GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#15201 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

NEOPLAN wrote:U roku od godinu dana GRAS je smanjio broj zaposlenih za otprilike 350-400 ljudi. Danas tamo radi izmedju 1600 i 1700 radnika sto je znacajno smanjenje u odnosu na broj od prije godinu-godinu ipo dana (tada je bilo 1998 ljudi u GRAS-u).

Broj ljudi je smanjen tako sto su poslati u penziju oni koji su ispunili uslove, te nisu produzeni ugovori onima koji su bili na odredjeno.

U ovom trenutku jos stotinjak ljudi ceka da ide u penziju ali ne mogu jer nisu uplaceni doprinosi.

Znaci da se nesto u tom GRASu radi i nije bas da se ne smanjuje broj zaposlenih.
Dok se broj zaposlenih ne svede na 700 ne moze se govoriti o znacajnom smanjenju. Realno, na postojeci vozni park ne treba vise od 500 zaposlenih u cijeloj firmi, a vi se hvalite o smanjenju na 1700 :-)
ins

#15202 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ins »

NEOPLAN wrote:U roku od godinu dana GRAS je smanjio broj zaposlenih za otprilike 350-400 ljudi. Danas tamo radi izmedju 1600 i 1700 radnika sto je znacajno smanjenje u odnosu na broj od prije godinu-godinu ipo dana (tada je bilo 1998 ljudi u GRAS-u).

Broj ljudi je smanjen tako sto su poslati u penziju oni koji su ispunili uslove, te nisu produzeni ugovori onima koji su bili na odredjeno.

U ovom trenutku jos stotinjak ljudi ceka da ide u penziju ali ne mogu jer nisu uplaceni doprinosi.

Znaci da se nesto u tom GRASu radi i nije bas da se ne smanjuje broj zaposlenih.
Zanimljiva informacija :thumbup:
ins

#15203 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ins »

neki wrote: Realno, na postojeci vozni park ne treba vise od 500 zaposlenih u cijeloj firmi, a vi se hvalite o smanjenju na 1700 :-)
:lol:

Imamo novog eksperta, proširili smo znanje i na transportna preduzeća :-)
vješalica

#15204 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

to baš i nije tačna informacija,dovoljno je pogledati izvještaje kanotnalne pa uporediti cifre o broju ljudi i doći do zaključka jednostavnom matematskom operacijom

znači nemoj širiti deziformacije zbog nekih privatnih razloga :skoljka:
mire - ložač

#15205 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mire - ložač »

vidi se da nemaš veze sa pravom,ostavi to onima koji su ipak školu završili i imaju iskustva u privredi
prvo je bitno znanje,,a tek onda dolaze rezultati,pogotovo poslovni potezi koji traze odredjene finansije kojih nema :zzzz:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/elektrop ... /150226120
Obustava isporuke električne energije je izvršena bez prethodno pribavljene pismene saglasnosti Grabovice.

:roll: :roll:[/quote]

Cijenjenom državnom ekspertu napomena da ja ne vodim politiku na forumu i nisam glasno-mišljenik stavova SDA KS !!!
/ovca ne mogu biti poslije "ŽUTIH" koji kupuju metlu za 45,00KM !!! i to je OK a moje dijete to treba da plati sa mnom zajedno NIKAD!!!

Kao prvo uslovi za stečaj su davno ispunjeni, oko 2004.godine
(uzastopno negativno iskazano poslovanje - gubitak kao osnovni uslov a dalje možeš da sviraš i ti i ostali stručnjaci iz SDA večernje škole polu-"prava" iz Kiseljaka) - Upućujem na nešto što ja kao neko ko nije završio školu ne znam a to je Zakon o stečaju (čl.6. stav 1. "Razlog otvaranja stečajnog postupka je platežna nesposobnost stečajnog dužnika".) još nešto???

Drugo, kakve veze ima Grabovica kao odgovorno lice jednog od dobavljača koje uskraćuje svoju usluge (el. energiju).
Treće, što bi to paraziti koje je SDA, SBiH, i i i i ... nakotila u toj jami bez dna bili u povoljnijem položaju od 100.000 domaćinstava u KS, jer je njihov dug od preko 2 miliona maraka za struju ljudi moji.

