Thorgerson wrote:Ovo oko Zenice je baš katastrofa. Ja sam mislio dole prema jugu da je zeznuto. Pa je li bila ikakva bolja trasa od ove Zenice.
Covjece sa tunelom 1 mart, + tunel Zenica + tunel Golubinja. To je haman 10km tunela na 30ak km autoputa.

Jos svako malo vijadukt...ne znam...
Plus tunel Pečuj, čija je dužina prešla kilometar, i još nekoliko manjih poput tunela Ričice, tunela Vranduk, tunela Vraca ...
nebogori wrote:kad se izgradi ovo poprikuse vraca ponirak ili sta se vec pravi hoce se moci koristiti ili ce biti slijepa ulica?
Od petlje u Donjoj Gračanici, pa sve do Poprikuša (Golubinja), nije predviđena nijedna petlja, a privremeni priključci će biti mogući možda u Nemili, gdje će se trasa spuštati uz trenutnu trasu magistrale M-17.
Ostatak trase je poprilično visoko u brdima, ne isplati se tu raditi privremene priključke, dok će vjerovatno tokom ovih radova, biti proveden tender i za ostale dionice do Poprikuša.
mistek wrote:A koji su rokovi za ove tri dionice od Donje Gračanice nadalje? Predviđeni rok za ovo do Poprikuša? Je li makar tu lakši teren (ne računajući tunel Golubinja naravno)?
Donja Gračanica - Vraca (30 mjeseci), ali je Cengiz napao ovaj dio do petlje Donja Gračanica, koji bi se mogao otvoriti pred lokalne izbore sljedeće godine, a ostatak trase mogu odugovlačiti, s obzirom da dalje ovisi o dinamici na ostalim dionicama.
Pored posla na samoj pod-dionici, Cengiz će imati više posla izvan trase. Moraju u sklopu ugovora, izgraditi most preko rijeke Bosne prema naselju Banlozi na spoju magistrale i skretanja za petlju, zatim moraju izgraditi saobraćajnicu od Banloga pored Željezare sve do spoja sa GGM, uglavnom baviće se dosta i sa gradskim saobraćajnicama u Zenici koje dolaze u paketu s ovom dionicom.
Vraca - Ponirak (30 mjeseci), dvije i po godine je puno, čak i za tunel veličine tunela Zenica. Nadam se da neće probijati rokove, ako se mogao tunel 1. mart koji je i duži, valjda će moći i ovaj.
Ponirak - Vranduk (24 mjeseca), logičnije mi je bilo da je ova dionica dobila period od 30 mjeseci, ali svakako radovi tamo još nisu počeli, iako je ugovor potpisan prije dva mjeseca. Zanimljivo mi je ovo sa nazivima ovih dionica, činjenica je da ova dionica stvarno počinje kod mjesta Ponirak koji je dio Vranduka, a završava na samom ulazu u Nemilu, dok se sljedeća dionica zove Vranduk - Nemila, a počinje u Nemili te završava u Topčić Polju.