PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#15176 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

Treebeard wrote:Ma hajde, je li ko brani plenumasima da formiraju stranku pa da imaju ista prava kao i ostali sve dok se ta ista prava ne ukinu sto u potpunosti podrzavam? Ili treba da ovi drugi un-registruju stranke pa na silu da zauzimaju sta im se vec svidja?

Ili vec kad se Dom mladih daje dzaba jednoj grupi ljudi, sto to ne bi dali nekome glavnu salu Zetre da igraju ljudi malo tenisa, malu salu Skenderije da igraju fudbala na male, nekome dvoranu Mirza Delibasic da razbace basketa i to da se svi troskovi namire iz budzeta? Cak je i zdravije nego sto oni majmuni rade na sastancima plenuma. Ponavljam sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad grupe ljudi koji sebe nazivaju plenum finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Debili nego sta. :twisted:
U postu na koji sam replicirala si napisao da tobože stranke (jadne jelda :D ) ne mogu dobiti za DŽ prostor, objasnih ti da je to podvala, laž i falsifikat. Dapače, platimo im mi i to masno u fazonu burazerske ekonomije
Sad onda nastavljaš guslanje, ali sa tenisom i košarkom za dž. Pa traži im da igraš tenisa, ako te se prepadnu daće ti 100%, jer samo tako funkckioniraju, na bazi straha i ucjene. Mislim na vlastodršce, naravn o.
Treebeard

#15177 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Treebeard »

KatarinaKosaca wrote:
Treebeard wrote:Ma hajde, je li ko brani plenumasima da formiraju stranku pa da imaju ista prava kao i ostali sve dok se ta ista prava ne ukinu sto u potpunosti podrzavam? Ili treba da ovi drugi un-registruju stranke pa na silu da zauzimaju sta im se vec svidja?

Ili vec kad se Dom mladih daje dzaba jednoj grupi ljudi, sto to ne bi dali nekome glavnu salu Zetre da igraju ljudi malo tenisa, malu salu Skenderije da igraju fudbala na male, nekome dvoranu Mirza Delibasic da razbace basketa i to da se svi troskovi namire iz budzeta? Cak je i zdravije nego sto oni majmuni rade na sastancima plenuma. Ponavljam sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad grupe ljudi koji sebe nazivaju plenum finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Debili nego sta. :twisted:
U postu na koji sam replicirala si napisao da tobože stranke (jadne jelda :D ) ne mogu dobiti za DŽ prostor, objasnih ti da je to podvala, laž i falsifikat. Dapače, platimo im mi i to masno u fazonu burazerske ekonomije
Sad onda nastavljaš guslanje, ali sa tenisom i košarkom za dž. Pa traži im da igraš tenisa, ako te se prepadnu daće ti 100%, jer samo tako funkckioniraju, na bazi straha i ucjene. Mislim na vlastodršce, naravn o.
Ne moras ti meni nista objasnjavati, podrzavam ukidanje finansiranja politickih subjekata iz budzeta, a ne podrzavam, kada se to ukine, da bilo koje grupe ljudi ostvaruju svoja prava silom.
U postu na koji si replicirala sam "guslao" :izet: :mrgreen:, ne samo o strankama, nego i o terminima kao primjeru kako treba da se majmuncad na plenum organizuje za prostor
Treebeard wrote:Evo im ideja, neka fino onaj ko bude krenuo na plenum ponese dvije, tri, pet markica pa neka se fino talnu za prostor i plenumaju do sutra. Isto ko sto se ljudi tale za termine. Sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad plenuma njima finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Uglavnom kazes da ovi sa plenuma nisu debili, da treba na silu uzimati ono sto ti se svidja, koristeci strah i ucjenu, nista izbori, nista demokratija, vrh. :thumbup:
KatarinaKosaca

#15178 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

Ne samo da si lajkao sam sebe :D , nego nisi ni primjetio ili nisi htio primjetiti sarkazam u postu, ali ne na tvoj račun, nego na račun vlasti koja funkcikonira kako tako, samo pod pritiskom sile, što se nedvojbeno pokazalo.
Dakle, čim sa upotrijebila sarkazam, to ironiziram. A sile za ustupanje Doma Mladih nije bilo, zahtjev. Šta je netko na ulici rekao u masi ljudi, nije i ne može se uzimati kao relevantan pokazatelj ičega, niti smatrati i tretirati kao oficijelan zahtjev. :wink:
kingofsnake

#15179 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by kingofsnake »

