Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#15201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Tomahawk11 wrote:
sumirprimus wrote:
Tomahawk11 wrote: Klub dijaspore :D
nije fakat koga god znam odma fc bajen :lol:
niko ne zivi u manjim mjestima izgleda :lol:
a giga zivi u salzburgu zar ne bi bilo logicno da prati jel ono rbsalzburg?
Sad će ti reći neće da prati plastični Red Bull :mrgreen:
Ne znam kako idu te politicke polarizacije, znam neke Austrijance sto su bas fanovi Bajerna, kontam da to nije zbog katolicanstva!?
A i da nasi navijaju za Bajern, tako to hoda. Kao oni sa juga Italije za Juventus. Kad vec mjenjas mjenjaj sa stilom :D
Bullet Tooth Tony

#15202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

512MB wrote: Pa evo Sherlock sta ti mislis sta bi ova slika trebala predstavljati:

a) poznato umjetnicko djelo "plastika osvaja krajolik"
b) cinjenicu da smo pogan narod kojem nije nista sveto i koji ne drzi do sebe i svoje djece
c) netaknutu prirodu i cista rjecna korita

Sta mislis bajo moj?
To "bajo" ostavi za svoje kuce ili kad si svojim "bajama" u SalCburgu...

Frajer okacio link neke deponije u austriji i tvoj je odgovori odma bio Bosna i slika nekog smeca, zasto? Uz cinican komentar "vidis kako je u Bosni lijepo"... I dalje nisi odgovorio sta je svrha tvog posta? Da ljudima u Bosni ukazes kako se guse u smecu jel?
Last edited by Bullet Tooth Tony on 17/05/2019 13:58, edited 1 time in total.
славянин

#15203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Good old times :D

Image
espn

#15204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Trudnoća kao problem: Rodna diskriminacija na poslu široko rasprostranjena u BiH

Rodno zasnovana diskriminacija na radnom mjestu široko je rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se još uvijek uručuju otkazi trudnicama, međutim, situacija nije bolja ni u ostalim zemljama zapadnog Balkana.
Istaknuto je to danas u Sarajevu tokom prezentacije Izvještaja o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada urađenom u okviru regionalne inicijative uz podršku Evropske unije, a autorica Lejla Gačanica kaže da su rezultati poražavajući.

Kao jedan od poraznih zaključaka proizašao iz ovog istraživanja je da su trudnoća i prava materinstva vjerovatno "najnepoželjnija" za poslodavce, a to su potvrdile sagovornice, sindikati i nevladine organizacije.

Autorica istraživanja kazala je da postoje različite osnove za diskriminaciju poput rodnih identiteta, spolne orijentacije, spolnih karakteristika, a oblici u kojima se diskriminacija pojavljuje su seksualna uznemiravanja, napredovanje u poslu, no ipak najviše zbog trudnoće i majčinstva.

"Ono što imamo na sceni su ostaci patrijarhata, ali i činjenica da tržište upravlja radnom snagom. To znači da poslodavci zapošljavaju radnike koji neće ostati trudni, uzeti bolovanje i koji će moći raditi duže od 12 sati. Ne vodimo računa o radnim pravima nego o tržištu", pojasnila je.

Predsjedavajuća Institucije ombdumena BiH Nives Jukić iznijela je podatak da veći broj žalbi prema Zakonu o zabrani diskriminacije podnose muškarci u odnosnu na ženu, a takva je situacija i za sve žalbe koje se podnesu ovoj instituciji, kakvih je prošle godine bilo više od 3.000.

"U BiH stvarni napredak ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu još uvijek nemamo i to pokazuju žalbe koje pristižu. One se odnose na problem sive ekonomije, (ne)adekvatnog plaćanja, noćnog rada, otkaza trudnicama u privatnom sektoru i drugi", dodala je Jukić.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini ponovio je da je ravnopravnost spolova jedno od temeljnih vrijednosti EU, a situacija u BiH se u ovom smislu treba unaprijediti posebno zabrinjavajućim nazivajući podatak da je od ukupnog broja nezaposlenih 60 posto čine žene.

Namjera je, kaže, osnažiti žene da budu više prisutne na tržištu rada, institucijama, politici, društvu uopće i bh. parlamentima te je najavio da će EU nastaviti zastupati bolji položaj žena na tržištu rada i u EU, ali i globalno kako bi bile jednako plaćene za isti posao.

