Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#15151 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

anelsol wrote: 20/01/2024 18:48
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 18:39 Evropa žanje ono što je sama sijala.
I neka ko ih jebe.
Hoces dovodit ljude u koje marke nisi ulozio, koji ti danas dodje a sutra pocne radit i placat poreze, hoces crpit Balkan ko kravu muzaru, pa ti se osladilo......e sad kad su dosli neki drugi koji nece ni radit ni placat poreze, sad kukaj.
Boli me kurac, uzet cu kokice i gledat.
Evropa je skinula Gadafija i pretvorila Libiju u zemlju ratnih vođa i kriminalaca. Sada je Libija glavna polazna tačka migranata iz Afrike za Evropu. Karma is a bitch.
Sve dodje na naplatu.
Bilo je lijepo kad su istocni Evropljani dolazili rmbaciti za kikiriki.
Sad kako su stali na noge, kazu Poljaci pohlepni i nezahvalni :D
swanfilter

#15152 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

anelsol wrote: 20/01/2024 18:21
swanfilter wrote: 20/01/2024 18:12
anelsol wrote: 20/01/2024 17:57

Zaista je to fascinantno. Nalaziš se u istom položaju kao neki Sirijac, i tvoje mišljenje je da on tu ne pripada i da ga treba deportirati, a tebe da niko ne dira.
Ajmo malo kontati. Kako sto rekoh, hiljade i hiljade njih je doslo mimo zakona i procedura. Jer smo, eto, potpisali nekakve konvencije. Gomilaju se, a bez rjesenja na vidiku sta sa njima.

Znaci, meni Yazid ne smeta. Ni Kurd. Al, problem je sve veca generalizacija zbog gomilanja problema ...
Što rece kolega Ozimicanin generalizacija bi mogla obuhvatiti i Bosance i Hercegovce. Trenutno spašava boja kože, a ko zna ako se ovako nastavi do kada će i to potrajati....Svjet ide u totalno pogrešnom pravcu. Ja kako vidim trenutni sukobi u Africi i Bliskom istoku će generisati nove talase migracija prema Evropi koji bi mogli biti masovniji nego ranije, a onda neka nam je Bog na pomoći.
Za sada smo na dobrom glasu. Jos uvijek mozemo se osloniti na rad, znanje jezika i nacin zivota uopste.

Pa i na boju koze. Ono sto mene brine, jer ovaj problem je sve vise i vise povezan i sa vjerom, sta ce biti kada i imena budu razlog za sta god.
BiBi911

#15153 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

anelsol wrote: 20/01/2024 18:52
izvrsni direktor wrote: 20/01/2024 18:46

Što rece kolega Ozimicanin generalizacija bi mogla obuhvatiti i Bosance i Hercegovce. Trenutno spašava boja kože, a ko zna ako se ovako nastavi do kada će i to potrajati....Svjet ide u totalno pogrešnom pravcu. Ja kako vidim trenutni sukobi u Africi i Bliskom istoku će generisati nove talase migracija prema Evropi koji bi mogli biti masovniji nego ranije, a onda neka nam je Bog na pomoći.
Ako sam sebe trpas u "erdoganovce", ako sam sebe izjednacas sa azijskim i africkim neandertalcima koju se u putu sreli nisu sa evropskim kulturoloskim vrijednostima..nemoj se onda ljutit ako te drugi poslusaju i pocnu raditi ono sto i ti radis.
Ne moraš ti sam sebe trpati u tu grupu, dovoljno je da te drugi označe kao takvog.
Niko te nigdje nece strpati nigdje bez razloga. Nista se samo od sebe ne desava
swanfilter

