Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#15176 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Euro-Asfalt je dobio tender za izgradnju tunela Zenica, koji je ustvari i jedini segment ove pod-dionice.

Iako sam mislio da će Cengiz Insaat dobiti tender, s obzirom da oni izvode radove na susjednoj dionici, Donja Gračanica - Vraca (iako to nema nikakve veze), tender je dobio Euro-Asfalt.

Dakle, sada sa ove slike ispod, od sutra imamo prve tri pod-dionice na dionici između Zenice i Žepča, pod ugovorom, na jednoj se izvode radovi, na druge dvije bi trebali da počnu.

Što se tiče preostale dvije pod-dionice, objavljene su pozivi za pretkvalifikacije za pod-dionicu Vranduk - Nemila, a tender za pod-dionicu Nemila - Poprikuše, je objavljen prošle godine u augustu i od tad mu se gubi svaki trag, nažalost.

Image
So What!

#15177 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Sutra potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca
Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH) te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Munir Ramić u svojstvu svjedoka ispred Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo potpisat će sutra Ugovora o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825,00 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.

Ceremonija potpisivanja bit će održana u sjedištu JP Autoceste FBiH, u ulici Adema Buća 20 u Mostaru.

Trasa autoceste poddionica Ponirak- Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddionica Ponirak – Vraca duga je 2,65 km, a najznačajniji objekat na poddionici je tunel Zenica dužine 2475 m lijeva cijev i 2420 m desna cijev.

Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci.

Potpisivanjem ovog ugovora u zeničkoj regiji bit će u izgradnji pet dionica za novih 20 kilometra moderne autoceste na Koridoru Vc.
JP Autoceste FBiH
Nivelacija

#15178 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Koliko ce to biti u izgradnji Klopce - Gracanina 6km
Gracanica - ze sjever - tunel 4,4 km
Tunel 2,5 km
Ponirak Vranduk 5,5 km

oko 18 km bez prekida

@so what koja je iduca dionica koja se nastavlja na ovih 18 km i u kojoj je fazi ?
Thorgerson

#15179 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Ovo oko Zenice je baš katastrofa. Ja sam mislio dole prema jugu da je zeznuto. Pa je li bila ikakva bolja trasa od ove Zenice. :(

Covjece sa tunelom 1 mart, + tunel Zenica + tunel Golubinja. To je haman 10km tunela na 30ak km autoputa. :shock: Jos svako malo vijadukt...ne znam...
escobar__

#15180 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Hajde ba, Austrija i Švicarska u planinama izgradili autoceste, uradit ćemo i mi oko Zenice. Za 100 godina al uradit ćemo. :lol:
So What!

#15181 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nivelacija wrote:Koliko ce to biti u izgradnji Klopce - Gracanina 6km
Gracanica - ze sjever - tunel 4,4 km
Tunel 2,5 km
Ponirak Vranduk 5,5 km

oko 18 km bez prekida

@so what koja je iduca dionica koja se nastavlja na ovih 18 km i u kojoj je fazi ?
Drivuša - Klopče (jeste izgrađena, ali nikakve koristi od nje) - 2,23 km
Klopče - Donja Gračanica - 5,78 km
Donja Gračanica - Vraca - 3,9 km
Vraca - Ponirak - 2,65 km
Ponirak - Vranduk - 5,3 km

Ukupno: 19,86 km

Ukupna dužina bez prve spomenute pod-dionice, Drivuša - Klopče je 17,63 kilometara, ali eto ovako sa tom dioncom, dužina je oko 20 kilometara.

Sa dvije nedostajuće pod-dionice, Vranduk - Nemila (5,67 km) i Nemila - Poprikuše (5,1 km), to bi ukupno bilo 30,63 kilometara na dionici Drivuša (Zenica Jug) - Donja Gračanica (Zenica Sjever) - Poprikuše (Žepče Jug).

Za sada, nema šanse dati odgovor šta je sljedeće jer smo u augustu prošle godine imali tendere za tunel Ivan i dionicu Nemila - Poprikuše i odjednom su samo nestali. Tako da sa ovima iz JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija nikada ne znaš šta je sljedeće.

Ja se nadam samo da će to od Tarčina do Ivana otkočiti zajedno sa ove dvije preostale dionice, pa da se napokon premosti ta Zenica i dođe negdje u blizinu Žepča.
p206

#15182 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by p206 »

Thorgerson wrote:Ovo oko Zenice je baš katastrofa. Ja sam mislio dole prema jugu da je zeznuto. Pa je li bila ikakva bolja trasa od ove Zenice. :(

Covjece sa tunelom 1 mart, + tunel Zenica + tunel Golubinja. To je haman 10km tunela na 30ak km autoputa. :shock: Jos svako malo vijadukt...ne znam...
znači kad ga izgrade imaćemo metro u Zenici
drug_profi

#15183 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

So What! wrote:
Za sada, nema šanse dati odgovor šta je sljedeće jer smo u augustu prošle godine imali tendere za tunel Ivan i dionicu Nemila - Poprikuše i odjednom su samo nestali. Tako da sa ovima iz JP Autoceste FBiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija nikada ne znaš šta je sljedeće.
Znači sve su prilike da će se nastaviti izgradnja dionica koje se neće moći koristiti dok se ne izgradi neka za koju tender stalno pada ili nestaje.
nebogori

#15184 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nebogori »

kad se izgradi ovo poprikuse vraca ponirak ili sta se vec pravi hoce se moci koristiti ili ce biti slijepa ulica?
mistek

#15185 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

A koji su rokovi za ove tri dionice od Donje Gračanice nadalje? Predviđeni rok za ovo do Poprikuša? Je li makar tu lakši teren (ne računajući tunel Golubinja naravno)?
So What!

