Ukrajina
-
Maliodmene
#152276 Re: Ukrajina
Gdje ovi izgubise ovoliku tehniku jucer, strasne brojek 
-
A_A_AKCIJA
#152277 Re: Ukrajina
Najbolje rješenje,agent_zero wrote: ↑21/03/2023 10:09E ovako se dejstvuje po tranšejima, a ne tenkom i bvp-om koji nemaju potrebno niske elevacije cijevi.
IFV, ili slična vozila naoružana Mark 19 40mm automatskim bacačem sa Air burst municijom.
Džehennem.
Ako neko zna dokle smo mi sa proizvodnjom ovog bacača, sjećam se da je bilo aktuelno prije par godina.
-
zigzag
#152278 Re: Ukrajina
Kako ti znaš šta ukrajinci tj njihov GŠ vjeruje i šta planira?
- drndalo
#152279 Re: Ukrajina
Pa vidis da ima "covjeka" unutra...? Zna i da Zelenski pati od ega, i bori se za svoju izbornu poziciju pred nadolazece izbore...
-
biglebovski
#152281 Re: Ukrajina
I kakve to veze ima sa ovim što sam ja napisao, oko propagande? Nikakve, al nema veze. Odoh ja da ne začatavam.drug_profi wrote: ↑20/03/2023 20:06
Vidi nesto, u ratu uvijek imas poremecaje na trzistu svega, a hrane pogotovo.
TO uopste nije razlog da se rat ne vodi kako treba i protiv koga treba.
-
mishic
#152282 Re: Ukrajina
Logistički je jako zahtjevno ali u ratu je jako bitno da se u datom trenutku na pravom mjestu zatekne odgovarajuće oruđe ili oružje.
-
Dimu1927
#152283 Re: Ukrajina
- madner
#152284 Re: Ukrajina
To je sistem podobni a ne sposobni i zato smo tu gdje jesmo. To je glavni razlog zasto je Izreal 67 nasamarao Egipat, kada je realnost prestigla izvjestaje nastala je panika. Srecom za UA Rusija sigurno ima isti problem, prosle godine i puno veci, no njih je realnost stigla.A_A_AKCIJA wrote: ↑21/03/2023 09:46Naveo sam ti primjer da je u našem ratu bila identična situacija. Butusov to najbolje i najpreciznije opisuje, kao problem menadžmenta.madner wrote: ↑21/03/2023 09:02 Kepec je napravio taj sistem da istina nije pozeljna, sto se tice smjena prvo je napravio paralelnu komandnu strukturu da zaobidje Zaluznog a onda i direktno smjenjuje ljude.
Drugo je sto spominje poraze prosle godine i da su ti bile odluke kepeca, sa istim obrascem ponasanja.
Takvo ponašanje je u ljudskoj prirodi i nešto je najnormalnije na dunjaluku. Da je to izmislio i napravio Zelinski je budalaština.
Za zakone ne znam, ali sam prilično siguran da se u Ukrajini ne ide dvadeset godina u muriju za korištenje riječi rat umjesto SVO. Siguran sam da su dosta liberalniji od Rusa, što samo postojanje Butusova i članaka poput ovog, poput članka o Kupoli dokazuje.
Ja ni na jednom mjestu nisam pročitao niti mogao zaključiti da optužuje Zelinskog za poraze. Upravo suprotno. Tvrdi da se napravila greška jer su slijepo slušali zapadne savjetnike koji lako crtaju linije na karti, a nisu na terenu.
I to je upravo suprotno od onoga što ti tvrdiš. Da Zelinski ne sluša zapad koji mu savjetuje povlačenje. Slušao je zapad za povlačenje iz SD, Lisičanska...
Butusov kaže da je povlačenje greška, dakle vojska traži da se odbrani. Oni to traže od Zelinskog i traže da uvede reda u menadžment, logistiku, smjene, obuke... I da je to najveći problem, uz neprilagođavanje promjeni ruske taktike.
Imaš li igdje neki izvor o tim paralelnim strukturama i dokaz da je on lično nekoga smijenio, na operativnom nivou. Ja ga nisam našao, a da nije neki plaćeni ruski komad propagande.
Mislim da si debelo pristrasan i zatrovan. I sve zaključke moraš dovesti u tačku u kojoj je "kepec" nešto zajebo. I zato fulaš u procjenama, jer već znaš svoj zaključak i oblikuješ činjenice po njemu.
Butusov u članku samo traži bolju efikasnost, jer tvrdi da su jači i bolji od Rusa. Traži da se ne prave greške povlačenja iz SD, Lisičanska, Soledara, jer će Rusi doći negdje drugo. To mi svi ovdje bukvalno isto tvrdimo. Osim tebe.