Poslovni potezi imaju veze sa pravom koliko???? (koji je to predmet i koji ga je profesor predavao na dodiplomskom, postdiplomskom ili doktorskom studiju)

I na kraju moj odgovor prema državnom ekspertu glasi da GRAS ima blokirane račune...

Žao mi je onih koji žive u iluziji a vrijeđaju one koji govore istinu....
Dr. Kuca

#15206 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

trambusek88 wrote:Riješilo se tako da 10 ispravnih autobusa sad stoji u garaži jer fali vozača, a vozila izlazi oko 55 na linije od potrebnih 80-tak po još uvijek važećim redovima vožnje, i raspoloživih 65 (za koji dan 75)
Što se tiče realne radne snage fali bar 100-tinjak radnika, a viškovi se jedino mogu tražiti u administraciji.

Ili su ipak samo vozaci dobili premjestaj u administraciju :) ?
neki

#15207 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

ins wrote:
neki wrote: Realno, na postojeci vozni park ne treba vise od 500 zaposlenih u cijeloj firmi, a vi se hvalite o smanjenju na 1700 :-)
:lol:

Imamo novog eksperta, proširili smo znanje i na transportna preduzeća :-)
ok, hajde mi ti onda reci, realno i argumentovano, koliko treba zaposlenih prevoznickoj firmi koja ukupno ima cca 120 funkcionalnih vozila.
Zanemari tzv "stampariju", "tvornicu tramvaja", "turisticku agenciju" i ostale ublehaske odjele koji su formirani da bi se zaposlila dodatna rodbina..
trambusek88

#15208 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

GRAS sad ima cca 180-185 funkcionalnih vozila u 4 sektora + što je na putu još 10 funkcionalnih autobusa + što će se uskoro krenuti u nabavku minibusa + što ima vozila kojima fale sitnice da budu funkcionalna.

Ako bude sve kako treba biće 200 funkcionalnih vozila x 3 = 600 samo vozača, inače pošto još uvijek važe redovi vožnje od 2010 da bi se ispoštovali, + prevoz radnika i prevoz učenika, trebalo bi oko 230 voznih jedinica x 3

Turistička agencija postoji od 1969, preko nje se dogovara ugovoreni prevoz, ekskurzije, prevoz na dženaze, itd... što donosi prihode
Štamparija postoji koliko i GRAS.
Tvornica tramvaja hm, mislim da su Satre nastajale u postrojenjima za redovno održavanje i remont.

Treba smanjiti administraciju,a fali 100 vozača i mehaničara ali biće primljeni tek kad ovi koji su stekli uslove odu u penziju.
MOSALJOZE

#15209 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

Komšinica koja radi preko 30 godina u GRAS-u priča kako ima i previše onih što samo dolaze na posao i sjede,bukvalno ljudi ništa ne rade...Jednostavno podjeliš otkaze ovim iz administracije,koji nemaju veze sa životom,zaposliš vozače,pošalješ ove u penziju..
The 51st State

#15210 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The 51st State »

trambusek88 wrote:Riješilo se tako da 10 ispravnih autobusa sad stoji u garaži jer fali vozača, a vozila izlazi oko 55 na linije od potrebnih 80-tak po još uvijek važećim redovima vožnje, i raspoloživih 65 (za koji dan 75)
Što se tiče realne radne snage fali bar 100-tinjak radnika, a viškovi se jedino mogu tražiti u administraciji.
ukinuti kompletan minibuski i autobusni saobracaj, visak otprema ili prekvalifikacija za trole i tramvaj. da bi mjera imala efekta, zatvoreni sistem karata primjeniti gdje je god moguce. nakon nekog vremena ponovo uvoditi saobracaj na unutrasnje sagorjevanje, ciljano. naravno, prije toga proglasiti stecaj.
salik79

#15211 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by salik79 »