#15186 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Thorgerson wrote:Ovo oko Zenice je baš katastrofa. Ja sam mislio dole prema jugu da je zeznuto. Pa je li bila ikakva bolja trasa od ove Zenice. :(

Plus tunel Pečuj, čija je dužina prešla kilometar, i još nekoliko manjih poput tunela Ričice, tunela Vranduk, tunela Vraca ...
nebogori wrote:kad se izgradi ovo poprikuse vraca ponirak ili sta se vec pravi hoce se moci koristiti ili ce biti slijepa ulica?
Od petlje u Donjoj Gračanici, pa sve do Poprikuša (Golubinja), nije predviđena nijedna petlja, a privremeni priključci će biti mogući možda u Nemili, gdje će se trasa spuštati uz trenutnu trasu magistrale M-17.

Ostatak trase je poprilično visoko u brdima, ne isplati se tu raditi privremene priključke, dok će vjerovatno tokom ovih radova, biti proveden tender i za ostale dionice do Poprikuša.
mistek wrote:A koji su rokovi za ove tri dionice od Donje Gračanice nadalje? Predviđeni rok za ovo do Poprikuša? Je li makar tu lakši teren (ne računajući tunel Golubinja naravno)?
Donja Gračanica - Vraca (30 mjeseci), ali je Cengiz napao ovaj dio do petlje Donja Gračanica, koji bi se mogao otvoriti pred lokalne izbore sljedeće godine, a ostatak trase mogu odugovlačiti, s obzirom da dalje ovisi o dinamici na ostalim dionicama.

Pored posla na samoj pod-dionici, Cengiz će imati više posla izvan trase. Moraju u sklopu ugovora, izgraditi most preko rijeke Bosne prema naselju Banlozi na spoju magistrale i skretanja za petlju, zatim moraju izgraditi saobraćajnicu od Banloga pored Željezare sve do spoja sa GGM, uglavnom baviće se dosta i sa gradskim saobraćajnicama u Zenici koje dolaze u paketu s ovom dionicom.

Vraca - Ponirak (30 mjeseci), dvije i po godine je puno, čak i za tunel veličine tunela Zenica. Nadam se da neće probijati rokove, ako se mogao tunel 1. mart koji je i duži, valjda će moći i ovaj.

Ponirak - Vranduk (24 mjeseca), logičnije mi je bilo da je ova dionica dobila period od 30 mjeseci, ali svakako radovi tamo još nisu počeli, iako je ugovor potpisan prije dva mjeseca. Zanimljivo mi je ovo sa nazivima ovih dionica, činjenica je da ova dionica stvarno počinje kod mjesta Ponirak koji je dio Vranduka, a završava na samom ulazu u Nemilu, dok se sljedeća dionica zove Vranduk - Nemila, a počinje u Nemili te završava u Topčić Polju.
Alfons Kauders

#15187 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ako me matematika dobro služi, ispada da će zaobilaznica biti gotova 2022, pod uslovom da se drži svih rokova. Dakle na kraju će ispasti da se gradila 8-9 godina, bez kašnjenja.
mistek

#15188 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Našao sam i da je projicirani rok za Vranduk-Nemila 24 mjeseca. Iza toga, do Poprikuša, pretpostavljam nešto duže zbog Golubinje.

Šteta je što sve ovo nisu okupirali, kad već postoje uslovi i finansije, da bude završeno do 2022. Haman bi manje od 3h trebalo iz Sarajeva do Bosanske Gradiške u tom slučaju.
nebogori

#15189 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nebogori »

Jane shvatam sto podijele dionicu u milion lotova a onda lot za lotom dodjeljuju da se gradi
Ako je euro asfalt dobio lot1 nek cengiz dobije 2 hering 3 kinezi 4
Ovo kao da namjerno cekaju da se prvi zavrsi pa da opet isti dobiju lot za lotom
escobar__

#15190 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Potpisan ugovor o gradnji autoputa kod Zenice u vrijednosti od 60 miliona eura

Meni je najvažnije da je domaća firma sa dugogodišnjim iskustvom u kašnjenju dobila posao. :lol: :bih:
Thorgerson

#15191 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Cim je Hamed rekao da ima dovoljno radnika i da su im primanja ko u hrv i slo. Znaci da nema radnika i da su im plate qrac. :D

Rok od 30 mjeseci isto tako ne kontam. I kako se uopste odreduju ti rokovi? Kako mozes Cengizu dat da za manje vremena napravi vise km tunela , vijadukt i sl npr. kod Tarčina, a ovima eto laganini nek odradjuju 2 i po godine. Ko biva haj ionako necemo nista svakako prije zavrsit tu. Kakva korist.