Traži da sami vrh riješi problem lažno pozitivnih izvještaja, jer su loši i prave probleme. To direktno traži od Zelinskog, da spriječi populizam u stilu rasturamo, a do vrha ne dolaze prave informacije.
Pomislim da ti se miješaju Putin i Zelinski. Da obojicu gledaš kao apsolutističke vođe koje prstom pokazuju ko gine a ko ide u gulag.
U linku na drugi članak imaš priču o smjeni Kupole. Koja bukvalno potvrđuje o čemu se radi. Komandir bataljona se žali da mu dolaze neiskusni vojnici. Poslije toga ga smijenili. Misliš da Zelinski smjenjuje komandira bataljona, ili to rade oficiri na višem nivou da spriječe loše vijesti da dođu do Zelinskog i novina? Problem menadžmenta kako reče Butusov.
Pa informisi se. Svi kanali moraju emitovati iste vijesti, vojska cenzurise sve informacije i sve sto podriva borbeni moral je kaznjivo. Nema neke razlike izmedju Ruskog i Ukrainskog pristup domacim medijima. Tako da je kritika uglavnom na drustvenim mrezama, na drugim i ne moze proci.
Nisu se povukli ni iz jednog od navedenih, nego su uradili isto kao i kod Bakmuta. Poslali rezerve i pokusali pod svaku cijenu drzati pozicije. Sto je dovelo do velikih gubitaka. Prosle godine u SDu je poslao svoje savjetnike da organizuju kontranapade jer su supci u vojsci govorili da je vrijeme za povlacenje. Kontranapad je bio takticki uspjeh, ali nista vise. Rusi su poslali pojacanja, SD nisu uspjeli odbraniti bez obzira na sve.
Povlacenje ako nema spremnih linija jeste greska. Ali cijela ideja kupovine vremena za prostor jeste povlacenje na novu liniju kada stvari vise nisu povoljne.
Ne znam da li citas ovu temu, ali bio je primjer prije mjesec dana. Smjenio je on direktno general majora zaduzenog za Donbas. Jer se htio povuci. Zaluzni ga nije htio smjeniti.
Sto se tice paralelne strukture, to je bar jasno. Postavio je Sirskog za komadanta istoka i direktno njemu naredjuje (to jeste on je njegov covjek). Time zaobilazi Zaluznog koji je nominalno glavni u vojsci.
Mozda jesam pristrasan za Zaluznog, no cinjenice su cinjenice. Kod tebe je problem sto nemamo istu bazu cinjenica. SD je bio Ukrainski poraz gdje su imali velike gubitke i gdje je kepec naredio da se isti brani i poslao velika pojacanja, da ne? Ako tu nemamo poklapanje, citanje clanka mora dovesti do drugacijih zakljucaka.
- madner
#152285 Re: Ukrajina
- drug_profi
#152286 Re: Ukrajina
Rat ima svoje razloge zbog kojih se vodi. I ima svoje posljedice.biglebovski wrote: ↑21/03/2023 10:40I kakve to veze ima sa ovim što sam ja napisao, oko propagande? Nikakve, al nema veze. Odoh ja da ne začatavam.drug_profi wrote: ↑20/03/2023 20:06
Vidi nesto, u ratu uvijek imas poremecaje na trzistu svega, a hrane pogotovo.
TO uopste nije razlog da se rat ne vodi kako treba i protiv koga treba.![]()
![]()
To sto ti navodis su posljedice. Tvrdis da je nesto u vezi nestašice hrane propaganda. Ako i jeste pa šta s tim? Necu da ulazim uopste u to.
Rat se mora voditi radi svojih razloga. I ishod tog rata je ono sto nas zanima.
- drndalo
#152287 Re: Ukrajina
Punisher nije cesto bio vidjen na temi:
-
statixx
#152288 Re: Ukrajina
Evo opet Zaporozje, a dugo nije bilo bez snimaka iz tog podrucja, kuha se.agent_zero wrote: ↑21/03/2023 10:09E ovako se dejstvuje po tranšejima, a ne tenkom i bvp-om koji nemaju potrebno niske elevacije cijevi.
-
statixx
#152289 Re: Ukrajina
Google prevod:
Okupacione vlasti uvele su vanredno stanje u Džanki.
Nakon noćnih udara bespilotnih letjelica oštećena je željeznička infrastruktura koju Rusi koriste za prebacivanje trupa, opreme i BC.