Zaboli ridjobradog ona stvar sto GRAS nema struje :D Jucer, kada je tramvajski kolaps bio u punom jeku, narod bezglavo hodao tamo-vamo, ili stajao na prenapucenim trotoarima, naidjose "trepEtaljke" najnovijeg Passata, te ,onako trepEcuci, lola lagano lizalo kroz prozor, da bi nas, koji smo u svojim vozilicima, ukrajcio na ionako prenapucenoj gradskoj magistrali, a iza njega - nas najveci Sin - laganini plovi u svojoj AUDI A8 L W12 (6300 ccm i 500 KS) vozilici, te jos jedan najnoviji Passat koji elegantno (sredinom dvije vozne trake) zatvori taj zacarani krug odrodjenosti od vlastitog naroda. Ne bi me cudilo da si je umislio kako to narod stoji uz magistralu samo da bi njega vidio i pozdravio :skoljka:
vješalica

#15212 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

mire - ložač wrote:vidi se da nemaš veze sa pravom,ostavi to onima koji su ipak školu završili i imaju iskustva u privredi
prvo je bitno znanje,,a tek onda dolaze rezultati,pogotovo poslovni potezi koji traze odredjene finansije kojih nema :zzzz:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/elektrop ... /150226120
Obustava isporuke električne energije je izvršena bez prethodno pribavljene pismene saglasnosti Grabovice.

:roll: :roll:
Cijenjenom državnom ekspertu napomena da ja ne vodim politiku na forumu i nisam glasno-mišljenik stavova SDA KS !!!
/ovca ne mogu biti poslije "ŽUTIH" koji kupuju metlu za 45,00KM !!! i to je OK a moje dijete to treba da plati sa mnom zajedno NIKAD!!!

Kao prvo uslovi za stečaj su davno ispunjeni, oko 2004.godine
(uzastopno negativno iskazano poslovanje - gubitak kao osnovni uslov a dalje možeš da sviraš i ti i ostali stručnjaci iz SDA večernje škole polu-"prava" iz Kiseljaka) - Upućujem na nešto što ja kao neko ko nije završio školu ne znam a to je Zakon o stečaju (čl.6. stav 1. "Razlog otvaranja stečajnog postupka je platežna nesposobnost stečajnog dužnika".) još nešto???

Drugo, kakve veze ima Grabovica kao odgovorno lice jednog od dobavljača koje uskraćuje svoju usluge (el. energiju).
Treće, što bi to paraziti koje je SDA, SBiH, i i i i ... nakotila u toj jami bez dna bili u povoljnijem položaju od 100.000 domaćinstava u KS, jer je njihov dug od preko 2 miliona maraka za struju ljudi moji.

Poslovni potezi imaju veze sa pravom koliko???? (koji je to predmet i koji ga je profesor predavao na dodiplomskom, postdiplomskom ili doktorskom studiju)

I na kraju moj odgovor prema državnom ekspertu glasi da GRAS ima blokirane račune...

Žao mi je onih koji žive u iluziji a vrijeđaju one koji govore istinu....[/quote]

prvo ja nisam pravnik iz kiseljaka,a vidim da ti imaš dosta dodira sa njima,izgleda da si pokupio njihovu metodologiju rada
znaš i za stečaj ozbiljan pravi trebaju stručnjaci i pare,
i prvo se ponudi kompletna rekonstrukcija i plan pa s eide u stečaj,
što naravno tebi i sda palamudarošima već 20 i kusur godina ne ide od ruke,osim lupanja gluposti i lopovluka
O'zone
Globalni moderator

#15213 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

salik79 wrote:Zaboli ridjobradog ona stvar sto GRAS nema struje :D Jucer, kada je tramvajski kolaps bio u punom jeku, narod bezglavo hodao tamo-vamo, ili stajao na prenapucenim trotoarima, naidjose "trepEtaljke" najnovijeg Passata, te ,onako trepEcuci, lola lagano lizalo kroz prozor, da bi nas, koji smo u svojim vozilicima, ukrajcio na ionako prenapucenoj gradskoj magistrali, a iza njega - nas najveci Sin - laganini plovi u svojoj AUDI A8 L W12 (6300 ccm i 500 KS) vozilici, te jos jedan najnoviji Passat koji elegantno (sredinom dvije vozne trake) zatvori taj zacarani krug odrodjenosti od vlastitog naroda. Ne bi me cudilo da si je umislio kako to narod stoji uz magistralu samo da bi njega vidio i pozdravio :skoljka:
Image