Treebeard wrote:Evo im ideja, neka fino onaj ko bude krenuo na plenum ponese dvije, tri, pet markica pa neka se fino talnu za prostor i plenumaju do sutra. Isto ko sto se ljudi tale za termine. Sto bi ja ili bilo ko drugi ko ne podrzava rad plenuma njima finansirao prostor kad se vec ne finansira ostalim grupama?
Izgleda da će morati poslušati tvoju ideju

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1452 ... oma-mladih
goran16v

#15180 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Citam maloprije saopcenje Plenuma koji pocinje da Dom mladih pripada građanima i građankama Sarajeva!
Tacno, a da li Plenum predstavlja gradjane i gradjanke Sarajeva?!?!?!?!?!
Postujem svaciji rezon i milsljenje, ja se smatram da sam (jos uvijek( gradjanin Sarajeva, ali Plenum oko kojeg se prakticno od samog pocetka vrte i iz prikrajka vrebaju profesionalni NVO aktivisti, razni sumnjivi tipovi, karijeristi i ostali koji gledaju samo sansu za sebe, kao i ubaceni elementi sa stranackih platnih lista, seoski prevaranti i klosar, lica iz Crnih hronika, Plenum koji se nije nikad ogradio od huliganizma i paljevine, Plenum koji je dosad odaslao neke zahtjeve koji su u najmanju ruku paradoksalni i apsurdni, kao npr. da se istrazi prekomjerna upotreba sile, a nista o odgovornosti onjih koji su palili i za pricinjenu stetu, da se smjeni Komesar MUP- KS jer nije zastitio gradjane (protiv kojih je kao primjenjivao silu) i imovinu (koju su ti isti gradjani palili) mene NE PREDSTAVLJA i nema razloga da u moje ime koristi Dom Mladih. Trebalo bi napraviti istrazivanje koliko gradjana i gradjanki, u cijem ime nastupaju, podrzava Plenum u ovakvom izdanju i nacinu rada...?
goran16v

#15181 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

kingofsnake wrote:
Izgleda da će morati poslušati tvoju ideju

http://www.radiosarajevo.ba/novost/1452 ... oma-mladih
Oni lakovjerni koji su mislili da se drustv. promjene desavaju tek tako po ho-ruk principu sad nadolaze i mogu da vide da bez organizacije koja predhodi, ciljeva, odgovornih predstavnika, a bogami i para nema nista...
Naravno oni iskusni bliski Plenumu koji su tamo po principu APP (ako prodje - prodje) to naravno znaju ali mudro cute jer no nije popularno reci!
goran16v

#15182 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Lijepo je Kojovic objasnio... Ukratko nikome iz Plenuma i dalje ne pada napamet da preuzme odgovornost i stane iza zahtjeva koje uredno postavljaju...

"Zahtjev za održanje Plenuma nije razmatran jer je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo očekivao odgovor na neka pitanja koje je Kolegij postavio Plenumu. Radi se o tome da je Skupština tražila da se formira neka grupa koja će voditi socijalni dijalog u ime plenuma i jedno od pitanja koje je trebao da riješi taj dijalog bilo je mjesto održavanja svih budućih plenuma. Međutim, odgovor je izostao jer se ljudi iz Plenuma nikada nisu očitovali po tom pitanju, a Skupština opet nije razmatrala zahtjev o održavanju Plenuma"

"Kako je dodao, postalo je apsurdno voditi dijalog preko web stranica u smislu Plenum postavi na svoju stranicu ono što traže od Skupštine, a ignorišu ono što skupština na neki način pita njih ili traži od njih"

"Na jednom od zasjedanja Kolegija Skupštine pozvali smo Plenum da svoje sastanke koristi BKC, Pozorište mladih ili neku drugu lokaciju, s obzirom na to da Dom mladih ima preuzete obaveze ali se Plenum o tome nije očitovao"

"Po svakom Plenumu u Domu mladih nama se isporuči faktura od oko 4000 KM. Sve to će biti plaćeno kao i svi budući plenumi ali se mora preuzeti odgovornost da se to isplati, odnosno da postoji neki dijalog između ljudi kojim će se riješavati stvari. Ovako ne može ići beskonačno"
kingofsnake

#15183 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by kingofsnake »

goran16v wrote:Lijepo je Kojovic objasnio... Ukratko nikome iz Plenuma i dalje ne pada napamet da preuzme odgovornost i stane iza zahtjeva koje uredno postavljaju...

