Republika Turska

Post Reply
zenit dozic

#15177 Re: Republika Turska

Post by zenit dozic »

Jebote hapse gulenovce ko nacisti jevreje.
Kakva je to teroristicka organizacija a ne izvode teroristicke napade :zjev:
A ja izveli su drzavni udar :mrgreen:
Manje napade prepustaju erdinoj raji iz sirije.
Challenger__

#15178 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Krokodajl wrote:Ja kontam i dalje priča o ovom napadu u Istanbulu kad ono novi u Izmiru, u šta se pretvori Turska, nedaj Bože nikom.
Predvidio na temi Sirija još 2012 godine.

______

Image
Media in #Turkey blames president of the #USA Obama for Istanbul nightclub attack & puts his photo as the #ISIS fugitive who ran away..
:lol:
Challenger__

#15179 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:
Krokodajl wrote:Ja kontam i dalje priča o ovom napadu u Istanbulu kad ono novi u Izmiru, u šta se pretvori Turska, nedaj Bože nikom.
EDIT: Dobro će proći ako ne završe kao Jugoslavija.
Lincoln-Burrows

#15180 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

insomnia78 wrote:E ovo vec ima kurdski potpis
Ako nije Kurd onda je Gulenovac nema trećeg.
insomnia78

#15181 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Lincoln-Burrows wrote:
insomnia78 wrote:E ovo vec ima kurdski potpis
Ako nije Kurd onda je Gulenovac nema trećeg.
Ima, daesh. Al nije treci no drugi posto gulenovci ne napadaju nikog. Oni samo citaju knjige (Gnjiigo? Ne znam Gnjiigu :D) i skupljaju dolare sa slovom F u serijskom broju
Krokodajl

#15182 Re: Republika Turska

Post by Krokodajl »

Challenger__ wrote:
Challenger__ wrote:
EDIT: Dobro će proći ako ne završe kao Jugoslavija.
Iz Turske sam se vratio manje od mjesec dana prije onog pokušaja puča, bio sam 10-ak dana poslom u Istanbulu, Gebzeu i Zonguldaku.

Situacija u Turskoj tada nije bila uopće bajna, bio sam sa ljudima koje poznajem godinama i kada iz prve ruke čujete neke stvari onda vam tek postane jasnije, prvo ono što mi je bilo da kažem smiješno a to je veliki broj nacionalističkih i islamističkih parola, štandova, transparenata, pisao sam ranije, ispred Plave džamije i Aja sofije grupe Turaka sa Ujgurskim zastavama i pozdravi Sivih vukova, bilo je toga i prije ali u dosta manjem obimu.
Sa tim ljudima sam dosta pričao o politici, tada i nisam baš, jer svaka priča bi završila, šta se može sada, bijesni su i na vlast i na Erdogana, dobro većina ljudi o kojima pričam su zagriženi CHP-ovci ali i prije je bio Erdogan na vlasti pa nisu baš tako pričali o njemu i o vlasti, ekonomski su doživljavali pad, Lira je strašn opala i prosječni Turčin to osjeti na sebi, barem po priči mojih prijatelja, napetost je baš bila u zraku.

Nakon puča, niko od njih nije ni riječ mi rekao o politici, niti sam ih išta pitao a vjerovatno i neću, jednostavno nije svejedno, pogotovo kada znaš da ti neko u prolazu može zalijepiti čičak sa natpisom FETO, hvala Bogu svi su živi i zdravi i nisu uhapšeni, situacija se uopšte ne popravlja i ide na gore.

Na šta će izaći, ne znam, ali da teška vremena dolaze, dolaze, najviše čega se bojim je tranzicija vlasti, koliko god mi pričali protiv Erdogana on i dalje uživa veliku potporu naroda, i njegova stranka, Turska opozicija je neujedinljiva, ne vidim kako bi se CHP - MHP - HDP mogli ujediniti, čak ni 2 od ovih se ne mogu ujediniti a ni jedna nema kapacitet da osvoji većinu, alternative ovoj četvorci za sada nema, pitanje je, sljedeći izbori šta će se desiti.

Pretpostavljam da će AKP opet osvojiti najviše glasova, ali možda neće imati većinu, no uz neke kupljene prije svega MHP-ovce bi mogli sastaviti labavu većinu, takva vlada će biti zlo za Tursku, jer osim što se ništa neće promjeniti imat ćemo još labaviju vlast.

