Sirija

Locked
astala_vistala

#15151 Re: Sirija

Post by astala_vistala »

Trenutno stanje ??? ko sta drzi ?? imal kakvih ofanziva ?
Avetinho

#15152 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Hezbolah se politicki sjebo za sva vremena.

Mogu se komotno svi samoubit.
kohlrabi

#15153 Re: Sirija

Post by kohlrabi »

"amoninan"

I gdje sam pogriješio? Čuj takvih kao ja, :lol:

Ma mrš u pičku materinu, haj odmah na PP da vidimo taj metak.
Da kao ti!
Nisam ja daleko od Maoce. Neka je sramota Chmolje sto takva govna drze uopste ovdje. Jebo ti onaj Causevic i onaj brat Mevlid sve sto imas. i cAZIN I Bocinja i I Travnik i svaki djelic zemlje u BiH gdje takvi kao ti imaju pristup. Ovo je BiH a ne tekbiraska drzava.
Idiote.....takvi kao ti ne dozvoljavaju da budemo normalna drzava.
jeza u ledja

#15154 Re: Sirija

Post by jeza u ledja »

Meni niste bas najjasniji, ali ocigledno bi da se bijete.
Drago mi je sto se necete prepirati vise ovdje.

Pitam se, kad ima ovakvih nasih ljudi, sta li rade u stvarnom zivotu, u Bosni?
Avetinho

#15155 Re: Sirija

Post by Avetinho »

kohlrabi wrote:

"amoninan"

Da kao ti!
Nisam ja daleko od Maoce. Neka je sramota Chmolje sto takva govna drze uopste ovdje. Jebo ti onaj Causevic i onaj brat Mevlid sve sto imas. i cAZIN I Bocinja i I Travnik i svaki djelic zemlje u BiH gdje takvi kao ti imaju pristup. Ovo je BiH a ne tekbiraska drzava.
Predvidjam ti penziju u Banovicima.
sumirprimus

#15156 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

Ko mala djeca ccc...
Sasma je jasno da pobunjenici,rebelsi,fsa,islamisti,kako god,nemaju sta trazit bez aminovanja amera...
Sad kad su i javno aminovali pomoc,konkretnu,oruzje ce stizat...
i ne mogu reci da nemju pomoc,i to kakvu...od protuoklopa,protuavionskog,sistema veza,pjesadijskog...
AleksoMKD

#15157 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

amoninan wrote:
Zadržati Qusayr je bila nemoguća misija . Pitao bi te ja bil mi zadržali pola gradova da nije bilo no-fly zone.

Evo šta je ostalo od grada...

Image
Kolega, ovo je Palestinski izbjeglicki kamp Nahr Al Bareed u Libanu.

Al ni Qusayr ne izgleda nesto bolje.
sumirprimus

#15158 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

to su te info iz prve ruke... :D
Herr Flick

#15159 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

:lol: :lol: :lol: :lol:
amoninan

#15161 Re: Sirija

Post by amoninan »

How the crisis in Syria is being seen by the country’s key neighbours and the region

(Zaljev, Jordan, Irak, Iran)

http://www.ecfr.eu/mena/syria

Vrijedno čitanja
svjezi_ustipak

#15162 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:How the crisis in Syria is being seen by the country’s key neighbours and the region

Vrijedno čitanja
Ne reče mi sinoc koliki su ljudski gubici opozicije u Qursayru i sta su izgubili sve od opreme i oruzja?
dedo_mrtvi

#15163 Re: Sirija

Post by dedo_mrtvi »

Da kao ti!
Idiote.....takvi kao ti ne dozvoljavaju da budemo normalna drzava.[/quote]

Zna se ko ne da da bude normalna država, a to su oni koji imaju ekskluzivni entitet potekao na krvi.
amoninan

#15164 Re: Sirija

Post by amoninan »

svjezi_ustipak wrote:
amoninan wrote:How the crisis in Syria is being seen by the country’s key neighbours and the region