Ne znam doveli su se u situaciju da iako otvaraju nova gradilišta, narod je nezadovoljan i mrzovoljan. I biće tako, jer su nas zajebali ne radeći prethodnih 5 god malo ili ništa.
escobar__

#15192 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

Ma meni je cestogradnja u ovoj državi komedija živa, nit ozbiljno shvatam najave, 3D vizuelizacije, projekte, kredite, ideje i sl., nit rokove koje postavljaju. Ponekad se zajebavam na taj račun i to je sve. :lol:
Alfons Kauders

#15193 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

escobar__ wrote:Potpisan ugovor o gradnji autoputa kod Zenice u vrijednosti od 60 miliona eura

Meni je najvažnije da je domaća firma sa dugogodišnjim iskustvom u kašnjenju dobila posao. :lol: :bih:
Znači, zaobilaznica ipak neće biti gotova 2022, već 2026 ili kasnije... :D
nebogori

#15194 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nebogori »

kompletan koridor ja mislim da necu dozivjeti a ni mnogi danasnji stanovnici bih
Alfons Kauders

#15195 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:Cim je Hamed rekao da ima dovoljno radnika i da su im primanja ko u hrv i slo. Znaci da nema radnika i da su im plate qrac. :D

Rok od 30 mjeseci isto tako ne kontam. I kako se uopste odreduju ti rokovi? Kako mozes Cengizu dat da za manje vremena napravi vise km tunela , vijadukt i sl npr. kod Tarčina, a ovima eto laganini nek odradjuju 2 i po godine. Ko biva haj ionako necemo nista svakako prije zavrsit tu. Kakva korist.

Ne znam doveli su se u situaciju da iako otvaraju nova gradilišta, narod je nezadovoljan i mrzovoljan. I biće tako, jer su nas zajebali ne radeći prethodnih 5 god malo ili ništa.
Pa kad bi nekad i zatvorili gradilište, narod ne bi bio toliko nezadovoljan. Ovako ih samo otvaraju i onda po njima pet godina tumaraju dva lika...

Kad vidim onu dvojicu na Karauli, dođe mi da zaplačem. Ljudi će penziju zaradit na vrh one vukojebine, okruženi međedima.
Nivelacija

#15196 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

36 kilometara u izgradnji nije malo ali nije ni zadovoljavajuce..mislim da bi svi bili zadovoljno sa nekih 60 tak kilometara sto bi bila fanstasticna brojka..mislim da je najbitnije sada doci do Zepca...
The BEN10

#15197 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:
Thorgerson wrote:Cim je Hamed rekao da ima dovoljno radnika i da su im primanja ko u hrv i slo. Znaci da nema radnika i da su im plate qrac. :D

Pa kad bi nekad i zatvorili gradilište, narod ne bi bio toliko nezadovoljan. Ovako ih samo otvaraju i onda po njima pet godina tumaraju dva lika...

Kad vidim onu dvojicu na Karauli, dođe mi da zaplačem. Ljudi će penziju zaradit na vrh one vukojebine, okruženi međedima.
:lol: :lol: :lol:
Hahaha, što me nasmija.
Zaista je tužna slika vidjeti par ljudi gore. Put od takvog značaja, na njemu par radnika. Nevjerovatno.
The BEN10

#15198 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by The BEN10 »

Nivelacija wrote:36 kilometara u izgradnji nije malo ali nije ni zadovoljavajuce..mislim da bi svi bili zadovoljno sa nekih 60 tak kilometara sto bi bila fanstasticna brojka..mislim da je najbitnije sada doci do Zepca...
Kako kome drug. Nekome je bitna dionica Tz-Sa a taj autoput mu ne znači mnogo.
Alfons je par puta objašnjavao i zašto. Čak i da se Vc izgradi do kraja, rijetki će sa TK ići preko Zenice u Sarajevo, jer isto vremenski dođe (u najboljem slučaju) a prilično skuplje (putarina + više goriva jer će kilometraža biti veća). Mislim da je izračunao da bi put Tz-Sa koštao 30 KM više u jednom smjeru.
Thorgerson

#15199 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Nivelacija wrote:36 kilometara u izgradnji nije malo ali nije ni zadovoljavajuce..mislim da bi svi bili zadovoljno sa nekih 60 tak kilometara sto bi bila fanstasticna brojka..mislim da je najbitnije sada doci do Zepca...
60km za 8 godina je sve, samo nije fantasticna brojka.

Sto je najgore i tih 60km pitanje je hoce li uspjeti zavrsiti.
drug_profi

#15200 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa naravno da neće. Imaćemo nekih 30-tak izgrađenih kilometara u nekoliko segmenata koji su od nigdje do nigdje.
Post Reply