Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pustopoljina

#15226 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

detroit-mercy wrote: Gdje sam ja rekao da je meni wow ako me dosadni amerikanci pozovu na rostilj. Valjda si mogla skontati da sam pricao u kontekstu biti stranac i sta znaci biti stranac, valjda ti je nivo inteligencije toliki da mozes da skontas o cemu se pricalo.
Sta znaci socijalni zivot nula, to mjeris po sebi jer ako je tvoj nula ne moras odmah da reflektujes svoje nezadovoljstvo na druge.
Meni sto se tice socijalnog zivota ne fali nista, imam dosta prijatelja koji su nasi, imam dosta ljudi sa prostora bivse Juge, druzim se sa ljudima od Francuske, preko Turske i Njemacke do Mexica. Ne razumijem, kakav je to tvoj socijalni zivot pa ti kao i Fudi sve izgleda sranje ali je odlazak na koncert trash pjevacic Selme Bajrami vrhunski happening :mrgreen:.
Koji su to tvoji visoki standardi gradova, provoda, desavanja, socijalnih interakcija koje si zadala, volio bih da podijelis sa nama da nas prosvijetlis da ne lutamo u tami :skoljka:.
Veoma interesantna konstatacija na kraju, postujem ga jer je nezadovoljan :-) u kom sadomazo filmu si ti matere ti :skoljka: .
Postuje ga, jer je autentican.
Nezadovoljan i ne krije to.
Biti autentican jeste za postovati u dobu fake personalities i tu ne mislim na virtualu, nego na realne ljude okolo. Nikad vise gurua nije hodalo zemljom.
Ja sad ne kazem da i ti nisi autentican i zivis i govoris u skladu sa sobom, meni si uvjerljiv sa dva identiteta i nije da mi nije blizak taj stav.
samo znam sta je za postovati u ovom sto je ljubav-aha rekla za njega.
Radio Sarajevo

#15227 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

espn wrote:Trudnoća kao problem: Rodna diskriminacija na poslu široko rasprostranjena u BiH

Zato na Zapadu jedva čekaju da zaposle ženu bez djece od 28 godina, tek udatu. Sve biju ko neće... :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#15228 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Radio Sarajevo wrote:
espn wrote:Trudnoća kao problem: Rodna diskriminacija na poslu široko rasprostranjena u BiH

Zato na Zapadu jedva čekaju da zaposle ženu bez djece od 28 godina, tek udatu. Sve biju ko neće... :lol: :lol: :lol:
Pošteno i ozbiljno bi bilo da se napiše: ovako je u BiH, a ovako ovamo gdje sam ja....ali ovi kritičari isto kao da pojma nemaju šta se dešava u njihovoj novoj okolini, samo znaju da u BiH ne valja i to je to.
Kako je to konstruktivna priča baš me interesuje :roll:
vjesticanametli

#15229 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Ni u DE ne daju ug mladoj osobi odmah pisala sam vec...2 god vrh :-? Isto s djecom ko i u bosni samo lijepo spakovano.....govno u celofanu
detroit-mercy

#15230 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

pustopoljina wrote:
detroit-mercy wrote: Gdje sam ja rekao da je meni wow ako me dosadni amerikanci pozovu na rostilj. Valjda si mogla skontati da sam pricao u kontekstu biti stranac i sta znaci biti stranac, valjda ti je nivo inteligencije toliki da mozes da skontas o cemu se pricalo.
Sta znaci socijalni zivot nula, to mjeris po sebi jer ako je tvoj nula ne moras odmah da reflektujes svoje nezadovoljstvo na druge.
Meni sto se tice socijalnog zivota ne fali nista, imam dosta prijatelja koji su nasi, imam dosta ljudi sa prostora bivse Juge, druzim se sa ljudima od Francuske, preko Turske i Njemacke do Mexica. Ne razumijem, kakav je to tvoj socijalni zivot pa ti kao i Fudi sve izgleda sranje ali je odlazak na koncert trash pjevacic Selme Bajrami vrhunski happening :mrgreen:.
Koji su to tvoji visoki standardi gradova, provoda, desavanja, socijalnih interakcija koje si zadala, volio bih da podijelis sa nama da nas prosvijetlis da ne lutamo u tami :skoljka:.
Veoma interesantna konstatacija na kraju, postujem ga jer je nezadovoljan :-) u kom sadomazo filmu si ti matere ti :skoljka: .
Postuje ga, jer je autentican.
Nezadovoljan i ne krije to.
Biti autentican jeste za postovati u dobu fake personalities i tu ne mislim na virtualu, nego na realne ljude okolo. Nikad vise gurua nije hodalo zemljom.
Ja sad ne kazem da i ti nisi autentican i zivis i govoris u skladu sa sobom, meni si uvjerljiv sa dva identiteta i nije da mi nije blizak taj stav.
samo znam sta je za postovati u ovom sto je ljubav-aha rekla za njega.
Sve super ali treba mene hladno nazove lazovom ili mi insinuira nesto sto uopste nisam napisao.
I onda ide proseravanje o slobodi izbora, kako smo svi mi zarobljeni :-). Zarobljen jer zivim gdje sam izabrao :-) .
Eno sad ce izbor za novog Dalai Lamu pa nek se prijavi, posto vidim da je vec postigla totalnu slobodu duha :mrgreen: .
insomnia78