"Zahtjev za održanje Plenuma nije razmatran jer je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo očekivao odgovor na neka pitanja koje je Kolegij postavio Plenumu. Radi se o tome da je Skupština tražila da se formira neka grupa koja će voditi socijalni dijalog u ime plenuma i jedno od pitanja koje je trebao da riješi taj dijalog bilo je mjesto održavanja svih budućih plenuma. Međutim, odgovor je izostao jer se ljudi iz Plenuma nikada nisu očitovali po tom pitanju, a Skupština opet nije razmatrala zahtjev o održavanju Plenuma"

"Kako je dodao, postalo je apsurdno voditi dijalog preko web stranica u smislu Plenum postavi na svoju stranicu ono što traže od Skupštine, a ignorišu ono što skupština na neki način pita njih ili traži od njih"

"Na jednom od zasjedanja Kolegija Skupštine pozvali smo Plenum da svoje sastanke koristi BKC, Pozorište mladih ili neku drugu lokaciju, s obzirom na to da Dom mladih ima preuzete obaveze ali se Plenum o tome nije očitovao"

"Po svakom Plenumu u Domu mladih nama se isporuči faktura od oko 4000 KM. Sve to će biti plaćeno kao i svi budući plenumi ali se mora preuzeti odgovornost da se to isplati, odnosno da postoji neki dijalog između ljudi kojim će se riješavati stvari. Ovako ne može ići beskonačno"
Ma gomila levata koja ne zna jel pošla ili došla. Ja samo kažem, nedo Bog da nam ovi dođu na vlast, propali bi sa svih strana. Čini mi se da je i Fahro uvidio da se zajebo sa angažmanom NVO hunte, pa ih je i on odjebo. Nek se zabavljaju još koji dan, glume plenum, direktnu demokratiju, nek imaju osječaj da ih neko sluša i da su važni. I lagano će izblijediti. Sjebali su radnički bunt i nadam se da će im izać na nos.
Ovi trenutni su bagra, al kakvi su ovi bagra, pa to je za pjesama.
goran16v

#15184 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Koliko god se to cinila ili koliko god to zaista jeste gomila levata koja ne zna da li je posla ili je dosla ipak ima tamo dovoljno klikera da ni poslije mjesec dana sjela i postavljanja zahtjeva niko u ime plenuma ne preuzme odgovornost i stane iza zahtjeva koje postavljaju! Pa nijedna vlast se ne bi dala toliko dugo za*ebavat, da mu placas salu da sjeli i postavlja zahtjeve, a kad treba da odgovori na pitanje da se prave ludi ili ignorisu.
shalla

#15185 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by shalla »

shalla wrote:
shalla wrote:Suprugina nana imala moždani u nedjelju (bila kod moje punice koja je kuća do mene), mi zvali hitnu koja je stvarno brzo došla ali smo mi krenuli za hitnom i bili smo na CUM-u (sa Ilidže) za 57 minuta, dotad je tu trebao biti neko od familije ali kurko, ne može jer je blokiran saobraćaj. Nana je u međuvremenu umrla, danas bila dženaza na Sedreniku na koju sam opet naravno zakasnio jer nije bilo dovoljno ni što sam krenuo sa Ilidže 70 minuta prije početka dženaze...

Rođakov sin od 5 godina prije 2-3 dana pao i pukla mu valjda arkada, veliki rez iznad oka, oni se prepali jer nisu mogli da mu zaustave krvarenje i u auto da ga odvezu gore, trebalo im sa Alipašinog više od 45 minuta jer su krenuli kroz tunele koji su naravno zakrčeni zbog blokade...

Ne volim kleti al na vrh mi jezika da svima koji blokiraju saobraćaj poželim isto :sad:
Citam zadnjih nekoliko strana pa vidim da kata, drvosjeca i jos nekoliko revolucionara brane blokadu saobracaja po svaku cijenu pa reko samo da se citiram i da ih pitam kako bi se osjecali da se njima desilo nesto slicno? Lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti jbg...

Ah da, mali update situacije, rana iznad oka se nesto kao zagnojila i buknula tako da je malom skroz zatvorila oko, doktor im danas rekao da je NAJVJEROVATNIJI razlog taj sto je posjekotina bila dugo izlozena/otvorena, sta li, pa se vjerovatno inficirala bez obzira na zavoj koji mu je rodjak stavio... Kaze mi danas, nedo dragi Bog da se malom jos nesto pogorsa stanje, sjeo bi u auto i sa jedno 100 na sat prosao kroz one gore sto blokiraju. Ne krivim ga, niti sekunde, cak naprotiv. Koji moron trebas biti da blokiras ulicu koja vodi do bolnice i porodilista :roll:
Kaze kata mozes okolo, mozes sreco ali ti treba dva sata od sedrenika do ilidze...

