VjerovatnoCorto Maltese wrote:Zna li Emir?Alfons Kauders wrote:reuf to vrlo dobro zna
Demokratska fronta Željko Komšić
- Alfons Kauders
#15176 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
- It_is_a_Leclerc
#15177 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF ni pod koju cijenu ne smije sa SDA. Iz tog savezništva se ne izlazi politički živ.
Iako bi bilo zanimljivo vidjeti kadrovska rješenje DF-a. Emir Suljagić je ciljao na mjesto federalnog premijera, ili na mjesto ministra obrazovanja.
Iako bi bilo zanimljivo vidjeti kadrovska rješenje DF-a. Emir Suljagić je ciljao na mjesto federalnog premijera, ili na mjesto ministra obrazovanja.
- hornet
#15178 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Suljagic ne moze biti premijer jer je lose prosao na izborima. Jedini kandidat je Komsic, ne znam sta bi drugo mogao biti, cemu skrivanje, nek preuzme odgovornost. Nisu glasaci DF-a nikakvo lijevo biracko tijelo, niti takvo sto postoji. Ja sam glasao, nisam ljevicar, niti desnicar, jednostavno glasalo se za Komsica.It_is_a_Leclerc wrote:DF ni pod koju cijenu ne smije sa SDA. Iz tog savezništva se ne izlazi politički živ.
- drug_profi
#15179 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nema sta da se ceka DF. Eto pobjednicke stranke nek pravi vecinu. Ako oni ne uspiju, onda DF.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#15180 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
vidim na FGR temi i NS se nudi za Kurtonalni nivo u SA
izgleda da je DF najpoželjnija udavača što je čini dosta skupom, ali dovodi i u realnu opasnost da ostane usidjelica
izgleda da je DF najpoželjnija udavača što je čini dosta skupom, ali dovodi i u realnu opasnost da ostane usidjelica
- drug_profi
#15181 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Komsic nije strucan za premijera i to ne bi na dobro izaslo. Uostalom izabran je u PS BiH.hornet wrote:Suljagic ne moze biti premijer jer je lose prosao na izborima. Jedini kandidat je Komsic, ne znam sta bi drugo mogao biti, cemu skrivanje, nek preuzme odgovornost. Nisu glasaci DF-a nikakvo lijevo biracko tijelo, niti takvo sto postoji. Ja sam glasao, nisam ljevicar, niti desnicar, jednostavno glasalo se za Komsica.It_is_a_Leclerc wrote:DF ni pod koju cijenu ne smije sa SDA. Iz tog savezništva se ne izlazi politički živ.
Ima DF strucnijih za to. Uostalom, Raguz je mozda dobar izbor.
- hornet
#15182 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zasto nije strucan? Obicaj je da vodeci ljudi stranaka sjedaju u premijerske fotelje. Eto, Vucic je nesto strucniji od Komsica. Normalno da je izabran u PS BiH, bio je nosilac liste, ne bira se nijedna vlada direktno.drugi profil wrote:Komsic nije strucan za premijera i to ne bi na dobro izaslo. Uostalom izabran je u PS BiH.hornet wrote:Suljagic ne moze biti premijer jer je lose prosao na izborima. Jedini kandidat je Komsic, ne znam sta bi drugo mogao biti, cemu skrivanje, nek preuzme odgovornost. Nisu glasaci DF-a nikakvo lijevo biracko tijelo, niti takvo sto postoji. Ja sam glasao, nisam ljevicar, niti desnicar, jednostavno glasalo se za Komsica.It_is_a_Leclerc wrote:DF ni pod koju cijenu ne smije sa SDA. Iz tog savezništva se ne izlazi politički živ.
Ima DF strucnijih za to. Uostalom, Raguz je mozda dobar izbor.
- drug_profi
#15183 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mislim da premijer treba biti strucna osoba a ne politicar. Takvo je stanje da cijelu kompleksnost ne moze razumjeti laik.
Logicno da ne moze onda ni povlaciti adekvatne poteze. Nije ovo sredjena zemlja pa da samo nastavi na autopilotu.
Logicno da ne moze onda ni povlaciti adekvatne poteze. Nije ovo sredjena zemlja pa da samo nastavi na autopilotu.
-
Chavez Presidente
#15184 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
drugi profil wrote:Mislim da premijer treba biti strucna osoba a ne politicar. Takvo je stanje da cijelu kompleksnost ne moze razumjeti laik.