Kao jedan od problema, iz Ženske mreže Kosova Nicole Fransworth, identificirala je nejasnost pravnih propisa te većina i ne zna kome se obratiti, zbog toga nema ni prakse za rješavanje ovakvih slučajeva te je namjera i ovog istraživanja pozvati građane da prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu.

"Ukoliko se nekome ne obratimo i ne ukažemo na kršenja prava nikada ih nećemo ni moći ostvariti zato je važno progovoriti o tome i obratiti se nadležnim institucijama", podvukla je Fransworth.

Kako je zaključeno na skupu, zakoni koji postoje nedovoljno se primjenjuju te bi prvo trebalo to promijeniti, a tek onda razmatrati uvođenje oštrije kaznene politike, a ocijenjeno je i da je potrebno raditi na informiranju zaposlenika na koji način mogu prijaviti diskriminaciju.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trudnoc ... /190517071
SaraFina

#15205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

славянин wrote:
todd_smith wrote:Majke mi ja nisam u zadnjih godinu dana usao na jednu temu na ovom forumu, a da se ova Sara ne prepire ili nekome nesto dobacuje

Sjasi ba :lol:
Aux contraire mozda treba malo :D

Evo mi stalkera. Od politike, do bojkota pa sad i na dijasporskoj temi.

@Todde, đes' ja tebe nisam 4 g vidjela na forumu. Otkako si curu našao :D
славянин

#15206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Priznaj da ti je drago da imas stalkera, mmm ima li kakvih fantazija :D
fidoremilienko

#15207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by fidoremilienko »

Image
muha_sa

#15208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

славянин wrote:Priznaj da ti je drago da imas stalkera, mmm ima li kakvih fantazija :D
savjet od neobrazovanog zavarivaca Muhe

prije neg klikneš na ovo Submit još jednom procitaj hoceš li nekog uvrijedit svojom pisanijom--ako smatraš da nije uvreda klikni
Karabaja

#15209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Karabaja »

Da ugrabim priliku, dok nije espn :D

Tuzlanski maturanti poručili: Zovite Angelu, završili smo!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlans ... /190517073

Image
MarlboroGold

#15210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Ubili ste temu sa smiješnim prepucavanjima.
konoplja

#15211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Mislim da generacijski jaz podosta utice na razmisljanje o odlazku iz BiH. Koliko shvatam, vecinom stariji koji su odrastli u Jugi i komunizmu tj. prije ratne generacije, se teze odlucuju na odlazak i vise su skepticni. Drugim rijecima njeguju vise tradicionalne vrijednosti i konzervativiji su po pitanju mnogih tema. Od politike, religije, ekonomije, socialnog i drustvenog uredjena itd.

Sa druge strane, ova generacija mladji ljudi koji su odrasli u BiH, i od kojih sve vecina ne sjeca rata, po mom misljenju imaju drugaciju sliku sto se tice odlazka iz BiH. Smatram da su vise otvoreni toj ideji napustanja rodne grude i trazenju srece drugdje. Vjerujem da tu dosta utjecaja imaja internet, globalizacija, drustvene mreze itd.

U svakom slucaju, to pitanje odlazka ili ostanka na rodnoj grudi uvijek ovisi od same osobe i jako je nezahvalno da se izjednacavamo jer svako ima svoje razloge jedno il' drugo. Ipak, gledajuci kvalitetu zivota i zdravlje jedne sredine za taj zivot kroz prizmu realnosti - zivot na Zapadu, za jednog prosjecnog covjeka, je po mnogo cemu bolji i iznad nego zivot u BiH.
muha_sa

#15212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

konoplja wrote:Mislim da generacijski jaz podosta utice na razmisljanje o odlazku iz BiH. Koliko shvatam, vecinom ovi stariji koji su odrastli u Jugi i komunizmu tj. prije ratne generacije, se teze odlucuju na odlazak i vise su skepticni. Drugim rijecim njeguju vise tradicionalne vrijednosti i konzervativiji su po pitanju mnogih tema. Od politike, religije, ekonomije, socialnog i drustvenog uredjena itd.

Sa druge strane, ova generacija mladji ljudi koji su odrastli u BiH, i od kojih sve vecina ne sjeca rata, po mom misljenju imaju drugaciju sliku sto se tice odlazka iz BiH. Smatram da su vise otvoreni toj ideji napustanja rodne grude i trazenju srece drugdje. Vjerujem da tu dosta utjecaja imaja internet, globalizacija, drustvene mreze itd.