#15154 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 18:54
anelsol wrote: 20/01/2024 18:48
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2024 18:39 Evropa žanje ono što je sama sijala.
I neka ko ih jebe.
Hoces dovodit ljude u koje marke nisi ulozio, koji ti danas dodje a sutra pocne radit i placat poreze, hoces crpit Balkan ko kravu muzaru, pa ti se osladilo......e sad kad su dosli neki drugi koji nece ni radit ni placat poreze, sad kukaj.
Boli me kurac, uzet cu kokice i gledat.
Evropa je skinula Gadafija i pretvorila Libiju u zemlju ratnih vođa i kriminalaca. Sada je Libija glavna polazna tačka migranata iz Afrike za Evropu. Karma is a bitch.
Sve dodje na naplatu.
Bilo je lijepo kad su istocni Evropljani dolazili rmbaciti za kikiriki.
Sad kako su stali na noge, kazu Poljaci pohlepni i nezahvalni :D
Naplati im Muamer troduplo sve one milijarde duga za koje su mislili da su nestale ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15155 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter wrote: 20/01/2024 18:57
Naplati im Muamer troduplo sve one milijarde duga za koje su mislili da su nestale ...
Budale
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15156 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ako sam sebe trpas u "erdoganovce", ako sam sebe izjednacas sa azijskim i africkim neandertalcima koju se u putu sreli nisu sa evropskim kulturoloskim vrijednostima..nemoj se onda ljutit ako te drugi poslusaju i pocnu raditi ono sto i ti radis.
Ne moraš ti sam sebe trpati u tu grupu, dovoljno je da te drugi označe kao takvog.
Niko te ni u jednu grupu bez razloga nece smjestit
anelsol

#15157 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

BiBi911 wrote: 20/01/2024 18:56
Niko te nigdje nece strpati nigdje bez razloga. Nista se samo od sebe ne desava
Pričamo o nekim ekstremnim situacijama, šta bi bilo kad bi bilo, i ne vjerujem da će baš do toga doći, ali ako se to desi, onda ja ne bih baš igrao na kartu "ja nikome nisam ništa loše uradio".
anelsol

#15158 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

izvrsni direktor wrote: 20/01/2024 19:00
Evo da povučemo neku paralelu sa dešavanjima kod nas 1992 godine.. ekstreman primjer svakako, koji se teško može ponoviti u Evropi, ali tada je bilo sasvim dovoljno da imaš pogrešno ime i prezime.
Ozimician

#15159 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Vidim da mnogima nije mrsko da prosipaju fasizam na temi, praveci generalizaciju, a svaka generalizacija, posebno ona koja se tice necije nacionalne, vjerske, rasne, etnicke pripadnost (dakle stvari koje covjek nije mogao da izabere po rodjenju) vodi u velika sranja.

Svako treba da procita ovaj clanak (postavim ga pocesto ovdje), o imigraciji u EU:

https://liberal.hr/europska-unija-mora- ... litiku-166

Ima i jedan ovaj noviji sa malo boljim osvrtom na Hrvatsku, ali primjenjivo na sve zemlje:
https://liberal.hr/huskanje-na-imigrant ... lasova-302

- Dakle EU moze prilicno jednostavno da rijesi "probleme" koje ima sa imigracijom, jbg nije migrant izmislio Burgergeld i Kindergeld. Eto ukini te 2 stvari, zauzvrat smanji porez na platu i motivisi ljude da rade i vec si rijesio pola problema.
- Naravno da do toga nikad nece doci, jer su upravo domaci najveci korisnici ovih pomoci, iako se to nigdje ne spominje, vec se samo prica kako migranti koriste ekstenzivno ova prava, jbg. nisu migranti krivi sto koriste prava koja im je omogucila drzava.

- Imas i socijalne stanove, koji izazivaju bijes javnosti, jer upravo ovakve porodice, koje koriste sve moguce blagodati sistema, a sistemu ne vracaju nista - dobijaju takve stanove, novogradnja, tip top, drzava placa kiriju.

Pa ukini mili brate i to. U EX-Yu su se stanovi dijelili radnicima, bodove si dobijao sto si vise obrazovan, ovdje stanove dobijaju neradnici...

Ali ponovo, nisu oni krivi za to, nego onaj ko im je to omogucio i glupo je na njih svaljivati krivicu.

