Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Dope_Man
#15151 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iz nekog razloga 90% ljudi kod nas nije svjesno da u toj maloj spravici imaju cijeli svijet na dlanu.
-
costacurta
#15152 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Postoji obaveza investitora, izvođača radova, onoga ko održava put da postavi adekvatna obilježja. Za to plaćaš naknade prilikom registracije, u cijeni goriva itd. Znači horizontalna i vertikalna signalizacija je nešto što MUST HAVE!
Ako ćemo se vaditi na navigaciju pa u Americi je sve tako savršeno pokriveno satelitima ali i pored toga tako je dobro urađena horizontalna i vertikalna signalizacija da skoro nema potrebe za navigacijom. Baš se trebaš potruditi da se zaebeš i pogriješiš skretanje.
Al hajd, kriv sam ja što sam skrenuo u Žitomislićima prije 2. godine i vozio do Bijače kroz pola Hercegovine. Ko put oko svijeta, nisu krivi oni što postavljaju signalizaciju i održavaju put, zaboga kako ne znaš da trebaš ići u Čapljinu, pa na Međugorje ili nemaš navigaciju... missiiim
Ako ćemo se vaditi na navigaciju pa u Americi je sve tako savršeno pokriveno satelitima ali i pored toga tako je dobro urađena horizontalna i vertikalna signalizacija da skoro nema potrebe za navigacijom. Baš se trebaš potruditi da se zaebeš i pogriješiš skretanje.
Al hajd, kriv sam ja što sam skrenuo u Žitomislićima prije 2. godine i vozio do Bijače kroz pola Hercegovine. Ko put oko svijeta, nisu krivi oni što postavljaju signalizaciju i održavaju put, zaboga kako ne znaš da trebaš ići u Čapljinu, pa na Međugorje ili nemaš navigaciju... missiiim
- Dope_Man
#15153 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ne kaze niko da ne treba postaviti adekvatnu horizontalnu signalizaciju. Naravno da treba jer to je osnovni dio svake mreze puteva.
Samo srecom danas imamo i tu mogucnost da nikad ne pogledamo u znak za naziv mjesta a da dodjemo gdje god zelimo zahvaljujuci modernoj tehnologiji koju svi odreda imamo.
Samo srecom danas imamo i tu mogucnost da nikad ne pogledamo u znak za naziv mjesta a da dodjemo gdje god zelimo zahvaljujuci modernoj tehnologiji koju svi odreda imamo.
-
doboj71
#15154 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako mi ne treba gps u hebenom ny city,sigurno mi ne treba u hebenoj hercegovini.poenta je da se opstruise sve u vezi BiH,pa se i farbaju znakovi ,i bilo sta sto asocira na drzavu .ali to je za druge teme.da ne kvarimo ovu .
Ja zivim za taj dan da udjem na autoput u doboju ,i ne stajem do granice ,ali dabogda ...
Licno bi najvise volio da ga kinezi uzmu i naprave za 5,6 godina .A mogu .
Ja zivim za taj dan da udjem na autoput u doboju ,i ne stajem do granice ,ali dabogda ...
-
probook
#15155 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne znam zasto su postavili tablu u Zitomislicu za autput desno, kada je 100000 puta bolje ici na Capljinu pa se ukljuciti na autoput.Better Man wrote:Očekivati od naših kriminalnih vlasti nesposobnog Terzića i Pravdića sa nam izgrade autoput i srede ostale ceste čista utopija. Kada krenete na more preko Mostara i želite doći na naš dio autoputa i na GP Bijaču, ako ne znate put, nema šanse da dođete do Bijače našim dijelom autoputa. Naime, kad vozite od Mostara imate skrenuti prema manastiru Žitomisliči i onda pređete preko mosta i penjete se zavojitom cestom i dolazite u Čitluk. Kad dođete na kružni tok lijepo vam tabla pokazuje da ako želite na autoput? A time i Bijaču idete pravo. To znači da idete u Ljubuški i onda dolazite na Bijaču i HR autoput. Ni jedne jedine oznake da možete preko Međugorja doći do našeg autoputa i Bijače. Tako oni koji ne znaju put voze 20 km duže nego treba. Umjesto da su stavili oznaku da lijevo kad skreneš za Međugorje možeš doći do Bijače. Dakle kad iz kružnog toka izađeš lijevo i ideš za Međugorje vrlo brzo se ima skrenuti desno i za sekund si na Bijači tako umjesto 20 km voziš samo 2 km do autoputa i eto te na Bijači. Dalje. Idioti uopće nisu stavili nikakvu obavijest da je ta dionica od 2 km u rekonstrukciji i da su digli čitav asfalt i ostavili makadam i da ništa ne rade.