Dzhankoy je ključno željezničko čvorište koje povezuje Krim sa Hersonskom oblašću
-
sumirprimus
#152290 Re: Ukrajina
posteno je da im dajemo, cuj dajemo, pogersan izraz, da sacekamo i tu proljetnu na sva zvona najavljivanu ofanzivu do koje bi po svemu trebalo doci, jer vjerujem dai oni znaju da pomoc zapada nece biti vjecna, i da moraju iskoristiti ovu istorijsku priliku koja im se ukazala, i da li ce ikad vise pitanje je, pa da podvucemo neku refu. a dokle to ovisi i o rezultatima iste. i tu cemo vidjeti koliko su ozbiljini bili u planiranju a koliko je bilo do hajpa i hajca uprkos svemu. jebga bar mislim da nema razlike u misljenju medju nama da je nama u interesu da ukri ovo odrade kako treba, u smislu da im ukinu i svaku pomisao na kvaziimeprijalne planove.
dotad nazada na hajc , Slava UKRAJINI
IDEMOOOO SAMO JAKo I navijacki juris braco ukri udri bagri do dona

dotad nazada na hajc , Slava UKRAJINI
-
sumirprimus
#152292 Re: Ukrajina
u tom nekom pogledu mi onda ima smisla i ovaj bahmut i zrtve koje trpe. ako gledamosiru sliku
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#152293 Re: Ukrajina
Ja sam i onda pisao da za SD i Lisicak je kriva procjena GŠ da ostanu u kotlu i cak krenu u kontra napad.Kasnije se to ispostavilo bespotrebnim za odbranu pa su cak mnogi predlagali da se ukrajinci povuku skroz do Bakhmuta pa cak i Slovanjska.Tad je Izjum i Liman bio sazada i laiku je bilo jasno bez zauzimanja ta dva grada nemaju Ukri nikakve sanse u Donbasu.Desila se Harkivska ofanziva i stalo se kod Kremine i Svatove.Sad imamo ovo sto imamo.Herson nisu ukrajinci osvojili nego je ruski general armagedon shvatio da bi jedinice koje su tamo u kotlu bolje bilo iskoristiti na ostalim ratistima i povukao trupe, ojacao ostale frontove i polako krenuli u ofanzivna djelovanja, negdje uspjesno negdje ne.madner wrote: ↑21/03/2023 10:44
To je sistem podobni a ne sposobni i zato smo tu gdje jesmo. To je glavni razlog zasto je Izreal 67 nasamarao Egipat, kada je realnost prestigla izvjestaje nastala je panika. Srecom za UA Rusija sigurno ima isti problem, prosle godine i puno veci, no njih je realnost stigla.
Pa informisi se. Svi kanali moraju emitovati iste vijesti, vojska cenzurise sve informacije i sve sto podriva borbeni moral je kaznjivo. Nema neke razlike izmedju Ruskog i Ukrainskog pristup domacim medijima. Tako da je kritika uglavnom na drustvenim mrezama, na drugim i ne moze proci.
Nisu se povukli ni iz jednog od navedenih, nego su uradili isto kao i kod Bakmuta. Poslali rezerve i pokusali pod svaku cijenu drzati pozicije. Sto je dovelo do velikih gubitaka. Prosle godine u SDu je poslao svoje savjetnike da organizuju kontranapade jer su supci u vojsci govorili da je vrijeme za povlacenje. Kontranapad je bio takticki uspjeh, ali nista vise. Rusi su poslali pojacanja, SD nisu uspjeli odbraniti bez obzira na sve.
Povlacenje ako nema spremnih linija jeste greska. Ali cijela ideja kupovine vremena za prostor jeste povlacenje na novu liniju kada stvari vise nisu povoljne.
Ne znam da li citas ovu temu, ali bio je primjer prije mjesec dana. Smjenio je on direktno general majora zaduzenog za Donbas. Jer se htio povuci. Zaluzni ga nije htio smjeniti.
Sto se tice paralelne strukture, to je bar jasno. Postavio je Sirskog za komadanta istoka i direktno njemu naredjuje (to jeste on je njegov covjek). Time zaobilazi Zaluznog koji je nominalno glavni u vojsci.
Mozda jesam pristrasan za Zaluznog, no cinjenice su cinjenice. Kod tebe je problem sto nemamo istu bazu cinjenica. SD je bio Ukrainski poraz gdje su imali velike gubitke i gdje je kepec naredio da se isti brani i poslao velika pojacanja, da ne? Ako tu nemamo poklapanje, citanje clanka mora dovesti do drugacijih zakljucaka.
Uglavnom u Ukrajinskom GŠ negdje škripi, jel to do zelenskog, najvjerovatnije da jeste.Medijska popularnost podigne ego i umislis se da si bog genije.Tako je kremaljski kepec sjebo ruse.