Sent from my HTC One
Procitah maloprije ovaj crnjak i tugu pa se sjetih ovog svog posta :(

"Stravična tragedija dogodila se u Sarajevu 5. marta ove godine, pretposljednjeg dana jednomjesečnih blokada saobraćaja zbog demonstracija u glavnom gradu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Kako je potvrđeno agenciji Patria iz Hitne pomoći, jednogodišnje dijete u Sarajevu je preminulo zbog gušenja, a nakon što je progutalo gumenu lopticu. Kako saznaju, vozilo Hitne pomoći je na putu do kuće unesrećene porodice bilo zaustavljeno zbog blokade saobraćaja, pa su ljekari i roditelji djeteta u dramatičnom pokušaju spašavanja života izašli i trčali jedni prema drugima.

Uprkos nadljudskim naporima ljekara, kako saznajemo, tragedija nije mogla biti spriječena. Prema službenom policijskom izvještaju, saobraćaj u glavnom gradu je taj dan zbog protesta bio blokiran do 18 sati, a drama se odvijala upravo u to vrijeme.

Kako je Patriji zvanično rečeno iz Hitne pomoći, 5. marta u 18 sati je primljen poziv da je u jednoj sarajevskoj ulici u centru grada (adresa poznata redakciji) malo dijete progutalo strano tijelo, i da ne daje znakove života.

- Odmah po prijemu poziva, ekipa je krenula ka adresi i za pet minuta je bila u blizini mjesta događaja, ali onda nailazi na blokiran saobraćaj te se ekipa odlučuje da uz ulicu krene pješke. U susret je dotrčala majka noseći dijete – kazali su nam ljekari.

Reanimacija je, kako je preneseno, nastavljena te je odlučeno da se odmah prebaci u Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zbog blizine i zbog raspoloživosti anesteziologa i specijaliste otorinolaringologa. Nažalost, kako je za Patriu kazala dr. Sena Softić-Taljanović, direktorica Hitne pomoći u Sarajevu u 18 i 50 reanimacija nije uspjela i konstatirana je smrt.

- Borili su se svih 45 minuta. Jako teško moja ekipa je podnijela ovaj slučaj, te su neki nakon toga otišli i na bolovanje. Stigli smo na vrijeme, uprkos tome što su ljekari morali napustiti vozila i krenuti pješke. Ne treba nikoga kriviti niti osuđivati unaprijed – kaže ona.

Prema policijskom biltenu, 5. marta, dva dana nakon što je policija zaustavila višesedmične blokade centra grada, saobraćaj je bio blokiran do 18 sati.

- Dana 05.03.2014.godine u 12,00 sati, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine okupilo se oko 100 građana, kojima se u 13,40 sati pridružilo oko 30 taksi vozača bez odgovarajuće licence. Za vrijeme protesta saobraćaj je bio obustavljen na raskrsnicama ulica: Alipašina - Maršala Tita - Hamze Hume, Terezija - Skenderija, Reisa Džemaludina Čauševića - Obala Kulina Bana, općina Centar Sarajevo u vremenskom periodu od 12,30 - 18,00 sati, nakon čega su se građani razišli – navodi se u biltenu, prenosi NAP."

Interesuje me koje ce opravdanje pojedinci naci za ovaj slucaj :(

Sent from my HTC One
KatarinaKosaca

#15186 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by KatarinaKosaca »

Još jedan režimski falsifikat gdje ne prezaju ni koristiti smrt djeteta. Hitna je uvijek mogla proći, svaki dan, svaki sat. :wink:

@goran 16v, ti kao građanin nisi da se tvoji porezi troše da se da plenumu, ja kao građanin nisam da se moji porezi troše i razbacuju kako vlast želi. Nemoj mi one ..g lasali ste, jer mi je to kao da neko ženi koja trpi nasilje u porodici kaže..udala si se za njega.
Prema tome, onaj ko se lažno predstavlja kao borac, i ko čuva guzicu vlasti i to ovakve, za mene je isti kao oni, ko god to bio
Innovation

#15187 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Innovation »

shalla wrote:- Dana 05.03.2014.godine u 12,00 sati, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine okupilo se oko 100 građana, kojima se u 13,40 sati pridružilo oko 30 taksi vozača i vozila bez odgovarajuće licence. Za vrijeme protesta saobraćaj je bio obustavljen na raskrsnicama ulica: Alipašina - Maršala Tita - Hamze Hume, Terezija - Skenderija, Reisa Džemaludina Čauševića - Obala Kulina Bana, općina Centar Sarajevo
KatarinaKosaca wrote: Još jedan režimski falsifikat gdje ne prezaju ni koristiti smrt djeteta. Hitna je uvijek mogla proći, svaki dan, svaki sat. :wink:
Ali taj dan nije, jer hitna nije mogla prelijetati. :( :( :( :(