Ja nikada, ali bas nikada nisam isao na autoput kuda znak prvi pokazuje, nego svaki put na Capljinu.
- drug_profi
#15156 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa jebemu... ja kad planiram put negdje kuda nisam isao, pregledam itinerer i zapamtim neke orijentire. Gdje se skrece, po cemu cu skontati da sam na dobrom putu, tako da znam skontati na vrijeme da sam zalutao i da treba vaditi navigaciju.
Naravno da se ne oslanjam da postoje putokazi jer su oni vrlo cesto tako nevidljivi poddimenzionirani i sakriveni da nemaju svrhe.
A jos cesce ih nema nikako.
I umjesto da se nadam da je u ovoj drzavi nesto normalno, ipak se vratim u realnost i krecem pripremljen na nepoznate ceste.
Naravno da se ne oslanjam da postoje putokazi jer su oni vrlo cesto tako nevidljivi poddimenzionirani i sakriveni da nemaju svrhe.
I umjesto da se nadam da je u ovoj drzavi nesto normalno, ipak se vratim u realnost i krecem pripremljen na nepoznate ceste.
-
kakaljin
#15157 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kada je tek pusten Autoput od Bijace i ja sam kada sam isao na more vidio tablu kod Zitomislica za auto put, ali mi logika govorila da ne idem tuda jer je losiji put od onoga prema Capljini, a po geografiji je Capljina blizu Bijace. I razum i logika mi je govorila da idem preko Capljine. Cak i onda kada se islo do Bijace onim uskim putem od Capljine kroz neko selo ne znam ime dok se nije sredila cesta ova sada.
- studeni76
#15158 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ih kakvu sam ja pripremu imao kada sam prvi puta trebao ici na Čepikuće 
- drug_profi
#15159 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ja, ima i YT klipova, ako se pitas kakav je put....studeni76 wrote:Ih kakvu sam ja pripremu imao kada sam prvi puta trebao ici na Čepikuće
nema cega nema danas.
- Better Man
#15160 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zar nije dalje preko Čapljine? Jeste put lošiji, ali kad se tek skrene za Žitomisliče i pređe most i krene penjati meni je pogled na dolinu i prirodu prelijep.probook wrote:Ja ne znam zasto su postavili tablu u Zitomislicu za autput desno, kada je 100000 puta bolje ici na Capljinu pa se ukljuciti na autoput.Better Man wrote:Očekivati od naših kriminalnih vlasti nesposobnog Terzića i Pravdića sa nam izgrade autoput i srede ostale ceste čista utopija. Kada krenete na more preko Mostara i želite doći na naš dio autoputa i na GP Bijaču, ako ne znate put, nema šanse da dođete do Bijače našim dijelom autoputa. Naime, kad vozite od Mostara imate skrenuti prema manastiru Žitomisliči i onda pređete preko mosta i penjete se zavojitom cestom i dolazite u Čitluk. Kad dođete na kružni tok lijepo vam tabla pokazuje da ako želite na autoput? A time i Bijaču idete pravo. To znači da idete u Ljubuški i onda dolazite na Bijaču i HR autoput. Ni jedne jedine oznake da možete preko Međugorja doći do našeg autoputa i Bijače. Tako oni koji ne znaju put voze 20 km duže nego treba. Umjesto da su stavili oznaku da lijevo kad skreneš za Međugorje možeš doći do Bijače. Dakle kad iz kružnog toka izađeš lijevo i ideš za Međugorje vrlo brzo se ima skrenuti desno i za sekund si na Bijači tako umjesto 20 km voziš samo 2 km do autoputa i eto te na Bijači. Dalje. Idioti uopće nisu stavili nikakvu obavijest da je ta dionica od 2 km u rekonstrukciji i da su digli čitav asfalt i ostavili makadam i da ništa ne rade.