Problem ce doci kad zbog toga ojaca desnica, a njima smo mi svi isti, i ja koji uplatim desetak hiljada direktnog poreza drzavi godisnje, a ne koristim nista od toga i onaj koji nije uplatio do sad ni jedan euro, ali koristi sve maksimalno. Zato sam linkao onaj komentar, gdje su se svi "non-EU" imigranti koji zele dvojno drzavljanstvo nazvali "Erdoganovim fanovima". Problem je kad takav neko sutra dodje na vlast, a atmosfera mu ide na ruku.
moimoi

#15160 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 20/01/2024 18:25
moimoi wrote: 20/01/2024 18:09
swanfilter wrote: 20/01/2024 18:04

Izvini, al nazivajuci ogroman broj njih izbjeglicama, pravis gresku i nas prikazujes bezosjecajnim rasistima. A mi sami kroz rat prosli i izbjeglice bogu teske bili.

Ova populacija je dosla na slab nekoliko godina prije pocetka krize kod nas. I odjednom BiH postade autocesta do EU koja ih ne zeli. Svi zatvaraju granice, a kod nas nicu ko pecurke. Ulaze, al ne izlaze.

Kada imas vlast kao kod nas, dobro situacija sa njima i zavrsi. Bespomocan narod je mogao u jednom trenutku osjetiti da mora nesto poduzeti ...
Sve biznis. Neki dobru lovu zaradjuju preko njih… a nismo mi nista manji rasisti nego bilo ko drugi. Ne znam zasto mislis da jesmo?
Pratim hrv medije svakodnevno. I njima nismo do koljena.

Nas narod bi Korejca opljackao. Al sam siguran da ga u Sa niko ne bi zaustavio i rasisticki vrijeđao i omalozavao kao sto je slucaj u Zg bio.

Isto sam uvjeren da u Sa budala nece zaustaviti Nepalca i vrijeđati ga rasisticki, uz dizanje ruke i Heil Hitler, kao sto se to desi u ZG.

I brojni drugi slucajevi u Hrv zadnje vrijeme.

Ne kazem da u nama ne postoji klica rasizma. Al mislim da nas saka jada Nepalaca ne bi dovela do sizofrenog ponasanja kao da zbog njih nestajemo.
Hmm, sacu izjaviti nesto sto se vecini sigurno nece svidjeti :D
Misljenja sam da je upravo BiH koljevka najveceg rasizma. Sto crnokosuljasa, sto cetnika.. tj. sto primitivnija sredina to veci rasizam.
A sad bjezim :run:
elcaliente

#15161 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

moimoi wrote: 20/01/2024 19:25
moimoi wrote: 20/01/2024 18:09

Sve biznis. Neki dobru lovu zaradjuju preko njih… a nismo mi nista manji rasisti nego bilo ko drugi. Ne znam zasto mislis da jesmo?

Nas narod bi Korejca opljackao. Al sam siguran da ga u Sa niko ne bi zaustavio i rasisticki vrijeđao i omalozavao kao sto je slucaj u Zg bio.

Isto sam uvjeren da u Sa budala nece zaustaviti Nepalca i vrijeđati ga rasisticki, uz dizanje ruke i Heil Hitler, kao sto se to desi u ZG.

Ne kazem da u nama ne postoji klica rasizma. Al mislim da nas saka jada Nepalaca ne bi dovela do sizofrenog ponasanja kao da zbog njih nestajemo.
Misljenja sam da je upravo BiH koljevka najveceg rasizma. Sto crnokosuljasa, sto cetnika.. tj. sto primitivnija sredina to veci rasizam.
Istorjiski gledano narodi na prostoru BiH vole vise zaklat komsiju zbog imena nego hljeba se najest.
Nije dzaba ona poslovica : Srbuj pa makar travu jeo.
To je najbitnije, ubi i zakolji svakih par godina da se duhovi proslosti smire.