:lol: :lol: :lol:
salik79

#15214 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by salik79 »

O'zone wrote:
salik79 wrote:Zaboli ridjobradog ona stvar sto GRAS nema struje :D Jucer, kada je tramvajski kolaps bio u punom jeku, narod bezglavo hodao tamo-vamo, ili stajao na prenapucenim trotoarima, naidjose "trepEtaljke" najnovijeg Passata, te ,onako trepEcuci, lola lagano lizalo kroz prozor, da bi nas, koji smo u svojim vozilicima, ukrajcio na ionako prenapucenoj gradskoj magistrali, a iza njega - nas najveci Sin - laganini plovi u svojoj AUDI A8 L W12 (6300 ccm i 500 KS) vozilici, te jos jedan najnoviji Passat koji elegantno (sredinom dvije vozne trake) zatvori taj zacarani krug odrodjenosti od vlastitog naroda. Ne bi me cudilo da si je umislio kako to narod stoji uz magistralu samo da bi njega vidio i pozdravio :skoljka:
Image

:lol: :lol: :lol:

Trebalo je ono jucer za njegov album ovjekovjeciti, da ima sta unucima pokazivati :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15215 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

jesi siguran da je on
ako je D3 audi a8, mislim da se čović voza u njemu

bakir voza novog, D4 :mrgreen: :mrgreen:
salik79

#15216 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by salik79 »

mk ultra wrote:jesi siguran da je on
ako je D3 audi a8, mislim da se čović voza u njemu

bakir voza novog, D4 :mrgreen: :mrgreen:

Mislio sam da 8L W12 iskljucivo Kirbas goni :D . Ako ti sta znaci, cini mi se da je 100 zadnji broj na tablicama. :?
doboj71

#15217 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by doboj71 »

A isto je ,govno ili kaka
neki

#15218 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

trambusek88 wrote:GRAS sad ima cca 180-185 funkcionalnih vozila u 4 sektora + što je na putu još 10 funkcionalnih autobusa + što će se uskoro krenuti u nabavku minibusa + što ima vozila kojima fale sitnice da budu funkcionalna.

Ako bude sve kako treba biće 200 funkcionalnih vozila x 3 = 600 samo vozača, inače pošto još uvijek važe redovi vožnje od 2010 da bi se ispoštovali, + prevoz radnika i prevoz učenika, trebalo bi oko 230 voznih jedinica x 3

Turistička agencija postoji od 1969, preko nje se dogovara ugovoreni prevoz, ekskurzije, prevoz na dženaze, itd... što donosi prihode
Štamparija postoji koliko i GRAS.
Tvornica tramvaja hm, mislim da su Satre nastajale u postrojenjima za redovno održavanje i remont.

Treba smanjiti administraciju,a fali 100 vozača i mehaničara ali biće primljeni tek kad ovi koji su stekli uslove odu u penziju.
Hajd ok, recimo da i ima 185 funkcionalnih vozila kako ti kazes, ali Sarajevo u zadnjih godinu dana nikad, bas nikad u istom danu nije vidjelo vise od 40 tramvaja, 20 trolejbusa, cca 50 autobusa (ovo optimisticno nagadjam) i 10 minibusa na ulicama. Po vozilu nije potrebno vise od 4 vozaca i mehanicara i 50ak ljudi u administraciji, reviziji, kontroli itd...turisticka agencija :lol: :lol: :lol: molim te navedi kad je ona zadnji put pozitivno poslovala, mozda nekad za vrijeme olimpijade..., "tvornica" tramvaja :lol: :lol: :lol: :lol: zadnja satra je "proizvedena" cini mi se 2010, ako i dalje na osnovu toga drzite radnike u "proizvodnji" onda...hrkljus. Stamparija, opet molim te argumentovane podatke kad je ona poslovala pozitivno, one kupone moze stancati svih 150 000 domacinstava na kucnim printerima u Sarajevu..
to sto navodis "ako sve bude kako treba", "da bi se ispostovali redovi voznje iz 2010". "krenuti u nabavku minibusa", "vozila kojima fale sitnice da budu funkcionalna" :-) itd itd...macku o rep...kad bude bice, tad i zaposljavajte dodatne radnike, do tada 500 max 600 je mjera, ako fali vozaca, onda bujrum, otpustite 1200 ostalih..
Sutra, mashala, 23 godine od referenduma i DA za kapitalizam a neki i dan danas zive u snovima socijalizma i sistema 7 radnika na realno 1 radno mjesto
The BEN10