Vrijedno čitanja
Ne reče mi sinoc koliki su ljudski gubici opozicije u Qursayru i sta su izgubili sve od opreme i oruzja?
Oko 300tinjak boraca. Najveći broj njih u bombardovanjima, i kasnije u toku izvlačenja civila. O opremi mi Hadi nije ništa pričao, pa kontam da nije ništa značajno u tom kontekstu izgubljeno čim mi nije spominjao opremu kao neki gubitak. A ko da su imali sad neki arsenal. Ose, 1 tenk, malo oružje, par "Duški", nešto minobacača, par improvizovanih raketa ( ono koje su prikazali kao izraelske, a ustvari radi se o ruskim AA raketama koje su pobunjenici prilagodili kao raketnu artiljeriju - ELiot Higins je o njima pisao. FArouq brigade su zalijenile veliki broj tih raketa, garant je njihovo.
Last edited by amoninan on 20/06/2013 11:34, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#15165 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:
svjezi_ustipak wrote:

Vrijedno čitanja
Oko 300tinjak boraca. Najveći broj njih u bombardovanjima, i kasnije u toku izvlačenja civila. O opremi mi Hadi nije ništa pričao, pa kontam da nije ništa značajno u tom kontekstu izgubljeno čim mi nije spominjao opremu kao neki gubitak. A ko da su imali sad neki arsenal. Ose, 1 tenk, malo oružje, par improvizovanih raketa ( ono koje su prikazali kao izraelske, a ustvari radi se o ruskim AA raketama koje su pobunjenici prilagodili kao raketnu artiljeriju - ELiot Higins je o njima pisao. FArouq brigade su zalijenile veliki broj tih raketa, garant je njihovo.

300 mrtvih? bataljon znaci. ili po njihovim mjerilima brigada.

koliko imaju ranjenih? vjerovatno puno jer su se radi njih i povukli.

koliko su izgubili komunikacione ili druge specijalisticke opreme? hebo Ose, nije to problem kupiti i nauciti koristiti.
amoninan

#15166 Re: Sirija

Post by amoninan »

Da, da...

Ne znam fakat, nisam ni pitao.
amoninan

#15167 Re: Sirija

Post by amoninan »

kohlrabi wrote:

"amoninan"

Da kao ti!
Pa hajde reci mi to u lice. Oslobodiću svoj raspored, otkazati sve, samo da tevidim i čujem da mi to kažeš u lice.
Ja jesam, ne znam ni u kojem je kantonu. Mada mi je na ovoj temi kompliment kad me likovi poput tebe nazivaju "vehabijom", rado prihvaćam.
RahatHurmašica

#15168 Re: Sirija

Post by RahatHurmašica »

amoninan wrote:
kohlrabi wrote:

"amoninan"

Da kao ti!
Pa hajde reci mi to u lice. Oslobodiću svoj raspored, otkazati sve, samo da tevidim i čujem da mi to kažeš u lice.
Ja jesam, ne znam ni u kojem je kantonu. Mada mi je na ovoj temi kompliment kad me likovi poput tebe nazivaju "vehabijom".
a ti to naravno nisi.... :lol: :lol:

još si i agresivan. ništa nisi od brata mevlida naučio...
svjezi_ustipak

#15169 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:Da, da...

Ne znam fakat, nisam ni pitao.
300 ljudi je pravo puno. al pravo puno. njima pridodaj jos teske ranjenike koji ce ostati invalidi.

Qursayr ih je dobro ostetio u svakom smislu. U omjeru napad:odbrana se racuna da ce napadac imati tri puta vece gubitke od branilaca. Asadovi nisu imali toliko mrtvih. Hizbolah nije izgubio toliko boraca kao FSA, sto pokazuje kakvo je rasulo vladalo u momentu napada.

Ne donosi pobjedu u ratu oruzje nego ljudi i organizacija. Primjer toga je Zepa kad su se goloruki ljudi koristeci dobru organizaciju i prednosti terena uspjeli braniti godinama od organizovane oruzane sile. Zato ti cijelo vrijeme spominjem organizaciju i razjedinjenost opozicije kao najvece mane i ono sto bi im moglo doci glave. U momentu pada Qursayra u gradu od 20 hiljada stanovnika imas 14 (cetrnaest) komandanata koji histerisu i ne uspijevaju se dogovoriti. Doslo je do toga da odbacuju pomoc sa strane i haman covjek bjezi od svojih kao od Asadovih. Tako se ne ratuje.