Lupetaju ljudi a nisu ni procitali ekonomsko razvojnu politiku DF koju je radilo 50 strucnjaka na celu sa:
http://www.efsa.unsa.ba/arhiva/ef/dokum ... Dzenan.pdf
Buduci premijer FBiH
- kokakolas
#15185 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
DF se nalazi u jako zavidnoj situaciji. Odluka može prevagnuti u korist SDA ili SBB i mislim da će ona pasti poslije primanja povoljnije ponude oko raspodjele fotelja u parlamentima i ministarstvima. Željko Komšić bi trebao poslati koji buket ljiljana svom bivšem šefu kao znak zahvalnosti 
- hornet
#15186 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Dobro, mozda on tebi kao osoba ne ulijeva povjerenje ili slicno. Premijer je prvi među jednakima, naravno da u vladi treba biti strucnjaka, zavisno od ministarstva naravno, ali covjek koji to vodi treba biti iz politickog vrha. Tako je svugdje u svijetu. Najvaznije je tu da bude odlucnosti i volje da se rade dobre stvari, ne treba izmisljati toplu vodu.drugi profil wrote:Mislim da premijer treba biti strucna osoba a ne politicar. Takvo je stanje da cijelu kompleksnost ne moze razumjeti laik.
- hornet
#15187 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ti si naivan ako mislis da je biti premijer jednako baviti se samo ekonomskim pitanjima.Chavez Presidente wrote:drugi profil wrote:Mislim da premijer treba biti strucna osoba a ne politicar. Takvo je stanje da cijelu kompleksnost ne moze razumjeti laik.
Logicno da ne moze onda ni povlaciti adekvatne poteze. Nije ovo sredjena zemlja pa da samo nastavi na autopilotu.![]()
Lupetaju ljudi a nisu ni procitali ekonomsko razvojnu politiku DF koju je radilo 50 strucnjaka na celu sa:
http://www.efsa.unsa.ba/arhiva/ef/dokum ... Dzenan.pdf
Buduci premijer FBiH
- JoseMujica
#15188 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
premijer na prvom mjestu treba znati upravljati ljudima...sve ostalo mu je znanje haman beskorisno ako tu žicu nema
- JohnnyS
#15189 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Mjesto premijera je politička, a ne stručna pozicija. Svugdje na svijetu. Čelnik vodeće strqnke vladajuće koalicije bi trebao biti premijer, a čelnici ostalih stranaka ministri u vladi. Tako da preuzmu odgovornost. Problem je što su svi redom pičkice pa se skrivaju na manje zvučnim ili manje odgovonim pozicijama...
- dustaban
#15190 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ama ljudi zar ne vidite da su NASI univerzitetski profesori prakticno neupotrebljivi!
Ovo ne treba shvatiti kao uvredu, ili, nedajboze, kakvu ljubomoru, nasa stvarnost je jednostavno takva - profesori drumom, privreda sumom. Akademska praksa je sasvim odvojena od stvarnosti. Dosta talentovanih ljudi koji izgrade uspjesne karijere na univerzitetu uopce se ne snalaze u praksi, jer skolasticki pristup idealizira stvari, a nasa stvarnost je daleko od idealnog.
Dakle ne sumnjam da je ovaj Dzenan neka pametnica, ali nama trebaju prekaljeni prakticari.
Ovo ne treba shvatiti kao uvredu, ili, nedajboze, kakvu ljubomoru, nasa stvarnost je jednostavno takva - profesori drumom, privreda sumom. Akademska praksa je sasvim odvojena od stvarnosti. Dosta talentovanih ljudi koji izgrade uspjesne karijere na univerzitetu uopce se ne snalaze u praksi, jer skolasticki pristup idealizira stvari, a nasa stvarnost je daleko od idealnog.
Dakle ne sumnjam da je ovaj Dzenan neka pametnica, ali nama trebaju prekaljeni prakticari.
- hornet
#15191 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Upravo tako. Nije kod nas problem to da ne znamo sta treba uraditi, vec sto niko nema muda, ili nece to da uradi.JohnnyS wrote:Mjesto premijera je politička, a ne stručna pozicija. Svugdje na svijetu. Čelnik vodeće strqnke vladajuće koalicije bi trebao biti premijer, a čelnici ostalih stranaka ministri u vladi. Tako da preuzmu odgovornost. Problem je što su svi redom pičkice pa se skrivaju na manje zvučnim ili manje odgovonim pozicijama...
Last edited by hornet on 13/10/2014 20:04, edited 1 time in total.
- JoseMujica
#15192 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
dustaban wrote:Ama ljudi zar ne vidite da su NASI univerzitetski profesori prakticno neupotrebljivi!
na kraju kreatori ovih 24 najteže godinu su redom prof. dr.i
-
Chavez Presidente
#15193 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa kako si citao listu DF za FBiH mogao si zakljuciti da je Dzenan, POLITICAR i nosioc navedene liste, znaci na broju 1JohnnyS wrote:Mjesto premijera je politička, a ne stručna pozicija. Svugdje na svijetu. Čelnik vodeće strqnke vladajuće koalicije bi trebao biti premijer, a čelnici ostalih stranaka ministri u vladi. Tako da preuzmu odgovornost. Problem je što su svi redom pičkice pa se skrivaju na manje zvučnim ili manje odgovonim pozicijama...