#15219 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The BEN10 »

neki wrote:kad bude bice, tad i zaposljavajte dodatne radnike, do tada 500 max 600 je mjera, ako fali vozaca, onda bujrum, otpustite 1200 ostalih..
Sutra, mashala, 23 godine od referenduma i DA za kapitalizam a neki i dan danas zive u snovima socijalizma i sistema 7 radnika na realno 1 radno mjesto
;-)
trambusek88

#15220 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Tramvaja izlazi svaki dan tačno 48 i jedini je vid saobraćaja koji funkcioniše tačno prema planu koji e odredilo ministarstvo.
Autobusa je izlazilo 40 dok nisu stigli busevi iz Turske, sad ih izlazi 55 i fali vozača za još 20
Minibusa izlazi oko 25
Trolejbuse si pogodio, al čeka se uključenje još 15 komada

Tvornica tramvaja kako je ti zoveš je pogon kako za remonte, tako i za svakodnevno tekuće održavanje, nema tu ništa posebnih radnika.

Vidi se da nemaš pojma

1992 je bio referendum za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu a ne referendum za izlazak iz socijalizma.
vješalica

#15221 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

trambusek88 wrote:T

1992 je bio referendum za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu a ne referendum za izlazak iz socijalizma.
prekucao si levata :thumbup:

još kad levat kaze otpustite visak od 1200 :roll:
sto on ne bi otpusstio,rodio pare za tehnoloski visak+uvezivanje staza i to sv epo zakonu,prije nego ga odjavis i urucis mu knjizicu
da vidim gdje bi pare rodio strucnjak :lol:
neki

#15222 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

trambusek88 wrote:Tramvaja izlazi svaki dan tačno 48 i jedini je vid saobraćaja koji funkcioniše tačno prema planu koji e odredilo ministarstvo.
Autobusa je izlazilo 40 dok nisu stigli busevi iz Turske, sad ih izlazi 55 i fali vozača za još 20
Minibusa izlazi oko 25

Tvornica tramvaja kako je ti zoveš je pogon kako za remonte, tako i za svakodnevno tekuće održavanje, nema tu ništa posebnih radnika.

Vidi se da nemaš pojma

referendum je pored nezavisnosti imao veliko simbolicko znacenje i oznacio prelazak iz jednog sistema uredjenja u drugi, ali to je druga tema.

Sto se tice GRAS-a, ok vjerujem da znas tacan broj vozila koja izlaze, prema tvom racunu to je ukupno 150, hoce li ili nece doci nova vozila to je u ovom trenutku nebitno, statistika kaze da vam se u zadnjih 10 godina broj vozila konstantno smanjuje. Znaci potrebno ukupno 450 vozaca + 50 ljudi u remontu i odrzavanju, i max 100 u administraciji i ostalim granama.
Ispada, kao sto sam i prije rekao, da GRAS-u u ovom trenutku ne treba vise od 600 ljudi, ostalih 1200 je cisti visak, koji samo na plate stvara gubitak od 2 miliona mjesecno. Dok ih se ne rijesite nema govora o kukanju i trazenju pomoci od bilo koga, sami ste svoj problem.
neki

#15223 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

vješalica wrote: prekucao si levata :thumbup:

sto on ne bi otpusstio,rodio pare za tehnoloski visak+uvezivanje staza i to sv epo zakonu,prije nego ga odjavis i urucis mu knjizicu
Svoju frustraciju cinjenicom da si medju ovih 1000 sto su cisti visak probaj rijesiti na manje primitivan nacin ;-)
vješalica