#15231 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Zar nije bilo il nazad uBosnu iz Njemacke il hajd u Amerike
Nije bas da si od malih nogu sanj’onda zivis u Detroitu
Bullet Tooth Tony

#15232 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

fidoremilienko wrote: Nakon godine usavrsavanja u jeziku zavrsio sam u top Managementu, gdje se jednom sedmicno sjedi sa investitorima, bankarima, inzinjerima. Prva pomisao je bila da je to inteligencija visokog nivoa. Vremenom shvatam da su to ljudi kao i mi, sa istim manama i vrlinama. Boje se sefova svojih, boje se otkaza, gledaju hoce li biti para do kraja mjeseca... Ovdje na forumu sam procitao dobru recenicu i istinita je da te strah uhvati.

"Shvatio sam da je razlika izmedju nasih i njihovih doktora jedino u tome da njihovi imaju bolju opremu"

Kakve sam sve propuste vidio na tom nivou nije za pricu, ali me podsjeca na nase podneblje. Naglasicu da su to sve mahom nijemci. Bolan mi se smijemo nasim firmama kolikim tempom grade puteve, a pogledajte njemacke firme. Nista bolje nisu. Sanacija jednog malog mostica, 5 m sirine traje preko 2 godine :roll:

To vam moze svako potvrditi.

Masa je novinskih clanaka o projektima koji su rupe bez dna. Pogledajte samo aerodrom u Berlinu. Probio sve rokove i troskove.
.
:thumbup: :thumbup: apsolutno istina za sve sto si naveo ali nasi ljudi da bi ti povjerovali moraju dozivjeti na svojoj kozi inace pricak u zrak.. Ili ces eventualno dobiti cinicni odgovor "hos da vam paket posaljemo" itd

I sam sam svjednok, na dnevnoj bazi, propusta o kojima govoris.... Od onih na poslu, do doktora, papira.. Itd... Kupio lijek, skup, fulili mi datum na papiru, nikad pare necu dobiti od zdravstvenog, mislis da to nekoga interesuje? Zali se nailovoj materi... U najbogatijoj drzavi EU :)

Ne treba porediti sa BiH, ne bih bio ovdje da je lose, miljama su ispred BiH po svemu, ali sam skontao da je ona "Ovo samo u BiH ima" jedna velika laz..

I svako, ko god moze, treba da ode i proba... I sretno svima
Last edited by Bullet Tooth Tony on 17/05/2019 16:25, edited 3 times in total.
insomnia78

#15233 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

A i kad dozive vecina ce presutiti. O tome se ne prica
detroit-mercy

#15234 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

konoplja wrote:Mislim da generacijski jaz podosta utice na razmisljanje o odlazku iz BiH. Koliko shvatam, vecinom stariji koji su odrastli u Jugi i komunizmu tj. prije ratne generacije, se teze odlucuju na odlazak i vise su skepticni. Drugim rijecima njeguju vise tradicionalne vrijednosti i konzervativiji su po pitanju mnogih tema. Od politike, religije, ekonomije, socialnog i drustvenog uredjena itd.

Sa druge strane, ova generacija mladji ljudi koji su odrasli u BiH, i od kojih sve vecina ne sjeca rata, po mom misljenju imaju drugaciju sliku sto se tice odlazka iz BiH. Smatram da su vise otvoreni toj ideji napustanja rodne grude i trazenju srece drugdje. Vjerujem da tu dosta utjecaja imaja internet, globalizacija, drustvene mreze itd.

U svakom slucaju, to pitanje odlazka ili ostanka na rodnoj grudi uvijek ovisi od same osobe i jako je nezahvalno da se izjednacavamo jer svako ima svoje razloge jedno il' drugo. Ipak, gledajuci kvalitetu zivota i zdravlje jedne sredine za taj zivot kroz prizmu realnosti - zivot na Zapadu, za jednog prosjecnog covjeka, je po mnogo cemu bolji i iznad nego zivot u BiH.
Postoji i obrazovni aspekt. Jako mali broj ljudi koji rade poslove na nekoj visoj ljestvici i koji su dobro savladali jezik se zale na bilo sta. Imaju prilicno ispunjene zivote, sad da li je to do satisfakcije onim cime rade ili mozda i do materijalnog aspekta ili kombinacija i jednog i drugog. Na drugom spektrumu imas ljude koji nikada nisu savladali jezik, ili govore jako lose, koji rade poslove kojima mozda i oni sami nisu zadvoljni. E od takvih ces najcesce cuti kako im nista ne valja, jebes ovo, jebes ono, slabo se uklapaju u okolinu, imaju strah od te iste okoline, prema domacim osjete neko strahopostovanje ili ono dive im se ali ih u isto vrijeme i mrze. Obicno ne izlaze iz kruga ljudi istog porijekla i socioekonomskog miljea.
moonca

