu!!!
ko je rekao da se ne kaže auto? ja ti govorim o rodu!
dovoljno je već tragično prvo pitanje koje si postavio "šta je tu bože sačuvaj?" i ne provaljuj se dalje živ bio!
"Das AUTO"? o kojem jeziku mi govorimo?
BHF_Manijak

#1530 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

Mozda se kod tebe, ne znam odakle si, kaze bicikl, kod mene se oduvijek govorilo biciklO! I u skoli i u obicnom govoru. Zato se i cudim odakle ti je nepravilno biciklA. Pretpostavio sam da govoris bicikl, zato sam to na kraju i rekao. Niti sam govorio niti govorim bicikl...
Radio Sarajevo

#1531 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Radio Sarajevo »

BHF_Manijak wrote:Mozda se kod tebe, ne znam odakle si, kaze bicikl, kod mene se oduvijek govorilo biciklO! I u skoli i u obicnom govoru. Zato se i cudim odakle ti je nepravilno biciklA. Pretpostavio sam da govoris bicikl, zato sam to na kraju i rekao. Niti sam govorio niti govorim bicikl...
Pa pišu ljudi i "biJo", "govoriJo", "ćovijek" itd., pa ne znači da je pravilno :D.
BHF_Manijak

#1532 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

Jebaji ga, ja ga ne znam u Sarajevo koji je govorio bicikl...
Radio Sarajevo

#1533 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Radio Sarajevo »

BHF_Manijak wrote:Jebaji ga, ja ga ne znam u Sarajevo koji je govorio bicikl...
Evo mene prvog :D.

I nije "u Sarajevo", nego "u Sarajevu" :D. Da nisi iz Sandžaka? :D
BHF_Manijak

#1534 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

Hahaha de ne jebi me sad, fulio sam slovo i krenuh edit, kad vec vidim kasno! :mrgreen: :mrgreen:
Ne znam, onda si ti u manjini sigurno u Sarajevu sto se tice toga "bickl". :skoljka: :mrgreen:
Radio Sarajevo

#1535 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Radio Sarajevo »

BHF_Manijak wrote:Hahaha de ne jebi me sad, fulio sam slovo i krenuh edit, kad vec vidim kasno! :mrgreen: :mrgreen:
Ne znam, onda si ti u manjini sigurno u Sarajevu sto se tice toga "bickl". :skoljka: :mrgreen:
Ama nije "bickl", nego "bicikl", ima još jedno "i" :D.

Moram malo zezati, merak je, ali neću previše jer smo Željovci :D
Radio Sarajevo

#1536 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Radio Sarajevo »

Sad bez zajebancije... Uvijek kad sam u dilemi, odem na eudict.com i provjerim postoji li riječ. Oni imaju odlične lektore, i ne možeš ni prevesti riječ koje nema.

Recimo, kad ukucaš "bicikl", izađe ti devet rezultata, a kad ukucaš "biciklo", izađu samo dva i to složenice.

http://eudict.com/?lang=croeng&word=biciklo

http://eudict.com/?lang=croeng&word=bicikl
sumirprimus

#1537 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by sumirprimus »

jedna dilema manje...
ja jos i govorim bicikl...
a kad bas obratim paznju,kajem biciklo :D
General_Jackson

#1538 Re: Novinarska (ne)pismenost

BHF_Manijak wrote:Mozda se kod tebe, ne znam odakle si, kaze bicikl, kod mene se oduvijek govorilo biciklO! I u skoli i u obicnom govoru. Zato se i cudim odakle ti je nepravilno biciklA. Pretpostavio sam da govoris bicikl, zato sam to na kraju i rekao. Niti sam govorio niti govorim bicikl...
Ja eto kod nas se u Sarajevu uvijek govorilo bicikl, bar u vrijeme kada su ljudi iz škola izlazili pismeni a eto kod vas, ne znam odakle si se govorilo biciklo, pa samo naprijed, govori i dalje kako si govorio i svakome ko te pokuša ispraviti odmah se suprotstavi i ne daj svoje naslijeđe :shock:
Kako ti napisah u jednom ranijem postu ako nisi novinar i ako ti pravopis nije dio profesije onda ništa strašno ali problem je što ljudi sa diplomama koji uz to još rade u obrazovanju poznaju pravopis isto kao i ti čak i manje!
General_Jackson