Broj migranata u BiH je bio smjesan gledajuci na ostale zemlje, al je to bila glavna tema.
moimoi

#15162 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

elcaliente wrote: 20/01/2024 19:53

Istorjiski gledano narodi na prostoru BiH vole vise zaklat komsiju zbog imena nego hljeba se najest.

Broj migranata u BiH je bio smjesan gledajuci na ostale zemlje, al je to bila glavna tema.
Naslusala sam se prica nakon rata da ti pamet stane. Ne govorim o ratnim strahotama.. nego pricama za koje vecina nas koji su u gradovima rodjeni i odrasli ne mogu pojmiti da su moguca i da se desavaju u neposrednoj blizini. Sf
swanfilter

#15163 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

To se ne pika, mi smo nasi. Poseban vid ljubavi.

Sa drugim i drugacijim nemamo probema ...
NecuVise

#15164 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NecuVise »

Tu narodi koje vole tako imaju jasno ime i prezime. Navedi ga, šta je problem? hint: ne počinje sa slovom b.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#15165 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

E to je ono o cemu ja govorim. Elkalijente prica o Bosni ko orijentalista.
Bloo
Globalna šefica

#15166 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

NecuVise wrote: 20/01/2024 21:36

Tu narodi koje vole tako imaju jasno ime i prezime. Navedi ga, šta je problem? hint: ne počinje sa slovom b.
Generalizacije nisu dobre..taj put vas vodi u mrak...rudnika.
Ozimician

#15168 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Eh ovo je otprilike kako desnicari generaliziraju, dakle napada zenu koja je rodjena u Njemackoj i radi u Njemackoj, samo zbog toga sto ima malo drugacije ime i malo drugaciju boju koze. Zena je zastupnica u Njemackoj, rodjena u Njemackoj i izabrana od njemackog naroda, a ovaj pretpostavlja da je migrantica koja je nezahvalna drzavi koja ju je primila.

I onda dodje neki Bosanac i kaze - ma nece mene niko; nisam ja takav kao ostali migranti (i ja bih glasao za AfD) :D
Last edited by Ozimician on 21/01/2024 00:14, edited 1 time in total.
melac

#15169 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Rockefeller wrote: 20/01/2024 18:19 Migrati kao potencijalna radna snaga je blago. To sto taj tikvan ne razumije je drugi par opanaka.
*dupli
Last edited by melac on 21/01/2024 00:16, edited 1 time in total.
melac

#15170 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

melac wrote: 21/01/2024 00:13
Rockefeller wrote: 20/01/2024 18:19 Migrati kao potencijalna radna snaga je blago. To sto taj tikvan ne razumije je drugi par opanaka.
Razvijene zemlje imaju 2 puta:
Razvoj i prosperitet/ zadrzati postojece stanje
  • Uvoz radne snage/ stanovnika ili
  • Da ove moje Svedjanke radjaju po 3-4 djece, svaka bez iznimke
Polagana propast/ moze i ubrzana
  • Onemogucavanje imigracije
  • Protjerivanje postojecih azilanata
512MB

#15171 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 21/01/2024 00:10

Eh ovo je otprilike kako desnicari generaliziraju, dakle napada zenu koja je rodjena u Njemackoj i radi u Njemackoj, samo zbog toga sto ima malo drugacije ime i malo drugaciju boju koze. Zena je zastupnica u Njemackoj, rodjena u Njemackoj i izabrana od njemackog naroda, a ovaj pretpostavlja da je migrantica koja je nezahvalna drzavi koja ju je primila.

I onda dodje neki Bosanac i kaze - ma nece mene niko; nisam ja takav kao ostali migranti (i ja bih glasao za AfD) :D
Napada da osim politike nikakvog radnog iskustva nema.
Rockefeller

#15172 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Konj.
BlackRiver

#15173 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Ozimician wrote: 20/01/2024 19:22 Vidim da mnogima nije mrsko da prosipaju fasizam na temi, praveci generalizaciju, a svaka generalizacija, posebno ona koja se tice necije nacionalne, vjerske, rasne, etnicke pripadnost (dakle stvari koje covjek nije mogao da izabere po rodjenju) vodi u velika sranja.