#15236 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

insomnia78 wrote:Zar nije bilo il nazad uBosnu iz Njemacke il hajd u Amerike
Pa dobro Detroit, NY nije bitno, sta ste zapeli za taj grad - pa, ovdje je normalno promjeniti mjesto boravka i bez puno muke naci posao u novom gradu, selu gdje pozelis.

Ja, ne znam nikoga da je nezadovoljan boravkom , poslom -gdje zivim i svi bi rado da ostanu ..tako i planiaraju ... mada imam poznanika koji su se vratili u SA a, djeca ostala ovdje na skolovanju i nastavku zivota.

Ne vidim problem ni misteriju u tome - pa to je samo 13 - 18 sati leta avionom ako zelis da ih vidis .
detroit-mercy

#15237 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Zar nije bilo il nazad uBosnu iz Njemacke il hajd u Amerike
Nije bas da niko od nas kad je bio mlad nije imao zelju da ode da vidi sta je Amerika :mrgreen:.
Sve nase generacije su bile pod velikim uticajem americke kulture i realno gledjuci za vecinu Amerika je bila neki nedosanjani cilj.
Nije bas da sam od malih nogu sanj' da zivim u Rusiji :mrgreen:
fidoremilienko

#15238 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by fidoremilienko »

Bullet Tooth Tony wrote:
Ne treba porediti sa BiH, ne bih bio ovdje da je lose, miljama su ispred BiH po svemu, ali sam skontao da je ona "Ovo samo u BiH ima" jedna velika laz..
To bih jos dodao svom postu. :) :thumbup:
espn

#15239 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Radnici Vitezita na putu za Sarajevo: Tražimo pet minuta razgovora s Novalićem

https://www.klix.ba/biznis/privreda/rad ... /190517072
The 51st State

#15240 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

Sve dok drvite povazdan na ovom forumu vise ste dezintegrisani nego suprotno.
madner

#15241 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Mi nemamo svjesti da radimo na drzavi, nije njima bolje jer su pametniji, nego sto je vise energije ulozeno u sistem.

Inace mislim da je megabyte donekle u pravu, kao i svaki dobar trol :D
insomnia78

#15242 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

madner wrote:Mi nemamo svjesti da radimo na drzavi, nije njima bolje jer su pametniji, nego sto je vise energije ulozeno u sistem.

Odvikli se. Vazda nam je drugi pravili :D
detroit-mercy

#15243 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Bullet Tooth Tony wrote:
fidoremilienko wrote: Nakon godine usavrsavanja u jeziku zavrsio sam u top Managementu, gdje se jednom sedmicno sjedi sa investitorima, bankarima, inzinjerima. Prva pomisao je bila da je to inteligencija visokog nivoa. Vremenom shvatam da su to ljudi kao i mi, sa istim manama i vrlinama. Boje se sefova svojih, boje se otkaza, gledaju hoce li biti para do kraja mjeseca... Ovdje na forumu sam procitao dobru recenicu i istinita je da te strah uhvati.

"Shvatio sam da je razlika izmedju nasih i njihovih doktora jedino u tome da njihovi imaju bolju opremu"

Kakve sam sve propuste vidio na tom nivou nije za pricu, ali me podsjeca na nase podneblje. Naglasicu da su to sve mahom nijemci. Bolan mi se smijemo nasim firmama kolikim tempom grade puteve, a pogledajte njemacke firme. Nista bolje nisu. Sanacija jednog malog mostica, 5 m sirine traje preko 2 godine :roll:

Masa je novinskih clanaka o projektima koji su rupe bez dna. Pogledajte samo aerodrom u Berlinu. Probio sve rokove i troskove.
.
:thumbup: :thumbup: apsolutno istina za sve sto si naveo ali nasi ljudi da bi ti povjerovali moraju dozivjeti na svojoj kozi inace pricak u zrak.. Ili ces eventualno dobiti cinicni odgovor "hos da vam paket posaljemo" itd

I sam sam svjednok, na dnevnoj bazi, propusta o kojima govoris.... Od onih na poslu, do doktora, papira.. Itd... Kupio lijek, skup, fulili mi datum na papiru, nikad pare necu dobiti od zdravstvenog, mislis da to nekoga interesuje? Zali se nailovoj materi... U najbogatijoj drzavi EU :)