Ja nikada, ali bas nikada nisam isao na autoput kuda znak prvi pokazuje, nego svaki put na Capljinu.
-
kakavdanakneiskustvu
- Thorgerson
#15162 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jedini koji mogu iole objektivno pisati i detaljno istražiti ovu materiju jesu ljudi iz CIN-a. Možda kad bi se njima uputilo malo mailova, da malo istraže, jer materijala sigurno ima. Možda i Žurnal.Nivelacija wrote:Zalosno mi je da mi nemamo nijednog novinara u drzavi koji prati problematiku i izgradnju autoputeva..pa da lijepo razotkriva... ok terzic rekao potpisan ugovor tunel Zenica..odmah se sutra kontaktira, jucer ste to izjavili javno, sa kim ste potpisali ugovor, kolika je cijena i koji je rok.
A ne ovi iz autocesta posalju saopstenje i mediji to objave pa da pise u saopstenju uskoro u izgradnji dionica livno citluk na koridu vc ovi bi to prenijeli jer ne bi skontali caku, tako da uspjesno prodaju maglu evo vec 5 godina.
Klix, avaz itd...to su samo senzacijske splačine i prepisivači. Copy-paste-translate novinarstvo.
-
Naslovnica
#15163 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam kako ih više nije sramota trošiti narodne pare na finansiranje ovih ublehaških videa?!kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.zenicablog.com/videofoto-ka ... e7v16dmASU
Otkud im sada šuplja da se MSS koristi po prvi put na ovim prostorima?!
Na 1:07 videa, pa na dalje, vidi se dio gabionskog zida koji je obrušen.
I na kraju, da li će iko odgovarati i da li je iko odgovarao zbog loših glavnih projekata?!?!
- Thorgerson
#15164 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da, ali ajde stavi se u poziciju jednog normalnog čovjeka koji živi u normalnoj državi. Npr. jedan švabo, austrijanac. Turista i hoće da se provoza ovom vukojebinom.drug_profi wrote:Pa jebemu... ja kad planiram put negdje kuda nisam isao, pregledam itinerer i zapamtim neke orijentire. Gdje se skrece, po cemu cu skontati da sam na dobrom putu, tako da znam skontati na vrijeme da sam zalutao i da treba vaditi navigaciju.
Pa znam se nekad vozit po 20-30 minuta nikakvog znaka, ništa. Ili je izlizano ili slomljeno, išarano, na zemlji. Katastrofa.
Al švabo to ne očekuje, jer je u njegovoj državi pored satelita, gps i picki materini, sve fino oznaceno.
Snaći ćemo se mi, mi smo divljaci. Nije problem za nas. Ali jbmu ako ciljaš i ganajš neki turizam, pa de onda malo se potrudi oko osnovnih stvari.
- Thorgerson
#15165 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mene bi bilo stid platiti nekoga da snimi 2km ceste. Te onda još platiti da se to objavi. Pa meni ovi klipovi stvaraju samo kontra efekat i dizu pritisak.Naslovnica wrote:Ne znam kako ih više nije sramota trošiti narodne pare na finansiranje ovih ublehaških videa?!kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.zenicablog.com/videofoto-ka ... e7v16dmASU
Otkud im sada šuplja da se MSS koristi po prvi put na ovim prostorima?!![]()
Na 1:07 videa, pa na dalje, vidi se dio gabionskog zida koji je obrušen.sorry @kurty
I na kraju, da li će iko odgovarati i da li je iko odgovarao zbog loših glavnih projekata?!?!
Al opet, od ljudi koji se obuku u odijela dovuku kamere i otvore kružni tok, nije neočekivano.