Image
Last edited by Innovation on 20/03/2014 12:11, edited 1 time in total.
akcid

#15188 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by akcid »

Last edited by akcid on 19/03/2014 23:25, edited 2 times in total.
akcid

#15189 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by akcid »

..
Ljuban 1992

#15190 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Ljuban 1992 »

Smiješni su ti vaši protesti,missim u cjelini cjelosti smiješni a najveći biser je kad jedna grupa otišla da se žali američkom ambasadoru kako im policija ne dozvoljava da blokiraju saobraćaj u centru Sarajeva. :lol:
goran16v

#15191 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

KatarinaKosaca wrote: @goran 16v, ti kao građanin nisi da se tvoji porezi troše da se da plenumu, ja kao građanin nisam da se moji porezi troše i razbacuju kako vlast želi. Nemoj mi one ..g lasali ste, jer mi je to kao da neko ženi koja trpi nasilje u porodici kaže..udala si se za njega.
Prema tome, onaj ko se lažno predstavlja kao borac, i ko čuva guzicu vlasti i to ovakve, za mene je isti kao oni, ko god to bio
Sa "malom" razlikom sto me je, kao gradjanina Sarajevam, pledum bez ikakvog pitanja ili pristanka poceo "zastupati" i u sto u moje ime djeluje, a ja to NE ZELIM i sto niko od plenumskih "rukovodilaca" nije iznio gradjanima, koje kao zastupa, tu nezgodnu cinjenicu da zasjedanja u Dom mladih nisu rezultati njihovih organzacionih sposobnosti nego cisto komercijalni aranzman koji KS placa 4000 KM za svako sjelo.
Kad smo vec kod pomenutih laznih boraca, cuvanja guzice, a narocito falsifikatora, nisam iznenadjen da si, uz pomenuto presucivanje plenuma oko placanja Doma mladih, preskocila "obraditi" jos jednu stvar koju ju je plenum takodjer presutio, koja mozda nabolje pokazuje kako plenum funkcionise, a to je da plenum i dalje odbija preuzeti ikakvu odgovornost za ono sto radi i da ignorise zahtjev koji bi mu postavila svaka vlast na kugli zemaljkskoj, a to je da formira grupu koja ce ispred plenuma voditi dijalog i pregovarati.
Last edited by goran16v on 20/03/2014 09:29, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#15192 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
KatarinaKosaca wrote: @goran 16v, ti kao građanin nisi da se tvoji porezi troše da se da plenumu, ja kao građanin nisam da se moji porezi troše i razbacuju kako vlast želi. Nemoj mi one ..g lasali ste, jer mi je to kao da neko ženi koja trpi nasilje u porodici kaže..udala si se za njega.
Sa "malom" razlikom sto me je, kao gradjanina Sarajevam, pledum bez ikakvog pitanja ili pristanka poceo "zastupati" i u sto u moje ime djeluje, a ja to NE ZELIM i sto niko od plenumskih "rukovodilaca" nije iznio gradjanima, koje kao zastupa, tu nezgodnu cinjenicu da zasjedanja u Dom mladih nisu rezultati njihovih organzacionih sposobnosti nego cisto komercijalni aranzman koji KS placa 4000 KM za svako sjelo.
Kad smo vec kod laznih boraca, cuvanja guzice i falsifikatora ne cudi me da si, uz pomenuto presucivanje plenuma oko placanja Doma mladih, preskocila "obraditi" stvar koju ju je plenum takodjer presutio, a koja nabolje pokazuje kako plenum funkcionise, a to je da i dalje odbija preuzeti ikakvu odgovornost za ono sto radi i da ignorise zahtjev koji bi mu postavila svaka vlast na kugli zemaljkskoj, a to je da formira grupu koja ce ispred plenuma voditi dijalog i pregovarati.
brutalna istina

4000KM x 30 dana = 120,000 mjesecno... malcice mi previsoko zvuci ta cifra, ali ako je komercijalni aranzman, sasvim je moguce, jer znam par ljudi koji izdaju prostore slicne velicine za svadbe i sl. sranja.

dakle za samo mjesec kripto-komunistickog naprdjivanja skrsili su dovoljno para da 100 ljudi dobije po 100 maraka mjesecno, bilo kao stipendiju, pomoc u vidu hrane, uplacivanja osiguranja itd.