Smijesno je ako neko idealizira neki sistem, naravno da u svakom sistemu imas devijacija, propusta, fuseraja, korupcije ali je isto tako bitno i u kojoj mjeri i kako se sistem bori sa time i kako sve to na kraju utice na zivot pojedinca.
Mislim da je bespotrebno razglabati o sporosti gradnje u Njemackoj i time pravdati onu trakavicu od izgradnej autoputa kod nas.
madner

#15244 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

insomnia78 wrote:
madner wrote:Mi nemamo svjesti da radimo na drzavi, nije njima bolje jer su pametniji, nego sto je vise energije ulozeno u sistem.

Odvikli se. Vazda nam je drugi pravili :D
Naravno, i to na zalasku snage.
skafiskafsnjak

#15245 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

detroit-mercy wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:

.

Smijesno je ako neko idealizira neki sistem, naravno da u svakom sistemu imas devijacija, propusta, fuseraja, korupcije ali je isto tako bitno i u kojoj mjeri i kako se sistem bori sa time i kako sve to na kraju utice na zivot pojedinca.
Mislim da je bespotrebno razglabati o sporosti gradnje u Njemackoj i time pravdati onu trakavicu od izgradnej autoputa kod nas.
Okej...vani se grijesi, ima problema. A kako tako ljudi dobro zive ? Kako imaju dobre aute? A ja u BiH jedan auto vozim 15 godina. Da o drugim stvarima ne pricam.
mirsek

#15246 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

konjislav wrote:
Nazif_Gljiva wrote:
kox wrote: Nisam Havanin advokat ali čovjek govori realno, kome je OK u BiH neka ostane u BiH kome nije neka proba negdje drugo. A u BiH život može biti ugodan. I uopšte ne govorim o milionerima nego o normalnim, prosječnim ljudima. Svako treba da odluči za sebe i porodicu.
Bar ja tako shvatam Havanine postove.
Da li ima ikakve šanse da neko još, osim havane "govori realno"?
Konstantno ismijavanje kad neko nešto napiše, što nije po njihovim aršinima.
Budimo realni, slažem se.
Svi (vecina) govore realno, mada svi oni uzimaju svoj slucaj previse u pricu, a ne pricaju uopsteno.
Oni koji uzmaji opsti slucaj, jasno kazu da je Amerika/Njemacka bolja i zele tamo da odu, mozda i ganjaju, mozda ne, ali svejedno zele. E to ti je realno.
:thumbup:
espn

#15247 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Demagogija

Demagogija je metoda kojom se služi demagog; podrazumijeva obmanjivanje lažnim izjavama i obećanjima kako bi poticala strahove publike, izazivala mržnju, pohlepu i paranoju.

Demagog je, povijesno gledano, u staroj Grčkoj bio pučki govornik koji je nastupao kao predstavnik naroda. Danas se odnosi na osobu, uglavnom političara, koja lažnim obećanjima, spektakularnim optužbama i sijanjem iluzija stječe povjerenje širokih masa i upravlja njihovim ponašanjem. Prilog demagoški odnosi se na nešto što je lažno i namjerno obmanjivačko.
espn

#15248 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

PREDSTOJI TEŽAK PERIOD: Poplave će utjecati na povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda u BiH

https://www.klix.ba/biznis/privreda/pop ... /190516076
Connaisseur Karlin

#15249 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

konjislav wrote:
Connaisseur Karlin wrote:godinama slusam americku BiH dijasporu , vecina bi se suta vratili u BiH da mogu , Fudo je ovdje u pravu sa svojom pricom :)
Ma bi se vratili oni, ne samo američka dijaspora, nego i Švapska, Skandinavska, Kanadska, itd. Samo teško napustiti siguricu, niko neće.
Znaju veoma dobro šta ih čeka u Bosni, a šta napuštaju na zapadu, i niko neće da napusti tu finu lijepu siguricu.
Što je opet na kraju krajeva logično.
akcnat je da godinama pricaju da nisu dovoljno zadovoljni, nisu potpuno sretni ; pojedini primjeri su se vratili, nisu nastavili kukati vani, kuzis :)
vjesticanametli

#15250 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Bullet Tooth Tony wrote:

.

fido bas tako....ja sam ostala zabezeknuta kad head of ili it director nesto pita ili ne zna a trebao bi :mrgreen: nacionalni sport salji dalje hahahha al oni to lagano pa sutra pa bolesni hahaha ide ide moja firma u SA je bila bolje org. I bolji su procesi bili nego u ovoj sada u DE pa sam im uvela te DZiDZE tj predlozila a oni prihvatili....
Post Reply