Kažem, ne daj Bože nikom, veoma nesigurna budućnost, a sve zbog toga što je guzica više zinula od usta.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15183 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

ako bukne veliki rat u turskoj i turska se raspadne(kako mnogi priželjkuju) mi na balkanu smo takođe u problemima i govnima do guše, istog momenta

milioni izbjeglica, pored sirijskih i iračkih, sad i iz turske, kurda i turaka, će krenuti put evrope, koja će automatski poslati vojsku i zatvoriti granice

velika masa ljudi bi mogla zaglaviti na našim prostorima, bila bi to prava seoba naroda
šta uraditi sa tim ljudima kako riješiti tu situaciju
tragedija epskih razmjera, pogotovo kada znamo kako turci postupaju u situaciji kada je ugrožena opstojnost države, je sasvim izvjesna u tom scenariju

čitav potez balkanske rute uz krakove kroz crnu goru i bosnu bi okupirali izbjeglice i izazvale humanitarnu i sigurnosnu krizu, sa nesagledivim posljedicama
ukoliko bi ostali , demografija bi se izmjenila potpuno, i eto sukoba i ratova za narednih 50g

može biti na kraju da dodikova priča o naseljavanju arapa i turaka ipak nije bila skroz bezveze

stara narodna poslovica kaže - pazite šta želite, moglo bi vam se i ostvariti
ElRe

#15184 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Novi projekti

http://www.dailysabah.com/business/2017 ... 0000-a-day

Turkish tailoring company dresses up Vienna Philharmonics
http://www.dailysabah.com/arts-culture/ ... lharmonics
Point.

#15185 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Impresivno, nema sta. :-D
Kikibombona

#15186 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

State Department pozvao Tursku da prestanu sa besimslenim optuzbama o saradnji Amerike sa teroristima jer tako dovode u direktnu opasnost americke drzavljane koji borave u Turskoj.
ElRe

#15187 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Svakako sve zapadne drzavljane neprijatelje Turske treba najuriti.
aratet

#15188 Re: Republika Turska

Post by aratet »

japin_mutapi wrote:ako bukne veliki rat u turskoj i turska se raspadne(kako mnogi priželjkuju) mi na balkanu smo takođe u problemima i govnima do guše, istog momenta

milioni izbjeglica, pored sirijskih i iračkih, sad i iz turske, kurda i turaka, će krenuti put evrope, koja će automatski poslati vojsku i zatvoriti granice

velika masa ljudi bi mogla zaglaviti na našim prostorima, bila bi to prava seoba naroda
šta uraditi sa tim ljudima kako riješiti tu situaciju
tragedija epskih razmjera, pogotovo kada znamo kako turci postupaju u situaciji kada je ugrožena opstojnost države, je sasvim izvjesna u tom scenariju

čitav potez balkanske rute uz krakove kroz crnu goru i bosnu bi okupirali izbjeglice i izazvale humanitarnu i sigurnosnu krizu, sa nesagledivim posljedicama
ukoliko bi ostali , demografija bi se izmjenila potpuno, i eto sukoba i ratova za narednih 50g

može biti na kraju da dodikova priča o naseljavanju arapa i turaka ipak nije bila skroz bezveze

stara narodna poslovica kaže - pazite šta želite, moglo bi vam se i ostvariti
Kod nas nasi ljudi nece da ostanu u drzavi vec bi svi isli za Njemacku, a kamoli da Turci ili Sirijci dodju.
Jedini koji dolaze su ovi sto peru pare, ali to nema veze s ratom.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15189 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

ne bi ciljano došli na balkan, već ne bi dalje prošli
Challenger__

#15190 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

japin_mutapi wrote:ne bi ciljano došli na balkan, već ne bi dalje prošli
Ne znam kako da ti kažem Japine, da ne dužim: u slučaju eskalacije (ne)prilika u Turskoj, balkanska ruta se zatdvara hermetički na vanjskim granicama (Grčka, Bugarska) EU.

Ukratko, nema ništa od toga.
palermo

#15191 Re: Republika Turska

Post by palermo »

Challenger__ wrote:
Ne znam kako da ti kažem Japine, da ne dužim: u slučaju eskalacije (ne)prilika u Turskoj, balkanska ruta se zatdvara hermetički na vanjskim granicama (Grčka, Bugarska) EU.

Hermetički ?

Bugarska i Grčka to sprovode ?

A Turska zemlja malo veća od Andore ?
GAU8

#15192 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Challenger__ wrote:

Kao sto su je zatvorili prije 2 godine :lol: :lol: :lol:
Challenger__

#15193 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Japine.

- Balkanska ruta je funkcionisala jer su politički faktori koji su forsirali migracije direktno minirali zaštitu vanjskih granica EU, dakle žrtvovali su Grčku. Šta više, još tada su ti ljudi trebali ostati na Balkanu ali su Grčka, Makedonija, Srbija pa na kraju i Hrvatska imale tajnog suflera (znaš ti dobro kog) koji je koordinirao tranzit, a gđa Merkel je odigrala kako je odigrala i stvari su krenule u nekom drugom pravcu... Sada je situacija sasvim drugačija, insistira se na "učinkovitoj zaštiti vanjskih granica EU". U slučaju eventualne eskalacije neprilika u Turskoj, balkanska trasa će biti hermetički zatvorena na vanjskim granicama EU, u Grčkoj i Bugraskoj.