Svako treba da procita ovaj clanak (postavim ga pocesto ovdje), o imigraciji u EU:

https://liberal.hr/europska-unija-mora- ... litiku-166

Ima i jedan ovaj noviji sa malo boljim osvrtom na Hrvatsku, ali primjenjivo na sve zemlje:
https://liberal.hr/huskanje-na-imigrant ... lasova-302

- Dakle EU moze prilicno jednostavno da rijesi "probleme" koje ima sa imigracijom, jbg nije migrant izmislio Burgergeld i Kindergeld. Eto ukini te 2 stvari, zauzvrat smanji porez na platu i motivisi ljude da rade i vec si rijesio pola problema.
- Naravno da do toga nikad nece doci, jer su upravo domaci najveci korisnici ovih pomoci, iako se to nigdje ne spominje, vec se samo prica kako migranti koriste ekstenzivno ova prava, jbg. nisu migranti krivi sto koriste prava koja im je omogucila drzava.

- Imas i socijalne stanove, koji izazivaju bijes javnosti, jer upravo ovakve porodice, koje koriste sve moguce blagodati sistema, a sistemu ne vracaju nista - dobijaju takve stanove, novogradnja, tip top, drzava placa kiriju.

Pa ukini mili brate i to. U EX-Yu su se stanovi dijelili radnicima, bodove si dobijao sto si vise obrazovan, ovdje stanove dobijaju neradnici...

Ali ponovo, nisu oni krivi za to, nego onaj ko im je to omogucio i glupo je na njih svaljivati krivicu.

Problem ce doci kad zbog toga ojaca desnica, a njima smo mi svi isti, i ja koji uplatim desetak hiljada direktnog poreza drzavi godisnje, a ne koristim nista od toga i onaj koji nije uplatio do sad ni jedan euro, ali koristi sve maksimalno. Zato sam linkao onaj komentar, gdje su se svi "non-EU" imigranti koji zele dvojno drzavljanstvo nazvali "Erdoganovim fanovima". Problem je kad takav neko sutra dodje na vlast, a atmosfera mu ide na ruku.
Slazem se. Ali mislim da je i "desnici" prioritet novac...Kao i svima koji su u politici.
Zato mislim da ipak nismo svi isti, jer i oni su svjesni ko im puni kasicu, a ko uzima iz nje bez davanja.

Desnica ce ojacati to je sigurno, ali ne vjerujem da ce ici u te ekstreme kao sto se neki pribojavaju.
Bloo
Globalna šefica

#15174 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

NecuVise wrote: 20/01/2024 23:41
Bloo wrote: 20/01/2024 23:08
NecuVise wrote: 20/01/2024 21:36

Generalizacije nisu dobre..taj put vas vodi u mrak...rudnika.
Pa šta mene citiraš, eno ti njega koji stavi znak jednakosti za sve. Ako ti je to ok a nije ok da kažem kako Bošnjaci nisu ono o čemu on piše odmah me trajno banaj.

Naravno da ne tvrdim da je svaki pripadnik nekog naroda takav, ali za ono o čemu on govori zna se čiji su pripadnici radili.

Ne može svrstati Bošnjake u one koji vole više komšiju zaklati nego se hljeba najesti, još napisati historijski gledano. Tu svrstati narod nad kojim je toliko upravo tih navedenih zala počinjeno je u najmanju ruku bezobrazno.
7 dana
Komentarisanje rada moderacije
Rekog već, generalizacije su loša stvar i vode u kolektivizam.
Ako ti treba dodatno objašnjenje, mozes ga dobiti na drugoj temi ili na PP.
SF,SN.
broj dva

#15175 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

izvrsni direktor wrote: 20/01/2024 19:00
Jesi ti preživio 90e na balkanu ? Ili si zaboravio kako ta dinamika radi i kako su SVI utrpani u grupe i torove.
Post Reply