-
Naslovnica
#15166 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisu Avaz i Klix prepisivači, nego su im JPAC redovne mušterije (da ne spominjem i vezu Terzić-SBB-Avaz).Thorgerson wrote:Jedini koji mogu iole objektivno pisati i detaljno istražiti ovu materiju jesu ljudi iz CIN-a. Možda kad bi se njima uputilo malo mailova, da malo istraže, jer materijala sigurno ima. Možda i Žurnal.Nivelacija wrote:Zalosno mi je da mi nemamo nijednog novinara u drzavi koji prati problematiku i izgradnju autoputeva..pa da lijepo razotkriva... ok terzic rekao potpisan ugovor tunel Zenica..odmah se sutra kontaktira, jucer ste to izjavili javno, sa kim ste potpisali ugovor, kolika je cijena i koji je rok.
A ne ovi iz autocesta posalju saopstenje i mediji to objave pa da pise u saopstenju uskoro u izgradnji dionica livno citluk na koridu vc ovi bi to prenijeli jer ne bi skontali caku, tako da uspjesno prodaju maglu evo vec 5 godina.
Klix, avaz itd...to su samo senzacijske splačine i prepisivači. Copy-paste-translate novinarstvo.
JPAC (naši unuci) plaća afirmativne članke koji su u suštini ponavljanje jedne te iste priče, snimanje nekoliko kilometara oko Zenice iz ove ili one perspektive, mene bi bilo stid, ali one gore očito odavno više nemaju stida, niti kome polažu račune.
Na dvadesetak plaćenih članaka na KLIX-u može se naći jedan iole kritički.
- Alfons Kauders
#15167 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Baš tako, samo ljudima piče po živcima. Neki dan su objavili snimak autoputa kod Odžaka, kao da je nešto novo, a prije toga su išli tekstovi o izgradnji poteza prema Buni (koja neće biti gotova 2 godine, a ni tad se neće spojiti ni na šta).Thorgerson wrote: Mene bi bilo stid platiti nekoga da snimi 2km ceste. Te onda još platiti da se to objavi. Pa meni ovi klipovi stvaraju samo kontra efekat i dizu pritisak.
Al opet, od ljudi koji se obuku u odijela dovuku kamere i otvore kružni tok, nije neočekivano.
Ispada da se JPAC zadnjih godina bavi isključivo video produkcijom i marketingom, a ne cestogradnjom. Svakih par sedmica krenu objavljivati 3D prezentacije, snimke s gradilišta i slično... A sad će pet godina kako nisu pustili ništa u promet.
Ako na ovaj način prate najave izgradnje i projekte koji odavno kasne, strah me i pomisliti kako će obilježiti otvaranje neke dionice od 2-3 kilometra za promet. Pa to da bude kao otvorenje Olimpijade jbt, da slavlje košta više od same dionice.
-
Nivelacija
-
Q_Line
#15169 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma tamo se ide preko Čitluka, na Međugorje, pa ovim putem što se renovira dođe se na petlju Zvirovići... U pravu si, lijep pogled, ali je 2x bliže kroz Čapljinu!Better Man wrote:Zar nije dalje preko Čapljine? Jeste put lošiji, ali kad se tek skrene za Žitomisliče i pređe most i krene penjati meni je pogled na dolinu i prirodu prelijep.probook wrote:Ja ne znam zasto su postavili tablu u Zitomislicu za autput desno, kada je 100000 puta bolje ici na Capljinu pa se ukljuciti na autoput.Better Man wrote:Očekivati od naših kriminalnih vlasti nesposobnog Terzića i Pravdića sa nam izgrade autoput i srede ostale ceste čista utopija. Kada krenete na more preko Mostara i želite doći na naš dio autoputa i na GP Bijaču, ako ne znate put, nema šanse da dođete do Bijače našim dijelom autoputa. Naime, kad vozite od Mostara imate skrenuti prema manastiru Žitomisliči i onda pređete preko mosta i penjete se zavojitom cestom i dolazite u Čitluk. Kad dođete na kružni tok lijepo vam tabla pokazuje da ako želite na autoput? A time i Bijaču idete pravo. To znači da idete u Ljubuški i onda dolazite na Bijaču i HR autoput. Ni jedne jedine oznake da možete preko Međugorja doći do našeg autoputa i Bijače. Tako oni koji ne znaju put voze 20 km duže nego treba. Umjesto da su stavili oznaku da lijevo kad skreneš za Međugorje možeš doći do Bijače. Dakle kad iz kružnog toka izađeš lijevo i ideš za Međugorje vrlo brzo se ima skrenuti desno i za sekund si na Bijači tako umjesto 20 km voziš samo 2 km do autoputa i eto te na Bijači. Dalje. Idioti uopće nisu stavili nikakvu obavijest da je ta dionica od 2 km u rekonstrukciji i da su digli čitav asfalt i ostavili makadam i da ništa ne rade.