a koliko je kostala blokada saobracaja? u sarajevu imamo oko 80,000 automobila... hajd da oduzmemo 10,000 na konto auta koja su registrovana u sa, a zapravo ih koriste firme i institucije sirom zemlje... neka je onda od tih preostalih 70,000 jedan od sedam auta morao "zaobilaziti" blokadu jednom dnevno, 25 dana u mjesecu... i da je taj zaobilazak kostao samo markicu, sto je u gradskoj vozni, u onim usovima, prilicno konzervativna procjena... to je dakle 250,000 maraka... minimum, direktne stete, spaljenog goriva... indirektne stete je bilo jos vise

kada na to dodamo stetu od paljevine, stetu pricinjenu turizmu itd... slika je mnogo gora... i sve to da bi se djeca mogla igrati politike...

kad je dosta?
guruman

#15193 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guruman »

Eto ti ga sad.Prikaz humane i dobre vlasti vs lošeg i neodgovornog plenuma.Ko se buni ,što ima da se buni,kome se buni.Ovo nije njihov svijet.Ovo je svijet onih koji su se dokopali,ugrabili,bili izabrani kao najbolje ovce međ ovcama.Sve je papirima pokriveno.I još šalju zahtjeve.Minhauzen politike za novo doba.Ko za išta odgovara ili ima odgovornost.Ako se plenumi nekim božijim čudom objedine i naprave stranku,na izborima neće dobiti nijedan glas više nego što ih ima.Razlog? Lakše je tražiti nego nuditi i biti odgovoran.Zastupati radnička prava je kompleksan zadatak ali prava raznih pretrga koji se samo snalaze i traže za sebe dio kolača onih koji su već ušli u ovakav sistem,je trenutno ćorav poso.
goran16v

#15194 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

@alfons
Na stranu racunica koliko nas kosta plenum, za ovu pricu puno je bitnije kako neki vatreni i bezuslovni pobornici plenuma uporno prozivaju za spinovanje i falsifikovanje za sve sto vlast navede, a uredno se prave ludi na nepobite cinjenice koje ne idu u prilog plenumu kao npr. ovo za placanje Doma mladih, ili da je Skupstina KS uputila zahtjev da se ispred plenuma napravi grupa s kojom bi bio vodjen dijalog itd itd, da ne pominjem likove koje se vrte u opticaju i "bisere" medju zahtjevima, sto je jednako falsifikat i spinovanje gradjana koje kao zastupaju.
Ne treba gajiti iluzije, nijedna vlast na svijetu nece dati legitimitet neformalnoj grupi gradjana, odnosno plenumu koji postavlja zahtjeve a istoremeno odbija dijalog i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Sve dok se status ne promjeni plenum ne zastupa gradjane nego sluzi za promociju odredjenog kruga ljudi, za*ebanciju, trosenje vremena i tudjeg novca.
hladan.preminger

#15195 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hladan.preminger »

goran16v wrote:@alfons
Na stranu racunica koliko nas kosta plenum, za ovu pricu puno je bitnije kako neki vatreni i bezuslovni pobornici plenuma uporno prozivaju za spinovanje i falsifikovanje za sve sto vlast navede, a uredno se prave ludi na nepobite cinjenice koje ne idu u prilog plenumu kao npr. ovo za placanje Doma mladih, ili da je Skupstina KS uputila zahtjev da se ispred plenuma napravi grupa s kojom bi bio vodjen dijalog itd itd, da ne pominjem likove koje se vrte u opticaju i "bisere" medju zahtjevima, sto je jednako falsifikat i spinovanje gradjana koje kao zastupaju.
Ne treba gajiti iluzije, nijedna vlast na svijetu nece dati legitimitet neformalnoj grupi gradjana, odnosno plenumu koji postavlja zahtjeve a istoremeno odbija dijalog i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Sve dok se status ne promjeni plenum ne zastupa gradjane nego sluzi za promociju odredjenog kruga ljudi, za*ebanciju, trosenje vremena i tudjeg novca.
:thumbup:
goran16v