-
sumirprimus
#152294 Re: Ukrajina
samo slazi u staro zeljezo... rokaj mikiii, udri bagru ne zali, i jakako bub cisto navijacki
-
sumirprimus
#152295 Re: Ukrajina
nije ovo nista , surovo realniji/tj u vecem crnjakuste bili proslo ljeto ...
brzo cete se vratiti u pozitivu. za par hefti
brzo cete se vratiti u pozitivu. za par hefti
- madner
#152296 Re: Ukrajina
Mi povlacimo refu sve ili nista, ako ekipa odigra 3:2 sve je super a ako 2:3 nista ne valja.sumirprimus wrote: ↑21/03/2023 12:01 posteno je da im dajemo, cuj dajemo, pogersan izraz, da sacekamo i tu proljetnu na sva zvona najavljivanu ofanzivu do koje bi po svemu trebalo doci, jer vjerujem dai oni znaju da pomoc zapada nece biti vjecna, i da moraju iskoristiti ovu istorijsku priliku koja im se ukazala, i da li ce ikad vise pitanje je, pa da podvucemo neku refu. a dokle to ovisi i o rezultatima iste. i tu cemo vidjeti koliko su ozbiljini bili u planiranju a koliko je bilo do hajpa i hajca uprkos svemu. jebga bar mislim da nema razlike u misljenju medju nama da je nama u interesu da ukri ovo odrade kako treba, u smislu da im ukinu i svaku pomisao na kvaziimeprijalne planove.
dotad nazada na hajc , Slava UKRAJINIIDEMOOOO SAMO JAKo I navijacki juris braco ukri udri bagri do dona
![]()
![]()
Pisao sam to ranije nekome, nije Bakmut strateska bitka da odredi tok rata. Dakle mogu debelo pogrijesiti ako na drugim stvarima izvuku.
Ali ne mjenja da jeste greska i da se ponavlja.
-
sumirprimus
#152297 Re: Ukrajina
Sirijska karma, ala sulejmani slika..
-
adelkam
#152298 Re: Ukrajina
Ti vidis kepeca koji se bori za svoju poziciju, ja vidim zabrinutog covjeka koji na momente izgleda tako kao da prica sam sa sobom jer ima ogromnu odgovornost, ogromnog i snaznog neprijatelja koji je napao njegovu zamlju i prijatelje koji ne mogu direktno da mu pomognu... Kada su ruski vojnici bili na nekoliko kilometara od Kijeva on je izasao i snimio se u gradu i rekao da ne napusta Kijev. Ja tu ne vidim borbu za licnu poziciju.madner wrote: ↑21/03/2023 10:18
Iz istih razloga imam negativno misljenje o Aliji. Zelenski je odradio odlican dio posla za medjunarodnu pomoc, ali tu je i imao odlicnu podrsku iz UKa.
Mislim alternativa je ne kritikovati kepeca jer uvijek ce biti na celu manje drzave na braniku hordama sa istoka.
Ja govorim o njegovim odlukama i da jeste imao bolje alternative i to na vrijeme.
No manji je problem sto pravi greske, to je normalno, veci je problem sto prvenstveno brani svoj ego i poziciju unutar Ukraine. To je vise nego lose.
Ukrainski GS je prije godinu dana bolje znali Rusku vojsku od Ruskog GS i tako su izvukli rezultat koji jesu. Ali ta prednost nestaje, danas Ruski GS zna odprilike isto o svojim jedinicima kao i Ukrainski. Imaju jos uvijek ogromnu prednost u izvidjanju i informacijama, ali ta prednost vise dolazi do izrazaja u pokretnom ratu nego u ovom.
Niko nije rekao da Rusima ide sjajno, borbu su sada spustili na pod i valjaju se u blatu u nadi da ce presuditi to sto imaju puno vise kila.
Problem je sto Ukrainci pocinju vjerovati svojoj propagandi, da ce velika ofanziva zavrsiti rat i da greske sada nisu bitne. Moguce je, ali mislim da se to nece desiti i onda ce biti bitno kako sada koriste svoje ogranicene resurse.
Bolje obavjestajno bezbijednosne podatke imaju Ukrajinci jer zapadne obavjestajne sluzbe rade za njih. Sjecam se jednom i da je Biden govorio da su se obratili vojnom i civilnom vrhu u Kijevu i trazili od njih da napuste neko mjesto jer nece moci pruziti otpor. Ukrajinci su to odbili i poslije toga na iznenadjenje Amerikanaca, tu su dugo borbe potrajale i onda je Biden rekao kao "sada znamo zasto su tamo ostali"
Ljudi brane svoju zemlju!
Slava Ukrajini i herojima slava
-
sumirprimus
#152299 Re: Ukrajina
poginuo je momak koji je oslobodio skoro onog ukra iz podruma postavljali smo klipove i ovde.
Herojima Slava
-
Romanija
#152300 Re: Ukrajina
sumirprimus wrote: ↑21/03/2023 12:29
poginuo je momak koji je oslobodio skoro onog ukra iz podruma postavljali smo klipove i ovde.
Herojima Slava