#15224 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

neki wrote:
vješalica wrote: prekucao si levata :thumbup:

Svoju frustraciju cinjenicom da si medju ovih 1000 sto su cisti visak probaj rijesiti na manje primitivan nacin ;-)
Ma nrmam sta da lijecim,tvoje au frustracije vece,a ja tamo nerradim uopce,to je klasicna prica faca po forumu otrcana kad vam neko ukaze da vasa tzv.logika nema smisla onda se coporativno ko kerad branite ovaj radi ovdje onaj radi ondje,bice prije da ti imas neke ambicije da kupis gras kao i tvoja stranka ti,na klasicni primitivni nacin privatiziras,i posaljes na biro bez uplacenih doprinosa i uvezanog staza zadnjih 10-15 godina,po starom dobrom strucno-ucevnom ispitu,samo trenutno imas problem sa racunicom,kako bi to izveo....
trambusek88

#15225 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

neki wrote:
trambusek88 wrote:Tramvaja izlazi svaki dan tačno 48 i jedini je vid saobraćaja koji funkcioniše tačno prema planu koji e odredilo ministarstvo.
Minibusa izlazi oko 25

Vidi se da nemaš pojma

referendum je pored nezavisnosti imao veliko simbolicko znacenje i oznacio prelazak iz jednog sistema uredjenja u drugi, ali to je druga tema.

Sto se tice GRAS-a, ok vjerujem da znas tacan broj vozila koja izlaze, prema tvom racunu to je ukupno 150, hoce li ili nece doci nova vozila to je u ovom trenutku nebitno, statistika kaze da vam se u zadnjih 10 godina broj vozila konstantno smanjuje. Znaci potrebno ukupno 450 vozaca + 50 ljudi u remontu i odrzavanju, i max 100 u administraciji i ostalim granama.
Ispada, kao sto sam i prije rekao, da GRAS-u u ovom trenutku ne treba vise od 600 ljudi, ostalih 1200 je cisti visak, koji samo na plate stvara gubitak od 2 miliona mjesecno. Dok ih se ne rijesite nema govora o kukanju i trazenju pomoci od bilo koga, sami ste svoj problem.
Za mene su prvi višestranački izbori kraj socijalističkog sistema (nažalost) Moji su glasli za komuniste (Duraković, Bogičević & Co) tako da meni niko ne može reći - zaiskali ste evo vam ga!
Na referendumu smo birali između nezavisnosti i nove Jugoslavije koja više nebi bila SFRJ, nego zvanično Savezna Republika Jugoslavija, a de facto Velika Srbija.
Znači nije se na referendumu iz 1992 moglo birati između socijalizma i kapitalizma nikako. Da se moglo birati između nezavisnosti i ostanka stare SFRJ kao države ravnopravnih naroda moji roditelji, koji su se umjesto kao Musliman i Srpkinja izjašnjavali kao Jugosloveni sigurno bi glasali za ostanak u takvoj socijalističkoj državi, a možda i većina Bosanaca i Hercegovaca, ali pošto ostanak u Jugoslaviji nije podrazumjevao ostanak u SFRJ, nego znamo već kakvoj državi, onda je izbor bio samo jedan!

Što se tiče voznog parka, tačno je da voznih jedinica izlazi 150 na linije, i nekoliko vozila na prevoz učenika, te prevoz radnika Standarda. Međutim ISPRAVNIH vozinih jedinica već ima cca 180 i DANAS bi trebalo da dođe još 8 zglobnih autobusa!
Vozača već sad fali, bez šta tek treba doći i šta treba biti napravljeno! Zadnjih 5 godina paralelno sa padom voznih jedinica opadao je i broj vozača. Neki su otišli u penziju, neki su se ispalili, pa prešli kod Centrotransa, a neki i u Berlinski BVG, sada se planira primanje 60 vozača ali kad odu u penziju ljudi koji su ispunili uslove.
Post Reply