#15196 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

guruman wrote:Eto ti ga sad.Prikaz humane i dobre vlasti vs lošeg i neodgovornog plenuma.Ko se buni ,što ima da se buni,kome se buni.Ovo nije njihov svijet.Ovo je svijet onih koji su se dokopali,ugrabili,bili izabrani kao najbolje ovce međ ovcama.Sve je papirima pokriveno.I još šalju zahtjeve.Minhauzen politike za novo doba.Ko za išta odgovara ili ima odgovornost.Ako se plenumi nekim božijim čudom objedine i naprave stranku,na izborima neće dobiti nijedan glas više nego što ih ima.Razlog? Lakše je tražiti nego nuditi i biti odgovoran.Zastupati radnička prava je kompleksan zadatak ali prava raznih pretrga koji se samo snalaze i traže za sebe dio kolača onih koji su već ušli u ovakav sistem,je trenutno ćorav poso.
Cek' malo, svima je jasno kakva je vlast, ali nekima ocigledni nije jasno, ili jeste ali u balonu od subjektivnosti ne zele da priznaju neke manje eksponirane strane plenuma zbog kojih odredjeni broj ljudi pravi distancu pa ih se zbog toga izjednacava sa braniocima vlasti. 100 x je napisano, ne mozes ocekivati rezultate drustv. organizacije koja samo postavlja zahtjeve, a ne preuzima odgovornost i dijalog (i koja zbog toga opravdano gubi legitimitet kod druge strane) niti organizatori to zele i sve do tad je plenum mlacenje prazne slame i sampromocija grupe ljudi. Ne mozes biti omiljeni lider, a ne preuzimati odgovornostl, nema dzabe ni u stare babe...
Alfons Kauders

#15197 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:@alfons
racunica je itekako bitna, zapravo meni je najvaznija... fol socijalni bunt, a krshe se pare... mjesec i kusur sjede i iznose kojekakve zahtjeve, a nikad niko nije rekao kakve mjere stednje predlazu i kakve ustede bi dobili time... ni da li su te ustede dvoljne da pokriju njihove zahtjeve... jesu ako se oduzme nekoliko nula

nisu tu bili samo nepismeni ljudi, ima po plenumima ekonomista, pravnika itd... medjutim niko to ne govori... a zasto? pa zato jer su pogledali budzet, skontali da nema para za njihove bajke, pa sad svjesno lazu narodu... drugog objasnjenja nema - i raja to pusi... mjesec dana da se niko ne zapita odakle pare za sve sto predlazu, neki dan novi budzet KS - i niko ne kaze ni rijeci... zato jer znaju da lazu ljudima i da preko tudje bijede i neinformisanosti kupe poene

ne sumnjam da velika vecina onih koji su ukljuceni ima najbolje namjere, ali te namjere ne mogu iz have stvoriti nekoliko stotina miliona godisnje kojim bi se pokrili razni zahtjevi... isto tako ne vidim zasto bi im mi kao poreski obveznici placali da sjede, valjaju gluposti i lazu ljudima?

pa vec to imamo, i to vec 20 godina... dakle po cemu se razlikuju od ove garniture?

i sa-x koderu se poserem na tastaturu
goran16v

#15198 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote: racunica je itekako bitna, zapravo meni je najvaznija... fol socijalni bunt, a krshe se pare... mjesec i kusur sjede i iznose kojekakve zahtjeve, a nikad niko nije rekao kakve mjere stednje predlazu i kakve ustede bi dobili time... ni da li su te ustede dvoljne da pokriju njihove zahtjeve... jesu ako se oduzme nekoliko nula

nisu tu bili samo nepismeni ljudi, ima po plenumima ekonomista, pravnika itd... medjutim niko to ne govori... a zasto? pa zato jer su pogledali budzet, skontali da nema para za njihove bajke, pa sad svjesno lazu narodu... drugog objasnjenja nema - i raja to pusi... mjesec dana da se niko ne zapita odakle pare za sve sto predlazu, neki dan novi budzet KS - i niko ne kaze ni rijeci... zato jer znaju da lazu ljudima i da preko tudje bijede i neinformisanosti kupe poene

ne sumnjam da velika vecina onih koji su ukljuceni ima najbolje namjere, ali te namjere ne mogu iz have stvoriti nekoliko stotina miliona godisnje kojim bi se pokrili razni zahtjevi... isto tako ne vidim zasto bi im mi kao poreski obveznici placali da sjede, valjaju gluposti i lazu ljudima?

pa vec to imamo, i to vec 20 godina... dakle po cemu se razlikuju od ove garniture?

Sad govoris o sasvim drugoj vrsti racunice koja jeste vazna kad bi se stvari radile na ispravan nacin, ali sama racunica i kostanje rada plenuma koju smo pomenuli bi bila u drugom planu da se stvari rade na ispravan nacin jer onda nista nije skupo. Suprotno tome sad imas situaciju u kojoj se stvari ne rade na ispravan nacin, a "rukovodioci" se nisu sjetili da gradjanima, koje zastupaju i za koje se kao bore, priopce da to kosta, da to neko placa i ko to placa. U tom i ostalim "nisu se sjetili da priopce" je zapravo cijela stvar... Plenum se pretvorio u emisiju zelje i pozdravi bez postovanja osnovnih pravila i dodiran sa realnoscu i to dobronamjernog dijela, a od te ljubavi nema nista...
Alfons Kauders