#1539 Re: Novinarska (ne)pismenost

Image
Nije loše za početak, priznali su da im pravopis nije jača strana!
BHF_Manijak

#1540 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by BHF_Manijak »

General_Jackson wrote: Ja eto kod nas se u Sarajevu uvijek govorilo bicikl, bar u vrijeme kada su ljudi iz škola izlazili pismeni a eto kod vas, ne znam odakle si se govorilo biciklo, pa samo naprijed, govori i dalje kako si govorio i svakome ko te pokuša ispraviti odmah se suprotstavi i ne daj svoje naslijeđe :shock:
Kako ti napisah u jednom ranijem postu ako nisi novinar i ako ti pravopis nije dio profesije onda ništa strašno ali problem je što ljudi sa diplomama koji uz to još rade u obrazovanju poznaju pravopis isto kao i ti čak i manje!
Nejse hajde... :mrgreen: Ja se eto ne sjecam da me je neko od osnovne do faksa ispravlja'o kad bih rek'o bicklo, mozda je i do njih. :mrgreen:
General_Jackson

#1541 Re: Novinarska (ne)pismenost

BHF_Manijak wrote:
General_Jackson wrote: Ja eto kod nas se u Sarajevu uvijek govorilo bicikl, bar u vrijeme kada su ljudi iz škola izlazili pismeni a eto kod vas, ne znam odakle si se govorilo biciklo, pa samo naprijed, govori i dalje kako si govorio i svakome ko te pokuša ispraviti odmah se suprotstavi i ne daj svoje naslijeđe :shock:
Nejse hajde... :mrgreen: Ja se eto ne sjecam da me je neko od osnovne do faksa ispravlja'o kad bih rek'o bicklo, mozda je i do njih. :mrgreen:
Ne možda nego sigurno, pogotovo ako si bio u ratnim i poratnim školama, evo jedan solidan tekst iz "buke" koji se odnosi na našu današnju "pismenost":
http://www.6yka.com/novost/63574/neznam ... -nerviraju
sumirprimus

#1542 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by sumirprimus »

dobro a sto je onda novinar a ne zurnalist?pa ne rade svi za novine?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1543 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

jel se daje tetanus ili anti tetanus :D
General_Jackson

#1544 Re: Novinarska (ne)pismenost

Black swan wrote:jel se daje tetanus ili anti tetanus :D
Pa ovisi šta hoćeš ?! :D
Evo i Oslobođenje "nepismeno":
http://www.oslobodjenje.ba/recepti/zape ... m#COMMENTS
vrbas1979

#1545 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Ovi kliksovci su nevjerovatni. Prenijeli su kompletan tekst s Anadolije i dodali su samo jednu rečenicu. I ta samo jedna zvuči nenormalno. Valjda su se željeli dodatno uvlačiti sponzorima - Autocestama FBiH tako što su objavili nevjerovatnih 80-ak fotografija u jednom članku, dodali video i ovu debilnu rečenicu.

Hoće mi neko objasniti kako će se DVOSTRUKO skratiti putovanje kroz Hercegovinu time što je otvoreno 10km puta??

Image
seln

#1546 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by seln »

vrbas1979 wrote:
Hoće mi neko objasniti kako će se DVOSTRUKO skratiti putovanje kroz Hercegovinu time što je otvoreno 10km puta??

Image
"Dvostruko" skratiti? Valjda "za polovinu" ili "upola"?
vrbas1979

#1547 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

seln wrote:
vrbas1979 wrote:

Image
"Dvostruko" skratiti? Valjda "za polovinu" ili "upola"?
Više sam mislio na to da će nam od sada putovanje kroz Hercegovinu biti upola kraće. Kliksovci nam vele da ako smo do sada putovali od Konjica do Čapljine dva sata, sada će nam trebati sat.
Ajatolah_

#1548 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Ajatolah_ »

http://www.avaz.ba/clanak/136216/profes ... ancelariji

"sa 14-godišnjaka". :-? Sigurno je ovaj što je pisao iz Tuzle, ili već odnekud iz tog sjeveroistočnog kraja.
seln

#1549 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by seln »

Francuskinja platila porez u centima teškim 30 kg!
Dodikove novine
http://www.nezavisne.com/umjetnost-zaba ... 63546.html

Je li neko od vas vidio cent tezak 30 kg?
vrbas1979

#1550 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Dobra foto arhiva kliksa :-D

Image
Post Reply