U svakom slucaju, to pitanje odlazka ili ostanka na rodnoj grudi uvijek ovisi od same osobe i jako je nezahvalno da se izjednacavamo jer svako ima svoje razloge jedno il' drugo. Ipak, gledajuci kvalitetu zivota i zdravlje jedne sredine za taj zivot kroz prizmu realnosti - zivot na Zapadu, za jednog prosjecnog covjeka, je po mnogo cemu bolji i iznad nego zivot u BiH.
uvijek se išlo odavde--i kad je Juga postojala išlo se, stotine hiljada gastajbartera iz Juge je bilo u Njemackoj i šire

nek svak ide gdje misli da ce srecu pronac--sretno mu bilo :thumbup:
espn

#15213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Juga je imala 23 miliona stanovnika, dok Bosna jedva tri.
konoplja

#15214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

muha_sa wrote: uvijek se išlo odavde--i kad je Juga postojala išlo se, stotine hiljada gastajbartera iz Juge je bilo u Njemackoj i šire

nek svak ide gdje misli da ce srecu pronac--sretno mu bilo :thumbup:
Istina. Naravno da se islo. Nisu migracije tek izmisljene i vezane samo za covjeka. Postoje od pamtivijeka i ranije i to svih vrsta.
Ipak mislim da ranije nisu bile toliko izrazene. Moze biti da je to sada ociglednije radi dostupnosti informacija. Nisam pogledao imaju li neki podaci u kojem broju se prije islo. Anekdotalno tome, smatram da su prije ljudi isli vise sa cijem da zarade i vrate se, a trenutna slika je da vecina odlazi bez neke namjere vracanja. Mislim da se taj zakljucak moze lagano izvesti iz podataka koliko ljudi je otislo za vrijeme rata i koliko se vratilo.
fidoremilienko

#15215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by fidoremilienko »

Tacno tako. I prije se islo, mozda i mnogo vise nego danas. Ne znamo.

Samo je to danas pod uticajem medija i ovih drustvenih mreza fb, instagram...dobilo na tezini pa nam se cini da bukvalno svako ide.

Istina je tu negdje izmedju.

Ja sam recimo do dolaska u DEU imao skroz drugacije misljenje. Istina poceo sam od posla koji je na ljestvici pri samom dnu. Sef nijemac, iskustvo jako grozno.

Nakon godine usavrsavanja u jeziku zavrsio sam u top Managementu, gdje se jednom sedmicno sjedi sa investitorima, bankarima, inzinjerima. Prva pomisao je bila da je to inteligencija visokog nivoa. Vremenom shvatam da su to ljudi kao i mi, sa istim manama i vrlinama. Boje se sefova svojih, boje se otkaza, gledaju hoce li biti para do kraja mjeseca... Ovdje na forumu sam procitao dobru recenicu i istinita je da te strah uhvati.

"Shvatio sam da je razlika izmedju nasih i njihovih doktora jedino u tome da njihovi imaju bolju opremu"

Kakve sam sve propuste vidio na tom nivou nije za pricu, ali me podsjeca na nase podneblje. Naglasicu da su to sve mahom nijemci. Bolan mi se smijemo nasim firmama kolikim tempom grade puteve, a pogledajte njemacke firme. Nista bolje nisu. Sanacija jednog malog mostica, 5 m sirine traje preko 2 godine :roll:

To vam moze svako potvrditi.

Masa je novinskih clanaka o projektima koji su rupe bez dna. Pogledajte samo aerodrom u Berlinu. Probio sve rokove i troskove.

Ja bih se pridruzio komentarima @havane jer je bio ovamo i sad je kuci. Svako ko moze neka ide i neka vidi.
muha_sa

#15216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

fidoremilienko wrote:Tacno tako. I prije se islo, mozda i mnogo vise nego danas. Ne znamo.

Samo je to danas pod uticajem medija i ovih drustvenih mreza fb, instagram...dobilo na tezini pa nam se cini da bukvalno svako ide.

Istina je tu negdje izmedju.

Ja sam recimo do dolaska u DEU imao skroz drugacije misljenje. Istina poceo sam od posla koji je na ljestvici pri samom dnu. Sef nijemac, iskustvo jako grozno.

Nakon godine usavrsavanja u jeziku zavrsio sam u top Managementu, gdje se jednom sedmicno sjedi sa investitorima, bankarima, inzinjerima. Prva pomisao je bila da je to inteligencija visokog nivoa. Vremenom shvatam da su to ljudi kao i mi, sa istim manama i vrlinama. Boje se sefova svojih, boje se otkaza, gledaju hoce li biti para do kraja mjeseca... Ovdje na forumu sam procitao dobru recenicu i istinita je da te strah uhvati.