Poprilicno je nezgodno za FSA sto su ovi nakon Qursayra odmah stali. Znaci da ce odmarati i grupisati snage na druga mjesta, vjerovatno opet koncentrisati veliku vatrenu moc i elitne jedinice na samo jednu tacku koju FSA nece uspjeti odbraniti. Onaj ko je napao Qursayr se odlucio da ne rasteze previse svoje linije snadbijevanja i da tu radost organizacije velike linije koja je nocna mora za logisticare ostavi za FSA. Koja tesko da moze odgovoriti tom zadatku.

FSA je govorila da ako padne Qursayr ode Homs. Asadovi spominju napad na Halep. Sada je FSA u situaciji u kojoj su bili Nijemci tokom 1943 i pocetka 1944 kada nisu znali gdje ce se Saveznici iskrcati, Balkan ili Francuska. Za FSa sa svojim slabim kapacitetima to nije nimalo dobra pozicija. Daj Boze da oni uskoro ne izgube jos koji grad.
Cyrax

#15170 Re: Sirija

Post by Cyrax »

AleksoMKD wrote:

Gdje ces "ekskluzivi" to da kazes? :D
amoninan

#15171 Re: Sirija

Post by amoninan »

hurmašica

Pa rekoh, za njega, tebe i slične, jesam. Mahsuz.

uštipak

Da, da... Oh, imali su itekako. Pogotovo u prvih 10 dana kad su uletali u zasjede i minska polja. Rep. garda je najebala pravo u prvih 48h, oni su prvi pokušali proboj s istoka. Eh, onda su promjenili taktiku, prvo avijaca i artiljerijski baraži na određenu tački.. Bukvalno ne bi ulazili u unutra dok sve ijedna zgrada nije bila poravnana. I sve tako, dan za danom...
amoninan

#15172 Re: Sirija

Post by amoninan »

AleksoMKD wrote:

Ne viđoh, prije...Ozbiljno?

pa to je slika s Hezbollahove stranice. Ono da se pohvale... Ha, ima smisla
svjezi_ustipak

#15173 Re: Sirija

Post by svjezi_ustipak »

amoninan wrote:hurmašica

uštipak

Da, da... Oh, imali su itekako. Pogotovo u prvih 10 dana kad su uletali u zasjede i minska polja. Rep. garda je najebala pravo u prvih 48h, oni su prvi pokušali proboj s istoka. Eh, onda su promjenili taktiku, prvo avijaca i artiljerijski baraži na određenu tački.. Bukvalno ne bi ulazili u unutra dok sve ijedna zgrada nije bila poravnana. I sve tako, dan za danom...

koliko god trebali su imati vise od hiljadu ako bi se postovale procjene. sumnjam da jesu.

naravno da ce ravnati sve pred sobom cime imaju. isto bi opozicija radila da ima sredstva. ratuju ljudi, ne igraju se airsofta.
amoninan

#15174 Re: Sirija

Post by amoninan »

svjezi_ustipak wrote:
amoninan wrote:hurmašica

uštipak

koliko god trebali su imati vise od hiljadu ako bi se postovale procjene. sumnjam da jesu.

naravno da ce ravnati sve pred sobom cime imaju. isto bi opozicija radila da ima sredstva. ratuju ljudi, ne igraju se airsofta.
To nikad nećemo saznati, Assad je prije godinu prestao objavljivati gubitke. Također i Hezbollah krije...Moraš pratiti njihove stranice, sa slikama sa dženaza itsl..... Kakogod, poraz je poraz.
amoninan

#15175 Re: Sirija

Post by amoninan »

Philip Smyth je pratio Hizbollahove gubitke

npr

Hizballah Cavalcade: The Qusayr Meat Grinder: Hizballah’s Dead From May 20-May 25, 2013

http://jihadology.net/2013/05/25/hizbal ... y-25-2013/

http://jihadology.net/hizballah-cavalcade/

Međutim, nakon njegovih članaka njihove stranice su gotovo pa prestale postavljati slike novih zaginulih Qusayru.. S obzirom na ukupan broj kjim raspolažu, gubici nisu nezanemarivi.
Locked