mirsek wrote:jefferson wrote:Pa objasni nam ti.
Vidim sve znas, al ponekad cesto fulis fudbal ko sto bi rekli.
Kakve su to kabine kod SU-25 i njihove karakteristike ?
Su-25 nema kabinu pod pritiskom.
Verzije koje ima UA nemaju tu kabinu, samo nove ruske verzije imaju.
Inace to je bio jedan od najvecih problema tog aviona u Afganistanu kada su se Rusi borili zbog visoke nadmorske visine planina, mudzhedini su mogli da dokuce Su-25 sa Stingerom. Tako da su ovi morali letiti visoko, sto je stvaralo ogromne zdravestvene probleme pilotima.
Opet, ne preko 7,000m. Cak se i oni planinari penu na Mt. Everest nekoliko sedmica, a kamoli da pilot u kabini bez pritiska dodje do 10,000m tako brzo.
Inace, u takvom avionu to ima smisla jer kabina pod pritiskom zamara materijal vise, moguce je ugraditi bolju zastitu kokpita, dok se snaga motora ne uzima za stvaranje pritiska te time se koristi u potrebnije svrhe.
Zato sam ti rekao, SU-25 je mogao biti u blizini, ali na 10km? To ni nasi nisu napravili kada su isporucivali Galebove i jastrebove Libiji pa morali letiti na 6,500km jer im Italijani nisu dali da slete.
Mene samo interesuje kako ovo nije bilo u HV?
E ovo je vec smisleniji odgovor.
Znaci sve sto pricam moze ruska verzija ali ukrajinska ne moze.
E sad jel moguce da je pilot ispalio raketu odozdo tj. dok se penjao prema avionu ili da li je avion letio nize od 10 000 metara. ?
Teorija, dok neko ne izbaci vise podataka ovih dana.
Nije bilo u HV, tj. nisam lično procitao.
Ja sam prestao citati nekad kad je bilo aktuelna DEGMAN verzija M-84 ili pojava HS pistolja na svjetskom trzistu.
Znaci 30-40 brojeva sam procitao.
Ukrajinci imaju stare ruske verzije, iste verzije koje su makedonci imali itd. Rusi su modernizirali neke SU-25 (ne cijelu flotu).
S obzirom na motore, SU-25 bi mogao doseci 10KM, ali i to je samo ova nova verzija. Ali to je opet "cist" avion.
I MIG-21 moze da leti oko 2,200km/h. ALi kada mu postavis dvije rakete, te jedan pdovjesni rezervoar goriva (jer 2.8t goriva koliko nosi u unutrasnjim spremnicima traje u najboljem slucaju 62 minute i to kod BIS verzije) moze da leti najvise 1600km/h.
SU-25 iso tako bi teoretski mogao letiti 975km/h, ali na nivou mora gdje motori razvijaju maksimalnu snagu usljed gustoce zraka.
Na 10,000km ti motori ne motu isporuciti punu snagu, tako da je to apsolutni maksimalni plafon leta u idealnim uslovima.
Kaos to je plafon leta MIG-21 19,000m ali SAMO u idealnim uslovima.
Razloge je taj sto SU-25 ne treba da leti na toj visini. Zato i kabina nije pod pritiskom jer taj avion nije namjenjen tim zadacima,s to ostavlja prostora da se umjesto potrebnih uredjaja za odrzavanje pritiska, tj prostor iskoristi za dupli 30mm top, za oklop od titanijuma i slicno.
Cak su i Rusi rekli da SU-25 moze doci do 10,000m a ne da je to tako lako izvodivo.
Inace, cak i da je pilot dosao do 7000m, tesko bi bilo oboriti avion na toj razdaljini tek tako. Ne zaboravi, SU-25 nema radar,
a i ako ej UA htjela da obori taj avion da bi eto svijet se okrenuo protiv Rusa, to bi bilo zadnje rjesenje, jer je vrlo lako utvrditi da li je srusen BUK-om ili raketom tipa R-60.