"Shvatio sam da je razlika izmedju nasih i njihovih doktora jedino u tome da njihovi imaju bolju opremu"

Kakve sam sve propuste vidio na tom nivou nije za pricu, ali me podsjeca na nase podneblje. Naglasicu da su to sve mahom nijemci. Bolan mi se smijemo nasim firmama kolikim tempom grade puteve, a pogledajte njemacke firme. Nista bolje nisu. Sanacija jednog malog mostica, 5 m sirine traje preko 2 godine :roll:

To vam moze svako potvrditi.

Masa je novinskih clanaka o projektima koji su rupe bez dna. Pogledajte samo aerodrom u Berlinu. Probio sve rokove i troskove.

Ja bih se pridruzio komentarima @havane jer je bio ovamo i sad je kuci. Svako ko moze neka ide i neka vidi.
:thumbup:

svako dobro ti želim :-D iskreno i od srca :-D vrijedilo se napatit i volim borce a ti si borac cim si irgetio i nisi odusto :thumbup:
славянин

#15217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Karabaja wrote:Da ugrabim priliku, dok nije espn :D

Tuzlanski maturanti poručili: Zovite Angelu, završili smo!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlans ... /190517073

Image
Tek pocinje ... ah ti naivni tinejdzerski dani "zavrsio sam" kad ono :oops: :D
MarlboroGold

#15218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Prije se išlo vozovima i autobusima... radili u Njemačkoj i uglavnom su se vraćali nazad vikendima i to direkt nakon posla u bus ili voz za jugu.
Danas idu i uglavnom se više ne vraćaju. To je razlika.
Last edited by MarlboroGold on 17/05/2019 15:35, edited 1 time in total.
fidoremilienko

#15219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by fidoremilienko »

muha_sa wrote: :thumbup:

svako dobro ti želim :-D iskreno i od srca :-D vrijedilo se napatit i volim borce a ti si borac cim si irgetio i nisi odusto :thumbup:
Moj muha svi smo borci, svako na svoj nacin i nicije ne treba osporiti.

Sve najbolje i tebi :) :thumbup:
detroit-mercy

#15220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
espn wrote:
Connaisseur Karlin wrote:godinama slusam americku BiH dijasporu , vecina bi se suta vratili u BiH da mogu , Fudo je ovdje u pravu sa svojom pricom :)
Ne mogu jer je finansijska situacija daleko bolja tamo nego ovdje?
naravno, gdje ce raditi u BiH :)

u USA ih smo ekonomija zdrzava od odlaska , i tesko se odreci finansijske sigurnosti

a ova prica oko Detrotia i Chicago , je tocna, gradovi izgeldaju jadno

a sovijalni zivot je nulanpr. detroitu je interesantno kad ga dosadni amerkianci pozovu na rostilj, oh wow :lol:

Fudo ne krije svoje nezadvoljstvo, i to kod njega postujem, covjek ne laze , za razliku od detorita i ostalih iz americke BiH dijaposre :thumbup:
Gdje sam ja rekao da je meni wow ako me dosadni amerikanci pozovu na rostilj. Valjda si mogla skontati da sam pricao u kontekstu biti stranac i sta znaci biti stranac, valjda ti je nivo inteligencije toliki da mozes da skontas o cemu se pricalo.
Sta znaci socijalni zivot nula, to mjeris po sebi jer ako je tvoj nula ne moras odmah da reflektujes svoje nezadovoljstvo na druge.
Meni sto se tice socijalnog zivota ne fali nista, imam dosta prijatelja koji su nasi, imam dosta ljudi sa prostora bivse Juge, druzim se sa ljudima od Francuske, preko Turske i Njemacke do Mexica. Ne razumijem, kakav je to tvoj socijalni zivot pa ti kao i Fudi sve izgleda sranje ali je odlazak na koncert trash pjevacic Selme Bajrami vrhunski happening :mrgreen:.
Koji su to tvoji visoki standardi gradova, provoda, desavanja, socijalnih interakcija koje si zadala, volio bih da podijelis sa nama da nas prosvijetlis da ne lutamo u tami :skoljka:.
Veoma interesantna konstatacija na kraju, postujem ga jer je nezadovoljan :-) u kom sadomazo filmu si ti matere ti :skoljka: .
muha_sa

#15221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

MarlboroGold wrote:Prije se išlo vozovima i autobusima... radili u Njemačkoj i uglavnom su se vraćali nazad vikendima i to direkt nakon posla u bus ili voz za jugu.
imo sam jednog u kuci koji je dolazio vozom--al jednom godišnje
MarlboroGold