Da ti ne kažem da uz vrlok jak EU antiimigracioni blok još neko, vrlo, vrlo moćan ne želi dozvoliti ponovno otvaranje balkanske rute.

Libijska trasa, Gibraltar i slično je već neka druga priča.
Challenger__

#15194 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Jedina tajna u cijeloj priči je odgovor na pitanje: Da li je gđa Merkel pozvala ljude u Njemačku isključivo po svojoj savjesti ili po sugestiji "suflera".

Tipujem na drugu opciju.
Kikibombona

#15195 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Erdogan kaze da ce nastaviti sa kampanjom u Siriji uprkos americkom protivljenju. Zajebali su Ameriku. Navodno je dogovoreno da ce uci samo 20km u Siriju a sada su zagazili 50-60, sto im je potrebno kako bi kurdski teritorij na sjeveru Sirije ostao podijeljen na dva dijela. Erdogan je ranije izjavio kako je cilj Kurda (Amerikanaca) izlazak na Mediteran. Kurdistan je zakljucana zemlja, okruzena Turskom, Iranom, Sirijom i Irako. Ako bi izasli na Mediteran mogli bi trgovati sa cijelim svijetom bez da ih navedeni mogu aprijeciti u tome.

Premijer Turske Benali Jildrim je rekao da je presjecanje kurdskog, kako oni kazu 'PKK koridora', na sjeveru Sirije pitanje opstanka za Tursku.

https://mobile.twitter.com/abdbozkurt/s ... 4279569408

Erdogan je isto tako izjavio kako je ofanziva na Mosul pokrenuta sa ciljem da se ponizi Turska i da je prica o 'suverinitetu Iraka' samo izgovor. I ovdje ocigledno poruka ide na adresu Amerike. Turska je ponizena u Mosulu. Rekli su da ce ucestvovati u operaciji, oni i nekakve njihove 'sunije', ali od toga bije bilo nista.

Erdogan je isto tako izjavio kako je general Vesli Klark priznao da je Amerika napravila ISIL. Naravno, Vesli to nije rekao, izjava je montirana, ali to nije smetalo Erdoganu da istakne tu 'cinjenicu'. Opet udar na Ameriku.

I cetvrta izjava je vezana za bazu Indzirlik. Turci razmisljaju da odjebu Ameriku iz baze.
GAU8

#15196 Re: Republika Turska

Post by GAU8 »

Challenger__ wrote:Japine.

- Balkanska ruta je funkcionisala jer su politički faktori koji su forsirali migracije direktno minirali zaštitu vanjskih granica EU, dakle žrtvovali su Grčku. Šta više, još tada su ti ljudi trebali ostati na Balkanu ali su Grčka, Makedonija, Srbija pa na kraju i Hrvatska imale tajnog suflera (znaš ti dobro kog) koji je koordinirao tranzit, a gđa Merkel je odigrala kako je odigrala i stvari su krenule u nekom drugom pravcu... Sada je situacija sasvim drugačija, insistira se na "učinkovitoj zaštiti vanjskih granica EU". U slučaju eventualne eskalacije neprilika u Turskoj, balkanska trasa će biti hermetički zatvorena na vanjskim granicama EU, u Grčkoj i Bugraskoj.

Da ti ne kažem da uz vrlok jak EU antiimigracioni blok još neko, vrlo, vrlo moćan ne želi dozvoliti ponovno otvaranje balkanske rute.

Libijska trasa, Gibraltar i slično je već neka druga priča.
koji sufler, ko "vrlo mocan", cemu misticizam?
ElRe

#15197 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Nastavljeno ciscenje Dogan Holdinga od FETO clanova.
ElRe

#15198 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Kikibombona

#15199 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turska ugasila dva fudbalska kluba, Cizrespor i Sirnak. Presli su na sport.

Masovna hapsenja i zatvaranja svega i svacega su svakodnevnica.

S druge strane, u Iraku su popusili. Pokusali su nametnuti svoju volju, sudjelovatinu ofanzivi na Mosul. Prijetili su Iraku. Govorili kako je turkmenski Tel Afar crvena linija za Tursku. Erdogan je govorio kako Abadi nije njegov kalibar i sl. Iracani su im jasno porucili da ce najebati ako pokusaju bilo sta uciniti oko Mosula i Tel Afara. I tako je bilo. Ostali su u bazi Bashika, glavu nisu pomolili. Sada se ponizno povlace iz Bashike. Misija propala.

Turci au svjesni vlastitih kapaciteta. To je pozitivno. Pokusali su na blef odraditi mnoge ali znaju povuci rucnu kada udare u zid. Da nije tako, Turska bi sadw bila u otvorenom ratu sa Irakom i Sirijom.
Challenger__

#15200 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

GAU8 wrote:koji sufler, ko "vrlo mocan"?
Image
Post Reply