#15199 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

goran16v wrote:
Alfons Kauders wrote: racunica je itekako bitna, zapravo meni je najvaznija... fol socijalni bunt, a krshe se pare... mjesec i kusur sjede i iznose kojekakve zahtjeve, a nikad niko nije rekao kakve mjere stednje predlazu i kakve ustede bi dobili time... ni da li su te ustede dvoljne da pokriju njihove zahtjeve... jesu ako se oduzme nekoliko nula

Sad govoris o sasvim drugoj vrsti racunice koja jeste vazna kad bi se stvari radile na ispravan nacin, ali sama racunica i kostanje rada plenuma koju smo pomenuli bi bila u drugom planu da se stvari rade na ispravan nacin jer onda nista nije skupo. Suprotno tome sad imas situaciju u kojoj se stvari ne rade na ispravan nacin, a "rukovodioci" se nisu sjetili da gradjanima, koje zastupaju i za koje se kao bore, priopce da to kosta, da to neko placa i ko to placa. U tom i ostalim "nisu se sjetili da priopce" je zapravo cijela stvar... Plenum se pretvorio u emisiju zelje i pozdravi bez postovanja osnovnih pravila i dodiran sa realnoscu i to dobronamjernog dijela, a od te ljubavi nema nista...
da - govorim o konkretnim troskovima i steti pricinjenoj gradjanima i poreskim obveznicima, sve u ime nekog viseg cilja

meni je jasno da kojekakvi antiglobalisti i komunjare ne vole ekonomsku nauku, isto kao sto ateiste ne zanima teologija, ili fundamentaliste nauka, al jebi ga, pare su pare i to je lako kvantificirati, nije rijec o nekoj filozofskoj raspravi

plenum nas kosta 120,000 mjesecno, samo u troskovima zakupa... dakle za godinu dana bi ovim tempom skrsili 1.44m maraka, ne racunajuci stetu koju su pricinili blokadom saobracaja... s mjesec dana blokada i sa 12 mjeseci zastupanja komotno bi nas plenumasenje moglo kostati 2m na godisnjem nivou...

toliko na svoj rad potrose kantonalne skupstine

s tim sto skupstine predstavljaju izborno tijelo i instituciju bez koje kantoni ne mogu funkcionisati... plus imenuju vladu, donose zakone i rade jos metar stvari - a pri tome su odgovorne gradjanima svake cetiri godine, sto nije slucaj s plenumom

to sto oni misle da kao gradjani imaju pravo koristiti objekte i sredstva u vlasnistvu svih gradjana me nimalo ne zanima... to je isto kao da ja okupim par stotina ljudi koji vole zimske sportove, pa se onda svi mjesec dana dzaba skijamo na bjelasnici...

uostalom zasto im treba reprezentativni objekat poput doma mladih? pun grad raznoraznih dvorana i prostora u kojim bi se mogli okupljati skoro pa besplatno - al eto haman se bolje boriti za prava gladnih & obespravljenih iz objekta koji kosta poreske obveznike 120 milja mjesecno i u isto vrijeme traziti nekakve ustede
goran16v

#15200 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by goran16v »

Alfons Kauders wrote:
da - govorim o konkretnim troskovima i steti pricinjenoj gradjanima i poreskim obveznicima, sve u ime nekog viseg cilja
Racunica konkretnih troskova odrzavanja plenuma i stete pricinjene gradjanima i poreskim obveznicima i racunica kako doci do usteda u budzetu su dvije sasvim razlicite stvari, a ti malo pises o jednoj - malo o drugoj pa ne mogu da te upratim.
Cijena odrzavanja plenuma ne bi bila primarno pitanje niti bi bila visoka da se plenum vodi na ispravan nacin i da ce se njime postici nesto.Meni cijena od 120k KM/mjesecno, pa ni 1,44 mil KM ne bi bila problem da znam da ce rezultovati programom koji ce obezbjediti ustedu od 140k KM/mjesecno ili 1,5 mil KM godisnje. Smatrao bih je dobrom investicijom, a ovako je pacanje pare u vjetar sta plenumske vodje itekako kriju, a taj problem jos uvijek ostaje... To sto se za tu cinjenicu saznalo sa druge strane samo otezava situaciju, ali kao sto je poznato plenum i odgovornost ne idu u istu recenicu!

p.s.
Plenum bi nas kostao 120k km da se odrzava svaki dan...
Last edited by goran16v on 20/03/2014 12:06, edited 1 time in total.
Post Reply