#15222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

muha_sa wrote:
MarlboroGold wrote:Prije se išlo vozovima i autobusima... radili u Njemačkoj i uglavnom su se vraćali nazad vikendima i to direkt nakon posla u bus ili voz za jugu.
Bilo je i takvih... moj ujak je radio tako. Svaki vikend bio u jugi i masa drugog svijeta koji su tad putovali s njim.
insomnia78

#15223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

muha_sa wrote:
E cuj vikendima :lol: :lol:
The 51st State

#15224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

espn wrote:Trudnoća kao problem: Rodna diskriminacija na poslu široko rasprostranjena u BiH

Rodno zasnovana diskriminacija na radnom mjestu široko je rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se još uvijek uručuju otkazi trudnicama, međutim, situacija nije bolja ni u ostalim zemljama zapadnog Balkana.
Istaknuto je to danas u Sarajevu tokom prezentacije Izvještaja o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada urađenom u okviru regionalne inicijative uz podršku Evropske unije, a autorica Lejla Gačanica kaže da su rezultati poražavajući.

Kao jedan od poraznih zaključaka proizašao iz ovog istraživanja je da su trudnoća i prava materinstva vjerovatno "najnepoželjnija" za poslodavce, a to su potvrdile sagovornice, sindikati i nevladine organizacije.

Autorica istraživanja kazala je da postoje različite osnove za diskriminaciju poput rodnih identiteta, spolne orijentacije, spolnih karakteristika, a oblici u kojima se diskriminacija pojavljuje su seksualna uznemiravanja, napredovanje u poslu, no ipak najviše zbog trudnoće i majčinstva.

"Ono što imamo na sceni su ostaci patrijarhata, ali i činjenica da tržište upravlja radnom snagom. To znači da poslodavci zapošljavaju radnike koji neće ostati trudni, uzeti bolovanje i koji će moći raditi duže od 12 sati. Ne vodimo računa o radnim pravima nego o tržištu", pojasnila je.

Predsjedavajuća Institucije ombdumena BiH Nives Jukić iznijela je podatak da veći broj žalbi prema Zakonu o zabrani diskriminacije podnose muškarci u odnosnu na ženu, a takva je situacija i za sve žalbe koje se podnesu ovoj instituciji, kakvih je prošle godine bilo više od 3.000.

"U BiH stvarni napredak ravnopravnosti muškaraca i žena na radnom mjestu još uvijek nemamo i to pokazuju žalbe koje pristižu. One se odnose na problem sive ekonomije, (ne)adekvatnog plaćanja, noćnog rada, otkaza trudnicama u privatnom sektoru i drugi", dodala je Jukić.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini ponovio je da je ravnopravnost spolova jedno od temeljnih vrijednosti EU, a situacija u BiH se u ovom smislu treba unaprijediti posebno zabrinjavajućim nazivajući podatak da je od ukupnog broja nezaposlenih 60 posto čine žene.

Namjera je, kaže, osnažiti žene da budu više prisutne na tržištu rada, institucijama, politici, društvu uopće i bh. parlamentima te je najavio da će EU nastaviti zastupati bolji položaj žena na tržištu rada i u EU, ali i globalno kako bi bile jednako plaćene za isti posao.

Kao jedan od problema, iz Ženske mreže Kosova Nicole Fransworth, identificirala je nejasnost pravnih propisa te većina i ne zna kome se obratiti, zbog toga nema ni prakse za rješavanje ovakvih slučajeva te je namjera i ovog istraživanja pozvati građane da prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu.

"Ukoliko se nekome ne obratimo i ne ukažemo na kršenja prava nikada ih nećemo ni moći ostvariti zato je važno progovoriti o tome i obratiti se nadležnim institucijama", podvukla je Fransworth.

Kako je zaključeno na skupu, zakoni koji postoje nedovoljno se primjenjuju te bi prvo trebalo to promijeniti, a tek onda razmatrati uvođenje oštrije kaznene politike, a ocijenjeno je i da je potrebno raditi na informiranju zaposlenika na koji način mogu prijaviti diskriminaciju.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/trudnoc ... /190517071
Zato su nam novorodjena djeca druga po normalnoj kilazi u svijetu.

A sta je sljama otislo tacno su napravili uslugu sredini koju su napistili, po pisanju pojedinih.
insomnia78

#15225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Her Žika Pavlović
Post Reply