-
baglama
#15170 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja ne znam zasto su postavili tablu u Zitomislicu za autput desno, kada je 100000 puta bolje ici na Capljinu pa se ukljuciti na autoput.
Ja nikada, ali bas nikada nisam isao na autoput kuda znak prvi pokazuje, nego svaki put na Capljinu.[/quote]
Zar nije dalje preko Čapljine? Jeste put lošiji, ali kad se tek skrene za Žitomisliče i pređe most i krene penjati meni je pogled na dolinu i prirodu prelijep.[/quote]
Ma tamo se ide preko Čitluka, na Međugorje, pa ovim putem što se renovira dođe se na petlju Zvirovići... U pravu si, lijep pogled, ali je 2x bliže kroz Čapljinu![/quote]
Meni se cini da si ti polupo loncice.
LJepsi je put preko Capljine ali je blizi (puno ) preko Citluka ako si vec naumio preko Bijace
Ja nikada, ali bas nikada nisam isao na autoput kuda znak prvi pokazuje, nego svaki put na Capljinu.[/quote]
Zar nije dalje preko Čapljine? Jeste put lošiji, ali kad se tek skrene za Žitomisliče i pređe most i krene penjati meni je pogled na dolinu i prirodu prelijep.[/quote]
Ma tamo se ide preko Čitluka, na Međugorje, pa ovim putem što se renovira dođe se na petlju Zvirovići... U pravu si, lijep pogled, ali je 2x bliže kroz Čapljinu![/quote]
Meni se cini da si ti polupo loncice.
LJepsi je put preko Capljine ali je blizi (puno ) preko Citluka ako si vec naumio preko Bijace
- kurty
#15171 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To si vidio, a nisi ovaj AB od 189,5 metara... CccccNaslovnica wrote:Ne znam kako ih više nije sramota trošiti narodne pare na finansiranje ovih ublehaških videa?!kakavdanakneiskustvu wrote:https://www.zenicablog.com/videofoto-ka ... e7v16dmASU
Otkud im sada šuplja da se MSS koristi po prvi put na ovim prostorima?!![]()
Na 1:07 videa, pa na dalje, vidi se dio gabionskog zida koji je obrušen.sorry @kurty
- drug_profi
#15172 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jao kako mi se sviDŽa ovo....Nivelacija wrote:
-
baglama
#15173 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
doboj71 wrote:Ako mi ne treba gps u hebenom ny city,sigurno mi ne treba u hebenoj hercegovini.poenta je da se opstruise sve u vezi BiH,pa se i farbaju znakovi ,i bilo sta sto asocira na drzavu .ali to je za druge teme.da ne kvarimo ovu .
Ne prema jugu Safete ne prema jugu. Brzo ces ti moc izdusit na sjever.
A i staces dole medju ustasama .Tamo je grijeh proci i platit im putarinu.
-
doboj71
#15174 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Svejedno jarane ,I da letim iz Sarajeva ,trebam autoputem doci do aerodroma
-
baglama
#15175 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E da nije nasih sto uzimaju pinku.doboj71 wrote:Svejedno jarane ,I da letim iz Sarajeva ,trebam autoputem doci do aerodroma
Brzo bi se to napravilo.
A vidju ovog mosta U 5 koraka preko Bosne .
A procitajte do kraja tekst kako se Kinezi vole izmedju sebe.
https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3001 ... na-rihtera.
Jes da su onom oni ali su samo prenijeli vijest.