npr Nermin Neka je bio pravi premijer elokventan, poznavao materiju ekonomije, razvoja privrede, finansiranja itd
- JohnnyS
#15194 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nabroji mi države svijeta u kojima su premijeri "stručnjaci", a ne predsjednici stranke i to u pravilu najjače. Trebat će ti google, teško da će ti ijedna pasti na pamet jer su jako rijetke. Al eto, cijeli svijet glup, a mi pametniChavez Presidente wrote:Pa kako si citao listu DF za FBiH mogao si zakljuciti da je Dzenan, POLITICAR i nosioc navedene liste, znaci na broju 1JohnnyS wrote:Mjesto premijera je politička, a ne stručna pozicija. Svugdje na svijetu. Čelnik vodeće strqnke vladajuće koalicije bi trebao biti premijer, a čelnici ostalih stranaka ministri u vladi. Tako da preuzmu odgovornost. Problem je što su svi redom pičkice pa se skrivaju na manje zvučnim ili manje odgovonim pozicijama...![]()
npr Nermin Neka je bio pravi premijer elokventan, poznavao materiju ekonomije, razvoja privrede, finansiranja itd
-
swanfilter
#15195 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Slovenija u ovoj vladi ima strucnjaka ... 
- drug_profi
#15196 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ma ne mora. Gdje pise da mora? Premijer treba da bude covjek od autoriteta i struke.hornet wrote:Dobro, mozda on tebi kao osoba ne ulijeva povjerenje ili slicno. Premijer je prvi među jednakima, naravno da u vladi treba biti strucnjaka, zavisno od ministarstva naravno, ali covjek koji to vodi treba biti iz politickog vrha. Tako je svugdje u svijetu. Najvaznije je tu da bude odlucnosti i volje da se rade dobre stvari, ne treba izmisljati toplu vodu.drugi profil wrote:Mislim da premijer treba biti strucna osoba a ne politicar. Takvo je stanje da cijelu kompleksnost ne moze razumjeti laik.
Jeste prvi medju jednakim, ali je on glava i mozak. On mora znati obraditi informaciju od ministra i povuci potez i dati zadatak na vrijeme. Ljudi moji, premijer nije politicka funkcija nego jedna od onih za koje se trazi strucnost. To sto u svijetu lideri preuzimaju duznost moze biti iz raznih razloga, ali uglavnom u zemljama u kojima je nista ni scim sredjeno, to ne pije vode i vodi ka 4 izgubljene godine.
Ja smatram da ZK ne bi bio dobar premijer jer ne vjerujem da ima kapacitet za taj izazov. Meni nije u interesu da se izgubi vrijeme prakticirajuci neke egzibicije. Daj covjeka koji je vjest u pregovorima, u rukovodjenju ljudima, dobroj intuiciji, da razumije makroekonomiju, da zna strane jezike, da nije posvadjan sa komsilukom i da zna proburgijati rupu gdje niko nemoze.
Zeljko i DF svakako gube ako udju u vlasti i za 4 goidne ne budemo makar korak blize Uniji i NATO. On preuzima odgovornost samim ulaskom u vladajucu koaliciju.
Last edited by drug_profi on 13/10/2014 20:29, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#15197 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nemojte mi bh. nezavisnih stručnjaka tipa Bahrija Umihanić, evo bogom vas kumim.
DF samo treba da napravi kratku anketicu među svojim biračima. Ako bude više od 10 % ljudi kojima se ne povraća na samo spominjanje SDA, odmah nek' koaliraju s njima.
Meni, kao njihovom biraču, draže je da budu u opoziciji.
DF samo treba da napravi kratku anketicu među svojim biračima. Ako bude više od 10 % ljudi kojima se ne povraća na samo spominjanje SDA, odmah nek' koaliraju s njima.
Meni, kao njihovom biraču, draže je da budu u opoziciji.
- JohnnyS
#15198 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa zemlje u kojima "je nista ni scim sredjeno" su takve iz mnogo razloga, a jedan od njih moze biti taj što birači misle da funkcija premijera nije politička.
- drug_profi
#15199 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Sigrno bi bile bolje da im maticari, geometri i ortopedi budu premijeri?JohnnyS wrote:Pa zemlje u kojima "je nista ni scim sredjeno" su takve iz mnogo razloga, a jedan od njih moze biti taj što birači misle da funkcija premijera nije politička.
Pa onda da ti predlazes da ZK bude premijer i da se izjebemo do kraja, ne bi li i zadnja nada za reformom propala.
ZK nije materijal za premijera.
Mozda Suljagica da stavi?
Pratis li cirkus i dalje?
Ili bi bolje bilo da bude npr. Raguz? Politicar skolovan, zadovoljava tvoj kriterij, a strucan u smislu rukovodjenja i organizacije.
-
zippoo87
#15200 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ljudi moji...nije pitanje MOZE li se,nego je pitanje HOCE li se ?
ko hoce,naci ce nacin,ko nece,naci ce izgovor
to je pitanje svih pitanja
ko hoce,naci ce nacin,ko nece,naci ce izgovor
to je pitanje svih pitanja